![]() |
![]() |
![]() |
Мал Ринг |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1213141516 55> |
Author | |||||||||||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
||||||||||
a so kapii ke imalo? a zaso ke bidat tie?
|
|||||||||||
![]() |
|||||||||||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
||||||||||
и аНфитеатар ќе има. го жалам скопје. не иде вака |
|||||||||||
![]() |
|||||||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||||||||||
а зашто ќе бидат? ваљда за задоволство на оние кои виделе нешто а не разбрале што е и како се прави ![]() |
|||||||||||
![]() |
|||||||||||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
||||||||||
aj ako znae nekoj sto e planirano kaj crkvata dimitria
ce se uredi dvorot ili ce se gradi nesto??
gledav kaj planov no ne razbrav nisto od toj del
![]() |
|||||||||||
![]() |
|||||||||||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
||||||||||
Денеска додека бев во една копирница, приметив дека еден човек копира некакви дупови, и видов дека тоа е дупот на мал ринг и го прашав човекот нешто околу тоа дали знае да ми каже. Тоа што ми го покажа навистина ме изненади и мислам дека и вас
![]() Зелените линии се подземни улици за да се стигне до „Карпошово востание“ (WTF?!) и улица за до Партенонот пардон Археолошкиот музеј. Има и уште една улица која (според човеков што и не изгледаше како многу да се разбира) треба да поминува под еден од сводовите на Камениот мост?!? Не можам баш да го разберам решениево, а и дупот што го имаме е во мала резолуција. И да, копираше некаква документација во папка на која пишуваше „ИН-ПУМА - Порта Македонија“... Ооо да дечки, се работи на триумфална капија кај чичко Стоилко ![]() |
|||||||||||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|||||||||||
![]() |
|||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||||||
Подземните улици треба да водат до подземни паркинзи. Не те разбирам точно што ти е забелешката. Мене како концепт ми е сосема разбирливо, а „деталите“ се тие за кои имам сомнежи бидејќи планирањето генерално ни е катастрофално. Ете на пример дали се гради подземен паркинг простор под и околу руглото од архив/уставен суд/ареолошки музеј, или за тоа ќе им текне кога објектот ќе никне и кога ќе биде 20 пати поскапо да се изведе тој подземен паркинг?
Триумфалната капија... ![]() Edited by Cloverstack - 28-May-2009 at 15:57 |
|||||||||||
![]() |
|||||||||||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
||||||||||
Па и незнам самиот која ми е забелешката. Сакав само да посочам какви неверојатно скапи и неефикасни потфати со себе влечат неплански градените објекти. Да вредеше сето ова и да бевме некоја арапска држава со пари за фрлање немаше толку да ми пречи, но ова е
|
|||||||||||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|||||||||||
![]() |
|||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||||||
Конечно ја ископав публикацијата од 1997 со оригиналниот план за Мал Ринг на Грчев. Малку се помачив со скенирањето зошто беше прилично оштетена но мислам дека резултатот горе доле е во ред.
![]() Интересен документ, ако не друго пример како треба да се промовираат урбанистичките планови, особено во центарот а не да се кријат како да се државна тајна. Меѓу другото публикацијата ја содржи и состојбата на терен пред овој ДУП па може убаво да се види и до каде е отидена реализацијата. Да не должам
![]() Edited by pbanks - 07-Jun-2009 at 21:35 |
|||||||||||
![]() |
|||||||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||||||||||
значи овој план е од '97, баш овој беше еден од оние што ми се допаѓаше (ако ги споредиш тоа)
|
|||||||||||
![]() |
|||||||||||
ArchiTechTone ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 280 |
![]() ![]() |
||||||||||
Проширувањето на платото кај стоковна куќа Мост е одлична идеја, доколку би се реализирала...
Edited by ArchiTechTone - 09-Jun-2009 at 08:49 |
|||||||||||
![]() |
|||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||||||
Хммм ама тоа не е во опфатот на планов... или сум ги побркал стоковните?
|
|||||||||||
![]() |
|||||||||||
ArchiTechTone ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 280 |
![]() ![]() |
||||||||||
јас сум утнал.... поправено
![]() |
|||||||||||
![]() |
|||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||
pbanks, браво за Мал Ринг 1997, конечно да го имаме во пристојна резолуција, а и текстуалниот дел има огромна вредност за нас. Конечно најдов време да го исчитам... Интересно е да се прочита од ваква временска дистанца.
Мал Ринг '97 секако дека е далеку од совршен, но по него може само да жалиме кога ќе ги погледнеме деталните урбанистички накази што го заменија. А треба да се забележи и друга работа - за овој план, пред да се донесе, се водела стручна дебата цели 6 години, од 1991. Можеби на прв поглед изгледа премногу, но мислам дека за таков драгоцен централен простор е оправдано. Секако многу поприкладно отколку неодамнешните молњевити измени во два наврати што се донесоа единствено со ангажирање на кревачи на два прсти. Edited by Cloverstack - 09-Jun-2009 at 21:26 |
|||||||||||
![]() |
|||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||||||||
Пааа Кловер јас мислам дека 6-те години повеќе се неагилност и фиока, одколку темелна анализа.
|
|||||||||||
![]() |
|||||||||||
Cartman ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 30-Mar-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||||||||||
НА ПЛОШТАДОТ ПЕЛА ВО СКОПЈЕ Ќе се гради триумфална порта Скопската триумфална порта веќе се изработува и таа е дело на вајарката Валентина Стевановска, која го работи споменикот на Александар Македонски ![]() Скопската триумфална порта веќе се изработува. Таа е дело на вајарката Валентина Стевановска, која го работи и споменикот на Александар Македонски на плоштадот Македонија. Како и сe останато што се прави за центарот на градот, тајна е кога ќе биде поставена портата и како ќе изгледа. Од Министерството за култура, кое е нарачател на портата, само потврдија дека се подготвува порта за оваа локација. "Портата не е тајна. Тоа е скулптура, која е дел од 35 -те скулптури кои се поставуваат во центарот", велат од Министерството, но не кажуваат кога ќе биде поставена, зашто одлучиле на тоа место да има порта, што ќе симболизира ниту, пак, колку ќе биде висока. И вајарката Стевановска вчера не беше достапна да даде објаснување за портата. Пред околу два месеца, во интервју за "Вест", вајарката кажа дека добила на конкурсот на Министерството за култура за скулптурите да изработи релјеф за скулптура "Порта" во мермер. Портата ја има во Деталниот урбанистички план "Мал ринг". Неа, на барање на Министерството за култура, ја предвидоа проектантите од ИНПУМА со измените на Планот лани во декември. Оваа порта ја немаше во измените на истиот план кои се правеа лани во јули, кога беа предвидени само две порти. И двете се на вториот дел на улица Македонија. Едната е веднаш до поранешен "Рекорд", до раскрсницата со Димитрија Чуповски, а другата е до раскрсницата со улицата Даме Груев. Од Министерството не кажаа дали се подготвува поставувањето и на овие две порти. (М.И.П.) http://vest.com.mk/?ItemID=A32BFC491486FC4B84F0800F20DE34CD Edited by Cartman - 10-Jun-2009 at 12:43 |
|||||||||||
![]() |
|||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||||||
Лудилото никако да изгуби здив
![]() |
|||||||||||
![]() |
|||||||||||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
||||||||||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|||||||||||
![]() |
|||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||
http://www.porta3.com.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=1715&Itemid=74 Edited by Cloverstack - 14-Jun-2009 at 16:40 |
|||||||||||
![]() |
|||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||
Втора иницијатива за преиспитување на постапката за измените во Мал Ринг што се најде пред уставен суд.
Да се надеваме дека оваа ќе помине подобро од онаа првата што ја поднесе градот за толкување дали мислењето што го дава по ДУП-овите е обврзувачко.
http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=110151 |
|||||||||||
![]() |
|||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||
Не бев ни свесен дека се спрема нова рунда
![]()
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=078AD413B2E875449DD9EABB588AA119 |
|||||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1213141516 55> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |