![]() |
![]() |
![]() |
Спомен куќа на Мајка Тереза |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 20212223> |
Author | |||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|||
![]() |
|||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||
Па добро, Дивна Пенчиќ не е баш странски архитект
![]() Но јасно е што мислат грото и од страна (оние кои го имале задоволството да го видат ова чудо). Лично јас имав прилика да слушнам мислења овде: http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=652 Во кратки црти вчудоневидени се и никој не кажа ни пола добар збор... Surprise, surprise ![]() |
|||
![]() |
|||
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
||
Мене ме интересира, каква е процедурата, кога вака ќе се нагрди еден простор, потоа да се оди на уривање!
Кај нас уривањето премалку се користи како концепт, а пола град е за динамит! ![]() |
|||
![]() |
|||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
||
samo sto imav korekcii za doktorskata teza kaj prof. William Alsop, poznat britanski architect http://www.alsoparchitects.com/ i megudrugoto, dodeka listav objekti od skopje, se pojavi i majka tereza. ova bea negovite zborovi:
"Oh, my god, stop right there. Pleas leave it for a while...(posle 2 min.) i ve never seen anything like this, ever... it looks like 10 different architects designed it in the same time... it has all the possible materials and shapes i can imagine in one building" taka da, ete mislenje od renomiran stranski arhitekt. ama sigurno e i on ljubomoren i isfrustriran, ili, kako sto bi rekol vangel, uste ne stignal na toa nivo da moze da ja razbere negovata ideja Edited by xnx - 26-Jan-2010 at 17:57 |
|||
![]() |
|||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
||
![]() Ги обожавам британците, затоа што покрај својата несомнена стручност, никогаш немаат влакна на јазик и се што ќе кажат ја погодува точно целта без излишни глупости. Инаку да, несомнено цел свет ни љубомори во секое поле на нашите врвни достигнувања! |
|||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
|||
![]() |
|||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||
Нема некоја востановена процедура за вакви „јавни“ објекти. Со широк општествен консензус сигурно и тоа би било оправдано и можно, но во случајов бидејќи се работи за објект кој меѓудругото е и верски, сето тоа ќе биде потешко ![]() А ако е до мене, сам би го рушел па макар со хилта и макар ми требале и два месеци ![]() |
|||
![]() |
|||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
||
Прво за ова „што со објектов?“ - во некои поубави времиња може да се распише референдум, сигурно?! Во Швајцарија фрчат референдуми секојдневно, па што би не чинело нас да се огледаме...
Не ми се верува дека сум архитект и ова го зборам, ама зошто не и рушење...на крај краева Вангел нечесно победи на наместен конкурс и збрља државни пари, во којзнае каква психоментална состојба (пијан човек кога ќе сруши бандера со кола си ја плаќа штетата на градот, државата)... Да си дозволам уште малку фантазирање (со оглед на моменталните дневнополитички состојби) - да се спроведе истрага во која ќе се разгледаат условите во кои се одвивал конкурсот и како тоа еден труд да се врати од „мртвите“ и во толку слична форма од последен на првиот конкурс да победи на следниот за кој работи комисија во ист состав; да се разгледаат мислењата на членовите на комисијата во првиот и во вториот конкурс, па да видиме кој тоа се предомислил во меѓувреме... За текстов на горенаведенава госпожа, може само да се оквалификува како ишкање на мувата од капата и после толку време...и покрај тоа што „архитектот“ нема дадено некаков официјален став во врска со овие плукања по неговата „креација“, се осеќа дека не му е баш сеедно што луѓето во голем процент со мачнина во стомакот реагираат на неговата визија, па преку вакви малоумни текстови од свои истомисленици гледа да го покрие тоа што е укакано... После овој невиден простаклук и силеџиство со цел памет уште си дозволуваат да излегуваат со некакви ајфелови теории и циркуси...некој изгледа бегал од часови во основно школо... Браво, браво, ме просветли текстов, чекаме продолжение ![]() Edited by Dave Gahan - 26-Jan-2010 at 20:11 |
|||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|||
![]() |
|||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
||
Не знам дали е претходно постирано, но еве кое беше едно од решенијата:
![]() |
|||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|||
![]() |
|||
Stefano ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||
Гитардемон, ова решение изгледа доста вклопено во самата околина, доста ненаметливо, па и модерно, иако повеќе изгледа како некоја методистичка црква во Вирџинија - со премногу истакнати симболи. Не ми делува баш како спомен куќа. Иако мое мислење е дека идејата да се вклопат повеќе стилови на решението кое победи е во ред бидејќи истакнува повеќе периоди и од животот на Скопје, Мајка Терезе, спој на мултикултурноста на Скопје, Македонија, Индија. И сметам дека доколку камениот дел од фасадат би бил изработен од квалетитни мајстори на камен не како што е сега како фонтана од соцреалистички ресторан, доколку не би влегувало стаклото и футуристичките израстоци идејата за спомен куќата би била комплетна.
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Ова беше само предложено решение, а не победи ни на ненаместениот конкурс, ни на наместениот, значи веројатно си во право дека нема никаква врска со нашето поднебје (и за црквата на плоштад имаше некои предлози кои немаат врска со Балканот, веројатно им биле готови на авторите, но за некој друг дел од светот). Сепак е добро да ги имаме како архива, за евиденција.
Туку тоа што го викаш ти за комбинирање на стиловите можеби е океј како идеја, но ако размислиме, Мајка Тереза била толку скромна што единствено нешто што може да ја отслика во правилно светло е нешто неверојатно, ама баш неверојатно скромно. А тоа со мешавините на македонските моменти во еден објект можеби е добро ако правиме музеј на Македонија, или македонско-османски работи во музеј за Османскиот период, меѓутоа Мајка Тереза како личност и како култ освен што се родила во Скопје (тогашна Османска Империја) нема никакви допирни точки со Македонија како поим за култура, народ и цивилизација, како што беше кажано погоре. Единствено географски се поврзува, и тоа минимално - место на раѓање, што воопшто не е важно како местото на живеење и на смртта (бидејќи како дете не била мисионерка, нели). Да не бидам грешно сфатен, не велам дека не треба да ја почитуваме или дека не треба спомен куќа за неа, но едноставно требаше нешто едноставно, просто и најважно од сè неупадливо. А најлошо од сè од толку места каде што можат да местат тендери и да експериментираат мораа за нешто од светска важност (колку толку). За фуш изработката нема човек кој не се сложува, меѓутоа мислам дека барем 50% подобар ќе ни беше впечатокот ако не видевме многу подобри проекти на конкурсите (а видовме), и ако на првиот конкурс не победеше еден извонреден португалски проект, за после на своја рака владата да си го одбере Вангел на втор наместен конкурс. Да мислевме дека е ова единственото што ни се нудеше, ќе речевме таква е државата, кој сака да проектира кај нас (макар што и тоа не е прифатливо), ама знаејќи го сето она единствена емоција која ми предизвикува објектот е ![]() Еве ви и сведоштво: ![]() |
|||
|
|||
![]() |
|||
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
||
Решението е ок, подобро од ова сега, ама не е нешто којзнае што. Ме потсеќа на кашикарата пред МТВ. Ги имаме ли некаде и другите трудови што биле пријавени, овде ги нема во оваа нишка? |
|||
![]() |
|||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||
Има назад уште едно решение побарај го. Едно како кафеава коцка што беше.
|
|||
![]() |
|||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
||
Ух, иако е подобро од тоа што го добивме, и ова решение е катастрофално лошо.
![]() |
|||
![]() |
|||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||
на таа локација како прво не требаше да стои никаков објект, а ушште помалку да биде наменет како спомен куќа на мајка тереза, тоа си беше плато пред домот на АРМ, го имаше еден од најубавите плочници во градов таму и го упропастија со некои камења и фонтани што иронично личат на...
и подобрите решенија не треба да бидат таму, тоа си беше веќе осмислен простор |
|||
![]() |
|||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||
|
|||
![]() |
|||
SkyBoy ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 24-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 738 |
![]() ![]() |
||
НЕЛКО НЕЛКОВСКИ НАЈДЕ МЕСТО ЗА "БОЕМИ"
Промовиран театар во Куќата на Мајка Тереза Театарот "Боеми", кој постои 20 години, а уметнички раководител е Нелко Нелковски, отсега ќе работи во Спомен-домот на Мајка Тереза со посебна програма
Edited by SkyBoy - 20-Mar-2010 at 00:22 |
|||
![]() |
|||
Sale SK ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 16-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 258 |
![]() ![]() |
||
Edited by Sale SK - 29-May-2010 at 00:08 |
|||
![]() |
|||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
||
битно симболика е полн објектов па кој и како да го доживува, бар гулабиве се оправдана причина, само песничкава да ја вртата на тоа плоштадот помеѓу двата дома оној на арм и овој на Мајка тереза... Edited by Max - 17-Jul-2015 at 10:26 |
|||
![]() |
|||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
||
Музејот на македонската борба и куќата на Мајка Тереза - рекордно посетени Групите странски туристи и македонски иселеници најмногу сакаат да ги видат Спомен-домот на Мајка Тереза и Музејот на македонската борба, кои и во летните месеци бележат рекордна посетеност ![]() Рекордна посетеност во летниот период бележат Спомен-домот на Мајка Тереза со 300 посетители дневно и Музејот на македонската борба со околу 130 посетители. Овие две институции се главна „цел“ на странските туристи и на македонските иселеници, кои во летниот период главно доаѓаат во организирани групи. - Трендот на зголемена посетеност на Спомен-домот на Мајка Тереза почнува од март и април и трае до доцното лето. Деновиве имаме тури од по стотина холандски туристи дневно, кои специјално доаѓаат од Охрид во Скопје. Немаме прецизна бројка за дневни посети, бидејќи не наплаќаме билети, но според нашата евиденција, можеме да се пофалиме со околу 200-300 посетители дневно и нешто помалку во зимските месеци. Годишната бројка се движи меѓу 80-100 илјади посетители - вели Драган Костиќ, кустос во Спомен-домот на Мајка Тереза. Директорот на Музејот на македонската борба, Бранислав Светозаревиќ, вели дека музејот не бележи големи амплитуди во посетата во текот на годината. - Во бројката од 130 посетители деновиве не се вкалкулирани посетите на многубројните делегации, кои не се евидентираат преку билет, како и на групите социјално загрозени граѓани за кои музејот обезбедува бесплатен влез. Посетеноста во летните месеци е стандардна само што, наместо школски групи, сега имаме повеќе странски посетители и Македонци од дијаспората - Австралија, Америка, но и од Западна Европа - вели Светозаревиќ. Според раководствата на другите музеи, посетеноста во летните месеци е намалена, но не драстично. Намалениот интерес за нивните поставки директорот на Музејот на Македонија го припишува и на туристичките водичи, кои странските туристи ги носат во музеите и спомениците каде што не се наплаќа билет. - Во летните месеци во просек има меѓу 30-50 дневно или 1.000 и 1.500 посетители месечно. Главно ни доаѓаат групи странски туристи што ја обиколуваат чаршијата. На намалената посета влијаат и интересите на туристичките водичи, кои не ги носат странците во музеите каде што се наплаќа, за да ја намалат вкупната цена на турата - вели Јосифовски. Од Музејот на градот Скопје, пак, велат дека токму поради местоположбата на музејот во центарот на градот и слободниот влез не можат да се пожалат на намалена посета во летните месеци. - Имаме многу јапонски и холандски туристи, но и наши иселеници од Турција. Не наплаќаме билети и немаме читач на посетители бидејќи влезот во музејот едновремено е и службен влез, така што немаме ни прецизна бројка за дневната посетеност. Главно сме фокусирани на ликовно-галериската дејност во горните две сали, а во долниот простор се наоѓа археолошката поставка, која е најинтересна за странците - вели директорката на Музејот на градот Скопје, Љубица Кондијанова. Автор: Мимоза Петревска Георгиева http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=7301295935&id=16&prilog=0&setIzdanie=22643 |
|||
![]() |
|||
damjan4o ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Sep-2010 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 358 |
![]() ![]() |
||
![]() |
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 20212223> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |