![]() |
![]() |
![]() |
Фасади (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1415161718 165> |
Author | ||
theMac3donian ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 30-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
|
Што убаво го скриле клима уредот со „балконите“.
![]() |
||
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Баш ме интересира како ќе се реши тоа напред. Скоро сакав да правам таква „скривница“ за климата, но луѓето кои ја монтираа ме предупредија дека си има ред како тие работи се изведуваат бидејќи климата морала да „дише“. Наводно на зградата во која е ЕУ, во оној делот што гледа кон НЛБ каде што се наоѓа една вертикала со такви затскриени клима уреди, капаците кои подолго време се извадени на повеќе позиции биле извадени токму поради оваа причина, бидејќи климите се расипувале. Колку е ова „мајсторски“ муабет или вистина незнам, но еве да споделам. |
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
одземеното количество на топлина од внатрешноста треба некако да се исфрли надвор.тоа е функцијата на климата.ако е блокиран излезот на топлината,нема како таа да излезе надвор,се повишува температурата на надворешниот дел од климата и мора негде да пукни.размената на топлина мора да оди рамномерно,несмее да има прегревање на некој дел
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Нормално дека ми е јасен тој дел, само велам дека не може туку така да се мавне било каква маска туку истата треба да е соодветна за да може да го испушта топлиот воздух надов. |
||
![]() |
||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
ако се отворени решеткасти балкони, не би требало да има проблем
лошо посочив мислам на пиластрите што се спуштаат од корнизот а не на колонадите доле, може аголот на фотката лаже edit: пиластрите се оригинално така испроектирани, повнатре во однос на средниот ред прозори http://www.build.mk/docs/users/1/Razno/Fasadi/Fasada%20Pelister.jpg Edited by Max - 27-Sep-2011 at 22:00 |
||
![]() |
||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
а ова станарите што одбиле да се фасадира ламелата помеѓу пелагонија и пелистер, претпоставувам ќе придонесе да не се фасадира ни пелагонија, а и да ја фасадираат пелагонка тоа вакумот помеѓу неа и пелистер иако ќе се надоврзе интересно на лумикс, градската галерија и есм, сепак мислам и во двата случаи би ја оставило тримфалката дополнително изгубена во просторот!? незнам само дали тоа би било доволно за да се редефинира ако веќе не може да се дислоцира истата!? во таков случај најдобро е порталот да се рехабилитира во параклис односно мозаичен постамент за плоштадот Пела на кој симболично би се поставил Крст кој би ја симболизирал Црквата Свети Константин и Елена, доколку истата не се гради на плоштад Македонија, јасно тоа фасадата а и самата порта целосно би се ремоделирала, додека рељефите доколку се мермерни можат да ги пренесат кај музејот на Мак. Борба...
|
||
![]() |
||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
|
![]() Станарите кои не се слагаат може да олабават малце, мислам глупа споредба али ај, нивните предци пет века биле под ропство па никому ништо - овие ќе им сметало што 4-5 месеци ќе им лупале со чекани под прозор, какви смешки. Друго, повеќето од станарите, се надевам, дека се на работа тој дел од денот кога работниците ќе работат на фасадите, нема да бидат дома за да им пречи нешто. А и друго, и онака се во строг центар, таму и без тоа има галама, па да им пречела галамата одамна би се преселиле од таму, а сега ова е глумење лудило само од немај каде... пс. без навреда но да беше работава за прошираување со балкони(македоскиот тренд низ сите населби, нели) претпоставувам немаше ни 2 години да им смета да им чукаат работниците... Edited by HugoGoulding - 25-Sep-2011 at 10:16 |
||
![]() |
||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|
dali se svesni tie stanari kolku ke im ripne cenata na stanovite poradi novata fasada?....
|
||
![]() |
||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
Може не им се допаѓа стилот, ама им е страв да кажат, па вака од наоколу тераат.
![]() ![]() |
||
![]() |
||
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
|
|
||
...kaj si kapelo pak ke si kape...
|
||
![]() |
||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
Епа види сега, стилот каков и да бил, играл улога во нивните животи, спомени, сеќавања, емоции итн. Кога ќе видиш колку „миљарди“ се потрошија на филмот (или „трипот“ може повеќе одговара) за „Старо Скопје“, мислам дека е јасно колку тие работи може да му значат на некого... И јас лично не би сакал доколку на некој му текне кулата (т(р)ипичен „комиблок“) во која израснав да ја „префарба“ во барок... |
||
![]() |
||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
|
![]() Ajдее... ![]() А ќе сакаш по нов урабнистички да дојдат и да ти ја срушат и да ти кажат дека ќе добиеш поголем стан? Тогаш нема да те "пука" носталгија по твојата кула нели? Edited by HugoGoulding - 26-Sep-2011 at 23:57 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Поголем не значи автоматски и подобар така да, би размислил... во секој случај, ситуацијата тука не е таква. Никој не им понудил БМВ за југото, туку само да им го префарба истото од тегет во розево.
![]() |
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
Дали се искористува ова обновување на фасадите за инвестирање и во подобра изолација? Ова би била идеална прилика за поставување на некоја стиропор или сл, со мала надокнада доста би добиле станарите. |
||
אל תסתכל בקנקן, אלא במה שבתוכו
|
||
![]() |
||
spaceman091 ![]() Senior Member ![]() Joined: 26-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 516 |
![]() ![]() |
|
Burberry house vo kumanovo
![]() ![]() |
||
![]() |
||
antiuser ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
|
![]() И после Скопје ова ,Скопје она..дојдете во Куманово да видите што се прави |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
еве добра идеја како може да се уредат некои од комиблоковите за да делуваат малку покласично од далеку, без скапи интервенции на фасадата и додавање на украси
бојата значи многу |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
spaceman091 ![]() Senior Member ![]() Joined: 26-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 516 |
![]() ![]() |
|
ozbilen si so ova sto go pisha? |
||
![]() |
||
Superman ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Jun-2010 Online Status: Offline Posts: 154 |
![]() ![]() |
|
The One Whose Name Cannot Be Spoken...
|
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
мене ми е убава фасадава,и нема многу баш барок во неа,иако не се разбирам многу
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1415161718 165> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |