build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопје 2014

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 158159160161162 329>
Poll Question: Мислење за Скопје 2014
Poll Choice Votes Poll Statistics
103 [53.93%]
83 [43.46%]
5 [2.62%]
You can not vote in this poll

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #3181 Posted: 01-Mar-2013 at 22:33
јас немам вакви проблеми,затоа што нечитам вакви изјави.од аспект на фалење на проектот за мене е важно дали ќе донеси повеќе туристи и некој си каков таков приход да се покрие барем нешто,а за мислење на некојси белосветски политичар ич не ми е гајле
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #3182 Posted: 02-Mar-2013 at 18:58
Originally posted by zabegan

очигледно не виделе ништо преку темното стакло од нивните лимузини кои се возат со полициска пратња...

едит: сега приметив дека човеков никаде не кажува дека е импресиониран од Ск2014, туку дека е задоволен од „градежната експанзија што ја доживува градот“... поманипулативни медиуми од нашиве, нема никаде мислам Ohno

ne veruvam deka namerno na ovoj nacin bi ja manipulirale vesta vo polza na proektot, sudejki spored toa koj portal pisuva
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #3183 Posted: 02-Mar-2013 at 19:39
Originally posted by xnx

Originally posted by zabegan

очигледно не виделе ништо преку темното стакло од нивните лимузини кои се возат со полициска пратња...

едит: сега приметив дека човеков никаде не кажува дека е импресиониран од Ск2014, туку дека е задоволен од „градежната експанзија што ја доживува градот“... поманипулативни медиуми од нашиве, нема никаде мислам Ohno

ne veruvam deka namerno na ovoj nacin bi ja manipulirale vesta vo polza na proektot, sudejki spored toa koj portal pisuva
без разлика, бомбастичните наслови одат во прилика на било кој медиум... а кај нас има најглупи бомбастични наслови
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #3184 Posted: 02-Mar-2013 at 20:03
мојон погорен пост се однесува за странците,за нас нормално треба да ги рагледуваме сите аспекти на проектот,бидејќи е наш и ние ќе живееме овде
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #3185 Posted: 20-Mar-2013 at 22:31
И Тирана може ќе ја фати вирусот... Решение за универзитески објект во Тирана, незнам дали е некакво официјално решение или предлог итн, само го споделувам рендерот

Back to Top
mirakuliks View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mirakuliks Quote  Post ReplyReply #3186 Posted: 21-Mar-2013 at 00:21
Ова нешто како главната зграда на Ломоносов универзитетот во Москва
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #3187 Posted: 22-Mar-2013 at 15:57
А еве и нешто конкретно во Албанија.

Универзитетот во Берат

Back to Top
oxia View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote oxia Quote  Post ReplyReply #3188 Posted: 25-Mar-2013 at 16:47
%5bIMG%5d
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #3189 Posted: 25-Mar-2013 at 17:53
Previous

Многу добра фотографија.

Знам дека ова е чисто само илузија, да не речам пуста желба, но дали некој крева палци на оваа идеја:

Да се урне зградата на Комерцијална Банка, да се прошири подземниот паркинг на истата локација, а над него да се изгради парк, да не речам плоштад, како што нашинците милуваат да ги нарекуваат парковите во последно време ?

Паркот, да не речам плоштадот, би бил опколен со објектите од проектот Скопје 2014, како и со Македонската Опера и Балет, хотелот Стоун Бриџ и средното музичко училиште.

Како ви делува идејата и дали мислите дека, под претпоставка дека за 2 недели би се случила смена на општинската администрација на општина Центар и на градската администрација на град Скопје, би имале ли слух општинските и градските власти за ваквата идеја ?

Лично не верувам дека би имале слух, а и кога би имале слух, државата би го имала крајниот збор, бидејќи државата ја откупи зградата на Комерцијална Банка, а како што спомнав во темата за Вести на форумов, владата ако има оправдание, што не би и претставувало проблем, би можела да им ги одземе ингеренциите за градежништво и урбанизам на општинските власти во општина Центар и на градските власти во град Скопје, па да си тера по свое, без разлика што одлучиле градоначалниците и општинските/градските советници.

Причина повеќе зошто не верувам дека ваквата идеја е изводлива, е фактот дека и она малку зеленило што остана на оваа локација, позади новото седиште на МНР, планирано е за изградба на нов објект, односно на нова административна зграда.

Но сепак, надежта последна умира, па затоа прашувам:

Крева ли некој палци за ваквата идеја ?

Edited by Dexter26 - 25-Mar-2013 at 17:57
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #3190 Posted: 25-Mar-2013 at 18:20
Не би поддржал плоштад, бидејќи така ќе имаме 4 плоштади споени еден до друг (Македонија, Карпошово Востание, твојот предложен и Скендербег).

Она кое јас го замислувам е малце порадикална варијанта која вклучува продолжување на музејот во длабочина. Немав намера да ја давам идејава додека скроз не ја обработам графички, ама ме поттикна

Најгрубо, мојата идеја изгледа некако вака (гиф споредба, постојна и предложена состојба):
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #3191 Posted: 25-Mar-2013 at 18:24
Заборавив да спомнам дека мојата идеја вклучува и рушење на двата нови дегенски моста, рушење на израстокот на АЕК, а во однос на Археолошкиот Музеј, замена на фасадните стакла со нешто што би прилегало повеќе, нешто како фасада од камени блокови...
Back to Top
damjan4o View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote damjan4o Quote  Post ReplyReply #3192 Posted: 25-Mar-2013 at 18:32
dexter ne mi fakja oko tvojava ideja, za razlika od reshenievo na gizh...
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #3193 Posted: 25-Mar-2013 at 18:43
Previous

Па и на мене ми се вртеше низ главата идеја слична на идејата на alexgizh, но знаејќи колку нашинците се расположени за задолжување и за фрлање пари на тотално непотребни глупости, одлучив да предложам рушење, бидејќи ми делува поевтино, во други случаи би било смешно, но во нашиот случај е трагично.

Инаку, дефинитивно и на мене повеќе ми се допаѓа идејата на alexgizh, проширување на Уставниот Суд, Археолошкиот Музеј и Државниот Архив ми делува во ред, додека за мостовите не би поддржал уривање бидејќи веќе се изградени, а за нивната изградба веќе се дадени пари, поради што ми делува бесмислено уривање на мостовите, евентуално нивно редизајнирање, односно менување на нивниот изглед, ми делува поприфатливо, има добри слики на форумов со идеи за изгледот на тие мостови.

Edited by Dexter26 - 25-Mar-2013 at 18:45
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #3194 Posted: 25-Mar-2013 at 19:04
-да се порасчистат спомениците е засега најбрзо и најдобро решение,посебно оние околу портата и нормално самоил

-рушење никогаш не подржувам

-на владата само да се сменат прозори,

-тркало ни под точка разно,

-бродови исто така неподржувам во вардар

-би сакал да се префасадираат шесте кули на ГТЦ(без антички столбови)
Back to Top
ehrlich View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ehrlich Quote  Post ReplyReply #3195 Posted: 25-Mar-2013 at 20:12
Мислам дека џабе се надевате, бидејќи на линков http://217.16.84.17/Results.aspx?RaceID=2&UnitID=75&IsPS=0&Turnout=0&LangID=1 можете да видите дека местата во Советот на Општина Центар ќе бидат изедначени во голема мерка, плус кој знае како ќе се формира Советот, бидејќи мора некој да биде мнозинство, уште се чека Донтовиот модел за да се види и бројчано како стои работата, но сепак советите во општина Центар отсекогаш биле такви на работ на мнозинство. И да не заборавиме, Советот во голема мерка е поглавен отколку градоначалник, односно сите одлуки мора да ги донесе тој, така да интересно ќе биде.

Инаку, што се однесува за Град Скопје, не знам кај видовте за смена на власта во оваа единица, кога со преку 40.000 гласачи се во водство досегашните кандидатите, како Советот така и Коце. Тука нема да има промена, а за Центар можна е.
Back to Top
zokidac View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote zokidac Quote  Post ReplyReply #3196 Posted: 25-Mar-2013 at 20:37
Originally posted by alexgizh

Не би поддржал плоштад, бидејќи така ќе имаме 4 плоштади споени еден до друг (Македонија, Карпошово Востание, твојот предложен и Скендербег).

Она кое јас го замислувам е малце порадикална варијанта која вклучува продолжување на музејот во длабочина. Немав намера да ја давам идејава додека скроз не ја обработам графички, ама ме поттикна

Најгрубо, мојата идеја изгледа некако вака (гиф споредба, постојна и предложена состојба):

od finansiska gledna tochka mislam deka ne bi se zafatile so vakva realizacja   
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #3197 Posted: 25-Mar-2013 at 20:40
Во центар ќе има втор круг,има многу неважеќи листови што е константа за оваа општина 20 години(некои викаат дека е тоа авангарда-некои додаваат свој кандидат со пенкало,некој ги чкртаат сите,некои им цртаат рогови,тоа значело дека има многу луѓе што не гледаат срно бело туку и во други бои)
Back to Top
zdravozivo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zdravozivo Quote  Post ReplyReply #3198 Posted: 25-Mar-2013 at 20:49
Може да ми каже некој колку објекти има во таа да речеме коцка/блок од објекти, Комерцијална банка,Стоун Бриџ хотел и ....(тие двете зградички помеѓу нив ме инересира што претставуваат)
Јас претпоставувам според досегашниот тек на случувањата, дека не очекува рушење на целата коцка и градење на еден објект од еден инвеститор
Најверојатно Стоун Бриџ хотел ќе се појави како инвеститор, со нов голем хотел во стилот на СК 2014
Воедно ете и повод за интервју со некој од раководството на хотелот, доколку тоа е возможно, баш ме интересира дали ќе ја потврдат или демантираат тезата.
Back to Top
stratus View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote stratus Quote  Post ReplyReply #3199 Posted: 25-Mar-2013 at 23:00
Јас мислам дека ќе се руши само терасата на комерцијална и ќе се префасадира целиот објект. Или во делот кај терасата ќе се изграде објект што ќе продолжува од комерцијална со лепенка до АЕК, се разбира со премин за пешаци.
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #3200 Posted: 25-Mar-2013 at 23:28
Да се разбереме, знам дека мојот предлог е во рамките на фантазија, не очекувам да се реализира

Јас само кажувам како би можела да се спаси ситуацијата, колку толку.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 158159160161162 329>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.363 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.