![]() |
![]() |
![]() |
Скопско Кале |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1112131415 32> |
Author | ||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
|
|
||
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Главнава порта по изгледа не била баш тука, вака според она ѕидчено што штрчи од никаде?! Вака кога ќе разгледам по сликиве има на многу места детаљи што ми даваат за право да се сомневам дека се врши веродостојна реконструкција. Еве баш за овој детаљ би сакал да добијам логично образложение од наделжните.
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Хммм чуден податок, веројатно многу е релативен делот каде што вели дека течела под тврдината. А за мостот и коритото што праша lslcrew, тоа без дилема е она што го спомна Владимир. Релјефот е таков што за било каков водотек тука, тој би требало да извира на самото Кале. |
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
А со што е оправдано градењето на таа мала купола на новата кружна кула?
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Не е тоа купола. Тоа е внатрешно така ќе изгледа кулата, додека од надвор ќе си биде како што ќе ја тидаат, вероватно како на гравурата. Се гледа дека полутопката е помала кулата и снатре така статички е решено ова.
|
||
![]() |
||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
|
На оваја гравура има полутопчести, дали периодите си носело свое !!??
![]() |
||
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
И усте некој поглед, од преубавиот ден
|
||
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
И што е најбитно, турбо работат
![]() 25 2009-12-08 |
||
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Дали е 2-ка?!
![]() Или па после тоа да се срушила па само да ја затнале одозгора?! Макр што оваа гравуриа што ја пуостираше Владимир мислам дека е сликата од запад со поглед према исток па е од сосем друг агол у тука воопшто не се гледа оваа кула која што ја дискутираме. Ако не е двојка, однак е онаа втората од лево до двојка од задна страна. |
||
![]() |
||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
Стара Серава течела низ Битпазар и Скопска Чаршија, пример Сули-ан, што во превод значи - воден ан (поради некогашната близина на реката Серава) бил во нејзина непосредна близина, фактички од тука терале кон утврдениот дел на Долни Град, а тоа шанците не би можело да се исполнуваат со вода бидејќи за истите колку што знам нема видлив канал за одлив на вода, но може порано и имало некој извор од горе чии води потоа терале удоле...
еве опис од волан за реката и нејзиното течение http://volanskopje.blogspot.com/2007/12/blog-post_6143.html а за Лепенец ништо чудно порано да имал друго корито, станува збор за касна антика и тогаш скопските реки стоеле далеку поизместено него што е ситуацијата денес |
||
![]() |
||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
а ова натписот на фотката малку нелогичен, ама ајде сигурно е очигледно дека Виргинскиот Манастир Свети Ѓорѓи Скороподвижник е надвор од Калето односно денес кај нас.Серава т.е. Султан Муаратова Џамија... ~ а за кулата како не се гледа тоа треба да е кула 1 на гравурата или евентуално кула 2но за оваа не мисе верува, со оглед дека од гравурата се гледа дека е поголем пирг... |
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Кулата со малата купола за која што зборувам е бр.2 повеќе од сигурно. Се согласувам дека можно е тоа да е само за одвнатре.
Второ нешто што ме интересираше е: дали ќе ископаат некој вид на ров кај новата порта, евентуално со скали да се искачува до нивото на ресторанот? И ако да, дали од лево и десно кај портата ќе го дополнат тоа празното со земја? |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Ако виргински рид е рид надвор од комплекост на калето и ако тоа е она што на ова гравурата се гледа во горен десен агол, тогаш то аможе и да е газибаба. Пошто правецот и нема воопшто да биде утнат, а ридов е познат пошто и вероватно тоа што било на него изградено било импозантно за тоа време па да го цртаат у секоја позадина. Само ме бунат тогаш оние другите ридови позади.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
(погледај го кајчето - едрењакот, дали мислиш дека кај нас имало такви !!!???)
|
||
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
А зашто мислиш дека би немало такви кајчиња?! Ипак оставам отворена можност дека и такво нешто можело да се најде.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Таков тип на едро и толку големо весло - кормило на движечка рвода - немирна !!??
Edited by Vladimir P - 08-Dec-2009 at 15:29 |
||
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
мене ме интересира што ќе се прави со минијатурната нова порта и ровот измеѓу новите ѕидини и повисокото ниво
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
не е газибаба бидејќи веќе и официјално е утврдено дека султан муратовата џамија е изградена врз темелите на манастирот, фактички убаво кажа погледот на калево на гравурава е запад-исток, а тоа ридоите нема друго сигирно се претстава за скопска црна гора која сепак е и донекаде на места разиграна со засеци, што е воочливо особено доколку се качиш на неа |
||
![]() |
||
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
|
![]() zasto dzidot tolku visoko go krevaat koga kula 2 neli treba da bide sepak povisoka od samiot dzid?
Drugo, sega gledav reklama na 'Koha' i spomnuvaat za nekakvo rekonsrtuiranje na nekoja crkva na Kale, dali nekoj znae poveke podatoci okolu toa, koja crkva e taa, od kakvo znacanje e, goleminata ... Edited by lupo - 08-Dec-2009 at 22:59 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
НЕзнам само како новнарот си сврстал дека ова е некој акомпензација за плоштад, па уште од прва вест зборува дека се работи за ненкаква си компензација. Оваа црква ја дискутираа и зборуваа за ова луќе што ги познавам што работеа на ископувањата уште пред да помисли некој за идеја за црква на плоштадот! Се знаеше од пред три години зшто се икопува калето, да се истражи конзервира и тоа што може да се реконструира, нема тука ништо ново. |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1112131415 32> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |