![]() |
![]() |
![]() |
Скопје 2014 |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 123 329> |
Author | ||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() Posted: 04-Feb-2010 at 15:56 |
|
http://www.youtube.com/watch?v=YBYtmAOt7RI
Не знам кај да го стаам ова...не знам ни embed да напраам...едитирајте ако треба...мислам дека соодветен thread e за видеово... |
||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
||
![]() |
||
Capernaum ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 04-Feb-2010 Location: Equador Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Презентиран проектот „Скопје 2014“ Скопје, 4 февруари (МИА) - Споменици на историски личности од мермер и бронза, фонтани, скулптури и нови згради на институции, се предвидуваат според проектот „Скопје 2014“ за централното градско подрачје, што денеска беше визуелно претставен, во организација на општина Центар. Спомениците на Методија Андонов Ченто, Цар Самоил и Јустинијан Први се изработуваат од мермер, а сите останати меѓу кои и на Гоце Делчев, Даме Груев, на Гемиџиите, Св. Кирил и Методија, Св. Климент и Наум, лавовите на мостот „Гоце Делчев“,... ќе бидат во во бронза. Според деталниот урбанистички план, спроти кафе барот Тренд и на локацијата до поранешниот Офицерски дом е планирана изградба на хотели. Предвидена е изградба и на православен црковен храм „Св. Константин и Елена“. Локацијата и припаѓа на МПЦ која одлучува кога ќе се реализира нејзината изградбата на црквата. На плоштадот „Македонија“ ќе има фонтана со споменик на Александар Македонски на Букефал, која ќе почне да се гради откако ќе се дислоцира подземната инсталација, каблите и цевките. Општина Центар за тоа предвидува најмалку два месеца, а целата работата се очекува да заврши во период од околу една година. Предвидено е фонтаната да биде пуштена во употреба без споменикот на Александар Македонски, ќе има шест програми на движење на водата, а навчер и светлосни ефекти во ритамот на различни музички нумери. Фонтана ќе има и на плоштадот „Карпошово востание“, од спротивната страна на Камениот мост. Фонтаните, пак, кои треба да се поставуваат во Вардар ќе ги изведува компанијата „Ла Моне Моредо“ од Италија, а градежните работи да почнат годинава кога ќе има низок водостој на реката. Водениот столб на фонтаните се очекува да достигне до 30 метри. Од другата страна на Вардар ќе бидат објектот на стариот театар во Скоје и Музејот на македонската борба, како и зградата во која ќе бидат сместени Уставнот суд, Државниот архив и Археолошкиот музеј. Во нивна близина е предвидена изградба и на објекти за МНР, Агенцијата за електронски комуникации, за Јавното обвинителство и Финансиската полиција. Објектот на новата концертна сала на Македонската филхармонија треба да биде целосно завршен до крајот на 2012. Пешачкиот мост „Око“ кој води кон зградата на Уставниот суд, Државниот архив и Археолошкиот музеј се предвидува да има 28 склуптури високи по два метра, изработени од бронза. Се очекува изградбата на мостот да продолжи во март или април 2010. Мостот на уметноста или пешачки мост кој оди кон зградата на Јавното овбинителство и Финансиската полиција е во фаза на конкурс. И на овој мост се предвидени 28 склуптури од бронза, високи два метра симетрично поставени на двете огради. Тука се очекува да се најдат скулптури на Тоше Проески, Браќата Миладиновци, Кочо Рацин, Григор Прличев, Ацо Шопов и други. Ќе бидат заменети и оградите на мостовите Гоце Делчев, Нов мост и Мостот на револуцијата. Надградбата на зградата на Парламентот со уште еден кат и поставување куполи се очекува да почне во средината на 2010 година. Со новиот кат се предвидува секој пратеник да добие просторија каде ќе може да врши прием на граѓани. На плоштадот „Пела“ ќе има порта „Македонија“ или „Македонска борба“ или „Порта на македонска независност“, проект на Министерството за култура. На местото на поранешната Народна банка на Македонија се предвидува деловен објект. На еден дел, пак, од поранешната стоковна куќа ТИПО или Сити центарот се ппланира монтирање на големи монитори според визуелизацијата. Ќе се обновуваат и фасадите на зградите во строгиот центар на Скопје за да одговараат на новиот лик на центаралното градско подрачје. Градот наскоро ќе објави конкурс за идејно решение на овој проект, а изградбата се очекува да почне во 2011. На визулизација на проектот, покрај градоначлникот на општина Центар Владимир Тодоровиќ присуствуваа, министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска и градоначлникот на Град Скопје Коце Трајановски.мд/са/14:54 |
||
If you're fond of sand dunes and salty air...
|
||
![]() |
||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|
АААаа брзо на А1 да го видите 3Д записот од Скопје "2014" останав без коментар не знам ни што мислам повеќе
Edited by FoSsiL - 04-Feb-2010 at 16:10 |
||
![]() |
||
BOKO ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 03-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Еве го клипот ембедуван
@Caprernaum добредојде Незнам дали насловот кој и го даде на нишката е ироничен или не, но мислам дека е на место. Ова е што го гледаме на анимацијата е комплетно нов град Edited by lslcrew - 04-Feb-2010 at 17:51 |
||
![]() |
||
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
|
Црквата и Александар Велики предвидени со проектот „Скопје 2014“
Скопје Храмот
„св. Константин и Елена“ и споменик на Александар Велики на висока
фонтана се дел од проектот „Скопје 2014“, презентиран денеска од
Општина Центар. |
||
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
||
![]() |
||
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
|
Eve nešto material za proektot Skopje 2014
Crkvata ![]() Oficirski dom - gradska kuka ![]() Spomenik na slavata ![]() Alekdandar ![]() Pogled na ploštadot ![]() Makedonsko sobranie ![]() ![]() Muzej Vmro i teatarot ![]() Video: http://www.youtube.com/watch?v=YBYtmAOt7RI Koga ja gledam ta slikata so pogledot na ploštadot mene mi izgleda ZAKON! Znam deka vie ste po skeptični...? Izvor: http://www.makfax.com.mk/_tools/article/98519/view http://www.makfax.com.mk/_fotostory/428 |
||
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Момци знам дека сум веќе досаден, ама кога се постира вест превземена од некаде, изворот мора да се наведува со полн URL од точната страница каде што е превземена веста. Ве молам едитирајте си ги постовите и вметнете го. Исто така ве молам и за придржување кон ова правило и во иднина, да не се повторуваме цело време.
Правинлик на форумов: http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=179 Точка 6:
|
||
![]() |
||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
|
Зборови немам, ќе ми треба време да се совземам. Само знам дека како млади, прогресивни и проактивно-размислувачки луѓе, под итно треба да превземем некаква акција за спречување на оваа вандалштина!!!
|
||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Предлагам вонредна средба.
|
||
![]() |
||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
|
Ова според мене е најголемата узурпација и шок вест од постоењето на форумов, па и на Македонија како држава! Навистина е време за акција, но средбата би преферирал да се одржи на интернет за да можеме и ние кои живееме во странство да партиципираме!
|
||
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Не знам луѓе што се шокирате... 90% од ова веќе го знаевме и го имаме документирано и тоа сосе визуелизации. Единствено навистина ново во анимацијава е „обновата“ на фасади на стари објекти и тоа што сите поединечни бисери се ставени на куп.
Edited by Cloverstack - 04-Feb-2010 at 17:43 |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Кракот од тунелот го нема што иде накај собрание.
|
||
![]() |
||
Дарко ![]() Newbie ![]() Joined: 12-Jul-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Македониј, и мене ми се допаѓа изгледот....дури и не ми се верува дека ова е Скопје, а најмногу ми е мило за сите борци и личности од историјата на Македонија кои се претставени преку споменици
|
||
![]() |
||
Raisinloaf ![]() Senior Member ![]() Joined: 31-May-2008 Location: Gevgelija Online Status: Offline Posts: 227 |
![]() ![]() |
|
Исто и моето мислење сега е друго , вака изгледа прекрасно
|
||
www.realmadrid-mk.blogspot.com
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
На вистина неможам да се стрпам и ќе ви напишам на вас кои ова ви се допаѓа: СТЕ ИЗЛЕГЛЕ ЛИ НЕКОГАШ НАДВОР ОД МАКЕДОНИЈА? СТЕ ВИДЕЛЕ ЛИ НЕШТО ПОДАЛЕКУ ОД КУМАНОВО, НИШ И ПАРАЛИЈА? Ова веќе не е работа на вкус, туку на провинцијален дух закоравен векови во минатото!
|
||
|
||
![]() |
||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|
no comment ![]() gledate malku podetalno, aka sakate da vi dadam eden ubav pravec da gledate kon kejot i Evn!
se nema logika:EVN posle lumiks i potoa crkva! 10 katnica 3 katnica i pak 10 katnica recisi
se prasum kolku temno ke bide vo lumiks sekoj den?
![]() videoto e cista laga deka ovde kazuvaat kako ke izgleda od napred!a sto e od nazat i od strana! sakate skizza da vi pokazam sto ce se sluci so lumiks i kako ke izgleda kejot?!!!!!!!!!ovde e se od napred i nekolku sliki od gore za da pokazat deka UBAVO moze da izgleda.Zosto ne bese snimano od site strani?boli neli?
sramota e sto planiraat da gradat no najstrasno e deka se podrzuva od graganite!
luge koga nemate pojme od nesto i mislite samo na politicki praveci togas vo gresen pat ste ![]() Edited by my Macedonia - 04-Feb-2010 at 18:03 |
||
![]() |
||
Мартин ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 366 |
![]() ![]() |
|
Боже прости им не знаат тие што прават.
Edited by Мартин - 19-Apr-2017 at 23:55 |
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
Знаете како, од една страна, како Македонец, многу ми е мило дека народот конечно ќе го добие тоа што го сака.
Народот има мозок ко за во 18-ти век (пред наша ера), а ќе си добие главен град ко за во 18-ти век. Очигледно ние хејтерите, неписмените и плукачите сме малцинство, знаеме само да се жалиме додека остатокот на паметниот популус мацедонус антикус знае да ги цени неверојатните вредности на ова чудо од град, па затоа ако не ни чини можеме слободно да се исселиме. Јас мислам дека изборот го имав направено уште пред да го видам ова купче од лајна, сега ми е само многу полесно бидејќи знам дека сум ја донел точната одлука. А вие што викате дека е убаво, прашање на вкус. Некој сака дебели грди жени, и на крајот се венчава со такви. Епа честита свадба, да си ја носите за цел живот. |
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
.
Edited by гитардемон - 30-May-2015 at 03:44 |
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 123 329> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |