![]() |
![]() |
![]() |
Аеродроми |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 4142434445 124> |
Author | ||||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|||
![]() А Штип е демек избран врз основа на некои „темелни истражувања“? А баш дека не е плукни залепи не треба да се прави во Штип. Ако мислиш дека имаш добар аргумент зошто треба да биде аеродромот во Штип те молам сподели ја, а не демагошки да расправаш дека идејата на Андреј не држела. Еве сме, презентирај го својот став. |
||||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||||
![]() |
||||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
|||
Многу ми е ќеф вака некој новинец кога ќе влета!
Ајде сега со фино и кроце да ти образложам. Прво каде гледаш ти изводливост и потреба за нов ародром од главниот (кој е искористен далеку под своите капацитети, особено овие новите што се градат и додаваат), крај Штип, кој е оддалечен од Петровец по воздушна линија само 50 километри!? Со новиот автопат кој се планира да поминува низ Овче Поле, растојанието меѓу Скопје и Штип ќе биде скусено на половина саат возење... Така што затонатата индустрија на Штип ќе може сосема брзо, ефтино и ефективно да ги пренесе гаќите што одат за извоз. Мојата логика е дека ако веќе запнале да прават аеродром во Штип, тогаш нека го направат така за да може да се самоодржува, односно да може да биде раздвижен целогодишно и во неколку насоки и сфери. Затоа што после многу лесно ќе најдат причина за неговото очигледно нефункционирање, имајќи в предвид како се сносува одговорноста кај нас. Никој ниту меша, ниту филозофира, дадов само една идеја. Мислам дека се разликуваме многу по ова прашање... Јас не седам и климам со глава при секоја глупост на нашите власти, нешто за кое немам намера ниту да се извинувам, ниту да се менувам. Ова не беа анализи, туку само идеи и јасно е дека не располагам со АНАЛИЗИ, затоа што тие бараат милиони евра и целосен стручен тим за нивно изведување. Трагичното во целата приказка, е дека токму властите се базираат на пусти желби, плукни-залепи тактика и истите не располагаат со никакви анализи. Доколку грешам, тогаш би те замолил да ни ги претставиш тие анализи, кои оправдуваат градење на само карго аеродром и тоа само и никаде на друго место, освен во Штип. Повели, мислам дека сите ќе бидеме пријатно изненадени. |
||||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
||||
![]() |
||||
StreetStruck ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18-Nov-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 415 |
![]() ![]() |
|||
@Гитардемон:
Прво не реков ни дали истражувањата се темелни ни ништо, реков само да не се збори во празно кога веќе е решено, ако не е така кажи грешка си. Затоа напишав дека секој друг муабет е пуста желба и неосновано е да се збори, не заради тоа што не ми се свиѓа тоа што го напишал староседелецот на форумов. @Andrej_LJ: Ја и ти се познаваме? НЕ. Ако сум се приклучил на форумов пред 2 месеца што се вика не значи дека не сум следел цело време, уназад 2 години. Прво истото што го напишав за гитар и на тебе ти го одговарам. Второ ми збореше за некои чартер летови, превоз на патници и морав да ти пишам дека ова е карго-аеродром не е патнички, се повторувам ама нема везе. Трето веќе кога навлегуваме подлабоко во темава, викаш нека го направат самоодржлив... од каде знаеш ти дека нема да биде самоодржлив, а напротив дека "Кочанскиот" ќе биде. Четврто за разлика од тебе јас не шпекулирам, а шпекулација е, да не кажам маалски муабет кога викаш дека после би наоѓале лесно причини за неговото очигледно нефункционирање...од каде си ти толку сигурен дека очигледно нема да функционира? Петто, ни климам со глава ни седам во животов, но не значи ако секое мое мислење кое се разликува од твоето е лошо и полтронско, па не би сакал да бидам етикетиран, но нема везе очигледно дека некој не ја сфатил демократијава во права смисла. Шесто никој ни рече да се извинуваш ни да се менуваш. Ако не се ова анализи, тогаш можам да заклучам дека не ти требаат тебе ни милиони евра ни стручни тимови, веќе го имаш донесено ставот, што ќе ти е анализа да правиш. И пак ќе кажам мојот претходен пост не беше за тоа дали јас сум за или против градење на Штипскиот карго аеродром, или па обратно, дека не сум за твојата идеја, само кажав не зборете во празно, кога е решено. Значи не се работи за тоа дали јас се согласувам или не, по стоти пат. И уште нешто, дека ми влезе дрско за тоа новинец и слично, да не го спуштам муабетов на тоа ниво многу многу, само едно ќе кажам, ако имаш нешто против, тогаш нека се направи форумов од затворен тип, зошто очигледно не трпиш различни размислувања, така ти би бил најсреќен и мене и уште многу други луѓе кои станале членови во последниов период можете да не избаците у аут. Добро е што не си админ, претпоставувам оддамна ќе "летав" од форумов, а за потценувачките ставови да не правам муабет, ќе ги имаше во големи количини. |
||||
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
|
||||
![]() |
||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||
Момци, спуштете топка
|
||||
![]() |
||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|||
Да дополнам. Дури и да не се зборува во рамките на сознанијата, нема ништо лошо во разработка на идеи, макар тие биле и хипотетички. |
||||
![]() |
||||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|||
Од ова испаѓа дека нешто што е веќе решено да не се дискутира повеќе. Тогаш што е поентата на форумов? Анализата на алтернативните решенија е секогаш најважана, ако прифаќаме конформистички сè што ни се сервира, тогаш зошто воопшто да имаме мозок и да го користиме? Само критички настроени и разгледувајќи алтернативи може да се изнајде оптималното решение. Јас бев иритиран што после една фина анализа на Andrej_LJ ти ја омаловажуваш, ја побиваш во моментот, со единствен аргумент дека џабе си фантазираме, ЦК веќе си донел одлука. |
||||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||||
![]() |
||||
StreetStruck ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18-Nov-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 415 |
![]() ![]() |
|||
Јас највише изреагирав за тоа што имаше напишано превоз на патници па нешто Банско а-у, а ако тоа ти е некоја фина анализа не знам што да кажам. Што има фино во тоа што вика превоз на патници и чартер летови, нема врска со карго аеродромот, значи цела "анализа"паѓа во вода. После што има фино во тоа што лаички се кажува очигледно нефункционирање на аеродромот.После кажува затонатата индустрија на Штип, па која индустрија ја има Кочани? После Штип бил на 50км воздушна линија од Скопје, на колкава е Кочани, на 70км? Значи се што може да се заклучи е дека ова излагање е водено од лични желби и убедувања. И јас повеќе би сакал да се направи аеродромот во околината на Струмица или па во Пелагонија но тоа е тоа.
И на крај моето пишување не беше толку омаловажувачки колку што беше нафураниот став на Андреј, со кој проба да ме дискредитира и да ме етикетира како климач на глава, новодојденец и што ти ја знам уште што не, но не ме изненади воопшто, како што кажав оддамна ве читам и следам, очекував такво нешто. |
||||
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
|
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
Дел од плановите за идниот аеродром „Филип II“ (колку креативно) во Штип, е тој да прерасне во патнички аеродром, а слушнавме и глупости дека некогаш ќе треба да го замени целосно скопскиот како главен аеродром во државава. Ова секако се официјални ставови на владата, а не рекла-казала (прочепкај поназад низ вестите ќе најдеш). А впрочем да не беше најавен некаков премин од карго кон патнички аеродром, тогаш идејата на Андреј ќе беше уште подобра за мене, бидејќи се осмелува да помисли надвор од зацртаното-наметнатото.
Не знам колку си во тек, ама Банско и по квалитет и по клиентела е горе-долу рамо до рамо со Сент Мориц и сличните на него. За некоја година ќе има уште повеќе џет-сет. Сето тоа бара аеродроми за чартер летови. Кога веќе се гради во пуста пустелија, без никаков изглед за самоодржливост (како што и ти кажа), супер би било да биде малку поблиску до Банско, бидејќи од другата страна има и други аеродромчиња кои привлекуваат приватни авиончиња, па вака би биле поконкурентни.
Секој што посакува малку арно на оваа држава го сака тоа, јасно е како ден.
Па и мене не ми остави најдобар впечаток твојот муабет дека штом владата веќе донесе одлука, нема ние што да мислиме, главните измислија сè за нас. И мене ми звучи главоклимачки, ама ете покажа дека не е така. Главна поента на мојата реплика кон тебе, аргументите на другите членови побиј ги со аргументи, не со муабети како тоа биле празни фантазии. Поздрав до тебе, честити празници. |
||||
|
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
Ете уште подобро, ако карго аеродромот прераснува во патничи, зошто нашите погледи да се ориентираат кон потребите на Бугарија. Ако е така тогаш дај подобро да биде негде околу Струмица, како што кажав, или па Валандово или Гевгелија.
Кои се причините? Така нашиот Кожуф многу побрзо би станал конкурент на скијачките центри во Бугарија, па здравје Боже за 20 години и да ги помине зошто да не. После тука блиску е и Дојран кој може да биде многу префинет туристички, рекреативен и спортски центар па и тоа да го испромовираме на некој начин со изградба на аеродром во таа околина. После во околината на Гевгелија има многу извори со лековита вода кои потврдено е дека се со најдобри карактеристики и со најголем потенцијал за бањи на Балканов. Исто така тука се и казината, а сите знаеме каква предност би се создала со аеродром во нивна близина. После земјоделието во овој регион е далеку најразвиено, не може некој да ме убеди дека не е така, итн итн. Е според мене ова е добро разлагање на работите, а не Банско, па Кочани па не знам што. Ете и ова го образложив, но пак ќе кажам една е нашата желба друга е реалноста, но нема да преќутам на наметнати приказни заради лични убедувања, а плус тука е и оној став јас сум најпаметен сите други се глупи. Кога менуваш некоја идеја која е веќе во зародиш, треба да ја кажеш најдобрата алтернатива, барем, а не тука Кочани незнам што, глупости. Не сакав да ги пишам моите аргументи, заради причините кои ги кажав претходно, но бидејќи баравте, ете и тоа го направив. Па ќе оставиме на тие што го пратат муабетов да решат кој е во право а кој не. А дека е веќе решено каде ќе се гради тоа е реалноста, затоа не ни сакав да изнесувам мои ставови кои гледано од страна на големи политики ништо нема да значат. Поздрав |
||||
|
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
Не да е добро, супер е! Не знаеше да го напишеш 10 поста порано, наместо она што го кажа? Супер ти е идејата, и треба да се слушаат идеите на сите. Не е најдобра секогаш таа што ни е сервирана од властите.
Епа Андреј ја кажа најдобрата алтернатива што тој може да ја смисли, ти ја кажа твојата најдобра алтернатива. Тоа значи здрава и содржајна дискусија!
Ова е погрешен став. Криење како ној. Штета е добри идеи да останат неискористени бидејќи некои полтрони прикриле некоја проневера пред неколку години па „заслужиле“ да станат министри, и денес да ни носат одлуки од огромна важност за државава. Не си во право. Слобода на говорот, fuck yeah! Edited by гитардемон - 08-Jan-2011 at 03:12 |
||||
|
||||
![]() |
||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|||
Не ми е јасен овој твој став. Во доба на ЕУ и интензивна меѓугранична соработка по целиот контиент зарем ние треба да ја сметаме Македонија како изолирано острово и амбициите да си ги скрасуваме во тие граници? Доколку ние успееме да направиме аеродром кој би бил примарен за Банско или општо за Пиринскиот дел, ние ја шириме нашата економска сфера на влијание, а тоа може да е само добро за Македонија чиј потенцијал со 2 милиони жители, ограничени ресурси и мала териоторија воопшто не е импресвен. Ова пак воопшто не значи дека аеродромот треба да биде во Кочани (иако елаборацијата на Андреј беше супер и не ми е јасно зошто имаше таква реакција од тебе). И јас пред некој ден размислував (ама не стигнав да искуцам) дека во Струмичко аеродромот ќе биде блиску и до земјоделците од тој регион, и до индустријата во Штип (Кочани...) и до туристичките потенцијали во Гевгелиско и Дојранско. А повторно ќе биде релативно блиску до Благоевградската област но со малку изместено тежиште кон Сандански или Петрич но сепак доволно блиску и до другите битни места во Пиринско вклучувајќи го и Банско. Значи win-win. |
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
Извини требаше да напишам: "само кон потребите на Бугарија". Тоа не значи дека е лошо од аспект на пари што ќе се свртат , но наместо моите погледи да се вртат само кон туѓи потреби, зошто да не елаборираме како најдобро и најмногу да профитира целата земја. Но нееее, Банско е побитно од Кожув или од Пелагонија или од Струмица. Кажи една друга причина заради која е оправдан неговиот став? Те молам кажи ако ја има.
Значи јас не верувам дека не може да се каже некое подобро решение, но поради лични и што ти ја знам какви убедувања, намерно форсира идеја која искрено за мене е многу тапа, но ете други не гледаат така на работите и тоа сосема го почитувам. |
||||
|
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
Мислам дека забега. Не гледам никаде каде Андреј го подреди својот предлог кон друга земја или со некакви задни задни намери. Човекот даде конструктивна идеја дека кога веќе МОРА да се гради во тој регион да се изгради на начин кој ќе овозможи подобар регионален развој и ќе има поздрава економска логика. Се што требаше да се даде на тоа е контра мислење, а не сега меѓу редови да читаме кои биле неговите задни намери (ако воопшто ги имало) и да ловиме вештерки. Ајде доста со ова препукување, назад на тема аеродроми. |
||||
![]() |
||||
nenad ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 741 |
![]() ![]() |
|||
Ako ekonomskiot aspekt goz ememe za odlucuvacki, kargo aerodrom voopsto nema da se gradi. Da se prakaat zemjodelski produkti po vozdusen pat ne e isplatlivo. So izgradba na aerodrom nema a se potikne zamrenata industrija nitu vo Kocani, nitu vo Stip nitu bilo kade. Da se izgradi aerodrom koj bi sluzel kako baza za lowcost letovi isto taka ne e odrzlivo. Toa veke moze da bide Ohrid ili Skopje. A nekolku kilometri polevo ili podesno od Banskko ne pravi razlika. Glavna precka e prevozot od aerodorom vo Makedonija do Bansko. Da ne zaboravime postoi granica, a evropskata klientela ne saka zadrzuvanja na granici. Veruvam deka Bugarija i ke izgradi aerodrom blizu do nejzinite zimski centri. A ni Sofija ne e tolku daleku. Pa ni Solun, NIs.. Sekako ova se argumenti od ekonomijata. Ako zememe politicki argumenti, togas aerodrom mzoe da se izgradi bilo kade. |
||||
![]() |
||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||
Сериозно не ги земаме во предвид некои податоци како дислокацијана население и економија. Не е само географски да се смести аеродромот за компактна покриеност има и демографски параметри. Густината на население и економија налага и други параметри. А целта не е само ни па деомграфско оптимлано појривање. Имаше шпекулации дека ова треба да е и еден од сервисите на полигоното криволак, политички потреби, многу параметри се во прашање. Не е само тоа така како што не ГЕ го гледате. И крај крајева карго аеродром е, каково банско каков кожуф.
|
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
Зошто само карго аеродром? Што ќе се пренесува? Каква заштеда ќе направи во споредба со Скопскиот аеродром за тие компании кои ќе пренесуваат карго? Какви се карго бројките на Скопскиот аеродром (Скопје е индустриска велесила за источна Македонија искомбинирано)? |
||||
![]() |
||||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|||
а кај е криволак како најидеален воен полигон на балканов, дали нема тука да симулира нато вежби во иднина!?
|
||||
![]() |
||||
nylon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 23-Oct-2010 Online Status: Offline Posts: 168 |
![]() ![]() |
|||
Само не заборавајте, мислам дека негде прочитав, а и логично е, дека на штипскиот аеродром треба да се пренасочи карго сообраќајот од скопскиот аеродром. Значи за тоа пресудна е одалеченоста од Скопје. Исто така за lowcost летови како алтернатива на скопскиот подобро е да биде во Штип одколку во Струмица (70тина километри разлика).
Секако во полза на Струмица е близината на Дојран, Гевгелија и Кожув, како и поголемиот економски потенцијал споредено со Штип, но близината до Скопје, Куманово, Велес и Кочани одат во прилог токму на Штип. |
||||
![]() |
||||
Portal ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 452 |
![]() ![]() |
|||
So odlukata na EBOR da ne go finansira proektot skoro se e kazano, ...
TAV kompanijata koja stopanisuva so aerodromi veke podolgo vreme, ima iskustvo (poznavanje) od oblasta i navreme kaza deka ako/koga ke go izgradi "Stipskiot"(ili kade i da bide pogoden veterot) nema da stopanisuva so nego. Ke go izgradi i "vednas" ke i go predade na drzavata/vladata. Sto znaci toa deka nema toj aerodrom da gi pokrie trosocite.
Za preselba na kargoto od Skopskiot aerodrom i slicno nema nitu zbor, TAV e sopstvenik i spored dogovor veke gradi kargo objekt. itn itn znaci ne se mozni nikakvi kombinacii...
Kombinacii se mozni so "Stipskiot" koga drzavata/vladata (bez razlika koj da e na vlast) ke "mora" da go zeme ke izraboti mnogu "jaki" proekti koi pak ke cinat golemi sumi bidejki se "jaki". Tuka ima proekti za turizam, zemjodelie, induustrija itn itn... vednas ke vraboti 50 nevraboteni "nasi/nivni/svoi" sogragani, pa potoa do slednite izbori uste 30'tina i posle toa uste 20'setina i se taka ke pocne da "funkcionira" aerodromot bez problem. Odvreme navreme ke sletuvaat avioncinja slucajno ili prinudno, a normalno cehot ke go plakame nie preku budzetot.
|
||||
![]() |
||||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|||
најак проект на власта за разработка на овој карго аеродром доколку го превземе освен каргото ќе биде и рентањето на криволак за воени вежби на нато, кои доколку имаат во близина квалитетна писта сигурно и ќе го користат како посотјан воен полигон...
|
||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 4142434445 124> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |