build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопје 2014

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 4546474849 329>
Poll Question: Мислење за Скопје 2014
Poll Choice Votes Poll Statistics
103 [53.93%]
83 [43.46%]
5 [2.62%]
You can not vote in this poll

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
LouReed View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote LouReed Quote  Post ReplyReply #921 Posted: 29-Oct-2010 at 14:37
Originally posted by Gradinarot

Skopje 2014 ne e nisto poloso planerski od ona sto prethodno se gradelo od luge koi sega go plukaat toj proekt. Znaci samo stranite se smenile, svesta jok. Ih, parata i mokta go menjaat coveka, ama na poloso  se razbira.

Jas personalno ne bi go sporeduval Skopje 2014 so nisto izgradeno pred i nego, zatoa sto se pred i toa bese gradeno so nula estetski plan...
Jas vo glavno go pordrzuvam planot, imam nekoi zabeleski ali vo glavno e mnogu podobro od se dosega sto bilo izgradeno... ili da potenciram, izgradeno (ne izgradeno ) vo poslednite 30 godini.
Jas se nadevam deka ova ke kreira nekakov kontinuitet za gradenje vo Makedonija i deka narednite vladi ke se sporeduvaat i natprevaruvaat so toa koj kolku i sto podobro ke izgradi.

Edited by LouReed - 29-Oct-2010 at 14:39
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #922 Posted: 30-Oct-2010 at 21:55
урбанистички план не се создава од лични побуди и емоции, и јас растев во транзиционо скопје и сеуште живеам во тоа транзиционо скопје, па значи ли тоа дека кога ќе стигнам на некоја висока функција во иднина дека треба да ги истурам сите свои гневови врз градот? тоа е најголемиот проблем на планов
и под копија не се подразбира идентичен објект со некој друг од странство, туку самата идеја на проектот е копирање на тоа што некој го видел во друг град и му се допаднало и мисли дека по секој цена треба да го има и кај нас, инаку градот немало да му биде убав

едит:
да се дополнам, што се однесува до уметноста и вредноста на едно архитектоско дело, мислам дека таа се постигнува преку неговата оригиналност и современост, било какво дело да е, треба да е белег на својот создавач и белег на своето време и условите во кое е градено, да биде препознатливо и да прерасне само по себе како обележје, а не да се форсира како такво уште пред неговата изградба
сите познати архитектонски дела, без разлика во кој стил припаѓаат (односно баш оние во кои одредени луѓе се крстат при поддржувањето на СК2014) се токму такви и во никој случај не можат да се споредат со она што се гради во моментов кај нас!

Edited by zabegan - 30-Oct-2010 at 22:13
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #923 Posted: 30-Oct-2010 at 22:03
Originally posted by G.I. Joe

gradot treba postepeno da se razviva i gradi , a ova so se praj vo ovie 4 godini e forsiranje. nikoj ne spori deka centarot treba da se oformi . planiran bese da se oformi i izgradi , no ne od cirkuzanti so go napraja mal ring kasa popara . nekoi od nivite kolku so gledam uste se naizgradeni , ama pa zato gradat objekti kade so nikogas i ne se planirase. kako Magos , Arhivot (pa uste i specijalen most ke si ima objektot ) bravo na umot so glaven vlez orientira kon reka ( ama i nema drug izbor posto i postavenosta na objektot e apsurdna ), Ministerstvo za nadvoresni raboti , Rotondata itn............. gradete na pesacka zona bravoooooooo laici
според мене не е проблем тоа што се форсира брзо темпо на градење, баш напротив, побрзо се оформува оригиналниот план на градот без многу простор за дополнувања и модификации
за се друго се согласувам и сеуште се чудам на тоа како овој план го има превртено наопаку градот
и баш тоа е уште еден огромен проблем што ми смета кај планот, тоа што не почитува никаков претходен урбанистички план и се коси со сите логики на урбаниот развој на градот, на веќе дефинирани површини се обидуваат да додадат дефиниција!
и навистина немаше да ми смета толку планов доколку се совпаѓаше со претходните, дури и да сакаше некој да гради некакви изумрени стилови, да ги почитуваше претходните урбанистички норми кои не се за џабе поставени!
Back to Top
LouReed View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote LouReed Quote  Post ReplyReply #924 Posted: 31-Oct-2010 at 01:52
Originally posted by zabegan

уште еден огромен проблем што ми смета кај планот, тоа што не почитува никаков претходен урбанистички план и се коси со сите логики на урбаниот развој на градот, на веќе дефинирани површини се обидуваат да додадат дефиниција!
и навистина немаше да ми смета толку планов доколку се совпаѓаше со претходните, дури и да сакаше некој да гради некакви изумрени стилови, да ги почитуваше претходните урбанистички норми кои не се за џабе поставени!

Zdravo zabegan

Problemot e so toa sto prethodiont urbanisticki plan nebese bas najdobro realiziran.
Poveketo izgradbi iako modernisticki za toa vreme bea napraveni eftino so ponizok kvalitet na materiajli nego planiraniot, toes so drugi zborovi nekoj si zema del od donaciite.... Skopje ostana ne dograden, i najmnogu sto me pogoduva e toa sto tolku vladi imaa sansa da go dogradad, toes obnovat gradoti nikoj nisto ne napravi... ova moze poveke da se diskutira vo drug topic pod naslovot "Greed"

Edit: tonot na mojot prethoden koment mozda bese malce ostar...

Edited by LouReed - 31-Oct-2010 at 04:34
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #925 Posted: 31-Oct-2010 at 02:19
Ohno
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #926 Posted: 02-Nov-2010 at 00:03
НА ТЕНДЕРИ СО ЕДНА СУМА, ВО ПРАКТИКА СО ДРУГА
„Скопје 2014“ лапна непланирани милиони

Елена Костовска

Дополнителни договори досега се склучиле дури за пет објекти од проектот „Скопје 2014“, со што треба да се одлеат непланирани околу 1,5 милиона евра. Од градежниот сектор коментираат дека причината за таквите дополнителни суми е тоа што на тендери се пријавуваат потценети вредности, колку да се добие зделката, а потоа Владата и фирмите се спогодуваат, така што фирмите добиваат повеќе пари, а Владата плаќа со големо задоцнување. Дополнителни договори се склучиле за зградата на Министерството за надворешни работи за која Службата за општи и заеднички работи со градежната фирма „Бетон“ потпиша договор за непредвидени и дополнителни работи од 425.000 евра. Дополнителни договори се потпишани и за Музејот на ВМРО, каде што непредвидени излегоа 630.000 евра, Стариот театар, за кој беше склучен анекс-договор во вредност од 539.000 евра, Уставниот суд со 200.000 евра и Филхармонијата со 80.000 евра кои не биле предвидени со првичниот договор. Инаку, според тендерот, Музејот на ВМРО и Филхармонијата чинат по шест милиони евра, Стариот театар и зградата на МНР по 16 милиони, а Уставниот суд 25 милиони евра. - Градежните компании излегуваат со ниска цена и со некомплетни и неквалитетни проекти. Тоа се прави за да се победи на јавниот оглас. Се поставува прашањето зошто се прават проекти ако потоа кај сите излегува дека нешто им недостига. Потоа се измислуваат нови позиции, компаниите не ги изведуваат тие со ниска цена или им фали материјал за работа. Инвеститорите, во случајов државата, бидејќи им се блиски, им прогледуваат низ прсти - вели Никола Велковски, претседател на Здружението на градежништво. Тој додаде дека треба да бидат засилени контролите на материјалите што се ставаат во изградбата бидејќи се гради со неквалитетни материјали за да се заштедат трошоци. Од Здружението бараат и да се унифицираат тендерските услови и да не се менуваат додека трае реализацијата на јавната набавка. Оттаму велат дека основниот договор може да отстапува плус-минус 10 проценти, но под точно утврдени причини, како што се условите кои ќе се појават на терен, а кои првично не можеле да се предвидат. Градежните компании не откриваат дали потпишале анекс-договори за одложување на наплатата на државните проекти на кои работат. Владата пред три месеци по брза постапка донесе законски измени со кои си овозможи одложување на плаќањето и до две години, а при тоа беше планирано одложување да има и на реализацијата на јавната набавка. - Поголемите фирми оваа информација ја сметаат како дискрециско право и ретко која сака да признае дека и било понудено или дека потпишала договор за одложено наплаќање. Секој поединечно си води политика - вели Велковски.

http://vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=1&tabid=1&EditionID=2158&ArticleID=151012
Back to Top
OKA View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OKA Quote  Post ReplyReply #927 Posted: 02-Nov-2010 at 12:16
Манчевски:
За геноцидот во Дебар Маало молчеа,
за Скопје 2014 се продадоа за ситни пари

Интелектуалците се продаваа за ситни пари, а архитектите се собираа под Камени мост како друиди - вака познатиот македонски режисиер ги коментира дебатите и политичките преписки за проектот Скопје 2014. Кирилица ви пренесува дел од интервјуто на Манчевски дадено за Плејбој

Зошто урбанистичкиот геноцид врз Дебар Маало не беше тема на гласни дискусии – прашува познатиот македонски режисер во интервјуто во ноемврискиот број на македонското издание на Плејбој. Како лик од посебно значење за македонската култура на Манчевски му е поставено прашање како гледа на изградбата на Скопје и промената на неговиот, како го оценува проектот Скопје 2014. Тој одговара:

- Добро е што се гради. Тажно е што дијалогот за градењето е агресивен, политизиран и се случува во кочина. Сѐ додека дијалогот е таков, нема да може да се слушнат разумните гласови кои би сакале да зборуваат за урбанистичкиот пристап, за конкретната естетика или за практичноста на она што се гради. Мене најмногу ме интересира зошто стагнацијата во скопскиот урбанизам не беше тема на гласни дискусии, ме интересира зошто оние стотици исклучително грди згради досега изградени не беа тема на гласни дискусии, ме интересира зошто урбанистичкиот геноцид врз Дебар Маало не беше тема на гласни дискусии, зошто задушувањето на Градскиот парк не е тема на гласни дискусии, зошто бришењето на архитектонското и урбано наследство не беше тема на гласни дискусии, туку интелектуалците се продаваа за ситни пари, а архитектите се собираа под Камени мост како друиди. Доследноста е доблест...

http://www.kirilica.com.mk/vest.asp?id=59139

Edited by OKA - 02-Nov-2010 at 12:17
Врзи два поста без СК2014 и освој трет гратис!!!
Back to Top
Gradinarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Gradinarot Quote  Post ReplyReply #928 Posted: 02-Nov-2010 at 13:14
odlicni prashanja, neka se otvoraat i javno prifakaat vakvi prashanja postaveni do nasive politic..., ops se izvinuvam intelektualci.
Raboti koi site gi znaeme i za koi site sme svesni, a samo nekoi imaat stil i muda da gi postavat na taka iskren i ednostaven nacin.

Eve mu inspiracija za nov igrano-dokumentaren film, kako, zosto i sosto se gradeshe Skopje 2014, niz prizmata na minative poltrono bezkicmenaci i nivnive sovremeni epigoni, kako i ostala raja i pokuknjina na ova nase vreme, pa ako ne biva i od ova da izlezeme so velicina.
.....   .......
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #929 Posted: 02-Nov-2010 at 14:24

И која е поентата на тоа постојано враќање во минатото? Оправдување на сегашните (и идни) утки со премочени утки од минатото? Наииис. 

Back to Top
LouReed View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote LouReed Quote  Post ReplyReply #930 Posted: 02-Nov-2010 at 14:25
Od koga stana ova politicki forum?

A za artiklot od vreme, neka mi najdad eden drzavno sponzoriran proekt vo svetot koj sto se zavrsil so tocna suma na pari so koj sto bilo planirano da se zavrsi na pocetokot od proektot, i jas ke im dadam nagrada za novinarstvo.

Zgolemuvanjeto na odredeniot budget za Skopje 2014 e rezultat na "scope creep" a vinata moze da ja barame i kaj vladata i kaj kompaniite sto ja vrsat konstrukcijata.

Za primer zemete ja noviot Fulton Street Transit Center vo New York. Se uste go gradat, i trebase da se zavrsi vo 2007 a sega planiraat da bide kompletiaran vo 2014. Ove ke bide nesto kako Grand Central ali vo downtown New York.
Go pocnaa proektot so planiran budget od $799 millioni, a sega momentalno e okolu $1,5 billioni, skoro duplo poveke.
Ali kaj nas se e novost, duri i za novinarite koi sto se pomalku i pomalku si ja vrsat rabotata kako sto treba.
Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #931 Posted: 02-Nov-2010 at 15:22

Се слагам со Милчо, но прави намерно или не еден огромен превид. Дебар Маало не е центраот на метрополата, не ја чинел државата 200 милиони Евра. и се случил во друго време кое не смее да ни биде оправдување за идни урбанистички будалаштини. Во секој случај, на скопје 2014 му се дава се повеќе само вулгарна политичка димензија, а би требало сепак на крајот на краиштата да им се даде зборот на урбанистите, архитектите, уметниците па и економистите да ги оправдаат трошоците.

Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #932 Posted: 02-Nov-2010 at 16:10
Originally posted by fichot

И која е поентата на тоа постојано враќање во минатото? Оправдување на сегашните (и идни) утки со премочени утки од минатото? Наииис.

И јас се зачудив од гледиштето на Милчо, бидејќи од таков интелектуелец се очекува нешто повеќе од ефтина „логика“ со која никогаш не може да излеземе од затворениот круг.

Originally posted by Милчо Манчевски

Мене најмногу ме интересира зошто стагнацијата во скопскиот урбанизам не беше тема на гласни дискусии, ме интересира зошто оние стотици исклучително грди згради досега изградени не беа тема на гласни дискусии, ме интересира зошто урбанистичкиот геноцид врз Дебар Маало не беше тема на гласни дискусии, зошто задушувањето на Градскиот парк не е тема на гласни дискусии, зошто бришењето на архитектонското и урбано наследство не беше тема на гласни дискусии, туку интелектуалците се продаваа за ситни пари, а архитектите се собираа под Камени мост како друиди. Доследноста е доблест...
Епа Милчо, и мене живо ме интересираат сите овие работи. Но нечесна и опасна е тенденцијата да се стави некакво равенство помеѓу револтот и отпорот кон СК2014 од една страна, и оние кои ги прозиваш за геноцидод врз градот во претходниот период од друга страна. Ајде конечно да излеземе од воспоставените порочни кругови!

Впрочем еве што претходно кажа самиот Милчо:
Originally posted by Милчо Манчевски

Тажно е што дијалогот за градењето е агресивен, политизиран и се случува во кочина. Сѐ додека дијалогот е таков, нема да може да се слушнат разумните гласови кои би сакале да зборуваат за урбанистичкиот пристап, за конкретната естетика или за практичноста на она што се гради.
Епа Милчо, повторно да те цирирам: Доследноста е доблест

Edited by Cloverstack - 02-Nov-2010 at 16:13
Back to Top
Observer View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Observer Quote  Post ReplyReply #933 Posted: 02-Nov-2010 at 19:23
Идејата е на општина Центар и Владата. Во општина Центар има сектор за урбанизам а исто така и во Владата. За процедурата навистина не знам како одат тие работи, имало веројатно конкурси и се што е потребно. Точно е дека недостигаше поголема јавна дебата претходно. И без тоа го предвидувам истиот резултат кој го имаме и денес.

Edited by Cloverstack - 02-Nov-2010 at 21:06
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #934 Posted: 02-Nov-2010 at 20:04
Originally posted by Cloverstack

И јас се зачудив од гледиштето на Милчо, бидејќи од таков интелектуелец се очекува нешто повеќе од ефтина „логика“ со која никогаш не може да излеземе од затворениот круг.
Ова свиено во некој дипломатски речник треба да прикажува некоја црно бела ситуација демек интелектуалец значи да си против ск14, а ск14 е за сељаци? Нема да ја употребам комбинацијата од смајлиња за која пред некој ден добив забелешка, но ќе повторам по втор пат, претпоставувам, на форумов. Ваков речник, или поточно ваква идеја зад ваков речник, воопшто не доликува на никому, а најмалку па на интелектуалец. А и воопшто не изгледа авангардно, ако тоа требаше да биде намерата.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #935 Posted: 02-Nov-2010 at 21:07

Читај малку повнимателно пред да се осетиш (партиски) повикан. Човекот убаво напишал дека од интелектуалец се очекува повеќе од ефтина „логика“. А тоа нема врска со твојава теза.

Слободно нека си е за СК2014... но... нека не нуди второоделенски аналогии. Односно, ако немало рекации пред 5,10,15,20... години ....... Не треба да има реакција ни во следниве 5,10,15,20... години. Треба вечно да останеме амеби во потрага по историскиот еквилибриум каде минатото = иднината.

Edited by pbanks - 02-Nov-2010 at 21:10
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #936 Posted: 02-Nov-2010 at 21:08
@ lslcrew

Ти халуцинираш или намерно вака безобразно ги извртуваш работите? Повели прочитај повторно. Од интелектуелец како Милчо се очекува да каже нешто попаметно отколку да не врти во познатиот магичен круг за состојбите од минатото. Нека каже што да правиме сега, наместо да рационализира зацементирање на лошите појави и да става во ист кош и што треба и што не треба. Впрочем Милчо самиот најдобро се демантираше себеси во друг дел од неговата изјава.

-------------------------------------------------------------------------------------

Originally posted by Observer

Идејата е на општина Центар и Владата. Во општина Центар има сектор за урбанизам а исто така и во Владата. За процедурата навистина не знам како одат тие работи, имало веројатно конкурси и се што е потребно. Точно е дека недостигаше поголема јавна дебата претходно. И без тоа го предвидувам истиот резултат кој го имаме и денес.
- Владата е извршна власт. Не е нејзина работа да обмислува архитектонско-урбанистички концепти како Ск2014, дури и да беше вистина дека има „сектор за урбанизам“.
- Ниту општините нема што да обмислуваат архитектонско-урбанистички концепти како Ск2014, нивна работа е да распишат конкурс за такви потреби. Тие навистина имаат сектор за урбанизам, но неговата работа е од сосема поинаква природа - техничка и административна, а не креативна.
- И покрај се, било која институција да стои зад Ск2014, идејното решение мора да има автор или автори. Треба некој да се има потпишано на него. Кај е идејното решение, кои се авторите?
- Конкурс апсолутно немало.
- Нечие „предвидување“ дека резултатот пак би бил истиот, не може ниако да биде оправдување за немање на никаква јавна дебата (а ужасната нетранспарентност ионака оди многу подалеку од тоа)

Ти го едитирав постот и го отстранив делот со репликата кон Dragan, бидејќи претходно беше отстранет и неговиот пост. Аман луѓе држете се до темата!

Edited by Cloverstack - 02-Nov-2010 at 21:10
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Online
  Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #937 Posted: 02-Nov-2010 at 21:14
ApplauseYes
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #938 Posted: 02-Nov-2010 at 21:30
Кловер пред да кажеш во политика неможе, изброи до десет, ќе видиш дека можело. Дојдоа времиња кога народов свати, и добро е што е така, а следствено и неговите владеачки гарнитури дека и политиката го креира системот, а не само системот политиката. Добро е што конечно и се појавува тој суверено-творен елемент во менталната матрица, за разлика што предходно се дејствувало во зададени рамки од зададени правни норми и устави врз кои се немало механизми да се моделираал па дури и малку по сопствени идеи. Тешко дека некој што макотрпно стигнал до позиција, посебно денес и посебно тука, туку така ќе ја делегира на некој само затоа што бил стручен, а најмалку па за струки од јавен карактер, а уште па помалку па на теми како уредување на центар. Попрво ќе си најде некој да му ги парафира идеите одколку што ќе одважно ќе отстапи златен маневарски простор. Тоа е така секаде, така е и тука, така и било, така и ќе биде. Можеби во конкретниот случај за Скопје 2014 тебе те фрустрира тоа, мене не. Може во некој друг случај мене ќе ме фрустрира. Може би некогаш тебе нема да те фрустрира и ќе гледаш позитивно на тоа. Така да кога ќе кажеш дека нема сектор за урбанизам во влада, симни тоа правничките наочари и ќе видиш дека имало. Тука е околу нас, неможе во никој случај да се каже дека немало.

Edited by lslcrew - 02-Nov-2010 at 21:38
Back to Top
LouReed View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote LouReed Quote  Post ReplyReply #939 Posted: 02-Nov-2010 at 21:36
Applause
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #940 Posted: 02-Nov-2010 at 21:47
Clo, zosto lazes!Ima sekotor za urbanizam toa e Grujo!
@ G.i joe i loureed
Ne navivajte ve molam, toa nosi do kontraverzni komentari megju ednite i drugite!
@ isl: ne veruvam deka go poddrzuvas proektot CELOSNO ?
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 4546474849 329>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.692 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.