![]() |
![]() |
![]() |
Скопје 2014 |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7778798081 329> |
Author | |
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Кукастиот крст со нацизам е споредба од пред пола век наспроти милениумско употрребување. Чисто непознавање на симболика е тоа. ЈАс сеуште чекам гмфило да ги стави примерит. Каде ставрно мисли дека е употребена позадинска симболика зад проектот. Очекуваш да продреш доп јавност а се наплаќа книгата, некако ми нема логика.
|
|
![]() |
|
Шпер ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2009 Location: Струмица Online Status: Offline Posts: 310 |
![]() ![]() |
![]() Поглед од покривот на Владата на РМ кон градбите |
|
![]() |
|
![]() |
|
Stibera ![]() Senior Member ![]() Joined: 20-Oct-2010 Online Status: Offline Posts: 117 |
![]() ![]() |
море и мене ме замисливте секоај зграда купола, на собраните купола, на катна гаража купола а мене искрено не ми се свиѓаат куполи ме потсетуваат на џамија. |
|
![]() |
|
Stibera ![]() Senior Member ![]() Joined: 20-Oct-2010 Online Status: Offline Posts: 117 |
![]() ![]() |
сега дури и се сомневам зашто еуроњуз направи репортажа за скопје 2014. што они толку се засекирава за проектот стлано се прашував а и можеби ова е причината.
|
|
![]() |
|
Observer ![]() Senior Member ![]() Joined: 13-Oct-2010 Location: MK Online Status: Offline Posts: 271 |
![]() ![]() |
Stibera провери се можеби си исламофоб? Куполата е дел од европската архитектура со векови наназад.
Појавата на првите куполи се поврзува со римската архитектонска револуција, а за најстара купола во светот се смета куполата на Пантеонот во Рим, изграден во 128 година. Употребата на елементот продолжила и во византиската архитектура, а најчесто бил составен дел од религиозните објекти. Најголем напредок во тој период била едрестата технологија, која меѓу другото се применувала и при изградбата на црквата Света Софија во Константинопол. По сасанидските освојувања на блискоисточната територија на Византија, куполата станала дел и од исламската архитектура. Во Западна Европа, куполата повторно станала популарен архитектонски елемент, со појавата на Ренесансата, а најголемиот расцут го постигнала во средината на 18 век како елемент на барокната архитектура. Потсетувајќи на зградата на римскиот сенат, во 19 век многу административни згради биле градени со куполи. Во изградбата на домови, куполите се граделе ретко, бидејќи во барокната архитектура истите биле составен дел само од најголемите градби. |
|
http://www.facebook.com/suvenirimakedonija
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Знам з аова јас не е проблем но ако навистина постои сомнеж дека намерно се гради во стил на окултизам тогаш се запрашав за куполите. Сум гледал доста видео на јутубе како е изграден вашигтон во сад па еве некој отвори прашање дека и кај анс се градо по тој масонски принцип. Знам дека е шпекулација ама нели кај што има огин има и чад и затоа се додека не се разјасни и докаже ќе постои сомнеж кај мене. п.с. искрено јас нешто се сомневав али не знаев дека можеби е окултизам. Мене отсекогаш ме зачудуваше зашто лавови токму на гоце делчев мостот, зашто собранието да добие куполи, зашто е остранет споменикот на децата бегалци во жена парк борец и на истот место поставен споемник на бранителите итн. Значи како некој намерн ода сака претходната енергија од овие градби да ја замени со дуга и ваљда тоа еокултизам или сатанизам. |
|
![]() |
|
Observer ![]() Senior Member ![]() Joined: 13-Oct-2010 Location: MK Online Status: Offline Posts: 271 |
![]() ![]() |
Момче не знам колку години имаш, ама не би требало типови како тој погоре што манипулира да те замислуваат и тераат на мислење :-) Гледање на скриени намери и работи во секој потег доведува до параноја.
Параноикот најчесто изведува логични заклучоци но од погрешни премиси. |
|
http://www.facebook.com/suvenirimakedonija
|
|
![]() |
|
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
Ставањето на знак еднакво помеѓу масонски ложи, и исламски куполи како и хебрејски букви на сатанистички пентаграм, без ни грам објаснување сметам дека е само еден невешт обид да се копираат глобалните теории на заговор па некој сега од тој агол да ни го претстави проектов. Иако сум во суштина против СК2014 (поради начинот накој експресно се донесе, збутаните маркички и коруптивните скандали со напумпаните цени на објектите) сметам дека било какво масонски паралели (па ни помалку ни повеќе со Вашингтон ДЦ) се смешни, парадоксални и нелогични. Ако дотичниот автор сака да не убеди во спротивното нека нафрли барем еден скриен факт од неговата книга, но мене ми мириса на невешт обид за бркање вештерки.
|
|
אל תסתכל בקנקן, אלא במה שבתוכו
|
|
![]() |
|
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
Ах, значи постоел и жолт Леонардо Да Винчи. Да ја откриеме тајната зошто Кензо Танге го направил Мал ринг во вид на пентограм, нашето собрание во пентограм исто така, зградата на Влада на РМ е од седум објекта - и тоа непарно, зошто имало најмногу цркви на Богородица во Скопје.........?
|
|
...kaj si kapelo pak ke si kape...
|
|
![]() |
|
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
"Скопје 2014" влезе во Мал ринг
Со најновата измена на ДУП-от Мал ринг, новите градби од "Скопје 2014" место да имаат маркички во различни планови, сега ќе ги има во еден ДУП ![]() Сите објекти од "Скопје 2014" влегоа во деталниот урбанистички план "Мал ринг". Мнозинството од советниците од Општина Центар вчера дадоа зелено светло во еден план да се вметнат сите измени од 2008 година досега за центарот на градот. Со тоа новите градби од "Скопје 2014" место да имаат маркички во различни планови, сега ќе ги има во еден ДУП. Единствени измени се маркичката за катната гаража која почна да се гради кај полициската станица Беко. Втората измена е влезот на подземната улица на паркингот за новите објекти на левата страна на Вардар, која наместо да почнува кај стоковната куќа "Мост", ќе понира под земја во близина на Даут-пашин амам. Во планот "Мал ринг" сега ги има црквата на Плоштад, Офицерскиот дом, порта, два хотела, летниковец, катни гаражи кај Телеком, кај "Холидеј ин" и кај Музејот на Евреите, подземно паркирање во Жена парк, фонтани во Вардар, мостот Око, Мостот на уметноста и сите споменици на Плоштадот и околу него. Во планот влегуваат и сите објекти од левата страна на Вардар, како Стариот театар, Музејот на ВМРО, Уставниот суд, Министерството за надворешни работи, двата моста на Вардар, сплавовите и фонтаните во Вардар. На овие измени, како и досега, бурно реагираа советниците на опозицискиот СДСМ, според кои планот е донесен противзаконски и неплански. "Овој план ќе лежи на душа на сите вас кои го исцртавте и го изгласавте. Носите противзаконски план оти не ги почитувате одредбите на Генералниот план и не ги зедовте предвид многубројните забелешки од јавните анкети", рече Јован Тагасовски, советник од СДСМ. И покрај ваквиот став на советниците од СДСМ, измената на Мал ринг беше изгласана, а одделението за урбанизам од Општина Центар не даде образложение за неусогласеноста на новиот план со ГУП. http://www.vest.com.mk/default.asp?ItemID=D4C392E8254D994C8ABF8887AA57BBCF |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
алал нека им е, прво изградија се, а потоа внесоа во урбанистички план...
па после зошто шпекулираме стално тука дека не поминале проектите низ сите нормални процедури... и згора на се, го нарекуваат проектов „план“... |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Тоа е грешка на новинарот, опасна збрка направил. Како тоа може да има повеќе планови за едена иста област, па после ќе се вцртале сите во еден. Такво нешто не постои, само се надополнуваше планот. Од објектите ниеден не се започна без испеглана документација врз база на урбанистички план, единствено се појавуваа временски тампон лагови заради тоа што еднаш или двапати паѓаше на уставен планот заради процедурите во кои е носен иако тоа после беше сервирано како да е заради содржината на планот. Така да ова сега што се носи е самои гласањето на советот за урбанистички план односно последна измена што е влезена во процедура пред неколку месеци и дури и го имаме тука постирано. Така да, не е ништо ново, само мала збрка е направена околу процедурите и што точно се донело.
|
|
![]() |
|
makonix ![]() Senior Member ![]() Joined: 08-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 520 |
![]() ![]() |
јасно е како бел ден која е симболиката на Скопје 2014. Низ овој процес поминале и Софија и Атина. Неокласицизмот е стил што историски се практитува и практикувал при создавање на една прозападна независна демократкса држава. Стилот има огромна политичка позадина. Како што брутализмот имал политиќка позадина за Скопје во 1963. И јас сум на мислење дека овој проект е идеја од поголемите држави (Германија, Франција), бидејќи историски ваков проект го имаат узбуткано во многу источно европски земји (Бугарија, Босна, Грција, Романија, Грузија)
Од гледна точка на обичните скопјани ова е само декорирање на Скопје, од архитектонска точка е контроверзна бидејќи архитектите секогаш ке сакаат да се испробаат со најнови стилови и трендови, што не секогаш даваат и најдобри резултати. Досега сите рендери што ги видов со модерен стил, се со просечен и потпросечен изглед, што на градот историски ништо не му носи и за 10 години тој стил ќе биде надвор од мода, а Скопје добил уште еден објект без никаква вредност. И не си играјте со зборови како рушење и слично, тоа само ќе ја отвори пандорината кутија. За мене 90% од објектите во Скопје се без никаква вредност, таман работа ако секоја власт руши се од претходната. |
|
![]() |
|
Goran ![]() Senior Member ![]() Joined: 09-Jul-2009 Online Status: Offline Posts: 195 |
![]() ![]() |
Skopje 2014 cel proekt s super kako celina go sakam.
