build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Споменици и скулптури (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 191192193194195 209>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
hcitrS View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote hcitrS Quote  Post ReplyReply #3841 Posted: 17-Feb-2016 at 22:10
Ако рашириме доволно и орлево се проголтува, ама УЧК... не пријатели, тука веќе има една страшно дебела црвена линија.

my Macedonia, беше ли во Скопје во ноември 2012? И (не знам во кој дел живееш) доколку си бил, дали врвеше од кај Мавровка накај Чаир?
Back to Top
stratus View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote stratus Quote  Post ReplyReply #3842 Posted: 17-Feb-2016 at 22:31

Една слика 1000 зборови

Е вака знаете да решавате проблеми и да лечите комплекси а не со реален разговор на маса. За овој настан тогаш не се сеќавам на ниту една официјална осуда од некоја албанска организација. Толку ви е самокритичноста.
Back to Top
Staro Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Staro Skopje Quote  Post ReplyReply #3843 Posted: 17-Feb-2016 at 22:50
Повторно е исполнета целта на овој тип споменици: разгорување на македонско-албанските етнички тензии, притоа одвлекувајќи го вниманието од сериозната политичка криза во државата. Многу е подобро ваквите провокации сосема да се игнорираат, па во иднина да бидат бесполезни со што сосема би исчезнале. Но, кому да му се објасни тоа?!
Градот убав никна, но го откорнаа
Back to Top
one1 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote one1 Quote  Post ReplyReply #3844 Posted: 17-Feb-2016 at 23:04
Само малоумни патриоти-хулигани-фанатици се палат на вакви работи во држава во која се е одамна труло.
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #3845 Posted: 17-Feb-2016 at 23:04
Originally posted by Staro Skopje

Повторно е исполнета целта на овој тип споменици: разгорување на македонско-албанските етнички тензии, притоа одвлекувајќи го вниманието од сериозната политичка криза во државата. Многу е подобро ваквите провокации сосема да се игнорираат, па во иднина да бидат бесполезни со што сосема би исчезнале. Но, кому да му се објасни тоа?!

Тоа сакав и јас да го кажам. Што се палите, имаме други проблеми а Дуи за орелот нема да добие гласови, видов по фб, голем број албанци веќе знаат што е намерата па и се разочарени за вакви игри со албански симбол за гласови.
Мене лично не ми смета државниот, немам воопшто проблем а комшиите ми се турци и македонци.. Никогаш немав проблем ама тоа ти е кичево. Скопјево пак напротив.
Back to Top
ehrlich View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ehrlich Quote  Post ReplyReply #3846 Posted: 17-Feb-2016 at 23:33
Originally posted by my Macedonia

Тоа сакав и јас да го кажам. Што се палите, имаме други проблеми а Дуи за орелот нема да добие гласови, видов по фб, голем број албанци веќе знаат што е намерата па и се разочарени за вакви игри со албански симбол за гласови.
Мене лично не ми смета државниот, немам воопшто проблем а комшиите ми се турци и македонци.. Никогаш немав проблем ама тоа ти е кичево. Скопјево пак напротив.

Мене веќе преку к.р ми е од вакви изјави. Сите вие сте некакви си експерти и сето тоа одма се поврзува со етничките тензии и дека ние (99% од случаите, Македонците) треба да си седиме мирни и да не преземаме ништо.

Ало, бре, луѓе, се поставува споменик со УЧК со датум кој нешто значи, со прослава, со присутни гости од партија која е во Владата на РМ, во Скопје, во главниот град на некаква си Република Македонија, и вие викате, така е бесполезно е нешто да се прави, ова е намерно, не треба да се реагира. Уште малку и ќе речете, ма не треба ни да се реагира, нема потреба.

Очигледно си играме држава, не сме ние држава
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #3847 Posted: 17-Feb-2016 at 23:35

Ако има критична маса помеѓу Албанците ќе излезат и ќе кажат дека се за соживот и просперитет а не за постојани поделби и провокации. НО како што веќе рековме критична МАСА нема.
Што се однесува до нас Македонците ИМА работи за кои треба да сме обединети и да не се делиме на вакви и онакви. Ова заслужува ОСУДА од секој, затоа што е изживување врз секој од нас, врз државата, врз институциите.
Back to Top
one1 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote one1 Quote  Post ReplyReply #3848 Posted: 18-Feb-2016 at 00:07

А ти да си го пропагираш патриотизмот за себе и да не ги ставаш сите во ист кош. Вчера Југословени, денес Антички... Ајде ти се молам... Која држава кои институции. Пола од фунцкионерите во твоето ВМРО се двојни државјани со многу регионални земји пред се Бугарија плус Албанските политички врвови се исто двојни државјани и ги боли уво можат да прават што сакаат тука. Само простиот народ во оваа земја се замара со вакви глупости видејќи очито се работи за политички поени...

Edited by one1 - 18-Feb-2016 at 00:09
Back to Top
hcitrS View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote hcitrS Quote  Post ReplyReply #3849 Posted: 18-Feb-2016 at 00:41
Со моето прашање кон мајМацедониа не алудирав на палење автобуси (што во случајов, откако автобусот беше испразнет од патници, па запален, го оправдувам. Во поглед на начинот на изразување револт и барање права, треба да учиме од Албанците).

Алудирав на 100годишнината од независноста на Албанија. Кога на објектот на Државниот Универзитет - Тетово во Ск (до споменикот на Скендербег; и Халкбанк е таму) и на мавровка беа распнати 20-30 метарски албански знамиња, на секоја една бандера се вееше албанското знаме, која зграда стигна се прекри со знамиња, и долж булеварот од факултетите па до кај шо фаќа окото на секоја улична ламба беше прицврстен државниот грб на рапублика албанија (орелот во штит, со капче и не знам што друго). Згора на сето тоа, вишната, претседателот на Република Албанија (тогаш Бериша), премиерот на Косово и Али Ахмети го чествуваа празникот на албанската независност - каде?? - во Борис Трајковски. Не сум некојси голем фан на национално и етничко идентификување и величење, „патриотизам“ и сл., ама таа недела кога одев на факултет го имав најбедното и најпотиштено чувство што некогаш сум го имал на таа национална база. Барем тенк да пукнеше, војник да фрлеа некој. Толку безобразна, дрска агресија врз една држава, без притоа никому око да трепне.

Во никој случај Албанците не се причината за тоа, туку нашата неспособна „држава“. Го пишав ова, бидејќи после тој момент стварно нема простор за никакви аргументи дека нечии права за самоидентификување и истакнување на симболи биле недадени или потиснати.
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #3850 Posted: 18-Feb-2016 at 01:30
Да биде парадоксот уште поголем во Албанија има најмалку албански знамиња. За Џамии да не зборам. Дали они се помалку Албанци од нашите? Или овие нашите имаат специјални нагони да провоцираат. Патем Албанците во Албанија мислат за нашите Албанци и Косовците дека се ДИВЈАЦИ и ова ми го имаат кажано во неколку наврати. Се на се од моето искуство во Тирана видов дека ние живееме со сосема различни Албанци од оние во Тирана.
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #3851 Posted: 18-Feb-2016 at 18:01
My Macedonia да потврди дека преводот е точен:

„Ослободете ги живите орли од затвор, споменици не ни требаат“.

Извор: @SkHornet (твитер)

За сè има вторпат
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #3852 Posted: 18-Feb-2016 at 18:16
сега останува нејасно само начинот на ослободување... преку правен процес или со калаш? ЧП
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #3853 Posted: 18-Feb-2016 at 19:07

@Мацедоникус

4. Тука пак треба кај државата да се обратиш, очигледно самси кажа индиректно дека кај албанските зони не се инвестира. Земи ти пример Охрид и Струга. Види кој каде колку инвестирал. За зоната во тетово да не зборуваме...

Па к*р ли држат Албанциве во Владата? Вие сте дел од Владата, имате заменик премиер, имате министри. Од кого очекувате да инвестира во албанските зони?

Туку вашите албански политичари ве купуваат со еден ТОТЕМ. ДУИ стави споменик на УЧК во Чаир и победата за парламентарните избори им е обезбедена (да не ме сфатиш погрешно, истото го мислам и за ДПА кога би била на власт).

Во Чаир не се направи ниеден парк, ниедно паркиралиште, ниедна катна гаража, ниедна планска улица, улиците не личат на ништо, тротоарите исто така, се гради без никаков план - куќа врз куќа како во гето со обезвреден животен простор, со намалена светлина, со кал, делови кај што нема канализација, некаде ни водовод, а повеќе села кадешто живеат Албанци немаат ни јавен градски превоз. Неверојатна сообраќајна гужва кај Мавровка и Бит-Пазар, нема велосипедски патеки, во некои делови можеби нема ни улично светло итн, ама затоа ДУИ ќе изгради споменик на УЧК во Топанско Поле, ќе победи на избори, ќе влезе во Влада и ќе накриви капа до следните предвремени избори.

Вакво нешто дури ни кај Ромите не поминува. Не смеам ни да помислам како ќе се проведе ромски политичар ако во ромска населба или маала се обиде да подигне споменик на тркало или нешто слично, наместо да направи нешто конкретно како подарување на брашно, макарони и зејтин.

Edited by phenomenon - 18-Feb-2016 at 19:09
開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
iGi_PoP View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote iGi_PoP Quote  Post ReplyReply #3854 Posted: 22-Feb-2016 at 13:55
Originally posted by kultuzin

Да биде парадоксот уште поголем во Албанија има најмалку албански знамиња. За Џамии да не зборам. Дали они се помалку Албанци од нашите? Или овие нашите имаат специјални нагони да провоцираат. Патем Албанците во Албанија мислат за нашите Албанци и Косовците дека се ДИВЈАЦИ и ова ми го имаат кажано во неколку наврати. Се на се од моето искуство во Тирана видов дека ние живееме со сосема различни Албанци од оние во Тирана.

Potpolno se soglasuvam. Imam prijateli od Tirana i osobeno mi spomnuvaat koga ima nekoja debata na televizija i gi kritikuvaat Albancite vo Makedonija i gi sporeduvaat so divjaci koi dosle od planinite...
Najsmesno i pateticno e sto ovie Albanici koi sto se udiraat po gradive kako najpatrioti od Kosovo I Zapadna Makedonija, gi smetaat vo Albanija za neandertalci.
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #3855 Posted: 22-Feb-2016 at 14:15
isto kako sto i makedoncite tuka sto se udiraat u gradi kako najpatrioti, Evropa a i ostatokot od naselenieto tuka gi smeta za divjaci i neandertalci

Edited by xnx - 22-Feb-2016 at 14:16
Back to Top
Spiridon View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Spiridon Quote  Post ReplyReply #3856 Posted: 22-Feb-2016 at 14:20

Значи јас уште од почеток кажав дека се е политичко направено.
Колку за знамето на државата, не е можно сите да ја славиме зошто?
Знамето не им значи ништо на албанците, знамето е само за македонците па што ќе барам јас како албанец да си славам друго знаме или го славеш ти албанскиот?
Значи немаме заедничко знаме, тоа знаме е државно ама едно државно знаме што игнорира 25% од народот не е знаме за сите. Тука почнува проблемот.

Иако имале тажна приказна па дури најколемиот непријател (Србија) пак пишува насекаде српски без никаков договор.
Проблемот и ситуацијата во Македонија е комплет друго, а виновна за многу работи е и државата. Едвај имало договор па дури со договор не се почитува тоа што се договореше па што ќе беше без договор?
Не верувам дека македонското знаме им пречи на албанците, не е наш барем постарите генерации така мислат.
Многу албанци државата ја гледат како непријател ама не и МАКЕДОНЦИТЕ. Тешко е овде да дискутираме за ваков комплексен случај, мене лично ме шокира колку омраза овде се шири за еден орел и колку голем е нагативноста кон албанците. Тешко.

Kako prvo,vo Makedonija nema 25%,tuku nekade okolu 14-15%(zatoa se prekina i popisot).Znameto na Makedonija ima sonce.Sonceto ne moze nikomu da smeta,zatoa sto sonceto i e sonce.
Onoj orel treba da se digne vo vozduh so dinamit.Zosto?Zatoa sto pricinata za stavanje na crn orel bese "pOCETOKOT NA VOJNATA VO MAKEDONIJA".Teroristi od UCK slavat pocetok na vojna vo koja ubivaa i kolea Makedonski vojnici i civili.Bar da kazea deka e po povod "Zavrsuvanje na konfliktot",ama ne,"hrabrite" ucki koi od Kosovo i Metohija fatija dzenem za 5 dena(1,5 milion izbeglici) i izbegaa ko picajzli sega glumataat heroi.Ama nie sme krivi,ne oni.Oni se takvi ko sto se,nie sme mnogu dobri i popustlivi.Vo grad kaj sto nema ni 10% albanci(bez selata sto gi pripoija),oni se zaebavaat so nas,nie kjutime.
Back to Top
kiriOK View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kiriOK Quote  Post ReplyReply #3857 Posted: 24-Feb-2016 at 21:37
Виц држава...

Во Бутел ќе се издигне крст- повторно иницијатор Светскиот македонски конгрес

Засега, нема информации колку ќе чини и колку ќе биде висок, иако дел од медиумите пишуваат дека неговата висина ќе биде 55 метри, но од општината изјавија дека во документацијата не е наведен тој податок.

http://www.telma.com.mk/vesti/vo-butel-kje-se-izdigne-krst-povtorno-inicijator-svetskiot-makedonski-kongres
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #3858 Posted: 24-Feb-2016 at 21:39
Реакции за крстот во општина Бутел
19:41, 24 февруари
.

Сподели ја веста:

...

Butel_rethi

Советниците на ДУИ во општина Бутел велат дека ќе ја обжалат одлуката за поставување на крст кај кружниот тек на улиците Боце Иванова и Александар Урдаревски. Според нив, советниците Македонци не го почитувале Бадентеровиот закон за двојно гласање, бидејќи такви одлуки, според советникот Наим Салиу, треба да се носат и со гласовите на советниците од малцинските заедници. Салиу вели дека со оваа одлука, ВМРО праќа порака дека не сака меѓуетнички соживот.

“И нам не ни е јасно. Ние бевме на седница на Советот во општина Бутел и во материјалите што ни ги дадоа немаше информација дека ќе се постави крст. Ќе поднесеме жалба и мислам дека ќе го спречиме ова“, рече Наим Салиу, советник на ДУИ.

За одлуката се противеа и од ДПА во Град Скопје, истакнувајќи дека поставувањето споменици е надлежност на Градот. Од ДПА велат оти одлуката за крстот е реакција на поставувањето на орелот од ДУИ во Чаир.

Реакција од ДПА:
„Ваквите инсценирања, како што беше поставувањето на малиот орел од општина Чаир се само одраз на политичката дволичност на ДУИ. Сите овие гадотии имаа за цел да се отвори патот за поставување на гигантскиот крст... Јавно ја прашуваме ДУИ што е следно? Дали ќе ги натераат Албанците пред нивните врати, на нивните дворови, да ставаат крстови и да закачуваат ланчиња со сликите на двоецот Ахмети - Груевски?!“

Жителите Албанци во Бутел со кои денеска зборувавме велат дека немаат ништо против Македонците, но ваквата одлука ја сметаат како обид да се наруши соживотот.

„Ако живееме во демократска европска држава, мислам дека општината треба да нè информира или тоа да го сторат нашите претставници кои добиваат гласови..“

„Не сакам да се гради крст и тука нема дилеми.“

„Ние сме и против крстот и против Али Ахмети“, велат жители на Бутел.

Градоначалникот на Скопје денеска не сакаше да зборува на оваа тема, а од општина Бутел уште еднаш потврдија дека Советот сега засега само го утврдил местото за неговото поставување по барање на Светскиот македонски конгрес. Од општината велат дека сè уште не примиле конкретен проект за изгледот или висината на објектот. Крстот се чини како да е одговор од ВМРО за поставувањето на орелот од страна на ДУИ во населбата Топанско Поле во Чаир.

Сенат Зулбехари
http://alsat.mk/News/239253/reakcii-za-krstot-vo-opshtina-butel

Како може да се толку гнасни и толку дволични. Поставија орел без процедура без никого да прашаат. Отидоа таму како некој манијаци се сликаа и се ситеа.
СЕГА НАЕДНАШ БАДЕНТЕР , ЗАКОНИ, ОПШТИНИ. Па згора на тоа ќе било нарушување на соживотот.
А што беше УЧК орелот , тој беше за да го подобри соживотот?
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #3859 Posted: 24-Feb-2016 at 23:19
Originally posted by phenomenon

@Мацедоникус

4. Тука пак треба кај државата да се обратиш, очигледно самси кажа индиректно дека кај албанските зони не се инвестира. Земи ти пример Охрид и Струга. Види кој каде колку инвестирал. За зоната во тетово да не зборуваме...

Па к*р ли држат Албанциве во Владата? Вие сте дел од Владата, имате заменик премиер, имате министри. Од кого очекувате да инвестира во албанските зони?

Туку вашите албански политичари ве купуваат со еден ТОТЕМ. ДУИ стави споменик на УЧК во Чаир и победата за парламентарните избори им е обезбедена (да не ме сфатиш погрешно, истото го мислам и за ДПА кога би била на власт).

Во Чаир не се направи ниеден парк, ниедно паркиралиште, ниедна катна гаража, ниедна планска улица, улиците не личат на ништо, тротоарите исто така, се гради без никаков план - куќа врз куќа како во гето со обезвреден животен простор, со намалена светлина, со кал, делови кај што нема канализација, некаде ни водовод, а повеќе села кадешто живеат Албанци немаат ни јавен градски превоз. Неверојатна сообраќајна гужва кај Мавровка и Бит-Пазар, нема велосипедски патеки, во некои делови можеби нема ни улично светло итн, ама затоа ДУИ ќе изгради споменик на УЧК во Топанско Поле, ќе победи на избори, ќе влезе во Влада и ќе накриви капа до следните предвремени избори.

Вакво нешто дури ни кај Ромите не поминува. Не смеам ни да помислам како ќе се проведе ромски политичар ако во ромска населба или маала се обиде да подигне споменик на тркало или нешто слично, наместо да направи нешто конкретно како подарување на брашно, макарони и зејтин.

Да к*р држат ако воопшто имаат.
Такви политичари фалат, ама за ДУИ нема спас. Не се купуваат, туку се практицира истото како кај македонците (вмро)! Ќе ти вработам 1 член на фамилијата ама треба потоа сите 4-5 членови од ист дом да гласат за мене.

Edited by my Macedonia - 24-Feb-2016 at 23:25
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #3860 Posted: 24-Feb-2016 at 23:22
Originally posted by Џоле

My Macedonia да потврди дека преводот е точен:

„Ослободете ги живите орли од затвор, споменици не ни требаат“.

Извор: @SkHornet (твитер)

Точен е.
Што кажувам цел период дека има и албанци што критикуваат.
Имаше реакции дека албанците никогаш не се критикуваст меѓу себе.
Џоле фала за сликата.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 191192193194195 209>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.016 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.