![]() |
![]() |
![]() |
Скопје 2014 |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 231232233234235 329> |
Author | |||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
||
Ај искочи малце од плоштад, ај симни се од железница или меѓународен автобус, ај види каква е сликата за од овој дел да стигнеш до тие фамозни гипс-картон фасади. Ај види колку странци идат према Аеродром мислејќи дека е тоа центар на градот. Не, јас многу добро гледам, вие ништо не гледате. Не ја гледате мизеријата што ни се случува у градот, не гледате реални бројки, не гледате дека турист у Скопје не седи поише од еден ден, не гледате дека сите "пофалби" во странските медиуми се платени од владата на РМ, не гледате дека за да се засити нечиј хир се земаат кредити за плати и пензии, не гледате каков фушерај е целиот проект. А што да прават странците, дошле у Скопје и да се сликаат до инфраструктурните дупки на Скопје? Турист генерално е зезнат поим, зашто секој има различна перцепција. Некој се слика до Уставен зашто му изгледа репрезентативно бидејќи поранешните репрезентативни објекти сеа се затворени, друг го слика Музјот на ВМРО за да покаже дома кај него колку е гадно и кич, трет ја слика куќата на мајка Тереза зашто го почитува нејзиното дело, а не дека му е архитектнско ремек дело тој објект, некои се сликаат колку за да имаат спомен дека биле у Скопје и сл... Па ја изминатиов период сликав рупи и ѓубре низ Париз, Софија, Мадрид... Тоа ме прави помалку турист, или пак јас не смеам да излеам од клишето на обичен турист? Стварно не можам да се соземам како Сител и МТВ го испраа мозокот на обичниот граѓанин со тие фамозни туристи, искочете бе луѓе, отидете само до Софија и Београд па видете колку туристи има таму, па кај нас годишно нема ни 1% од тоа што они го имаат. Туризам не се продава со барок и антички столбови, тоа веќе се помалку пали и во Европа, туризам сега се и модерни згради, урбани квартови, ноќен живот, алтернативен туризам, па чак и пешачки тури низ големите градови. Туризам е и културниот живот, видете само колку странски туристи годишно одат во скопските кино-сали, или колку туристи посетуваат во странство театарски претстави, или пак одат на опера или балет, иако не го разбираат јазикот. Ние денес нудиме туризам што Европа го нудеше пред 15 години. Али толкав е и минимумот позади кој ние заостануваме од развиениот свет. Ама кој да разбере. А и не дај боже некој турист да треба у болница да отиде, па сам ќе си стаи црн печат у пасош. И ко за крај, оди повози се преку лето со воз до Битола, види колку странски туристи има и каква е тремпературата и атмосферата внатре. Ама да, за вас мерило се Букефал и лажниот барок, друго не смеете да забележите. |
|||
23ka.wordpress.com
|
|||
![]() |
|||
DejanKLM ![]() Newbie ![]() Joined: 09-Sep-2014 Location: Austin-Boston Online Status: Offline Posts: 27 |
![]() ![]() |
||
Zalna e nejzinata devaluacija i isimejuvanje na sopstevnata kultura i istorija. Fakt e deka prolistala nekolku knigi na koi se povikuva niz celata statija za da ja podrzi svojata frustracija. Zalno e zatoa sto mesa politika, arhitektura i istorija a nema nikakvo iskustvo od niedna od tie oblasti. Zenata e zbuneta i izgubena... i zal mi e za nea... |
|||
![]() |
|||
kiriOK ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-Apr-2012 Location: Tamworth,UK Online Status: Offline Posts: 1023 |
![]() ![]() |
||
Аљоша сине,еве ти го рајското катче,еве ти го Скопје 2014,еве ти ја митската земја која е разкрсница на цивилизации,еве ти го ''името не го даваме''...уживај. Јас сум при крај со процедурата за емиграција од РМ,па да ви кажам дека овој последниов пат кога не бев во Македонија така за подолго (за прв пат на таков период) и кога се вратив многу детално увидов колку е сето ова жално,колку и народов станал жален и отупен,но пред се измачен и скиснат но сепак заблуден со лажна надеж,која го тера само да се бори то ест да преживува за нешто што е безидејно...и колку мизерно изгледа целава околина во која живееме,пред се проектов Скопје 2014,за него да додадам неелегантно,кичасто,комплексашки,кретенски. Гледајте да се спасувате од ова лудило,друго чаре нема...дури и да сте добро ситуирани во Скопје (недај боже да живеете надвор од Скопје)...да имате свој стан,приходи,родители кои ве помагаат...едноставно не се исплати да бидете во оваа држава,како и да свртиш си во минус. Отидов малку офтопик ама ептен ми е преку К од вакви заебанции. Edited by kiriOK - 15-Sep-2014 at 16:33 |
|||
![]() |
|||
DejanKLM ![]() Newbie ![]() Joined: 09-Sep-2014 Location: Austin-Boston Online Status: Offline Posts: 27 |
![]() ![]() |
||
Te razbiram za frustracijata, i da ti kazam pravo ne si edinstven koj se custvuva taka. Na celava rabota gledam kako ednen tranzicionen period niz koj, za zal, edna ili dve generacii ke treba da pominat pred nesto da se popravi. Na Makedonija i narodot im fali edna rabota sto ne naucija za poslednite 500 - 600 godini = Edinstvo. Lugje se pcujat, tepaat i vregaat na ulica, na semafori, a kako sto gledam i tuka po forumite. Gnevni se sami na sebesi i toa kreira edna depresivna i napnata atmosfera vo koja sekoja nadez se gasi... |
|||
![]() |
|||
AndronikDuka ![]() Newbiе ![]() Joined: 06-Jun-2014 Online Status: Offline Posts: 14 |
![]() ![]() |
||
Колку што јас знам таа има искуство од прва рака на дел од таа историја во однос на тоа да се биде жртва на комунизмот. Тоа според твојава логика на патриотизам би требало по дефиниција да ја направи вљубеник во СК2014 ама веројатно не е така. Како и да е, нема потреба јас да ја бранам авторката или пак да напаѓам, изведувањето во текстот е јасно така што можеби и не треба да се зборува за став туку за следствие, но не е тука местото за тоа. Што се однесува до твоето жалење, секој жали за нешто прашање е дали форумов е место за жалење или за дискусија... |
|||
![]() |
|||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
||
Она што нема да ти го кажат на Шител е дека бројот на странски туристи континуирано расте од 2001-ва наваму кога истиот беше најмал (од познати причини). 2001 ~100к. 2006 ~200К. 2013 ~400К. Отприлика толку имало и во 1973та, а доста повеќе низ 80тите (врвот е близу 700К во 1987ма). А тогаш немаше ни фонтани, ни бароци. Најголем раст има на туристи од Грција, Турција и Холандија. И кај други приметив значаен пораст во проценти, ама како бројка се занемарливи. Холандија е единствена земја од Запад кај што има драстично зголемување. Што мислиш дал е тоа ради ск2014 или ради воспоставените летни тури? Од другиве земји (Германија, Франција, Италија, САД, Канада итн.) бројките горе долу стагнираат. Странски туристи - ноќевања 2009 - 2013 по проценти. Скопје +23.6 Планински места +64.4 Др. тур. места +61.9 Др. места +101.8 Зошто покрај „велелепниот“ Ск2014 бајаги поголемо зголемување на бројот на ноќевања има во другите места отколку во Скопје? Подетално: http://www.stat.gov.mk/Publikacii/8.4.14.01.pdf |
|||
![]() |
|||
Lerin ![]() Groupie ![]() Joined: 07-Feb-2014 Online Status: Offline Posts: 95 |
![]() ![]() |
||
Нема што да ми каже Сител бе 24 сата,кулирај.
Се гледа помини низ центар ќе бидиш туристи,нешто што порано беше научна фантастика,всушност и што би дошле да видат,градски ѕид ? хах. |
|||
![]() |
|||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
||
Лерин, никој не оспорува дека како последица на проектот Скопје 2014 се средија некои запуштени делови на градот. За впечатоците на туристите треба да се спроведе опсежно истражување, па да видиме што мислат тие. Јас следам разни форуми за архитектура на интернет, следам некои списанија за архитектура, блогови итн. итн. Ретко каде овој проект се споменува во позитивен контекст од стручни лица (одредени објекти, најмногу катната гаража спроти управната зграда на Макпетрол, добија позитивен одек). Најчесто нè споменуваат и нè сместуваат во рангот на земјите како Туркменистан (истражи малку, ќе сфатиш зошто). Проектот придонесе да се слушне низ светот за Скопје и за Македонија, ама не по добро. Да, некој ќе рече и лошата реклама дека е реклама, но јас не би се согласил. Ова што се гради денес ќе стои со години, а кога ќе смени политичката гарнитура, ќе го добие истиот однос што сега го добиваат зградите градени во едно друго време. И Скопје пак ќе личи на запуштена паланка.
|
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
||
Секаде во светот расте бројот на туристи, па дури и во Северна Кореја. Тоа е глобален тренд кој произлегува од развојот на транспортните комуникации, мобилноста на луѓето и новите медиуми, се разбира и порастот на приходите во развиените земји. Ако некој во оваа земја верува дека растот на туризмот во Македонија е поради тоа што странците ги гледаат делата на премиерот низ центарот на Скопје и за тоа се одлучуваат да ја посетат земјава, тогаш стварно ...... (крајот на реченицава сами дополнете си го!) |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Nema nikakvo pogolemo iskustvo od molerot moj sto mi ja isfarba celata fasada.
Ne e tocno i ne e vozmozno i da sakas... Ne me interesira voopsto dali e za ili protiv ovoj proekt. Ako e stvarno protiv, onda ima nacin na koj sto moze da ja potvrdi svojata teza bez da generalizira za istorijata i kulturata na eden narod i da navreduva grupa lugje poradi toa sto taa ne e sigurna kade pripagja....
Koga se postira link za vakov artikl imam pravo da go procitam a kakvi custva ke pobudi toj artikl kaj mene e druga rabota... Zalenje e sigrno sto imam za poveketo lugje vo MK, najmnogu poradi gluposta na postarata generacija i poradi nivnata ne involviranost... Sepak zalenjeto e mnogu podobro od pcuenjeto i direktnite navredi sto mnogu clenovi ovde gi koristat kako del on nivniot sekojdneven recnik. |
|||
![]() |
|||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
||
Чаршијата со сите свои знаменитости, Кале, Камен Мост, Пантелејмон... објекти што имаат културно-историска вредност. Туку, ги погледна ли бројките и процентите воопшто? Или порелевантни се од око мерењата? |
|||
![]() |
|||
Lerin ![]() Groupie ![]() Joined: 07-Feb-2014 Online Status: Offline Posts: 95 |
![]() ![]() |
||
Друже,освен чаршијата ? Ај искрено кажи,јас со очи немам видено турист да премине улица да се упати накај градски ѕид,не верувам дека е само стереотип,едноставно на луѓе што се навикнати да гледаат убави објекти,такви бетонски изроди им бодат очи,на страна тоа што се запуштени до бескрај. Јас на пример првин нив би им сменил фасада отколку на што било друго во градов... Камен мост за 3-4 мин. ќе го поминеш....крај краева еве и доста да се објекти,убавиот град го прават убав обичните згради,сегде е така Париз не одат да го посетат само заради Ајфеловата кула,таму кај и да погледнеш гледаш убав објект,тоа ми е мене муабетот,да се средат повеќето згради во строгиот центар ќе видиш како туристите ќе се раштркаат. И нормално ќе се зголеми бројот. Инаку во поглед на посети,вие заборавате дека до скоро време ем што немаше што да се види во Скопје,туку скоро и да немаше нормални хотели,еве сега со Мериот и Хилтон малку ќе се подобри ситуацијата,и дај боже ако се продадат и изградат хотели односно тие три парцели на кеј кои се нудат.... |
|||
![]() |
|||
AndronikDuka ![]() Newbiе ![]() Joined: 06-Jun-2014 Online Status: Offline Posts: 14 |
![]() ![]() |
||
Твојот молер не напишал текст за СК2014, барем не си посочил каде е нели?
Не нема друг начин. Иследувањето е мошне доследно и се однесува токму на сервирањето на „патриотизмот“, „историјата“ и „културната традиција“ како заднина на овие смешни потфати во центарот. Дискутирано е поопширно порано на форумов да не се повторувам. Не се работи за твоето допаѓање против туѓото, се работи за аргументација. Само за тоа се работи...
Не сум јас тој кој може да зема и одзема права, туку ти кажувам дека твоите чувства како навреденост заради нечиј начин на излагање, жалење за истото, па понатаму читање на фрустрираност кај други членови на форумов, па моќ за проникнување низ глупоста на постарата генерација (што и да значи тоа) се многу непродуктивни за дискусијава на форумов која се обидува да биде аргументирана барем колку што можам јас да видам. Всушност зарем не беше ти тој кој ги обвинуваше останатите членови на форумов за преголема чувствителност или сето тоа зависи тоа од квалитетот на чувството и кој чувствува? |
|||
![]() |
|||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||
згора на тоа, нема време за никаква реакција, затоа што демократскиот аспект на донесувањето на еден проект или урбанистички план е сосема изземено од ситуацијава (дел од процедурите, кои нели само ги мафтаме и не се битни)... плановите се донесуваат преку ноќ и ние сме среќни ако воопшто бидеме информирани како изгледа барем фасада една... затоа и ја постирав иницијативата за плоштадот во Пловдив, за да го осетите барем тој ефект на отвореност и јасност на еден предлог проект а тоа што никој досега не отворил образовно-информативна програма за објектите, за градот или за било што барем малце едукативно, е поради несериозноста на медиумите.... еве, и да не беа сите тие медиуми политички загадени и информациите да не беа сервирани во форма на пропаганден материјал... на кои телевизии ќе имаше таква информативна програма? на истите телевизии има турски серии, звезде гранда и мењам жену и слични бљувотини ![]() и не ги обвинувам, медиумот се врти кон тоа што се бара... таков е менталитетот на народот и тоа тешко се менува... дури и да има прекрасни образовни емисии, дебати, ток шоуа и документарци, гледачот едноставно ќе го сврти каналот... а утре кога ќе дојде време за тоа да се ттрачари по чаршија, ќе ги искаже најголемите глупости на тие теми и не е ни чудо што политиката толку лесно владее на овие простори, затоа што најпрво има на располагање проста гладна игноратна раја и има и доста народ кој знае да го цени тоа што го има, доказ за тоа е реакцијата која се појави за промената на фасадата на ГТЦ, само што на најголем дел од нас смачено ни е од тукашниот селско-стопански менталитет кој не знае да почитува вредности дури и ако со сила во врат му ги напикаш... и некој еднаш на форумов ме праша зошто не учествував на протестот за ГТЦ... епа еве зошто... дури и макотрпно да се избориш за некоја вредност, утре некое сељачишете ќе го упропасти тоа а и последен пат кога учествував на протест за нешто слично, требаше да се испотепам со сопствен народ! со истите луѓе за кои сакаш да создадеш нешто подобро, без разлика дали се буниш против нешто или сакаш да дадеш некаков предлог... и типичен пример за таквата состојба на општ хаос, ти се форумскиве тролови тука, што во последниве две страни само глупости тропаат, додека се трудиш да објасниш нешто за колективно добро... дури и форумиве по интернет се загадија со тој хаос... |
|||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Ne i ne ni mislam da go prasam, zatoa sto vo opsto ne mi znaci nisto negovoto mislenje, isto kaki i na Jasna...
Toa e tvoj a i problem na poveketo lugje vo MK. So vregjanje i placenje po forumi nema nisto da napravite... ama znam deka polesno e da opcues sve po red i da dobies edno kratko zadovolstvo odkolku da go resis samiot problem.
Ne vo opsto ne obvinuvam nikoj za nisto, vie ziveete vo nekoja nokna mora, opkruzeni so politicki prepukuvanja 24/7 dodeka nekoi polu-klalificirani lugje ja turkaat topkata nanapred. A zalnata rabota e sto nema nikoj poklalificiran od niv da se zafati za taa rabota. Onie koi sto gi falite i im davate nagradi uste poutepani se.... zatoa i vikam deka ke treba najmalku uste edno dve-tri generacii pred da vidime nekakvi pozitivni promeni vo nasata zemja... Dotogas ke bidam barem sreken so vakvi marginalni promeni kako SK2014, zatoa sto koga doagjam na poseta barem ne mora da gledam post komunisticki apokalipticki zdanija... i zapusteni objekti koi se pred raspaganje. |
|||
![]() |
|||
vedran1982 ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 03-Jan-2014 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 71 |
![]() ![]() |
||
Научно е докажано дека туристите обожаваат античко-барокен стиропор и гипс картон, автентичен за овој регион.
|
|||
![]() |
|||
kiriOK ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-Apr-2012 Location: Tamworth,UK Online Status: Offline Posts: 1023 |
![]() ![]() |
||
На страна тоа колку треба да бидеш изкомплексиран за да го градиш својот главен град поради туристи.
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Точно,знаеш што е потрагичното ? Што на некој десетици години претходно не му текнало,чекај бе кога ќе градиме да градиме да ни биде убаво за нас,дај да не си го грдиме градот со бетонски чудовишта. |
|||
![]() |
|||
vedran1982 ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 03-Jan-2014 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 71 |
![]() ![]() |
||
Треба да бидеш максимално искомплексиран.
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Исто така е докажано дека модерната уметност и архитектура ги одвраќа туристите. Уствари целиот свет се преориентира кон модерни зданија пошто им е преку глава од туристи и сакаат да го намалат нивниот број. Воедно и на самите жители очите им се толку преполнија со убавина, па грдите модерни структури го вратија посакуваниот баланс. Познат е верувам случајот со станарите од зградата бр.41 на авенијата Елисејски полиња. Имено, истите не можејќи повеќе да ги поднесат заслепувачките блицеви на туристите кои нонстоп се фотографираа пред нивниот влез, решија да ја модернизираат фасадата на зградата кај што живеат. Сета декорација беше отстранета, а на нејзино место дојдоа грдите чисти линии и редови прозорци со венецијанери. Дури и завесите ги продадоа на женски пазар. Сега туристите во широк лак и со нескриено гадење ја одминуваат зградата, а некои (претежно Балканци со рафиниран вкус за класицизам) дури и се крстат и фрлаат клетви притоа. Градоначалникот на Скопје при својата неодамнешна посета случајно вртејќи го погледот ја здогледа грдата модернистичка фасада и замалку ќе изгубеше свест. Испратена беше и официјална протестна нота на највисоко ниво, како и закана дека можеби повеќе нема да стапне во градот на светлината. Но, на станарите од бр.41 тоа воопшто не им смета бидејќи си живеат во мир и спокој, и тоа во центарот на Париз. Edited by fichot - 16-Sep-2014 at 22:32 |
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 231232233234235 329> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |