build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопје 2014

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 193194195196197 329>
Poll Question: Мислење за Скопје 2014
Poll Choice Votes Poll Statistics
103 [53.93%]
83 [43.46%]
5 [2.62%]
You can not vote in this poll

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #3881 Posted: 17-Jun-2013 at 23:24
Originally posted by Razbirash

Dovolno e naslovnata stranica na knigata da se vidi.Zakopana dzamija...???WTF
од сите закопани објекти само џамијата ја виде? мислам дека не ни знаеш која е таа џамија по коментаров...

инаку, самиот човек во воведот си кажува дека тоа не е готово дело, туку само упатник на пошироки и многу поконкретни и насочени анализи од посебни струки... ама тоа нормално ќе го видевте, ако го прочитавете... барем воведот
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
zdravozivo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zdravozivo Quote  Post ReplyReply #3882 Posted: 18-Jun-2013 at 00:05
Книгата ја прочитав околу 40% пред неколку месеци кога ја постирав, приметив само забеган изгледа го имаше истото направено.Искрено заборавив сега да ви цитирам точно што пишуваше,но не заборавив дека ми остави добар впечаток иако сум рангиран како подржувач на проектов.Значи покрај М.Грнчев и сличните ликови, писателов е семоќниот бог.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #3883 Posted: 18-Jun-2013 at 00:11
Originally posted by zdravozivo

Книгата ја прочитав околу 40% пред неколку месеци кога ја постирав, приметив само забеган изгледа го имаше истото направено.Искрено заборавив сега да ви цитирам точно што пишуваше,но не заборавив дека ми остави добар впечаток иако сум рангиран како подржувач на проектов.Значи покрај М.Грнчев и сличните ликови, писателов е семоќниот бог.
па и јас како рангиран противник на проектот, имам изгубено секаква почит кон Грчев... значи задоволен сум што сепак постојат луѓе што може да го перцепираат тоа што е кажано, а не тој што го кажал Thumbs%20Up
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #3884 Posted: 18-Jun-2013 at 00:30
Originally posted by zabegan

за кого да протестирам бре човече?

За себе на пример.
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #3885 Posted: 23-Jun-2013 at 22:36

by Daniel Aleksovski
За сè има вторпат
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #3886 Posted: 23-Jun-2013 at 22:44
Дали е тргнат кранот од пред АЕК бидејќи камерата на идивиди неработи,па неможам да видам(а и слабо идам во Скопје летово)?
Back to Top
daci92 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote daci92 Quote  Post ReplyReply #3887 Posted: 24-Jun-2013 at 17:45
Незнам кај да ставам па ајде тука бидејќи тука спаѓа.
Платото пред МОБ е скоро целосно срушено и тоа за потребите на колонијадата и подземните паркинзи.
Еве две слики како е напреднато , само заборавив да направам слики за споредба колку е срушено од претходно. Ама мислам дека тие што биле пред месец два ,ќе ја забележат разликата лесно.

Back to Top
nouseforname View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote nouseforname Quote  Post ReplyReply #3888 Posted: 28-Jun-2013 at 15:17
deneska pominuvav kaj MRTV i vidov pred MKC deka se pravi postolje nekoe,dali i tamu ke se stava nekoja statua ?
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #3889 Posted: 29-Jun-2013 at 18:31
Eve edna slika od balkanforum sto e na germanski...

Back to Top
alexsend View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote alexsend Quote  Post ReplyReply #3890 Posted: 29-Jun-2013 at 20:16
Многу добар агол, штета што е со слаб квалитет
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
Back to Top
kire85 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kire85 Quote  Post ReplyReply #3891 Posted: 30-Jun-2013 at 15:58
Дечки имам една идеја.

Да направиме заедно неколку прашања за Скопје 2014 кои ќе бидат дел од една анкета која би ја спровеле во центарот на Скопје. Целна група би ни биле туристите, скопјаните, жителите на центар и жителите кои не се од Скопје. Мене многу би ме интересирало лично да добијам впечаток од тоа како се доживува Скопје. Што мислите?
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt.

Albert Einstein
Back to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #3892 Posted: 02-Jul-2013 at 12:28
SKOPLJE 2014: 300 miliona evra za novi izgled prestonice Makedonije

http://www.telegraf.rs/foto/773641-skoplje-2014-300-miliona-evra-za-novi-izgled-prestonice-makedonije

Edited by jyvation - 02-Jul-2013 at 12:30
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #3893 Posted: 07-Jul-2013 at 10:58
od Mosaic74 od SSC

Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #3894 Posted: 07-Jul-2013 at 20:42
Првата слика БОМБОНА.
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #3895 Posted: 07-Jul-2013 at 20:49
имаше многу слики ама одбрав некои кои мислам дека во нешто се разликуваат од се досега постираните
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #3896 Posted: 07-Jul-2013 at 21:49

Сепак има агол од кој МОБ целосоно се гледа. Мислав дека е целосно покриен и за чудо овој агол досега го немам видено на фотографија.

Фотографијата исто така земена од SSC Срѓан Адамовиќ

Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #3897 Posted: 08-Jul-2013 at 00:43
не се секирај, дечките ќе се потрудат и тој простор да го пополнат со безначајни и бесцелни столбови
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #3898 Posted: 08-Jul-2013 at 01:45
Originally posted by zabegan

не се секирај, дечките ќе се потрудат и тој простор да го пополнат со безначајни и бесцелни столбови

kako sto ja "popolnija" ulicata so spomenik na majka tereza samo za da ja skrijat komercijalna banka
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #3899 Posted: 11-Jul-2013 at 11:17
kakva depresija od drzava... prvo se menuva lokalna vlast, i site se nadevame deka nesto od centarot ke se spasi, i posle stiga najava deka sto i da napravat sudot ke im go ponisti. spanskive skali mi se donekade (ova donekade znaci 5%) izdrzani urbanisticki bidejki ima poshirok koridor tuka megutoa majka tereza e totalen chir kakov sto ne sum ni sonuval deka ke vidam

Жерновски и Груевски кршат копја околу Шпанските скали

На неодамнешните обвинувања од премиерот Никола Груевски дека градоначалникот на Општина Центар, Андреј Жерновски, ги одвраќа инвеститорите од општината со изјавите за ревизија на Деталниот урбанистички план и ставање вон сила на ДУП-овите, се огласи и градоначалникот, кој вели дека инвеститорите се добредојдени, но не по секоја цена.

Премиерот во интервју за еден од порталите го обвини Жерновски дека со најавите за поништување на ДУП-овите се намалува бројот на фирми кои би инвестирале во општината, а како пример го посочи огласот за продажба на градежно земјиште на плоштад Македонија каде е предвидена изградба на објект кој наликува на Шпанските скали во Рим.

Според Груевски, огласот пропаднаl затоа што никој инвеститор не сакал да пријави учество по изјавите на Жерновски.
Градоначалникот, од друга страна, вели дека премиерот има навика вината да ја лоцира кај сите други субјекти за сè она што се случува во државава, но никогаш и прстот да го впери кон самиот себе и сопствената Влада.

- Инвестициите во општина Центар се повеќе од добредојдени, особено поради фактот што неговата партија ја остави касата на најбогатата општина празна, плус задолжена со кредити во висина од 5,5 милиони евра. Но тоа не значи дека ќе се бараат инвестиции за објекти кои претставуваат директна узурпација на јавните површини, како што се небулозните "шпански скали" – изјави Жерновски за „Плусинфо“.

Тој нагласува дека и јавноста се произнела против проектот.

- Би сакал да го потсетам премиерот дека тој проект го осуди целата домашна јавност, исто како и одлуката да се му се додели бесплатна парцела на, за нив, сериозниот инвеститор Субрата Рој. Да сум јас на местото на Груевски, би го избегнувал терминот инвестиции, бидејки на тоа поле тој доживеа целосен дебакл. Домашните инвестиции ги нема, а странските се очајни – додава градоначалникот.

Шпанските скали кои треба да бидат сместени на плоштад, предвидено е да вклучат приземje и три ката со комерцијални и деловни намени. И покрај најавите на Жерновски дека додека трае ревизијата на проектот „Скопје 2014“ општината нема да издава нови дозволи за градба и дека со поништувањето на ДУП-овите ќе се повлечат маркичките за изградба на овие локации, сепак Министерството за транспорт и врски, кое ја води постапката за оттуѓување на ова земјиште, изгледа одлучно во намерата да ги изгради {панските скали.

По неуспешниот прв јавен оглас за електронско надавање за продажба на земјиштето, Министерството има во план наскоро да започне втор јавен оглас со истата намера.

- Министерството за транспорт и врски во следниот период ќе распише повторна јавна објава за оваа локација со оглед на тоа што за истата е обезбедена соодветна документација дека претставува градежно неизградено земјиште, сопственост на Република Македонија – велат оттаму.

Министерството го повторува ставот на премиерот Груевски дека инвестициите во општината се загрозени од изјавите на Жерновски за спасување на зелените површини во Центар и спречување на градежната експанзија.

- Сметаме дека со попречувањето на реализирањето на било која од овие инвестиции и со јавните настапи на градоначалникот на општина Центар во кои најавува поништување на изградбата на определени објекти кои во моментот се вцртани во урбанистичко-планската документација за централното градско подрачје на Скопје, се влева негативна слика кај потенцијалните инвеститори и истите се одвраќаат од реализирањето на своите инвестиции, што секако е на штета на локалната економија на општината, но и за економскиот раст на земјата воопшто – додаваат од Министерството.

Дали скопскиот централен плоштад ќе биде лишен од Шпанските скали останува да се види на долгоочекуваната седница на Советот на Општина Центар, која утре треба да се произнесе по Деталните урбанистички планови и да одлучи дали ќе ја отстрани маркичката за изградба на скалите на оваа локација.

Но гаснењето на проектот Шпански скали станува с помалку веројатно имајќи ги во предвид изјавите на Груевски во кои вели дека постапката за бришење на ДУП-овите е незаконска. Премиерот во обвинувањата против Жерновски, меѓу другото, вели дека инспекцијата за локална самоуправа има законско право да ја поништи постапката за ставање вон сила на ДУП-овите доколку Советот ја изгласа.

M.В.

http://www.plusinfo.mk/vest/98945/Zhernovski-i-Gruevski-krshat-kopja-okolu-Shpanskite-skali
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #3900 Posted: 12-Jul-2013 at 07:48
Жерновски се откажа од фонтаните и спомениците

Општина Центар се очекува да му го предаде на Градот одржувањето на дел од „Скопје 2014“

Општина Центар ќе крене раце од нејзините обврски за дел од „Скопје 2014“. Планира да се откаже од одржувањето на сите споменици и фонтани од владиниот проект. Нејзината досегашна обврска ќе ја префрли на градските власти. Градоначалникот Андреј Жерновски веќе донел таква одлука и се очекуваше таа вчера да биде усвоена од мнозинството на Советот на Општината. Финансискиот момент е главната причина зошто од Центар одлучиле да се откажат од спомениците и фонтаните што се поставени на нејзино подрачје. Според општинарите, Град Скопје поекономично и поефикасно ќе управува со објектите.

„Од друга страна, фонтаните на плоштадите се наоѓаат на јавни површини од надлежност на Град Скопје, а исто така фонтаните во реката Вардар се наоѓаат во речното корито кое е во исклучива надлежност на Градот. Од тие причини, а со цел да обезбеди поекономично и поефикасно управување и одржување на наведените објекти, се предлага тие да се отстапат на чување, одржување, заштита и на користење на Град Скопје, при што потребните средства за овие намени да се обезбедат од буџетот на Градот“, се вели, меѓу другото, во образложените на предлог-одлуката на која е потпишан Жерновски. Во неа е напоменато дека ова, всушност, се смета како предлог за воспоставување меѓуопштинска соработка помеѓу Град Скопје и Општина Центар според одредбите на Законот за локална самоуправа, а меѓусебните права и должности да се уредат со договор што ќе го склучат двајцата градоначалници.

На листата споменици и фонтани кои се во план за отстапување се сите поставени како дел од проектот „Скопје 2014“, вклучувајќи ги и лавовите на мостот „Гоце Делчев“, скулптурите на мостовите „Око“ и на „Мостот на уметноста“, како и трите споменици на албански и турски дејци кои се' уште не се поставени. Во план е да се отстапат и оние што допрва треба да се постават како споменикот на Петар Чаулев и други.

Траjановски: Ако така одлучат, Ќе ги прифатиме

Од кабинетот на градоначалникот Коце Трајановски вчера накусо рекоа дека немаат ништо против најавите на Општина Центар.

„Ако така одлучат, ќе го прифатиме одржувањето на спомениците и фонтаните“, категорични беа од кабинетот на скопскиот градоначалник. Оттаму не знаеја да кажат дали ова можеби е постигнат договор меѓу Жерновски и Трајановски и дали за предлог-одлуката ќе треба да се изјасни и Советот на Град Скопје. (Дс.Т.)

За Александар годишно се трошат над 100.000 евра

Само за одржување на фонтаната на Александар Македонски и двете фонтани во Вардар во изминатиот годишен период се потрошени околу 145.000 евра, од кои 35.000 евра само за струја. Генерално, за одржување на сите споменици и фонтани, не вклучувајќи ги плоштадите „Пресвета Богородица“, „Карпошово востание“ и мостовите „Око“ и оној на уметноста, Општината на годишно ниво има трошок од околу 255.000 евра. За физичкото обезбедување Општината за период од две години ќе треба да плати речиси 60.000 евра. За одржувањето на вечниот пламен во паркот „Жена-борец“ на општинска сметка стасува фактура од безмалку 7.000 евра а две полнења на резерватот во период од шест месеци чини околу 3.500 евра.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=43547C84C2F55F48839F5D97212B5554
За сè има вторпат
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 193194195196197 329>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.734 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.