![]() |
![]() |
![]() |
Скопје 2014 |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 4041424344 329> |
Author | ||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|
Експерти: Градежните зафати во Вардар влијат врз фауната во реката
published - 02/10/2010 17:12:00
![]()
Неизвесно
е дали градежните работи кои во моментов се одвиваат во речното корито
на Вардар пред скопскиот плоштад, каде што се гради мостот „Око“ и две
фонтани, ќе влијаат негативно врз преостанатиот животински и растителен
свет во подолните токови на реката. |
||
![]() |
||
leonid23 ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 30-Nov-2009 Location: Strumitza Online Status: Offline Posts: 579 |
![]() ![]() |
|
A oti na nikoj ne mu teknalo do sega da napise kolku zagaduvanjeto na rekata e stetno za faunata i florata , tuku sega so gradeznite zafati stetno bilo ???
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Јас допрва дознав дека Вардар има фауна!
![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Чим луѓе риболоват, логично е дека има фауна
![]() |
||
![]() |
||
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
|
Vo Vardar moze ligje samo da ima novokomponirani sustestva
![]() a lugje ribolovat samo kaj istekot na kanalizaciite kaj sto ovie izrodi se hranat. pa uste ako zavrsat po ribarnicine mmmmmmmm
|
||
...kaj si kapelo pak ke si kape...
|
||
![]() |
||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
|
Вие сега на луди ли ќе се правите? Експерит од различни области неколкукратно предупредуваат на негативните последици од проектов, никој не ги слуша, пак вие умувате тука имало ли суштества, пак тие биле ретардирани...
![]() |
||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
||
![]() |
||
macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Feb-2008 Location: Lerinsko Online Status: Online Posts: 754 |
![]() ![]() |
|
This structure was built in 2006, it reminded me of the Skopje 2014 project, but I don't think the quality will be the same, will it?
(The Schermerhorn Symphony Center in Nashville, Tennessee) ![]() |
||
![]() |
||
gorco ![]() Senior Member ![]() Google Maps: Regional Expert Joined: 22-Oct-2009 Online Status: Offline Posts: 642 |
![]() ![]() |
|
со нетрпение го чекам моментов, кога ќе ги направат фонтаните од ВАРДАР кои во воздухот ќе шприцаат enterococus faecalis, енд д рест .... па би препорача Гуефски, да си вметне и една општа болница во близина на плоштадот.
|
||
![]() |
||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
|
Looks like our politicians are not the only fools that find this eclectic architecture attractive nowdays, what a relief ![]() |
||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
||
![]() |
||
OKA ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-Dec-2009 Location: Yenni Maalе Online Status: Offline Posts: 332 |
![]() ![]() |
|
Obliti privatorum, publica curate!
|
||
Врзи два поста без СК2014 и освој трет гратис!!!
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Ах Нешвил, Тенеси... престолнината на кантри музиката... ако тоа не кажува доволно, еве и Партенон си имаат они:
http://en.wikipedia.org/wiki/Parthenon_%28Nashville%29 Сериозно, американците (и оние по другите „колонии“) си имаат свои комплекси и редовно забегувале и уште забегуваат во чудни ретро-архитектонски филмови (и тоа не само во redneck country туку и во нивните „најсветски“ градови). И редовно се предмет на исмевање за тоа. Фактот што за Скопје сега можат да се влечат вакви паралели со место како Нешвил, не е воопшто ласкав ![]() Edited by Cloverstack - 04-Oct-2010 at 22:10 |
||
![]() |
||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
|
Не сакам ниту да филозофирам ниту да бранам одредени ставови и да заземам страни. Ама мислам дека претерувате кога го осудувате целиот проект. Исто не сакам да се навраќам на моите ставови кои неколку пати ги пренесував низ изминативе страници. Сакам само едно да ги потсетам "Македонците". Дали сте свесни во каква состојба беше Скопското Кале? Дали сте свесни за напорите што се вложија за негово буквално враќање во живот за негова реставрација а не губришта и црнилишта. Не се работи за патриотизам ама треба да гледате и на другата страна. Истото е со просторот кај театарот, офицерскиот дом, хотелот на плоштад... Тоа се објекти што му даваат значење на градоти и што му давале пред 50 тина години.
Очигледно малку од вас се свесни во каква состојба беше центарот на градот ако може и така да се нарече. Можеби ретко кој прошетал по други главни градови за да види. Не викам дека се чини од ова има проекти за кои се потрошени премногу средства ама плукање и политички препукувања кај народов се пред се! |
||
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() 1. Сето ова што го наброја, каква врска има конкретно со гревовите на СК2014? А дел од кажаното каква врска има со СК2014 воопшто? Да не се повторувам, неодамна накратко сумирав вака:
2. Го памтам центарот каков беше и што со тоа? Демек ако било лошо, што и да се смени значи дека сме направиле добра работа? И не само што сметам дека СК2014 сам по себе не е добар, туку барем во одреден аспект и поранешната состојба беше подобра. Колку и да беше очајна состојбата на центарот до неодамна, со сите тие неуредени и неизградени простори, барем потенцијалот стоеше. После СК2014 потенцијалот е прокоцкан, а очајната состојба е запечатена. На пример пољаната пред телеком (колку и да ме револтира) сепак ми е помила од хотелското чудовиште на Коста Мангаровски: http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=607&PID=50273#50273 Пољаната барем значеше дека некогаш треба да дочекаме објект вреден за таа локација. Ама еве што смислија и на каков начин неповратно ќе се пополни тој простор. 3. Нели е прилично арогантно и несериозно да претпоставиш дека овде ретко кој освен тебе прошетал по други главни градови? 4. И конечно, со кое право и зошто поточно нас критичарите на проектов не окфалификуваш како Македонци во наводници?!? Максимално сум изреволтиран, но ќе се воздржам од прикладна реплика. Фактот што си прибегнал кон нешто такво доволно говори за целата твоја аргументација во одбрана на СК2014. Се на се, не ми е јасно што ти стана да склопиш ваков пост ![]() |
||
![]() |
||
Jumbo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 23-Mar-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 140 |
![]() ![]() |
|
Јас ставарно незнам со кој заклучок некои членови на форумов ги сметаат симпатизерите на вакви објекти за забегани, само се иде со таа глупава теза дека сега е 21 век и нетреба да се градат неокласични објекти, веројатно требаше да се остави онаа џунгла кај некогашната автобуска, минатите градски власти имаа шанса таа џунгла да ја убанизираат ама тие ништо не направија, е сега им е криво што некој друг гради. Мене лично како човек повеќе ми се допаѓаат неокласични објекти отколку некои футуристички објекти, ич не ми е гајле кога се изградени или кој ги изградил, неокласицизамот е нешто како евергрин музика, што сега ако некој сака да слуша евергрин музика тоа значи дека е заостанат или дека е сељак мегаломан.
Edited by Jumbo - 05-Oct-2010 at 00:14 |
||
![]() |
||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
|
Cloverstack имам впечаток дека ти тоа што мислиш очекуваш сите останати да го мислат. Ставот си го кажал ама имај на ум дека тие реплики преминуваат во некакви си убедувања отколку реплики. Ако ништо друго можам да забележам дека многумина на темава го поддржуваат проектот со што јас лично се согласувам ама за жал немам време да пишувам цитати и како што кажав да филозофирам и да се натпреварувам.
|
||
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Jumbo, дали ги читаш барем репликите кон твоите постови? Те молам пролистај 3-4 страни поназад. Еве пак се ограничуваш само на стилот на објектите, иако веќе многупати е објаснето дека потеклото на револтот кон Ск2014 е многу пошироко. Можеме многу да разглабаме и за стилот, но ајде еве да речеме дека е работа на личен вкус на кого му се допаѓа... но зошто тогаш те чуди дека има голема маса на луѓе на кои апла не им се допаѓа? Зарем само допаѓањето е дозволено? Во секој случај, тешко дека ќе најдеш некој неутрален познавач што овие објекти би ги посочил како легитимни примери на неокласицизам или некој друг традиционален стил. Најголем дел од она што ни беше презентирано се невешти импровизации на полумистериозни автори, кои освен наместени конкурси во Македонија, ништо друго не можат да добијат никаде на друго место на планетава (со можен исклучок Туркменистан). Околу музичките паралели, според мене објективе се евергрин отприлика во иста мерка колку што би останала евергрин некоја песна преработена од Индира Радич. Но и да беа некакви естетски евергрини, не заборавај дека архитектурата за разлика од музиката е применета уметност, плус наука, така да не може да водиме дискусија која ќе ја ограничиме на декоративните атрибути. А архитектурата напредувала со времето и современата архитектура не е моден тренд ниту случаен производ. Делот за тоа кои власти што напраиле и не напраиле (освен што заличува на секојдневното партиско прес-конференциско препукување што го гледаме на ТВ), исто така не носи никакво оправдување за Ск2014. Повторно се вртиме во круг и повторно треба да верглам нешто сосема очигледно - Ск2014 не е единствениот начин за средување на запуштени простори. Баш напротив, досега многу од тие простори беа (само) запуштени, а допрва ќе бидат трајно уништени (и за да избегнеме дискусија за вкусовите, еве оваа забелешка нека се однесува само на проблематичните маркички, а не на естетските вредности).
Повторно ништо конкретно за Ск2014, единствено уште една обична прозивка. Јас тоа што го мислам го кажувам многу конкретно и прецизно, се држам до тема и не барам предавници кај оние што не ги делат моите гледишта. Во моите постови се содржеле моите убедувања и тоа е нешто лошо??? Лошо е, ама единствено во случаи кога некој своите убедувања ги темели на се и сешто, само не на аргументи... и кога во дискусија ги изнесува само убедувањата, а за објаснување снемувало време ![]() Edited by Cloverstack - 05-Oct-2010 at 06:11 |
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
Момци, се вртиме пак со старите муабети, забегани, предавници, непрошетани, немакедонци, прошетани и сл. Кловер изнесе низа аргументи кои Супервизор и Џамбо или не ги прочитале, или на,мерно ги прерипуваат. Тргнете ги на страна политичките и пазарско чаршиските муабети, и да ги соочиме фактите:
1. Каде видовте јавен конкурс за 90% од предложените објекти? Зарем тоа е транспарентност во 21 век, и зарем така сакате да се гради со нашите заеднички пари?
2. Каде видовте јавна дебата за проектов пред ноговото аминување? Ставени сме сите пред свршен чин, па сакале или не, проектот мораме да гои прифатиме. Зарем тоа е демократија?
3. Каде сте виделе (освен во колнијалните градови) центарот на еден град да се изгради во еден/два владини мандата? Каде сте виделе во сериозна модерна држава политичари да се занимаваат со урбанизам, градежништво, архитектура?
4. Калето, кое што де факто нема многу врска со Скопје 2014, почна да се обновува во мандатот на Пенов, пред 12 години. Тогаш од депонија се среди колку толку, се осветли и сл. Лично ја поддржувам иницијативата за целосно археолошко истражување, но сметам дека изградбата на новите кули и ѕидини повеќе личат на Дизниленд, отколку на средновековно кале. Ова ми го имаат кажано и пријатели странци кои прв пат беа на 2 дена во Скопје. Значи тоа е перцепцијата на интелектуалци од западна Европа, па сега видете за какви туристи ние него го градиме?
|
||
![]() |
||
Jumbo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 23-Mar-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 140 |
![]() ![]() |
|
Каде сте вишле градски власти што не пипнале ама баш ништо во еден главен град во деведесетите години. Cloverstack твоите реплики се скоро секогаш исти ми збориш за неискористен простор што требало нешто друго помодерно да се изгради, нешто као поштата од карши веројатно, а тоа што викаш дека овие објекти би биле као турбо шунд евергрини од Индира Радич, е незнам дали слушнале за нејзе во Nashville Tennessee, али сепак и тамо изградиле неокласични објекти во 20 и 21 век. Јас би рекол дека ова е нешто како музика од Frank Sinatra само што не ја пее повеќе Frank него некој послаб пејач кој неможе да ја дочара песната како оргиналот али сепак вреди да се слушне и искоментира.
|
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
Тука си апсолутно во право. Ноншалатноста на претходните централни и локални власти е секако за критика. Но тоа не го оправдува ваквото насилничко туркање на проекти кои ги цртаат политичари не експерти во соодветните области. Токму тоа е она што барем мене ми пречи. Можеби изгледот на театарот во Нешвил, или во Боиси Ајдахо, навистина е сличен, и бидејќи не сум компетентен стилот нема ни да го коментирам, но сигурен сум дека за овие објекти постоела транспарентна постапка, колку тоа ги чини даночните обврзници, конкурс, на кој победило решението, па во крај крајева, стилот е последна работа што треба да не загрижува, и се чудам како главната дебата се пренасочува кон стилот, не методите кои не доведоа во овој хаос.
|
||
![]() |
||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
|
Да те потсетам дека Владата, а не градот е кум овде... И што толку сте се фатиле за власта од 90's (а завеани од секојдневното лаење по трета програма и сител не ви текнува дека цело време мислите на власта од 94-98) и дека таа ништо не напраила во центарот на Скопје. Точно е тоа...јас дури мислам дека уште 150 години во тој состав ќе напраат уште помалку, ама каков аргумент е тоа дека ова е добро??? Овој полу-податок ви е ГЛАВЕН АДУТ ЗА СКОПЈЕ 2014 во претходниве 200 поста про-2014 и уште ја терате истата песна - добро било што се градело... џабе разговор за тоа како, кој, зошто...„што е па тоа битно!?!?“ А Џамбо, кога веќе споредуваш со Синатра...попрво би го слушал на CD (или би си прошетал негде) него да ги викнам КИСМИ да ми ja свири "My way" у двор...кога веќе сме толку описно расположени... |
||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 4041424344 329> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |