build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Спoменик нa плoштaд Maкедoнијa

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1718192021 88>
Poll Question: Оценка
Poll Choice Votes Poll Statistics
37 [37.37%]
10 [10.10%]
9 [9.09%]
9 [9.09%]
3 [3.03%]
14 [14.14%]
2 [2.02%]
4 [4.04%]
5 [5.05%]
6 [6.06%]
You can not vote in this poll
Total votes: 99   Average: 7.26

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
NorthWind View Drop Down
Infraction Group
Infraction Group

Online Status: Offline
  Quote NorthWind Quote  Post ReplyReply #361 Posted: 05-Dec-2010 at 20:11
А јас не разбирам зашто ти имаш проблем со тоа да се направи нешто што би било магнет за фотоапарати. Ако нешто одговара на тоа место тоа е фонтанава. Со се споменикот. Единствена замерка ми е што столбот е превисок, можел да биде упола од што е, зашто вака практично споменикот неможеме да го видиме, превисоко ќе биде поставен. Ќе гледаме само фонтана и столб.

Инаку кога веќе спомена турист/хотел релација. Турист можеш да имаш без хотел, а со атракција (во случајов спомеников, под претпоставка да е стварно wow за нив), ама може да биде небитно за туристот, ако имаш хотел, а без атракција (тогаш зашто би доаѓал, за да преспие у некој "треторазреден хотел" и толку ?!). Заради каква вредност, нематеријална пред се, би трошел пари !?
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #362 Posted: 05-Dec-2010 at 20:48
Originally posted by NorthWind

А јас не разбирам зашто ти имаш проблем со тоа да се направи нешто што би било магнет за фотоапарати. Ако нешто одговара на тоа место тоа е фонтанава. Со се споменикот. Единствена замерка ми е што столбот е превисок, можел да биде упола од што е, зашто вака практично споменикот неможеме да го видиме, превисоко ќе биде поставен. Ќе гледаме само фонтана и столб.

Инаку кога веќе спомена турист/хотел релација. Турист можеш да имаш без хотел, а со атракција (во случајов спомеников, под претпоставка да е стварно wow за нив), ама може да биде небитно за туристот, ако имаш хотел, а без атракција (тогаш зашто би доаѓал, за да преспие у некој "треторазреден хотел" и толку ?!). Заради каква вредност, нематеријална пред се, би трошел пари !?
ако ти реплицирам целосно, ќе ја отераме дискусијава во непотребен офтопик, само ќе ти кажам дека туризмот е комплицирана работа и не треба да мислиме дека еден или повеќе споменици се некакво постигнување во туризмот!

за тоа што е во контекст на темава: Не ми смета тоа што некој изграден објект ќе станел познат туристички локалитет, туку дека уште како идеа се гради со таква причина, на сите им е најбитно дали ќе привлекувало туристи и каков впечаток ќе оставало, а се забораваат сите други битни аспекти на тој објект и неговите влијанија
и не знам зошто ми го прескокна најбитниот дел од репликата, односно намената на еден споменик, тоаљ ми беше поентата!

Back to Top
NorthWind View Drop Down
Infraction Group
Infraction Group

Quote NorthWind Quote  Post ReplyReply #363 Posted: 05-Dec-2010 at 21:11
Originally posted by zabegan

ако ти реплицирам целосно, ќе ја отераме дискусијава во непотребен офтопик, само ќе ти кажам дека туризмот е комплицирана работа и не треба да мислиме дека еден или повеќе споменици се некакво постигнување во туризмот!

Имаме конкретен споменик (конкретен пример), не се труди преку ширење на опфатот на конкретнава проблематиката да се извадиш. Јасно е дека еден или неколку споменици не се се` во туризмот. Јас зборам дека се нешто, а не ништо (беззначајно) во поширока рамка, а дека овој конкретен споменик е посебно нешто, визави турист/споменик (читај атракција)/хотел релација. Инаку воопшто не ми смета да ми реплицираш целосно, само прво размисли што ќе напишеш.

Originally posted by zabegan

за тоа што е во контекст на темава: Не ми смета тоа што некој изграден објект ќе станел познат туристички локалитет, туку дека уште како идеа се гради со таква причина, на сите им е најбитно дали ќе привлекувало туристи и каков впечаток ќе оставало, а се забораваат сите други битни аспекти на тој објект и неговите влијанија
и не знам зошто ми го прескокна најбитниот дел од репликата, односно намената на еден споменик, тоаљ ми беше поентата!

Дотичниот објект не се гради од туристички побуди, туку првенствено од национални (државнички), политички, грчкоинаетчиски итн, но туристичката оправданост е 100% задоволена. Тоа што некој си го врти редоследот како му одговара (со цел да исмејува и минимизира, сепак еден национален симбол, сакале ние или не) е субјективна ствар. Затоа сме тука и ние поинаквите, да го сосечеме за да не замајува. Да не можда сакаш да ги ограничиш периодите од кога може да почне туристичкото значење а до кога почитта према личноста !?

Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #364 Posted: 05-Dec-2010 at 21:44
Previous
ништо тука не сакам да ограничувам, си се знае како идат работите и како што викаш ти, нема што да ги извртуваме како сакаме, и подобро ќе беше да ми го разбереше постот и да не се распалуваше толку
патем, не знам јас зошто го прават спомеников, а не верувам дека знаеш и ти, мислењата на се засновани на шпекулации, а конкретно мојот пост беше заснован на тоа како некои луѓе разни проекти си оправдуваат со „магнет за фотоапарати“ и сакав малку да ги потсетам луѓево за што служи еден споменик првично, бидејќи за се се дискутира, само за тоа што треба не се дискутира
ти се фати само за два збора од целиот мој пост и ништо не разбра, а потоа си го изврте муабетот на сосема друга страна
Back to Top
NorthWind View Drop Down
Infraction Group
Infraction Group

Quote NorthWind Quote  Post ReplyReply #365 Posted: 06-Dec-2010 at 19:56
Previous

1. Каде си чул/видел јавно објавено од надлежните дека ова се прави од исклучиво туристички побуди?
  2. Не ми е јасно, зашто мислиш дека  споменикот во случајов не служи за основната намена првично, како што велиш ?!
  3. Како можеш да исклучиш одреден споменик да има или да нема туристичко значење ?!
  4. Има ли некаков шаблон како се прави споменик според тебе и мора така да изгледа, т.е. неатрактивно за да случајно не привлече туристи ?!
  5. На твоите постови немогуче е човек да не се распали пошто си премногу тврдоглав и главно не во право.

Edited by NorthWind - 06-Dec-2010 at 19:57
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #366 Posted: 07-Dec-2010 at 00:37
Originally posted by NorthWind

Previous

1. Каде си чул/видел јавно објавено од надлежните дека ова се прави од исклучиво туристички побуди?
  2. Не ми е јасно, зашто мислиш дека  споменикот во случајов не служи за основната намена првично, како што велиш ?!
  3. Како можеш да исклучиш одреден споменик да има или да нема туристичко значење ?!
  4. Има ли некаков шаблон како се прави споменик според тебе и мора така да изгледа, т.е. неатрактивно за да случајно не привлече туристи ?!
  5. На твоите постови немогуче е човек да не се распали пошто си премногу тврдоглав и главно не во право.
абе кој збори дека не треба еден споменик да привлекува туристи?
јас стварно не знам што не е јасно во мојот прв пост, премногу забегавме во непотребна дискусија, само поради недоразбирање

и баш дека не сум чул ниту видел нешто од надлежните, не знам од какви побуди е направен овој споменик, може ти да ми објасниш кога веќе знаеш!
си кажав убаво дека мојот коментар се однесуваше на оправданијата на ваквите зафати во стил дека пред него многу ќе се сликале и ќе не правел попривлечни!

Edited by zabegan - 07-Dec-2010 at 00:38
Back to Top
NorthWind View Drop Down
Infraction Group
Infraction Group

Quote NorthWind Quote  Post ReplyReply #367 Posted: 07-Dec-2010 at 12:34
druze, opasno si prevrtliv i nepostojan, sekoj post ti zabeguva vo razlicna nasoka.. vo sustina nikako da opredelis sto ti preci a sto ne, sto ti poddrzuvas, a sto ne i sl... generaliziras, a na repliki begas so varijacii

za pocetok eve procitaj tuka, ne vidov deka se spomenuva turizam, http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=131277
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #368 Posted: 07-Dec-2010 at 20:58
јас кревам раце од дискусијава

само ќе ти повторам да го прочиташ мојот пост од кој започнба дискусијава, никаде не зборев за туризам, како се организира или од какви побуди бил направен споменикот, туку искоментирав дека не треба на секој новоизграден објект да гледаме од точка на туристи и туризам, туку мнозинството да се обиде да го разбере нивното влијание на се подеднакво...

Edited by zabegan - 07-Dec-2010 at 21:18
Back to Top
altona f.c View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote altona f.c Quote  Post ReplyReply #369 Posted: 11-Jan-2011 at 05:37
dali ima nekoj po novi sliki od postadot, posebno fontanata?
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #370 Posted: 11-Jan-2011 at 06:08
altona fc eve tuka mozes da gledas do kaj e fontanata.

http://www.telekabel.com.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=81&Itemid=59&lang=en
Back to Top
altona f.c View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote altona f.c Quote  Post ReplyReply #371 Posted: 12-Jan-2011 at 12:17
fala axel, ne sum znael za ovaa kamera
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #372 Posted: 28-Jan-2011 at 09:47
Шпиунски влегов во градилиштето, еве што успеав да фатам

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #373 Posted: 28-Jan-2011 at 14:51
ЦЦЦ... Си ме претркал денес. Баш реков ај после школо, петок е, не брзам никаде, ќе сликам нешто, еве ти беља. И снег врнеше, сум се нафатил по снегот, целиот мокар дома, и гледам слики од тебе........

Се шалам, секако. Имам јас некои свои асови за денес. Освен ако и тоа не си го фатил. Во тој случај, остај ме прво мене.

А за спомеников и фонтата да, уште малку им фали. Бев денес, си видов со свои очи. Е сега колку е тоа малку во време, ќе видиме.
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
MKballer View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote MKballer Quote  Post ReplyReply #374 Posted: 29-Jan-2011 at 02:37
Ej abe ova stvarno visoko ke stane....!!!!
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #375 Posted: 29-Jan-2011 at 02:49
каша!!! каша!!! каша!!! се повлекувам од оваа тема иако претходно верував дека муабетов со спомеников нема да биде дебакл, сега да го опточат и со сафири и со злато бадијала, та и во живо да свири изворна музика под фонтаната сето ова е претеризам, ова ни катастрофален земјотрес не го мрда од тука, но ајде се тешам со етикетата imposible city она секогаш чоек може да си најде позитивен изговор, може најдобро ќе биде да го остават само постаментот како видиковец, тоа би било може компромисно решение доколку во иднина смогнеме сили Аце и Букефал да ги прошетаме до Кале! ајде не очајувајте секогаш има простор за нова власт во иднина, та белки со квалитетна дебата и дислокацијата е возможна, се надевам, во спротивно ајде аирлија нека е постаментов на кој имало мал или голем паметник, сите ќе бидеме подзинати кога низ плоштад ќе поминуваме, кој со насмевка кој со превртени очи, наместо со достоинство и радост...
Back to Top
Buliwyf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Buliwyf Quote  Post ReplyReply #376 Posted: 29-Jan-2011 at 11:53
Целосно се сложувам Макс, и не би додал ништо повеќе, ова не е пропаст, ова е повеќе од пропаст. Се може човек да разбере и луди идеи да се критикуваат и да има простор за критика и дебата, но ова ги надмина сите граници. Кога имате луѓе кои немаат ама баш никаков осет за простор за димензии за човечечност, а се нафатиле за култура нема што повеќе да се коментира. Нека им се на чест профуканите народни пари за нуклеарнава централа.

Edited by Buliwyf - 29-Jan-2011 at 11:57
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #377 Posted: 29-Jan-2011 at 21:55
чуј ама ќе биде спектакл како и да е, толкав постамент можам да замислам како ќе изгледа споменикот на него, дефинитивно ќе биде тежок еклектизам а тоа на народните маси воопшто нема да им пречи, битно под Ацета ќе си седат и уживаат во мелозвучни водоскоци, а посетне сигурно ќе видат и лајт шоу... а посекако се наоколу ќе бидене хотели та ќе се тепа народ за соба со поглед кон Најпознатиот Македонец...
Back to Top
Supervisor View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Supervisor Quote  Post ReplyReply #378 Posted: 29-Jan-2011 at 22:01
Не се сложувам дека постаментот е многу висок и сакам да го видам финалниот изглед. Оптимист сум дека ќе изгледа убаво и воопшто нема да биде мегаломански. Кај нас општо познато е дека се што се гради не чини.
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
Back to Top
spaceman091 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote spaceman091 Quote  Post ReplyReply #379 Posted: 29-Jan-2011 at 22:41
Originally posted by Supervisor

Кај нас општо познато е дека се што се гради не чини.

Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #380 Posted: 29-Jan-2011 at 22:55
точно како народ сме перфекционисти и постојано тежнееме кон подобро, но заради икс околности немајчи подобри алтернативи паѓаме во очај(апатија) и многу јасно сетне се тераме во... туку од аспект на градителство ова е супер момент но се поставува прашането дали постојат норми кои би се повивале по светските стандарди или ние ке наметнеме свои, и јас сум за второво, но место неокласицизам Изворни Македонски Техники како сувоѕидица, еркери, фрески, резби, филиграни итн. во основа никој нема проблем со идејата за градене туку со начинот на промовиране и изведба, ако мене ме прашуваш јас сум Македонист од глава до петици па пак не го делам вашето восхитуване иако на почетокот бев голем оптимист во однос на овој проект...
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1718192021 88>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.719 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.