![]() |
![]() |
![]() |
Мал Ринг |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 4142434445 55> |
Author | ||
Petar ![]() Senior Member ![]() Joined: 09-Nov-2011 Online Status: Offline Posts: 269 |
![]() ![]() |
|
Vo pravo si. Za zemja so 2 miliona narod, definitivno imame golema vlada. Jas bi go namalil brojot na drzavni rabotnici za 50% najmalku. Problemot e sto vladata e suste najgolem vrabotuvac vo drzavata i dokolku i tie bi pocnale so otpustanja nevrabotenosta ke se zgolemi drasticno. Donekade Makedonija pravi i pravela vo poslednite 20 godini isti greski kako Grcija, sekoja vlada kupuva glasovi so rabotni mesta... Edited by Petar - 23-May-2012 at 19:59 |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Таков план не само што не се покажа ефектен, туку секоја конструктивна критика беше казнувана на директен или индиректен начин во набрз можен рок... |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Не до некаде, туку сум убеден дека одиме по истиот пат како Грција. И во Македонија и во Грција е крив народот кој не само што не го казнува, туку го наградува таквото бахато однесување на политичарите. Затоа, јас сум апсолутно ЗА еден сериозен социјален шок кој ако треба нека резултира и со 50% невработеност, бидејќи некои луѓе треба да научат дека без мотика нема леб. Вака само ги јадат парите на тие што всушност работат нешто а сите нас не тераат подлабоко и подлабоко во амбисот. |
||
![]() |
||
Petar ![]() Senior Member ![]() Joined: 09-Nov-2011 Online Status: Offline Posts: 269 |
![]() ![]() |
|
Koj broj e toa? Treba da gi poglednam malce planovive. Da ti kazam gi poglednav na brzina i koga gi vidov splavovite i onaa zgradana pomegu Fontanata i kapija prestanav da gledam.... Valjda mozete da se fokusirate na odreden objekt i podnesete protiv argumenti za negovo gradenje ili pak za izmeni vo gradeznite planovi. Vaka lista na 20 proekti koi sto sakate da gi promenite e tesko da uspee... Neznam dali imate ili znaete nekoi po vlijatelni arhitekti, povrzete se so niv ili pak najdete go glavniot arhitekt i probajte da komunicirate so nego... Stvarno neznam sto da vi kazam, ne sum ziveel vo Sk 20 godini... Edited by Petar - 23-May-2012 at 20:11 |
||
![]() |
||
mladen_s ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-May-2010 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 407 |
![]() ![]() |
|
![]() Петар, не знам од кога го пратиш форумов, но можеш да ја разгледаш оваа нишка, мислам дека јасно покажува што се случува, дури и кога некој ќе се обиде да делува на начинот кој го наведе:http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1447&PN=1 Последниов ДУП беше шанса да се корегира градежната површина (или „маркица“ по старо), но тоа не се случи. Револтот е многу јасен, а не е само овој пример.. Edited by pbanks - 23-May-2012 at 21:13 |
||
![]() |
||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|
Алекс како и секогаш секоја чест за одвоеното време и конструктивната критика. Би сакал точка по точка да го дадам моето мислење. 1. Не сум експерт но од она што можам да го видам улицата ми личи повеќе на импровизација отколку на рационално решение. Одтука повеќе сум за тоа да се почека неко е време и да се организират средства за првично проектираната улица под плоштадот. 2. За таа зграда веќе кажавме а имаше и добри опционални решенија. 3. Парите за панорамско тркало да се искористат за лунапаркот и евентуално таму да се постави панорамско тркало а не во центарот,го имаме Кале од кое се доловува прекрасен поглед кон центарот. 4. Незнам на што се мисли, но воглавном сум за ширење на Скопје наместо по секоја цена бутање објекти во централното градско подрачје 5. Цар самуил и јустинијан би ги преместил на Кале по завршување на археолошките и градежните активности. 6. Огромен дел од спомениците би ги дислоциран, според мене мислам дека добра идеа би било револуцинерите да си го најдат своето место во градскиот парк, просветителите и светците на некое друго место и тоа сето да биде тематски средено, па така може да имаме парк на револуционерите, парк на просветителите, парк на партизаните, на Кале би бил среден век и тн. . Во центарот дефинитивно би ги оставил само спомениците од античка Македонија. 7. За рушење не сум , повеќе сум за менување на фасадата а може и некој поголем зафат врз надворешниот изглед и габаритите. 8. Се согласувам , тука имаше планирано сервисна улица и така треба да остане. 9 .Види 6. 10. Види 6. 11. Не сум запознаен 12. Не сум запознаен 13. Подршка за ова и според мене заедно со дислокација на спомениците како и дислокација на плажите би требало да има приоритет на листата. 14. Ова точка според мене не би била приоритет 15. Не сум запознаен 16. Не сум запознаен 17. Не сум запознаен 18. Ако не одстранување тогаш дефинитивно дислокација иако повеќе сум за ова првото. 19. Не сум запознаен 20. Воопшто не се согласувам, спомен куката на мајка Тереза е прашање на вкус но никој не остава рамнодушен и тука сум апсолутно против нејзино рушење. А рушењето воглавном не го сметам за начин за справуање со проблемите исклучувајки ја зградата на АЕК на нејзе мислам дека и нема спас мора да се руши. 21. Не е приоритет според мене 22. Не е приоритет според мене На списокт би ги додал и градските плажи кои со најмалку средства может да се дислоцират а навистина представуват ТЕЗГА во сред центар и тоа пред институции од културата. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Da, se sekjavam na ovaa niska, i sega bas prelistav preku nea povtorno. I sto se sluci so predlogot za menuvanjhe na sirinata na zgradata? Dali bese predaden i dali se dobi nekakov odgovor nazad? |
||
![]() |
||
mladen_s ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-May-2010 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 407 |
![]() ![]() |
|
Па неможам да го најдам остатокот од дискусијата, кога иницијаторите постојано известуваа и се дискуираше формата на предлогот, како и исходот. Модератори?
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Гиж ќе каже бидејќи негова беше иницијативата, инфографиците итн...
Но колку што јас паметам, на убаво образложената и аргументирана забелешка се доби протоколарен одговор од не повеќе од 5-6 зборови од бирократски жаргон. |
||
![]() |
||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|
Одговорот што го добивме (поточно alexgizh) од о. Центар се наоѓа на 36 страна од оваа нишка во постот #715 на alexgizh... или да го цитирам...
|
||
Македонија - Земја на чудата!
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
7 зборови, се извинувам ![]() |
||
![]() |
||
tomi_z ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Oct-2010 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 196 |
![]() ![]() |
|
Каде да го потпишам ова?
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Знам дека избледуваат во однос на останатото, но да ги нотираме и маркичките за споменици во кружните текови кај мостот Гоце Делчев и кај Партизанска. Конечно стигна потврда зошто ги измислија овие кружни текови кои од сообраќаен аспект се неоправдани (всушност првиот е вистинска катаклизма од сообраќаен аспект)... очигледно се потребни уште нови локации за споменици, во малиот ринг веќе нема слободно ќоше, па сега ќе ги поставуваме и на околните сообраќајници.
BTW, мислам дека се поизвесно станува дека во некоја од наредните верзии на мал ринг, ќе има и ваква маркичка: ![]() |
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
![]() Истото си го помислив и денеска за маркичката кај МОБ... но немав сила да земам да цртам, веќе бев исцрпен. Ова беше доста тажен ден за Скопје. |
||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
||
![]() |
||
mirakuliks ![]() Senior Member ![]() Joined: 06-Feb-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 831 |
![]() ![]() |
|
Интересна работа вцартани еден куп измени а плоштадот на скендербег воопшто не е ни прикажан е веќе е во фаза на изградба. Да бидеме искрени кој и да има диплома да цртса урбанистички план при здрав разум не би го нацртал ова, премногу се очигледни хировите или потребата за провизија и профит од позиција на сила на некој во власта (политичка или економска).
|
||
![]() |
||
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
|
Eve i oficialno gluposta na piedistal,ne mi se veruva deka nekogas sum dal glas za ludacive sto go planiraat ova.
Kolku sto znam prvo ima lokalni izbori pa interessria dali loakalnata vlast moze da spreci menuvanje na DUP,pa da imam nedez deka mozi nesto da se spasi. P.S.Brojte me vo grupata sto podrzuva rusenje na nekoi od novive objekti
http://dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=41757E97BA725E4992EE5B7E488F1238 |
||
build.mk, гради форумска историја
|
||
![]() |
||
G.I. Joe ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 417 |
![]() ![]() |
|
jas samo da go potvrdam moeto soglasuvanje za rusenje na 80% od objektite imam nabrojano koi i zosto ... normalno listata ne e konecna
![]() |
||
![]() |
||
spaceman091 ![]() Senior Member ![]() Joined: 26-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 516 |
![]() ![]() |
|
ova e veke strasno go unistija cel grad !!!!
|
||
![]() |
||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|
Ако нешто има позитивно во новите промени тогаш тоа е следното:
Улицата кај „Рекорд“ - пешачка зона Меѓу измените кои ќе се најдат на дневен ред на Општината Центар е и претворањето на улицата Димитрија Чуповски во пешачка зона. И тоа како што појаснија - на барање на градската власт. Се работи за сообраќајницата која минува на таканаречениот „Рекорд“. |
||
![]() |
||
mirakuliks ![]() Senior Member ![]() Joined: 06-Feb-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 831 |
![]() ![]() |
|
Во основа тоа е единствената идеја која струеше низ форумов како идеја која фактички ќе допринесе во решавање на многу проблеми, како протокот на пешаци од македонија кон плоштад како и постојаното закрчување на рекорд поради автобусите и такси возилата. Освен тоа ваквото решение беше логично за да се избегне моментот каде пред плоштадот пелагонија со рампи ќе се среќаваа постојаната врска од ГТЦ и проектираната гранка од подземна сообрќајница под плоштадот. Нажалост ова е единствената корекција на дупот која има подршка од добар дел на челновит ена форумов но истовремено единствената корекција која чинам има најамли изгледи да се спроведе во догледно време од страна на властите со оглед на тоа колку покажуваат дека немаат храброст спрема пректи кои навистина некои работи ќе променат иако можно е да чинат повеќе средства. |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 4142434445 55> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |