build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Комерцијални
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Надградба на ГТЦ

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 5758596061 69>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote N23 Quote  Post ReplyReply #1161 Posted: 30-Apr-2015 at 19:47
Originally posted by Navigator

Сериозно ме загрижува нивото на комуникација на форумов. Секој еден што нема став сличен на анти-барок членовите на форумот, се етикетира како поданик на власта. Ако ти се бендисува некој од новоизградените објекти или ако, не дај боже, не ти се бендисува некој од т.н. архитектонски класици на Скопје (прогласени за такви од истата група членови), слободно речено, си наебал.

Видете го само претходниот пост. Извини N23, ништо против тебе лично, но твојот пост е баш тоа за кое зборувам. Ако mackomk мисли дека Беверли, Мавровка и другите пропаѓаат под налетот на новите затворени трговски во градот, значи дека човекот е идиот на кого му дале нешто да повторува во партија, уште повеќе, за да ве иритира вас со правилно изоштрен осет за естетика и широки архитектонски познавања. И секако тука е владејачката матрица и режимот и диктаторството, итн. Дајте да бидеме потолерантни, нека пишува кој како сака и мисли. Нели во државава на секој чекор се бара слобода на мисла, на говор...

Јас сум прв кој дозволува на овој форум да пишува кој како сака и размислува, со оглед дека како модератор не ја злоупотребувам позицијата да бришам постови кои се спротивни на моите сфаќања. Но до сега, не наидов без разлика дали станува збор за другар, член на форум или некој обичен познаник кој е за барок на гтц, како аргумент да не ми ги даде тн. пропаднати трговски центри. Притоа никој вистински не докажува дали стварно тие трговски се прпаднати и под пропаднати што се мисли. Па и у центар на Виена има трговски од затворен тип, па у него има десетина затворени локали. Дали тоа значи дека Виена пропаѓа, пропаѓа бизнисот со затворени трговски центри или значи дека граѓаните станаа со попрефинет вкус па бираат да купуваат само во тн. реномирани продавници, водејќи се веројатно од максимата - не сум доволно богат да купувам ефтино.
Баш за ова се карав и со еден другар пред 2-3 дена, ГТЦ не пропаѓа, ГТЦ кубури со квалитетни брендови кои и во Шутка да ги отворите, ќе работат турбо. Да го направат ГТЦ барок со најскапиот мермер, ако се продава чкљ роба, пак нема тие продавници да живеат. Затоа и посочив дека за мене станува збор за своевидна матрица, со оглед дека никој вистински не даде аргумент зошто на ГТЦ му треба барок, освен дека отворените трговски центри пропаѓале. Јас напротив, пак ќе повторам, мислам дека ниту Беверли, ниту Лептокарија пропаѓаат, исто и Бисер. Се затворени неколку дуќани, но тоа е поради лошата понуда, зошто иначе во овие трговски постојат и по 10тина години стари објекти за мобилни телефони, парфимерии, пекари, кафичи, продавници за патики и сл?
23ka.wordpress.com
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #1162 Posted: 03-Jun-2015 at 02:52
Жив човек нема у ГТЦ, доле у подрум, пропаѓа све.

Ау да бе, селско било, ај со барок баш да видам како ќе се урбанизира доле...
23ka.wordpress.com
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #1163 Posted: 03-Jun-2015 at 10:44
dostate veke so tezata deka tie sto ne sakaat GTC da se razoblici so barok ustvari ne sakale da se renovira. aman so spinovive a la kurir
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #1164 Posted: 03-Jun-2015 at 12:53
Originally posted by xnx

dostate veke so tezata deka tie sto ne sakaat GTC da se razoblici so barok ustvari ne sakale da se renovira. aman so spinovive a la kurir

Се надевам не е ова кон мене. Јас поддржувам итно реновирање на цел трговски центар, нормално автентично. Гужвата е доказ дека и ваков, сепак ГТЦ добро работи, освен оние продавници кои продаваат лоша и неквалитетна роба.
23ka.wordpress.com
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1165 Posted: 07-Jun-2015 at 03:26
Originally posted by N23

Originally posted by xnx

Се надевам не е ова кон мене. Јас поддржувам итно реновирање на цел трговски центар, нормално автентично. Гужвата е доказ дека и ваков, сепак ГТЦ добро работи, освен оние продавници кои продаваат лоша и неквалитетна роба.
па баш подрумов има најлоша и најнеквалитетна роба од цел ГТЦ, вклучувајќи ја и Шехерезада која живее чисто од име...
сите вие, за или против, ја пропуштате поентата тука... дека во ГТЦ има движење и низ коридориот, и низ дуќаните, и тоа не е поради неквалитетната роба, туку поради атрактивноста на целиот комплекс, не како архитектура, туку како прометна и култна локација која ја познаваат сите
чисто за споредба, неповрзано со роба, кафичите на кеј работат турбо, додека оние на ул. Македонија на пример, се буткаат некако, како-така

затоа и се смешни сите овие дискусии, затоа што тоа како ГТЦ функционира, кој промет го прави и дали луѓето го сакаат или не, има врска со се, освен со неговиот буквален изглед, односно стил и естетика

затоа го сметам овој потег за смешен, несериозен и детски, затоа што не постигнува никаков ефект (и дури и самите негови реализатори знам дека се свесни за тоа)... не сум нешто посебно вљубен во изгледот на ГТЦ (ми седопаѓа најмногу како просторен концепт кој за нашите простори е доста креативен и храбар, и уште побитно, успешен)
и истото важи за било кој друг сличен проект, кој треба да биде дочекан со потсмев уште како идеја, а не па да стигне до реализација...
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
Glava View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Glava Quote  Post ReplyReply #1166 Posted: 07-Jun-2015 at 22:16
[/QUOTE] Но до сега, не наидов без разлика дали станува збор за другар, член на форум или некој обичен познаник кој е за барок на гтц, како аргумент да не ми ги даде тн. пропаднати трговски центри. Притоа никој вистински не докажува дали стварно тие трговски се прпаднати и под пропаднати што се мисли. Па и у центар на Виена има трговски од затворен тип, па у него има десетина затворени локали. Дали тоа значи дека Виена пропаѓа, пропаѓа бизнисот со затворени трговски центри или значи дека граѓаните станаа со попрефинет вкус па бираат да купуваат само во тн. реномирани продавници, водејќи се веројатно од максимата - не сум доволно богат да купувам ефтино. Баш за ова се карав и со еден другар пред 2-3 дена, ГТЦ не пропаѓа, ГТЦ кубури со квалитетни брендови кои и во Шутка да ги отворите, ќе работат турбо. Да го направат ГТЦ барок со најскапиот мермер, ако се продава чкљ роба, пак нема тие продавници да живеат. Затоа и посочив дека за мене станува збор за своевидна матрица, со оглед дека никој вистински не даде аргумент зошто на ГТЦ му треба барок, освен дека отворените трговски центри пропаѓале. Јас напротив, пак ќе повторам, мислам дека ниту Беверли, ниту Лептокарија пропаѓаат, исто и Бисер. Се затворени неколку дуќани, но тоа е поради лошата понуда, зошто иначе во овие трговски постојат и по 10тина години стари објекти за мобилни телефони, парфимерии, пекари, кафичи, продавници за патики и сл?[/QUOTE]

За жал повеќето постари од 35 години неуспеваат реално да ги согледаат работите дека ГТЦ навистина пропаѓа и се претвара само во коридор, настрешница на патот до плоштадот, кејот или улица Македонија. Во секој случај, бегање од реалноста нема, набргу умирањето на ГТЦ ќе влезе во нова фаза која никој нема да може да ја игнорира. Притоа сите забораваат дека ГТЦ треба да ја има функцијата на главен централен трговски центар а не бетонска настрешница низ која поминуваш и попатно погледнуваш што има во главниот коридор додека се движиш кон целта (плоштад, автобуска, центар итн). Проблемот е што ГТЦ никому не му е цел за движење, проблем е што ГТЦ во недела е мртов објект (коридорот никому не му треба).

Навистина е жално што власта преку инсистирањето на Барокизација на ГТЦ пропушти да изврши негова продажба на некој познат бренд на трговски центри кој од ГТЦ би направил модерен затворен трговски центар со познати брендови и одлична организација со беспрекорно одржување.

Но лекувањето на болеста може да се одложи но кога тогаш ќе мора да се направи. Тоа што 50% од дуќаните се во приватна сопственост е безвредна работа, затоа што сите нивни договори содржат обврска за плаќање на трошоци за одржување кон Управата кои не ретко се еднакви на висина на ќиријата.
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #1167 Posted: 07-Jun-2015 at 22:57

настрана архитектонското оправање, лекот за ГТЦ е негово брендирање, она пр. од него да се направи ЕКО МОЛ бар еден кат да е наменет за и препознатлив по ова, пример кровот каде ваквите продавници би добивале субвенционирана кирија, ко продавници за здрава храна, природна облека, традиционални изработки и сл. сите домашни компании што имаат производство на здрава храна нека ги паркираат на купче - како појава тоа ќе привлече трајно внимание, да неречам еко-спин по кој би бил препознатлив трговскиот, нормално и една шекерезада која би штанцала тулумби и баклави со стевија намето рафиниран шекер

добро би било еден кат да го субвенционираат само за спортска и ловна опрема, а еден кат за кутура она книжари, кина, антикварници, галерии, музички продавници, конечно секторски ќе мора да го поделат ГТЦ макар на ист кат соедниле сектор култура и спорт, тоа и сега донекаде така се насадени работите но сепак грото се е раштркано

Originally posted by N23

Затоа и посочив дека за мене станува збор за своевидна матрица, со оглед дека никој вистински не даде аргумент зошто на ГТЦ му треба барок, освен дека отворените трговски центри пропаѓале.

јас на почетокот ова го велев, дека за плоштадот најдобро чаре би било комплетно да се патинира бидејки во спротивно ако останеше половично ќе бодеше очи, сета патина пак понатак со блокот згради пред моб изнедри потреба и гтц од спротива да биде патиниран, а со патинирањето наЖена Парк ем со тримфалката и новата фасада на есм, во пакет со сета фасадирана патина на ул МКД многу логично дека не само што треба но и ќе мора и ГТЦ да се патинира, прашање е како тоа ќе изгледа во склоп со Соравија дали ќе се оди со некоја крос-овер патина та донекаде тоа и да пројде [1] или ќе се оди со по некоја канелура и на култниот јукан тоа допрва ќе видиме, иако рендерите највија чиста патина до последно се може да се случи, зависи тука како ќе го играат и холидеј-ин, а со тоа новата ограда на Мостот на Слободатановата ограда на Мостот на Слободатановата ограда на Мостот на Слободата се отвора простор ГТЦ да го спакуваат во некоја слична алуминиумска патина наместо бетонска торта

Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1168 Posted: 08-Jun-2015 at 23:14
ама зошто бре луѓе мора ГТЦ да биде мол по секоја цена?

ако ме прашате мене, на ГТЦ му фалат актуелни јавни содржини и простори, не мора тоа да се бутици со скапа роба... едноставно потребно е да се направи стратегија како е најдобро да се искористи просторот на ГТЦ... простор со кој изобилува, а толку произволно и диволигашки е пополнет, без разлика од каков тип се дуќаните и каква роба имаат, како да се работи за тезги на пазар (па дури и едно пазарче има подобар распоред на содржини)

и дури сега го прочитав коментарот на Max, делиме каде таму исто мислење околу проблемот
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #1169 Posted: 09-Jun-2015 at 00:41

мол бидејки само така ќе им се исплати реконструкцијата, таман да иштанцаат тродупло дуќани и да сместат и по некоја нова галерија внатре, сепак ептен ќе згрешат доколку не остават горе отворена палуба

убеден сум дека ако тераат фасадно со патинирани-Алу панели за ефтини пари ќе може да кренат голема коцка на кровот та била истата и со куполи, а која потем лесно би се врзала и за зградите и за холидеј-ин и за соравија, и тоа едноставно со алу појаси и партерно и меѓукатно

исто вака се отвора можност долните спратови да ги остават отворени, а и дополнително ќе се зачува пејсажниот момент со жардињерите пред гтц и паркот, по што всушност е и претпознатлив трговскиот

Back to Top
Glava View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Glava Quote  Post ReplyReply #1170 Posted: 09-Jun-2015 at 21:00
Originally posted by zabegan

ама зошто бре луѓе мора ГТЦ да биде мол по секоја цена?

Кажа и остана жив.

Што претставува ГТЦ. Еве за неинформираните: Градски Трговски Центар т.е. МОЛ.

Сосема друго прашање е што тие што се борат против модернизација на ГТЦ и фраќање на неговата функција (главен градски МОЛ) воопшто и не го перцепираат ГТЦ со неговата оргинална функција туку повеќе како коридор или споменик.

Јас и претходно кажав, можеби подобро е ГТЦ ако не се претвори во современ мол (затворен, проширен и со модерен небарокен изглед) подобро е да стане ГПЦ - односно зелено пазарче да се пресели во ГТЦ, повеќе ќе одговара архитектонски.

Како и да е - судбината на ГТЦ е неминовна. Може да се одложи но не може да се спречи, неговото замирање е неминовност. Потребна е само генерациска промена која нема да биде заробеник на минатото.
Back to Top
stratus View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote stratus Quote  Post ReplyReply #1171 Posted: 09-Jun-2015 at 23:06
Колку што јас знам разлика помеѓу мол (mall) и трговски центар (shopping center НЕ trade center) има.
Трговски центар е збир од повеќе индивидуални продавници секој со засебен влез и заеднички паркинг простор. Често трговските центри се изведени во единствен објект. Би му дошло нешто како модерна верзија на чаршија или безистен (покриен пазар). Продавниците во трговски центар се секоја приказна за себе и се најчесто на различни газди. Кај нас трговски центри има доста покрај ГТЦ, би бил на пример и Буњаковец, Беверли, Бисер, Новиот пазар и Пелагонка 2 во Битола ИТН.

Додека, Мол претставува збир од продавници кои што не мора (може) да имаат засебни влезови и сите гравитираат околу некој заеднички простор. Моловите се затворени, климатизирани, често тематски и нудат различни други содржини кои што не се поврзани со купување. Мол би бил америчка модерна варијанта на нашите стоковни куќи кои се помалку ѓи има кај нас. Кои во времето на СФРЈ ги имашр и во секој помал наш град, на пр. вo Битола имаше три денес само една (Јавор). Вистински "амерички" молови кај нас и баш нема, но сепак Сити Мол би било нешто најблиску, додека Рамстор, Веро и Капитол се некој квази мини молови.

Како и да е, ГТЦ треба да се реновира тоа е евидентно но воопшто не гледам потреба од трансформација на ГТЦ од трговски центар во мол. Тој е продолжување на нашата традиција на шопинг во пазар, чаршија, безистен. Вака отворен е баш модерна чаршија.

Речиси секој ден шетам низ ГТЦ и воопшто не сметам дека тој е неконкурентен и празен, туку типот на продавници во него реално го отсликуваат нашиот стандарт и економија. Има продавници за секого и сечиј џеб. Нека го подобриме стандардот и следствено и дуќанџиите во ГТЦ ќе носат поскапа роба. Не треба главниот трговски центар во центарот да биди место за шопинг на мал процент на луѓе со подлабог џеб. Еве рамсотр нека е таков.

Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #1172 Posted: 18-Jun-2015 at 17:44
Претседателот Ѓорѓи Иванов образложува зошто не излегол на референдумот за изгледот на ГТЦ:

http://libertas.mk/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%BD%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC/

– Јас го почитував ставот на претходниот референдум кога некој велеа дека некои прашања не заслужуваат одговор. Јас ќе се радував да ги видам тогаш да излезат овие сега што ме прозиваат, на тој референдум. Тоа е лична одлука, лична одлука, затоа што бев прозиван како граѓанин, како жител на таа општина.

Edited by BOJAN - 18-Jun-2015 at 17:45
Back to Top
Glava View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Glava Quote  Post ReplyReply #1173 Posted: 19-Jun-2015 at 07:25
Originally posted by stratus

Колку што јас знам разлика помеѓу мол (mall) и трговски центар (shopping center НЕ trade center) има.

Не си правете бајрам со умот, Трговски Центар е македонски превод на зборот мол.

Генерациската смена ќе го реши ГТЦ соодветно на новото време и современите потреби. Жално е што постарата генерација е заложник на личните емоции, носталгии и отпор кон промени и прилагодување на современите потреби.

Едноставно, поразително е главен трговски центар во Скопје да не биде ГТЦ туку сити мол. ГТЦ има идеална локација да биде главниот градски трговски центар кој во викенди ќе ги насочува луѓето кон центарот на градот.

Сити мол незаслужено ја има улогата на главен трговски центар во Скопје - само поради тоа што ја пополни празнината во потребите на граѓаните. Празнина која ја отвори ГТЦ кога стана анахрон трговски центар.
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #1174 Posted: 19-Jun-2015 at 08:14
Originally posted by Glava

Не си правете бајрам со умот, Трговски Центар е македонски превод на зборот мол.

Генерациската смена ќе го реши ГТЦ соодветно на новото време и современите потреби. Жално е што постарата генерација е заложник на личните емоции, носталгии и отпор кон промени и прилагодување на современите потреби.

Едноставно, поразително е главен трговски центар во Скопје да не биде ГТЦ туку сити мол. ГТЦ има идеална локација да биде главниот градски трговски центар кој во викенди ќе ги насочува луѓето кон центарот на градот.

Сити мол незаслужено ја има улогата на главен трговски центар во Скопје - само поради тоа што ја пополни празнината во потребите на граѓаните. Празнина која ја отвори ГТЦ кога стана анахрон трговски центар.

Не знам како така велиш, токму помладата генерација е главно против барокизацијата на ГТЦ. На сите протести учествуваа првенствено помлади луѓе. ГТЦ не е анахрон трговски центар, неговиот изглед е резултат на неспособноста и партизираноста на акционерското друштво кое го раководи објектот. Ако на тоа се додаде желбата на нашиот премиер да изигрува архитект и да одлучува за работи што не се во негова надлежност, е тогаш ГТЦ може да добие нов, сулуд лик.

Edited by BOJAN - 19-Jun-2015 at 08:15
Back to Top
Portal View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Portal Quote  Post ReplyReply #1175 Posted: 19-Jun-2015 at 11:44
vo menadziranjeto na GTC so godini i godini samo se kradelo, se nema nisto renovirano. Inace kako objekt od gledna tocka na materijali za toa i ova vreme e bila naucna fantazija za regionot ne samo za MK.
      Praveni se kao renoviranja/golemi krazbi, i inprovizacii so pregraduvanja zagraduvanja na kokosarnici i slicni gluposti...
Da ne dolzam nogu nogu, mislam deka najdobro bi bilo segasnava generacija na seljaci da ne ko cepkaat GTC, tie ko ke izumrat mladive i perspektivi mnogu podobro ke go napraat i toa vo svetski ramki mislam...

Edited by Portal - 19-Jun-2015 at 11:48
Back to Top
Kid_A View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Kid_A Quote  Post ReplyReply #1176 Posted: 19-Jun-2015 at 12:06
Originally posted by BOJAN

Не знам како така велиш, токму помладата генерација е главно против барокизацијата на ГТЦ. На сите протести учествуваа првенствено помлади луѓе. ГТЦ не е анахрон трговски центар, неговиот изглед е резултат на неспособноста и партизираноста на акционерското друштво кое го раководи објектот. Ако на тоа се додаде желбата на нашиот премиер да изигрува архитект и да одлучува за работи што не се во негова надлежност, е тогаш ГТЦ може да добие нов, сулуд лик.
Точно така. На протестите против барокно ГТЦ учествуваа млади луѓе, но млади луѓе коишто се синови и внуци на бивши или сегашни функционери на СДСМ тогашно КПЈ партиски исфрустрирани и диригирани со БеОград чипот во главата.

