build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Порта Македонија

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1718192021 23>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Online Status: Offline
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #361 Posted: 19-Apr-2016 at 12:54
Тажете, земјата ја уништија, да тажите, душата на Македонија ја изедоа, една година плачете оти младоста нечија ја проголтаа..не туку квичете што ги боиме нивните хоштаплерски будалаштини, преку нив милиони долари завршија на нивни сметки бе слепци, Самоилови слепци

Златко Ориѓански
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #362 Posted: 19-Apr-2016 at 13:07
Originally posted by gorazd

update: Golema simbolika

Кога веќе отидовме оф-топик, што ќе прават со хотелот кој се огледува во црвената вода на фонтаната ?

Нели планирано е да се отвора во мај 2016, или ќе го одлагаат отворањето ?

Како и да е, доколку сепак го отворат хотелот во мај 2016, ќе биде интересно да се види пастирот како сече лента пред гости од барем 1000 полицајци, да не речам 10.000 полицајци. И пред гости кои на неполни 10 минути после сечењето на лентата, ќе се разотидат низ Центар по сендвичи. Big%20smile

Edited by Dexter26 - 19-Apr-2016 at 13:08
Back to Top
Staro Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Staro Skopje Quote  Post ReplyReply #363 Posted: 19-Apr-2016 at 14:16
Не знам дали поради полувековната социјалистичка власт во која протестите беа ретки, или пак поради традиционалнаста потчинетост и молчеливост на македонскиот народ, а најверојатно комбинација на овие два фактора (од кои вториот е посилен) ова ви изгледа на огромно насилие. Видете протести од САД или ЕУ па после кажете што се вандалски протести. И обрнете внимание на причините.
Градот убав никна, но го откорнаа
Back to Top
iGi_PoP View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote iGi_PoP Quote  Post ReplyReply #364 Posted: 19-Apr-2016 at 14:20
Originally posted by Bojan10

Вчерa пoсле прoтестите зa врaќaње нa прaвнa држaвa и бутaње диктaтурa у кумaнoвo, прaвaц у етнo селo, a кao нaрoд немa леб дa јaде 😄
Немaaт чист oбрaз дa држaт предaвaњa и дa рушaт. Тoa е прoблемoт. Чист ревaншизaм ништo другo и сaми се дoкaжувaaт декa се исти сo вмрo.

Rabotata, Bojan, e vo toa sto lugjevo neznaat nisto poveke osven revansizam... Gledaj gi samo komnetarive... Strasno e sto se slucuva vo MK... i uste postrasno e toa sto nemame resnie/izlez, nekoja vistinska alternativa...

Vo razvieni zemji politcki partii se reklamiraat so resenija, strategii, programi za kako da ja podobrat zemjata i zivotot na narodot... Kaj nas se trkaat da dokazat koj e pogolem lopov, kriminalec... demek ednava grupa kradela pomalce pa glasajte za niv... Strasno!

Site ovie politicari treba da se roknat vo Idrizovo, ili uste bodobro - goli otok, dozivoten zatvor

Back to Top
CenterCityKid View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote CenterCityKid Quote  Post ReplyReply #365 Posted: 19-Apr-2016 at 14:36
Cloverstack, ако е ок што портата била таргет затоа што била тумор и што ти не, зошто се одеше на министерство за култура, и тоа е тумор?

Се уништува се. Не е до тоа дека хордата има префинет осет за урбанизам и естетика.
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #366 Posted: 19-Apr-2016 at 15:03
Previous

Најверојатно затоа што Министерството за култура е инвеститорот и нарачателот на Порта Македонија.

И најверојатно затоа што Министерството за култура беше и сеуште е еден од главните паравани за перење пари преку ваквите јавни проекти.

Замисли само колку километри железничка пруга ќе беа обновени изминативе 8 години со сите овие пари фрлени на вакви идиотизми. Ќе речев изминативе 10 години, но тоа не би било фер кон пвеводбениците, бидејќи анимацијата за проектот Скопје 2014 се појави во 2008 година откако пвеводбениците победија на првите вонредни парламентарни избори во Македонија кои се одржаа истата година.
Back to Top
Bojan10 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Bojan10 Quote  Post ReplyReply #367 Posted: 19-Apr-2016 at 15:15
Originally posted by Cloverstack

Тажете, земјата ја уништија, да тажите, душата на Македонија ја изедоа, една година плачете оти младоста нечија ја проголтаа..не туку квичете што ги боиме нивните хоштаплерски будалаштини, преку нив милиони долари завршија на нивни сметки бе слепци, Самоилови слепци
Златко Ориѓански

Ајдеее пaтетикa. Вo десетерец ќе пoчне дa се прoмoвирa прoтестoв уште мaлце...
Кaкo штo не мoжaм дa кaжaм декa се вo кoмунизмoт билo лoшo нaпрaвенo и душaтa млaдoстa прoгoлтaнa тaкa ни сегa не е тaкa. Нaмернo се зaбегувa вo пaтетикa oд недoстиг нa aргументи зa ескaлaцијa нa сoстoјбaтa.
Вaкви прoтести немaше кoгa прoпaѓaше индустријaтa пoд вoдствo нa тие штo ги вoдaт прoтестиве, немaше ни кoгa рaдa гo прoдaде ЕСМ сегa требa сo неa зaеднo дa прoтестирaм и дa нижaм штo пoпaтетични стaтуси тoa пoдoбрo. Демек кoгa се зaтвoрaше и прoдaвaше се, не билa уништувaнa млaдoС o душa, сегa дa.
Јa пaмтaм излупени ѕидoви и прoвев oд стaрa стoлaријa у бoлницaтa вo кумaнoвo нa пример кoи сегa ги немa. И пaмтaм декa сaмo дoктoрски децa зaпишувaa медицинa нa приемен ќе им се пoделaт тестoвите сo решенијa, сегa не е тaкa.
Примери дaвaм кoи ги имa милиoн декa не е се тaкa црнo кaкo вo песните нa oпoзицијaтa.
Влaстa мирa дa пaдне aмa дa не ми се aбoлирaaт aрaмиите oд минaтoтo.
Од чаламот си патиме!
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #368 Posted: 19-Apr-2016 at 15:18
Originally posted by CenterCityKid

Cloverstack, ако е ок што портата била таргет затоа што била тумор и што ти не, зошто се одеше на министерство за култура, и тоа е тумор?

Се искажува револт. Револт.

Оправдан и натрупан револт, поради долгогодишна неправда и газење, поради узурпирани институции, поради обид за гушење на критичкото размислување, поради невиден грабеж, поради факинг аболиција. Оправдан и натрупан револт кон криминалци и силеџии чии гнасотилаци имавме прилика да ги слушнеме и од нивните усти во низа телефонски разговори, бандити и силеџии кои дури и денес кога се целосно разобличени и разголени, се обидуваат да се реинсталираат и запнале да владеат до навек. Значи да, во суштина се согласувам дека начинот на протестирање е недекватен - треба да биде многу пожестоко од ова, треба многу пожестоко од малку боја и графити врз симболите на режимот.

Во 2009 бев на малуброен и мирен протест против вцртување на една градежна маркичка на плоштадот, која беше катастрофална од урбанистички аспект и која го гушеше просторот. Некој тогаш организираше толпа хулигани и „верници“ таму да тепа и да плука по кого ќе стигне, вклучувајќи и девојки. И ти сега, после период од 7 години во кој тоа истото зло растеше и пушташе пипци се подлабоко во сите сегменти од општеството, мислиш дека може џентлменски и фино да се комуницира со таа багра?

Се уништува се.
„Уништувањето“ што го спомнуваш е милион пати помало од вистинското уништување кое не снајде, она кое го роди овој револт.

Навистина, сериозно ли мислиш дека малку боја врз фасадата на министерството за култура е вистинскиот проблем? Тоа ли е точката околу која треба да дебатираме?

Edited by Cloverstack - 19-Apr-2016 at 15:25
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote CenterCityKid Quote  Post ReplyReply #369 Posted: 19-Apr-2016 at 16:17
Лично сметам дека наместо гипсотеката во центар, требаше клиничкиот центар да се реновира. Состојбата таму е дехуманизирачка и за вработените и за пациентите, и тоа далеку повеќе од твоите страдања пред седум години на демонстрации. Но не фрлам кофи боја по гипсотеката. Тоа е разликата. Фрлање кофи боја не ја менува состојбата во клинички центар. Портата е sunk cost, фрлени се парите, кофите нема да ти ги вратат парите. Не дај боже да заглавиш на кожно, невро или нефро, не си видел такво нешто. Ако хордата ја болеше за нешто поважно, ќе имавме чуено. Ова е чисто хулиганство и нема никаква врска со демократија или архитектура или дека некого го заболело за основните проблеми во државата. Не ја мењај темата, даде осврт за тоа како требало да се дигне портата со динамит затоа што била тумор, чир и што ти не. Нема врска со архитектура, урбанизам, твоето страдање пред седум години или дека хордава ја интересира да гради пруги или да поправа болници.

Така да не ми продавај муда за бубрези. Портата била тумор/чир па динамит и треба, ама после тоа било и револт заради ускратени демократски права. И викаш голема работа штетата, поголема штета направиле со портата што ја изградиле, демек демолирањето не мења многу. Епа е голема работа, да знаеш, затоа што само ја зголемуваш веќе направената штета, а алтернатива не нудиш.
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #370 Posted: 19-Apr-2016 at 16:43

Лично сметам дека наместо гипсотеката во центар, требаше клиничкиот центар да се реновира. Состојбата таму е дехуманизирачка и за вработените и за пациентите, и тоа далеку повеќе од твоите страдања пред седум години на демонстрации. Но не фрлам кофи боја по гипсотеката. Тоа е разликата. Фрлање кофи боја не ја менува состојбата во клинички центар. Портата е sunk cost, фрлени се парите, кофите нема да ти ги вратат парите. Не дај боже да заглавиш на кожно, невро или нефро, не си видел такво нешто. Ако хордата ја болеше за нешто поважно, ќе имавме чуено. Ова е чисто хулиганство и нема никаква врска со демократија или архитектура или дека некого го заболело за основните проблеми во државата. Не ја мењај темата, даде осврт за тоа како требало да се дигне портата со динамит затоа што била тумор, чир и што ти не. Нема врска со архитектура, урбанизам, твоето страдање пред седум години или дека хордава ја интересира да гради пруги или да поправа болници.

Така да не ми продавај муда за бубрези. Портата била тумор/чир па динамит и треба, ама после тоа било и револт заради ускратени демократски права. И викаш голема работа штетата, поголема штета направиле со портата што ја изградиле, демек демолирањето не мења многу. Епа е голема работа, да знаеш, затоа што само ја зголемуваш веќе направената штета, а алтернатива не нудиш.

Залута некаде...

Ме праша зошто било фрлано со боја и по министерството. Ти одговорив. Исто се однесува и за боењето на други објекти. А крајно решение за триумфалната капија, да дефинитивно мислам дека динамит е најрационално, аргументите ги пишав претходно. Ако забележуваш, тоа се две различни работи.

А каде беше ти и што правеше сите овие години додека се случуваа безброј гомнарии од епски пропорции што ги направија бандитите на власт, за сега толку срцепарателно да се грижиш за неколку балони со боја и неколку графити. Ова било вандализам, орда, хулиганство... Ма немој да ме јебеш бе.

И уште нешто си утнал тотално. Протестот од 2009 нема врска со некакво мое страдање, туку ти го спомнав за да ти илустрирам каков третман имаат такви „скандинавски“ протести кај ваков режим. И тоа патем беше кога они беа многу помеки. Сега ги осудуваш протестиве дека не биле мирни, плачеш за некаква обоена фасада. Ти мора да се шегуваш.

Така да ти мене не ми продавај муда за бубрези

Edited by Cloverstack - 19-Apr-2016 at 16:44
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote CenterCityKid Quote  Post ReplyReply #371 Posted: 19-Apr-2016 at 17:32
Не плачам, каде виде дека плачам?

Не одговори, што алтернатива се нуди? Динамит? Правење пјацети пред кафичи од своја партија со општински пари? Тоа е алтернативата? Балоните со боја ќе ги вратат парите што се втонаа во гипс фасадите? Кои основни проблеми предложија да ги решат од хордата?

Ако се фрлало боја по министерството заради револт, тогаш не е прашање архитектурата и урбанистичкото вклопување како причина за нередите. Значи како ти годи си вадиш причини.

Кај сум бил јас? Кај беше ти кога Анчевски и Угриновски сјебаа се што фатија (од клинички центар до УКИМ), па си отворија приватни ординации. Во јасли беше уште? Разликата е што ако отидеш на демонстрации, ти си избрал да одиш на демонстрации, и имаш ризик да попиеш шамар. Ако не дај боже имаш мултипна склероза, лупус, не си го избрал тоа, а третманот беше (и уште е) во болница каде клозетите се на чучење и со стаорци како излагаат. Мислиш после третманот и условите што ги видов во клинички центар, имам големо разбирање за плачковци ко тебе дека попиле шамар на демонстрации за една маркица пред седум години?

Ако те интересира урбанизмот, да не демонстрираше кога се изгради дивоградбата Тифани? Со таа зграда, проектот за подземна улица од Партизанска под плоштад пропадна. Или во дубаче беше?

Ова е само хулиганство против сегашната гарнитура и излив на омраза, а не затоа што една група луѓе верува во архитектура, урбанизам, или решавање на основните проблеми.

Тоа е моето мислење. Ако ти сакаш сите со тебе да се сложуваат, тоа зборува само колку си самиот за дебата и демократија.
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #372 Posted: 19-Apr-2016 at 18:36
Ти па се утепа од протестирање.
Back to Top
Obedineta Makedonija View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Obedineta Makedonija Quote  Post ReplyReply #373 Posted: 19-Apr-2016 at 19:01
Historia....lux veritatis, vita memoriae, magistra vitae..
(Cicero, De Oratore, II, 36)

Edited by Obedineta Makedonija - 19-Apr-2016 at 19:02
Создаваме за да имаме, а и тоа што го имаме треба да го чуваме такво какво што е !!!!
Back to Top
hcitrS View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote hcitrS Quote  Post ReplyReply #374 Posted: 20-Apr-2016 at 01:11
Римјаните ја уништија античка Македонија. Го цитираш непријателот, предавничиште низаедно!
Back to Top
iGi_PoP View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote iGi_PoP Quote  Post ReplyReply #375 Posted: 20-Apr-2016 at 03:44

Не плачам, каде виде дека плачам?

Не одговори, што алтернатива се нуди? Динамит? Правење пјацети пред кафичи од своја партија со општински пари? Тоа е алтернативата? Балоните со боја ќе ги вратат парите што се втонаа во гипс фасадите? Кои основни проблеми предложија да ги решат од хордата?

Ако се фрлало боја по министерството заради револт, тогаш не е прашање архитектурата и урбанистичкото вклопување како причина за нередите. Значи како ти годи си вадиш причини.

Кај сум бил јас? Кај беше ти кога Анчевски и Угриновски сјебаа се што фатија (од клинички центар до УКИМ), па си отворија приватни ординации. Во јасли беше уште? Разликата е што ако отидеш на демонстрации, ти си избрал да одиш на демонстрации, и имаш ризик да попиеш шамар. Ако не дај боже имаш мултипна склероза, лупус, не си го избрал тоа, а третманот беше (и уште е) во болница каде клозетите се на чучење и со стаорци како излагаат. Мислиш после третманот и условите што ги видов во клинички центар, имам големо разбирање за плачковци ко тебе дека попиле шамар на демонстрации за една маркица пред седум години?

Ако те интересира урбанизмот, да не демонстрираше кога се изгради дивоградбата Тифани? Со таа зграда, проектот за подземна улица од Партизанска под плоштад пропадна. Или во дубаче беше?

Ова е само хулиганство против сегашната гарнитура и излив на омраза, а не затоа што една група луѓе верува во архитектура, урбанизам, или решавање на основните проблеми.

Тоа е моето мислење. Ако ти сакаш сите со тебе да се сложуваат, тоа зборува само колку си самиот за дебата и демократија.

Applause
Back to Top
Bojan10 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Bojan10 Quote  Post ReplyReply #376 Posted: 20-Apr-2016 at 15:11

И треба да се знае дека на протестот има секаква раја. Нити сите поддржуваат вандализам нити сите шкртаат и уништуваат.
Од чаламот си патиме!
Back to Top
Z|evzek View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Z|evzek Quote  Post ReplyReply #377 Posted: 20-Apr-2016 at 15:23
Чао пријатно
Back to Top
Bojan10 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Bojan10 Quote  Post ReplyReply #378 Posted: 20-Apr-2016 at 15:35
Не бе па ти па, дај све ќе срушиме што не потсеќа на диктаторите наназад.

Камени мост да кажеме не потсеќа на српскиот Цар Душан кој го асимилирал македонското население, РУШИ. Со динамит тоа, да не го тупиме, ебати камениот мост, шо ќе ни е.

Занданава од времето на диктаторот Тито, со динамит, да не го тупиме.

Зданиево од времето на Бранко Црвенковски, со динамит, да не го тупиме:

Edited by Bojan10 - 20-Apr-2016 at 15:40
Од чаламот си патиме!
Back to Top
hcitrS View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote hcitrS Quote  Post ReplyReply #379 Posted: 20-Apr-2016 at 16:26
А од кога стана портата симбол на спортот? Демек Борко си рече дека за него е поставена?
Мизерија. Секој ден се изненадувам на што све се спремни. Диктатче за сите спортисти, и на курир оп-фрц. n-та ваква душепарчка изјава. Дип на плоштад се наоѓа нештово па наеднаш сите осетија наплив на врел патриотизам. Македониумот, далеку е, Крушево, кој ќе се замарал сега дали позеленети му се ѕидовите. Споменикот на децата бегалци во жена парк (на кој е базиран релјефот на портата) дреми запоставен со години, ама боја врз релјефо на портата - е то веќе граничи со сепаратизам, итн...
Прекинете со срањето. Се најдовте сите омниексперти, па уште и патриоти, просто да не ти се верува каков крем де ла сперм. Нема појќе шо да се објаснуваме, доволно сте сите (со исклучок на 1-2ца) интелигентни и образозвани овде за да знајте колку е сатот. Нема појќе ќутење нити молење. Или ќе имаме барем минимум нормална држава или ич поарно да ја немаме. Секој си бира своја страна, секој си има своја вистина, џабе се убедуваме.
Back to Top
Obedineta Makedonija View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Obedineta Makedonija Quote  Post ReplyReply #380 Posted: 20-Apr-2016 at 16:58
Originally posted by hcitrS

Римјаните ја уништија античка Македонија. Го цитираш непријателот, предавничиште низаедно!

Chill Out.....

Edited by Obedineta Makedonija - 20-Apr-2016 at 16:59
Создаваме за да имаме, а и тоа што го имаме треба да го чуваме такво какво што е !!!!
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1718192021 23>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.586 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.