build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Жардињери

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 23456>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #61 Posted: 21-Jun-2009 at 16:33
ако го исфрлиме фактот што самата жардињера е испокршена

инаку, јас вакво нешто сакав да има по средишното зеленило на булеварите
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #62 Posted: 04-Aug-2009 at 01:58

Новите жардиниери со поевтино зеленило

Увозните садници тешко се одржуваат но и често се крадат

Градските власти продолжуваат со изградба на жардиниери на четири булевари по неколкумесечна пауза, во која се вршеше набавка на бетонските корита. Сепак, до оформувањето на конечниот лик на средишното зеленило на сообраќајниците, градските власти ќе треба да одлучат со какво зеленило ќе ги пополнат.

Идејата на Градот е да заштеди на одржувањето во иднина, бидејќи досегашните решенија на повеќе булевари бараат огромен ангажман на екипите на Јавното претпријатие „Паркови и зеленило“. Постојаното плевење, чистење и засадување нови садници одземаат многу време, финансии, а ги ангажираат и повеќето теренски работници на „Паркови“.

Сигурно е дека ќе се избегне и садењето увозни и скапи растенија, иако беше најавено дека заради промена, на некои локации ќе се засадат и такви. Проблемот кај ретките садници, покрај одржувањето, се и честите кражби, поради што градските власти се принудени неколкукратно да инвестираат во една локација.

Сепак, нагласуваат во Градот, и покрај намерата за штедење, растенијата што ќе бидат засадени на четирите булевари ќе ја исполнат својата еколошка и естетска функција.

Во меѓувреме, се одвива изградбата на жардиниерите на средишното зеленило на булеварот „8 Септември“, кон хотелот „Александар палас“. Се работи и на булеварот „Јане Сандански“, а бетонските корита веќе се монтирани на булеварот „Крсте Мисирков“. Дооформени се и жардиниерите на делот каде што се направи клучката „Бит-пазар“.

„Бетонските жардиниери се реализираат со градежна динамика предвидена во плановите за изградба. Во меѓувреме, се поставува системот за наводнување капка по капка, по што екипите од ’Паркови и зеленило’ ќе извршат хортикултурно уредување според потребите и можностите на просторот. Тоа значи зеленило што нема да биде скапо за одржување, а од друга страна, ќе биде убаво“, велат во Градот.

http://utrinski.com.mk/?ItemID=AFC13D69867EA946BB4F8FCA9C045942
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #63 Posted: 04-Aug-2009 at 18:31
знае некој со што ги покриваат жардињериве и зошто? на пример оние на К.Ј.Питу
Back to Top
mama View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote mama Quote  Post ReplyReply #64 Posted: 04-Aug-2009 at 23:06
neznam dali mislis na crniot najlon koj se stava da ja socuva vlagata,  i pod nego e crevoto za navodnuvanje na kapka po kapka,ili nad nego za dekoracija drvca.(golema steta se pravi so preminuvanjeto preku zardinjerite zasto doaga do pukanja na crevata za navodnuvanje)
Mene licno mi nedostasuvaat trendafilite vo bivsa Jugoslavija sto bea megu bulevarite...
mama
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #65 Posted: 05-Aug-2009 at 12:30
Originally posted by mama

neznam dali mislis na crniot najlon koj se stava da ja socuva vlagata,  i pod nego e crevoto za navodnuvanje na kapka po kapka,ili nad nego za dekoracija drvca.(golema steta se pravi so preminuvanjeto preku zardinjerite zasto doaga do pukanja na crevata za navodnuvanje)
Mene licno mi nedostasuvaat trendafilite vo bivsa Jugoslavija sto bea megu bulevarite...
да, на тие  мислев
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #66 Posted: 06-Aug-2009 at 13:27

Зеленилото на Партизанска веќе не ги загрозува пешаците

Густите грмушки во близина на пешачките премини во изминатиов период беа причина за повеќе сообраќајни несреќи во кои страдаа пешаци, бидејќи беше намалена и нивната прегледност, а и таа на возачите

%20
По голем број сообраќајни несреќи што се случија на булеварот Партизански Одреди поради непрегледност на пешачките премини, јавното претпријатие „Паркови и зеленило“ ги уреди и ги искастри грмушките во средишните жардиниери. Од претпријатието велат дека тоа не го направиле порано бидејќи зеленилото среде Партизанска дури сега дошло на ред, а нивната акција немала врска со намалената безбедност во сообраќајот.

- Секое дрво си има определен рок кога треба да се кастри и да се средува. Затоа сега ги средуваме средишните жардиниери на булеварот Партизански одреди. Ниту некој ни кажал, ниту пак сме забележале дека сообраќајот на тој булевар бил отежнат поради непрегледноста од зеленилото - вели Елизабета Георгиеска, портпаролка на „Паркови“.

Граѓаните кои живеат во зградите што се наоѓаат непосредно пред булеварот велат дека во изминатиот период се случиле голем број сообраќајни несреќи на пешачките премини.

- Само во изминатите неколку недели се случија три несреќи на пешачкиот премин кај аптеката „Зегин“. Дрвјата и грмушките пораснаа толку големи што од нив не можеше да се види дали од другата страна на улицата наидува автомобил. Редно беше да го средат зеленилото. Овде има и деца и стари луѓе што лесно може да станат жртви - велат дел жители на Партизанска.

Околните дуќанџии исто така се жалеа поради состојбата со грмушките, па и тие ја поздравија акцијата на претпријатието „Паркови и зеленило“, но порачаа дека зеленилото треба почесто да се одржува.

- Треба да ги потсетиме надлежните служби дека не е доволно нешто само да се засади, туку треба и одржување. Не смее да се дозволи жардиниерата повторно да заличи на џунгла. Некои луѓе не преминуваат на пешачки премини и со тоа свесно се доведуваат во опасност, но и тие што се внимателни и што ги користат премините се загрозени. Тоа е недозволиво - додадоа дуќанџиите.

Возачи објаснуваат дека им било тешко да видат дека пешак чека покрај преминот на местата каде што има густо зеленило.

- Кога јас се доближувам некој може да тргне по преминот и да не го видам навреме, а да биде доцна за да запрам. На булеварот Партизански одреди го имаше овој проблем, а сега гледам дека жардиниери се поставуваат насекаде. Треба да се внимава уште додека се сади зеленилото. Ниски растенија кај премините, а повисоки на останатите локации - вели скопјанецот Игор Михајловски.

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=8591527397&id=14&prilog=0&setIzdanie=21756
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #67 Posted: 06-Aug-2009 at 17:10
„паркови и зеленило“ не треба да бидат толку наивни, сообраќајната безбедност можеби не е во нивна надлежност, но зеленилото е, и не работата до кастрењето, туку и до тоа каде се засадени грмушките, кој сади грмушки на пешачки?
Back to Top
igorius View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote igorius Quote  Post ReplyReply #68 Posted: 07-Aug-2009 at 01:11
Originally posted by mama

trendafilite ili da frlas so trendafili po TITO (se salam norm)

sto se odnesuva do zardinerite ako veke taka gi narekovme jas sum za bidejki  na partizanska vo golem  % od soobrakajnite nesreki  ke bidat  namaleni zaradi reducirano preskoknuvanje preku bulevarot.sto se odnesuva do hortito...sto zanm ke go mislam deka ke  go sredat...ke vidat ke im pokaze kade imaat greski vo  nasadite i ke go presadat, ne e nekoja frka taa stavka ...taka se raboti sekade horti
Back to Top
Sale SK View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote Sale SK Quote  Post ReplyReply #69 Posted: 22-Aug-2009 at 20:14
Гледам дека има доста противници на жардињерите...Мене лично не ми пречат,а мислам и дека естетски поубаво делуваат од железните огради кои воглавном беа испокршени.Јас дури би ги ставил и на делот кај тротоарите(како во Карпош кај Лептокарија) со цел да се спречи паркирање на коли.Знам дека постои голем проблем во градов со паркирањето,ама тротоарот е за пешаци и тука толеранција не треба да има.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #70 Posted: 23-Aug-2009 at 03:52
За да се регулира појавата да не се паркираат на тротоари, оддамна нормалниот свет има измислено подобар начин. Едноставно, рабниците се доста повисоки од овие кај нас и ретко кој може да се качи со кола.
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #71 Posted: 23-Aug-2009 at 12:26
Ако под нормален свет ти подразбираш само Турција тогаш добро, инаку ваквото решение не сум го видел никаде во Европа ниту во Америка. Таму има видиш ли доста попаметни решенија од типот на убави огради од ковано железо, високи казни и вековна општа култура. А пак жардињери против паркирање?!? Па само колите ќе се префрлат од тротоар на третата лента на булеварот како што се прави кај нас. Инаку жардињерите мене ми се убави, само оние старите, на пример на бул. ВМРО таа ми е најубава. Овие новиве што ги градат безврска се неестетски, набрзина, неодржани, а да не збориме дека в многу случаи се на местото каде би требало да минува ЛРТ-то во Скопје.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #72 Posted: 23-Aug-2009 at 12:40
Незнам во Турција како е регулирано тоа, знам за други примери, а најрадикалниот од ваквите го имам видено во Црна Горе каде што ни џип неможе да се качи, скоро колку една скала, ако не и повеќе. А ова со оградите е една од подобрите начини за решавање на проблемов, и тоа од повеќе аспекти, и пораби сигурност на пешачи, за паркирање, за да нема преоѓање улица секаде. Но ваквите огради највеќе ми изгледаат потребни на шеталишта, како што на пример е рекорд, зашто всушност и зашптитата на патници е основната цела на оградиве, а не против паркирање!
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #73 Posted: 26-Aug-2009 at 16:20
Кога е отворена оваа дупкетина на бул. Кочо Рацин??? Што имаше претходно тука метални столпчиња? Веќе почнаа разни дебили на сред булевар да вртат полукружно.

Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #74 Posted: 26-Aug-2009 at 16:22
Највероватно како последица од нешто што е вцртано во урбанистичките планови, некоја улица да треба да се реализира. Каде точно е ова?!
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #75 Posted: 26-Aug-2009 at 16:23

На крајот на олимписки кај што почиња фавелата.
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #76 Posted: 26-Aug-2009 at 16:31
Originally posted by lslcrew

Највероватно како последица од нешто што е вцртано во урбанистичките планови, некоја улица да треба да се реализира. Каде точно е ова?!

Еве ја локацијата:
41°59'33.01"N  21°26'20.21"E

Нема шанси да е за некаква улица што тука треба да се вкрстува. Вкрстување е планирано на само 100 метри од тука, каде што треба да биде продолжението на 3та Македонска Бригада.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #77 Posted: 26-Aug-2009 at 16:35
Што и да е мистеријата ми е како ги снема металните стоплчиња преку ноќ (ваљда тоа имаше претходно). Овдека може да се случува масакр, ова е брз и прометен булевар за некои идиоти да прават полукружни акробации, а сигурно ќе ги прават, веќе почнаа видов двајца за неполна минута. 
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #78 Posted: 26-Aug-2009 at 16:38
Originally posted by pbanks

Што и да е мистеријата ми е како ги снема металните стоплчиња преку ноќ (ваљда тоа имаше претходно). Овдека може да се случува масакр, ова е брз и прометен булевар за некои идиоти да прават полукружни акробации, а сигурно ќе ги прават, веќе почнаа видов двајца за неполна минута. 
пбанкс колку што памтам таму немаше столпчиња, беше празно, што во никој случај не ја оправдува сегашната ситуација, штеделе на бекатон Nuts
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #79 Posted: 26-Aug-2009 at 16:57

Жардињериве се бетонски, не бехатонски  Big%20smile

Edited by Cloverstack - 26-Aug-2009 at 16:57
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #80 Posted: 26-Aug-2009 at 17:08
Кловер мислев дека е за трета македонска ама неможев да ја утврдам локацијата, а и не ми текнуваше конкретно на името на 3-та македонска.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 23456>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.117 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.