build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопје 2014

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 6162636465 329>
Poll Question: Мислење за Скопје 2014
Poll Choice Votes Poll Statistics
103 [53.93%]
83 [43.46%]
5 [2.62%]
You can not vote in this poll

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Dave Gahan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #1241 Posted: 24-Feb-2011 at 16:25
Последнава слика ме потсети...па еве уште едно размислување инверзно, т.е по обратен редослед, кога веќе сите објекти од лудачкиов „проект“ се дигнати во воздух...
За сите што си мислат дека градов „ќе се среди конечно“ и дека ќе лажат богати глупи туристи дека нашава држава била европска империја во периодот (најмалку) од ренесансата до денес...ова парче од голем ринг е во најнепосредна близина на „квази-објективе„ и во оваа форма многу убаво го открива „паланечкото“ минато на нашиот град - не дека не се гледа на други делови...овој дел е посебно впечатлив затоа што се гледа од плоштадот и баш ви дава впечаток дека сте дошле во „село-весело“...
...овој потег и имаше некаков минимален потенцијал, посебно делот околу црквата Св. Богородица затоа што таа и има некакви минимални неоромански украсни елементи и има специфична основа (тробродна базилика) што не е применувана на нашите цркви еден подолг период, па и може ќе беше помалку безболно ова фалсификување (кога веќе се инсистира на него)...покрај другото, не само што не е веќе преоптеретен со објекти, туку стварно има можност во него да се вклопат објекти со помаркантни димензии...
...ама којзнае!? Може Дуо-трио (ВБ-ЈСЖ-КМ) веќе во својата фантазија знаат како ќе му се донае**т на својот роден град(!?!? уствари не им е роден, ама ај) и како ќе ги преточат во реалност своите професионални фрустрации и врз овој заборавен простор....

MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #1242 Posted: 24-Feb-2011 at 17:34
Точно дека тој дел е многу грд и запуштен и е одма до новиве градби но почекај, не може цел град да се среди наеднаш, неможе во нешто што не се инвестирало 20 години (од осамостојување нели) сега наеднаш да блесне и се да ни биде мед и млеко.  
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #1243 Posted: 24-Feb-2011 at 18:14
Еве, ако ништо друго, јас имам два концепта за Ново Маало. Дејв, можеш и ти да ни споделиш некоја идеја.
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
<Fresno> View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote <Fresno> Quote  Post ReplyReply #1244 Posted: 24-Feb-2011 at 18:45
Originally posted by HugoGoulding

Точно дека тој дел е многу грд и запуштен и е одма до новиве градби но почекај, не може цел град да се среди наеднаш, неможе во нешто што не се инвестирало 20 години (од осамостојување нели) сега наеднаш да блесне и се да ни биде мед и млеко.  

Оф топик е веќе дискусијава, но во врска со овој реон плус Ново маало и Маџир маало, 20 години не се малце. Можеа до сега да се донесат дупови и веќе на големо да се градеше (било од страна на државата или приватни инвеститори). Нема врска ова со СК2014. Виновни за ваквата рурална слика се сите досегашни општински и градски власти, поради тоа што немаа/т храброст и визија за да се справат со „локалците“ и да понудат добри проекти.

А за делот кај црквата, нели пред некое време се донесе ДУП? Мислам дека во план има Драмски + нешто друго.

Edited by <Fresno> - 24-Feb-2011 at 18:47
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #1245 Posted: 24-Feb-2011 at 19:08
Originally posted by FoSsiL

Дејв, можеш и ти да ни споделиш некоја идеја.

Искрено, не ми беше идејата да претставувам некои мои концепти или слично...сакав само да потенцирам дека и покрај толку фрлени пари, после изодени 200m секој посетител на Мал Ринг ќе се најде во село и после 2014, а богами и понатаму...
Инаку немам намера да се фрлам на размислување за нешто што е веќе дефинирано, исто како и што немам намера да се занимавам со тоа каков архитектонски израз треба да имаат новите згради во Скопје за што непотребно и со еден куп небулозни коментари беа упропастени последниве страни од темава...
MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #1246 Posted: 25-Feb-2011 at 01:56

4.Левата и десната страна ќе комуницираат со тоа што јас конечно ќе имам причина да поминам преку мост ( било камени, или сега овие новиве) за да се упатам кон театар, музеј итн. а не кон таа фамозна стара чаршија...

А до пред СК1014 демек немаше театри и музеји од „другата“ страна? Еве ти неколку: Музеј на современа уметност, Музеј на Македонија (Археолошки, Етнолошки и Историски), Чифте Амам галерија, Национална галерија Даут Пашин Амам, МОБ(поранешно МНТ), МКЦ, ДТЦ, Куршумли-Ан итн.

_________

@LouReed: Повеќе пати потенцираш како во Скопје ништо не е изградено последниве 30-50 години. Градов од 45та до 90та има доживеано невиден развој, ама изгледа за тебе само споменици (а не дека немало) и неокласични колонади се пример за изграденост и развој.

И дај објасни на која основа сметаш дека историски-археолошки музеи и административни згради најмногу одговара да се градат во неокласичен стил? Јас по некоја логика пак сметам дека барем музеите треба да имаат пристап до што повеќе природна светлина за подобро и поекономично осветлување на експонатите (било археолошки или постмодернистички). Што не гледам дека е пример со Музејот на ВМРО и Археолошкиот во УС.

Примерите со Нешвил и компанија ти се непотребни. Секој може да ти ислинка десетици, ако не и стотици контра примери со нови (па и не толку нови) објекти (библиотеки, музеи, театри, административни итн) направени во современ стил.

Edited by fichot - 25-Feb-2011 at 02:21
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Online
  Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #1247 Posted: 25-Feb-2011 at 03:05
taka e .. ko kojznaj kolku da se gradi sega a koga ke izbrojs 5 objekti se ( site nedovrseni i so ova tempo na realizacija uste 2 godini ke se prat ) , nekolku spomenici , jarboli ako se racuna Big%20smile i ilindenska prosirena e ... ama izgleda deka vo centar se site ovie raboti pa se sozdava nekoja iluzija deka cel grad e vaka ili da ne zboram cela drzava
Back to Top
Observer View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Observer Quote  Post ReplyReply #1248 Posted: 25-Feb-2011 at 03:10
Мислам дека малку не се разбираме во дебатава (или не сакаме да се разбереме?). Јас разбирам дека можеби на некого не му се допаѓа некој стил во архитектурата, но мора некои работи да бидат јасни - овој стил постоел и постои во архитектурата,точно е дека неговото учество во новоизградени згради е мало, но сепак ги има и не е ништо лудо или ненормално како што противниците на проектов се обидуваат да го прикажат. И уште еднаш треба да се фокусираат луѓето на потребата од зградите а не од некакви стилови за кои еве вечерва открив дека во архитектурата ги има многу а подвидови нормално уште повеќе.

P.S. некоја административна зграда во Казан(Русија) завршена оваа година.

Edited by Observer - 25-Feb-2011 at 03:23
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #1249 Posted: 25-Feb-2011 at 03:25
Казан(Русија) ! dovolno kazuva Big%20smile
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #1250 Posted: 25-Feb-2011 at 04:23
kako so razvitotok na tehnologijata ne mozi da zapri,  taka e i so arhitekturata  ..  vrakjanje nazad kon nekoj stilovi so pominale e tazno poradi nesposobnosta da se kreira nesto novo
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #1251 Posted: 25-Feb-2011 at 04:46
епа кога веќе лепиме фотки, доказ дека археолошки музеј баш и не мора да изгледа антички

Археолошкиот музеј под Акропол (Атина)(сигурно од другата страна имаат ставено јонски/дорски/коринтски столбови, иначе срамота би било)

Проект за Археолошки музеј во Египет. (замислете, не е во облик ни на сфинга ни на пирамида, каква неукост)

Судска зграда во Прага (дрски Чесиве, кај се видело суд без столбови, куполи и релјефи)

Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #1252 Posted: 25-Feb-2011 at 09:19
Originally posted by Observer

Мислам дека малку не се разбираме во дебатава (или не сакаме да се разбереме?). Јас разбирам дека можеби на некого не му се допаѓа некој стил во архитектурата, но мора некои работи да бидат јасни - овој стил постоел и постои во архитектурата,точно е дека неговото учество во новоизградени згради е мало, но сепак ги има и не е ништо лудо или ненормално како што противниците на проектов се обидуваат да го прикажат. И уште еднаш треба да се фокусираат луѓето на потребата од зградите а не од некакви стилови за кои еве вечерва открив дека во архитектурата ги има многу а подвидови нормално уште повеќе.

Прво зборот стил го користиш многу често и многу погрешно - ставаш во ист кош згради од Казан и објекти кои се градени во западна Европа во соодветно време за соодветни стилови (и тоа пред најмалку 100 години). Проблемот е во тоа на кого му се допаѓа „стилот“ - демократски начин на избор на обликување на објект е преку отворен конкурс во кој не се наметнува никаков принцип на обликување (посебно не со конфузни дефиниции за стилот, да не вадам сега примери од расписите). Во расписите стои дека објектите треба да бидат економски исплатливи, а колкав процент од парите одат за безкорисни декорации земи и сам пресметај си, па ќе видиш колку домаќински се постапува.

Дека многу тешко ми оди да се фокусирам во потребата од ТРИУМФАЛНА КАПИЈА, те молам ти да ми ја кажеш реалната потреба....над кого триумфиравме додека сум спиел јас!? Истото важи и за летниковците и колонадите од столбови - ЗОШТО!!??? Истото го мислам и за голем дел од другите објекти, ама да не го тупам - еве само со овие - најзначајните...

И те молам со примери од Татарстан или било која друга област или земја што завршува на СТАН да не ни ја навредуваш интелигенцијата...
MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
ebivetre View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ebivetre Quote  Post ReplyReply #1253 Posted: 25-Feb-2011 at 10:42

[/QUOTE]

Прво зборот стил го користиш многу често и многу погрешно - ставаш во ист кош згради од Казан и објекти кои се градени во западна Европа во соодветно време за соодветни стилови (и тоа пред најмалку 100 години). Проблемот е во тоа на кого му се допаѓа „стилот“ - демократски начин на избор на обликување на објект е преку отворен конкурс во кој не се наметнува никаков принцип на обликување (посебно не со конфузни дефиниции за стилот, да не вадам сега примери од расписите). Во расписите стои дека објектите треба да бидат економски исплатливи, а колкав процент од парите одат за безкорисни декорации земи и сам пресметај си, па ќе видиш колку домаќински се постапува.

Дека многу тешко ми оди да се фокусирам во потребата од ТРИУМФАЛНА КАПИЈА, те молам ти да ми ја кажеш реалната потреба....над кого триумфиравме додека сум спиел јас!? Истото важи и за летниковците и колонадите од столбови - ЗОШТО!!??? Истото го мислам и за голем дел од другите објекти, ама да не го тупам - еве само со овие - најзначајните...

И те молам со примери од Татарстан или било која друга област или земја што завршува на СТАН да не ни ја навредуваш интелигенцијата...[/QUOTE]

Кој решава кој труд ќе биде прифатен? Ако е само до инвеститорот, т.е. тој што го распишува конкурсот ( влада, град...) и ако тој веќе си умислил во главата како сака тоа да иэгледа (баракно нели), тогаш не гледам эошто не би го потенцирал тоа во огласот. Симпли да им поедностави на другите да не си тераат работа эа џабе, кога и онака нема да им се прифати трудот. Значи не навлегувам дали е оправдан иэборот и како е стигнато до тоа, но ако веќе си умислиле, тогаш е ок тоа да се навере како критериум.
Back to Top
Observer View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Observer Quote  Post ReplyReply #1254 Posted: 25-Feb-2011 at 12:49
Originally posted by Dave Gahan

Originally posted by Observer

И те молам со примери од Татарстан или било која друга област или земја што завршува на СТАН да не ни ја навредуваш интелигенцијата...

Колку што знам неокласицизимот е стил(или како сакаш наречи го) кој е интернационален и како таков го има насекаде во светот. Второ зградава од Казан онака ја земав за пример пошто ми изгледа раскошно и според насловот на сликата е во нео-империјалистички стил. Инаку како што сите знаеме вакви згради приватни и јавни се градат до ден денес и во САД и во Западна Европа. Значи уште еднаш поентата не ми беше дека овој стил преовладува и дека е "правилен" туку дека не е некој изумрен, оцрнет и непожелен. Што се однесува до дефиницијата "економски исплатливи" не знам што сакал авторот со тоа да каже ама во секој случај знам дека изнајмени простории се поскапи од купени/изградени простории на подолг рок.
Што се однесува до Порта Македонија како што кажа авторот (затоа што кога нешто се гради го слушам авторот која му била идеата) се работи за победа/триумф одбележување на македонската независност. После стотици години ропства, окупации, обиди за асимилација конечно имаме своја држава. Ако тоа не заслужува да се одбележи и да се нарече триумф океј. А за Казан и татарстан го земав примерот баш дека не е од западна европа...иначе не разбирам на овој начин може да градат сите во светот освен во Македонија?
Parrillo Mansion - Chicago, USA
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #1255 Posted: 25-Feb-2011 at 13:58
Originally posted by fichot

[QUOTE=HugoGoulding] 4.Левата и десната страна ќе комуницираат со тоа што јас конечно ќе имам причина да поминам преку мост ( било камени, или сега овие новиве) за да се упатам кон театар, музеј итн. а не кон таа фамозна стара чаршија...

А до пред СК1014 демек немаше театри и музеји од „другата“ страна? Еве ти неколку: Музеј на современа уметност, Музеј на Македонија (Археолошки, Етнолошки и Историски), Чифте Амам галерија, Национална галерија Даут Пашин Амам, МОБ(поранешно МНТ), МКЦ, ДТЦ, Куршумли-Ан итн.

Фала за информацијата не сум знаел... Mислев во непосредна близина на кејот односно плоштадот.

Back to Top
LouReed View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote LouReed Quote  Post ReplyReply #1256 Posted: 25-Feb-2011 at 16:04

@LouReed: Повеќе пати потенцираш како во Скопје ништо не е изградено последниве 30-50 години. Градов од 45та до 90та има доживеано невиден развој, ама изгледа за тебе само споменици (а не дека немало) и неокласични колонади се пример за изграденост и развој.

Znam Fichot, poentata mi bese deka vo sporedba so drugite gradovi vo Jugoslavija, Skopje bese zapostaven. Barem kolku tolku se odrzuvaa objektite se do raspagjaneto na Jugoslavija.
Patista, mostovi, javni objekti, bolnici, itn.. bea zastareni i necepnati so godini.
A i tie nekoi ulici i pogolemi soobrakjanicii koi gi krpea od vreme na vreme, se raspagjaa vo period od 10 - 12 meseca.

И дај објасни на која основа сметаш дека историски-археолошки музеи и административни згради најмногу одговара да се градат во неокласичен стил? Јас по некоја логика пак сметам дека барем музеите треба да имаат пристап до што повеќе природна светлина за подобро и поекономично осветлување на експонатите (било археолошки или постмодернистички). Што не гледам дека е пример со Музејот на ВМРО и Археолошкиот во УС.

Po ista logika po koja i ti smetas deka treba da se izgradat na drug nacin. Od sto gledam muzejot ke ima dovolno prozori i dostoen prostor za izlozba na eksponatite.
Mislam deka ke znaeme podobro od koga ke se kompletira proektot. AKo imas nekoja podetalna informacija za toa kolku prirodna svetlina ke ima vo muzeot, te molam podelija so nas.

Примерите со Нешвил и компанија ти се непотребни. Секој може да ти ислинка десетици, ако не и стотици контра примери со нови (па и не толку нови) објекти (библиотеки, музеи, театри, административни итн) направени во современ стил.

Primerite mi bea za toa da pokazam deka ovoj stil na gradenje seuste se upotrbuva niz cel svet. Ne mi se dopagja koga nekoi indivdui zborat kako kradime i kopirame stilovi, kultura itn... Nisto ne kopirame, nie koristime nesto sto e dokazano deka ima dolgotrajna vrednost, znacenje i funkcionalnost. Imam patuvano niz poveke zemji i ne tvrdam deka nema i moderni administrativni zgradi, ali nekoi od tie novi zgradi koi sto bile izgradeni i nese bas tolku prifateni od lokalnoto naselenie. Kako na primer Federation Square vo Melbourne, poveketo lugje mislat deka e ne se sovpaga vo opsto vo gradot. Luvr piramidata vo Paris, od sto imam zboreno so nekoi Parisani a i od sto imam slusano, mnogu lugje ja mrazat.
Isto Skotskiot parlament vo Edinburgh... ne e bas mnogu prifaten od lokalnoto naselenie.

Taka da kako i da gledas, ke imas sekogas sprotistaveni mislenja za koj i bilo proekt. Uste ednas, sto ne mi se dopagja e sto nekoi individui generaliziraat i gi vregjaat lugjeto koi sto gi pdrzuvaat nekoi od ovie proekti, narekuvajki gi prosti, slepi, itn...
Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #1257 Posted: 25-Feb-2011 at 17:43
Originally posted by LouReed

Znam Fichot, poentata mi bese deka vo sporedba so drugite gradovi vo Jugoslavija, Skopje bese zapostaven. Barem kolku tolku se odrzuvaa objektite se do raspagjaneto na Jugoslavija.
Patista, mostovi, javni objekti, bolnici, itn.. bea zastareni i necepnati so godini.
A i tie nekoi ulici i pogolemi soobrakjanicii koi gi krpea od vreme na vreme, se raspagjaa vo period od 10 - 12 meseca.

Можеби не е соодветна нишкава но ајде да видиме што сме добиле од 45-90 а што од 91-2011.
Болници:
1. Воена болница, целосно функционална во то време, една од најмодерните во тогашна СФРЈ
2. Хируршки клиники - Изградени во доцните 80ти
3. КАрдиологија - која денес се распаѓа за разлика од тогаш
4. Гинекологија Чаир
5. Сите клиники во склоп на Клиничкиот центар (бивша Државна) беа во одлична кондиција, целосно функционални. Истово важи и за Градска болница

Улици, мостови, инфраструктура
1. Транспортен центар/Железничка - Гигантски проект за кој некогаш имало пари но од којзнае која причина недовршен
2. Пробиени главните артерии во Скопскиот сообраќај: Партизанска, Кочо Рацин, Гоце Делчев, Јане Сандански, Булевар ВМРО, Александар Македонски, 8ми Септемви....
3. Проектирани и започнати урбани автопати: Јужен Булевар, Крушевска Република
4. Мост Гоце Делчев, Обединети Нации, првиот мост близнак во Аеродром, пешачки мостови во парк, мостот кај Александар Палас...

Објекти од културата:
1. Музеј на современа уметност
2. Музеј на Македонија
3. МОБ, Театар Центар, МКЦ, Драмски
4. Театар на народности

Станбени населби:
1. Аеродром
2. Ново Лисиче
3. Карпош
4. Капиштец
5. Центар (мислам на Градски Ѕид)
6. Топанско Поле
7. Радишани
8. Автокоманда
9. Маџари
10. Хидодром....

Значи, аргументот не се правело ништо од 45-та навака апсолутно не држи вода. Ни се допаѓал тој стил или не, сепак Скопје од провинциска турска касаба (какошто во еден свој патепис го опишал Крлежа) станал каква таква метропола. Но се сложувам со тебе дека од 90-та навака ни се случуваат овие појави на девијантно однесување, уништување, неодржување.
Back to Top
LouReed View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote LouReed Quote  Post ReplyReply #1258 Posted: 25-Feb-2011 at 20:06
Originally posted by UrbanFreak

Можеби не е соодветна нишкава но ајде да видиме што сме добиле од 45-90 а што од 91-2011.
Болници:
1. Воена болница, целосно функционална во то време, една од најмодерните во тогашна СФРЈ
2. Хируршки клиники - Изградени во доцните 80ти
3. КАрдиологија - која денес се распаѓа за разлика од тогаш
4. Гинекологија Чаир
5. Сите клиники во склоп на Клиничкиот центар (бивша Државна) беа во одлична кондиција, целосно функционални. Истово важи и за Градска болница

Da gi dobivme i gi ostavivme da se raspadnat i zapustat.
Nikoj ne investira denar vo tie bolnici, osven nekolku privatni investicii.
A i da imame edna bolnica, za grad koj se duplira vo broj na ziteli vo poslednite 20 godini i  ne e uspeh.
Originally posted by UrbanFreak

Улици, мостови, инфраструктура
1. Транспортен центар/Железничка - Гигантски проект за кој некогаш имало пари но од којзнае која причина недовршен
2. Пробиени главните артерии во Скопскиот сообраќај: Партизанска, Кочо Рацин, Гоце Делчев, Јане Сандански, Булевар ВМРО, Александар Македонски, 8ми Септемви....
3. Проектирани и започнати урбани автопати: Јужен Булевар, Крушевска Република
4. Мост Гоце Делчев, Обединети Нации, првиот мост близнак во Аеродром, пешачки мостови во парк, мостот кај Александар Палас...

Tocno, nedovrsen transporten centar koj se zapusti i go ostavija da izrasne so korov i da stane mini deponija za gjubre od lokalnite zgradi, kuki, i postojani minuvaci
Tocno, probieni glavni arteri, koi edan ne gi cepnaa otkogagi otvorija, sto znaci glavnata infrastruktura nikogas nebese nadgradena da ja zadovoli potrebata na zgolemenoto naselenie.
Slusaj Urban, mnogu raboti proektiraa ali nisto ne napravija. Imav drugarka koja sto rabotese vo DUP na Skopje i mi pokazuvase planovi za Sheraton, de za mal ring, de za neznam sto... ali nekako site pari odvoeni za ovie proekti izsceznaa a Skopje i zitelite na Skopje ne vidoa nisto.
Ti mislis ovie objekti odednas se raspadnaa vo poslednive dve tir godini? Tie propagjaa 20 godini i denes polno gradovi, naselbi, sela imaa drzavni objekti koi se sramota da se narecuvaat bolnici i ucilista.

Neznam ti kolku si star i kolku se sekavas od 80te i 90te ali blonicite, uzcilistata, i drugite drzavni objekti ne ni bea za zaviduvanje.

Kazi mi ti zosto nikoj ne napravi promena vo  planot za odrzuvanje na ovie objekti?
Ne mora da mi gi naprojuvas site naselbi, koi sto gi izgradija nabrzina da go zgolemat smestuvackiot kapacitet na Skopje a vo isto vreme gi zaboravija site drugi potrebi na lugjeto, i mesto pravi naselbi so Bolnici, ucilista, Marketi, napravija "geta". Posle odredeno vreme privatni investitori i biznismeni pocnaa da otvaraat prodavnicki, spteki itn...

Nema veze, ova e opsirna tema i nemam vreme da pisuvam sega... veke izgubiv pola saat citanje tuka i kucanje. Adje caos i uzivaj.
Idninata ke pokaze kolku ovie proekti ke se cenat, trebase nekoj da go mrdne proektov, se nadevam po inercija mnogu poubavi i pomoderni proekti ke se izgradat vo idnina, a za odrzuvanjeto toa e dodatna tema za razgovor.

Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #1259 Posted: 25-Feb-2011 at 20:48
@LouReed

Мислам дека се сложуваме, само не си ме разбрал добр. Поентата ми е да покажам дека не е точно дека не е пипнато никогаш ништо во Скопје се до СК2014. А 100% се сложувам дека во последните 20 години ништо (или ептен малку) е чепнато, а старото оставено на пропаст. Доволно сум стар да се сеќавам како изгледаа болниците 80ти, и точно не беа Mayo Clinic, но ако си бил во било која јавна болница или амбулатнта во Македонија воопшто ќе видиш дека и венецијанерите и прозорците и плочките се од тоа време.

Но факт е, и тоа никој неможе да го негира дека од 1963 па до 1990 се направени капиталните проекти во далеку поголеми размери отоколку СК2014. Стилот, начинот, системот не го коментираме. Слободно отвори ја оваа нишка со фотографии па ќе видиш какво градилиште од светски ранг за тоа време било Скопје во тие години.

Воедно можеш да видиш и на кое ниво било одржувањето и хигиената тогаш и колку сме дегенерирале во тој поглед денес.

Originally posted by LouReed

Kazi mi ti zosto nikoj ne napravi promena vo  planot za odrzuvanje na ovie objekti?
Ne mora da mi gi naprojuvas site naselbi, koi sto gi izgradija nabrzina da go zgolemat smestuvackiot kapacitet na Skopje a vo isto vreme gi zaboravija site drugi potrebi na lugjeto, i mesto pravi naselbi so Bolnici, ucilista, Marketi, napravija "geta". Posle odredeno vreme privatni investitori i biznismeni pocnaa da otvaraat prodavnicki, spteki itn...

За ова воопшто не се сложувам. Погледни и спореди ги населбите Карпош 1,2,3 и 4, Аеродром, Ново Лисиче па донекаде и Капиштец со Расадник, Дебар Маало или Реонски. Населбиве се со големи булевари достапни до Центар, со доволно паркинг места (со исклучок на Капиштец), со градинки, училишта, трговски објекти (за тоа време де не молови), со здравствени домови или поголеми болници во нив, со солидни паркови помеќу зградите, скривници, подруми, заеднички простории во зградите. Само спореди со транзициските населби и ќе видиш како сме се вратиле барем 10 чекора назад во нашите стандарди, култура и пред се норми за нормален развој.

Edited by UrbanFreak - 25-Feb-2011 at 20:53
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #1260 Posted: 26-Feb-2011 at 03:33

[QUOTE=HugoGoulding] 4.Левата и десната страна ќе комуницираат со тоа што јас конечно ќе имам причина да поминам преку мост ( било камени, или сега овие новиве) за да се упатам кон театар, музеј итн. а не кон таа фамозна стара чаршија...

Фала за информацијата не сум знаел... Mислев во непосредна близина на кејот односно плоштадот.

Имаш право. Добро е СЕ што им треба на граѓаните да е сконцентрирано во непосредна близина на плоштадот. За остатокот од градот, ете, по некој „мол“ и доста е. Централизација рулззззз!
Мене па не музеи на кеј, ама морам да признаам дека ептен ми фалеа УС, АЕК, ЈО, ФП и МНР на тој простор. А кога ќе биде се готово, сосе тркало, фонтани, плажа, врби, сплавови... па ја незнам дома како ќе ме натераат да си одам.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 6162636465 329>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 2.133 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.