od vtorata svetska vojna. Decki ja sledam niskava podolgo vreme no mozam da precutam na nekoi komentari. Zamerka za nekoi nedolicni komentari za ostanatite delovi na Mekedonija nareceni provicii. Ako zborime za kultura i za istoriski poimi od pobliska i podalecna istorija skoro sekoj grad vo Mak ima poveke istoriski koreni nego Skopje a za kultura istorija da ne zboram skoro se sto e povrazano so nasata istorija datira od Ohridskiot i pelagoniskiot del na Makedonija. Skopje e vestacko stvoren centar na Makedonija za vremeto na bifsa Jugoslavia. Pred vtorata svetska vojna Bitola bese adminstrativen centar za Makedonija a za kultura da ne zboram koga vo Ohrid koga imase univrzitet vo Skopje bese selo. Vo Skopje ke slusnis sekoj jazik ama ne literaturen Makedoski . A za proektot e super samo napred barem nekolku Km2 ke licat po evropski terk samo treba lugeto sto doagaat da mu se zabrani da odat ponataka vo taka nareceni provincii za da ne vidat do kaj e levelot na urbaniziranost. Ke prevezuvame tovari vo konski koli ama ke piame kafe vo evropski urbaniziran centar a ke se vozime vo vozovi sto mozis da gi stasas so trcajne ke gi ostvame trkalata po dupkite po patovite ke uvezuvame energija za svetlata sto ke gi osvetluvaat spomenicite i mostovite. Toa e ironijata vo Skopje 2014. Edited by Goran - 04-Jun-2011 at 07:23 |
|
![]() |
|
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
Јустинијана Прима 535 година, Скупи 313 година, епископско седиште. |
|
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|
![]() |
|
mirakuliks ![]() Senior Member ![]() Joined: 06-Feb-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 831 |
![]() ![]() |
Горан точно е дека до пред 150 години скопје не било културниот центар, но бил воено-стратешкиот центар и центар на многу администрација со тоа на Македонија. Географски гледан кога се доаѓа накај Македонија, значи ако го земеме и целиот регион Македонија Скопје е првата стратешка точка.
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
ама воопшто нема врска каков центар е Скопје со СК2014, ниту пак со тоа каква форма има градот, има многу примери во светот каде главниот град не е ниту културно- историски, ниту административен, туристички или во голема мера економски центар на државата...
град си е град и треба да се гледа само како град, неговите потреби и потребите на населението се први кои треба да се разгледуваат како проблем на општината, се друго автоматски си се развива доколку државата работи на вистинските проблеми и развој на државно ниво нема никаков фактор кој наредува Скопје треба да биде центар на цел свет, ниту пак дека треба да личи на некој друг центар! |
|
![]() |
|
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
Некаде имам прочитано еден податок дека пред Пиколомини да го запали Скопје, Скопје бил 3 по големина град на Балканот. Дали е тоа вистина или не, незнам, но секако дека по Пиколимини градот бил десткуван. Славата и популацијата му се враќаат дури после пуштањето на пругата Скопје-Солун при крајот на 19 век. Така што коментари од типот Скопје е вештачки центар секако недржат, и пред втората светска војна (во СХС) Скопје веќе бил далеку поголем град од Битола.
Edited by UrbanFreak - 04-Jun-2011 at 23:43 |
|
אל תסתכל בקנקן, אלא במה שבתוכו
|
|
![]() |
|
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
Скопје пред само 50 години имал 3 пати помала популација. Пред 100 години имал 20 пати помала популација. Пред 200 години - бил никој и ништо :-)
Скопје - главен град, е еден од промашаите на независна Македонија. Ако се сеќавате тогаш се вртеа разни идеи - Охрид (глупо!), Битола, Прилеп или нов капитол на територијата меѓу Неготино и Кавадарци. Се одлучија за најефтината. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
сеуште е тотално непотребна дискусија, дали Скопје требало да биде главен град или не, по несериозен муабет од тој досега немам слушнато...
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7778798081 329> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |