![]() |
![]() |
![]() |
Скопје 2014 |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 255256257258259 329> |
Author | ||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
од кој аспект го аргументираш сето ова? само звучиш контрадикторно... кои факти не се на наша страна? не разбирам, затоа што цело време токму ова ми е барем на мене поентата |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
и уште една работа која ќе ја повторам по не знам кој пат... за што збориме кога се вели Ск2014? никој не може да го искоментира како појава, затоа што е неверојатен кластерфак од настани и проекти што е тоа што морало да се случи, што е од исклучително значење? биртиите во Вардар? Споменикот на плоштад? објектот на АЕК? мостот око? каде сте бре сите кога треба посебно и конкретно да се дискутира за секој проект? сепак секој проект си е приказна за себе, со свои проблеми, и тоа не зборам за површности како што е фасадата на објектите, туку за логиката на самиот потег, за тоа каков е како идеја, како функција, како влијание, па потоа за начинот на реализација најлесно е кога треба да се вадат општи филозофии за битието на Ск2014... тогаш ќе си се врткаме бескрајно со истите безвезни дискусии што ќе кажете на пример за тоа што Ск2014 можеше да го нанесе импактот кој му го припишувате, без повеќе од пола од дебилностите кои излегоа како идеи далеку после презентирањето на иницијалната идеја, во која најверојатно не биле планирани ни сите општи визуелизации презентирани во неквалитетното и неконкретното клипче на youtube? |
||
|
||
![]() |
||
maks ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Sep-2012 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 106 |
![]() ![]() |
|
..гледам си се наспал денеска па си спремен за блуење оган пак!
Се што имав да кажам со факти го изнесов многу пати до сега. Досегашните експерименти над Скопје, говорат идентично како кога, при развојот на еден човек во неговите рани години, го устројувате на начин неприроден и непознат за него, а потоа се чудите кога од истито тој човек во подоцнежни години излегуваат патолошки чуда! Ск 14 е наш mindset, доаѓа од нас самите! Тука нема филозофија. Тоа што некој те поучил на неделниот ручек дека партизаните испитуваат секогаш некоја работа до крај пред да ја почнат, се приказни за мали деца! Идеологија постоела и пред овој проект. Него го живеевме во пред и постземјотресно Скопје. Сосем случајно ако погледнеме низ бројки, луѓето во основа немаат изразени негативни чувства кон овој нов изглед на градот, оти им оддава европски впечаток. Нешто што им е блиско како сентимент и светоглед. Нема во ова никаква филозофија. Затоа престани да се фаќаш за сламки, бродови и слични изблици кои се нормални за вакви атипични појави не само кај нас туку и низ Европа и светот. Времето и луѓето ќе кажат што сакаат да гледаат секој ден а што не. И верувај тоа нема да бидат просветлените модернисти од виртуелното Скопје, туку реални граѓани и корисници на просторот, кои немаат индоктринирана претстава за тоа како нешто смее а како никако не смее да изгледа! Жално е што вашата фактографија е анахрона и од поодамна неразбирлива. Да повторам уште еднаш, провери ги фактите и ти Zabegan, што ги постирав во одговорот кај Џоле, со стручни луѓе-твои пријатели. ПРОВЕРИ ГИ! А потоа може да продолжиме со било какава дебата, во спротивно, вашите политички обвинувања за просторните анализи и факти се ирелевантни. Edited by maks - 26-Mar-2015 at 14:39 |
||
Architecture is the living organisam of society>It shows your dreams!
|
||
![]() |
||
maks ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Sep-2012 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 106 |
![]() ![]() |
|
Дечко, ако се навратиш на моите претходни постови, точно ќе лоцираш дека сум заклучил, оти благодарение на еден октроиран образовен модел на претставување на Архитектурата, ние денес соочени со пазарни и демократски услови на работење, не можевме и немавме капацитет да се снајдеме!
Да ти упростам, толку ни беше капацитетот. |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Абе дечко, ти си утопистички модернист!Ти незнаеш како нештото може да изгледа, ако нема права геометриска линија.
Тука е проблемот во оваа комуникација. Едноставно секој поинаков концепт, за тебе е невалиден. Жално. |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
и сума сумарум, што сака авторот да каже тука?
дека народот сам си бара? па народот не знае што сака бе другар... после 20 години истиов шизофреничен народ може да го мрази Ск2014... и што со тоа сценарио? пак од ново истите бљувотини треба да ги доживуваме? баш ме интересира кои чаршиски коментари ќе се вадат тогаш? најголемите комунисти, и ко што викаш ти, слепи модернисти од свое време (дали од брутализам или француски поткровја, сеедно) денес се многу големи парижани чиј што идентитет лежи во Версај... дај не ме зезај... Edited by zabegan - 26-Mar-2015 at 18:47 |
||
|
||
![]() |
||
phenomenon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Oct-2010 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 2691 |
![]() ![]() |
|
Браво. Воодушевен сум од твојот светоглед. Како само успеавте вашата иновативност и креативност да си ја искажете во некој налудничав, беспотребен, па дури и штетен проект, како што е Скопје 2014 наместо вашиот талент да го употребевте во проектирање на некое училиште или амбуланта? Еве како изгледа едно селско основно училиште во Словенија: http://zena.blic.rs/Porodica/31668/PORAZAVAJUCE-za-nas-Ovako-izgleda-jedna-obicna-skola-u-Sloveniji ![]() Посочи ми ако можеш каде има вакво училиште во Македонија? Си ги видел ли ти училиштата, градинките, амбулантите, болниците, железничките станици итн. на што личат? Или според тебе, овие се маргинални работи кога е во прашање татковината? Edited by phenomenon - 27-Mar-2015 at 10:39 |
||
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
||
![]() |
||
kliment ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 18-Sep-2012 Online Status: Offline Posts: 55 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
Kid_A ![]() Senior Member ![]() Joined: 24-Nov-2014 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 452 |
![]() ![]() |
|
Кај нас се што се прави ново не дочекува, а да не биде искршено, демолирано и искрадено. Тоа ни е културата, нивото на свеста и начинот на живот. Многу училишта кај нас се реновираа, добија и спортски сали. Не мора секогаш негативна кампања да се шири. Можам да те прошетам низ Источна и Централна Македонија и да видиш дека скоро сите градски образовни институции се топ средени за наши услови. Ги имаат сите услови за нормално образование. Селските училишта ни се запустени малку, но во многу села едвај има и една паралелка ученици. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Со самото тоа што играш на психологијата, наши и ваши, партизани и комунисти, спасители и предавници, оваа дискусија за просторните аспекти на еден ваков проект-таков каков што е, губи секаква смисла за дискусија.
( Јас во Ск14 не сум учествувал, но од секогаш сум сметал дека на овој град му е потребен , проект од ТИПОТ на СК14-со доминантно европски вредносни дискурси во архитектонска и стилско изразна смисла). Исто така од психолошка гледна точка, нашите идеолошки разлики во националното македонско ткиво, се сведуваат на намќорести-сезнајковци од родители, без визија и палави и неодговорни деца со многу приказни и фантазија,што е и главниот конфликт подеднакво политички и културен во оваа држава со децении, но вие тоа очигледно не сакате да го согледате, оти по мое согледување сте на едната од овие две страни. Да ме враќаш на примери од типот на ,,училишта во Словенија,, е исто како да си ме спуштил на најниско ниво на дебата, во која јас ќе требаше да ти одговорам во политички манир, дека ете ОВИЕ градат и училишта и се друго што треба. Зошто не може да допре до тебе/вас идејата, дека некој со современи параметри , негува одговорен- историски пристап во регионален и европски конктекст кон Македонија? Архитектурата не е , и нема никогаш да биде исклучена од една ваква историска улога. Дилемава, ја оставам на времето и вас самите да ја расчлените, ако воопшто дозволите гласот на инутицијата и разумот да допре во вас. Ќе се обидам да не ве вознемирувам со моите согледувања, а верувам тоа ќе предизвика восклик од олеснување кај дел од вас, оти нели така ќе можете да си се тапкате по раме, оти сте само и само вие со вистинската визија за просторот околу нас. Не ве вознемирувам повеќе ниту во вашите статистичко -утопистички пресметки и замисли, за тоа што се можело, а не се направило, со парите од овој проект.(Како низ историјата тоа да не се случувало во други држави-не го кажувам и никогаш нема да го помислам како алиби, но просто како цивилизациски процес на растење и осозновање историски, па макар и во ваква форма). Ете, вие бидете во вашите светови (и по мое длабоко убедување, никаде на друго место), вистинските просторни модернисти и урбани пуристи. Жално за менталната матрица на оваа неосвестена урбана средина. Edited by maks - 27-Mar-2015 at 15:54 |
||
|
||
![]() |
||
Gradinarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Aug-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 369 |
![]() ![]() |
|
Иако на прв поглед „репликата„ со школо в Дежеле изгледа моќно и на место, последниов пост на МАКС тангира во срж работи кои не` држат долу на дното. Што би рекол captain Kirk: reality is somewhere between, но Макс, сосема коректно гледиште на работите и вистинито, иако и јас, како што најверојатно и ти и многу други, не го поддржуваме СК 2014 во сите негови дубиози. Би парафразирал, Макс нека се обрати кон народот, а Феноменон кон државните институции и се ќе си дојде на место.
|
||
..... .......
|
||
![]() |
||
phenomenon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Oct-2010 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 2691 |
![]() ![]() |
|
@maks, да го занемариме економскиот аспект на Скопје 2014 и да го набљудуваме само од историска и од уметничка гледна точка.
Си се запрашал ли зошто се гради во барок и неокласицизам, уметнички правци кои се појавиле во Италија и Франција, а не во ренесансен стил, кога почетоците на ренесансата се токму овде, во Македонија? Ренесансата во Европа започнува со фреската „Успение на Богородица“ која се наоѓа во црквата „Богородица Перивлепта“ во Охрид. http://www.mn.mk/kultura/9131-Renesansata-pocnala-od-Makedonija ![]() Исто така, за фреските во црквата „Св. Пантелејмон" во Нерези од XII век, се тврди дека ја наговестуваат ренесансата во Италија. ![]() http://fr.wikipedia.org/wiki/Fresque Дали ти како архитект, и воедно уметник, не си навреден што нашето културно наследство се отфрла на најгруб можен начин за сметка на барок и неокласицизам кои никогаш и не постоеле во Македонија како уметнички правци? И тоа не било какво културно наследство, туку предвесниците на ренесансата кои се наоѓаат на македонска почва, а кои се целосно игнорирани во проектот Скопје 2014. Edited by phenomenon - 27-Mar-2015 at 17:24 |
||
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
||
![]() |
||
one1 ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 13-Mar-2013 Online Status: Offline Posts: 416 |
![]() ![]() |
|
Словенците се само Германци исто како и останатите централни европски нации. Менталитет не се менува такашто сувишто е да се дискутира зошто со тек на време го достигнале тоа ниво на раст и развој во едно дриштво.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Gradinarot, мило ми е кога ќе прочитам луѓе со сопствен став различен од останатите.
Сосем си во право со ставот на captain Kirk: reality is somewhere between. Ајде да ја започнеме дискусијата, но со факти и ставови за тоа каков израз/посебност треба да носи нашиот архитектонски простор? Конечно, нема зошто било кој да се обраќа било кому, на овој форум сме сите дел од едното исто, народот и (веројатно има луѓе од)институциите кои не читаат и учевствуваат во овие дебати. ![]() |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Phenomenon, ќе те замолам да ги пребараш сите моите постови во оваа нишка.
Ќе видиш дека ги има фактите и одговорите, кои ги наведуваш и бараш. |
||
|
||
![]() |
||
Svarog ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 21-Mar-2015 Online Status: Offline Posts: 92 |
![]() ![]() |
|
Пријател, ти си тој што води дискусија без факти и аргументи.
Те прашав и тебе и Kid зошто сметате дека Скопје 2014 е многу подобар проект отколку да се инвестираат тие пари во инфраструктура (железници, автопати, капацитети за производство на ел. енергија, комунална инфраструктура...)? Како парите од Скопје 2014 ќе се вратат т.е. колку профитабилен проект е СК14 ако се знае дека за споменици и фасади се одвоени 25 милиони евра и годишно се одвојува нешто повеќе од 1 милион евра за одржување на истите? Како СК14 ќе ја развие економијата во Македонија т.е. како ќе влијае врз подобрување на животниот стандард на населението? |
||
![]() |
||
Z|evzek ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Jun-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 423 |
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
Svarog ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 21-Mar-2015 Online Status: Offline Posts: 92 |
![]() ![]() |
|
Па токму преку тоа се гледа и неоправданоста на проектот и тоа е причината поради која Скопје 2014 во ваква форма каква што е не требаше да се случи.
И не треба да си врвен економист за да дадеш одговор на тие прашања или пак да направиш споредба со Скопје 2014 и можните алтернативи за инвестирање на парите и ефектите од тие алтернативни инвестирања. |
||
![]() |
||
Z|evzek ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Jun-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 423 |
![]() ![]() |
|
Напротив треба да си не врвен, ама добар економист за да дадеш одговор на ова прашање. Еве ја и ти како просечно упатени во економијата сметаме дека е тотален шит, но други сметаат дека за градежниците, архитектите, инжињерите, уметниците е тотална утопија. Кој е во право ? Сигурно не сме јас и ти просечните економисти ![]() |
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
Секоја ден сум све поуверен(снимкиве само тоа го потврдуваат) дека целта на Ск2014 е ставање на печат на своето владеење.
За правење на пари како што имам веќе кажано многу постови наназад,служат автопатите.таму лесно е да се фризираат бројките колку кубни метри земја е извадено и однесено. |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 255256257258259 329> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |