![]() |
![]() |
![]() |
Скопје 2014 |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 224225226227228 329> |
Author | ||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
1. не го мешајте модернизмот и фразата „формата ја следи функцијата“ во било кој контекст, за било кој објект, не се однесува на што ќе ви текне, туку за се си има дефиниција модернизмот, односно интернационалниот стил и неколку други стилови од средината на 20-ти век... и самата фраза е повеќе филозофија и движење, отколку нешто што е преточено во буквален стил... тоа значи дека објектот може да ја менува формата, наспроти старите стилови кои имаат строги правила и геометрија без никаков карактер на посебните објекти... токму таа фраза е основа за се што постои во современата аритектура, без разлика во кој стил е, вклучувајќи и објекти како тие што ги наброја 2. значи не мешајте стилови, со движења, школи и филозофии 3. во Македонија, примерите за барок, ренесанса, или било кој голем класицистички стил од Западна Европа, се mnogu ретки... никогаш не постоеле во Византиската, ниту пак во Османлиската архитектура во Македонија... доаѓа до забуни затоа што кај нас се измисли еден термин „Византиска ренесанса“ кој се кажува во контекст на преродба во тукашната уметност, а не се збори за подоцниот стил во европа... а ако сакаш да видиш примери за Османлиски барок, нив можеш да ги најдеш во Истамбул, во Ортакој, Долмабахче сарај и неколку други објекти а дури и да требаше да се навратиме на некакви „македонски бароци“, во кој момент точно Ск2014 го има испочитувано тоа? во ниеден објект од Ск2014 досега не видов ни еден од тие стилови... гледам само директно лепење на пластика на објекти со современа основа, и тоа во уметноста се нарекува кич 4. Едно е да градиш одреден стил, а друго е да позајмуваш од одреден стил... столбови, тимпанони и орнаментација, се само елементи кои можеш да ги преинтерпретираш и инкопорираш во било кој стил... na primer, Охридската куќа си е стил сам по себе, уникатен... ама ништо не значи дали тој стил има позајмено од друг, или пак фактот дека „охридската куќа“ може да се примени во друг стил... 5. Од тоа што луѓето Ск2014 премногу го познаваат како свој простор, кејот каде што е ѕидот од објекти е пуст и празен, исто како што беше, а на плоштадите, освен туристи и фејсбукаши кои се сликаат со се и сешто, ништо друго не се задржува 6. тоа што физички припаѓаме на „стариот континент“ не значи дека и културно мора да припаѓаме... Еве, во Шпанија и Португалија можеби Маврите оставиле повеќе отколку што Турците оставиле тука, ама никој не се буни нели? Не постои такво нешто како „Европска култура“ секоја земја во Европа има можеби милијарда стилови во нејзе, секоја со посебна историја, иновација и еволуција, па не знам зошто тоа би било проблем кај нас? ние сме нешто посебни? 7. да, заборавив „краставичката“ во Лондон не е инспирирана од краставичка, туку така иронично ја нарекоа поради формата откако беше изградена... објектот е познат по својата екологичност и енергетска ефикасност, како и по триаголната/ромбовидна тубуларна структура која овозможува искористување на многу помалце материјал (и тоа ти е совршена имплементација на фразата „формата ја следи структурата“)... всушност, фактот дека сите се фасцинирани од тоа што ја нарекол некој краставичка, докажува колку несериозни согледувања има обичниот народ за архитектурата само аргументирано и смирено, да ги прошириме видиците, нели? ![]() ![]() Edited by zabegan - 08-Sep-2014 at 02:23 |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
|
3.9.2014
![]() |
||
![]() |
||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|
Страшна е состојбата со Вардар и комплетно со сите реки во Републиката. За плажата мислам дека се е кажано. Само го чекам денот кога ќе најдат храброст да ја соберат и да признаат дека плажа која изгледа како тезга, на оваа локација е промашување. Незнам зошто е толкав проблем човек да згрешил, лошо проценил , што и да е.
И да кога ќе ја собират плажата, обавезно да не го заборават тој несреќниот карусел од кој немаме актуелни фотографии но се сомневам дека воопшто функционира и дека некој ја користи таа невидена „атракција„ |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
|
||
![]() |
||
AndronikDuka ![]() Newbiе ![]() Joined: 06-Jun-2014 Online Status: Offline Posts: 14 |
![]() ![]() |
|
Модерната, се разбира, не е само архитектонско движење, но дури и да е тогаш секако би морала да води сметка за квалитетот на животот заради тоа што нели архитектурата е функционална уметност.
Инсистирањето на модерната на истоветноста, едноставноста и минијатурноста на приватниот простор во монолитните зданија за сметка на јавниот простор (и сето тоа во име на функционалноста) подразбира еден концепт на човекот не само како општествено туку исклучиво како општествено суштество (да не ја отвараме премногу дискусијата мислам дека импликациите од ваквиот концепт лесно можат да се изведат). Архитектурата на ваквите поставки и претпоставки доживеа спектакуларен пораз во Марсеј и Сент Луис (мислам дека јасно е на што алудирам). Загадувањето произлезено од ваквите концепти мислам дека се јасни и произегуваат од самите нив (имено визуелно загадување, звучно загадување - секој што престојувал во Центар добро го познава, воздушно загадување - иако ако добро се сеќавам во мастер планот на Скопје има студија за струењето на воздухот во централното градско подрачје и.т.н, и.т.н.). Што се однесува до специфичноста на загадувањето на Минск, Киев па и Скопје тесно е поврзана со сфаќањето на економијата како економија заснована врз тешка индустрија и на човекот како пролетер. (повторно за да не бидам премногу опширен следствијата лесно можат да се изведат) Во таа смисла архитектурата и урбаното планирање се (не виновни туку) одговорни за загадувањето сфатено во најширока смисла, впрочем така било секогаш, затоа што нели архитектурата не е остров сам за себе туку е и израз и одраз. Од друга страна можеби и токму поради тоа ова што сега му се случува на Скопје не треба да се разгледува како архитектура или како било каква разумна дејност. Најсмешно од се е кога на тие „градители“ ќе им се припише епитетот барокни што е врвна уметничка форма која суштински постои до денес. |
||
![]() |
||
maks ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Sep-2012 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 106 |
![]() ![]() |
|
Можете да лаете колку сакате пријатели. Фактичката вистина е таа. Имавте време и можност да се докажете да го обликувате просторот,,според најсовремените стандарди,,но завршувате на маргините на фелата поради вашата претенциозност на ,,сезнајковци,,.
И наместо одговорно и свесно да влезете во овој процес, препознавајќи ги потенцијалите за трансформација на вашиот град(СК) вие седите од страна и како наапани стрини блуете само гнев. Ако внимателно прочиташ никаде не го поддржав проектот во детали, говорев за неговата психолошка димензија која е присутна во сите вакви големи урбанистички промени. Пак ќе кажам, имате нешто да кажете(бидејќи сте очигледно архитекти) па докажете го тоа. Не со демагогија туку со проекти. Ваши идеи. Ваши концепти. Соочете ја оваа ваша ,,ноќна мора,, со вашите идеи и талент. Тоа што бараташ со неколку термини не те прави објективен и непристрасен надбљудувач. Конечно големите промени секогаш се случувале со промена на правилата на игра. А во овој ,тоа го кажувам цело време. Потребна беше промена за концептот -урбан простор во Скопје. Edited by maks - 04-Sep-2014 at 12:02 |
||
Architecture is the living organisam of society>It shows your dreams!
|
||
![]() |
||
maks ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Sep-2012 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 106 |
![]() ![]() |
|
проблемот е огромната доза на фрустрации и комплекси на
народов тука, дека треба нешто да се докажуваме и да правиме
архитектонски чуда, затоа што не знаат да ценат објект, ако пред него не
се сликаат барем стотина туристи дневно... .
-архитектурата не е само за дузина избрани и учени луѓе од фелата, кои ќе ракоплескаат на самобендисаниот и нереален архитект-колега. Архитектурата е и уметност. А луѓето на уметноста реагираат едноставно. Или им се допаѓа и сакаат да ја гледаат повеќе и почесто, или сметаат дека им е одбивна и им создава лоши чувства и сакаат да не ја гледаат повеќе во нивниот простор. |
||
|
||
![]() |
||
Denko ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 2271 |
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|
glassa li? ti svesen si deka anketata bese namestena u 5 za 12? vidi ubavo nanazad na forumot bas ima detalno sledenje na anketata i opis na "presvrtot" sto se sluci denta pred istekot. anketata bese demek: eve go slusame narodot. kolku pateticno... |
||
![]() |
||
Denko ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 2271 |
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
СК ![]() Senior Member ![]() Joined: 02-Feb-2014 Location: СКопје Online Status: Offline Posts: 106 |
![]() ![]() |
|
и пак ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
види макс, последниот пост ми беше јасен и конкретен, ако имаш нешто да кажеш, реплицирај на тоа, не филозофирај за тоа како јас сум требало да го дизајнирам градов, и за некаква непостоечка демократија во архитектурата...
Edited by zabegan - 04-Sep-2014 at 20:42 |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
ако архитектурата е народна нели... како тогаш за толку голем проект, одлучува група луѓе, на кои им ракоплескаат колеги, и тоа во голема тајност? дали некогаш некој се консултирал за нешто со некого? знаеш ли на каков начин кај нас се донесуваат урбанистички планови? кои „архитекти“ ги прават и со какво искуство? реално гледано, контрадикторен си сам на себе... за да избегаме од лошата саморакоплескачка фела на архитекти, градов потполно му го препуштивме на друга фела саморакоплескачки архитекти? зашто воопшто дискутирате, кога не сфаќате дека се е исто, ништо не се сменило... дали една фасада ќе биде стаклена или класицистичка, исто ви е... ете прво увиди го тоа, па после збори за архитектонска демократија и тоа како на народот нешто му се допаѓало или не Edited by zabegan - 05-Sep-2014 at 17:02 |
||
|
||
![]() |
||
Navigator ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2014 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 678 |
![]() ![]() |
|
ИНТЕРВЈУ Жарко Чаушевски, креатор на новиот лик на Скопје: Фасади и згради не правам по ничија директива!
Барокот и проектот Скопје 2014 еден ден ќе бидат историско наследство. “Во светот немаат комплекси од историјата и таа е дел од секојдневната архитектура. Нејзината современост не е само во фасадата, туку и во чувањето на лимитираните природни ресурси. Во Балканската култура не постои почит кон човектот како најважна творба. Затоа е многу тешко да се создаде систем на респект кон градителското наследство – како нечие авторство”. Овие ставови во ексклузивно интервју за Фактор ги соопштува Жарко Чаушевски, младиот архитект „на власта’, како го нарекуваат неговите критичари. Во своето прво подолго интервју Чаушевски зборува за контроверзните проекти во Скопје, навестува нов лик на ГТЦ, зборува за новата фасада на Владата, за зградата на Водовод, одговара на критиките, но потенцира дека, наспроти општото мислење во јавноста, не е „ексклузивец на власта“ кој работи на новите градби. Тој вели: “Моите објекти се препознатливи и во согласност со тајните и финесите на стилската архитектура. Така проектираат и најголемите архитектонски компании”. Цело интервју: http://faktor.mk/archives/121874?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=intervju-zharko-chaushevski-kreator-na-noviot-lik-na-skopje-fasadi-i-zgradi-ne-pravam-po-nichija-direktiva |
||
![]() |
||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
|
![]() Еден цитат: „Зградата на ЈП Водовод, само ќе ја посочи староста и убавината на Кале“. Како е можно зграда која со својот габарит го покрива Калето да ја нагласи неговата убавина? Што си мисли овој лудак, дека сме идиоти?! Уште еден цитат: „ГТЦ со отвореноста не е конкурентен и убаво за Градот Скопје е да дојде до негова реконструкција во затворен мол. Доколку се реконструира во затворен мол, имотот на сопствениците, а со тоа и на државата, ќе порасне.“ За ова немам коментар. И за ова немам коментар: „Во Балканската култура не постои почит кон човекот како најважна творба. Затоа е многу тешко да се создаде систем на почит кон градителското наследство – како нечие авторство.“ Архитект кој бесрамно менува фасади на други архитекти се жали дека на Балканот немало почит кон авторстовото. ![]() За вакви ликови има само едено решение - бесилка. На барокен столб. Или гилотина. За да се долови духот на времето што ни го наметнуваат. ММЕ. Edited by Џоле - 05-Sep-2014 at 08:39 |
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|
of mori majko. lupanje gluposti na kilo. osobeno recenicava so GTC ne znam dali i on si ja razbira.
|
||
![]() |
||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
|
Дури и мало дете може да увиди дека од горенаведеното „интервју“ нема ниту И! Не е возможно да одите со прашања кон некоја личност, а притоа другата страна да ви одговара со линкови од некои портали и со цитати од книги. НЕВОЗМОЖНО Е! Интервјуто е нарачано, а прашањата на неговиот автор се смешни и не допираат во сржта на она што треба да го одговори Чаушевски. Се бламираат и новинарот и архитектот. СРАМОТА!
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Aj da e samo toj i arhitekturata!? Vo site oblasti caruvaat vakvi likovi, koi pozicijata na "rukovodeki organ" im dava golema hrabrost da otvorat usta, po sto covek ostanuva chokiran od toa sto go slusnal!?
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
“Моите објекти се препознатливи и во согласност со тајните и финесите на
стилската архитектура. Така проектираат и најголемите архитектонски
компании”.
би сакал ова да ми го докаже со примери и со архиектонски факти... не намеравам да слушам некој што очигледно позајмува од дрогите на Вангел, барем според тоа што го збори баш ме интересира кои се тие најголеми компании кои така проектираат ![]() Edited by zabegan - 06-Sep-2014 at 01:19 |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() И те молам не ми мафтај со твојата модернистичка библија во раце. Тоа што сакаш да се пофалиш со твојата,книга на принципи,(кои патем во светот на либералниот пазар од '90тите наваму, го газевте толку наивно) не те прави релевантен аналитичар. Пред се заради желбата овој град(Ск) да се гледа како урбанистичка димензија која започнува од 20тиот век, а најмногу со планот на Танге и сл. утопистички урбанисти, чии проекти не доживеаја посебен успех а некаде останаа само како проекти на хартија. Edited by maks - 05-Sep-2014 at 18:50 |
||
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 224225226227228 329> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |