![]() |
![]() |
![]() |
Фонтани во Вардар |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 9101112> |
Author | |
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
Super e kal vo vozduhot, zemjinata glina pridonesuva za mineralizacija na kislorodot vo prostorot okolu centralnoto gradsko jadro.
|
|
![]() |
|
mirakuliks ![]() Senior Member ![]() Joined: 06-Feb-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 831 |
![]() ![]() |
Ова значи ќе мора да ги исклучуваат при и после обилни дождови ако сакаат пумпите да не им се запушат и расипат во догледно време.
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
работата е што како и кај многу други проекти и тука воопшто не размислија (очигледно) за сите елементи на ваков проект...
едноставно ниедно влијание од природата не го земаа во предвид, особено фактот дека се работи за река, само ги изградија онака и се погрижија водата барем да не биде фекална... |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
4skopje ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 22-Feb-2011 Online Status: Offline Posts: 284 |
![]() ![]() |
Denes rabotea mnogu ubavo i nemase ni traga od kal.Bas rascistuvaa na kejot nekoj sut sto im ostanal od gradbata.
|
|
![]() |
|
ivopfc ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 19-Oct-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
mene mi se dopaga konceptot na voda na i okolu gratskiot plostad, mnogu mi falese takvo nesto osobeno na pekolnite temperaturi
|
|
![]() |
|
Rok ithe Great ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
И јас се сложувам дека концептот и замислата е одлична, само треба да видиме се комплет како ќе изгледа со сите нови објекти и мостови.
|
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
Фонтаните како филтри
![]() во Вардар Уште неизградени двете фонтани во Вардар си добија своја „нова“ функција. Секојдневно служат како филтри на речната вода на која тие, очигледно, и' се повеќе од потребни. Гранки, ќеси и секаков друг отпад од ден на ден се таложи на делумно изградените фонтани. Како што тргнале работите, ништо чудно почетокот на првите млазеви вода наместо пролетва, како што се очекува, да се пролонгира за неколку месеци. Се чини дека надлежните прво ќе треба да се испотат за да ги отпушат, па потоа да ги оспособат за планираната основна функција. (Дс.Т.) http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=07D6431448748F4583106E75BD222C10 |
|
![]() |
|
Superman ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Jun-2010 Online Status: Offline Posts: 154 |
![]() ![]() |
Добро новинаркава не знае дека фонтаните веќе проработеа летоска, дека веќе се изградени?!
Edited by Superman - 22-Jan-2012 at 23:44 |
|
The One Whose Name Cannot Be Spoken...
|
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
И мене не ми беше јасно зошто пишува „уште неизградени„.
|
|
![]() |
|
Superman ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Jun-2010 Online Status: Offline Posts: 154 |
![]() ![]() |
Обично ги бранам новинарите кога ги напаѓаат на форумов, ама ова е навистина страшно!
|
|
The One Whose Name Cannot Be Spoken...
|
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
Јас пак обично ги напаѓам , ама овој пат се понадевав дека навистина фонтаните не се готови и дека ќе ги обложат со нешто од надвор да не изгледат вака како цевки за наводнување. Веројатно надежта ми била преголема.
Edited by kultuzin - 23-Jan-2012 at 00:14 |
|
![]() |
|
WNBARCH ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 15-Apr-2011 Online Status: Offline Posts: 86 |
![]() ![]() |
мислам дека требаше да има рељефни прстени мислам дека тага беше првичната замисла
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
На такво нешто мислев.
Ако некој знае поточно слободно нека ја разреши дилемата. Edited by kultuzin - 23-Jan-2012 at 00:17 |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
релјефи би била лоша идеја, фонтаните се наоѓаат во които со непостојан водостој... според што ќе ја планираат нивната висина не ми е јасно, ниту пак ми е јасно која е поентата од релјефи кои во многу моменти нема да бидат видливи, или пак ќе се познаваат основите кои не верувам дека имаат некаков прекрасен дизајн
|
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
Petar ![]() Senior Member ![]() Joined: 09-Nov-2011 Online Status: Offline Posts: 269 |
![]() ![]() |
Jas se nadevam deka ke gi prikrijat cevkite, samo sto neznam kolku toa ke bide dobro ako im se sobiraat i zakacivaat granki i kesi...
Jas mislam deka bi trebalo da stavat nekakvi filteri/brani na gorniot tek na Vardar pred i da postavat kakvi bilo relefi na fontanive. |
|
![]() |
|
damjan4o ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Sep-2010 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 358 |
![]() ![]() |
jas kolku sto razbrav, kje bidat napraveni brani vo gorniot i dolniot del od rekata i nivoto kje se donese da bide postojano i vo visina na cevkite za da lici na vistinski vodoskok. (ne sum 100 posto siguren deka e taka)
Edited by damjan4o - 23-Jan-2012 at 15:59 |
|
![]() |
|
Petar ![]() Senior Member ![]() Joined: 09-Nov-2011 Online Status: Offline Posts: 269 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
Реално вака кога не работат грдо делуваат фонтаните. Дотолку не можело некое по декоративно решение да се направи? Нешто како здебелени делови околу цевките или нешто слично?
|
|
![]() |
|
Block ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 18-Dec-2011 Location: Карпошово Online Status: Offline Posts: 377 |
![]() ![]() |
Знае ли некој дали водоскокот не работи поради нивото на реката или друго е во прашање?
![]() |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 9101112> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |