Плоштад - Тетово |
Post Reply | Page <1 345 |
Author | |
krale
Senior Member БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
Quote Reply #81 Posted: 12-May-2011 at 15:26 |
Овојпат не се сложувам. Планот за Тетово е феноменален, и единствената мана, не му е воопшто идеолошка или поврзана со ЕУ итн., туку е што во овој план не можеме да видиме какво е сообраќајното решение што го предлагаат. А тоа е многу битно. Најлесно нешто е претвори го цел центар во пешачка зона, а сообраќајот? |
|
lslcrew
Senior Member Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
Quote Reply #82 Posted: 12-May-2011 at 15:33 |
Сообраќајното решение е веројатно како Струмица. Се спуштаат доле улиците. Тоа е добро што се ослободуваат од пешпаци и прескокнување и може да тече нормално сообраќај. Негативна страна е што неможеш нигогаш друг пат да се вовоеде друго сообраќајно решение и ова останува за навек, но ако е добро пресметано како најефективно тогаш е ок. Да не бидат само негативни зборови, така ме свати и мене вака ми се допаќа решението, но имам некои поститни забелешки. Затоа прашав што има потреба од толкав павиљон, што ќе има внатре, некако на сред плоштад се поставува, затоа не викам дека не треба, прашувам зашто, сега за сега ми е најесно. И за висината на зградата, отстапува од секаква пропорција да биде приметлива од нормални растојатнија.
|
|
my Macedonia
Senior Member Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4089 |
Quote Reply #83 Posted: 12-May-2011 at 15:34 |
ODLICNO!!!!!!!!!OMG!!!Sigurni ste deka e vo tetovo?
|
|
my Macedonia
Senior Member Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4089 |
Quote Reply #84 Posted: 12-May-2011 at 15:40 |
Eve ima i 3d vo youtube!Grandiozno
http://www.youtube.com/watch?v=eEaSOj-WgzM&feature=player_embedded Edited by my Macedonia - 12-May-2011 at 15:40 |
|
krale
Quote Reply #85 Posted: 12-May-2011 at 16:00 |
Според клипчето објектот ќе биде Библиотека, Музеј и Центар за посетители. Но, на страна за момент неговата намена, мене баш и ми се допаѓа што плоштадов го замислиле надвор од оние мегаломански митингашки плоштади, на кои целта им е само една „да ви се случи народ!“ бла-бла-бла. Ова е баш онака културно и без непотребни предимензионирана, па нема ваљда довека да живееме во ропство на политичките структури па само за митинзи да се собираме на плоштад. Инаку намената, познавајќи го менталитетот на народот, подобро да е трговска, отколку културна. |
|
FT
Senior Member Joined: 22-Jun-2010 Location: Kocani Online Status: Offline Posts: 570 |
Quote Reply #86 Posted: 12-May-2011 at 16:48 |
Незнам зошто ама кога ги видов сликите ми дојде една голема смеа..
|
|
Dragan
Senior Member Joined: 19-Feb-2009 Location: Tetovo Online Status: Offline Posts: 1172 |
Quote Reply #87 Posted: 12-May-2011 at 18:13 |
Ova e premnogu za tetovo ne veruvam deka ke se ostvari no bi bil sreken kako gragjanin na tetovo barem 30-40% da se ostvari ova sto go zamislile, no se e mozno da se nadevame
Edited by Dragan - 12-May-2011 at 18:18 |
|
krale
Quote Reply #88 Posted: 12-May-2011 at 18:20 |
Дали има некоја информација колку би чинел проектов? Мене искрено не ми делува на претерано скап и невозможен.
|
|
leonid23
Senior Member БАНИРАН Joined: 30-Nov-2009 Location: Strumitza Online Status: Offline Posts: 579 |
Quote Reply #89 Posted: 12-May-2011 at 18:23 |
Баш така |
|
Dave Gahan
Senior Member Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
Quote Reply #90 Posted: 13-May-2011 at 10:01 |
http://architect.mk/arhitektura/domashna/1134-arhitektonsko-resenie-za-centarot-na-tetovo
Edited by Cloverstack - 13-May-2011 at 14:25 |
|
my Macedonia
Quote Reply #91 Posted: 13-May-2011 at 16:12 |
Lelel vie so ,,ima lugje sto sakaat da bidat evropejci,, i pak se mesa ,,Tirana,, sto nema vrska so tetovoKje povtoruvam, ne se vleguva vo evropa so zgradi, tuku so nesto drugo.Gradot saka da odi napred a ne nazad Ve molam razmislete pred da pisuvate nesto
|
|
my Macedonia
Quote Reply #92 Posted: 14-May-2011 at 09:00 |
Go vidov uste ednas videoto i zabelezav deka ima 2 opcii:
1. So biblioteka na centarot 2. so kula na centarot Stom ja planirale lugje od anglija, togas sigurno nema da ima problemi(so sobrakjajot itn.) A inace skap, mnogu skap!Seto toa treba od novo da se pocne, trgovskiot centar treba da porasne a nekolku objekti kje se rusat ili moderniziraat.Simpaticen mi e maloto ezerce vo plostadot. Ovaj kje bide najubaviot plostad vo mkd ako se realizira, barem 50% |
|
HugoGoulding
Senior Member Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
Quote Reply #93 Posted: 16-May-2011 at 21:05 |
Не разбрав, почнато е ова да се прави, ќе се прави, идеа е само... ?
|
|
Dragan
Senior Member Joined: 19-Feb-2009 Location: Tetovo Online Status: Offline Posts: 1172 |
Quote Reply #94 Posted: 16-May-2011 at 21:29 |
Ова се само фикс идеи ништо друго не верувам дека ќе се прави, или ако се прави нешто тотално друго ќе се направи, можно е некој си 2-3 зградичиња да се изграда другото е имагинација
|
|
axel
Senior Member Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
Quote Reply #95 Posted: 04-Jun-2011 at 08:51 |
Центарот на Тетово како Трафалгар сквер во Лондон Гојко Ефтоски |
|
Dragan
Quote Reply #96 Posted: 02-Oct-2012 at 00:31 |
Ајдее само да кажам дека веќе 2-3 недели се работи се копа за езерата кај плоштадот, слики наредна недела, се надевам дека ќе се остварува проектов тоа ме радува, и да ги средат фасадите на зградите зашто у оваа состојба изгледаат како да се граден 45-год
|
|
stef4o
Moderator Group Joined: 20-Oct-2015 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 20697 |
Quote Reply #97 Posted: 05-Apr-2023 at 16:55 |
РАСПИШАН ОГЛАС ЗА ИДЕЕН ПРОЕКТ ЗА ПРОМЕНА НА ЛИКОТ НА ГРАДСКИОТ ПЛОШТАД ВО ТЕТОВО
Тетовскиот плоштад спаѓа во еден од најбезличните јавни простори во државата. Сиви бетонски плочки, минимум зеленило и неколку клупи, од кои повеќето се искршени, тоа е сè што може да понуди централниот дел на Тетово. До неодамна, плоштадот беше претворен во автодром за електрични автомобилчиња со кои се возеа децата и беа опасност за минувачите. Кога конечно ги тргнаа од овој простор, сега тој зјае празен и без никаква содржина која би ги привлекла тетовци. Ваквата состојба во која се наоѓа градскиот плоштад можно е наскоро да се промени. Општината објави оглас за идеен проект, со цел овој урбан простор да се збогати со нови содржини. „Како краткорочно решение планираме уредување на плоштадот со урбана опрема. Тоа го работиме со студиските програми во рамките на Државниот универзитет во Тетово и Универзитетот на југоисточна Европа. Во делот на долгорочните решенија, се развиваат две опции. Едната е на овој простор да се изгради подземна сообраќајна инфраструктура, а надземниот дел да биде пешачка зона. Втората опција е на дел од плоштадот да се изгради подземен паркинг“, вели градоначалникот Билал Касами. Реконструкцијата на плоштадот беше направена во 2008, кога целосно се промени неговиот стар лик. Тогаш беа отстранети сите содржини, се исекоа десетина дрва, се сруши големата фонтана, а беа тргнати и мермерните плочки. Исто така, тогаш од овој простор беа отстранети и бистите на народните херои од Тетово, Тодор Циповски-Мерџан и Ѓоце Стојчески-Амбарче. Иако тогашната општинска власт велеше дека тоа е само времено решение додека не се изгради новиот плоштад, бистите 15 години чекаат да бидат вратени. https://sdk.mk/index.php/dopisna-mrezha/raspishan-oglas-za-ideen-proekt-za-promena-na-likot-na-gradskiot-ploshtad-vo-tetovo/ |
|
Carpe diem
|
|
Post Reply | Page <1 345 |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |