![]() |
![]() |
![]() |
Маџир Маало |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 123 15> |
Author | |||||||||||||||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() Posted: 30-Oct-2008 at 00:05 |
||||||||||||||
мислам дека ова заслужува да се евидентра и да се поздрави, оваа информација за Маџир маало ја немав до сега чуено!
|
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
Преку таквото ми е од маџирмаалци и стари скопјани, кои прикажувајќи се себе како ариевска раса со плава староскопска крв, инсистираат на ексклузивитет над градот во секој поглед. На нив им сметаат сите "дошљаци" кои се навредувани на секој можен начин. Тоа што некогаш било маџирмаало сега е драчево или лисиче. Ако не сакаат да имаат комшија над глава нека идат у приградска населба. Се слагам дека маџирмаало заслужува ДУП, но ДУП кој ќе соодветсвува со реалноста и нема да предвидува маало со куќи у сред центар на неполн километар од плоштад. Тука се знае што прилега. Деловни згради, чатпат станбена, театри трговски. Но пред се хилта да свири, а багер да пее! Тој змијарник у сред Скопје повеќе неможам да го гледам, макар сакал и нека потекнувал од неолит, а за турско најмала работа. Ако некогаш тој историски ДУП бил дел од Скопје, слободно нека го изложат у музеј на град Скопје. Реализација на ДУП од турско не ни треба два века подоцна. Edited by lslcrew - 30-Oct-2008 at 00:19 |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
абе како појава ова кажува дека СК било урбанизирано уште во 19 век, интересно е што кензо како за местоположба на центарот на градот т.е. градска порта го зел баш тој дел од СК, па добива и некако урбанистички пиедестал ова место, навистина заслужува да му дадат некаква нагласеност на ова место, можеби возобновување на идејата на кензо или пак некој вид деловен простор со плоштад за Новото Модерно Скопје, па му прилега од секој аспект значи било во минатото потенцирана неговата положба, можеби е и подобро досега што не почнало да се гради се и сешто, па сега натенане нешто уникатно да се испланира на тој потег, незнам можеби и крушевска да се пушти и еден плоштад со нов македониум и некои спектакуларни градби!
|
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
За прв пат граѓаните со став како што треба. Нека не ви влева оваа реченица надеж, текстот е поразителен
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
http://www.vecer.com.mk/?ItemID=AC884F3B5CC4CA4EA2F71CBCDB7F2DC7 Edited by pbanks - 30-Oct-2008 at 23:20 |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
Џуро не си ми јасен?!
![]() Кај е изложен овој проект да го сликнеме?! |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
Што не е јасно? Граѓаните се бунат со право. Колку што јас разбирам тие се против тоа Маџир маало да биде некаква амбиетална населба со куќарки на 2 ката тука сакаат културно да профитираат од своите локации а маалото да си добие урбанизација како што му доликува. |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
Изложен е во УЗ„Кочо Рацин“ или УЗ„Корчагин“ беше... како и да е, се наоѓа некаде кај новиот мост над Вардар,во Маџир маало..и таму е изложено. Ова ми го кажа жената што работи во „Роберт Гајдиќ“. Искрено не ја разбрав ништо кога ми објаснуваше, само ми текнува дека спомна некоја стара уличка што била тука... и толку, се друго е блур.
Сега уште еднаш прочитав - значи било УЗ „Корчагин“. За локацијата уште не знам со точност каде е, но ако некој знае нека каже утре можам да поминам. Edited by La Linea - 31-Oct-2008 at 00:33 |
|||||||||||||||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
Еее вака ОК. Јас сум остро против сегашната состојба на маџирмаало и билокакво задржување на макар една од тие куќи како споменици. Еве може само една но доколку таа биде оградена и околу нејзе има парк и стварно да изгледа на споменик. Добро е тоа што се работи на урбанизација на маџирмаало, само не го сватив делот кајшто се вика дека многу инвеститори чекале. Ова ваљда се мисли на привани станбени објекти каде што постојните жители би добиле стан во замена за локацијата, или...?!
|
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
![]() ![]() Ако не успеам да го завршам тоа утре, тогаш сабота. |
|||||||||||||||
|
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
![]() ![]() ![]() Од каде да почнам... Дали од најавата за изместување на Крушевска Република, дали од дебилната идеја за некаква си „амбиентална населба“, дали од игрите на маџирмаалци кои никако да престанат да сеат магла и конечно да кажат што сакаат - дебело да профитираат. За Крушевска веќе пена ми има фатено устата, кого го интересира нека чита во нишките за урбаните автопати во Скопје и скопски сообраќај. Во идиотската заложбата да се зачувува некакво си „амбиентално Маџир-маало“, воопшто не ни верувам - екипата на Аларова и урбаната мафија која све живо распердаши играат на некоја сосема друга карта. Мислам дека е некоја финта и има доста простор за анализа на нивните чекори и мотиви. Веројатно целта е привремена - да се отарасат од Крушевска, а во меѓувреме да се позиционираат за ефтин продор во Маџир-маало. После тоа не е проблем да се смени планот за да ги задоволи интересите на урбаните криминални групации, особено кога ќе се земе во предвид апсурдноста на наводната идеја за амбиентална населба, која тогаш ќе биде аргумент на нивна страна за носење на нов план. Желбата на маџирмаалци да профитираат од својот имот ја разбирам, ама тоа не смее да биде на штета на стратешките интереси на градот. И тие цело време пласираат најразноразни глупости и сеат магла. И нив очигледно им треба некаков привремен план - вртоглаво да ги набилдаат вредностите на своите имоти и после такви да ги продаваат. Иронично е ова што им се случува, ама со нивното однесување го заслужија тоа. Само за жал нема да бидат единствената оштетена страна, туку ако на овие игри со ГУП-от и конкретниов ДУП не им биде ставен крај, цел град ќе биде буквално осакатен. BTW, од кај е оваа Лидија Андреевска толку сигурна во изместувањето на Крушевска? Тоа договорено ли било уште одамна, во којзнае какви кругови? Или ако не се случи ќе имаме „амбиентална населба“ поделена на два дела со урбан автопат? ![]() За овие игри има цел еден контингент луѓе што треба да се пратат на службен пат до Идризово. Ваљда ќе созрее државата и ќе дојде и тој ден... Нема да е голема утеха за осакатен град, ама каква таква сатисфакција... Edited by Cloverstack - 16-Dec-2008 at 02:51 |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
Тоа би било друго погубно сценарио. Мислам дека на граѓаните би им било главно некој да ги обесштети т.е. да профитираат од локацијата која ја поседуваат. Дали тоа ќе биде стан во компензација, пари или суво злато и не е толкав проблем. Затоа добитна комбинација е Општина Центар да прекине да се заебава и да црта глупости по ДУПовите, него да направи еден достоен план за деловен центар (перфектна локација за таа намена) така да ем граѓаните ем градот ем инвеститорите профитираат. Дури и да има објекти за домување не би било страшно но само доколку тие се од полуксузен карактер. На пример верувам дека никој не би се побунил доколку би никнале вакви кондоминиуми покрај Вардар (Проект Марина Дорќол на Дунав во Белград). ![]() |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
Целата градска и општинските администрации се соочуваат со недостиг од иницијативи за вакви поголеми проекти како што ги посочуваш. Све се сведува во профитирање на краток рок. Дај да направиме франге-франге додека сме на власт и после, кој му е гајле. Маџир маало е бришан простор со можност да се направи квалитетен дел од центарот на Скопје, а не да се загрозува со станови кои ионака ќе бидат повторно пренаменети во деловен просор, нешто што денеска е случај со рекорд. Тамо веќе и да не живее некој него се само фирми. Па тогаш зашто да не оставиве можност да се изгради квалитетен деловен простор кој ќе биде каде каде со подобри услови него пренаменети станови.
Инаку маџирмаалоската лакомост која ја посочи Кловер ја гледаме на секој чош и не само во маџирмаало, впрочем тоа е менатлен склоп на секој човек да се стреми кон профит во вакво време. Затоа се тука законите и плановите да ги спречат сите задни намери на поединци дали биле поедини граќани или па дел од администрацијата. Просто криво ми паќа кога ќе видам околните големи градови од регионот што проектираат, а кај е ситуацијата таква каква што е во градското планирање. За крушевска нема што да коментирам, го имаме тоа зборувано сто пати. Крушевска како булеваре му треба на Скопје исто како и другите два големи градски автопати кои треба да бидат главните три вени на Скопје, но на кого да му докажеш. Јас се надевам дека следната администрација која треба да седне во фотењите од април ќе биде далеку подобра од оваа. Тој нов ГУП за Скопје од ден на ден се повеќе ми е помистериозен пошто знам дека ќе биде многу поразличен од овој и секој ден имаме најави за драстични промени од овој сегашниов, а тоа се повеќе ме плаши дека ќе биде документ кои ќе задоволи ситнопартиски интереси. Секој ќе сака да изгради понекое зградиче у центар и да лапне кеш. Само повеќе ќе го загушиме центарот, на сметка на што повеќе избришани улици од ГУП-от. Срамота! Edited by lslcrew - 31-Oct-2008 at 00:56 |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edited by lslcrew - 31-Oct-2008 at 10:29 |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
верувам има начини како да се изведе Крушевска, нека ги компензираат пример со новата населба кај касарна илинден или навистина нека направат план со кој и тие ќе се офајдат, па доколку се обнови идејата на кензо тука ќе биде навистина центар, но ништо не е случајно на овој свет, па ни воздухот што го дишеме ми текнува кога се правеше бул. Кузман Јо. Питу, имаше одма пред нова железничка кај пошта 5 спратна зграда и тоа цела блокови сендвич-систем, која ја фаќаше цела денешна лента кон центар, незнам колку и како беа обештетени овие луѓе и дали тие биле општествени или приватни станови, но зградата во ’94 ја пеплосаа, мислам двапати ја минираа. се влечеше и ова едно година дена минимум ако не и повеќе па дури им се вселуваа и станарите повторно, агонии, драми итн. , колку што помнам '93 кога го трасираа бул.КЈПиту прво од другата страна го срушија оџакот од фабриката мичурин, иако тој можеби немаше потреба да се руши бидејќи не му пречеше никому а се наоѓаше кај што треба да се гради Црквата денес во мичурин(сега има тумба со борчиња на негово место), за тие што не се сеќаваат до тогаш за аеродром се вртеше кон денешен Симеон Кавракиров- тогашна улица Македонска која имаше само две ленти, една угоре една удоле, одтука одеа и 5ка и 15ка за аеродром, тесно грло но се до '93 значи немале потреба од КЈпиту што кажува колку возила имало во Аеродром. тоа со пробивањето на КЈПиту беше единствен поголем урбанистички зафат во СК за време на посткомунистичката транзиција, се до обновувањата и проширувањата на бул.Србија и Водњанска мислам немаше некој сличен зафат... а за кривината на Пенов мислам дека не треба веќе тука да се гиба, па местото(кривината) е сега споменик на културата, ваков уникатен мост нема ни во индија да најдете, ова е баш историски момент кој така треба и да остане, мислам дека веќе и сме препознатливи по него, таман е како за болиди кривината, мислиш во токио си со тоа плексигласот ________________________________________________________________________________
од прва рака информација, но сум додал една година плус, оџакот го срушија во 1992 а зградата во 1993 - проверив во рудпроект, се сеќавам кога го рушеја оџакот снимаа и од МТВ екипа, инаку се гледа стариот оџак на сликата горе, беше од тули ѕидан, и мислам дека го решија само заради наводна нестабилност(тоа беше само оправдување) а вистината е дека го рушеја заради овие зградите спроти скопјанка т.е. поточно спроти космофон кои ги завршија во ’95 па сега колку што можам да видам тоа тумбата што остана одоџакот е доволно далеку од цел тој проект т.е. сега од гаражите кај што е сега сместена теретаната атлета, штета тој оџак беше од пред WWII ќе беше атракција да го оставеа како спомен за некогашната конзервна фабрика ’Мичурин’ каде од цела Македонија се носело зеленчук и овошје за конзервирање и наголемо се правело ајвар
Edited by beTon - 31-Oct-2008 at 14:44 |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
![]() Сигурен си дека К.Ј. Питу до доправаа дури во 90те? Мене ова се некако ми се врзува со раното детство, основно школо. Ми текнува кога ја рушеа зградата го гледав и минирањето но воопшто не ми текнува дека работата се влечкала долго време. |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||||||
|
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
![]() Можеби во ДУП-от на Аларова & Co. Во ГУП-от а и на терен ситуацијата е сосема поинаква. Но ако е точно тоа за ДУП-от, само ми ги зголемува сомнежите дека се работи на понатамошно сеење на магла |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
|
|||||||||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 123 15> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |