build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Мал Ринг

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 4142434445 55>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Petar View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Petar Quote  Post ReplyReply #841 Posted: 23-May-2012 at 19:59
Originally posted by Cloverstack

Сигурно не ни се потребни 30 нови административни згради во центарот на Скопје, а јавни простори и зеленило ни требаат!

Vo pravo si. Za zemja so 2 miliona narod, definitivno imame golema vlada.
Jas bi go namalil brojot na drzavni rabotnici za 50% najmalku.
Problemot e sto vladata e suste najgolem vrabotuvac vo drzavata i dokolku i tie bi pocnale so otpustanja nevrabotenosta ke se zgolemi drasticno.

Donekade Makedonija pravi i pravela vo poslednite 20 godini isti greski kako Grcija, sekoja vlada kupuva glasovi so rabotni mesta...

Edited by Petar - 23-May-2012 at 19:59
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #842 Posted: 23-May-2012 at 20:05
Originally posted by Petar

Ako sakate nekoj da ve svati seriozno togas trgnete gi tie raboti za rusenje... Neznam dali ste seriozni ali pogolemi sansi imate da napravite promena so konstriktivni kritiki, odkolku so "Ne mi se dopagja, rusete se" predlozi

Таков план не само што не се покажа ефектен, туку секоја конструктивна критика беше казнувана на директен или индиректен начин во набрз можен рок...
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #843 Posted: 23-May-2012 at 20:07
Originally posted by Petar

Vo pravo si. Za zemja so 2 miliona narod, definitivno imame golema vlada.
Jas bi go namalil brojot na drzavni rabotnici za 50% najmalku.
Problemot e sto vladata e suste najgolem vrabotuvac vo drzavata i dokolku i tie bi pocnale so otpustanja nevrabotenosta ke se zgolemi drasticno.

Donekade Makedonija pravi i pravela vo poslednite 20 godini isti greski kako Grcija, sekoja vlada kupuva glasovi so rabotni mesta...

Не до некаде, туку сум убеден дека одиме по истиот пат како Грција. И во Македонија и во Грција е крив народот кој не само што не го казнува, туку го наградува таквото бахато однесување на политичарите.

Затоа, јас сум апсолутно ЗА еден сериозен социјален шок кој ако треба нека резултира и со 50% невработеност, бидејќи некои луѓе треба да научат дека без мотика нема леб. Вака само ги јадат парите на тие што всушност работат нешто а сите нас не тераат подлабоко и подлабоко во амбисот.
Back to Top
Petar View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Petar Quote  Post ReplyReply #844 Posted: 23-May-2012 at 20:10
Originally posted by alexgizh

Ме интересира твоето мислење за најновата маркица пред МОБ.

Koj broj e toa? Treba da gi poglednam malce planovive.
Da ti kazam gi poglednav na brzina i koga gi vidov splavovite i onaa zgradana pomegu Fontanata i kapija prestanav da gledam....

Valjda mozete da se fokusirate na odreden objekt i podnesete protiv argumenti za negovo gradenje ili pak za izmeni vo gradeznite planovi.
Vaka lista na 20 proekti koi sto sakate da gi promenite e tesko da uspee...

Neznam dali imate ili znaete nekoi po vlijatelni arhitekti, povrzete se so niv ili pak najdete go glavniot arhitekt i probajte da komunicirate so nego...

Stvarno neznam sto da vi kazam, ne sum ziveel vo Sk 20 godini...

Edited by Petar - 23-May-2012 at 20:11
Back to Top
mladen_s View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mladen_s Quote  Post ReplyReply #845 Posted: 23-May-2012 at 20:25

Петар, не знам од кога го пратиш форумов, но можеш да ја разгледаш оваа нишка, мислам дека јасно покажува што се случува, дури и кога некој ќе се обиде да делува на начинот кој го наведе:http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1447&PN=1

Последниов ДУП беше шанса да се корегира градежната површина (или „маркица“ по старо), но тоа не се случи. Револтот е многу јасен, а не е само овој пример..

Edited by pbanks - 23-May-2012 at 21:13
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #846 Posted: 23-May-2012 at 20:31

Луѓе, што ќе правиме? Дај да се организираме некако, со убаво да им објасниме на сите дека вака не бива. Не верувам дека некој од нас е 100% против, не велам да одиме директно контра "Скопје 2014" како целина, туку да се сконцентрираме на катастрофалните грешки кои според мене ја надминаа бројката од 20.

Ќе се обидам да составам листа од се' што ми смета во Малиот Ринг и непосредната близина, па ако некој не се согласува со мене, или мисли дека сум пропуштил нешто, слободно дополнете. Ќе се обидам да бидам најтолерантен што можам:

1. Подземната улица. Не смее да се изгради ваква, заедно сосе двата кружни тека. За тој кај крајот на Партизанска би можел да попуштам, но да се замени совршено функционална триаголна раскрсница пред мостот Гоце Делчев со онаков кружен тек е недозволиво.
2. Зградата меѓу Порта Македонија и Александар, сосе скалилата кои навлегуваат во површината на Плоштад Македонија.
3. Панорамското тркало кај новиот мост. Не сум против самиот мост, напротив сакам да се изгради.
4. Новото чудо до Сан Марко, незнам што е но што и да е не ми мириса на арно. Местото е тотално утнато, таму треба да биде празен простор, пешачки коридор.
5. Споменикот на Самоил. Мора да се тргне, не само појужно, туку комплетно.
6. Споменикот меѓу Стара Народна Банка и Метропол. Директно го загушува пешачкиот коридор.
7. Грдосијата наречена Стара Народна Банка. Овде сум комплетно за рушење и изградба на автентична реконструкција. Не ми е жал за парите, пари очигледно има, повеќе ми е жал за времето во кое кејот остана закочен.
8. Планираната улица на кејот. Кејот едноставно МОРА да остане пешачка зона, а за неодговорниот инвеститор и полтронската градска власт нема оправдување.
9. Мора да се избришат дополнителните маркички за споменици до Портата Македонија, како и во Жена Паркот. Едноставно презагушен е просторот. Мора да се прекине со изградбата на споменикот на Питу Гули додека не е завршен, и ако мора, истиот нека се изгради на некое друго, порастеретено место.
10. Спомениците на АСНОМ, ВМРО и Паднатите Херои не прават никаква целина и само си сметаат едни на други.
11. Катната гаража кај Беко (4.3.1) не следи никакви урбанистички правила, и поради немоќта (иронично, но вистинито) на Градот да ја срушат зградата 4.4.2, комплетно е мутилиран просторот околу. Да се изгради по планот од 1997.
12. Да се сруши постојната зграда на ВМРО-ДПМНЕ и да се изгради како што е предвидено со планот од 1997.
13. Апсолутно рушење на АЕК (7.13)!
14. Да не се дозволи изградба на 7.2.1 во таков габарит и на такво место. Ако воопшто треба да има фонтана со обелиск, нели е поарно да се помести објектот да биде паралелен со МНР со фасадата кон ул.Стив Наумов, а фонтаната и обелискот да бидат од западната страна, отворени кон идното средено плато пред МОБ?
15. НИКАКО, АМА НИКАКО да не се дозволи изградба на 7.1.1!!!
16. Улицата која треба да води кон подземниот паркинг на Археолошкиот Музеј+Уставен Суд+Архив да понира пред Музејот на Македонската Борба, а не пред самиот Камен Мост. Се уништува плоштадот на овој начин.
17. Ако веќе ги прават фасадите, треба да се направат и од внатрешната страна (позадината). И онака би било смешна шминка, но сега е многу поочигледна.
18. Да се тргнат сплавовите. Безусловно.
19. Да се избрише катната гаража 1.3.5 (во меѓупросторот кај Стара Народна Банка, Стопанска Банка и Метропол).
20. Да се сруши постојниот Спомен Дом на Мајка Тереза. Ако треба нека изградат нов, но на посоодветно место и не волку грд.
21. Не спаѓа во Мал Ринг, но во близина, да се спречи изградбата на новите две згради карши Музејот на Град Скопје (ЕЛЕМ и другата државна), и со тоа рушењето на едно од поубавите урбанизирани катчиња кај споменикот на жртвите од земјотресот.
22. Да се спречи дебилната нова зграда карши претходноспоменатите две, на ќошот кај големото дрво и металната скулптура.

Ќе повторам, сметам дека сум претолерантен иако листава е прилично долга.

Алекс како и секогаш секоја чест за одвоеното време и конструктивната критика. Би сакал точка по точка да го дадам моето мислење.

1. Не сум експерт но од она што можам да го видам улицата ми личи повеќе на импровизација отколку на рационално решение. Одтука повеќе сум за тоа да се почека неко е време и да се организират средства за првично проектираната улица под плоштадот.

2. За таа зграда веќе кажавме а имаше и добри опционални решенија.

3. Парите за панорамско тркало да се искористат за лунапаркот и евентуално таму да се постави панорамско тркало а не во центарот,го имаме Кале од кое се доловува прекрасен поглед кон центарот.

4. Незнам на што се мисли, но воглавном сум за ширење на Скопје наместо по секоја цена бутање објекти во централното градско подрачје

5. Цар самуил и јустинијан би ги преместил на Кале по завршување на археолошките и градежните активности.

6. Огромен дел од спомениците би ги дислоциран, според мене мислам дека добра идеа би било револуцинерите да си го најдат своето место во градскиот парк, просветителите и светците на некое друго место и тоа сето да биде тематски средено, па така може да имаме парк на револуционерите, парк на просветителите, парк на партизаните, на Кале би бил среден век и тн. . Во центарот дефинитивно би ги оставил само спомениците од античка Македонија.

7. За рушење не сум , повеќе сум за менување на фасадата а може и некој поголем зафат врз надворешниот изглед и габаритите.

8. Се согласувам , тука имаше планирано сервисна улица и така треба да остане.

9 .Види 6.

10. Види 6.

11. Не сум запознаен

12. Не сум запознаен

13. Подршка за ова и според мене заедно со дислокација на спомениците како и дислокација на плажите би требало да има приоритет на листата.

14. Ова точка според мене не би била приоритет

15. Не сум запознаен

16. Не сум запознаен

17. Не сум запознаен

18. Ако не одстранување тогаш дефинитивно дислокација иако повеќе сум за ова првото.

19. Не сум запознаен

20. Воопшто не се согласувам, спомен куката на мајка Тереза е прашање на вкус но никој не остава рамнодушен и тука сум апсолутно против нејзино рушење. А рушењето  воглавном не го сметам за начин за справуање со проблемите исклучувајки ја зградата на АЕК на нејзе мислам дека и нема спас мора да се руши.

21. Не е приоритет според мене

22. Не е приоритет според мене

На списокт би ги додал и градските плажи кои со најмалку средства может да се дислоцират а навистина представуват ТЕЗГА во сред центар и тоа пред институции од културата.
Back to Top
Petar View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Petar Quote  Post ReplyReply #847 Posted: 23-May-2012 at 20:54
Originally posted by mladen_s

Петар, не знам од кога го пратиш форумов, но можеш да ја разгледаш оваа нишка, мислам дека јасно покажува што се случува, дури и кога некој ќе се обиде да делува на начинот кој го наведе:http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1447&PN=1

Последниов ДУП беше шанса да се корегира градежната површина (или „маркица“ по старо), но тоа не се случи. Револтот е многу јасен, а не е само овој пример..

Da, se sekjavam na ovaa niska, i sega bas prelistav preku nea povtorno.
I sto se sluci so predlogot za menuvanjhe na sirinata na zgradata? Dali bese predaden i dali se dobi nekakov odgovor nazad?
Back to Top
mladen_s View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mladen_s Quote  Post ReplyReply #848 Posted: 23-May-2012 at 21:11
Па неможам да го најдам остатокот од дискусијата, кога иницијаторите постојано известуваа и се дискуираше формата на предлогот, како и исходот. Модератори?
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #849 Posted: 23-May-2012 at 21:22
Гиж ќе каже бидејќи негова беше иницијативата, инфографиците итн...

Но колку што јас паметам, на убаво образложената и аргументирана забелешка се доби протоколарен одговор од не повеќе од 5-6 зборови од бирократски жаргон.
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #850 Posted: 23-May-2012 at 21:25

Одговорот што го добивме (поточно alexgizh) од о. Центар се наоѓа на 36 страна од оваа нишка во постот #715 на alexgizh... или да го цитирам...

Ми стигна одговор во писмена форма од Општина Центар. Се изнасмеав. Се потрудиле во целост да ја препишат мојата забелешка (долга околу 500тини збора), а дадоа само една реченица како одговор:

„Планираните градби се согласно одобрена планска програма.“
Rollin

Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #851 Posted: 23-May-2012 at 21:34
Originally posted by FoSsiL

Одговорот што го добивме (поточно alexgizh) од о. Центар се наоѓа на 36 страна од оваа нишка во постот #715 на alexgizh... или да го цитирам...

Ми стигна одговор во писмена форма од Општина Центар. Се изнасмеав. Се потрудиле во целост да ја препишат мојата забелешка (долга околу 500тини збора), а дадоа само една реченица како одговор:

„Планираните градби се согласно одобрена планска програма.“
Rollin

7 зборови, се извинувам Laugh
Back to Top
tomi_z View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote tomi_z Quote  Post ReplyReply #852 Posted: 23-May-2012 at 23:46
Каде да го потпишам ова?

Луѓе, што ќе правиме? Дај да се организираме некако, со убаво да им објасниме на сите дека вака не бива. Не верувам дека некој од нас е 100% против, не велам да одиме директно контра "Скопје 2014" како целина, туку да се сконцентрираме на катастрофалните грешки кои според мене ја надминаа бројката од 20.

Ќе се обидам да составам листа од се' што ми смета во Малиот Ринг и непосредната близина, па ако некој не се согласува со мене, или мисли дека сум пропуштил нешто, слободно дополнете. Ќе се обидам да бидам најтолерантен што можам:

1. Подземната улица. Не смее да се изгради ваква, заедно сосе двата кружни тека. За тој кај крајот на Партизанска би можел да попуштам, но да се замени совршено функционална триаголна раскрсница пред мостот Гоце Делчев со онаков кружен тек е недозволиво.
2. Зградата меѓу Порта Македонија и Александар, сосе скалилата кои навлегуваат во површината на Плоштад Македонија.
3. Панорамското тркало кај новиот мост. Не сум против самиот мост, напротив сакам да се изгради.
4. Новото чудо до Сан Марко, незнам што е но што и да е не ми мириса на арно. Местото е тотално утнато, таму треба да биде празен простор, пешачки коридор.
5. Споменикот на Самоил. Мора да се тргне, не само појужно, туку комплетно.
6. Споменикот меѓу Стара Народна Банка и Метропол. Директно го загушува пешачкиот коридор.
7. Грдосијата наречена Стара Народна Банка. Овде сум комплетно за рушење и изградба на автентична реконструкција. Не ми е жал за парите, пари очигледно има, повеќе ми е жал за времето во кое кејот остана закочен.
8. Планираната улица на кејот. Кејот едноставно МОРА да остане пешачка зона, а за неодговорниот инвеститор и полтронската градска власт нема оправдување.
9. Мора да се избришат дополнителните маркички за споменици до Портата Македонија, како и во Жена Паркот. Едноставно презагушен е просторот. Мора да се прекине со изградбата на споменикот на Питу Гули додека не е завршен, и ако мора, истиот нека се изгради на некое друго, порастеретено место.
10. Спомениците на АСНОМ, ВМРО и Паднатите Херои не прават никаква целина и само си сметаат едни на други.
11. Катната гаража кај Беко (4.3.1) не следи никакви урбанистички правила, и поради немоќта (иронично, но вистинито) на Градот да ја срушат зградата 4.4.2, комплетно е мутилиран просторот околу. Да се изгради по планот од 1997.
12. Да се сруши постојната зграда на ВМРО-ДПМНЕ и да се изгради како што е предвидено со планот од 1997.
13. Апсолутно рушење на АЕК (7.13)!
14. Да не се дозволи изградба на 7.2.1 во таков габарит и на такво место. Ако воопшто треба да има фонтана со обелиск, нели е поарно да се помести објектот да биде паралелен со МНР со фасадата кон ул.Стив Наумов, а фонтаната и обелискот да бидат од западната страна, отворени кон идното средено плато пред МОБ?
15. НИКАКО, АМА НИКАКО да не се дозволи изградба на 7.1.1!!!
16. Улицата која треба да води кон подземниот паркинг на Археолошкиот Музеј+Уставен Суд+Архив да понира пред Музејот на Македонската Борба, а не пред самиот Камен Мост. Се уништува плоштадот на овој начин.
17. Ако веќе ги прават фасадите, треба да се направат и од внатрешната страна (позадината). И онака би било смешна шминка, но сега е многу поочигледна.
18. Да се тргнат сплавовите. Безусловно.
19. Да се избрише катната гаража 1.3.5 (во меѓупросторот кај Стара Народна Банка, Стопанска Банка и Метропол).
20. Да се сруши постојниот Спомен Дом на Мајка Тереза. Ако треба нека изградат нов, но на посоодветно место и не волку грд.
21. Не спаѓа во Мал Ринг, но во близина, да се спречи изградбата на новите две згради карши Музејот на Град Скопје (ЕЛЕМ и другата државна), и со тоа рушењето на едно од поубавите урбанизирани катчиња кај споменикот на жртвите од земјотресот.
22. Да се спречи дебилната нова зграда карши претходноспоменатите две, на ќошот кај големото дрво и металната скулптура.

Ќе повторам, сметам дека сум претолерантен иако листава е прилично долга.

Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #853 Posted: 24-May-2012 at 00:33
Знам дека избледуваат во однос на останатото, но да ги нотираме и маркичките за споменици во кружните текови кај мостот Гоце Делчев и кај Партизанска. Конечно стигна потврда зошто ги измислија овие кружни текови кои од сообраќаен аспект се неоправдани (всушност првиот е вистинска катаклизма од сообраќаен аспект)... очигледно се потребни уште нови локации за споменици, во малиот ринг веќе нема слободно ќоше, па сега ќе ги поставуваме и на околните сообраќајници.

BTW, мислам дека се поизвесно станува дека во некоја од наредните верзии на мал ринг, ќе има и ваква маркичка:

Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #854 Posted: 24-May-2012 at 00:36
Previous

Истото си го помислив и денеска за маркичката кај МОБ... но немав сила да земам да цртам, веќе бев исцрпен. Ова беше доста тажен ден за Скопје.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
mirakuliks View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mirakuliks Quote  Post ReplyReply #855 Posted: 24-May-2012 at 12:46
Интересна работа вцартани еден куп измени а плоштадот на скендербег воопшто не е ни прикажан е веќе е во фаза на изградба. Да бидеме искрени кој и да има диплома да цртса урбанистички план при здрав разум не би го нацртал ова, премногу се очигледни хировите или потребата за провизија и профит од позиција на сила на некој во власта (политичка или економска).
Back to Top
ovaj_stariov View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ovaj_stariov Quote  Post ReplyReply #856 Posted: 25-May-2012 at 22:59
Eve i oficialno gluposta na piedistal,ne mi se veruva deka nekogas sum dal glas za ludacive sto go planiraat ova.
Kolku sto znam prvo ima lokalni izbori pa interessria dali loakalnata vlast moze da spreci menuvanje na DUP,pa da imam nedez deka mozi nesto da se spasi.

P.S.Brojte me vo grupata sto podrzuva rusenje na nekoi od novive objekti
30-метарска Мајка Тереза на плоштадот „Македонија“

Веќе постоечкиот споменик на Мајка Тереза во Скопје, дело на Томе Серафимовски

На поранешната локација на чевларот „Kенан“, на плоштад Македонија, Општината Центар зацрта спомен-обележје од 30 метри за кое неофицијално дознаваме дека ќе биде на светски познатата хуманистка Мајка Тереза. Во градежни стандарди тоа е висина на десеткатница.

Планерите од ИН-ПУМА ги презентираа измените на планот за централното јадро - втори за пет месеци годинава. Даваа оскудни објаснувања, сметајќи дека тоа е доволно за запознавање на јавноста со овој план за најатрактивното земјиште во цела земја.

Подземна улица до седиштето на ВМРО-ДПМНЕ

Во врска со споменикот на Мајка Тереза, Силвана Вановска рече дека маркичката е предвидена на идеја на Секторот за урбанизам при Општината Центар.

Визиите на планерите, освен што се преточени во нова маркичка за административен објект зад Македонската опера и балет, стасале и до седиштето на владејачката партија ВМРО-ДПМНЕ. За полесен пристап до оваа зграда, зацртале подземна сообраќајница. Таа почнува од катната гаража до „Беко“, поминува покрај оваа куќа, а потоа продолжува до објектот на „Технометал-Вардар“ на улица Македонија.

Улицата кај „Рекорд“ - пешачка зона

Меѓу измените кои ќе се најдат на дневен ред на Општината Центар е и претворањето на улицата Димитрија Чуповски во пешачка зона. И тоа како што појаснија - на барање на градската власт. Се работи за сообраќајницата која минува на таканаречениот „Рекорд“.

Две нови галии во Вардар

Четирите сплава, односно галии што Градот допрва ќе ги градат во Вардар не се доволни, па планерите од ИН-ПУМА, со новите измени на планот „Мал ринг“, зацртале две нови. На прашањето која е потребата од дополнителни сплавови, чија намена е угостителска, планерите во еден момент дури рекоа дека тоа што се гледа не е реално, туку дека се работи за истите сплавови.

http://dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=41757E97BA725E4992EE5B7E488F1238
build.mk, гради форумска историја
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #857 Posted: 25-May-2012 at 23:04
jas samo da go potvrdam moeto soglasuvanje za rusenje na 80% od objektite imam nabrojano koi i zosto ... normalno listata ne e konecna
Back to Top
spaceman091 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote spaceman091 Quote  Post ReplyReply #858 Posted: 25-May-2012 at 23:09
ova e veke strasno go unistija cel grad !!!!
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #859 Posted: 26-May-2012 at 00:39
Ако нешто има позитивно во новите промени тогаш тоа е следното:

Меѓу измените кои ќе се најдат на дневен ред на Општината Центар е и претворањето на улицата Димитрија Чуповски во пешачка зона. И тоа како што појаснија - на барање на градската власт. Се работи за сообраќајницата која минува на таканаречениот „Рекорд“.

Back to Top
mirakuliks View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mirakuliks Quote  Post ReplyReply #860 Posted: 26-May-2012 at 10:00
Originally posted by kultuzin

Ако нешто има позитивно во новите промени тогаш тоа е следното:

Во основа тоа е единствената идеја која струеше низ форумов како идеја која фактички ќе допринесе во решавање на многу проблеми, како протокот на пешаци од македонија кон плоштад како и постојаното закрчување на рекорд поради автобусите и такси возилата. Освен тоа ваквото решение беше логично за да се избегне моментот каде пред плоштадот пелагонија со рампи ќе се среќаваа постојаната врска од ГТЦ и проектираната гранка од подземна сообрќајница под плоштадот.
Нажалост ова е единствената корекција на дупот која има подршка од добар дел на челновит ена форумов но истовремено единствената корекција која чинам има најамли изгледи да се спроведе во догледно време од страна на властите со оглед на тоа колку покажуваат дека немаат храброст спрема пректи кои навистина некои работи ќе променат иако можно е да чинат повеќе средства.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 4142434445 55>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.668 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.