Edited by Kid_A - 19-Jun-2015 at 12:07
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #1177 Posted: 19-Jun-2015 at 13:11
Originally posted by Kid_A

Originally posted by BOJAN

Точно така. На протестите против барокно ГТЦ учествуваа млади луѓе, но млади луѓе коишто се синови и внуци на бивши или сегашни функционери на СДСМ тогашно КПЈ партиски исфрустрирани и диригирани со БеОград чипот во главата.

И што сега? Тоа значи дека премиерот треба да ја издизајнира секоја зграда во Скопје во стилот „Еј, Миле ми текна“. Да си прави онака како што ќе му прдне со центар на еден главен град. А добро сега, во кој друг град во Европа постои премиер кој проектира згради онака како што ќе му прдне. Љубљана? Берлин? Прага? Лондон? Загреб? Софија? Еве јас очекувам пример да слушнам.
Back to Top
Staro Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Staro Skopje Quote  Post ReplyReply #1178 Posted: 19-Jun-2015 at 13:34
Астана. Тамошното диктаторче башка и споменик си изгради.
Градот убав никна, но го откорнаа
Back to Top
Glava View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Glava Quote  Post ReplyReply #1179 Posted: 20-Jun-2015 at 06:01

Навистина е жално што власта преку инсистирањето на Барокизација на ГТЦ пропушти да изврши негова продажба на некој познат бренд на трговски центри кој од ГТЦ би направил модерен затворен трговски центар со познати брендови и одлична организација со беспрекорно одржување.

Но лекувањето на болеста може да се одложи но кога тогаш ќе мора да се направи. Тоа што 50% од дуќаните се во приватна сопственост е безвредна работа, затоа што сите нивни договори содржат обврска за плаќање на трошоци за одржување кон Управата кои не ретко се еднакви на висина на ќиријата.[/QUOTE]

Потсетување на веќе кажаното. Власта е крива што преку обидот за барокизација не успеавме да ја наметнеме потребата од продажба на ГТЦ на накоја светска компанија со искуство во градење и одржување на трговски центри (молови) која целосно би го модернизирала ГТЦ, со затворен, климатизиран, осветлен и современ дизајн (Никако Барок).

Како и да е - можеби подобро сегашнава генерација ништо да не прави со ГТЦ, особено не да носи закони за негова конзервација или прогласување некаква божемна архитектонска вредност. Да се градел ГТЦ денес сигурно истите што сега го бранат не би ги оправдале купот пари што на времето бил даден (и покраден) за негова изградба. Особено ние скулпрурно изградени бетонски надворешни скали кои никој не ги користи и се направени од ќејф на некојси тогаш забеган архитект од типот на сегашниве бароко-архитекти.

За жал некои не успеваат да ги гледаат работите во духот на времето кога биле градени. Истите кога би имале минимум критичко размислување би заклучиле дека ГТЦ се градел со исто или полошо архитектонско насилство врз јавениот простор (дел дури и сакрален простор) како што сега се изгради СК 2014

Истите што сега го бранат ГТЦ дали после 20-30 години ќе застанат во одбрана на градителското наследство (олицетворено во Барок) на СК 2014.

Дали некој може да направи сегашна вредност на вкупните пари наменети во изградба на ГТЦ во тоа време. Верувам дека ќе дојдеме до цифра еднаква на вкупната вредност на СК 2014. Можеби тоа ќе ни ги отвори очите колку на времето всушност се крадело од народот и со какво насилство ГТЦ е наметнат во сегашниот простор (со сила, уцени, национализации, рушење на црквата што им се нашла на патот итн).

Edited by Glava - 20-Jun-2015 at 06:05
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #1180 Posted: 20-Jun-2015 at 13:12
Пријателе, да не си бил пијан кога си го пишувал тоа? Посебно последниот пасус.
За сè има вторпат
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 5758596061 69>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.395 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.