build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопје 2014

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 5758596061 329>
Poll Question: Мислење за Скопје 2014
Poll Choice Votes Poll Statistics
103 [53.93%]
83 [43.46%]
5 [2.62%]
You can not vote in this poll

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Online Status: Offline
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #1161 Posted: 21-Feb-2011 at 17:06
Како тоа негативната настроеност кон одредени аспекти на Ск2014 автоматски посочува на политичка мотивираност, а обратниот случај не? Гледам се почести обиди оваа логика да се наметне низ муабетиве, колку и да е смешна и очигледно нечесна. Но пред се е крајно деструктивна за самата дискусија. Така да дечки давајте аргументи, а не политички дијагнози.

Back to Top
Dragan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dragan Quote  Post ReplyReply #1162 Posted: 21-Feb-2011 at 17:07
Ќе видиме кога овие барокни згради ќе се обоат ( варосаат) по мене ќе стрчат како една посебна мала целинка, и драстично ќе се разликуваат од останатата околина, затоа што во 95% од Скопје ќе нема таквии градби. Ќе дојдеш на центар од кај Тетово да кажеме и се до стадионот нормален изглед на градот наеднаш баам на сред центар покрај вардар некој сосема друг изглед (неенормално ). Е сега сум бил во западни земји на пример во некој град од 100.000 жители целиот град и мали и големи улички имаа барок стил со тоа што на плоштадите е поизразен. Сега споредба центарот на Скопје барок стил, а останатите 95% нормален изглед сите градови во македонија нормален изглед само таму некаде на Вардар барок стил. Зошто барок стил? за убав изглед или пак за нешто што на некој личности така им се ќејфнало

Edited by Cloverstack - 21-Feb-2011 at 17:09
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #1163 Posted: 21-Feb-2011 at 17:14
Мораше да се унифицира еден тип на архитектура во централното јадро а не да биде шаренило, еден реновиран од старо Скопје- друг модерен и повторување на тој шаблон т.е. шаренило. Намената на објектите, македонската историја, спомениците а и историјата на градот Скопје мислам дека најповеќе му соодвестува овој стил т.е. изглед на централното градско подрачје.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #1164 Posted: 21-Feb-2011 at 17:17
п.с. не знам зашто толку негативни критики за пешачките мостови, па според мене тие се најдоброто нешто од проектов, ние скопјани треба да сме среќни што широчината на Вардар е таа што е, многу погодна за изградба на пешачки мостови
Back to Top
Dragan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dragan Quote  Post ReplyReply #1165 Posted: 21-Feb-2011 at 17:26
Штета веќе даваат средства за изградба, и ако сме 21 век барем нека се изградеше стварно нешто модерно убаво на денешницава. Незнам што некој се восхитува на столбови од дорски јорски и незнам какви стилови. Ако некој бил во Рим во центарот ќе видел стотици стотици нафрлани столбови,врати,остатоци од некакви изданија, кој се само туристичка атракција. Луѓе божји несакам никого да навредам ама да пројдеш покрај нова модерна зграда и до неа на 50 метра насадена некоа барокна зграда тоа е чудо, тотална промашена работа ако гледаме од урбан архитетонска, пред се естетска гледна точка. Не сакам друго да коментирам за да небидам погрешно разбран ама не можем да го отргнам од глава веќе горе реков ''со извинување'' комплекс на ниска вредност, колку што знам не патиме од тоа. Бидна што бидна барем ширењето на Скопје новите центри нека бидат модерни и убави немој некој и таму да се занесува да прае старудиски изглед, тоа ќе биде права наказа. Убава невеста ја покриле целата очите не и се гледаат, незнаеш што има под тие наметки.
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #1166 Posted: 21-Feb-2011 at 17:50
Од муабетиве што никако да отидат ни милиметар подалеку од „анализа“ на фасадите, веќе ме фати дремка  Sleepy

Originally posted by HugoGoulding

п.с. не знам зашто толку негативни критики за пешачките моста, па според мене тие се најдоброто нешто од проектов, ние скопјани треба да сме среќни што широчината на Вардар е таа што е, многу погодна за изградба на пешачки мостови
Мене лично двата пешачки мостови (такви какви што се) ужасно ми пречат пред се поради тоа што локациите се истресени по сосема изместени критериуми. Да не се повторувам, веќе имам образложено за тоа:
http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=722&PID=56837#56837

Втората голема причина е што мостот Око во пакет со водоскоците, уставниот суд и врбите што треба да ги луппнат на сред Вардар, ужасно го сокриваат камениот мост од источната страна.

И третата причина засега се однесува на мостот Око (а поради докажаната транспарентност на надлежните сеуште не знаеме како ќе изгледа мостот на уметноста) е тоа што мостот со сила е направен далеку помасивен отколку што треба - непотребно се загушува преминот под мостот и непотребно се ставени столбови во Вардар. Има и обвинувања дека не се направени потребните испитувања за протокот на вода и дека мостот може да биде потенцијален проблем при поголем наплив на Вардар. Се на се уште една силна индикација дека идејниот творец на мостов на него гледа како на градски "bling", а не како на пешачки мост.

Edited by Cloverstack - 21-Feb-2011 at 18:04
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #1167 Posted: 21-Feb-2011 at 19:01

Доказ дека и во европските градови ќе најдете шаренило од нови и стари згради, од модерен и т.н. овде старински стил. А во контекст на тоа дека многу биле доближени до Вардар еве дека и во еден Лондон сите згради се стремат да бидат до Темза. Дајте луѓе асални аргументи од стилот многу пари се, докази дека земјиштето не може да издржи, меѓутоа негативности од типот тој стил не држел веќе, дека ќе имало шаренило, дека многу збиени биле паѓа во вода. Нз, можда дека сум страствен обожавател на Лондон па ми се свиѓа тој концепт. Но ако функционира во еден од најголемите економски центри во светот, нз зошто не би можело во Скопје. Единствено ги оправдувам примедбите доколку идат во насока на тоа дека со тие пари ќе се направеа сите тротоари, сите улици, ќе се ичистеше градот, ќе се направеше нов луна парк и сл, тогаш би бил против овој проект. Јас реков дека муабетите звучат ко од политичка прес-конференција мислејќи на двете страни. Ова можеби е повеќе опозициски наменето затоа што тие едини се бунат, но не значи дека и тие што го бранат проектот не се делумно партиски мотивирани. Зборот ми е здрава дебата да имаме, со аргументи, а не дневнополитички тези.
Back to Top
Dragan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dragan Quote  Post ReplyReply #1168 Posted: 21-Feb-2011 at 19:22
Одговорот ти е добар но елементите на него ти се наопаку поставени, еве ти докази :
а) Првоо таа зграда во барок на сликата ( незнам што е ) сигурно е праена пред 200-300 год. и реновирана неколку пати.
б) Новите згради не се праени во барок стил туку се нови
в) Значи новите згради новата архитектура е придодадена на старата барокна архитектура.
г) Кај нас во Скопје се е обратно значи покрај нови згради ние правиме стари стилови
д) Ние не сме имале стари барокни згради освен некои помали, па така наеднаш да ги истураме во центарот на градот
Заклучок Лондон не гради барокни згради покрај Темза туку таму гради нови убави згради кој се гледаат на сликата а старата зграда останала како историја и ништо повеќе. Уште еден заклучок ако го пушти модераторот : Сепак некој се става во центарот на вниманието од други побуди а не од урбанистички.
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #1169 Posted: 21-Feb-2011 at 19:45
Превртуваш тези. Збореше дека луѓето коа ќе доаѓаат до градски ќе гледаат нови згради а после тоа ќе се зачудат што имало у центар со старите. Никој, ама баш никој, шо ќе дојде од странство нема да го интересиира кога е изградена зградата на археолошкиот музеј и сл. Сликава ја ставив и затоа што се збореше дека има збиеност до Вардар а глдаме и на др места има. Очигледно не ми беше сфатена поентата. Се откажувам од дебатава.
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #1170 Posted: 21-Feb-2011 at 19:49
Vidi N23:Zosto bi unistile kejot vo ovaa vreme??Aj zgradite vo slikata gore se izgradeni od pred 100 godini i se znae se napravilo greska, zosto i nie da pravime takva greska vo ova vreme?Ne razbiram!
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #1171 Posted: 21-Feb-2011 at 20:10
А зашто мислиш дека направиле грешка?
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #1172 Posted: 21-Feb-2011 at 20:43
оффтопик, само да не испадне дека јас сакам барок згради

http://www.livingstone-magazine.com/dogadanja/na-svjetskom-festivalu-arhitekture-u-barceloni-hitna-pomoc-i-arena-zagreb-osvojili-prestizne-nagrade/

Ако имате слободно време видете го ова, нз можда веќе го објавил некој. Ова треба да е предизвик за нашите архитекти, какви градби да креираат за Ск. Зградата за итна помош може многу лесно да се изгради и во Скопје. Ако можат хрватските архитекти, можат и нашите. Не е владата единствен инвеститор во оваа земја.
Back to Top
Dragan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dragan Quote  Post ReplyReply #1173 Posted: 21-Feb-2011 at 20:56
н23 со последниот коментар се сложувам, но има еден мал дел на крајот од реченицата ''не е владата единствен инвеститор во земјата''. Кој од интерес гради згради, се знае понудата и побарувачката на пазарот ( стамбени-деловни) а не влада. Што им фали на зградите што си ги прикажал во линкот, не би се вклопиле во центарот на Ск. Како и да е сепак се е убаво нешто што ќе се изгради и ќе остане за подолги времиња, па и овој центар во стил на барок, но посреќен ќе бев тоа да беше помодерна архитектура тоа е мое мислење.
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #1174 Posted: 21-Feb-2011 at 21:18
Јасно, јасно. Моментот ми е дека ако владата нејќе модерни згради, иаме редици млади инвеститори, кои наместо да градат дилајли и сл бљувотини, можат нешто мало но прилично уникатно да изградат. Сигурно за арената во загреб политичари не ги креирале плановите Затоа и не се бунам толку на ск 2014, поише ми е криво што секој ден коа ќе погледнам низ прозор го гледам масакрирано водно, па барем градбите да личеа на нешто.
Back to Top
Dragan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dragan Quote  Post ReplyReply #1175 Posted: 21-Feb-2011 at 21:29
Објективни да бидеме така е, потполно си во право, но ако речем една реченица може нема да биде во контекст, реченицата е приватизација,а има и еден друг поим државно стопанисување, нека постои натпревар на идеи. Незнам каде е границата помеѓу тие две нешта но како и да е, иако водиме дијалок сепак уште еднаш ќе речем се што е изградено влага во страната на позитивни нешта, а дали можело да биде уште пубаво тоа ствар на пазарни конкуренција, и државна интервенција,малку нелогично ама пробај да ме разбереш
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #1176 Posted: 21-Feb-2011 at 21:45
Уживај, ти ја разбрав целосно поентата. Тоа што го викаш е ок и е максимално легитимно. Проблемот е само кога државата, прави пограндиозни објекти од приватните стопанственици, кога држата е таа која што се слика на приватни проекти и сл. Има теза која вели државата е најбогатиот стопанственик, меѓутоа тоа не дава алиби да инвеститорите кај нас прават смешни зданија за неколку милиони евра. Токму тоа и дава право на државата таа да биде главен инвеститор во градежниот сектор. Очигледно ниту оваа влада не ги научи грешките од минатите и наместо пофлексибилни односи со странците, ние идеме обратно. Малце забегавме од темата, ама барем направивме некоја паралела меѓу она што треба да е приоритет и начинот на кој ќе се инвестира и од двете страни. И за крај ќе се соглсам со тебе дека се што се гради е позитивно, конечна оценка за тоа ќе дадат идните генерации, а не ние.
Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #1177 Posted: 21-Feb-2011 at 22:11
Originally posted by Observer

UrbanFreak зборуваме за неколку државни објекти а не за стил во кој понатака сите згради ќе ги правиме.

Велиш неколку. Ајде да видиме колку се тоа неколку:
1. Стариот театар
2. Музеј на ВМРО
3. Уставен суд/Археолошки музеј
4. МНР
5. Хотелот на плоштад
6. Новиот суд
7. Управната зграда на Водовод
8. Градско собрание
9. Катна гаража
10. Барокно милениумско тркало
11. Барокно реновирање на фасади на барем 5-6 згради
...
Можеби и пропуштив нешто, но во секој случај ако ова ти се неколку згради, само да те потсетам зборуваме за централното подрачје на Скопје, површина од 1-2км квадратни.

Originally posted by observer

Како што кажав се работи пред се за државни/административни објекти кои вообичаено се во тој стил. Не знам тука што не е јасно? Мене ми се допаѓаат, и утре кажи дали зградата на Уставниот Суд ќе биде поубава од зградата на "модерниот" кривичен суд карши факултетите...аман со стиловиве не гледам никаков друг проблем освен проблем на вкусови и поголемиот - политичкиот. За крај постојат убави и грди згради постојат корисни и бескорисни згради, за мене новиве градби ќе ги исполнат критериумите за убаво и за корисно другото е политика и вкусови а за тоа не дискутираме на форумов или...

За жал, јас споменав добри 7-8 аргумента (од иновативно-еколошки до економски и градежни) зошто сметам дека овој стил не е соодветен. Каде тука ти препозна политика ти се молам? Јас политика гледам само во твоето неаргументирано бранење на смешна градежна експанзија.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #1178 Posted: 22-Feb-2011 at 00:49
1. Стариот театар е обнова и стариот театар си бил таков
2.Музејот на ВМРО очигледно мора да биде таков бидејќи е до театарот
3.Археолошкиот музеј нема врска со барок
7.За ова првпат слушам
8.Градското собрание ?? Знам само дека ќе има куполи
11.Фасадите на тие 5-6 згради околу плоштадот се и онака се во ужасна состојба а и немаат некое посебна декорација, израз...буквално обични фасади пообични здравје,па  не знам што би сметало да се разубават малце а и не гледам како тие би се разубавиле модерно и тренди освен во овој соодветен стил.
Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #1179 Posted: 22-Feb-2011 at 02:00
@Hugo

1. Стариот театар е се само не обнова на стариот. Изротиран е за 180 степени, и е со двојно поголеми димензии. Единствено наликува на стариот ништо повеќе.
3. А кој стил е тогаш? Неокласицизам? Кој и да е е најмалку 200 години стар стил, создаден за некое минато време и е несоодветен за тамо каде што сме денес технолошки, културолошки, економски, еколошки
11. Никој не е против обновата на фасадите. Само набројувам што се „барокно“ ќе имаме во радиус од 500 метра од плоштадот, за да разбијам магла дека се работи за само „неколку“ административни зградички
Back to Top
mirakuliks View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mirakuliks Quote  Post ReplyReply #1180 Posted: 22-Feb-2011 at 02:14
Izvinete malku off topic ama "Барокно милениумско тркало" mi zvuchi kako tezhok oksimoron
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 5758596061 329>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.508 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.