build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопска чаршија

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 7891011 21>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Online Status: Offline
  Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #161 Posted: 22-Mar-2013 at 18:23

Гиж, се познаваме и коментарот секако не ми е насочен кон тебе, па можеби ни кон другите форумаши инволвирани во дискусијава директно туку општо.

Темава неколку пати се реафирмира на форумот уште од неговите први денови на постоење и секогаш ме импресионира дека токму нејзиното име знае да побуди повеќе интерес отколку самата чаршија. Всушност многу типично за нашиот регион.

Мислам дека е факт дека чаршијата во форматот во кој сме ја наследиле е пред се турска. Исто како што рушевините на Скупи се римски.

Можеби Душан бил крунисан во Скопје, но Душановиот мост постоел и пред него а денешната форма е сепак наследство од турско време.

Инаку само по себе не ми пречи името стара чаршија, лично ги користам двата термина, стара и турска.

Целата поента ми е дека турското во чаршијата не треба да се релативизира и дека треба да се гордееме со слоевитоста на нашите градови. Скопје е прилично стар град, но наместо да се истакне неговата историска слоевитост делови од неговата историја се релативизираат, делови се игнорираат, делови се ретушираат и делови се измислуваат.

Секако не само по наша кривица, затоа и реков жална Македонија, жален балкан...

Edited by pbanks - 22-Mar-2013 at 18:24
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #162 Posted: 22-Mar-2013 at 18:50

Originally posted by alexgizh

Го поддржувам овој став. Насловот на нишката е сменет.

Благодарам. 

Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #163 Posted: 22-Mar-2013 at 18:59
Originally posted by pbanks

жален балкан...

Македонија може е жална затоа што се наоѓа на Балканот. Така да мислам дека треба да се прилагодиме на условите во кои живееме. Неможе на Балканот да живееш и да се однесуваш како Швеѓанец особено не ние Македонците. Не сакам да бегам од темата но мислам дека е направен добар чекор што е сменето името на нишката кое според мене  е многу покоректно зошто Старата Скопска Чаршија не е само Турско наследство туку многу повеќе мултикултурелно во кое секој дал свој допринос. 

Уште еднаш благодарност на Билд за отвореноста за прифаќање на примедби и идеи. 

Кај ќе ни беше крајта да имавме и вакви политичари. 

Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #164 Posted: 22-Mar-2013 at 20:32
Originally posted by pbanks

Гиж, се познаваме и коментарот секако не ми е насочен кон тебе, па можеби ни кон другите форумаши инволвирани во дискусијава директно туку општо.Темава неколку пати се реафирмира на форумот уште од неговите први денови на постоење и секогаш ме импресионира дека токму нејзиното име знае да побуди повеќе интерес отколку самата чаршија. Всушност многу типично за нашиот регион. Мислам дека е факт дека чаршијата во форматот во кој сме ја наследиле е пред се турска. Исто како што рушевините на Скупи се римски. Можеби Душан бил крунисан во Скопје, но Душановиот мост постоел и пред него а денешната форма е сепак наследство од турско време. Инаку само по себе не ми пречи името стара чаршија, лично ги користам двата термина, стара и турска. Целата поента ми е дека турското во чаршијата не треба да се релативизира и дека треба да се гордееме со слоевитоста на нашите градови. Скопје е прилично стар град, но наместо да се истакне неговата историска слоевитост делови од неговата историја се релативизираат, делови се игнорираат, делови се ретушираат и делови се измислуваат. Секако не само по наша кривица, затоа и реков жална Македонија, жален балкан...

Сосема се согласувам со тебе. Не спорам во тоа дека чаршијата е турска, аквадуктот римски, или пак дека ГТЦ е југословенски. Колку и да се такви, сигурно нашите предци имаат најголема заслуга за нив. Сигурно не ги граделе турци од Анадолија, римјани од Лацио или пак словенци. Јас се гордеам со сите тие слоеви. Самиот факт дека успеале да преживеат земјотреси, поплави, пожари, војни и алчни бизнисмени е доволен за да осеќа почит.

Исто така, јасно ми е дека на одреден дел на луѓе им пречи предзнакот „турска“, а тоа е јасен знак за неизживеаност на една нација, и стремежот да се издефинира себеси, притоа оддалечувајќи се од деловите од минатото (поточно, ознаките, деловите од она што го чини идентитетот) кои не одговараат на современите визии на таа нација, на нејзиниот мит.

Мојот мотив за поддршката за промената на името на нишкава произлегува единствено од потребата за појасен термин.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #165 Posted: 23-Mar-2013 at 11:17
Фото: Изгледот на старата Скопска чаршија
23.03.2013 - 10:56:48

Зборот чаршија потекнува од турскиот израз чарши т.е од персискиот, што означува крстопат или плоштад со приоди од сите четири страни.
Скопската чаршија претставува посебен, многу значаен и интересен комплекс од турско-градска архитектура. И покрај тоа што во голема мерка го изменила својот изглед, таа е сочувана и денес. Скопската чаршија е од типот на ориентално-балканските чаршии и спаѓа во една од најголемите во Македонија.

Во Скопје, град кој се развивал според ориенталните урбанистички принципи карактеристични се две посебни зони: првата зона ја сочинува чаршијата како средиште на занаетите, трговијата и сообраќајот, а втората зона ја сочинуваат маалата како станбени квартови. Чаршијата се развила во центарот на градот каде што се соединуваат патиштата од сите страни, а пак маалата се развиле на посебен простор подалеку од чаршиската врева каде што се подигале куќи за живеење, затворени кон улицата со пространи бавчи и богат внатрешен амбиент.
За чаршијата биле важни и придружните објекти како што биле Безистенот, џамиите, ановите, караван-сараите, амамите, медресите и други објекти кои имале општ или религиозен карактер.

Чаршијата се формирала од дуќани со лесна конструкција и била создадена околу цврсто изградениот безистен. Имено, најстарото јадро на чаршијата било тука.
Во периодот помеѓу двете светски војни, како и порано, чаршијата била трговско-занаетчиски дел на градот. Таа го опфаќала исклучиво стопанскиот дел на дуќани и други јавни објекти, во прв ред анови и караван-сараи како патнички свратилишта.
Како главни објекти во чаршијата, дуќаните биле поставени од двете страни на улиците. Тие биле со мали димензии, изградени од провизорен материјал со едноставни конструкции. Чаршиските улици имале карактеристичен изглед поради тоа што дуќаните се граделе еден до друг, на еднаква висина како да се под еден покрив.

Старите скопјани дел од чаршијата ја викале покриена (капали) чаршија. До 1934 год., два дела од чаршијата биле покриени според османлиски трговски терк. Сите калдрмисани улички низ чаршијата биле покриени со ќерпички сводови или ламарина, а се осветлувале со карбитни светилки. Во чаршијата се влегувало од три влеза. Првиот влез бил од Даут-пашиниот амам каде што доминирал дуќанот на Теохар и Пане, “Европа”, вториот влез бил кај денешното кино “Напредок” и третиот каде што денес се наоѓа стоковната куќа “Илинден”. Во 1935 год. градоначалникот на Скопје, Јосиф Михаиловиќ, ја открил чаршијата и биле тргнати сите ќепенци со кои дотогаш таа била покриена. Чаршијата секогаш претставувала значаен градски локалитет со калдрмисани тесни и кривулести улички, со чешми, шадрвани, со голем број придружни објекти.
Чаршијата како главно јадро на градот со него се развивала и стагнирала менувајќи го името од Безистен, Покриена чаршија, Турска чаршија, до денес - Стара чаршија.
http://www.skopjeinfo.mk/gradot/636390982/foto-izgledot-na-starata-skopska-carsija
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #166 Posted: 24-Mar-2013 at 03:04
Па не „една од најголемите во Македонија“ туку најголема е на Балканов (единствено онаа во Истанбул е чинам поголема).

Back to Top
stratus View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote stratus Quote  Post ReplyReply #167 Posted: 24-Mar-2013 at 22:41
За тоа која чаршија колку е голема е малку дискутабилно бидејќи немаат фиксни граници да каде се и колкави се официјалните површини. Ако зборуваме за визуелна големина, според мене чаршиите во Битола и сарајево се поголеми од Скопската.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #168 Posted: 24-Mar-2013 at 22:51

Сараево е дефинитивно помала. Сум бил неколку пати и ако зборуваме исклучиво за чаршискиот дел (без продолжението преку Ферхадија во австроунгарскиот дел), мислам дека нема споредба. Повторувам зборуваме за големината, сараевската чаршија е далеку подобро интегрирана во секојдневниот живот на градот од скопската.
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #169 Posted: 21-May-2013 at 09:47
Минатиов викенд го забележав овој објект во изградба во чаршија... Ми наликува на хотел или ресторан. Да не знае некој што ќе биде?

преземено од ЅЅС
За сè има вторпат
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #170 Posted: 19-Sep-2013 at 15:14
sakam da vi go skrenam vnimanieto za toa kolku loso i neavtenticno se odrzuva starata carsija. na sekoj cekor se menuvaat starite prozori i vrati, se stavaat odvratni nasteshnici i cadori ispod sekakov vkus, se otvaraat kafici so enterier koj poveke odgovara na kafic vo city mall, se krshat i shkrtaat znaci i patokazi... kaj i da e ke pominam i napravam edna obikolka i foto sesija so najgorlivite primeri.. osobeno mi bode oci pleksiglas nastreshicata koja si za izgradil nargile bar vo sred kapan an dvorot.. pa ima li smisla?
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #171 Posted: 19-Sep-2013 at 16:01
Таму одамна работите се излезени од контрола. Пред некој ден видов дека некој дуќанџија искорнал една улична светилка од пред дуќанот зашто му пречела на излогот. Да не зборувам за нивото на хигиена, прегласната музика од одредени кафулиња (особено навечер) и навиката да си ги паркираат колите пред локалот.
За сè има вторпат
Back to Top
Razbirash View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote Razbirash Quote  Post ReplyReply #172 Posted: 19-Sep-2013 at 16:05
xnx Немој да се буниш,ќе те обвинат за дискриминација      
Back to Top
milena View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote milena Quote  Post ReplyReply #173 Posted: 20-Sep-2013 at 01:12
Originally posted by xnx

sakam da vi go skrenam vnimanieto za toa kolku loso i neavtenticno se odrzuva starata carsija. na sekoj cekor se menuvaat starite prozori i vrati, se stavaat odvratni nasteshnici i cadori ispod sekakov vkus, se otvaraat kafici so enterier koj poveke odgovara na kafic vo city mall, se krshat i shkrtaat znaci i patokazi... kaj i da e ke pominam i napravam edna obikolka i foto sesija so najgorlivite primeri.. osobeno mi bode oci pleksiglas nastreshicata koja si za izgradil nargile bar vo sred kapan an dvorot.. pa ima li smisla?

Site znaeme koj zivee vo ovoj del na carsijata, i civi se tie dela, no ete treba da bideme ovde diskretni da ne ne obvinat za diskriminacija
Prostete se od starata carsija ... Taa niti bila niti kje bide toa sto treba da bide ...
p.s.
xnx vo carsijata se vlozi dovolno napor i odrzuvanje, no nekoj treba toa da go cuva i neguva NELI ???

Edited by milena - 20-Sep-2013 at 01:14
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #174 Posted: 20-Sep-2013 at 09:11
ako mislite na diskriminacija prema debili, da imam, vo slucajov. kolku sto se krivi lugeto uste poveke e kriv gradonacalnikot, i ministerkata za kultura(videte samo kako instantno go sredi kejot noviot gradonacalnik na struga). a ova nema vrska so etnikumot sto zivee tuka(koj inaku za vasa informacija e meshan), bidejki istoto se slucuva i vo debar maalo, samo sto toa e tolku unisteno sto ne ni vredi veke da se odrzuva za razlika od carsijata.

Edited by xnx - 20-Sep-2013 at 09:13
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #175 Posted: 20-Sep-2013 at 09:41

еј колку сте патетични, како да не живеете во Скопје и Македонија!

та зар нема башибозук на сите нивоа почнувајќи од урбанизам па завршувајки со едукација!?

изгледа мислите европа нема организиран хаос дали?

~

што се луѓето криви што нема стандарди ем што нема ни кој да ги спроведе а уште помалку да ги амортизира ко такви постојано!

та зар постои некоја норма за чаршијата што смее а што не смее да се ремети, капак и приватни објекти се ем под јурисдикција на општина чаир, бреј тоа корупција има на градско не па на општинско ниво, или ова ви скубнало од секојдневната медиумска терапија!?

а кога би виделе како функционираат останатите балкански метрополи верувам воопшто нема да се срамите што некој чоек кој нема избор (било од финансиска,правна ил естетска природа) се одлучува да оди со пвц столарија, последно што се изнасмеав мислам беше во загребската чаршија какви се закрпи имаат посреди иако истата не е ориентална воопшто па и тоа не доаѓа толку до израз,за белградската и сараевската чаршија не ми се ни отвора уста!

HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #176 Posted: 20-Sep-2013 at 09:52
aaa ok, cim bila takva rabotata daj da ja unistime cela carsija
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #177 Posted: 20-Sep-2013 at 10:52

та зар не ти е јасно дека таа и така е уништена!?

уште по земјотресот со тоа стаклените бараки и стоковната мост, потем со мавровка и зградите на битпазар за на крај да се круниса сето ова со хотел арка ко цреша на цело карикирање! сега и она малку што останало ко автентично или се распаѓа или нема предзнак на занает туку трговија итн.

најдобро е чаршијата да ја стрефи некој проект налик фасадирање ко што го стрефи центарот на градот но тоа посекако ќе следи ко пакет аранжман за следните избори, се надевам некого ќе му текме да го обнови некако и аквадуктот но еј 10км камен да се истури макар и фасадно тоа мислам нема да го видиме ни за сто години, иако ова би било нешто најоригинално ко возобнова што градот би можел да го добие,ајде ако пак дојде на власт јустинијан белки и ќе го стори тоа LOL та сме имале наујбав аквадукт на балканите тоа не е за потценување

Edited by +Protagorist - 20-Sep-2013 at 10:53
Back to Top
Teglarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Teglarot Quote  Post ReplyReply #178 Posted: 20-Sep-2013 at 19:09
А дали знаете дека за време на петочката молитва, целата чаршија буквално станува џамија и простор за молење ?

- Денеска случајно ја посетив чаршијата и не можев да се пробијам низ муслиманските верници кои беа распослани по чаршијата . . . Ама ајде,во ред беше тоа, сместени беа до џамијата ( не знам како се вика, има чешма пред неа ). Некако успеав, поминав. После 20 метри движење , наидов на ѕид луѓе кои исто така се молеа. Но овој пат, не можеше да се помине од истите. Не беа нити до џамија, туку пред рандом дуќани. Малку подоле, истата слика.

Не сум против никоја вера, нити против ритуалите на истите, меѓутоа кога католиците имаат миса во недела, не го блокираат кружниот тек "Васил Чакаларов". . .

Покрај градежните работи, односно заштитата на чаршијата од изградба на секакви одвратни објекти и нејзино уништување, треба да се обрне внимание и на некои други работи.

Чаршијата е прекрасно место кое може да се искористи, располага со невиден капацитет, но . . .
Back to Top
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OCB Quote  Post ReplyReply #179 Posted: 20-Sep-2013 at 22:17
Сликано од кровната тераса на Хотел Арка со мобилен. Со професионална камера би можеле да се направат одлични фотографии...

Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #180 Posted: 20-Sep-2013 at 22:24

не е проблем молитвата напротив тоа само би привлекло туристичко внимание единствено треба да има појако обезбедување кое би се грижело да не дојде до никаков инцидент а и пешачките коридори да се слободни, во азија имам налетано да тераат таи-чи сред прометен пешачки коридор па никому ништо но еј разбирливо нам ни смета оти не е наш ритуал ем е нешто ново невообичаено па по дифолт и сме скептични кон она што ни е непознато 

туку ова е ништо пред некоја година имаше баскерџија кого го истресоа зошто жонглира пред џамијата но што как обило незнам може скечот му бил во боксерици итн.

нејсе ако сакаат властите се лесно ќе средат но чаршијата сега не е приоритет а кога ќе биде за тоа време ако им се сака секој дуќан ќе има занаетчија! просто на секој кој ќе заживее занает таму да му средат и фасада и излог ем да го ослободат од ддв и царина за репроматеријали а вентуално доколку прави нешто уникатно пример традиционални предмети или јадења воедно да биде и субвенциониран, јасно филтер за сето ова би било мин.за култура а не за економ. 

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 7891011 21>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.344 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.