![]() |
![]() |
![]() |
Фасади (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 151152153154155 165> |
Author | |
Dzeksi ![]() Senior Member ![]() Joined: 01-Apr-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 413 |
![]() ![]() |
Dobar matte painting
![]() |
|
![]() |
|
Zelenikovo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Oct-2017 Online Status: Offline Posts: 1631 |
![]() ![]() |
Браво за батето што ја склепал, едно време некој ја имаше постирано во нишката фотошопиран град, но испари, но еве ја пак сега тука ем архивирана преку истава адреса во archive.org та ако некому му треба а пак испари, нека го цитира постот погоре нека го извади урл-то од имиџ тагот и нека ја побара во архива ... мислам дека нема потреба од поукава, но многумина навистина немаат волја или абер ако нешто им скубнало како пак да го бараат најдат архивираат, особено вакви раритетни муабети ... еве и авторски да го пофалиме батето https://ler-ac.deviantart.com/art/Post-apocalyptic-Skopje-369031954 ова е можеби најсликовита предожба што е тоа пејсажен урбанизам, а комо да се волку агилни за со лесно и брзо го оплемениме скопскиот бетон, воедно оставајќи простор и за други интервенции потака чисто ко за промена ... Edited by Zelenikovo - 01-Dec-2017 at 15:35 |
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
Карпош 4
![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
Во однос на фасадите од проектот „Скопје 2014“, мислам дека новото раководство на Град Скопје веќе треба да почне да реагира. Прекинот на изведбата на „барокните“ фасади беше одличен потег, но не смее да се заврши единствено на тоа. Проблемот е комплексен и ќе мора да се решава. За разлика од изградбата на нов објект, каде што имаме инвеститор и изведувач многу често ист субјект, или, пак, само два субјекта, во случајот на „барокните“ фасади се инволвирани изведувачи, инвеститор (Град Скопје), сопственици на објектите, надзор...
Ќе биде исклучително тешко да се задоволат сите страни истовремено, а притоа ниту еден од нив да не почне да се тужи по судови со другите страни. Плус, сите овие градилишта ги окупираат јавните пешачки зони во строгиот центар. Затоа, мора што побрзо да се дејствува. Градската администрација треба да ги собере изведувачите на овие објекти, со кои претходното раководство веќе потпишало договори за изведба на „барокните“ фасади. Наместо „барок“, би било добро да се издејствува изведба на енергетско ефикасни фасади од предната и од задната страна на објектите. На тој начин, сопствениците на овие објекти ќе бидат задоволни, изведувачите ќе ги добијат сумите од договорите за изведба на објектите, а Градот Скопје ќе добие освежен лик на центарот на Скопје, со згради кои сепак ќе ги почитуваат авторските права на нашите архитекти. |
|
![]() |
|
skopskodete ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 17-Feb-2017 Online Status: Offline Posts: 926 |
![]() ![]() |
Не, треба тие што се започнати да си се довршат како што треба - во барок, а останатите да се направат поинаку. Паралелно со тоа да се направи план за фасадите од задната страна, со тоа што ако е барок од предната страна, тогаш да биде барок од задната страна и сл. И од предната страна да си бидат осветлени, а од задната страна да бидат неосветлени фасадите, само може делумно колку да нема голем контраст во однос на предната страна. На ваков начин би се добила целосната слика, а прекинување на градежни зафати, што некои се дури и пред крај, е тотална глупост, да не речам реваншизам...
|
|
![]() |
|
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
Skopskodete, фасадите за кои ти велиш дека се барок, се една обична налудничава гомнарија од решетки, шупливи столбови и грди украсни елементи. Осветлувањето што викаш дека треба да се стави не ја намалува потрошувачката на енергија, туку значително ја зголемува. Налудничавиот изглед на фасадите ги прекршува авторските права на архитектите кои ги изработија респектибилните објекти од Модерната. И те молам, дај ми ја твојата дефиниција за реваншизам. Некако многу химлерски ми звучи. |
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
Освен тоа, тие „стиропорни“ фасади се лесно залливи, треба ли да има жртви за да ни стане јасно дека се погрешно решение? Изборот на материјали за реконструкција е најважен, по изборот на стилот, што во суштина треба да е најблизок до автентичниот. Можеби зградата на Пелагонија треба да се доврши во стилот на „Скопје 2014“ зашто веќе е стигната до точка од која секое враќање е неисплатливо, но - пак ќе повторам - изборот на материјали е важен. Не ни требаат „торти“ во центарот на градот, ни требаат квалитетни, современи и економични решенија.
|
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Дебар Маало. Очигледно зградата е надградена.
![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Зградава до бугарската амбасада добила мало разубавување. Претходно беше страшна грдосија, иако ни сега не е нешто посебно.
старата фасада https://www.google.mk/maps/@41.9946318,21.4195108,3a,75y,11.67h,106.12t/data=!3m6!1e1!3m4!1sSZR059YXMDkM-Nm-CYY4Hg!2e0!7i13312!8i6656?hl=en новата ![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
stef4o ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2015 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 21563 |
![]() ![]() |
![]() Koga bi go eliminirale potkrovjeto i pretposledniov kat,togas bi bilo mnogu podobro. Aj potkrovjevo ne ja unistuva samo ovaa zgrada tuku ne ja razbiram poentata so fasadata nad stakleniot del. |
|
![]() |
|
stef4o ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2015 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 21563 |
![]() ![]() |
Една од обновените згради во Мичурин,патем хаосов со паркирањево да го средеше некој не ќе беше лошо.
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Проширувањето на терасите е една голема грешка што сериозно го нагрди овој и без тоа грд град. Погледнете на што личи зградата, иако има обновена фасада.
|
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Не паметам дали сме ја имале оваа зграда претходно...
![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Гостивар
![]() ![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
Staro Skopje ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2692 |
![]() ![]() |
Град Скопје ќе плати за да запре барокот на фасадите во Центар
http://plusinfo.mk/vest/141667/grad-skopje-kje-plati-za-da-zapre-barokot-na-fasadite-vo-centar |
|
Градот убав никна, но го откорнаа
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Од Твитер профилот на Град Скопје
![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
hcitrS ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Nov-2015 Online Status: Offline Posts: 893 |
![]() ![]() |
А што вика друго твитер профилот? Градина на кровот, во подрумот, и на сите спратови да не прават со 10000 кубици земја?
|
|
![]() |
|
Staro Skopje ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2692 |
![]() ![]() |
![]() |
|
Градот убав никна, но го откорнаа
|
|
![]() |
|
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
Што ќе биде објектов? Бивша ТЦЦ Плаза.
|
|
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Вчера поминав покрај објектов ТЦЦ Плаза. Ме интересира - планираат ли да поклопат со земја објектов? Можеби се обидуваат да ја доведат калта во еден од ретките делови на Скопје каде ја нема?
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 151152153154155 165> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |