![]() |
![]() |
![]() |
Мал Ринг |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1314151617 55> |
Author | |||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||||
![]() Дополнително...
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=493D9248F4BC53489A8D5DD118858C16 |
|||||||||
![]() |
|||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||||
Би рекол нов бран лудило... 20 нови споменици?!? Па чекајте бе луѓе, уште не сте поставиле ни третина од она што досега го зацртавте, а еве спремате нова нарачка на ангро. Налет тоа, ама каква е таа нова зграда-ротонда на кејот?!? Не гледам каде би се сместила освен помеѓу поштата и зградата на МЕПСО. Не дека таму има место или може нешто да се вклопи, ама на друго место ни физички не може да се збута. Во секој случај нов чир и нов деструктивен урбанистички потег! Се поубеден сум дека тие што ги обмислуваат плановиве (очигледно тоа не се планерите) треба да бидат згрижени во ментална институција. А планерите кои ставаат потпис на оваа урбана патологија не треба да бидат амнестирани од одговорност. Едит: МЕПСО наместо ЕЛЕМ Edited by Cloverstack - 19-Aug-2009 at 14:06 |
|||||||||
![]() |
|||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||||||
Едно размислуцвање околу кејот и кафичоте. Зашто ккафичите досега не се потрудиле да ги наредат масите концетрично околу некоја од скулпуурите тамо или па околу фонтаната за вода?! Вака со мрежастата структура на масите се доведуваме да ги маргинализира содржините накеот односно скулптурите, фонтаната. Така може да се уигра просторот и масите наместо да ги затскриваат овие содржини баш напротив ќе го потенцираат присуството на некои вакви содржини како скулптурите! Разликата во компактност на просторот не би требало да има драстична загуба, максимум неколку маси!
Ама на кој да му текне......!? |
|||||||||
![]() |
|||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||||||
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
||||||||
![]() Никакви дупки на рекорд неможат да бидат замена и решение за сообраќајниот хаос. И не само што сега може би изгледа како решение, туку во иднина напротив ќе ни направи проблем! Кога ќе го имаме тунелот (ако здравје боже го имаме) тогаш потребата од улицата на рекорд ќе се сведе на техничките потреби на оние со дуќаните исто како и улица Македонија. Значи после тоа и да сакаме рекорд да биде пешачка зона ќе имаме проблем и ќе треба да ја пополнуваме дупкава, односно ќе имаме денивелирана улица слепо црево. Некако ми изгледа работава како бодење трн у здрава нога! |
|||||||||
![]() |
|||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||||
Идејата за Рекорд е спрема мене добра. Досега повеќе пати сме дискутирале таква варијанта на форумов. Но таква комбинација ни под разно не може го замени артерискиот подземен коридор меѓу црква и НБРМ.
Како и да е на иницијатава никако не можам да и се радувам за жал бидејќи е дел од еден погубен конецпт за развојот на Скопје кој содржи многу анахрони елементи и секако нема никаква врска со професионално урбано планирање. Мислам дека овие ИНПУМА комплетно изгубија кредибилитет. |
|||||||||
![]() |
|||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||||
Има повеќе непознати во врска со оваа сообраќајна претумбација. Во основа не ќе да е на арно, но ќе почекам да го видам планот односно точните детали за тоа како е решена Димитрија Чуповски, дали и како е решено продолжението на 11 Октомври кон главната оска на тунелот под плоштадот, како е решена Даме Груев, како се решени сите вкрстувања и ред други работи, пред да оформам попрецизен став. Сега за сега изгледа ќе куртулиме барем од ступидната идеја за подземно преминче кај „Рекорд“. Инаку, ние чекаме општина центар конечно да почне да ги става ДУП-овите на јавен увид на својот сајт, ама јас таму не успеав да најдам ниту известување за презентацијата и јавната акнкета. Не е ни некој икс урбанистички план, туку ДУП Мал Ринг, најбитниот ДУП во државава. |
|||||||||
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
||||||||
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||||||||
не ни е доста од споменици, цркви и гаражи, слободно давајте, идиоти
![]() |
|||||||||
![]() |
|||||||||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
||||||||
Малиот ринг се менува третпат за година и пол
Edited by my Macedonia - 20-Aug-2009 at 12:10 |
|||||||||
![]() |
|||||||||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
||||||||
ovie proekti nikad nema da se realiziraat ama aj ..
|
|||||||||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||||||||
и не ми е јасно зошто цело време го силуваат малиот ринг кога за правење глупости имаат огромен простор низ целиот град Edited by zabegan - 20-Aug-2009 at 13:39 |
|||||||||
![]() |
|||||||||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
||||||||
poveke pari ima i biznis
![]() |
|||||||||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
||||||||
Малку е чудна ситуацијата околу 1 и 2! Тука беше прво вцртан објект на МНР,дури и проектот излезе, па сега еве е избришао и вцртани се нови две маркици. Двете маркици на плоштадот се избришани и не ми е јасно зашто се избришани кога тие си беа многу порано планирани и многу логични маркици! За 12-ка веќе зборевме! Тотално непотребна дупка што во иднина ќе треба да ја затрупаме зашто повеќе ќе ни прави проблем одколку што ќе ни врши работа!
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
||||||||
Оние што ни го обмислуваат малиот ринг се или мали деца или лудаци. Бисер на новава верзија на планот е таа кружна зграда на кејот, пред МНТ. Бев убеден дека нема таму да ја збутаат бидејќи со претходниот план таму предвидуваа отворен амфитеатар. Ама ете најдоа начин како и онака веќе ненормалната композиција на објекти таму да ја направат уште побизарна!
Турбо-фолк во урбанизмот и архитектурата веќе станува преблага дефиниција за ова што не снајде. Ќе мора да смислиме нов термин. Митатос не знам зошто си убеден дека проективе нема да се реализираат. Додека екипата што ги протежира овие работи е на власт, јасно е дека нема да жалат ништо, особено не народни пари, за реализација на најлошите елементи во плановите, кои очигледно им се најмили. Одамна веќе нема никакви дилеми дека сите такви маркици ги вцртуваат политичари. А досегашното искуство не учи дека токму најлошите проекти обично се реализираа(т) со завидна брзина. Така да можеби подземните сообраќајници нема да ги видиме, ама не би се изненадил доколку наскоро почне со голема брзина да никнува таа кружна зграда пред МНТ (а којзнае и каква архитектура смислиле за нејзе). |
|||||||||
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
||||||||
Зошто мислиш дека МНР е избришан? |
|||||||||
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
||||||||
Па онаа маркица на предходниот план што беше 7.10 (МНР) сега ја нема. Ете види горе на сликичето се познава зелено! Таа што беше 7.2 ми изгледа како да е помала сега!
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
||||||||
Зелено е и кај уставен/архив/археолошки, не значи дека нема маркица
Едит: прееска заборавив да искоментирам, исто и заклучокот за маркиците на плоштад (дека се избришани) сигурно ти е погрешен Edited by Cloverstack - 20-Aug-2009 at 15:25 |
|||||||||
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
||||||||
Еве неколку „хајлајтс“ од најновата епизода на касапење на ДУП Мал Ринг
Нешто веќе искоментирав, нема да се повторувам. 1. Еве го целиот план. Со секоја нова измена, се повеќе шкртки-мртки ![]() Сепак токму тие шкртки-мртки се обистинуваат, а инфраструктурата изгледа ја вцртуваат за мачкање очи. Ако беа колку-толку посветени на пример на сета онаа подземна инфраструктура, паралелно со изградбата на уставен/архив/арх.музеј ќе ја градеа и тамошната подземна гаража. Тоа во моментов е многу поедноставно и поефтино отколку кога таму ќе никне објектот... Ама ете колку се сериозни во однос на тоа што е навистина корисно. можете да кликнете врз планот за поголема верзија ![]() 2. Основни податоци и легенда. ... и потписниците на оваа беда од план! ![]() 3. Нумерички дел ![]() 4. Еве го според мене главниот изум на новава верзија на ДУП-ов. Зграда со кружна форма на кеј, пред Македонската Опера и Балет. Точно уште вакво гомно фалеше тука за комплетен впечаток ![]() Полошо да се испланира просторот тешко дека можеше, а сигурен сум дека и архитектонски нема да „потфрлат“ и во истиот стил како досега ќе го најдат најбизарното решение (и само по себе и во контекст на околните објекти, изградени и планирани). Морам да признаам дека на некој начин сум нестрплив да чујам и видам што ќе биде тоа. Инаку намената на маркицата е за државни институции. Исто така не може а да не се примети дека маркицата ја насадиле токму челно на планираниот „мост на цвеќето“. Ваљда требаше да се надополни глупоста со уставниот суд и сувишниот мост кој го измислија специјално за него. Исто така фонтаната (затката) кај камени мост од северната страна... Јас колку што резонирам, мостовите пожелно е да имаат континуитет на комуникација по својата оска. Ама еве нашиве планери измислиле дека на секој мост треба да му се „додели“ некаков објект кој ќе биде опструкција. Добро генијалци, само напред, во наредната верзија на Мал Ринг, покрај нови споменици и триумфални капии, очекувам да го затнете и оној мостот кај што се гради стариот театар и музејот македонска борба. Не се сомневам дека по ваши критериуми таму има простор за маркица за нов објект. Имам предлог и за обликот... во ДУП-ов ви фали пирамида. Ќе легне добро и во контекст на нашите славни птоломејски предци. ![]() 5. И ова беше жесток конкурент за главен изум... Катна гаража (маркица 1.1.1) со висина од 29 метри, на растојание од 2-3 метри од хотелот Холидеј Ин (Гранд Хотел во планот). Дали всушност треба да бидеме зачудени после сите планерски достигнувања со ДУП-ов? Лично, веќе тешко дека со нешто ќе ме изненадат, свесен сум за што све се (не)способни. ![]() 6. Нов сообраќаен влез за подземните улички/паркинзи од булеварот Гоце Делчев. Немам негативно мислење, чисто да ја евидентираме оваа измена. Но за онаа другата улица (?) кон Калето немам објаснување. Ненормално би било доколку е тоа некаква сообраќајница, но зарем во планов нема уште еден тон ненормални работи? Всушност ова не е измена, вцртано си беше и пред оваа верзија на ДУП-ов. Евенуално ако е некаква пешачка улица директно до Калето, ама дури и така делува прилично чудно... ![]() 7. Сообраќајното решение кај плоштадчето Пела. Не разјаснува речиси ништо... отприлика со ваква „деталност“ сообраќајни решенија се опишани и во ГУП-от. Туку што треба да значи оној кругот? Ваљда не планираат кружен тек овде!? BTW, фасцинира (веќе најавената) триумфална капија која очигледно треба да виси над влезот на тунелот. Будалаштината е екстремна, ама дури и како таква е помала будалаштина од триумфалните капии што планираат да ги збутаат на Улица Македонија. Ах, пусти комплекси... уште кога ќе се помешаат со невкус, се добива многу отровен коктел. ![]() 8. Инсајдерска фотка од процесот на планирање: ![]() |
|||||||||
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
||||||||
Сеуште не ја сваќам потребата од рекорд да биде подземна улица, ама ич не ми е јасно зашто?! Неможе никаков подземен рекорд да биде супституција за тунелот под плоштад, кој очигледно дека го чека сатар во некоја од следните ревизии на ДУП-ов. Нагибите ми се некако чудно нацртани. Мене ми е потполно јасно како треба да изгледа ова во простор ама на планов не конфузно нацртани. Ако постои нагиб надоле пред собрание, тогаш тој од ГТЦ излезот немада постои и обратно, но ок. А овој кругов вцртаниот да не се планира да биде некое лебдечко плато?!
Оваа кружната маркица вероватно ќе биде копија на Беас Куле од Солун! ![]() Кловер чекам подетални слики од маркиците околу Беко. |
|||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1314151617 55> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |