build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Мал Ринг

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1617181920 55>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #341 Posted: 09-Oct-2009 at 15:36
vaka vo skopje
ne e exakt no sepak ...........

Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #342 Posted: 26-Oct-2009 at 05:04
Го немав приметено она што го посочи G.I.Joe - дека маркичката за мостот на цвеќето е поместена:

http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=362&PID=49204#49204

Навистина е тешко да се забележат сите дебилности во целава оваа поплава од ненормални работи во Малиот Ринг...

Не треба нешто многу да се анализира за да се сфати колку е дебилно и ова што се направи со пешачките мостови.
Пред да се почне со глупостите, помеѓу Камени и мостот кај Холидеј Ин (не знам како се вика) беше зацртан еден пешачки мост - сосема доволно. Тоа беше „оргиналниот“ Мост на Цвеќето, сместен идеално на средина помеѓу спомнатите мостови и поставен на логична пешачка оска. Од десната страна на Вардар се надоврзуваше на пролазот од средината на ГТЦ, а на левата страна ги поврзуваше најотсечените објекти (МОБ и блокот кај Комерцијална банка) и се надоврзуваше на комуникацијата кон факултетот за музичка уметност и идната филхармонија.

А сега имаат вцртано два моста (едниот веќе се гради), кои двата заедно нема да бидат корисни колку оргиналниот мост на цвеќето  Wallbash
Мостот око е преблиску до Камени Мост не само естетски туку и во поглед на потребата. Кога на тоа ќе се додаде дека на десната страна на Вардар мостот Око не се надоврзува на некоја пешачка оска, а на левата страна завршува баш како слепо црево во објектот за уставниот суд, приказната е јасна.
Не толку катастрофална, но сепак прилично лоша е ситуацијата и со „новиот“ Мост на Цвеќето. Со поместувањето е создадена „дупка“ токму на сегментот каде што мост е најпотребен. Дополнително, мостот се надоврзува на пешачка комуникација која е послаба и понеатрактивна од оргиналната, а како капак, новата кружна маркица ја имаат зацртано челно, токму на самиот излез од мостот на левата страна на Вардар.

Браво господа „планери“, на ваше конто оди уште еден урбанистички бисер во малиот ринг...  Dump

Со зелена боја е вцртан оргиналниот Мост на Цвеќето кој веќе не фигурира во планот. Со црвена боја се вцртани новиот Мост на Цвеќето (десно), мостот Око (лево), како и нововцртаните маркички за згради.

Edited by Cloverstack - 29-Jan-2010 at 00:02
Back to Top
Supervisor View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Supervisor Quote  Post ReplyReply #343 Posted: 26-Oct-2009 at 18:31
Боже мој два моста диво село останавме они за мостови на културата се зафатиле.Suicide
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #344 Posted: 25-Dec-2009 at 13:38
ИЗМЕНИ НА ДУП „МАЛ РИНГ“
Кејот ќе се закити со столбови Уште една зграда за државни институции е сместена на просторот меѓу Уставниот суд и планираните отворен амфитеатар и кружна зграда за Јавното обвинителство на кејот на Вардар, покажуваат новите измени на деталниот план „Мал ринг“. Новиот државен објект ќе биде на површина од 387 квадратни метри, со приземје, седум ката и поткровје и ќе треба да обезбеди 87 места за паркирање. Планот, кој вчера имаше јавна презентација, содржи и две нови маркички со намена „култура“, за кои подготвувачите од планерската куќа „Инпума“ не знаеја точно да прецизираат дали се објекти или скулптури. - Зад амфитеатарот на просторот кај МОБ има колонада од столбови поврзани во венец. Толку ми е кажано, повеќе не знам - вели презентерката на планот Силвана Вановска. Колонадата ќе биде висока осум метри. Новина е уште еден објект, кој, според маркичката, повеќе личи на скулптура, а во „Инпума“ велат дека е декоративен објект, сместен на зеленилото пред зградата на „Македонски телеком“, во близина на местото каде што треба да се гради комплексот од хотел и градска куќа. Според планерката Вановска, планот во 90 проценти нема никакви измени, а повторно е ставен на јавна презентација за да се усогласи со новите законски прописи. „Мал ринг“ и овојпат ќе се носи како приоритетен по програмата од Владата, односно ќе ја помине само фазата на предлог-план.

http://vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=1&tabid=1&EditionID=1901&ArticleID=129891
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #345 Posted: 25-Dec-2009 at 22:02
ДУП Мал Ринг одамна веќе е отиден тотално у бестрага... овие се вистински виртуози како секои неколку месеци успеваат да го направат уште побизарен планот!

Инаку општина центар почна со презентација на интернет на плановите што се во процедура, ама овој засега го „рипнале“:
http://opstinacentar.gov.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=33&Itemid=50

Во меѓувреме планерите не знаат што вцртале, не им кажале  Nuts
Каков циркус...

Нема многу информации во веста, но главен шизофрен момент мислам дека е „колонадата од столбови“ кои претпоставувам ќе бидат „антички“ и нема да бидат единствено лепота сами по себе, туку и прекрасно ќе се вклопат со операта и балетот.

Патем, ако е прецизна оваа вест, навистина не ми е јасно каде успеале да збутаат уште една зграда помеѓу уставниот суд и планираниот „амфитеатар“:

Back to Top
mileeeM View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote mileeeM Quote  Post ReplyReply #346 Posted: 27-Dec-2009 at 14:32
добро како да се дојде до деталниот план ? нели е изложен негде? да видиме како би изгледал тој зид од бурлески
Back to Top
Cifra View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Cifra Quote  Post ReplyReply #347 Posted: 28-Dec-2009 at 21:22

Еве и јас барам информација кај е изложен ама не можам да најдам  Bash
Добро ај можда сите сме пропуштиле кога се објавило во дневен печат ама ене и на општинскиот веб сат нема никаква информација Bash Bash Bash Bash

Луѓе знае ли било кој кај може да се види дупов и до кога ќе биде изложен????
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #348 Posted: 31-Dec-2009 at 01:15
Дечки успеав да дознаам кај го кријат, изложен е во Урбана Заедница Мирче Ацев:

41°59'51.78"N  21°25'44.43"E

Не вреди да се коментира нивното однесување... А веќе не вреди да се коментираат ни измените во планот. Накратко, би го издвоил спомнатиот новозацртан објект помеѓу уставниот суд и амфитеатарот. Точна била информацијата, пациентиве таму збутале нова маркица - 7.13
Она 7.14 ваљда им е „колонадата“ од столбови.
Би ви обратил внимание уште на Булеварите 11 Октомври и Димитрија Чуповски. Пак е нејасно што сакаат и што им се сонило, ама е различно од тоа што беше зацртано во претходната верзија... можеби пак се предомислиле нешто. Битно триумфалната капија кај „Пела“ е константа и е оставена да виси над влезот во тунелот.

За оваа помија од урбанистички план не сакам да трошам повеќе зборови.

Можете да кликнете на сликите за да ги видите во поголема резолуција. Ако некого го интересира некој детал што не се познава нека каже, ќе пуштам извадок во уште поголема резолуција.

1

2

3

Edited by Cloverstack - 31-Dec-2009 at 01:26
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #349 Posted: 31-Dec-2009 at 01:54
Сепак се оформи ѕид од објекти што треба да го прикријат тој дел од мал ринг. Може би исто ќе кошташе, ако не и поефтино, да се експропреираат "неподобните" згради и да се срушат одколку со истите средства да се гради завесата.

Барем така "целта" ќе беше постигната, а ќе добиевме празна ливада што ќе можеме од темел да ја осмислуваме. А подобро празна ливада одколку ова што малку потсеќа на задња фиока од биро каде што све е така на куп.

Edited by lslcrew - 31-Dec-2009 at 01:54
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #350 Posted: 31-Dec-2009 at 02:16

Не прави логика таа математика, ама како и да е, не една празна ливада сме посрале. Ене и на Плоштад Македонија од едната страна е празна ливада па еве што осмислија:
http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=607&PID=50273#50273

Така да суштинскиот проблем лежи на сосема друго место... а овие новиве објекти што се предвидуваат се далеку „понеподобни“ од старите „неподобни“ кои ете морало да се „скријат“.

Edited by Cloverstack - 31-Dec-2009 at 02:17
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #351 Posted: 31-Dec-2009 at 14:23
Ako se napravi taa podzemnata ulica , ja mislam deka ima shansi za zagrozuvanje na kameni most, zborot mi e za podzemnata ulica kaj Arheoloski muzej.
A ova markickata so br. 6.7 pisuva deka e predviden parking, znam deka tuka ima eden mal parking, ali ne se sovpaga so tocnata lokacija od ova sto se gleda, mozebi i tuka ke izbubvne nesto.
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
ArchiTechTone View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ArchiTechTone Quote  Post ReplyReply #352 Posted: 31-Dec-2009 at 14:59
Мене уште не ми се верува дека има катна гаража залепена до Холидеј Ин, и дека сеуште стои нацртана таму. А и гаражата на платото пред Пошта е утка.

А пешачкиве мостови -машала! три комада, сите пошироки од камени мост... Среќа имаме многу туристи па мостовиве нема да останат неискористени.
Back to Top
Lazy_boy View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Lazy_boy Quote  Post ReplyReply #353 Posted: 31-Dec-2009 at 18:00
neznam dali jas ne gledam ama nekako ko da go nema spomenikot na plostad a???
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #354 Posted: 04-Jan-2010 at 22:40
Originally posted by mitatos

A ova markickata so br. 6.7 pisuva deka e predviden parking, znam deka tuka ima eden mal parking, ali ne se sovpaga so tocnata lokacija od ova sto se gleda, mozebi i tuka ke izbubvne nesto.
6.7 е маркичка за предвидена катна гаража со висина од 21 метар
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #355 Posted: 05-Jan-2010 at 15:19
Originally posted by Lazy_boy

neznam dali jas ne gledam ama nekako ko da go nema spomenikot na plostad a???
освен ако не е 1512 Question
планов ни е многу нејасен, т.е. не е нејасен, туку има премногу натрупани работи и не можеш да разликуваш што е сообраќајница, што е објект, што веќе постои и т.н.
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #356 Posted: 06-Jan-2010 at 09:26
Веднаш до оваа зграда (од десна страна гледано од кај ГТЦ), ќе се градат неколку нови објекти според измените во Малиот ринг. Подолу ја имате веста за тоа...

Мене ми личи дека сепак, како што и велев, кејот ќе добие еден сосема друг лик и една логична целина со објекти со сличен стил. МНТ, една од најодвратните градби на сите времиња, ќе биде сосема затворена и нема да се гледа.

И ѕид од столбови ќе се гради на кејот

На Кејот на реката Вардар, во делот пред Македонската опера и балет (МОБ) ќе се гради полукружен ѕид од столбови, високи по осум метри, а до него нова зграда за државни институции. Ова се најновите измени и дополнувања на детаљниот урбанистички план за Малиот ринг, односно за строгиот центар на градот, што ги донесе Општина Центар. Планот е на јавна анкета, а потоа треба да биде усвоен од Советот на Општината.

Планерите од проектанската куќа „Инпума“ велат дека овие измени во планот ги вметнале на барање на Општината Центар и додаваат дека тие се совпаѓаат со решенијата во Генералниот урбанистички план. Силвана Вановска, која е еден од потписниците на планот, не сакаше многу да објаснува за новите решенија. Само рече дека двете нови маркички се со намена за култура, а тие иако го подготвувале планот не знаеја што точно ќе претставуваат и каква ќе им биде намената.

- На просторот пред Македонската опера и балет беше предвиден амфитеатар, а зад него со последните измени предвидовме една колонада од столбови, поврзани во венец. Овие столбови ќе бидат високи околу осум метри, а нивната должина може да се прочита во техничките услови. Знам дека не станува збор за објект, а како ќе се поставуваат и што ќе претставуваат тие столбови не знам - изјави Вановска.

Ниту од Општина Центар не беа расположени да ги објаснат новите урбанистички решенија и намената на ѕидот од столбови.

- Со оглед дека се' уште не е завршена постапката, не сме во можност да ви дадеме прецизен одговор. Ќе одговориме прецизно кога планот ќе биде донесен и дефиниран со одлука на Советот - велат од Општината.

Во последните две години планот за Малиот ринг претрпе пет до шест измени и дополнувања. Една по една беа вцртувани маркички за споменици, фонтани, за објекти на државни институции и нови мостови.

Со најновите измени, веднаш до Уставниот суд ќе се гради нова зграда за државни институции, најверојатно за Кривичниот суд. Овој објект ќе биде граден на површина од 387 квадратни метри, ќе има приземје и седум ката со потпокрив и 87 места за паркирање. Нејасно е како планерите успеаја буквално да го напикаат овој објект веднаш до Уставниот суд, затоа што таму реално нема место, односно новата зграда дефинитивно ќе го задуши просторот.

Со последниве измени во планот, односно со изградбата на зградата за Кривичен суд и ѕидот од столбови буквално ќе бидат покриени објектите на МОБ и на банките што се наоѓаат во тој дел. Дел од архитектите предупредуваа дека местоположбата на новите објекти не ги исполнува основите градежни правила и дека се наоѓаат преблиску до реката.

Според Вановска, во планот нема никакви други поголеми измени, а тој е ставен на јавна презентација за да се усогласи со новите законски прописи. Планот за Мал ринг и овој пат ќе се носи како приоритетен план од програмата на Владата, односно ќе ја помине само фазата на предлог-план.

Марија Тасев

http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=136F0A762C1B0B44B44C62ABED53D9B5

Edited by Cloverstack - 08-Jan-2010 at 01:37
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #357 Posted: 06-Jan-2010 at 09:29
Да не помисли некој дека сум комплетно воодушевен од новите измени...Повеќе ќе сакав да на овој потег се изградеа објекти што ќе беа навистина белег на Скопје, наместо некои имитации на 18-19 вековна архитектура за да заличиме на стара европска метропола.

По малку плановиве ме потсетуваат на плановите за Берлин (Welthauptstadt) од 1940-тите... Еве ви линк на вики.... http://en.wikipedia.org/wiki/Welthauptstadt_Germania

Back to Top
Дарко View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote Дарко Quote  Post ReplyReply #358 Posted: 06-Jan-2010 at 11:21
Originally posted by lslcrew

Сепак се оформи ѕид од објекти што треба да го прикријат тој дел од мал ринг. Може би исто ќе кошташе, ако не и поефтино, да се експропреираат "неподобните" згради и да се срушат одколку со истите средства да се гради завесата.Барем така "целта" ќе беше постигната, а ќе добиевме празна ливада што ќе можеме од темел да ја осмислуваме. А подобро празна ливада одколку ова што малку потсеќа на задња фиока од биро каде што све е така на куп.

Па еден ден може и ќе го направат тоа.....нив очигледно планот им е да се гради што повеќе без да се обрне внимание на постоечките објекти, што може да значи дека може да се очекува некое рушење на дел од нив во иднина.
Back to Top
mileeeM View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote mileeeM Quote  Post ReplyReply #359 Posted: 06-Jan-2010 at 12:13
па добро а што е работава со тажниве врби лево и десно од камени мост ? демек ... незнам .. добро шта им то значи? поврзани со зафат?
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #360 Posted: 06-Jan-2010 at 13:00
Originally posted by krale

Него, знае ли некој што ќе биде со паркинг овде? Се градат три (поточно сосе музејот на холокаустот 4) јавни институции, а веќе сега паркингот е преполн (со тоа што Уставниот одзема еден дел од сегашниот паркинг).

Денес го дознав и одговорот... превземено од ВЕСТ

ЗА ДА СЕ РЕ­ШИ ХА­О­СОТ СО ПАР­КИ­РА­ЊЕ­ТО

Ќе се гра­дат др­жав­ни кат­ни га­ра­жи

ЈП "Град­ски пар­кинг" нај­а­ву­ва де­ка кат­на га­ра­жа ќе гра­ди на бу­ле­ва­рот Го­це Дел­чев, вед­наш до Ме­мо­ри­јал­ни­от цен­тар на жрт­ви­те на хо­ло­ка­ус­тот, а ЈПССДП е за­ин­те­ре­си­ра­но за прос­то­рот кај згра­да­та на Ло­та­ри­ја на Ма­ке­до­ни­ја и кај МЕП­СО

Во Скоп­је ќе се гра­дат др­жав­ни кат­ни га­ра­жи. Со ре­а­ли­за­ци­ја на про­ек­тот пр­ви ќе поч­нат град­ски­те влас­ти, од­нос­но ЈП "Град­ски пар­кинг", кое ќе гра­ди кат­на га­ра­жа на бу­ле­ва­рот Го­це Дел­чев, вед­наш до Ме­мо­ри­јал­ни­от цен­тар на жрт­ви­те на хо­ло­ка­ус­тот. Ова зем­јиш­те е во др­жав­на сопс­тве­ност и во мо­мен­тов се во­дат пре­го­во­ри Јав­но­то прет­при­ја­тие да го до­бие прос­то­рот, без да го от­ку­пу­ва или да учес­тву­ва на јав­ни ли­ци­та­ции.
"До­се­га зем­јиш­та­та на кои се пред­ви­ду­ва из­град­ба на кат­ни га­ра­жи се да­ваа на ли­ци­та­ции и ги до­би­ваа при­ват­ни фир­ми. На по­ве­ќе­то ло­ка­ции, на­мес­то кат­ни га­ра­жи, ник­наа де­лов­ни об­јек­ти. Ние не­ма­ме фи­нан­си­ска моќ да се нат­пре­ва­ру­ва­ме со при­ват­ни фир­ми на ли­ци­та­ции. За­тоа по­ба­рав­ме од Ми­нис­терс­тво­то за тран­спорт и вр­ски да ни би­де от­ста­пе­но зем­јиш­те­то, и да нап­ра­ви­ме вис­тин­ска кат­на га­ра­жа", ве­лат од ЈП "Град­ски пар­кинг".
Од та­му об­јас­ну­ва­ат де­ка со гра­деж­ни­те ра­бо­ти ќе поч­нат нап­ро­лет, а кат­на­та га­ра­жа ќе би­де од зат­во­рен тип и на шест ни­воа. Ве­лат де­ка има­ат сред­ства за неј­зи­на из­град­ба, а до­кол­ку ин­вес­ти­ци­ја­та ги чи­ни по­ве­ќе од пред­ви­де­но­то, ќе зе­мат кре­дит.
"На овој прос­тор под ит­но е пот­реб­но да се нап­ра­ви кат­на га­ра­жа би­деј­ќи нас­ко­ро ќе би­дат го­то­ви но­ви­от те­а­тар и згра­да­та на Ус­тав­ни­от суд, Др­жав­ни­от ар­хив и Ар­хе­о­лош­ки­от му­зеј. Ако не се нап­ра­ви кат­на га­ра­жа, не­ма да има мес­то ка­де да се пар­ки­ра­ат вра­бо­те­ни­те во овие ин­сти­ту­ции и гра­ѓа­ни­те што ќе го по­се­ту­ва­ат те­а­та­рот", до­да­ва­ат од "Град­ски пар­кинг".
Пок­рај ЈП "Град­ски пар­кинг", за­ин­те­ре­си­ра­ни за до­би­ва­ње гра­деж­но зем­јиш­те за из­град­ба на кат­ни га­ра­жи е и Јав­но­то прет­при­ја­тие за сто­па­ни­су­ва­ње со стан­бен и де­ло­вен прос­тор. Тие не­о­фи­ци­јал­но ги по­ба­ра­ле од Ми­нис­терс­тво­то за тран­спорт и вр­ски ло­ка­ци­и­те кај МЕП­СО и кај Ло­та­ри­ја на Ма­ке­до­ни­ја.
Од Ми­нис­терс­тво­то за тран­спорт и вр­ски ве­лат де­ка нај­важ­но им би­ло во Скоп­је да се из­гра­дат пред­ви­де­ни­те кат­ни га­ра­жи и за­тоа од­лу­чи­ле гра­деж­но­то зем­јиш­те да го да­ва­ат под за­куп. (А.А.)

http://www.vest.com.mk/?ItemID=290E83B53BA7EB42BD74BA8E8E1A194F

Edited by Cloverstack - 08-Jan-2010 at 01:38
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1617181920 55>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.313 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.