![]() |
![]() |
![]() |
Скопје 2014 |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 158159160161162 329> |
Author | ||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
јас немам вакви проблеми,затоа што нечитам вакви изјави.од аспект на фалење на проектот за мене е важно дали ќе донеси повеќе туристи и некој си каков таков приход да се покрие барем нешто,а за мислење на некојси белосветски политичар ич не ми е гајле
|
||
![]() |
||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|
ne veruvam deka namerno na ovoj nacin bi ja manipulirale vesta vo polza na proektot, sudejki spored toa koj portal pisuva ![]() |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
|
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
мојон погорен пост се однесува за странците,за нас нормално треба да ги рагледуваме сите аспекти на проектот,бидејќи е наш и ние ќе живееме овде
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
И Тирана може ќе ја фати вирусот... Решение за универзитески објект во Тирана, незнам дали е некакво официјално решение или предлог итн, само го споделувам рендерот
![]() ![]() |
||
![]() |
||
mirakuliks ![]() Senior Member ![]() Joined: 06-Feb-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 831 |
![]() ![]() |
|
Ова нешто како главната зграда на Ломоносов универзитетот во Москва
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
А еве и нешто конкретно во Албанија.
Универзитетот во Берат ![]() |
||
![]() |
||
oxia ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 04-Mar-2013 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
![]() |
||
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
|
![]() Многу добра фотографија. Знам дека ова е чисто само илузија, да не речам пуста желба, но дали некој крева палци на оваа идеја: Да се урне зградата на Комерцијална Банка, да се прошири подземниот паркинг на истата локација, а над него да се изгради парк, да не речам плоштад, како што нашинците милуваат да ги нарекуваат парковите во последно време ? Паркот, да не речам плоштадот, би бил опколен со објектите од проектот Скопје 2014, како и со Македонската Опера и Балет, хотелот Стоун Бриџ и средното музичко училиште. Како ви делува идејата и дали мислите дека, под претпоставка дека за 2 недели би се случила смена на општинската администрација на општина Центар и на градската администрација на град Скопје, би имале ли слух општинските и градските власти за ваквата идеја ? Лично не верувам дека би имале слух, а и кога би имале слух, државата би го имала крајниот збор, бидејќи државата ја откупи зградата на Комерцијална Банка, а како што спомнав во темата за Вести на форумов, владата ако има оправдание, што не би и претставувало проблем, би можела да им ги одземе ингеренциите за градежништво и урбанизам на општинските власти во општина Центар и на градските власти во град Скопје, па да си тера по свое, без разлика што одлучиле градоначалниците и општинските/градските советници. Причина повеќе зошто не верувам дека ваквата идеја е изводлива, е фактот дека и она малку зеленило што остана на оваа локација, позади новото седиште на МНР, планирано е за изградба на нов објект, односно на нова административна зграда. Но сепак, надежта последна умира, па затоа прашувам: Крева ли некој палци за ваквата идеја ? Edited by Dexter26 - 25-Mar-2013 at 17:57 |
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Не би поддржал плоштад, бидејќи така ќе имаме 4 плоштади споени еден до друг (Македонија, Карпошово Востание, твојот предложен и Скендербег).
Она кое јас го замислувам е малце порадикална варијанта која вклучува продолжување на музејот во длабочина. Немав намера да ја давам идејава додека скроз не ја обработам графички, ама ме поттикна ![]() Најгрубо, мојата идеја изгледа некако вака (гиф споредба, постојна и предложена состојба): ![]() |
||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Заборавив да спомнам дека мојата идеја вклучува и рушење на двата нови дегенски моста, рушење на израстокот на АЕК, а во однос на Археолошкиот Музеј, замена на фасадните стакла со нешто што би прилегало повеќе, нешто како фасада од камени блокови...
|
||
|
||
![]() |
||
damjan4o ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Sep-2010 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 358 |
![]() ![]() |
|
dexter ne mi fakja oko tvojava ideja, za razlika od reshenievo na gizh...
|
||
![]() |
||
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
|
![]() Па и на мене ми се вртеше низ главата идеја слична на идејата на alexgizh, но знаејќи колку нашинците се расположени за задолжување и за фрлање пари на тотално непотребни глупости, одлучив да предложам рушење, бидејќи ми делува поевтино, во други случаи би било смешно, но во нашиот случај е трагично. Инаку, дефинитивно и на мене повеќе ми се допаѓа идејата на alexgizh, проширување на Уставниот Суд, Археолошкиот Музеј и Државниот Архив ми делува во ред, додека за мостовите не би поддржал уривање бидејќи веќе се изградени, а за нивната изградба веќе се дадени пари, поради што ми делува бесмислено уривање на мостовите, евентуално нивно редизајнирање, односно менување на нивниот изглед, ми делува поприфатливо, има добри слики на форумов со идеи за изгледот на тие мостови. Edited by Dexter26 - 25-Mar-2013 at 18:45 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
-да се порасчистат спомениците е засега најбрзо и најдобро решение,посебно оние околу портата и нормално самоил
-рушење никогаш не подржувам -на владата само да се сменат прозори, -тркало ни под точка разно, -бродови исто така неподржувам во вардар -би сакал да се префасадираат шесте кули на ГТЦ(без антички столбови) |
||
![]() |
||
ehrlich ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 31-May-2012 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 1365 |
![]() ![]() |
|
Мислам дека џабе се надевате, бидејќи на линков http://217.16.84.17/Results.aspx?RaceID=2&UnitID=75&IsPS=0&Turnout=0&LangID=1 можете да видите дека местата во Советот на Општина Центар ќе бидат изедначени во голема мерка, плус кој знае како ќе се формира Советот, бидејќи мора некој да биде мнозинство, уште се чека Донтовиот модел за да се види и бројчано како стои работата, но сепак советите во општина Центар отсекогаш биле такви на работ на мнозинство. И да не заборавиме, Советот во голема мерка е поглавен отколку градоначалник, односно сите одлуки мора да ги донесе тој, така да интересно ќе биде.
Инаку, што се однесува за Град Скопје, не знам кај видовте за смена на власта во оваа единица, кога со преку 40.000 гласачи се во водство досегашните кандидатите, како Советот така и Коце. Тука нема да има промена, а за Центар можна е. |
||
![]() |
||
zokidac ![]() Newbiе ![]() Joined: 24-Aug-2009 Location: MKD Online Status: Offline Posts: 13 |
![]() ![]() |
|
od finansiska gledna tochka mislam deka ne bi se zafatile so vakva realizacja ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Во центар ќе има втор круг,има многу неважеќи листови што е константа за оваа општина 20 години(некои викаат дека е тоа авангарда-некои додаваат свој кандидат со пенкало,некој ги чкртаат сите,некои им цртаат рогови,тоа значело дека има многу луѓе што не гледаат срно бело туку и во други бои)
|
||
![]() |
||
zdravozivo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-May-2012 Location: Kavadarci Online Status: Offline Posts: 211 |
![]() ![]() |
|
Може да ми каже некој колку објекти има во таа да речеме коцка/блок од објекти, Комерцијална банка,Стоун Бриџ хотел и ....(тие двете зградички помеѓу нив ме инересира што претставуваат)
Јас претпоставувам според досегашниот тек на случувањата, дека не очекува рушење на целата коцка и градење на еден објект од еден инвеститор Најверојатно Стоун Бриџ хотел ќе се појави како инвеститор, со нов голем хотел во стилот на СК 2014 Воедно ете и повод за интервју со некој од раководството на хотелот, доколку тоа е возможно, баш ме интересира дали ќе ја потврдат или демантираат тезата. |
||
![]() |
||
stratus ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Aug-2010 Location: Bitola/Skopje Online Status: Offline Posts: 755 |
![]() ![]() |
|
Јас мислам дека ќе се руши само терасата на комерцијална и ќе се префасадира целиот објект. Или во делот кај терасата ќе се изграде објект што ќе продолжува од комерцијална со лепенка до АЕК, се разбира со премин за пешаци.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Да се разбереме, знам дека мојот предлог е во рамките на фантазија, не очекувам да се реализира
![]() Јас само кажувам како би можела да се спаси ситуацијата, колку толку. |
||
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 158159160161162 329> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |