![]() |
![]() |
![]() |
Плоштад Филип Втори (Карпошово востание) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1213141516 41> |
Author | ||||
kenzo_fan ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
|||
Фасциниран сум од оваа речитост. |
||||
"Скопје е промашен град" - Арх. Живко Поповски
|
||||
![]() |
||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|||
![]() |
||||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||||
![]() |
||||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|||
ако тој што сака да го преуреди Ск2014 во модерен Ск2024,на тоа си го каже јавно и си добие на избори,не смее никој да му го оспорува тоа право да го направи.демократија пред се.ако сака народот и ако така одлучи,можи и да го урне како зградта на Фијат,ама за тоа да си добие легитимитет.
водачи на други држави со добивање на ваков легимитет нападнувале воено други држави,а не пак да сменат неколку згради |
||||
![]() |
||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|||
Петар, ајде еве одново, поразложено
- на сред улица е насадена фонтана со еден куп скултури, која ги попречува природните правци на движење на луѓето, меѓудругото, големината на сиот тој комплекс, ја намалува прегледноста на просторот и го загушува - околу плоштадот има објекти кои не се вклопуваат меѓусебно и му ја нарушуваат симетријата, му ги нарушуваат пристапите и го нарушуваат функционирањето на другите објекти (музејот на ВМРО и Уставниот суд) - а за ова со споменициве изгледа нешто не сум ти јасен, најпрво плоштад „Карпошово востание“ и плоштад „Македонија“ се две различни целини (иако функционираат заеднички како органи)... и ако на некој така му текнало да стави споменик на Александар на едниот плоштад, тоа не знали дека треба да има споменик на Филип на другиот... и секако, како по обичај, треба да бидеме игнорантни на оригиналната култура и историја која му се препишува на тој плоштад и која на крај е запечатена со името, што конкретно се избриша, поради (според твојов аргумент) терање на некакви лабави симетрии по лична логика... исто така ги забораваш спомениците на просветителите и на Карпош и Ѓоргија Пулески, кај кои исто така побитно било да се истераат симетрии, и да се занемари културната позадина која треба да ја има еден достоен споменик рендерите ги видов уште од кога излегоа, и го знам и урбанистичкиот план, не мора да ми ги покажуваш кога очигледно се документирани и на форумов... секако, импресиониран сум од поплочувањето (за кое не сме ни сигурни дали е избран проект), ама јас тука ти зборам и за урбанистички и културни норми и уште еднаш ќе повторам, ако сакаш да дискутираме цивилизирано како луѓе без моите навредливи зборови, реплицирај ми конкретно на ова што го зборам, не ми ја врти темата на лекции за бон тон, клизачи со „секој си има свој вкус“, клизачи со броење за тоа колку поддршка или негација имало за проектов и очигледно реплики кои немаат логика и се произлезени од лични перцепции над стварите и не ви реплицирам со нешто што иде според моите лични вкусови и нешто што сујм го научил на памет, прекинете така да ми го стрелате мислењето, за ова што го зборам претходно требало да ме разубеди некој кој е многу попаметен од мене и се разбира од оваа тематика, за која постојат многу норми од различни аспекти, кои треба да се испочитуваат... ма да не сум должен ни тоа да ви го објаснувам Edited by zabegan - 14-Aug-2012 at 21:22 |
||||
|
||||
![]() |
||||
kenzo_fan ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
|||
Секако. И други знаат да направат предизборна програма дебела колку телефонски именик што никој не го чита, каде на не знам која страница ќе чкртнат нешто за планот што го имаат со Скопје, а после избори ќе речат па вие гласавте за ова. Лесна работа. |
||||
|
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
|
||||
|
||||
![]() |
||||
Petar ![]() Senior Member ![]() Joined: 09-Nov-2011 Online Status: Offline Posts: 269 |
![]() ![]() |
|||
Pogledni gi slikite sto gi staviv na prethodnata strana. Koj e toj "priroden" pravec na dvizenje koj sto e poprecen? Prvpat vakvi raboti slusam. Ajde da kaezs da stavele zid preku cel plostad ama ova... "priroden" pravec.. interesno
Koj e toj zakon sto kazuva deka ne smee da ima spomenici na dvata plostada i da bidat tematski povrzani? Isto proveri kolku pati plostadot Makedonija do sega go promenil imeto... a da ne zborime za Plostadot Karposovo Vostanie... koja e taa "zapecatena" istorija so imeto? Jas pak kazuvam deka ne sum celosno zadovolen so celosnata realizacija na dvata plostada, ama milo mi e sto plostadot Karposovo Vostanie najposle ke se sredi, a kako sto gledam od planovite zamislata za toa kako ke izgleda plostadot od koga celava rabota ke se zavrsi, ne e vo opsto losa.
Jas vo opsto ne se obiduvam da te razubedam od tvoite stavovi i pogledi. Ti si imas pravo na tvoe mislenje. Se gleda deka imas oformeno svoe mislenje i toa e ok. Jas gi gledam rabotite od posiroka gledna tocka. Ne postoi takov plan koj sto ke go zadovoli 100% od naselenieto. Razlikata tuka e sto porano ne se ohrabruvaa da napravat vakov cekor poradi strav od gubenje poeni itn.. Jas ne vikam deka ovoj proekt e sto posto perfekten ama mozam da gi vidam negovite negativni i pozitivni strani. Treba mozda da svatis deka na ovoj svet nisto ne e crno i belo, ima i sivo... Mozda sum optimist ama da se nadevame deka koja i da e bilo idna vlada koja sto ke dojde na vlast, ke odi samo na podobro, i deka natprevarot vo politicko prepukuvanje ke se prefrli vo natprevar na gradenje i podobruvanje na zivotot vo Makedonija. |
||||
![]() |
||||
build.mk ![]() Senior Member ![]() Joined: 13-May-2010 Online Status: Offline Posts: 216 |
![]() ![]() |
|||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
@ Petar
1. ги погледнав сто пати сликите и се што гледам е простор зафатен со фонтана кој на два пати треба да се заобиколува, и се стеснува на околу пет метри, на простор кој очигледно е поширока улица, а не некакво плато, плоштад, раскрсница или кружен тек, па на него да се ставаат такви конструкции 2. друже, што се однесува до споменициве, ти очигледно немаш никаква почит кон културата и за тебе е сосема нормално истата да биде насилно променувана од политички влијанија, онака како што името на плоштадот Македонија, порано било Маршал Тито, Цар Борис, Краљ Петар и не знам уште што... сега веќе Македонија си е слободна држава, објасни ми која е логиката да се прават промени на имиња и култура кога очигледно нема потреба од такво нешто??? Карпош нити е српски, нити бугарски, нити југословенски херој, па да му ја симнеме честа на таков начин... 3. не ми пуштај пак клизачи со „ секој има права на сопствено мислење“... а за тоа дали урбанистичките планови ќе го задоволеле 100% населението... па баш поради тоа тие постојат и се креираат од стручен кадар, за и јас и ти да бидеме задоволни... а што се однесува до црно-белиот свет... може само да ти кажам дека спектарот познава илјадници нијанси на бои, ама некои гледаат само црно бело и сиво ![]() |
||||
|
||||
![]() |
||||
Z|evzek ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Jun-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 423 |
![]() ![]() |
|||
СКУЛПТОРКАТА ВАЛЕНТИНА КАРАНФИЛОВА-СТЕВАНОВСКА ОТКРИ ДЕТАЛИ ЗА НОВАТА ФОНТАНА ПРЕД ЦРКВАТА "СВ. ДИМИТРИЈА"
Плачот на мајките ги обедини Филип, Олимпија и Александар Плоштадот Карпошово востание го добива својот изглед. По споменикот на Филип кој е висок 13 метри, на постамент од 15 метри, под него вчера беше поставен и споменик на фамилијата - Филип со Олимпија и со малиот Алексндар... Деталите за споменикот и разговорот со Каранфилова - Стевановска се објавени во печатеното и во електронското издание на Вест. http://vest.com.mk/?ItemID=F89C15B4EA463F44B50C81F6CD376020 Еј ве молам кој ќе прочита вест денес да пише на форумов поопширно за фонтанава. Не сум во Македонија не за друго ![]() |
||||
![]() |
||||
Petar ![]() Senior Member ![]() Joined: 09-Nov-2011 Online Status: Offline Posts: 269 |
![]() ![]() |
|||
Za toa ke presudime od koga ke se zavrsi so konstrukcijata. Od crtezite vo opsto negledam nikakva obstrukcija na dvizenje. Jas porano poveke zaobikoluvav da ne se zacapam vo kal i pak se pominuvase.
Ne vikam deka ima potreba od menuvanje na iminja. Spomenicite koi se staveni se isto del od nekoe dalecno minato, istorija koja sto narodot na ova mesto ja deli, sakajki ili ne.
Neznam sto e rabotava so "klizacive" mora da e nekoj nov zbor vo skopje kako sto bese "top" pred nekolku godini, zatoa sto nonstop go upotrebuvas. Znaci gore navedenive planovi i crtezi ne ti izgledaat kako da se izraboteni od strucni lugje, tuku od nekoi se izvinuvam "ebivetri"? Toa sto jas ne sum 100% zadovolen i sto ti ne si sreken ne znaci deka nema lugje koi sto go podrzuvaat ova. Da ti kazam pravo jas sum 40% zadovolen od sevo ova se pravi, a toa e golem napredok, zatoa sto pred 20 godini bev 100% nezadovolen od se sto se pravese i ne se pravese vo Makedonija. A za nijansi, do sega ne vidov ni edna nijansa kaj tebe, taka da mozda tvoite nijansi odat od " go mrazam objektov, do ne go sakam tolku mnogu" ama se toa mi izgleda kako crno - belo. Pozdrav i uzivaj! Edited by Petar - 15-Aug-2012 at 14:28 |
||||
![]() |
||||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|||
Искрено, очекував овие тројцата да бидат Атал, Пармениј и Антипатар.
![]() ![]() ![]() |
||||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
||||
![]() |
||||
Z|evzek ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Jun-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 423 |
![]() ![]() |
|||
Фала ти alexgizh
![]() |
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
Скопје чекаше 20 и кусур години да мрдне нешто за дури и поддржувачите на СК2014 осетат само бедни 40% задоволство, патем по цена од ХХХ% над реалната? Потполно бесмислено е видувањето дека какво-такво средување е добро за почеток па утре друга влада ќе направела нешто уште подобро. Не е ова трева па ќе ја косиме сезонски како идат владите туку бетон и бронза кои еднаш ставени не се тргаат така лесно и затоа со нив треба многу обмислено да се постапува, не со игноранција, брзање и прикриеност на намерите. Своевремено Пенов брзаше да го среди плоштадот за избори па добивме Тјенанмен, за што беше жестоко критикуван. Сега тоа е ситница споредено со актуелните случувања. Edited by kenzo_fan - 15-Aug-2012 at 15:35 |
||||
|
||||
![]() |
||||
Gjorgjiev Jr. ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 28-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|||
Не можам да приметам, дали десното око на Филип во долниот дел на фонтаната е повредено?
|
||||
![]() |
||||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|||
Добро око за детали ![]() |
||||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
||||
![]() |
||||
Block ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 18-Dec-2011 Location: Карпошово Online Status: Offline Posts: 377 |
![]() ![]() |
|||
Плачот неплачот
Оваа скулпторка сигурно е најбогата во Европа. Edited by Block - 15-Aug-2012 at 15:50 |
||||
![]() |
||||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|||
Кензо,несакам да се препукувам само едно да кажам,ама без карање и зафаќање-во 95-96 година јас престојував во студенски дом во кој престојувал мојот татко ПРЕД ЗЕМЈОТРЕСОТ `63 во Скопје,и тоа во истите соби ни малтерисани,ни сменет под,само префарбани( нормално со пополнети пукнатини).Кога ќе се доживее вакво нешто,самото од себе дава поинаков субјективен пристап кон самите градежни работи низ Скопје.За Пенов секоја чест,човекот имаше позитивен пристап кон све, и ми е криво што изгуби од човек со половина килограм шминка на своето лице
|
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
Вројатно студентскиот дом се уште е ист како од времето на татко ти и само се фарба и понатаму.
|
||||
|
||||
![]() |
||||
Gjorgjiev Jr. ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 28-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|||
Нели? ![]() edit: Ако ја ѕирнеш слика 12 постирана погоре, убаво се приметува дека нема никакво оштетување на десното око. Не колку што јас можам да приметам. Edited by Gjorgjiev Jr. - 15-Aug-2012 at 16:14 |
||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1213141516 41> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |