![]() |
![]() |
![]() |
Доградба на НУБ |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 3456> |
Author | |
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
1
Поставени се скелиња кај вентилацијата. Ваљда се спрема некаква интервенција колку-толку да се корегира тоа ругло ![]() 2 Хортикултурата во склоп на самиот објект се одржува, но онаа околу објектот изгледа беше чудо за 3 дена. Се прашувам зошто воопшто се инвестирало во нејзе, ако имале намера да ја остават веднаш да се запусти. ![]() 3 Спојката од внатрешната страна досега ја немавме убаво фатено ![]() |
|
![]() |
|
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
super bi bilo i na NUB nekakva vakva rekonstrukcija da mu pravat =) stvarno na vremeto bese sovremena bibloteka no vo posledno vreme e old fashion
|
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
![]() |
|
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
Под впечаток сум дека изградија зграда како на фирмата Ролопласт во с.Илинден! Никако не ми се вклопува во стариот дел на објектот, кој е несомнено далеку подобро и поквалитетно изграден и проектиран. Инаку за зеленилото... Пустина! Не би кажал Ориент, затоа што во Турција на +45 степени, се беше зелено и под конец.
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
dacito ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Sep-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 131 |
![]() ![]() |
Добра вест во врска со објектот. Денеска поминувајќи одтаму видов дека се ставени профили во средишниот дел, таму каде беа видливи лимовите и истиот беше скоро застаклен. Ми олесна. А таман помислив нашиве измислиле нова мода, демек јако е да се гледа лимот од вентилацијата или што и да е
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
Ќе беше супер доколку ја отвореја доградбава кога целосно ќе беше затворен проектот!
Околината е запуштена целосно, тротоарите пропаднати, зелинилото зараснато, бар информативни табли или некаква насока да поставеја, ова целосно се во расчекор со општината! |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Еве да документираме За жал и оваа „корекција“ е направена исто толку фушерски како и многу работи на овој објект... Не толку лошо колку што беше, но тој факт повеќе говори дека порано беше вистинска катастрофа, не дека сега е во ред. ![]() 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() |
|
![]() |
|
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
Штом од слика се гледа фушерајот, што останува да се види на лице место, ама нема потреба од замарање...барем да беше нешто вредно под лимовите, вака е сеедно
Edited by Dave Gahan - 25-Sep-2009 at 20:29 |
|
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|
![]() |
|
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
U jebo te ovie cevki stvarno se out!!! LELE
|
|
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
|
![]() |
|
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
![]() ау каква импровизација за национална библиотека, ова со скелево и различната варијација на боја на додадениве стакла (резултат на немање прозрачност зад додадениот стаклен ѕид), би било естетски калабалак за објект во зелениково, а не па во сред центар, а капак уште и на национална библиотека! подобро и навистина да ствеа некој билборд или банер, вовлечен повнатре како стакларников би ја задржал разиграната форма, него вака некаква стаклена импровизација ситно потпикната во доградбава, навистина зицер, изместени лајсни од на уфрлениот стаклен ѕид во однос на основниот, стаклен претоп кој штрчи, воочливи цевки од скеле и церади кои централното на кровот го маскираат... последен пат кога бев во загреб пријатно се изнанадив во хрватската национална библиотека, и од културното, и од естетското, и од функционалното ниво на кое функционира тој објект! за споредба еве погледнете што има во опкружувањето од објекти на национални библиотеки http://www.theeuropeanlibrary.org/exhibition/buildings/viewall/viewall.php навистина да ставиме една копула за ботаничка градина на страта зграда, па и која било застаклена форма, но и целосно се освежи фасадата, мислам и ние ќе има со што да се пофалиме! еве со кои фотки фигурираме на сајтот Edited by Max - 06-Oct-2009 at 21:08 |
|
![]() |
|
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
http://www.vecer.com.mk/?ItemID=D81D24764B4AA44384CAB9C41B597B1D |
|
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Ова за стално или некој проект само на одреден временски период?!
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Веројатно нешто како британскиот центар што беше (не сум сигурен дали уште е) сместен во простории на НУБ и веројатно нема врска со доградбата. |
|
![]() |
|
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
НУБ во моментов е село без кучиња. Новиот објект не функционира на неопходното ниво бидејќи дигитализацијата на изданијата - архивска граѓа, позначајни книги од македонската литература, научни изданија - трудови и учебници, како и периодиката - дневни весници, неделници, месечници и слично едноставно ја нема.
Не знам која е поентата на функционирање на новиот објект. Библиотеката не постои само за да се полагаат FCE во Британски центар или други земји да имаат свои културни центри. Да не ја споменувам состојбата во која се наоѓа стариот дел од зградата, таму под итно треба да се реконструира целото здание. Во секој случај, НУБ е една тажна слика за водечка библиотека во една земја. |
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
јас овде сум одел исклучиво да учам како во читална(пошто во читалните многу се галами).И другите што сум ги гледал оделе со слична намена ,а не да бараат и читаат некои книги
|
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
Додека студирав често ја посетував НУБ (периодот меѓу 2001 и 2005 година), и уште тогаш стариот дел на библиотеката беше замрзнат во времето на социјализмот. Можам да замислам како е сега, после толку години никакво вложување во обнова.
|
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
Не функционира ништо, ама апсолутно ништо. Главна библиотека во главен град е, по правило имаме и странски студенти, а не само наши, навистина не можеш ниту една работа да завршиш што ти треба. Неколку нивоа подолу е од локална библиотека во Словенија, ова лично го имам проверено! |
|
![]() |
|
ehrlich ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 31-May-2012 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 1365 |
![]() ![]() |
Тага, ужас, враќање во минатото, посоветски дизајн амин. Ситуацијата е толку лоша, да и рампите за инвалиди, пуштени пред неколку години сега се непрепознатливи од пирејот што е израснат на нив.
Кога ќе ми текне на универзитските библиотеки низ градовите во Германија, заклучувам дека ние сме стотици години назад. Библиотекава треба да се затвори и да се обнови од корен одма. |
|
![]() |
|
Zelenikovo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Oct-2017 Online Status: Offline Posts: 1631 |
![]() ![]() |
онаму каде sds архитектонски би можел најбрзо да се реализира е НУБ ... ваква каква што е зградата има простор да се надградува и проширува, како би апсорбирала и повеќе сродни институции и институти во себе, ако сакаме час поскоро да ја дотераме до крај дигитализацијата [1] но и за да направиме простор за еден нов Сеславјански институт на кому токму тука би му било место ... на неа во овој контекст би можеле да ја додадат и зградата на ОУ Кирил и Методиј, а училиштето конечно да добие нова зграда пример до УКИМ, или пак доколку Чаир добие нова и поголема поликлиника некаде на крај од Цветан Димов меѓу општина Бутел и Чаир, училиштето да го сместат кај постојната поликлиника на Бит Пазар, иако овде логично би било да инсталираат нешто друго како би се направило една пазарџиска целина [2] ова е концепт од пост #43 понапред, единствено би моќело да се додаде варијанта да евентуална купола тука, освен како прозрачен амфитетар, би можела да биде воедно и ботаничка градина, доколку се оди со особен фрактален пејсажен урбанизам при евентуално дооформување на зградата вон основниот проект, а внатре би оделе повеќегодишни растенија и грмушки кои се најтипични за државава, иако би немал против доколку тоа е токму голема Ботаничка Градина како флорална збирка на Библиотеката [3] јасно ваква купола би направила спојка и со околните стаклени визури на Мавровка, на Судот и на хотел Опера Хаус, но и на новиов пач на самата библиотека ... |
|
![]() |
|
Zelenikovo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Oct-2017 Online Status: Offline Posts: 1631 |
![]() ![]() |
не е лоѓо тука на раскрсницата да се одеше со денивелирана клучка, а таквата подземна улица потем да продолжеше под стоковна ќуќа мост, додека се ова и меѓу факултетите и судот, и мавровка и нуб, но и чаршијата и моб, да биднеше една голема пешачка зона, воедно и плоштад Ѓорѓија Кастриот итн. итн. но чинам веќе ојде тој момент, а сега чорба, од некаква крш клучка ем висока платформа, но ненкуца магарето од тоа колку како излегле комбинациите, дури и сега да истераат вака, та платформата би имала пак интересна улога доколку на неа се гледа како блок за лед скрин и културни манифестации при НУБ но и се одоколу, официјално чив е трговскиот Мавровка, доколку државен може во него да ја паркираат Кинотеката на македонија но и еден современ филмски центар зањдно со ЕСРА и 3хФх ... та и Алсат и Шутел и Македонско Сонце тука да се топтан на куп нема да смета ... чија е Мавровка, кому е просадена ако е, со оглед декаа била држвна т.е. сиз, ако е така дали е можно да се преиспита приватизација, кому колку му сече, дури и да не ет можно нека најдат некое нзс бидејќи од еден ваков Филмско-Телевизиски центар сите ќе имаат и ќар и есап, а најмногу државата како нов асли културен плоштад ... но се плашам дека sds немаат волку волја, бар не сега, зато пак би било паметно дуи да повлече нога оти ним иато ова ќе им биде од полза во однос електоратот и вооппто екстра плоптад и за албанската заедница ... |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 3456> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |