![]() |
![]() |
![]() |
Скопје 2014 |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 279280281282283 329> |
Author | |||||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
||||
Точно така, македонскиот премиер Груевски реши „Рекорд“ да стане пешачка зона. Така треба да гласи реченицата. Бидејќи, дали власта ги праша граѓаните дали сакаат оваа сообраќајница да стане пешачка зона? И дали сакаат „барок“ на зградите? И дали граѓаните од овој дел на градот се запознаени со оваа идеја? И што имаат да кажат за ова од Асоцијација на архитекти на Македонија, Комора на овластени архитекти и инженери, Архитектонски факултет, Градежен факултет, Факултет за сообраќај? НЕ! Се` се сведе на една кратка вест на Курир и во Република како од времето на СССР со „ТАСС е овластен да извести“... бидејќи ситуацијата била АЛО МИЛЕ МИ ТЕКНА! |
|||||
![]() |
|||||
Navigator ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2014 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 678 |
![]() ![]() |
||||
Досаден си со истите муабети. И се поочајно звучиш, морам да речам. Секако дека премиерот ќе одлучи, затоа што тој е претседател на владата која добила мандат да решава за вакви и други прашања. Ти се допаѓало тоа тебе или не. |
|||||
![]() |
|||||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
||||
Гореспоменатата личност има други овластувања - урбанизмот, архитектурата и слично не спаѓаат во негови надлежности. Бојан убаво ги наброја установите кои треба да се занимаваат со пешачки зони и улици. Токму нивното заобиколување доведе до сегашнава мизерна состојба.
|
|||||
За сè има вторпат
|
|||||
![]() |
|||||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
||||
Ako moze "MIZERNATA SOSTOJBA" da se potkrepi so konkretni fakti, kade, koga, sto doprinelo za taa mizerna sostojba. Koi pesacki zoni i ulici se MIZERNI ili pomizerni od sto bile. Vaka so floskuli izvadeni od rakav nema nikade da stigneme. |
|||||
![]() |
|||||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
||||
Navigator, така е, како во секоја земја од субсахарска Африка и поранешните земји на СССР, премиерот е тој што одлучува која улица како ќе изгледа. Права демократска власт. |
|||||
![]() |
|||||
Navigator ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2014 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 678 |
![]() ![]() |
||||
Сакам кажам, не знам речам ![]() Знаеш, бесот ти влијае и на перцепцијата и на перформансот. Затоа, само смирено и повеќе читање. |
|||||
![]() |
|||||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
||||
Имаш фотографии од пешачката улица Никола Вапцаров во соодветната тема. Плоштад Јадран веќе почнува да покажува знаци на пропаѓање: пропаднати коцки, искршени столпчиња, дамки од масло и нафта што тече од колите кои си се паркираат каде ќе им текне итн. Плоштад Карпошово востание/Филип Втори исто така покажува знаци на пропаѓање - изместени плочи, пропаднат плочник итн. Плоштад Македонија - не се одржува редовно, па белите „пикселизирани“ коцки поцрнеа. Згора на тоа, полни се со исплукани гуми за џвакање кои никој не ги отстранува, а кои потемнуваат со тек на време и личат како да се црни коцки. Да не збориме за начинот на кој новите коцки се споени со стариот плочник - обичен малтер, залепен онака, кој веќе почнува да попушта и да се појавуваат пукнатини. Вака на прва, овие ми текнуваат, а ќе има уште многу, со оглед на начинот на кој се прават работите кај нас. Но ова се муабети за темата за Пешачки зони и паркови, не за тука. |
|||||
За сè има вторпат
|
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
Navigator, компасот не ти работи. Не само на тебе, туку на целата твоја врхушка! |
|||||
![]() |
|||||
iGi_PoP ![]() Senior Member ![]() Joined: 09-Apr-2015 Online Status: Offline Posts: 213 |
![]() ![]() |
||||
Bojan, i na tebe i na Navigator vi predlozuvam da se najdete nekade nadvor i da se ispomavate ubavo da vi izleze besov od sistemot.
A u megu vreme i preporacuvam ubav vikend na Zaev i na Gruevski... deka i na dvajcata gi boli kurot za toa sto vie mislite... |
|||||
![]() |
|||||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
||||
iGi_PoP you win the internet
![]() Со мала разлика дека не секој кој не се согласува со лудилово е за Заев. Јас и двата кловна подеднакво ги презирам. Ама едниот е на власт, другиот не е. Тоа е разликата. |
|||||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|||||
![]() |
|||||
King ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Apr-2015 Online Status: Offline Posts: 654 |
![]() ![]() |
||||
Ти дозволив неколку пати да се занимаваш со мене и да навредуваш, но бидејки си тотално необразован, да ти објаснам: 1. Многу подобро од тебе знам што е Сорос, кој се неговите мотиви, како функционира, какви се крајните резултати од функционирањето на фондацијата - Само плитки умови како тебе можат да помислат дена Џорџи го заболе за демократијата и слободата во Македонија, Бурунди, Белорусија или Камбоџа - Само плитки умови како тебе можат да помислат дека Џорџ Сорос ќе инвестира (фрла) *свои* пари во НВО низ светот - Само плитки умови како тебе не разбираат дека Американската влада преку него (бидејки неможе официјално како држава) инвестираат во НВО кои подоцна ги користат за свои цели - Уште само ти незнаеш дека истата таа Сорос ја забранија, избркаа, ја прогласија нон-грата, заради шпиунски активности, и подривање на системите во многу држави - Ете паметен тоа е Сорос глобално 2. Тебе ли треба да те прашам кого ќе цитирам, јас никого не цитирав, всушност ти не ни знаеш што е цитат. Ако моите ставови ти се слични со некои други значи дека има повеќемина кои мислат различно од тебе 3.Од кај знаеш ти дека тие што ги плаќа Сорос се *други поеминентни членови*, јас ниедно име не споменав, да ни си ја ишкаш мувата од капата? 4. И за крај, олабави ме те молам, не се занимавај со мене, дискутирај на некоја од темите, колку и да си неупатен, кажи си нешто, било што, мене остави ме да си ги кажувам моите ставови. |
|||||
![]() |
|||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||||
најпрво, да се разбереме, дека мал ринг треба целосно да се напрви пешачка зона како и да е... второ, за да се направи пешачка зона од мал ринг, треба да се реши трназитиниот сообраќај на генерално ниво (вклучувајќи го скопскиот сообрќај во глобала и неговите главни коридори) и да се реши пристапот до паркинзите на објектите во мал ринг трето, проектот што сега се спрема, е неверојатно глуп, затоа што не носи ниаков новитет... прометот од чуповски, само се преместува на Даме Груев, а за тоа треба да се испофрлаат еден куп пари, да се руши објект, да се покоси пола пешачка зона, паркинг и дрвореди, а технички не се постигнува ништо... ул. Македонија пак ќе биде пресечена од прометен булевар, а сообраќајот нема ништо посебно да се подобри за Рекорд да се направи пешачка зона, треба или да се изгради подземен булевар што ќе ги поврзува К.Ј. Питу и Партизанска, или да се реши инфраструктурната мрежа, во која моментално имаме слепи краеви и сообраќајни џворови... на пример, голем дел од сообраќајот на рекорд значително би се намалил ако се изгради спојаката меѓу Гоце Длечев и АВНОЈ и ако се комплетира замислата за Јужен, макар и прикрпено вака со кружни текови и проширувања |
|||||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|||||
![]() |
|||||
King ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Apr-2015 Online Status: Offline Posts: 654 |
![]() ![]() |
||||
Целосно се согласувам со тебе, пропаѓаат пешачките зони во центарот, убаво направени, наместо да траат со години... Градоначалникот на центар по цел ден се слика со некакви, невладини, млати празна слама, наместо да си ги брка работите кои се во негова надлежност. Одржувањето на уличките е ситна пара, нема крупна аванта, затоа елитниот градоначалник не се занимава со нив, едно ново сокаче (уште ако е бомеско), еве ти нов стан за него. Со пумпа да не збориме, цела зграда ќе купи, од помалите додуше... п.с Им се извинувам на оние двајцата што го критикував Жерновски, нема више да се повтори |
|||||
![]() |
|||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||||
![]() стварно бе брат, олади малце, јас сум четврти член што ти кажува |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
Да го банираме Бојан, на него 5 члена му рекоа да олади, јас додуше не сум му рекол. Дали си при памет ти воопшто, овде се збори за владата дека се робовласници, диктатори, лудаци, дека го уништија градот, го цитираат премиерот и министри од бомбите. Требало да се лечат, ке гу уапселе уште малку и секакви гнасотилаци. Јас најкултурно зборам за тоа дека Градоначалникот на Центар не си ја врши својата работа за која е избран и платен, и тоа го поткрепувам со примери. Ти мене ми викаш да оладам??? Дај ти олади, или замрзни се ако сакаш!!! Edited by King - 22-Oct-2015 at 18:43 |
|||||
![]() |
|||||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
||||
Крале, држи си се ти до семантика, веројатно таму повеќе се разбираш.
Кажи ми како ги анатемисуваат Македонските вредности (Мв) овие, пу-јазк, „соросоиди“? Кои се Мв? Криминалот, корупцијата, беззаконието, двојниот аршин, селективноста на судството, невкусот, нетранспарентноста, игнорантноста, уцените...? Како стремежот за зачувување на најимпозантните градби (најголем дел од домашни автори), градби во кои се вметнати формите и детаљите од традиционалното македонско градителство (нормално, интерпретирани на современ јазик) го толкуваш како предавство кон Мв? Како желбата јавноста да дознае за криминалите и заобиколувањето на законите како и нетранспарентноста во „проектот“ СК014 ги толкуваш како анатема врз Мв? (продолжува, можеби) |
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
![]() |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
Ти благодарам што ме упати на прав пат, туку уличките во центарот да не ги заборавиме, нели вие газите цврсто со двете нозе на земја, може и да се сопнеш. За уличките де, за дупките (нови), или можеби не смееш да збориш за тоа? Edited by King - 22-Oct-2015 at 18:52 |
|||||
![]() |
|||||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
||||
Ја поздравувам идејата и се надевам на што поскора реализација. Ама не по цена на проширување на Даме Груев. |
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
Идејата има и предности и мани, но ако се реализира мора да се прошири Даме Груев. |
|||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 279280281282283 329> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |