![]() |
![]() |
![]() |
Меморијален центар на холокаустот |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 45678 18> |
Author | ||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|
Od denes.
1. ![]() 2. ![]() |
||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
не ми е јасно што ја завлекоа толку работава со меморијалниов центар, и уставниот суд побрзо ќе го изградат
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
![]()
http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=A4EB0ED5E90DAF448B90F22987D35055 |
||
![]() |
||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
|
??? Не те разбирам, зошто ??? Edited by Vladimir P - 30-Jun-2009 at 22:22 |
||
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
За овој болдираниот дел. Не се договорија дали е прв, втор, трет или десети во светот. Јас убаво го паметам првото рангирање, некаде 1995 година кога се најави овој проект. Четврт во светот после Вашингтон, Ерусалим и Њу Јорк. Во меѓувреме беше и Берлин во игра ако не се лажам и некои други градови. Веројатно ми е смачено од паушални информации, затоа и смајлито.... Edited by pbanks - 30-Jun-2009 at 22:28 |
||
![]() |
||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
|
Јасно,
Мислам има Аустрија унгарија ... |
||
||
![]() |
||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
|
golemo BLA BLA od mene...
prvo nemozeme da gi sporeduvame ovie 4 muzei koi se navistina od svetska klasa, posebno onie vo Berlin i Erusalim! Nivnoto znacenje e daleku pogolemo ne samo za zitelite na tie zemji, kako i za Evreite niz svetot, no i za celata covecka rasa i poimot humanost. A ova provincijalnovo muzejce koe se naogja pod most i e nabutan do/vrz/pod uste 5 uste pobudalski muzei...e prosto smesno. A mislam deka na Balkanov vakvi muzei treba da se izgradat prvo vo Plovdiv, (kako pozitiven primer zatoa sto narodot krenal buna protiv odlukata na Car Boris III, prinuduvajki go da ja otpovika, pritoa spasuvajki 43 000+ Evrei) ili vo Solun (kako negativen primer i vecen potsetnik, trn vo oko na fasizoidnite Grci koi bukvalno gi sutirale Evreite od nivnite domovi, kradejki se sto ostavile mizernicite). Edinstven narod sto e dokazano deka gi isprakjal Evreite so pesna vo logor! Inaku nasata uloga na Makedoncite vo ovoj proces e posledicna, ne krucialna. No vo sekoj slucaj ubavo e sto se gradi, ama nema da propustam da povtoram deka e smesno (a i tragicno) da se sporeduva zgradicevo, so muzeite po svetot. A za licitaciii so brojki (od tipot prvi sme na Balkanot po ova, treti sme na svetot po ona) se gleda, prvi sme po jadenje go**a i po nevrabotenost! |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Андреј, дали знаеш кој ги качи на возови евреите од Македонија (твојата тезата
![]() |
||
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
@Andrej
Се слагам дека глобално, континентално па ни регионално овој музеј нема да има значење како што нашите медиуми лицитираат. Но локално мислам дека музејот си е баш на место, колку што сум јас информиран поставката ќе биде "локализирана", пред се ќе се однесува за македонските евреи, симболиката е тука со оглед на тоа дека се наоѓа на просторот на старото еврејско маало, а сметам дека и во контекст на модерно Скопје, локацијата му е соодветна. Edited by pbanks - 30-Jun-2009 at 22:47 |
||
![]() |
||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
|
7000 za 43 000 it sounds like a pretty good trade (zvuci kako mnogu dobra zdelka) ako se ima v predvid faktot deka Bugarija bese del od Oskata... Sepak nivnoto delo ne bese napraveno/povtoreno/prosledeno od nikoja druga drzava, sto sekako e za pozdravuvanje. A taa zapoved od strana na Germanija e ostvarena samo 14% (ili 7000 od 50 000)! Ne za dzabe Izrael ima so Bugarija tradicionalni dobri i poddrzuvacki odnosi vo sekoj aspekt!
Edited by Andrej_LJ - 30-Jun-2009 at 23:30 |
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
Но највеќе не се согласувам, а тоа е и делумно офтопик за улогата на Цар Борис 3 и митот дека тој е големиот спасител на евреите. Тој мит, го призна и музејот на Холокаусот Јад Вашем, па дрвото посадено во негова чест беше експресно отстрането. Само да потсетам, во 1943 година со најголемиот дел на денешн Македонија, управувала бугарската фашистичка власт и токму таа го извршила депортирањето, подисциплинирано и помасовно отколку и самите Германци.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() Иначе во Јадвашем има неколку дрва на македонци, кој лично сум ги видел. И еве еден проект кој на почетокот на интернетот почна но го заборавија http://www.jewish.org.mk/ |
||
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Kolonijalnite brojki zapocnaa so davanjeto na procentite nekolku posta pred mene. Vidi, znam deka ova e nevidena, nesporedliva tragedinja na cel eden narod i ne smee da se gleda preku cifri, zatoa sto e ogromna tragedija i bolka za sekoj nastradan poedinecno. Se izvinuvam za mojata neodmerenost. No, smetam deka na Makedonija ne smee da se gleda kako na poseben entitet, koj ne postoel vo toa vreme. Ako zememe taka nekoi regioni na Germanija, Ceska i Polska (osobeno Varsava) imaat 100% realizacija na ovoj monstruozen plan. Za sekoja osuda e isprakjanjeto na i 1 Evrej od Makedonija, no so toa spored mene delumno bila zadovolena Germanija, pritoa spasuvajki daleku pogolem broj na Evrei koi ziveat na teritorijata na denesna R. Bugarija. Potvrda za umerenata politika na Bugarija vo toj period e i zastitata na nekolkute sinagogi, a pred se taa vo Sofija koja e na nekolku stotini metri od carskiot dvorec, kako i tie vo pogolemite gradovi na zemjata. No, pak ke kazam sekako deka go osuduvam faktot sto bile isprateni nasite Evrei...
Nikako ne sum protiv izgradbata na ovoj memorialen centar vo Skopje i ja znam negovata simbolika i znacajnost, no mi e smesno da se sporeduvame neprestajno so drugite, pri toa da se velicime kako edni od prvite i najdobrite. Inaku imam isklucutelno ubavi spomeni od dedo Beno, poradi sto i verojatno imam isklucitelna privrzanost, simpatii i cenenje na Evrejskata kultura i nacija. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Токму поради ова, немој да му ставаш зборови во уста кој тој не би ги ни помислил само за да докажеш погрешна теза. Ги молам модераторите да ги избришат постовите во кои се искривуваат фактите, и се споменуваат луѓе со име и презиме во тотално погрешна конотација, само со цел да се одбрани некој тврдоглаво бранет став.
И не е точно дека Израел нема изградено ставо по тоа прашање. Јасна е поддршката која овој проект ја има, и мислам дека и покрај се доколку се изгради ќе биде од најголема корист токму за Македонија а не за Еврејската заедница. Не е предмет на оваа дискусија, но ако те интересира можам да ти кажам и каде завршило богатството на тие 7000 Евреи од Македонија и уште 3000 од егејскиот дел на Македонија кој бил под Бугарска окупација. На конто во националната банка во Бугарија. И да не ни споменувам дека егзекуцијата на останатите 43.000 Бугарски евреи е само одложена, а како привремена надокнада се речиси до последен испратени македонските евреи.
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Овде времето повторно застанало, по којзнае кој пат.
Конкуренцијата е силна, но проектов почнува да се искачува високо на листата на оние што се градат долго без мерка. А нема некое логично објаснување зошто застојот, барем кај овој проект ги нема оние класични пречки и сопки што запирале други проекти. Ми станува премногу сомнително што ли се мати зад кулиси. 1 ![]() 2 ![]() Edited by Cloverstack - 15-Aug-2009 at 14:28 |
||
![]() |
||
Stefano ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Dali nekoj znae sto se slucuva i zosto konecno ne se dovrsi ovoj objekt?
|
||
![]() |
||
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
|
moze se predomislia so stilov na zgradata poradi sosednite dve zgradi
|
||
![]() |
||
SJCF ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 10-Nov-2009 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Богами тешко
Малце е касно за таква работа |
||
![]() |
||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
не речи двапати, скопско и се е можно! фасадно може да се интервенира се додека е вака карабина, белки нема бидејќи за такво нешто нема ни логика ни простор, но се испостави дека за актуелните урбанисти тоа воопшто не е некој проблем, но не ми се верува дека до таму ќе ја отераат, особено не откако со проектот се испофалија по сите страни, а и воедно истиот си доби современа морфолошка физиономија. јас би бил задоволен бар колоритно да бидат вклопливи објектите на овој потег ако ништо друго! ме интересира како и дали ќе интервенираат на тоа зградата на министерството и стамбената лепенка помеѓу неа и музичко? евентуално фасадно да ја поднашминкаат, но не би знаел што би можело таа зграда да ја опорави освен некој поголем банер и заоблен видео ѕид... малку по малку почнувам да се чувствувам туристички во центарот на градов, неизвесност, непознати визури, најави, одјави итн. |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 45678 18> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |