![]() |
![]() |
![]() |
Плоштад Филип Втори (Карпошово востание) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 23456 41> |
Author | ||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
ама сеуште не ми е јасно што толку ви сметаат посебни објекти во градови мора по секоја цена да има се лупне фасада... фактот што на тебе или одредена група ви бил некој објект грд не значи дека е најлошиот објект на светот ци дека треба да му се менува фасада, јас мислам дека сме единствена нација која е решена дека класичните стилови се единствените кои нешто вредат и дека се друго е шунд... дај оладете малку и поштедете ги фасадиве, зарем не можете да ги оставите на раат да си постојат без да ги реметите со ставови за тоа што било култура и уметност, како што се однесуваат цивилизирано и во други градови каде постојат разновидни фасади, мешѓу кои и „комуњарски“
и впрочем што е тука целта, зградата да глуми дека е изградена во 18-ти век наместо оригиналното потекло од пеесетите и дека кај нас не постоело ни турско, ни југославија??? по патетично и позабегано нешто од тоа немам слушнато... не намеравам да држам лекции за фасадите на објектите, и на мене многу објекти не ми се допаѓаат па не инсистирам на нивна промена, прекинете да ги силувате објектите со лични вкусови фонтаната далеку од тоа дека одговара на просторот, тоа што ја држи формата на улицата не значи дека одговара на условите, на тој простор треба да се развие проток од пешаци многу поголем од сегашниот, а дури во моментов протокот е голем... но ако ништо друго, барем во право си за тоа дека движењето е флуидно и барем теши тоа што немаме целосно затварање на улици ко што е црквата на плоштад на пример |
||
![]() |
||
Bojanix ![]() Newbiе ![]() Joined: 21-Jun-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
За споменикот се сложувам, толкаво здание не знам на кој начин би одговарало да стои на една релативно тесна уличка која води кон старата чаршија. Додека за министерството, проектот најверојатно е готов и претпоставувам дека со отпочнувањето на работата кај фонтаните би запчнала и реконструкцијата на фасадата и надградбата на самата зграда.
|
||
![]() |
||
Bojanix ![]() Newbiе ![]() Joined: 21-Jun-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Можеби ова не е по темава, ниту пак јас имам некаква допирна точка со архитектура, но ме интересира лично. Кога веќе почнавме да говориме за стилови, доколку би ти се укажала шанса да влијаеш на ликот на Скопје и располагаш со соодветни средства кои би можеле да се искористат за таа намена. Дали ти би срушил некои круцијални обијекти од градов кои лично тебе не ти се допаѓаат и би изградил сосема нови на нивно место кои би соодветствувале со временскиот период во кој живееме, од каде што нормално би ја црпеле својата оригиналност или пак не би сменил ништо? |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
ќе ми објасни некој што ви смета кај објектов без да забегуваме со култури и комунизам??? што е проблемот со стилот и со изгледот на објектот? (да да, и мене не ми се допаѓа на изглед, но тоа не е поентата која се бара тука
![]() ![]() |
||
![]() |
||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
|
Не, туку да се смени грдата слика која е карактеристична за градови како Скопје, Сараево, Белград во мал процент и други (и тоа другиве немаат таква слика во самиот центар). Не се менува цело Скопје фасадите кои се градени во централното подрачје а очигледно немало некое посебно внимание да изгледаат убаво и да го разубавуваат просторот. Инаку јас тоа не го чувствувам како обид да се каже дека тука биле градени објекти од 18 век него едноставно да се разубави визуелно прсторот, а алатка што се употребувала за тоа се орнаментика и други естетски елементи и финеси кои даваат карактеристична отменост на композицијата. И не значи дека ако нешто е грдо или во најмала рака просечна архитектура-фасада, дека не смее да се пипа и мора да остане така од респект према авторот. Чим он не дал доволно од себе да нешто изгледа во најмала рака поубаво од вообичаеното во самиот центар тогаш логично е други да мислат и да променат некои работи. Сеедно, дури и да не се менуваат фасадите во тие стилови, да се корегираат во модерен стил, со вистински бои, почисти површини, фини прозори и други детали кои би придонеле за разубавување мене би ми се допаднало. |
||
![]() |
||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
|
Инаку на минситерствово за транспорт, единствено нешто што ми се допаѓа е вовлекувањето на приземјето со што се добиваат видливи слободностоечки столбови со трем (иако и тоа не ми се допаѓа како е изведено, приземјето треба да е уште вовлечено навнатре, како авторот да се двооумел, да извлечам - да не, и на крај направил некое несигурно површно извлекување кое не знаеш дали треба да служат столбовите да ги носат катовите над приземјето или само се ставени да ја држат настрешницата на објектот), над приземјето зградава ме асоцира на: болница, затвор, евентуално касарна на ЈНА. Тоа е мое мислење, можеби некој не би се сложил.
|
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Мене токму на државна болница (сега се вика градска, нели?) ме асоцираат тие издадените елементи на фасадата. Колку што можам да приметам, баш истите се. Туку, може ли некој со сигурност да ми каже дали оваа зграда е пониска од Ибни Пајко? Ако е така, тогаш поддржувам надградба. |
||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
||
![]() |
||
stratus ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Aug-2010 Location: Bitola/Skopje Online Status: Offline Posts: 755 |
![]() ![]() |
|
Пониска е за два ката
Edited by stratus - 24-Jun-2011 at 10:41 |
||
![]() |
||
mirakuliks ![]() Senior Member ![]() Joined: 06-Feb-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 831 |
![]() ![]() |
|
Да не мислиш на воена болница? |
||
![]() |
||
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
|
Можеле барем малку да ја едитираат сликата која ја преземале од форумов
![]() Дваесет и петметарски Филип се лее во Калабрија ![]() Споменикот кој се очекува да биде поголем од оној на Александар Македонски и треба да биде поставен на плоштадот „Карпошово востание”, на левата страна од Камени мост, помеѓу црквата „Свети Димитриј” и Министерството за транспорт и врски, е во фаза на леење, дознаваме од општина Центар. Скулптурата која неофицијално ќе го претставува Филип Втори во стоечка положба, ќе биде поставена на фонтана во облик на солза и под него ќе има војници од фалангата и филозофи. Споменикот е носечкиот елемент на целиот комплекс кој се состои и од уште три фонтани. Две од нив ќе бидат поставени во непосредна близина на спомениците на Св. Климент и Наум и Св. Кирил и Методиј и на секоја од нив ќе бидат претставени по четири коњи. На неколку метри од Камениот мост ќе биде поставена уште една фонтана во облик на солза на која ќе бидат претставени мајки со деца. Се претпоставува дека споменикот на Филип Втори заедно со постаментот ќе биде за околу два или три метри повисок од оној на Александар Македонски поставен на плоштадот „Македонија”. Воинот, односно Филип Втори ќе биде излеан во бронза во италијанската леарница „Фондерија артистика Гуастини”. Во договорот склучен со леарницата, објавен на интернет-страницата на Бирото за јавни набавки наведено е дека треба да се излее скулптура на воин, но нема поконкретни информации во однос на идентитетот на личноста претставена на споменикот. Името на авторот на „воин со придружни елементи и четири фонтани” не е официјално познато, но се претпоставува дека и овој пат станува збор за Валентина Стефановска, авторката на споменикот на Александар поставен на плоштадот Македонија. Одлуката за поставување на „воин со придружни елементи и четири фонтани” е донесена од општина Центар во 2008 година, а неофицијално дознаваме дека таа стигнала на инцијатива на Министерството за култура за изградба на споменик на Филип Втори. Според тогашната одлука авторскиот договор изнесува 92.000.000 денари (околу 1.5 милиони евра), од кои 30 милиони денари (500.000 евра) покрива општина Центар. Од СДСМ изјавија дека според нивните информации за лиењето се дадени 182 милиони денари (околу 3 милиони евра), а сумата со авторскиот хонорар се очекува да достигне 4-5 милиони евра. Градоначалникот на општина Центар, Владимир Тодоровиќ, во декември минатата година за „Време” не ги одрече, но ниту ги потврди информациите дека станува збор за споменик на Филип Втори, и додаде дека не може да биде сигурен дали споменикот по поставувањето ќе наликува на таткото на Александар Македонски. http://www.plusinfo.mk/vest/5992/Dvaeset-i-petmetarski-Filip-se-lee-vo-Kalabrija Edited by OCB - 24-Jun-2011 at 11:28 |
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Тоа де, ги испомешав сите ![]() |
||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
тоа што ме иритира е што се инсистира на „лепотанскиве“ стилови... инаку не сум против промена на објектите... но најчесто се залагам за тоа секој постоечки објект да си го задржи својот изглед, изгледот му ја покажува историјата сепак сметам дека треба да се внимава на тоа стилот кој ќе се искористи при промената да биде добро одбран и зградата да не изгуби многу од својот оригинален изглед... значи да се има осет, а не да се забегува не знам колку да се грди објективе и не знам колку да ти се допаѓа некој стар стил, не е хумано на таков начин да се однесуваме со секоја фасада во градов и да наметнуваме свои разбирања за убавина врз сите објекти инаку, ако играме асоцијации, зградава може единствено да ме асоцира на судот недалеку од оваа локација поради скоро идентичниот дизајн, а визуелниот ефект кој го постигнува кај мене е истиот ефект како Уставниот суд на пример... поентата е во тоа што зградата има озбилен, строг и чист изглед, и затоа најчесто вакви фасади се бирани за болници, научни институти па и административни објекти од политиката, така да, лично немам проблем со овој објект посебно, само реновација, одржување и мали промени во деталите му се потребни, ништо друго Edited by zabegan - 24-Jun-2011 at 17:23 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
офтопик:
ќе биде ли логично темава да се смени во „Плоштад Карпошово востание“? |
||
![]() |
||
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
|
Moze nekoj da napravi 3d so ostanatite zgradi segasni i planirani i da se napravi sporedba vo visina i prostor?
|
||
...kaj si kapelo pak ke si kape...
|
||
![]() |
||
Шпер ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2009 Location: Струмица Online Status: Offline Posts: 310 |
![]() ![]() |
|
Ова според мене е тотално непотребно....
А и вчера даваа на МТВ на вестите, проектот сигурно ќе се реализира... |
||
![]() |
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
се спрема почеток на градба на плоштадот карпошово востание:
http://www.plusinfo.mk/vest/7138/Ploshtadot-se-podgotvuva-za-prechek-na-Filip-Vtori Ограден е просторот помеѓу Министерството за транспорт и врски и црквата Св. Димитриј каде што се планира поставување на фонтана со споменикот на Филип Втори кој ќе биде повисок за неколку метри од оној на Александар Македонски - неодамна поставен на плоштадот „Македонија“. Од Општина Центар изјавија дека во моментов се прават подготвителни работи за изградба на плоштадот „Карпошово востание“, за што е ангажирана фирмата „Бетон“. Работниците не информираа дека просторот се подготвува за поставување фонтана која треба да биде готова за околу два месеца. Фонтаната во облик на солза на која ќе се издигне споменикот на Филип Втори е носечкиот елемент на целиот комплекс составен од уште три фонтани кои треба да се постават на просторот помеѓу Камениот мост, Министерството за транспорт и врски и црквата „Св. Димитрија“. Во непосредна близина на спомениците на Св. Кирил и Методиј и Св. Климент и Наум ќе има уште две фонтани на кои ќе бидат поставени скулптури на мајки со деца, а веднаш до Камениот мост се планира фонтана со четири коњи. Edited by Cloverstack - 05-Jul-2011 at 23:55 |
||
![]() |
||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
|
![]() Еден од спомениците кои ќе бидат поставени на плоштадот. ![]() ![]() |
||
![]() |
||
macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Feb-2008 Location: Lerinsko Online Status: Offline Posts: 754 |
![]() ![]() |
|
I like the idea of the fountains but I don't understand the reasoning behind the statues, if it is indeed true.
|
||
![]() |
||
ebivetre ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 183 |
![]() ![]() |
|
Ne da te nerviram, ama ne mozam da odoleam - Imeto na spomenikov da ne treba da bide - "TATKO MU NA VOINOT NA KONJ" ![]() ![]() NE mi e jasno sto se glupiraat so iminjava? Ako poentata e da se podignat nacionalnite cuvstva so grandiozni i monumentalni spomenici od po 30tina metra, togas neka odat do kraj so toa! Ne preku zadna vrata za nekoj da ne ni se naljuti... |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 23456 41> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |