build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопје 2014

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 910111213 329>
Poll Question: Мислење за Скопје 2014
Poll Choice Votes Poll Statistics
103 [53.93%]
83 [43.46%]
5 [2.62%]
You can not vote in this poll

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
ovaj_stariov View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote ovaj_stariov Quote  Post ReplyReply #201 Posted: 06-Feb-2010 at 18:43
Malku loso sum go napisal,inaku te razbrav sto ti e celta i te podrzuvam.
build.mk, гради форумска историја
Back to Top
dejan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote dejan Quote  Post ReplyReply #202 Posted: 06-Feb-2010 at 18:49
Originally posted by Мартин

Само отворете на Српските и на Бугарските подфоруми на ССЦ, почнаа да паѓаат заебанции на наша сметка. Прашање на време е кога ќе се рашири и по другите. Срамота.

Они само висат по македонски форум страници, весници итн..само за да имат разлог да не нападнат за нешто нај глупаво и примитивно. А фактот стој дека многу од нас не сме такви како што они не опишуват, и со тоа се гледа до које ниво се спуштат само за да не увредат.

Originally posted by Anti-NGO

Кога некој ќе ми одговори на овие логични прашања, ќе почнам да размислувам за некои од аргументите што ги давате.

Не му личи на градот првенствено, посебно во овој век. Од почеток со најавите дека театарот и офицерскиот дом ке се изградат беше интересно ама се после тоа е претерано и веке не е ни интересно. Сега ова а капак на тоа се.
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #203 Posted: 06-Feb-2010 at 19:10

plostad sloboda protestirase deneska, sto navistina me raduva. Me raduva kakva arhitetska idnina go ceka makedonija!

Da bev vo mkd sigurno ke bev vo skopje na protesti!
Spored men referendum ili ponistuvanje na ovaa idea.Ovaj plan nisto ne pravi osven revoltiranje !!!
Primer:Ti mislis deka e super,Jas mislam deka e katastrofa jas ke protestiram ,,protiv,, so mojata grupa, ti ke protestiras ,,za,, so tvojata grupa i ako sme vo istoto vreme vo istoto mesto= ne go siluvajte skopje incident, e zosto??Poradi bolni idei  na vladata.
Da nemase taa vakvi idei nitu jas e nitu ti ke ne protestirave, i incident ke nemase!!
Back to Top
gorco View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Google Maps: Regional Expert

Quote gorco Quote  Post ReplyReply #204 Posted: 06-Feb-2010 at 19:20
@dejan  Едно е да се изгради нешто што претходно постоело од порано постоело.

Друго е да се гради комплетно нов објект - по стил кој е стар 200 години ((( Тоа не личи.

Back to Top
leonid23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote leonid23 Quote  Post ReplyReply #205 Posted: 06-Feb-2010 at 20:09
Originally posted by my Macedonia

plostad sloboda protestirase deneska, sto navistina me raduva. Me raduva kakva arhitetska idnina go ceka makedonija!

Da bev vo mkd sigurno ke bev vo skopje na protesti!
Spored men referendum ili ponistuvanje na ovaa idea.Ovaj plan nisto ne pravi osven revoltiranje !!!
Primer:Ti mislis deka e super,Jas mislam deka e katastrofa jas ke protestiram ,,protiv,, so mojata grupa, ti ke protestiras ,,za,, so tvojata grupa i ako sme vo istoto vreme vo istoto mesto= ne go siluvajte skopje incident, e zosto??Poradi bolni idei  na vladata.
Da nemase taa vakvi idei nitu jas e nitu ti ke ne protestirave, i incident ke nemase!!
Плоштад "Слобода " малку закаснила со протестотLOL тоа требало да го направат уште во 2007 Bash 
После свадба тапаниThumbs%20Up
Back to Top
GreatMakedon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote GreatMakedon Quote  Post ReplyReply #206 Posted: 06-Feb-2010 at 20:37
Osven golemata sredna kupola na sobranieto koja izgleda na farbano jajce, se drugo mi se sviga.. za crkvata mi e seedno dali ja stavile ili ne.
Sekogas ke ima razlicni mislenja no site vie sto ste za protesti protiv ova ili ja zabegavte malce ili nekoj ve sponzorira.

Kako i da e skopjani bidete srekni sto skopje vi go gradat posto pojdete do edno kicevo ili kavadarci da se iznagledate "ubajni" ..dupka do dupka.
Abe trebase Bitola da bide glaven grad, samo toj grad mi lici kako da ima evropska istorija vo nego.   

P.S (Ohriganec sum)
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #207 Posted: 06-Feb-2010 at 20:44
Убав град си е секако убав, нема врска дали е главен или село. Струмица може има чушки и френки, или како сакајте викајте ги, ама лека полека си станува убав град. Дали дека власта не може да меша прсти таму, не знам, ама како и да е дека во Битола може ете гледам цути градот. Значи нема врска дали Скопје е главен или не, како најголем град логички е да има најмногу активности таму (не сите, поголемиот дел). lsl не го сфатив кога кажа да не зборуваме за можни трампи на инфраструктура со споменици. Сака да ни каже дека недавање 5 пари за канализација во центарот на Скопје со образложение дека нема пари е во ред кога се градат 100 споменици на 100 метри квадратни и за тоа има пари (дури и за в џеб)?

P.S. GreatMakedon тоа дека нè плаќа некој 100% ти е од проверени извори на сител. Од една страна се буните дека тие што мислеле обратно од власта во СФРЈ оделе на Голи Оток, а сега се буните дека ние што мислиме обратно од власта сме биле на слобода. Одлучете се, немојте со контрадикции.
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #208 Posted: 06-Feb-2010 at 20:55
Previous
strumica navistina stanuva ubav grad, imas pravo tamu ne se mesa vladata(nemoze, so drugi zborovi deka tamu e z.z gradacalnik i pratenik na sdsm)imat sreka sto ne investira vladata tamu, inace ke bese brat od na skopje.
Ne e sekoj gradacalnik kukla na vladata, sto ke kazi ke se pravi ili dozvoleno e !
Back to Top
Cartman View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Cartman Quote  Post ReplyReply #209 Posted: 06-Feb-2010 at 20:56
Originally posted by гитардемон

lsl не го сфатив кога кажа да не зборуваме за можни трампи на инфраструктура со споменици. Сака да ни каже дека недавање 5 пари за канализација во центарот на Скопје со образложение дека нема пари е во ред кога се градат 100 споменици на 100 метри квадратни и за тоа има пари (дури и за в џеб)?

P.S. GreatMakedon тоа дека нè плаќа некој 100% ти е од проверени извори на сител. Од една страна се буните дека тие што мислеле обратно од власта во СФРЈ оделе на Голи Оток, а сега се буните дека ние што мислиме обратно од власта сме биле на слобода. Одлучете се, немојте со контрадикции.
    Applause

Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #210 Posted: 06-Feb-2010 at 21:16
@Anti NGO

на твоето прашање за алтернативни решенија за мал ринг (не само празна критика)

Еве како јас го гледам решението за овој потег.

Од урбанистички аспект, поголемиот број маркички освен црквата на плоштад, и делот на објекти од уставен суд до МНР кои мислам дека воопшто не треба да постојат, се во ред. Генерално сум прилично ЗА приближување на градежната линија до кејот, но сметам дека во тој дел нема што да се направи и дека МНТ има одлична комуникација со реката. Значи "омеѓувањето" на Вардар би го направил во други делови од градот. Заборавив и на триумфалната капија тоа под итно мора да се брише.

Маркичките на музеите и театарот кај старата автобуска се на место како и оние на скопскиот плоштад.

За центарот на плоштадот подржувам фонтана и мој личен фаворит (од она што досега беше понудено) беше онаа од времето на Пенов иако верувам дека може да се изгради и нешто уште поинтересно.

Воопшто не ми се допаѓа моментот на коњанички статути кои ги сметам за прилично ретроградни бидејќи се најчесто олицетворенија на масовни убијци.

Во нашиот случај пак качивме учители на коњ што исто така го сметам за несоодветно.

Забегав пак со критики, значи јас лично главниот плоштад не би го обременувал со статуи, дефинитивно би поставил статуа на карпош на неговиот плоштад додека другите историски ликови би ги поставувал во други делови во градот (пред се поширокиот центар). Како пример за простор од кој може да се оформи плоштадче го дадов она кај шпанска амбасада а има уште прилично многу простор кој не е урбанизиран во строгиот центар каде би можеле да се вметнат некои од овие историски ликови како централни теми.

Собранието јас лично не би го надградувал туку би изградил комплетно ново кое би бил симбол на независна Македонија како модерна и просперитетна земја. Значи зборувам за некоја авангардна градба и истата би ја сместил од другата страна на реката. Постоечкото собрание би го искористил како градско собрание или пак за некоја друга слична администраивна намена.

Зградата на Пелагонија спрема мене е одлична и незнам што мајка бараат да ја пресоблекуваат нејзе. Зградата над кафеаната Пелистер дефинитивно и треба реконструкција.

За стилот на објектите не би можел сега детално да елаборирам но еве можам да ти покажам кој беше мојот фаворит за избор на објект за музејот Македонска борба за да добиеш претстава.

Edited by pbanks - 07-Feb-2010 at 21:27
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote GreatMakedon Quote  Post ReplyReply #211 Posted: 06-Feb-2010 at 21:17
Gitardemon, jas nese soglasuvam sekogas so sve sto vlasta ke kazi ili napravi, no gledam oti se trudat da napravat nesto za razlika od minatoto koga nisto nese gradese. Sekako deka sekoj ima pravo na sprotivno mislenje, no dali znaete vsusnost za sto protestirate? ok ne vi se svigaat gradbite, dajte alternativa da ja vidime, mozebi vasite planovi se poubavi od onie na vlasta za plostadot. No ne mesajte babi i zabi demek nemalo struja negde, nemalo asvalt ama se pravele grandiozni raboti. Si ima ministerstvo zadolzeno za sekoj segment od opstestvoto, ima koj da se grizi za ucilistata, patistata itn.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote GreatMakedon Quote  Post ReplyReply #212 Posted: 06-Feb-2010 at 21:20
gledam pbanks veke nudi opcii za alternativni resenija....
videte, vladata gi drzi parite i vladata nudi plan, alternativni resenija treba da dojdat od opozicijata ako smetaat deka seto ova ne cinelo.
Back to Top
Anti-NGO View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Anti-NGO Quote  Post ReplyReply #213 Posted: 06-Feb-2010 at 21:29

За кикиритки....

Фала ти за епитетите сенилен фанатик, партиски војник, непрофесиоанец и непознавач на историјата и сл. Е сега, колку може поранешен првак во Математика на Македонија, човек со 9,5 просек на Електро и 12,3/13.00 од најпрестижниот универзитет во Данска - ДТУ да биде сенилен (значи немам концентрација, немам јасна мисла и заборавам) и фанатик и партиски војник и се друго ти сам процени (а не е лошо и админите да ги проценат твоите зборови). Его-трип малку, ама тоа е, ми пружи шанса кикиритки Yes.

Сега јас НЕ САКАМ да кажам дека ти (и сличните) си самобендисан а-национален квази-модернистички квази-космополит кој не знае што сака да има во центарот на градот, туку ќе се фокусирам на аргументите.

Многу ти фала што ме просветли дека ремек-делото со двојна намена (МНТ и скокалница) и гигантскиот оџак (Поштата), болницата со функција на банка (КБ) се бисери на македонската архитектура. И дека тоа е израз на македонската традиција. Не сум архитект, ама мислам дека си на некое бело... Yes.

Јас пак ќе кажам дека големината Е важна и Е одраз на моќ и национална гордост и затоа сум за такви градби како Александар и повеќе од 22 метри, инаку и Америка немаше да прави Mount Rushmore и Ватикан немаше да има Катедрала на Св. Петар и Аја Софија во Истанбул.

Ние тоа време сме го пропуштиле и сега мислиме дека може директно да се телепортираме во некоја иднина за која и самите не знаеме како треба да изгледа туку мислиме дека е тоа некое Стар Трек време со светлечки реклами насекаде и зданија со стаклени фасади и дека ќе бидеме дел од еден голем и среќен обединет свет.

И пак ќе кажам дека тоа е комплекс на пониска вредност, отсуство на идентитет, страв и несигурно во себе, понизност и сервилност кон некоја замислена планетарна власт од која ние ќе бидеме само едно мало штрафче.

Извини, ама мислам дека не можам подобро да ти објаснам зашто се чувствувам дека објаснувам како изгледа зелена боја на слеп човек.

Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #214 Posted: 06-Feb-2010 at 21:29
Originally posted by гитардемон

lsl не го сфатив кога кажа да не зборуваме за можни трампи на инфраструктура со споменици. Сака да ни каже дека недавање 5 пари за канализација во центарот на Скопје со образложение дека нема пари е во ред кога се градат 100 споменици на 100 метри квадратни и за тоа има пари (дури и за в џеб)?

Логиката на Заев е прилично здрава но мора човек посебно да пристапи од проект до проект и од контекст до контекст.

На пример. Јас лично ја подржувам акцијата на владата за градба на објекти за државната администрацијата со оглед на тоа што 20 години од независноста сеуште расфрламе пари на разноразни кирии.

Значи за тој дел ми пречи само изборот на архитектонски израз и секако кршењето на процедурите и урбаната девалвација на просторот (веќе говорев во претходниот пост што точно ми пречи).

Она што никако не подржувам е црква од државни пари, поклонување на државно земјиште за изградба на црква (или продажба во 4 очи на земјиште на плоштад за смешна цена), триумфални капии, милиони фрлени на статуи итн итн.

Стариот театар кој е BTW започнат со изградба од претходната власт воопшто не ми е во приоритети (независно од проектот по кој се гради) ниту пак зградата на македонската филхармонија.Тие пари дефинитивно можеа да отидат во попаметни цели (ЛРТ, Јужен булевар, тунел под плоштад итн...)

Неминовно позитивниот ефект на целава работа (доколку се реализира) ќе биде создавање на главниот предуслов за заживување на старата чаршија преку поплнување на дупката која моментално постои во тој делот помеѓу реката и чаршијата. Замислете само колкав наплив на луѓе ќе има со сите институции кои се планираат да се насадат таму, сите тие луѓе ќе мораат некаде да испијат кафе, да изедат доручек, да пазаруваат... Од тој аспект мислам дека ревитализацијата на старата чаршија ќе си дојде сама по себе и тоа многу поефектно отколку со сите досегашни "обиди" за ревитализација за кои уште пред да почнат знаевме дека се пропаднати.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #215 Posted: 06-Feb-2010 at 21:35
Originally posted by GreatMakedon

gledam pbanks veke nudi opcii za alternativni resenija....
videte, vladata gi drzi parite i vladata nudi plan, alternativni resenija treba da dojdat od opozicijata ako smetaat deka seto ova ne cinelo.

GreatMakedon,

Живееш во една земја со прилично развиена демократија и мислам дека многу добро знаеш дека луѓето не се овци за да позицијата или опозицијата се единствените кои што нудат решенија а ние сме само пасивни набљудувачи на кои им останува или да свиркаат или да аплаудираат.

За оформување на централно градско јадро на главен град на држава дебатата (која кај нас никогаш и не почна) мора најпрвин да се исцрпи и да посојат канали сечив глас да се слушне пред да се пристапи на реализација. Дури и тогаш крајниот збор треба да го имаат стручњаците на полето (кои се за жал страшно неорганизирани кај нас) а не политичарите.

Не заборавај, овие луѓе ги гласаме на 4 години за паметно да управуваат со нашите даночни пари, и неможе да не прашуваат само еднаш на четири години и после само да мафтаат со "програмата".

Можеби постов звучи малку наивно, и во америка се утепаа од протести за војната во Ирак, сменија и претседател и пак им се војниците таму, но за домашни прашања колку што јас ги следам настаните во западните демократии, нема мрдање без да се изјаснат граѓаните.
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #216 Posted: 06-Feb-2010 at 21:45
Originally posted by GreatMakedon

Gitardemon, jas nese soglasuvam sekogas so sve sto vlasta ke kazi ili napravi, no gledam oti se trudat da napravat nesto za razlika od minatoto koga nisto nese gradese. Sekako deka sekoj ima pravo na sprotivno mislenje, no dali znaete vsusnost za sto protestirate? ok ne vi se svigaat gradbite, dajte alternativa da ja vidime, mozebi vasite planovi se poubavi od onie na vlasta za plostadot. No ne mesajte babi i zabi demek nemalo struja negde, nemalo asvalt ama se pravele grandiozni raboti. Si ima ministerstvo zadolzeno za sekoj segment od opstestvoto, ima koj da se grizi za ucilistata, patistata itn.

Види GreatMakedon, не сум јас тој што треба да дава алтернатива, не си ни ти. Впрочем, зошто мора да стигнеме до точка каде што треба да протестираме за да добиеме нешто различно од она што власта ни го наметнала?

Зошто не излезе владата со јавен конкурс? Ќе беше наместен како сите досега, ама барем ќе знаевме навреме да плукаме и да кудиме. Јас ниту сум архитект, ниту сум способен да направам план за мал ринг. Тие што се, наместо да бидат поттикнати да дадат придонес, беа исклучени од целиот тој процес најверојатно поради тоа што немаат партиска книшка, или пак не би оделе по зацртаниот пат од страна на владата (значи некој што не е архитект веќе замислил како сака да изгледа Скопје, па сега се бараат полтрони да кажат дека ете демек ние го смисливме).

Ако сакаш од економски аспект да ти го анализирам (верувам јасно ти е, ама морам да кажам):

Има министерства, да, ама владата е таа што го прави буџетот. Зошто министерството за култура добива вреќи пари за споменици кога може транспорт и врски да добие пари (тоа министерство најмногу може да вложи, а во кризен период најважни се ефективни инвестиции). Зошто на пример, кога има криза не се активираат многу домашни компании во огромни потфати во инфраструктурата, туку за тоа се издвојуваат 100 денари годишно за некои студии на заебанција, додека пак за нешто непродуктивно како споменици (кои ги лијат во странство) се издвојуваат милиони? Да не забораваме дека народот нема за леб (не одам со аргументот нека градат фабрики не им е срам, туку одам според макроекономската логика).

Ако веќе мора да се форсира културата во толку кризен период (кај нас веќе 20 години е криза, но нејсе), зошто да не добијат пари сите театри годинава двократно, да се промовираат и надвор со претстави ете да ја промовираат Македонија, наместо да се смести Самуил на плоштад за да се ѕвери во мудата на Букефал?

Немој да ме сфатиш грешно, но знам дека економскиот аспект не ви е важен на иселениците, нели поважно е да има каде да ги носите пријателите на сликање кога ќе дојдете еднаш на десет години назад дома? Не е исто, замисли како им е на тие во Визбегово секој ден што ги снимаат дека цапаат во кал 50 години, а замисли како им е откако слушнаа дека некој претпочита да се смени гранитот повторно со коцка бидејќи не биле проблем парите, а тие уште да си цапаат во кал.

Originally posted by pbanks

Логиката на Заев е прилично здрава но мора човек посебно да пристапи од проект до проект и од контекст до контекст.

На пример. Јас лично ја подржувам акцијата на владата за градба на објекти за државната администрацијата со оглед на тоа што 20 години од независноста сеуште расфрламе пари на разноразни кирии.

Заев мене воопшто не ми е мил, и јасно е дека коментарот му беше за инает на власта, но исто така е факт дека се обидува нешто човекот и супер му оди. Веројатно бидејќи не е управуван од централната власт. Тоа ви е добар пример за децентрализација.

Тоа со кириите ни е јасно на сите. Туку јас и покрај тоа што сметам дека е ужасно накичено сето тоа на владата, штом знам дека народот го сака тоа ќе си преќутам кога гледам дека народот е среќен. Тоа што ми смета е што народот нема никаков проблем со тоа што не се почитуваат ни основните закони и членови на уставот при сето ова, а нема проблем со тоа ни владата.

Тоа навистина ме боли, бидејќи гледам колкави копуци сме. Она што го напишав погоре за економскиот момент е најважно од cè, но нема кој да слушне за тоа. Повеќе гласови се добиваат со бомбастични најави за промена на Скопје од корен, отколку за некакви си улици во Демир Хисар и Богданци, или па скраја да е пруга кон Бугарија.
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #217 Posted: 06-Feb-2010 at 21:49
zosto vladata pravi problemi i gi butka drzavnite zgradi po centarot a vednas do centarot ima mesto(cair)?
nekakov kontrast!vo edna strana kaos od gradbi a drugata nisto samo stari kuci!
ima video od A1, sega posle protestite pocnuva ministerkata na kulturata da ja smeni liceto!ako moze nekoj vidoto da ja stavi vo forumov ke bese nesto ubavo iako ministerkata gi znaese prasanjata od porano!!!!
Back to Top
Cartman View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Cartman Quote  Post ReplyReply #218 Posted: 06-Feb-2010 at 22:11
ANTI-NGO... Ne znaev dali da pisam nesto posto sve zivo mesas i nekoi raboti ne gi razbiras ama eve...

Јас пак ќе кажам дека големината Е важна и Е одраз на моќ и национална гордост и затоа сум за такви градби како Александар и повеќе од 22 метри, инаку и Америка немаше да прави Mount Rushmore и Ватикан немаше да има Катедрала на Св. Петар и Аја Софија во Истанбул.

Aj proveri kolku 22 metarski konjanicki statui ima vo vistinski moknite drzavi vo Evropa (Germanija, Francija, V.Britanija)... aj samo proveri i ke vidis deka nema.. samo Amerikancite imaat praeno takvi gluposti i avtoritarni drzavi so kompleksi kako Irak, Tadzikistan ili Mongolija. Drugo, izvini ama Mount Rushmore e KIC. I den denes preku 90% arhitekti i kriticari go smetaat za KIC. Proveri ako ne veruvas.. i vo Amerika se smeta za promasuvanje! A Bazilikata Sv. Petar (Ne e Katedrala) e zavrsena 1626 god... vo vreme koga vo Evropa vladeel toj duh na taa arhitektura... vo vreme koga TAA arhitektura bila SOVREMENA... kako sto denes druga arhitektura e sovremena... arhitektura sto ti ja plukas kako ultra-moderna, kvazi-moderna i ne znam so... arhitektura koja denes DOMINIRA vo gradeznistvoto vo Evropa... APSOLUTNO DOMINIRA vo Evropa kon koja nie bozem se stremime. Za Aja Sofija slicno kako za Sv. Petar....

Ние тоа време сме го пропуштиле и сега мислиме дека може директно да се телепортираме во некоја иднина за која и самите не знаеме како треба да изгледа туку мислиме дека е тоа некое Стар Трек време со светлечки реклами насекаде и зданија со стаклени фасади и дека ќе бидеме дел од еден голем и среќен обединет свет.

So zboris be coek??? Samo covek so ne znae so znaci KULTURA moze da kaze takvo nesto. NE POSTOI PROPUSTENO VREME!!! Sme bile tuka i sme gradele... Site crkvi ni se od toa vreme pobogu... Ostatocite od tvrdinite so gi imame i sl... Starite kuki vo Ohrid i drugite gradovi... I Islamskata Arhitektura koja ima prekrasni spomenici. E tuka ako kazes deka okupatori gi gradele niv(na Islamskata arhitektura mislam... samo potseti se koj gi gradese Stariot Teatar, Bankata, Oficerski i sl, so tolku gi obozavas). Narodite koi nemaat gradezni fazi na Barok propustile nesto??? Zar drzavite  koi ne gi fatile ovie istoriski stilovi nemaat kultura??? So treba sea sve da srusat sve i barok da gradat a??? Samo luge so kompleksi na poniska vrednost go pravat toa... gradat evtini imitacii a ja zanemaruvaat sopstvenata kulturna tradicija.

И пак ќе кажам дека тоа е комплекс на пониска вредност, отсуство на идентитет, страв и несигурно во себе, понизност и сервилност кон некоја замислена планетарна власт од која ние ќе бидеме само едно мало штрафче.

Извини, ама мислам дека не можам подобро да ти објаснам зашто се чувствувам дека објаснувам како изгледа зелена боја на слеп човек.

Samo slusni se so zboruvas... Zgradi koi nikogas ne postoele (site osven 3 se takvi),  vo stil koj nikogas go nemalo tuka se del od nasiot identitet??? A??? Zar ne e nesigurnost vo sebe custvoto deka vakvi ne vredime, deka samo so ovie gradbi ke imame so da pokazeme??? Zar ova gradenje ne e poniznost i servilnost kon nekoja demek Evropska Civilizacija koja nie treba da ja kopirame za da bideme Evropejci???Prekrasnite crkvi, tvdini, stari kuki i islamski spomenici ne ni se dovolni da bideme Evropejci a nitu makedonci ocigledno. Velam demek Evropska Civilizacija posto ova ne e del od nikakva Evropska tradija.. ovie imitacii imaat vrska samo so slicni obidi za imitacija vo Amerika i sl...

Edited by Cartman - 06-Feb-2010 at 22:21
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #219 Posted: 06-Feb-2010 at 22:35

Cartman, аргументиран пост, но ВЕ МОЛАМ луѓе да ја спуштиме тензијава, нема потреба да се "надвикуваме", ваљда имаме капацитет на смирен начин да направиме размена на ставовите без да покажуваме со прсти еден на друг и да фрламе дрва и камења.
Back to Top
Anti-NGO View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Anti-NGO Quote  Post ReplyReply #220 Posted: 06-Feb-2010 at 22:39

Cartman, prvo si mnogu kontradiktoren i nemas teza i samo kritikuvas. Velis deka sme imale prekrasna svoja arhitektura, a od druga strana deka nemame nesto poznacajno svoe vo dosegasnata arhitektura.

Ne kazuvas nisto za dosegasnata arhitektura i nejzinite "vrednosti" koi gi spomenav. Kakva tradicija imalo prethodno i vrz koja osnova se izgradile MNT, Postata i GTC? Sto ima makedonsko vo niv? Spored taa logika i toa e kic, zasto nema osnova vo tradicijata. Ili, sme se naviknale premnogu na toa, site sme rodeni koga toa vekje bilo izgradeno i sme go prifatile zdravo za gotovo.

Ne znam zosto mislis deka sum tolku za srpskite gradbi (teatarot i of. dom), mene ne mi dopagjaat kojznae kolku. A islamskata arhitekuta e uvezena i nasilno nametnata t.e gradena vrz hristijanski ostatoci i ne e relevantna voopsto za tradicijata na Makedonija.

Ako trgneme deka ova e kic, ona e kic, kje ispadne deka samo Egipkjanite bile originalni. Po taa osnova cel Kopenhagen e kic, zasto e graden vrz vekje videna holandska arhitektura, Sankt Petersburg e kic, zasto e graden po primerot i zamislata za Venecija, Ajfelovata kula e kic zasto e samo kup bezvredno zelezo bez istorisko znacenje i celata amerikanska arhitektura e kic. Ostanuvaat samo Tadz Mahal, Zabranetiot Grad i piramidite na Egipkjanite (zasto piramidite na Maite se isto kic),  zaedno so igluata na Severniot pol kako originalni gradbi.

I ne mi kaza, sto toa treba da se gradi vo centarot i kako.  
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 910111213 329>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.295 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.