![]() |
![]() |
![]() |
Мал Ринг |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 678910 55> |
Author | |||||||||||||||
46&2 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2008 Location: Куманово Online Status: Offline Posts: 347 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
Во Куманово се меѓу најактивните во поглед на проектирање и мислам дека се јавуваат како инвеститор на повеќе објекти,
Не знам само дали фирмата е приватизирана, бидејќи беше државна порано
Инаку на врвот е Козјак - Куманово кој што ја прави Клучката Континентал во Скопје што значи дека се бави и со инфраструктура покрај високоградба
|
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
@ lsl & pbanks
Да се поправам, потребен ни е меќународен конкурс, а у жири да не бидат Вангел, Паско, Жан и компанија ![]() Инаку, колку и да може да се манипулира дури и со меѓународен конкурс, сепак тоа е многу подобро решение отколку секоја полуписмена будала да си зацртува во мал ринг по нешто ново на секои две недели. @ 46&2 Сега гледам, тие го изработиле едниот од двата дупа што општина Аеродром ги стави на јавен увид на својот сајт (и за жал на тие два застана ![]() Се работи за ДУП-от Јане Сандански урбана единица Б По мое мислење планот има бројни маани што се детално образложени во соодветната нишка: http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=79 Edited by Cloverstack - 10-Aug-2008 at 13:37 |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
ААаааах овие доајените на македонското унаказување!!! Без нив не може ништо да пројде. Нека трган раце веќе нека остават простор на помлади луѓе.
Не сваќам каде гледаш гаранции дека тоа што ќе излезе од меќународен конкурс, па и од било каков конкурс, ќе се почитува. И не гледам зашто е тоа многу подобро, јас сум уверен дека како што скопјани си го познаваат градот неможе никој однадвор подобро да го познава и да ни каже што ни е маана, што ни фали. И незнам зашто терминот "полуписмена будала" некако, сигурно несакајќи си го изгенерализирал за целата домашна архитектонска фела. Така барем добив впечаток, изгледа не сум во право. Edited by lslcrew - 10-Aug-2008 at 13:58 |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
@lsl во секој случај се работи за многу битен простор и би било добро доколку некој го осмисли целиот како што треба и тоа не само од аспект на урбанистичли план кој веќе го имавме и беше прилично добар пред да го унаказат туку да ги испроектира објектите барем во оној дел кој излегува на двата плоштади за да се добие една убава логична целина а не секој да лепи што стигне во рамките на одредена маркица.
Но како што велиш кај нас конкурсно решение, урбанистички план, регулационен план не вредат пет пари така да.... |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
Чекај, воопшто не се разбираме. 1. Како што реков и после меѓународен конкурс ќе може да се манипулира, но сепак мислам дека тоа ќе биде во голема мерка ограничено и на овие постојани експресни измени на ДУП-от Мал Ринг дефинитивно ќе им дојде крајот. 2. Како што кажа pbanks, меѓународен конкурс не им забранува на домашните субјекти да учествуваат. Едноставно нека стигнат колку што може повеќе трудови, па нека се има вистински избор, нека се избере најдоброто решение што може да се понуди. 3. Воопшто не го генерализирам терминот „полуписмена будала“ за цела архитектонска фела кај нас. Воопшто не ни мислам дека најголем број од „идеите“ со кои го засипаа Мал Ринг потекнуваат од архитекти... Тој термин го користам за оние за нас невидливи идиоти, кои успеаа да измислат толку многу глупости за толку краток рок. Мислам терминот е оправдан, а најдобар доказ за тоа се конкретните идеи и начинот на кој се туркаат. Edited by Cloverstack - 24-Dec-2008 at 17:54 |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
Се слагам дека ГУП е сосема во ред за скопје, дури и одличен. Но ете гледаме што се случлува со јужен булевар и слично. Не вредат, како што кажа, пет пари. Некако властите како да немаат слух што значи тоа долгорочност. Гледаат да прогураат проекти кои се макс. 4 год, и нешто чат пат подолго ако им биде кажано од ЕУ или НАТО, како на пример коридориве. Но да се вратам на темата, значи бараме некој кој ќе го осмисли центарот на градот, односно плоштадите. Ова е под градот или центар, односно регулирано до ДУП кој е потчинет на ГУП-от и нема што тука веќе да дискутираме. Јас скопје би сакал еден ден да го видам централизирано и да имаме посебно тело кое ќе одлучува за вакви прашања, но сега ете таква ни е политичката ситуација и мораме да се крпиме со овие институции кои ги имаме.
Овдека гледам еден голем проблем, а тоа е градот. Зашто градот ќутел кога дал негативно мислење во врска со ГУП-от и тоа мислење не било испочитувано. Зашто одма не се реагирало на уставен суд?! Како и да е еве сега гледам вањда уставниот ќе расправа и знам однапред што ќе се деси. Значи валдината одлука ќе падне на уставен и тогаш ќе се донесат измени на закон со кои ДУП нема да биде обврзувачки со ГУП. И после ќе ни се смее цел свет како тоа така се изгласало, ама ние пак ќе си фрлиме песок у очи и ќе ни биде крива грција и опозицијата. Глупите сељаци пак ќе даваат за сител изјави на пазарче како тоа све иде напред. И после па претседателот нема да го потпише, па втор пат ќе се изгласа, и така ќе дојдат избори. Ете тоа ни се дешава по цели денови, зашто магаре кога ќе го фати инат, цел ден на мост ќе стои. Edited by lslcrew - 10-Aug-2008 at 14:13 |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
ЛСЛ, ти да не мењаш политички симпатии?
![]() Се зезам бе ![]() |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
Со задоволство би сменил , да видев нешто квалитетно на нашиот политички пазар. Ми се свиѓа центризмот, а таква партија реално не ни имаме, а не па уште квалитетна. Имаме една центристичка, ама таа е и феминистичка, а башка и у коалиција со актуелната. Не сум некој посебен фан, но ако кај сите партии се пронаоќам со 1%, кај оваа актуелнава се пронаоѓам со 2%. На избори излагам да гласам, зашто сметам дека негласањето е најплачипичкарско понашање од страна на граѓаните. Ако се појави партија во која ќе се препознаам со некој двоцифрен процент тогаш со двераце ќе гласам. п.с. Ај бапни ги постовиве у меана, ја затрувме темава. |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
![]() ![]() @lsl сликовит опис ![]() |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
46&2 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2008 Location: Куманово Online Status: Offline Posts: 347 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
@lscrew Не сваќам каде гледаш гаранции дека тоа што ќе излезе од меќународен конкурс, па и од било каков конкурс, ќе се почитува. И не гледам зашто е тоа многу подобро, јас сум уверен дека како што скопјани си го познаваат градот неможе никој однадвор подобро да го познава и да ни каже што ни е маана, што ни фали. И незнам зашто терминот "полуписмена будала" некако, сигурно несакајќи си го изгенерализирал за целата домашна архитектонска фела. Така барем добив впечаток, изгледа не сум во право. Јас мислам дека ова не држи баш вода.
Еве и зошто: Централното градско подрачје на Скопје нема значење само за граѓаните на Скопје туку за граѓаните на цела држава. Веќе се изнаслушавме секакви коментари како во младоста некои се бањале во Вардар - па сега треба да се направи градска плажа на 100м. од Камени мост
![]() ![]() Edited by 46&2 - 10-Aug-2008 at 16:23 |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
Види 462, ти многу чудно си ме сватил. Јас не зборев за офицерски, за плажи, за све тоа се имам произјаснето порано ама не си ме прочитал. Ама за центарот на Скопје имаш погрешно мислење. Јас не реков дека ова треба да иде на референдум па 10000 луѓе да одлучат, но сепак и да треба скопјани го имаат право да го уредат градот како што сакаат, ниту другите граќанаи од Македонија, ниту па владата на Р. Македонија. Исклучиво скопјани. Оваа не е локал патриотизам, него е децентрализација*.
Ниту сум му ја "крив" на некој што се родил у село, нити па мене ми е некој "крив" што не сум се родил у Њу Јорк. Можеби реценицава не е компетентна за овде и со ова бегам од темата, но секој си има право да си го уредува кругот на живеењето. Јас се осеќам оштетен кога некој ми се меша во мои работи, без разлика дали прави добро или лошо. Сега владата ми врши упад у мојот град, а нема дозвола да го прави тоа, односно има изнудена, силувана дозвола. А врши упад и во Охрид колку што знам, и не е мала работава. Ако сметаш дека цела Македонија има право на уредување на скопје, тогаш и скопје има исто толку право, и секој град меѓусебно, и што сме направиле, сме се вратиле назад. *Прееска погоре зборев за централизација на Скопје и е сосема различно од контекстот како е употребена децентрализацијата, чисто да не настане забуна пошто гледам некои многу многу не читаат. Edited by lslcrew - 10-Aug-2008 at 16:44 |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
LOL!!! Citam ja ubavo ne sum slep
I centralnata i lokalnata vlast se ednakvo vinovni sto Skopje se naoga denes na nezavidno nivo
Greskata e sto opstina centar e pod vlijanie na vladata i sto ne smee da ja ospori sekoja nivna odluka za nepravilnosti na svoja teriotorija pa treba Trifun da kupuva glasovi pred izbori (ova e za aktuelnite problemi )
|
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
Поголема вина гледам во централната власт пошто го имаат Скопје осакатено со законот која е и најголемата пречка за Скопје. А општина центар е десна рука за градоначалничките амбиции на владата. Значи тука се слагаме. Само не ми е јасно како така градот преќутел кога бил одјебан за ГУП-от од страна на центар и владата. А ова за Трифун гласовите не ти го сватив. Јас мислам дека купува но не му е толку битно како на другиве.
|
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
Kupuva glasovi so toa sto slucajot go isfrli vojavnosta napravi edna golema reklama so crkvata, znae deka sudot e priklonet kon vlasta a go dava na sud za na krajot da ispadne deka toj celo vreme bil protiv a vlasta e kriva. I jas se cudam kako prekutel na vremeto ako tolku mu e vazno sevo ova (po se izgleda ne mu e vazno)
|
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
Врховниот суд не е приклонет кон власта, се покажа барем тоа со клинички. Aj i tuka back to the topic! Ептен забегавме.
|
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=E2FB5DAA5DE9C34788D49E80D18312EE |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
|
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
Од каде оваа сигурност дека „ќе се спроведе таа процедура“ и дека ќе има градежна дозвола? Оваа Анита може да ја гледа иднината или сака да каже дека одлучувањето на уставниот суд е наместено и е обична фарса? |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
Овие советници практично ќе го заебат Уставниот на краток рок, но на долг рок и сами ќе се заебат. Иманео, советниците се тамо за да утврдат дали ДУП има реални физички, емпириски можности да се вклопи во ГУП, а не се тамо да дадат свое лично мислење. Тамо се за да констатираат, а не да гласаат. Него што ми е муабетот како ќе се заебат. Кога здравје боже ќе дојдат подобри времиња и поефикасно судство, овие сите советници кои што гласале ЗА, ќе треба кривично да одговараат пошто дале согласност за ДУП кој не е вклоплив во ГУП а со тоа ќе направат штета. |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
|
|||||||||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 678910 55> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |