build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Ски центар Кожуф

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1718192021 33>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Sale SK View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Online Status: Offline
  Quote Sale SK Quote  Post ReplyReply #361 Posted: 10-Sep-2009 at 02:05
Originally posted by lslcrew

Добро и што има везе што се работи за исклучиво до ски центарот?! Абе луѓе како така не сваќате дека тој пат е државен пат за државни потреби. Ски центарот единствено го актуелизира! Од каде таква констатација дека сами требало да си направат пат?! По кое тоа правило приватни фирми треба да исполнуваат државни обврски?! Што има везе дали имало немало куќи или други содржини?! Зашто одма ставате на кантар и правите непотребни споредби, имало и други патишта раскопано овој не би приоритетен. Според кои критериуми одлучивте дека патот не е приоритетен?! Како така одма сите со свој ребаланс у рака.

Башка ова со Маврово, поглупа шпекулација не сум слушнал. Овој не му давал, поној не му давал. Па уште не му давале патот да го прошири. Или некој одбрал погрешен начин за екпонирање у јавност, или па мубетов од човек на човек уште малку ќе слушнеме дека и аеродром сакал да направи у маврово ама ете не му дале.

Ај да ти одговорам,мада не верувам дека ќе се разбереме...Ако баш те интересираат тие глупи шпекулации,можеш да скокнеш до Леуново,да направиш муабет со селаните и со луѓето што имаат викендици.Тие што живеат таму знаат подобро.Можеш и да отидеш и до хотел Радика и да видиш колку е променет тој простор.Ако си бил почесто на Маврово,ќе знаеш дека дел од патот на потег Леуново-Никифорово-Маврово е толку тесен што во лето едвај се разминуваат 2 коли.Тој потег почнува во Леуново и е долг околу 4-5км.Кога зборев за проширување мислев,нормално,на тој дел,а не на цел пат околу езерото.Не знам зошто ти е чудно што човек што вложил толку многу пари сака да прошири една делница за 0,5-1 метри.Повеќе и да сака,не може.
Јас никаде не реков дека сака да направи автопат,за аеродромот....нема потреба,ќе доаѓаат гости од скопскиот или овој новиов во Штип.И тебе ти е чудно и несфатливо како некој сакал да стави светилки и клупи кај кејот-браната,да го прошири малку патот,а не ти е чудно что државата троши куп пари за приватен проект.И уште заклучуваш-*Што е битно дали на Кожув имало куќи или други содржини.Тоа бил државен пат за државни потреби*.Кои бре црни државни потреби?Какви се тие државни потреби?Државна потреба е завршувањето на автопатот кон Грција,правење автопат до Бугарија и Албанија.Ова другово се вика арчење државни пари за приватни потреби.Барем да имаше вистинска инвестиција,па да преќути човек,ама вака...
ПС Со ова ставам крај на расправата за патот.Ќе почекам до другата капитална инвестиција на Кожув од типот на ставање нов ски лифт,садење на цвеќа или почеток на изградба на викендица на некој друг репрезентативец.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #362 Posted: 10-Sep-2009 at 03:09
Ако комплетирање на регионална патна мрежа е арчење пари, тогаш стварно ти се испомешани лончињата!
Back to Top
GVG_MK View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote GVG_MK Quote  Post ReplyReply #363 Posted: 10-Sep-2009 at 12:19
Прочитав неколку од последните коментари и моето мислење е многу поблиско со Islcrew, односно потполно се сложувам со него, а ги отфрлам сите размислувања од Sale_SK, бидејки констатирав дека Сале сака да се развива само северот и западот од земјата односно Скопје и Тетово, додека во Југот од земјата не треба да се вложува пари бидејки имало значително мал број на жители...  Сакам да му кажам дека е многу поважно да се вложуваат пари за нешта кои потоа можат да се вратат тие пари и да заживее цел регион, отколку да се попраават патови со некои делови од земјата каде што природата не дала. Прво треба да направиме пари а потоа со тие да ги поправаме патиштата во источна Македонија. Кожуф ги има сите природни богатства, со градење на патот ке има поволен пристап за туристите со одлична реклама може да настане БУМ. Поздрав до сите од форумот
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #364 Posted: 10-Sep-2009 at 14:29
GVG_MK јас воопшто не стекнав мислење дека сале рече дека парите треба да се распределат по густина на населенеие.

Уствари нема везе битно ние се разбравме. Кај има густина на сообраќај тамо држава гради пат зашто таа густина е составена од нејзини граќани, без разлика дали на крајот на патот имало нешто приуватно, нешто со мешовит капитал (државен приватен), ливада или ендек. Ако има гужва ќе има и пат.
Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #365 Posted: 10-Sep-2009 at 14:38
Јас мислам дискусијата почна да се води во погрешна насока, т.е. за нешто за кое не е место во оваа нишка. Значи оправданоста и приоритетноста на патот се две различни теми. Колкав приоритет треба да има овој пат, како и десетици слични на овој кој во моментов се градат, е вероватно тема за во инфраструктура. Во секој случај, доколку државата се обврзала да направи пат до центарот, како нејзина поддршка за проектот, тоа е за поздравување. Инаку да бидеме реални, приоритет секако дека повисок би требало да имаат клучните правци кои поврзуваат поголеми градови и региони или европски коридори како Велес-Штип-Кочани, Куманово-Деве Баир, Велес-Прилеп и сл. Ме радува тоа што се гради на Кожуф, а се надевам дека од центарот ќе инвестираат во барем уште еден ски лифт годинава.
Back to Top
GVG_MK View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote GVG_MK Quote  Post ReplyReply #366 Posted: 10-Sep-2009 at 17:24
OK Islcrew, тогаш кој спомна дека попаметно било парите да се трошат во... цитирам:
Ај и нив да им дадеме 7 милиона за патишта. На невидено.
ППС. А во Скопје по улиците дупки ко кратери. А приоритет Кожуф.хммм. Нешто је труло у држави"
Потоа кој спомна дека попаметно е парите да се потрошат  за патишта низ источна Македонија? ( да не цитирам)
Потоа кој спомна дека со тие пари ке заживее Попова Шапка??
Епа извинете но не е убаво да се развива само еден дел од државата, а другите да чекаат од неа, поточно Скопје. Овој проект го одобрувам целосно, и е во ред што државата одобри пари за патот Смрдлива вода - ски центар Кожуф, ДОСТА веке со скопските дупки, и незнам ти кои други патишта.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #367 Posted: 10-Sep-2009 at 17:54
ГВГ_МК ајде те молам и тебе и другите да го баталите тој локал патриотизам. Може да водиме аргументирана дискусија ЗА или ПРОТИВ но аман више со тоа гледање по туѓите дворови. Македонија не е толку голема земја за да има толку изразени регионализми. Напротив.

Секој развој и во Скопје и во Тетово и во Охрид треба да те радува исто како што нас треба (и не радуваат) развојот на Гевгелија, Дојран, Кавадарци итн....

Целото прашање се сведува на тоа дали патот за подршка на еден дискутабилен проект (кој дефинитивно има многу потенцијал) во моментов е поприоритетен отколку заживување на постоечките капацитети. Јас сметам дека изгардбата на патот на Кожуф е апсолутно обврска на државата независно дали има или нема проект таму. Со самата изградба на пат и останата инфрастурктура ќе се создадат предуслови регионот да се развива и да нема постоечки проект. Она што иритира кај Кожуф е што со години продаваат ветер и магла а многу малку се има случено на терен. До сега таму требаа да фрчат хеликоптери од Скопски и Солунски аеродром, да бидат сместени во Кемпински хотел, да скијаат во најголемиот ски центар на Балканот и да шопингуваат во амбиентално планинско село. Што денеска имаме од тоа? Секоја чест за шестоседот кој има поголем капацитет од цело Маврово но луѓето кои го водат проектов не се доволно убедливи дека се работи за нешто сериозно. Еве најнов маркетинг трик е како македонски познати личности градат таму викендички. Се е тоа убаво но... Каде е велелепниот ски центар.

Edited by pbanks - 10-Sep-2009 at 17:56
Back to Top
GVG_MK View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote GVG_MK Quote  Post ReplyReply #368 Posted: 10-Sep-2009 at 18:06
Во Македонија што и да се направи, да се изгради, да се започне и да се заврши без разлика каде мене ми е многу драго, и горд сум на тоа. Но откаго се изначитав коментари дека овде не требало да се гради пат бидејки газдите не се сериозни со градењето, или триста други глупости, навистина се испровоцирав и морав да се вмешам и да дадам подршка за проектот, бидејки ова не е спортса сала да се изгради за една година, ова е Ски Центар и не се гради толку лесно и толку брзо...  Каде се изградило Ски Центар за 2 години или слично... тоа е цел процес и се одвива побавно или побрзо од зависност колку проблеми ке испаднат во текот на изградбата на севкупниот план. 
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #369 Posted: 10-Sep-2009 at 18:09

Јас навивам со две раце за Кожуф. Само ги следам новините околку ски центаров уште од самиот почеток и помина цела деценија од тогаш и многу малку се направи. Не сум бил на скијање сеуште но сум слушнал дека сето тоа што е направено досега е светски. Сепак тоа е многу мал дел од она што се ветуваше и што се ветува.

Во секој случај да резимирам, јас немам ништо против изградбата на патот и сметам дека е обврска на државата да го стимулира развојот на овој начин. Да се надеваме дека и инвеститорот ќе ја оправда довербата, подршката и очекувањата.
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #370 Posted: 10-Sep-2009 at 19:39
Едно прашање до оние што знаат: ДАЛИ СКИЈАЧКИОТ ЦЕНТАР, Т.Е. НЕГОВИТЕ ОБЈЕКТИ СЕ ОТВОРЕНИ ВО ТЕКОТ НА ЦЕЛАТА ГОДИНА, ДАЛИ ВО МОМЕНТОВ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕСТОЈУВА ТАМУ?
Back to Top
Dragan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dragan Quote  Post ReplyReply #371 Posted: 10-Sep-2009 at 21:44
Ne veruvam zasto preku letniot period na Sapka ne rabotat ni hotelite ni objektite sto se pod odgovornost na skiackiot centar,pa taka da ni tamu izgleda ne rabotaa.
Ako imas tamu vikendica ti mozes da zamines toa nikoj ne ti go brani Smile

Edited by Dragan - 10-Sep-2009 at 21:45
Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #372 Posted: 11-Sep-2009 at 00:47
@BOJAN
Провери на нивната веб страна www.skikozuf.com.mk има податоци и за сместувачките капацитети.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #373 Posted: 27-Sep-2009 at 20:43
1 Еве го почетокот на новиот пат Смрдлива Вода-Кожуф. Ако им го земам зборот на мештаните, патот нема да се изгради ни за 2 години колку се влечкале. Теренот беше доста нерамен и неможев да повозам барем малку нагоре за да видам колкав дел од трасата е расчистен. Налетав на еден од мајсторите што работи на објектот, ама како да зборев на Шпански, 3 пати го прашав колкав дел од трасата е расчистен, 3 пати ми одговори некои негови проекции колкава требала да биде должината на целиот пат. Светла страна, барем ако оваа слика е репер, е дека профилот на патот е прилично добар.

2 Следните 3 слики се пак од патот Смрдлива Вода - Гевгелија. По голем дел од трасата има карпи кои се пред паѓање или се веќе паднати а нема никаква заштита. На едно од местата (кое го имам евидентирано) еден куп карпи дури го искршиле патот и испопаѓале од другата страна. Навистина се осеќав несигурно возејќи го овој дел.

3

4

Edited by pbanks - 27-Sep-2009 at 20:44
Back to Top
zlaten View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote zlaten Quote  Post ReplyReply #374 Posted: 17-Oct-2009 at 00:11
Sakale nejkele, patot ke se izgradi, bidejki drzavata dala dozvola za izgradba na turisticko mesto. Isto taka vo interes na drzavata e da sobira danoci od turizam. Ako ne e taka aj da gi zatvorime site centri. Sale izgleda ne e niti gradeznik niti skijac niti ekonomist. Neka poveli na Kozuf ova sezona pa ke vidi deka lugjeto se potrudile da gi teraat rabotite kako treba. Ne navleguvam vo toa od drzavata i investitorot koj kolku i kakov interes ima, ama kako za vo Makedonija e i povekje od dobro. A na centarot idat mnogu stranci, sto e povtorno znak oti rabotite odat vo prava nasoka.
Back to Top
KraFT View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote KraFT Quote  Post ReplyReply #375 Posted: 19-Oct-2009 at 02:08
Кожуф за мене е најголемото разочарување во 2009та година....

Ова е малку глупаво од мене за прва реченица но да се дообјаснам.
Све што се прави таму е супер. Дури и за европски рамки е супер. Му се радував ептен.
Минатата сезона бевме многу пати и све таму е супер.  
Освен едно.
Нема каде да се скија.
Кожуф не е скијачки центар.  Според мене не е ни центар.
И не само сега.
Него и ако ја ја употребам цела научна фантастика, пак нема да биде скијачки центар.

Првиот пат кога бев таму, неспиев неколку ноќи, бидејки бев во бунило. За какви стази, какви километри и какви илузии станува збор?
Некој според мене е во тешка илузија таму.
Удрете на гугл`рт, главната стаза е 1,1 км. Па таму цртале паралелни линии и ги крстеле стази и им давале  разни имиња што прво ептен ме бунеше, па после смееше, па накрај ме фати срам.
Го гледав проектот и не ми влагаше во глава која е идејата на писателот.
На крајот од "стазата" - жичарата , има  еден скилифт ориентиран на десно и еден на лево и ја прават буквата "Т".  Тој десно е за рекреативно скијање ОК. Широк е од двете страни 50м а долг околу 400м.  Тој лево може да обслужува скијачи со стаж од 0 до  максимум 4 до 5 дена скијање во животот со воведни зборови "ова е снег".  ИМајте впредвид дека зборувам за стазата на тој скилифт, бидејки луѓе со толкав стаж немаат шанси да се качат на скилифт. Нели... 
Плус секој од нив  6-тиот ден ќе прејде на 2-ро ниво.  
Си мислев тој да не е врзивен скилифт ама `тц. Решив да не го мислам повеќе. 

Е сега, колку за претстава,  од  највисоката точка на десниот(западниот) скилифт до најдолната точка кај што почнува жичарата се скија вкупно за 3-4 минути максимум и тоа наопачки бидејки ја снимав ќерками.

Гужва на стазата се прави со 100 скијачи , бидејки стазата е во вид на инка.
Стрмен дел една третина и рамно плато 2 третини кое е добро за балет.
На оваа стаза има шестосед или кажано со други зборови, тоа е дотур на околу 100 скијачи во две минути??!! 

Мноооооогу се надевам дека јас сум тој во бунилото но ако некој сака да ми објасни нека не ми црта паралелни линии...
Скијам цел живот, на времето и професионално а сега само рекреативно.
За скијачки центар, Кожуф  на  Пелистер може вода да му носи. Боза на Маврово.
На Шапка неможе ни да и носи.
Кој прави шо прави и зашто прави не ме интересира.
Лани скијавме и уживавме во природа и све тоа. Се надевам оваа година пак. 
Секое скијање таму, е ко некој да ти поклонува нешто. Се осеќаш ко шеик дека во околина никаде не постојат економски параметри.
Гевгеличаните се како и секогаш супер. На Оxидско езеро му фали Гевгелија за да го биде езерото и тоа околу него....
KraFT

Edited by KraFT - 24-Oct-2009 at 21:15
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #376 Posted: 19-Oct-2009 at 03:09

Originally posted by KraFT

За скијачки центар, Кожуф  на Пелистер може вода да му носи. Боза на Маврово. 
На Шапка неможе ни да и носи.

здраво крафт, конечно некој реално да фрли спортски абер! туку ова за пелистер мислиш во однос на стазата кај копанки или новава што е предвидена за нижеполе? http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=527&PID=30598#30598 сепак јас мислам дека мора да се поработи на ревитализирање на шапка, и тоа пред да ја прогласат за национален парк шара, со време за после да нема развлекувања и правдања!
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #377 Posted: 19-Oct-2009 at 14:28
@Kraft

Одличен и сликовит осврт Thumbs%20Up
Back to Top
rabotnicki View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote rabotnicki Quote  Post ReplyReply #378 Posted: 29-Oct-2009 at 01:17
Eve doagja zimata,pa pominav da vidam sto se slucuva kaj Bilderite....super ste....,posebno vo *meana*(bravo Max....) se gleda fini i seriozni.....
So ogled deka Kozuf mi e slabost... i glavno tuka sledam sto se slucuva-nemozam a da ne reagiram na @kraft.....posebno sto vika deka bil bivsi-najverojatno skijac- za border e mlad !!!
Za Kozuf komentirav povekepati,posledniot bese nekade vo april-koga @Andrej napravi komparacija so skicentrite od sosedstvoto,pa malku dadov i svoe gledanje...mozebi nedovolno za domasnite centri..no..
Da se vratam na temata-1.Sto znaci skijacka pateka-??,
2-kolku e dolga-?,
3-kako e podgotvena-??,
4-za kolku vreme se kacuvate i spustate.
Bas me interesira,vrz osnova na koi parametri moze Pelister,Mavrovo i Popova sapka-*da mu nosat voda* na Kozuf!!!!
Momentalno,sekako deka Ceripasina i Mavrovskata staza,se najdobrite pateki,mislam deka edisnteno tie se  so FIS Homologacija,znam deka i Pelister bese vo postapka-no ne sum siguren deka e istata zavrsena....
E sega e drugo prasanjeto-sto moze  da se napravi na ovie pateki,..Na Mavrovo veke nema FIS trki,toa sto bese lanskiot Sara kup,bese zalno...na Pelister ne sum bil 4 godini,ama kolu sto citam-od koga mu go zemaa centarot na Ski klub Pelister...ne raboti poveke(kako i zosto neznam).
Baska Ski centar bez vestacki sneg-nema sansi...taka sto dragi @kraft-nesto si utnal vo sporeduvanjeto na nasite centri.
A sto se odnesuva do toa kolku kilometri pateki ima  na Kozuf..ili moze da se podgotvat( a nema suma za secenje-kako na Pelister,ima voda kolku sakas-za razlika od Mavrovo,baska ima i zicara-koja neznam koj ke ja plati za da ima skijanje na Sapka!!!),,,pogledaj malku po gugl.....a moze i na sajtot na Ski centarot -da vidis....
Edna od najgolemite prednosti na ovoj amfiteatar-kade e sega skijalisteto, a ima i uste eden..e sto za edna skipateka ne se potrebni 3-4 liftovi ili zicari,ami naprotiv-so edna zicara se pokrivaat 3-4 skipateki...i toa site poveke od 1.1 km( kako sto kazuvas deka e najdolagata pateka na Kozuf!!!!
Back to Top
Dragan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dragan Quote  Post ReplyReply #379 Posted: 29-Oct-2009 at 01:52
Работнички еве од моја гледана перспектива за ски-центрите во Македонија.
Можеби кожув ќе стане еден од најдобрите ски-цнетри во Македонија според современи услови, но тоа не занчи дека некој од Куманово ќе оди таму да се скиа или да се одмори на неколку дена, првин многу е одалечено (за нас од западна и Северна Македонија), друга работа е што надморската вичина за разлика од Маврово Попова шапка е помола мислим дека Кожув е на околу 1600 метри плус влијанието на морете условува снегот да се топи побрзо што значи дека таму ќе има помал временски период на туристичката сезона што за разлика од Маврово и Шапка кој се оградени од шарпланискиот и корбскиот венец условува поголем временски перидо на туристичка сезона, уште нешто Шапка не видела инвестициа речиси 25 години со мала реконструкциа поставување на нови ски лифтови повторно пуштанње на жичарата купување на нови возила за чистење на снегот ќе стане поубава од Кожув и од Маврово што толку могу го преферираат Скопјните ( НЕКА НЕ МИ СЕ НАЛУТАТ), но тука има уште еден скиачки центар ПОНИКВА сум слушнал многу убави зборови за овој ски-центар незнам сега тој каков е опремен, а за Пелистер разбрав дека годинава ќе работи со пола капацитет поради реконструкции или неисправки.
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #380 Posted: 29-Oct-2009 at 03:44

абе сите планини ни се топ и сите центри ветуваат, но без дебели инвестиции нема да се доближиме ни приближно до банско колку сакале да паѓаме во несвес... разликата од останатите ски центри е што нашите планини меѓу другото како ски и еко т.е. селски туризам нудат во пакет и тешка историја од сите периоди која ако сме паметни добро ќе ја спакуваме и експлоатираме во контекст на целокупната понуда... кожуф има добар старт и во оваа фаза се си е на место тоа и самите реализатори на проектов го истакнуваат, односно дека во првава фаза ова е повеќе од доволно за да се привлече некој странски партнер односно инвеститор кој дополнително ќе вложи дебело и солено... откако им се изјалови првиот обид заради невлегување на мкд во нато а воедно и ударот на светксата криза сега допрва преговараат за нов коинвеститор, за кој би требало да се знае дали влегува во игра најкасно за месец дена, ова го кажа пред некој ден Ангел Наков во резе на скајнет...

како и да е битно не се седи со скрстени раце  поланот сеуште го имаат иницијаторите! прво беа во преговори со грци, па со австријци, па со руси, сега незнам за кого станва збор но нормално е да се бркаат инвеститори идејата им е на место заралика од останативе центри кои чекаат друг да им ја збрка работата... факт е дека идејава тлеела долго време но штета што порано не ја завозеле сега во ова дампинг периодов со светскава криза треба да се задоволни и дотука што ја дотерале, а понатака сигурно и ќе ја оправат, смрдлива вода е најпрочуеното место во гевгелија па ако ништо друго бар гевгеличани на раат на излети и одмор ќе си тераат ски кожуф ветува особено ако се понудат и други опции како алтернативен историско-авантуристички туризам www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=219&PID=49133#49133

малку може делуваше бомбастично стартот но за наши услови и светки прилики во моментов може да се смета дека ниту закасниле ниту прераниле, се си е на место само мора да поработат дополнително на нови стази, но колку што разбрав идејата била и за елитет ски туризам со разнесување на скијачи наоколу со хеликоптер, но за тоа потоа, прво еден два луксузни хотела а сетне нека тераат елитизам, може во прилог да им делат на понафатираните и македонско кафе - кафе со мед т.е. бидејќи на планина со див мед, ако има кој да ви бери, а не е лошо и со пчелин отров ко за куриозитет...

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1718192021 33>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.535 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.