![]() |
![]() |
![]() |
Скопје 2014 |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5859606162 329> |
Author | ||
Observer ![]() Senior Member ![]() Joined: 13-Oct-2010 Location: MK Online Status: Offline Posts: 271 |
![]() ![]() |
|
Колку згради се тоа UrbanFreak? Види ја целината еве на пример ако си љубител на модернизмот во овој потег што го набројуваш ги имаме прекрасната модерна пошта, неповторливата модерна стоковна куќа City Gallery, фантастичниот лумикс, оваа новата позади предвидениот хотел на плоштад (не знам како се вика), ГТЦ сосе кулите кои претпоставувам треба да останат вакви како што се никако да им се мења фасадата за да не потсетува на социјалистичката благосостојба и иновативност, меморијалниот центар на евреите, новата филхармонија...што е проблемот ако има неокласичен стил не разбирам? "Генијалните" модернистички градби на Кензо Танге као градски ѕид засекогаш ќе ни го "красат" Скопје така да без паника.
P.S. Што е сега симбол на плоштадот? Зградата на Пелистер/Дал Фуфо(градена во соц-реалистички-модерен или Ристиќева палата (градена во озлогласениот барок стил а потоа и реновирана во истиот)? Edited by Observer - 22-Feb-2011 at 02:25 |
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
@mirakulis
Токму така, но треба да си „креативен“ да смислиш барокни корпи и дека токму тоа ти треба во градот.
@Observer
Се си се градело и ќе се гради во својата епоха. Погледни што се гради во Европа во 21 век (па и крајот на 20тиот) па ќе видиш за што зборувам. Не ми импутирај дека сум вљубеник во модернизмот и дека модернизмот се кулите кои штрчат од ГТЦ. Тоа ли ти се аргументите? Комунистите граделе без тенедер, самоволно, сега и ние. Јас само ти посочив како се гради во Европа, Канада, Австралија, па донекаде и Америка денес. За жал патетични се ваквите политички мотивирани бранења на се живо и диво, а етикиетирање на критичарите како исполитизирани плукачи.
Бидејќи барем 3 пати годишно имам посетители (деловни партнери, роднини, пријатели) од целиот свет, можам да ти кажам дека најмногу се импресионирани од нашит автентични градби. Пред се Турска чаршија, со ановите, амамите, Св. Спас и џамиите, Камениот мост но нема кој не прашал за грандиозната зграда на Поштата, која ни се допаѓала или не сепак е сведок на една градителска епоха низ светот. Никој, ама баш никој не ја ни погледнал Ристиќева палата, од проста причина што не е ништо важно од тој стил во глобални рамки. Затоа хипотезите дека градиме нешто наше, убаво, автохтоно паѓаат во вода. Градиме, да, но според мене Дизниленд. И за жал тоа нема ти и заслепените приврзаници на проектов да го видат, туку нашите деца и внуци, кои ќе пцујат по нас, исто како што сега ги пцуеме предците за зградите над ГТЦ.
ЕДИТ:
И да симбол на плоштадот и воопшто на Скопје е Камениот Мост. Симбол кој има далеку повеќе историја, специфика и значење од било какви театри и офицерски домови градени во 1924 година. За жал овој симбол нема ни да се гледа од мостовите кај Холидеј ИН и Гоце Делчев поради залепените ниски пешачки мостови преполни со инстант споменици од „познати“ Скопјани. Историја не се гради преку ноќ, а за среќа ние ја имаме во изобилство само кој да ја искористи. Edited by UrbanFreak - 22-Feb-2011 at 11:02 |
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
Куќарки како Ристиќева има на секој чекор во Македонија, не гледам никаков симбол во неа. Такви плукни залепи фасади има во Битола на секој чекор, прашај го Dave Gahan за како тие куќарки се сите вадени од калап. Додека пак, ремек дела како Телекомот и Поштата нема да најдеш на многу други места во светот. Тоа што на многумина (партиски обоени и не) им пречи овој тип на архитектура бидејќи ги потсетува на едно време кога владееле луѓе кои не правеле ништо различно од тоа што прави нивната омилена партија сега, е друг проблем кој нема да го анализираме. Мене, а воедно и на секој друг поразумен човек во државава, многу повеќе ми значи мислењето на стручњаците ослободени од стегите на партизацијата (во моментов само странци), отколку мислењето на некои домашни „архитекти“ кои се бламираат со проекти во последните 2-3 години, и ќе останат засекогаш омразени и по многу години. Заклучок: Колку и да се труди некој да го промени тоа, симболи на Скопје биле, и ќе останат уште долго време зградите како МТВ, УКИМ и Поштата, па ако сака некој може уште 30.000 барокни згради да гради со изведувачи свои блиски роднини, тоа нема да го промени. Edited by гитардемон - 22-Feb-2011 at 11:35 |
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
Observer ![]() Senior Member ![]() Joined: 13-Oct-2010 Location: MK Online Status: Offline Posts: 271 |
![]() ![]() |
|
Во ред луѓе не знаев дека има некој општ стил во Европа, Канада, Австралија а и донекаде САД(!?) во кој сега се градат зградите и не знаев дека има забранети и застарени стилови. Исто така не знаев дека ВМРО-ДПМНЕ има врска со барокот? Не знаев и дека симболи на градот се турска чаршија, џамии, текиња и амами. Ако е така тогаш јас сум за обнова на Бурмали Џамија на плоштад веројатно тоа ќе привлече повеќе туристи од Западна Европа,Канада, Австралија и САД. Поштата е ремек дело јас не негирам, затоа секојдневно гледам десетици туристи како се сликаат пред неа наместо пред Ристиќева или обратно беше? Сум видел слики од Скопје од плоштадот кои секогаш ја вклучуваат Ристиќева палата ама не сум видел слика на Скопје со поштата во позадина, изгледа некој љубомори на таа градба и не сака светот да види какви убави градби има Скопје, туку сака да се фали со офуцани веч виџени градби како Ристиќева палата која ја има на секој ќош во Европа (а во исто време бараме да градиме европски современо е сега малку ова нема логика ама ќе ми објасните). Што се однесува до камениот Мост кој го направија како корито се согласувам во радиус од 500 метра не требаше ништо да се гради за да свети и од сите страни да се гледа, баш беше убав плоштадот претходно пред ова градење можеше да се користи и како авионска писта и мн потсеќаше на плоштадот на Тирана.
|
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
Обсервер, што да ти кажам. Преоптеретен си со политика, затоа и сам споменуваш имиња на партии. Имаш и лоша навика при дискусија да измислуваш работи и да ни ги уфрлаш како ние да ги мислиме, во недостиг на аргументи. А за коментарот околу „исламските“ објекти во Скопје само ќе ти кажам да го препрочиташ уште еднаш мојот пост со набројаните градби. И бај д веј, обновата на Бурмали Џамијата, нити за милиметар е подобра или полоша идеја од градењто на ваков Франкенштајн.
А за Ристиќева палата, никој не ја маргинализира, само ти кажуваме дека од нема никаква уникатна вредност за разлика од Камениот мост, Турската чаршија или иконостасот во црквата Св. Спас. Но тоа не е инстант Турбо Барок.
Edited by UrbanFreak - 22-Feb-2011 at 12:39 |
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
You said it ![]() |
||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
||
![]() |
||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
|
Не знам точно на што мислиш...дискусијава е отруена со политика и неаргументирани ставови и многу ми е проблем да ја следам во последно време... |
||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
||
![]() |
||
Gradinarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Aug-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 369 |
![]() ![]() |
|
Urban, Observer, и двајцата имате право, а и двајцата тоа го знаете само форумска дискусија е и мора да се изнесат свои лични гледишта и ставови и тоа е ОК.
Сите на форумов сме растеле мање-више во Скопје или Македонија и сите знаеме што не` фрустрирало и што ни фалело минатиот период, тоа никој не може да ни го каже бидејќи си го носиме далбоко во себе. Не верувам исто така и дека некој од форумашиве што жустро дискутира е тешка партиска марионета, тоа повеќе го прави од љубов или омраза кон својот град т.е држава.
Правите партиски играчи си молчат и си трпаат пари у џеб, од нив нема да чуете никакво мислење, а ние сме само љубители на состојбата и како такви ја дискутираме, секој од свој агол.
Сепак концепт на држава се прави долгорочно и во соодветни институции.
Јас лично сум убеден дека такозваниов барок ќе биде бољи од росната, неискосена ливада, зачинета со писта од тиранскиот аеродром, но ме плаши менталната лежерност на сите структури /сегашни и минати/ кои веднаш се приклонуваат на нешто веќе видено, веќе кажано, без желба и концепт да бидеш посебен и оригинален.
Ми текнува како ги зезавме хрватите за зракопрц, меѓуножно дупегурало итн..али им симињам капа за духот, желбата и визија да се биде свој.
Можеби не е тематски мојава дискусија, но се ми се чини дека Скопје 2014 е доволно компелексен да не потсетува кои сме и што сме, што сме правеле и што правиме. Ова го остава на секој да си го свати како што сака и колку што му пружа чергата.
|
||
..... .......
|
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
Па не ти текнува кога зборувавме за Битола во една друга нишка, ти убаво посочи дека ако разгледа човек поубаво, сите фасади - пластики и железни огради - се всушност штанцани и се повторуваат на секој чекор. Те посочив тебе како познавач на темата, бидејќи ти прв ми го предочи тоа и се сложувам со тебе. А дека темава смрди на политика, смрди. |
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Ја уништи вредноста на твојот пост со она задебеленото. И владата ја прави истата дистинкција во последно време, демек ако не ти се допаѓаат објектите што ги градат фирмите на другарите на министрите, ти ја мразиш Македонија. Никој не коментира од што ја мрази државата, баш напротив. Тие тези дека некој ја мрази државата може само политичари да ги наметнат на простиот народ (не станува збор за тебе). Мислам дека можеби лошо се изрази, ти ја сфаќам поентата, но тој дел не ми се допаѓа... Edited by гитардемон - 22-Feb-2011 at 14:58 |
||
|
||
![]() |
||
LouReed ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 133 |
![]() ![]() |
|
@UrbanFreak i GitarDemon
Eve vi samo nekolku primeri za upotreba na neo-clasicna arhitektura vo denesno vreme: Schermerhorn Simfonija vo Nashville, USA - Otvorena 2006 Glavnata Biblioteka vo Nashville - 2001 ![]() Novata Biblioteka vo Jacksonville, Florida - 2003 ![]() Noviot Chapman Kulturen Centar vo Juzna Carolina ![]() Munger Research Center vo San Marino, California ![]() Sackler Biblioteka - Oxford University, England - 2001 ![]() Novata Matison Biblioteka na Downing College vo Cambridge, Anglija - 2003 ![]() Gradskata Kuka vo Minsk, Belorusija ![]() A koga zborime za obnova na fasadi vo centar da go pogledneme novoizgradeniot market vo Dresden Germanija ![]() Itn, itn, itn... Daj neka im kaze nekoj na lugjevo da ne se glupiraat i da prestanat da gradat neo clasicni objekti. Edited by LouReed - 22-Feb-2011 at 17:06 |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
престанете веќе со слики и со споредби со објекти и градови кои немаат
врска со Скопје и неговиот суден план, само види прво какви димензии има
Вардар, а какви Темза и какви им се кејовите, потоа детално разгледај
ја историјата на двата града и на објектите посебно, па потоа коментирај
и престанете да избегнувате битна дискусија со тоа што ќе постирате нешто што вие сакате да си го коментирате (се однесува на сите, не само на N23) тоа што ќе постирате милион објекти со слични „стилови“ не докажува ништо, фала богу, и јас знам дека постојат такви примери насекаде низ светот, но овој план конкретно има мал милион проблеми кои требас да се дискутираат покрај „стилот“ на објектите а кои постојано се избегнуваат како тема на разговор и муабетот губи значење и се претвора во бесцелно надмудрување за тоа кој ќе даде повеќе примери |
||
![]() |
||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
|
Суден план ?
![]() Edited by HugoGoulding - 22-Feb-2011 at 19:00 |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
и кој тука збори за Кензо Танге, каде ме виде да го спомнам него? и ако сакаш да зборимењ за Кензо Танге, поарно немој, ќе се зезнеш, 100 пати подобар е од ова што сега ни се сервира, и не ме терај да објаснувам, бидејќи ќе одиме офтопик и кејот е изграден по скоро целиот тек на градот Скопје, од Влае до Ново Лисиче, а ѕидчето трае од кај жабарот, до железничка и дел од него е изградено уште во турско, самото тоа што си кажуваш работи како ќе ти текне, онака дезинформационо, покажува колку знаеш за градов, па можеш да му судиш како да се развива и колку бил убав всушност, го повторуваш она што постојано не нервира сите кои сме против планот, коментари во стил, ќе се разубавело и претходно било мртво, кои не вредат, и не се достојни да поддржуваат детален урбанистички план, во кој, по 1000000 пат повторувам, има многу повеќе одколку убавина и политика и прашање до Lou Reed, дали некој од објективе има некаква врска со тоа за кое правиме муабет, или само имаат по некоја сличност по изглед??? (пази и тоа да не го имаат) кој од нив нарушува претходни урбанистички планови и површини предсвидени за други содржини? кој од нив се коси со сите урбанистички норми на позиционирање, димензии и форми на објект според локацијата каде се наоѓа? кој од нив довел до огромна низа на импрвизации за градот во кој е изграден, само за дотичниот објект да биде изграден? кој од нив нема никакви допирни точки со своето опкружување? кој од нив има средена околнина која одговара на изградениот објект? и Дрезден нема никаква врска со Скопје, тоа одамна е расчистено Edited by zabegan - 22-Feb-2011 at 19:24 |
||
![]() |
||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
|
АМИН ![]() ....само ќе додадам - КОГА ВЕ МРЗИ ДА БАРАТЕ СООДВЕТНА ЛИТЕРАТУРА, БАРЕМ ЧИТАЈТЕ ГИ ПРЕТХОДНИТЕ СТРАНИ ОД ТЕМАВА...повторувате веќе кажани работи и правите непостоечки паралели... |
||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
||
![]() |
||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|
Вака, мене муабетот не ми е да покажувам како е во странство. Едноставно мене ми се допаѓа идејата на згуснатост помеѓу зградите, тој микс од "барок" и модерни згради, а ова го зборам од позиција на обичен граѓанин и лаик за архитектура. Но таков микс во централното подрачје, каде што е сместен цел бизнис сектор, а не во станбена населба. Втора ствар зошто ставив слика е што некој спомна многу збиено ќе биде на кејот, па Лондон ми беше пример дека и збиеноста може да функционира добро и да има средено сообраќајни врски. И нормално, нема споредба Вардар-Темза. Трето, искрено ми се допаѓа археолошкиот музеј, реално не може таков тип на музеј во модерна градба да го ставите, истото би било музеј на современи уметности у барок или нео-класичен стил да го изградите (иако овие и тоа можат да го направат). Тука е моментот со театарот и офицерски, којшто пола скопјани го бараат, па конечно ќе си го заситат апетитот. Затоа има една паметна мисла, тражили сте, гледајте. Бараа едно, добија додаток. Од друга страна, не сакам да се добие овде претстава дека го баранам целосно проектов и овој стил што се гура. За општинска зграда на центар сум апсолутно против да биде изградена во овој стил, исто како водовод и сл. Факт е дека она што е почанто не може да се сопре. Сега треба идните проекти надвор од мал ринг да се спречат, а воедно и она барокно панорамско тркало
![]() ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
прво, шаренилото по европскиве градови се должи на нивниот континуиран урбанистички и архитектонски развој, кај нас не постои такво нешто туку на секои 50 години некој ни сервира турлитава! збиеноста е карактеристика на многу градови, како во Скопје во постарите населби, та и во Лондон по кејот, а Вардар и Темза мора да се споредат, кога веќе правиме муабет за објектите кои се наоѓаат над нив, сепак си постојат непишани правила според кои димензиите и формите на објектот треба да соработуваат со димензиите на околината, исто како во уметничка слика, во планов сите објекти се збутани со сила каде што се збутани, Археолошкиот музеј на пример, како прво, се наоѓа на место каде воопшто не треба да има објект, како и низата други објекти кои се наоѓаат во негова линија и од каде тој коментар дека под археолошки музеј се подразбира неокласична градба? самиот музеј не мора да има врска со артефактите кои се наоѓаат во него, освен ако не асоцира на некој дел од народниот фолклор или историјата, кој кај нас нема врска со неокласика и последно, и јас ги барав Офицерски и театарот, а не се заситив, најпрво бидејќи претрпеа низа непотребни импровизации според нечиј вкус |
||
![]() |
||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
|
Во изградба на кејот не сметам подвижни бараки, кафани и ѕидчинња него мислев на објекти како што моментално се градат и се баш во линија на кејот. Инаку тој твој детален урбанистички план ако е толку оправдан не знам зашто би го прекршувале. Како што гледаме се гради и објектите од таа страна на кејот на Вардар не се ама баш никаква грешка а тоа дека се разубавува таа страна го ставив само како причина плус а не го наведов како главна причина не ми ги извртувај тезите.
![]() Edited by HugoGoulding - 22-Feb-2011 at 19:54 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
и нема тука такво нешто како „мој план“, тоа не се мои лични хирови и размислувања и немаш никаква причина наведено, за убавината да ти биде причина плус, а тоа што се градело, не значи дека треба да се гради, нити пак некој официјален ни излегол во пресрет и ни објаснил и ни потврдил дека објективе се регуларни преку факти и објаснувања за своите дела |
||
![]() |
||
LouReed ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 133 |
![]() ![]() |
|
Koj Urbanisticki Arhitektonski plan imal Nashville ? Nikakov
Amerika e gradena vo poslednite 100 godini, a toa sto Skopje ne bilo cepnato 30 godini neznaci deka treba da se izgradi sega nekakov futuristicki grad. Ima mesto i za toa ama jas mislam deka za administrativni objekti od ovoj karakter ova e eden od podobrite planovi, a toa sto na tebe ova ne ti se dobagja e tvoe mislenje kako sto i jas si imam moe mislenje. Najgolem problem sto gledam so proektov ke bide odrzuvanjeto na objektite od koga ke bidat izgradeni, nesto sto doesga Skopje i Makedonija imaat mnogu losa navika ... Zabegan, gi navedov primerite zatoa sto nekoi lugje tvrdat deka neoklasicen stil e mrtov i nikoj normalen veke ne go upotrebva, sto e pogresno, a ako tebe ova te nervira ne go citaj. Poentata mi bese deka ovoj stil e pristoen za za objekti so vakvi primeni koe sto moze da se vidi niz cel svet. Kako sto nekoj spomna porano, ima privatni investitori koi sto mozat da gi ulozat svoite pari vo gradenje na po moderni proekti. |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5859606162 329> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |