build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Останати теми > Наука и технологија
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Космологија

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  123 18>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #1 Topic: Космологија
    Posted: 31-Jul-2020 at 02:24
Back to Top
user8642 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 18-May-2020
Online Status: Offline
Posts: 1760
  Quote user8642 Quote  Post ReplyReply #2 Posted: 17-Jul-2020 at 00:44
Кометата NEOWISE е видлива деновиве, интересно видео од меѓународната вселенска станица

Кометата е видлива после 3:30 на видеото
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #3 Posted: 03-Jul-2020 at 19:49
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #4 Posted: 17-Jun-2020 at 04:48

некако плазмата се’ повеќе стануе атрактивна [1] та и на астрофизичко ниво, да видиме може Електрик Јуниврз ќе стане наскоро и меинстрим теорија ...
Light, Plasma, Electromagnetism | Dr. Dmitry Budker explains his recent paper on the electromagnetic effects of light on plasma and galactic rotational dynamics. Through using a fraction of those effects, his team demonstrated the importance of light on galactic scales.

[1] равенките де [1]https://en.wikipedia.org/wiki/Glow_discharge

https://teslauniverse.com/nikola-tesla/articles/electric-discharge-vacuum-tubes-0

https://en.wikipedia.org/wiki/Plasma_(physics)#Complex_plasma_phenomena

[1]~[1][1]

https://www.plasma-universe.com/electric-currents-in-space-plasmas/#The_Sun_and_stars


Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #5 Posted: 07-Jun-2020 at 17:53

предходник-на блиску-до или пост-актуелно муабетот во нишката Енергии еве добра дигресија како продолжеток и за таму, на кој контекст како Научна Етика мислам треба да постои не само Тема или Подфорум тука или негде другде, туку треба да има засебен континуиран Научен еФорум каде ваквите абери би се пеглале исцрпно филозофски методолошки епигенетички суштински во однос сите Научни Области, за да колку толку се освестуваат и Народ и елити дека пред да сврти постојната Плутократија кон Технократија треба да се осигура и меѓупросторот а не пак идниот фиксен курс на науката воопшто, за да не се случи токму некој онака наивно експериментално сите да ги стори киборзи!

овие пак абери (од видеото) Убо легнуваат тука, недостасува уште Брат Петар да подзавергла на Македонски, можеби ако некој се сети бар интерактивно да го покани денес во постојните околности бар на некоја Популарна Научна Емисија при МТВ, арно ама таква колку знам немаме, евентуално МиленкоН да го вклопи најнародно низ прашања од лајв-тјуб-публика, а зошто да не продолжеток на тоа да биде и кросовер меѓу Петар и Крешо еве да речем за Мислата во костец Реалноста и евентуално Холографик Јуниврз теоријата итн. од муабет не боли глава, или!? едно време редовно имаше слични трибини во читалната на АзБуКи в Скопје, штета официјално нема ниту аудио а не пак видео записи од истите! Tribina je posvećena neideološkom promoviranju znanosti nudeći otvoreno i iskreno propitkivanje i razmišljanje o njenim dosezima, ali i ograničenjima te time i o njenom konačnom usudu u liberalnom kapitalizmu, Osnovni cilj je pobliže upoznavanje šire akademske javnosti s promišljanjima znanstvenika i drugih intelektualaca (koji se zanimaju za znanost i/ili čiji se rad dotiče znanosti) o suštini i dubljoj dimenzioniranosti znanosti općenito. Ipak, naglasak će biti na približavanju znanstvene sadašnjice općem slušateljstvu premda ćemo se nužno morati prisjetiti i njenih početaka…

Urednik i voditelj tribine:
dr. sc. Petar Tomev Mitrikeski, genetičar; IRES & vanjski suradnik Instituta Ruđer Bošković

Organizator programa znanstvenih tribina: Knjižnice grada Zagreba, Gradska knjižnica. Urednica ciklusa tribina Ismena Meić. Tribina je održana u srijedu, 24. veljače 2016. u 19 sati u Galeriji Kupola Gradske knjižnice.


Originally posted by Zelenikovo
Edited by Zelenikovo - 07-Jun-2020 at 17:55
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #6 Posted: 07-May-2020 at 16:28

горе требит да стои попрво научен , отколку социјален либерализам, во основа денес има преголем фор во однос теориите, а од друга страна премал маневар во однос експериментирањето, сигурно на ПМФ има еден куп Физичари и Хемичари кои и во однос меинстрим теориите имаат мањак опреа за анализи пр. изобилство на Спектографи, а не пак да имаат на претек современи Лабоси ... на страна пак ако не си меинстример со тапија и од Лабос ќе те избркаат доколку почнеш да жонглираш алтернативни теории, ајт може поубо што не сме на нивно дереџе з’ш кај нас некој исфрустриран Физичар би можел да крене во воздух така скапио лабос, обично меинстрим научните догматици ќе им речат оди прво да ти видам равенките а потоа дој да си играш по инструментите, ех кога и на Тесла ова би му било норма Чоеци дури во вој век ќе стигнеа до Наизменична Струја ... ех едикојси Физичар вели дека и релативичарите со сизифовски маки туркале камено [1] јас би рекол не! просто трката по атомско оружје во многу што помогнала ајнштајновата претпоставка да стане меинстрим норма, иако самиот бил дудук за нејзината математика, која ко за беља Жена му Милева ја штимала [2] уште да и биле на дофат современи квантни думања дека дури и бројките во равенките зависат од нечија пишувачка деменција [3] ем дека резултатот колку и да е точен или неточен остава во даден простор најчесто хартија и енергетски отисок кој потоа кога го гужва некој физичар егзактно му ремети во креативноста бил муабето точен или не [4][4][4] ќе сконтала дека повеќе би си го усреќила Мажот ако се фокусирала ручеко да му биде потаман него теорискио чалам математички оправдан!

според изнесеново би заклучил Чудете Се како тоа Тесла низ Експерименти најнапред вадел изуми, а дури потоа пробувал некако математички да ги изобрази, иако знаејќи дека физиката онаква каква била фундирана своевремено подоста е мањак со абери за осцилациите просто ги етикетирал меинстримерите како недоветни! а след ваквата анамнеза за меинстримерите сеќавајте се како нивнио еквилибриум важит за атомската но и хидрогенската бомба, бар така велат некои, конечно она што они си го претпоставиле дека е Сонце како атомски реактор впрочем лабараториски никако неможат да го сторат реалност, значи дефакто многу што им е во аут од меинстримерските теории кои денес се норма во научниот свет, еве може грешам, но ко што знам сеуште на теслината инвентивност се потпираме струјно а никако на ајнштановата да ни светне с’лнце подома! ќе го фанат тија неутриното кога неутрино ќе се сторат топтан веројантно се надеваат после ww3 тоа ќе им тргне од рака, но да почекаме може AI низ квантни компјутери ќе им плукне и без тоа некаков физиско-фузиски резултат за да дотераат до Марс!?
Yin Zhu ~ Agriculture Department of Hubei Province, Wuhan, China

Dear Dr. Angel Toshkov,
A very crucial problem. If you should tell me where the Tesla's opinion is from, I should thank you very much.

Very unfortunately, not only Einstein’s theory of relativity is just a faked story or pseudoscience, but also the so-called Standard Model should result in pseudoscience if we cannot rightly treat it. May you see:

https://www.researchgate.net/publication/317014509_Anti-ethics_and_pseudoscience_On_Albert_Einstein%27s_theory_of_relativity [1]

I am spreading this article. If anyone should help to this spreading, I should thank him/her very much.

Beyond The Standard Model UnderstandingBack to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #7 Posted: 07-May-2020 at 00:32Брат ПетарТМ прилично концизно дума горе во видеото а во однос рационалното сред методолигијата кај научниците, но во контекст конспиративноста истимарена во контекст ковид-19 чинам е премногу ригиден [1] онака наивно верувајќи дека по дифолт етиката во научниот свет е императив, напротив неретко и несвесно се фаќаат на некој пропаганден научен бендвагон многумина Учени освен Лаици а често сето тоа е спинувано и од разни интерсни групи кои преку науката или влечат нечии буџетски средства или пак тераат своја агенда, таа мутна вода ретко кој ја гледа бидејќи всушност сред економскиот кашатализам и социјалниот либерализам истата е станата основа налик тиња, а во која оди некој нека засука ракаи да чисти бидејќи токму таа е проблемот кој потоа е нусефект за матење на сета вода, оди некој нека бистри угоре, смешки, нормал и да не сака и Научници и Народ ќе го прогласат за конспиративец, нели некако сите си се навикнати на одреден тренд и комформитет еве во однос астрофизиката, а дали не е така, лично ниту би си губел времето да земам егзактно тоа да го демистифицирам, но многу што упатува на големи заврзлами од страна на меинстримерите, добра споредба би бил пр. ЦО2 бендвагонот во однос екологијата, ѕирнете го првото видео од следниот фус каде убо се апострофира од научникот фрката за глобално затоплување е метанот а меинстримерите ура фрлааат камења по јаглерод-диоксидот [1][1][1] та ќе констатирам чуму слепа доверба во научната методологија доколку некој озбилно со неа си поиграл веќе цел еден век, ето во однос теслините поенти за магнетни монополови и скаларна енергија, а што конечно сега е демистифицирано дека и навистина бил во право, но ајт да видиме дали со таквата правина релативните меинстримери и ќе почнат да си исправаат кривите дрини!?

но не е ни битно дали сум јас во право ~ онака како површно ги анализирам астрофизичките научни трендови, но ме чуди баш ко што вели др.Петар во видеото на крајо од минатио пост, Зошто толку анимозитет помеѓу самите научници, која им е таа фора да не организираат Отворени Јавни Дебати постојано помеѓу различните светогледи од теории, зошто се’ се сведува само на внатрепартиски тапшања по рамо, каде е тука можноста да се соочат со Критика, зар скепсата не е нивна водилка, жално но научниот комформизам во кој се дават додека се’ повеќе и повеќе глибат во постојната меинстрим асторфизичка тиња биквално на сите ни се удира од глава, чиниш ко намерно некому да не му е до тоа да лесно и брзо стигнеме до фри-енерџи моментум! хм како да чекаме сите на земја недојдија! бар ова е мој впечаток кој во разни варијации постојано го апострофирам [1] битно Убав и Фин монолог си имам завозено во космолошкава нишка ... а уште побитно еве констатирам дека Електрик Јуниврз сигурно е светлосни години недофатлива теорија за релативните меинстримери, дали тоа е за општо добро времето ќе каже, но ко што гледам исклучивоста озбилно го втерува во ќош од каде единствен излез ќе биде само Угоре или удоле, и тоа многу скоро ...

туку можеби има и теориски амортизер помеѓу релативичарите и електроуниверзалците, но дури допрва треба со оваа EWT Electro Wave Theory да се ујдисам, наведуваат на крај од абаут пејџот била слична со неколку електрични но на главнио јасно се постулира дека се изнедрева врз плеќе на релативната ... патем имааат и герила-маркетинг промо, едно видео центрирам и подоле ... там’тараран’танта’рам’тампара’пам , мислам, навистина нема крај умешноста на жонглирање со изведена согласност на некоја тајфа во однос се’, а тоа сепак, бидејќи во прашање е Традиција на нечиј модел, слично како и кај културните асимилации оди многу тешко доколку некоја култура е бројна или пак здраво сплотена, просто се’ додека некој озбилно не им стапне на опаш на релативичарите Вистина сите ќе бидеме уште долго релативно попарени со безидејност трчајќи по акалот на еугеничарите кои всушност диригираат денес со многу-што апропо детерминизмот на хуманистите а ко за беља зад сите нив влечат конци некои месонски елити! туку EWT ...

http://energywavetheory.com   
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #8 Posted: 06-May-2020 at 00:25

да не е без ич, бидејќи нема никаква дебата во нишкава, та сам да ја закачам електро-скепсата, за која ќе речам колку Чоек треба да е исклучив за и својта сијалица да си ја исклучи!? мислам убо што главен аргумент е постојната математичка недоносеност, бар оние кои се свесни за тоа ќе се изнасмеат колку некој може да е негативно исфуран а сепак ко полуписмен изигрува ага без конкуренција, И пак нивно право (на меинстримерите) но камо тро покреативно него продемолирачки да го ползуваа!

https://ropehypothesis.com/physics-faq/dissidents-2/the-electric-universe/

https://rationalwiki.org/wiki/Electric_Universe#Critics


ајт нека им биде скепсата утеха чунки така некогаш ќе си смират фрустрациите заради немањето капацитет лабараториски да ја иницираат MHD за бар така да се дофатат до неутрината ако не преку lorex и сличните баснословно скапи стапици [1][1] замислете ловите риба а сте ошле во пештера над езерото длабоко фрлајќи мрежа по карпата, да ќе фатат може некоја но рецната на карпа од некој неандерталец!

https://www.everythingselectric.com/electric-sun-neutrinos/

https://www.thunderbolts.info/wp/2014/06/22/solar-neutrinos-in-the-electric-universe-space-news/

http://www.build.mk/Forum/forum_posts.asp?TID=2984&PID=179077#179077во однос пак овие постулати имет по нет искрен и концизен одговор на н-блогер?ка воопшто во однос меинстримерските, релативната теорија + ентропијата, а во костец еу-теоријата, единствено што му недостасува дополна во однос стерилните неутрина [1] како би се досопнал на свој терен додека чека на флуксова-стапица!

http://neutrinodreaming.blogspot.com/2011/09/electric-universe-theory-debunked.html [1]

еве една интересна на ова контра идеја а од која ...

https://www.christianforums.com/threads/astronomers-should-be-sued-for-false-advertizing.7688433/page-50#post-61759289

... може да се извлече чуден заклучок, Exotic Mass


на ова јас би претпоставил Духоносно, а во однос ентропијата, за Нас и појавите од/во овој свет важи тернодиманиката, но во однос повисоките сфери на постоење, од каде приоѓаат во оваа димензија/небо/универзум за нас неразбирливи Енергии во форма на етерични гости истите закони не се применливи, нешто налик пластично објаснето ко во генетиката што врз праисториски бактерии некои нови им се недораснати, иако дефакто Можат и Се миксаат меѓусебно овдешните сили и тамошните енергии, вие може ќе се изначудите на метафизикава, Но Божјите Ангели Се Токму Тоа Постари Браќа како Битија кои можат да шифтаат од едно резонантно поле во друго, да се материјализираат и дематерајализираат бидејќи владејат со силите и во ова Небо а сепак не се од него па и се Недофатливи претежно, во основа испреплетени се сферите на постоење некако како светови, но на тоа има строги ограничувања односно поставено граници од Бога за да Луѓето неможат со лесно да го соѕерцуваат Духовниот Свет кој всушност е позадината на овој Материјален односно сите процеси во него се придвижени и резултат токму на тие повисоки Неба , вака видено јасно е дека земната наука е во озбилен ќорсокак особено што Фракталноста помеѓу димензиите ниту за духовните битија е лесно дофатлива ко испреплетена, во спротивно со лесно би го реметеле Божјиот Поредок, заради тоа често и потенцирам Се’ ама баш Се’ е Божја Промисла а посреди Неа ние може да се Смируваме и Растеме во Сознанието за Бога на таков начин да повторно ја Здобиваме веќе изгубената Слобода која сме ја имале како битија кои доброволно сме во прогонство од Повисоко Небо т.е. на себе сме си навлекле проклество така речи заради злоупотребата на Дарот на Слободна Волја кој дури ниту Ангелите го имаат ко што Светителите ни Сведочат, но сепак дадена ни е во привремениов-доброволен-отворен-затвор незнам која по ред Шанса да се искупиме додека сме ниваму нитаму помеѓу Висоите и понорите, сепак Повикани сме таквиот Откуп да не го бркаме веќе сами туку строго преку Исус Христос ... тука со моето разбирање за Православната Пневматика би запрел бидејќи во однос хуманистите може да предизвикам сеир ако не осуда она како на ваква тема сум си зел за право да коментирам Метафизика, и точно во право би биле, слично ко и тие да дојдат во Манастир и да земат од него да сторат Опсерваторија , нешто што се случило на западот во однос манастирите и схоластиката, иако конечно ова не е научен институционален еФорум па и многу не се сеќирам, но заради беспредметност во однос методологијата на познание на Вистината помеѓу Духоносните и Материјалистичките Научници, навистина смешно е да земам со некого да се објаснувам во однос моиве абери, како да им кажам кај Православните просто Телескоп е Срцето а проработува Исихастички низ Молитва во Тихување за да штом Чоек се очисти од стегите на овој свет со помош на Христа тогаш може и да каже дека станал Монах и Ги Соѕерцува Божјите Енергии за така да почне и да се труди да се Обожи т.е. Што Поблиску Допре До Изворот на Цело Постоење кој допир сепак во овој свет има свој Праг и зависи од многу фактори бидејќи пред се Целта на нашето постоење е Спасение на Душата од ваквата положба во вој универзум > кој е предворје велат на пониските и потешките а од каде нема враќање а не пак Растење Угоре, сепак за разлика од слободните стрелци во шабанизмот каде повторно ретко кој му скувнал од клуно на орело би рекле индијанците, во Православие се спасуваме Заедно т.е. должни сме да покажеме Милост и Љубов кон Ближните бидејќи како некој би го Возљубил Создателот а го отфрлил Братот Сестрата Таткото Родителот, што Вели Господ Исус Христос )))Кој Сака Да Си Ја Спаси (себично) Својата Душа Тој И Ќе Ја Изгуби((( на ова пак се надоврзуваат низа други Поуки како Кој Претрпи До Крај Тој И Ќе Се Спаси итн. а тоа упатува дека Трпението раѓа Смирение а тоа пак Спасение ... сепак доколку сами ова го бркаме како Патоказ осудени сме на неуспех, бидејќи по природа во вој свет спротивностите каузалноста ентропијата конечно се норма > та и не втасуваа, а истите единст сме кадарни да ги заобиколуваме Благодатно со Божја Помош бидејќи Господ е Создател конечно на Се’ па и за Него законите се само појава која Ја контролира ко што Човек користи пр. Молив ... затоа и смешни ми се и меинстримерите и квантичарите и стрингерите и еу-јците а најсмешни неопаганите кога својата исклучивост ја потпираат на недоносени буричкања во овој свет капак виа својата исклучивост меѓусебно се препираат до степен на нихилизам, така во најдобар случај губејќи си го времето кое им останало за да отскокнат од заборавот кој е нусефект од привидот и самоизмамата на ниските страсти да се слини по минливоста на овој свет/небо.димензија (кој како милува), што не значи дека сум исклучив и со камшик би ги здрвил Слободна Волја, конечно и самиот ја Трпам таквата колективна инерција да бидејќи грото Браќа и Сестри тераат по максимата преку Леб погача тоа конечно сетне на сите ни се одразува, Просто Е, како Христијани сме го Примиле Заветот На Љубовта и за нас треба да е туѓо некого да Судиме, можеме да предупредуваме, може дури и да искараме некого за да се прибере како не би сторил пожар и сите изгинат, но да земеме сами да пожариме тоа е глупост, ето пример по схоластички памет тргнати тоа пример го затерале некои Католици во среден век а тоа ето изнедрило не само инерција кон схоластика туку и крстоносни војни за натак карамболот да изнедри и Индустриска потоа Електроноска а сега и Генетска револуција, за сега топтан сите да сме до толку во небрано да просто сме доведени низ сето светско колективно слепило до ивица пред амбис да едноставно речено како програми да јуришаме да станем програмери, Та јасно дека тоа , и без Господ да се вмеша, ќе не втурне во амбис, но заради и оние Малкумина кои Својата Надеж ја Полагаат Бога Конечно И Господ Ќе Не Повика Сите На Општ Суд иако претходно до последно ко што Ни Е Посведочено Во Библијата Ќе Има Големи Страдања бидејќи Се’ до последните времиња ќе има Души Кои Се Запишани Во Книгата На Живите ...

... Проштевајте за Духоноснава Дигресија, но незнам како поинаку (наоѓајќи разбирање) да ги оправдам аберите на меинстримерите во однос Егзотичните Честички (последната фуснота), неретко знам да кажам како елаборација во однос земните космолошки модели > релативците имаат пола абер 4-ри димензии, стрингерите тама ниваму-нитаму 8 основни димензии, додека квантичарите се нешто налик електрик-јуниврз апологетите онака хомеопатски обајснуваат појави помеѓу неразбирливото, иако фрактален или електричен како Овој Свет е Божји како создание тоа упатува дека како Луѓе ние никогаш нема да стигнеме до вистината преку дидактичко резонирање во однос некои човечки модели од теории и знаковни премери посреди нив, што не значи дека така не можеме да најдеме нзс како да ги манипулираме силите, што и биднало случај, а во што повторно имаме помош од некои Постари Браќа, но како може да речеме нешто е конечно кога и самите сме свени дека не живееме во свет кој е вечен, просто променливоста тука е императив, денес една сила повеќе вака утре повеќе онака може да се манипулира премерува и впрегнува како теорија, сето тоа на крај нема да не доведе до Љубов туку преди се’ до експлоатација и стравои од неизвесност посреди играњето со шкорчиња додека слиниme за преку Леб да се дофатиме до погача, а сето тоа зошто, заради слепилото со кое се попаруваме кога веруваме дека ние можеме да станеме богови, за жал во тоа сме прелажани од анатемаго кој бидејќи е осуден на вечна погибел та ко што повлекол и многу ангели сосебе удоле та и нас повторно по наша Слободна Волја не прибира во вечно проклетство, а колку малку треба за Чоек на тоа да одолее, видено Православно да земе и да почне Светотаински Воцрковено Да Живее ... лесно да се каже, но повторно не треба да очајува штом нагрнат големи искушенија, доволно е да се Сеќава дека е во Пад и повторно и повторно Судот на Бога да го остава, а кога и’ ќе се соблазни некому да суди (силом прилика) да биде Милостив кон Братот, камо да има Подвиг да може Семилостиво не само кон Луѓето туку и кон Се’ да Живее, но ај да ве ведиам не ја пијте водата бидејќи така сте сториле зијан на она што е од Бога, точно внимавајте да не ја расфрлате конечно се’ што постои на овој Свет е заради наше Спасение но не се’ ќе ни биде од Спасение нели што тоа нешто се впрегне од негативен аспект та и многу Вода не е на арно! слично е и со математиката физиката астрофизика воопшто секоја наука воопшто, Умереноста на овој Свет е дефинитивно ко што вели Господ Царскиот Пат, иако доаѓаат времиња кога Оптимизмот ќе биде и повеќе од потребен за да Чоек не клони со Духот т.е. Душата бидејќи Духот Е Од Бога а Душата Е Наша ...
Originally posted by beTon


др. Петар Митрикески - Лимес Космос 1 https://www.youtube.com/watch?v=ec0G3_vzxqI

Вечниот живот се крие во најразлично дејствување на Благодатта во душата, кое се чувствува по мерка на исчистување од страстите [1]

др. Петар Митрикески - Лимес Космос 2 https://www.youtube.com/watch?v=QWS9ssNgmE0


... Црквата и Науката ...


интересно е како и др.ПетарМ од свое Православно Искуство а кое очигледно не е Аскетско т.е. Познание Без Целосно Отворени Духовни Очи еве во видеово, веројатно како обзервација во однос на Лаосот изведува генерален заклучок дека Верата се потпира на Интуиција, со што лично нема да се сложам т.е. едно е Лаик а сосем друго Монах а сосем трето Аскет, иако и во Народ ќе сретнете многу Свети Луѓе кои Својот Подвиг вешто го кријат однос имаат убо отворено Духовни Очи, но доколку тие не се замонашат стануваат врачои и гатачки, просто доколку го носите Печатот на Светиот Дух а себично ги користите Даровите логично и ќе отпаднете од Сотиролошкиот Пристап на Црквата, таквите стануваат не богоборци ами волци во овча кожа велат Светителите, камо Сите Да Се Свесни колку треба внимание кога си играат со Телескоп, ако не сте во опсерваторија, хм моит работата да замине во ласеријада дали!? дефинитивно Космологија ги засега Христијаните но Некогаш чисто од аспект на она што е неопходно нели како ѕвезди за ориентација доколку немаат компас или пак бркање на земјоделските циклуси календарски, или пак од денешен аспект одржување Церемонијален Празничен Циклус во однос Литургискиот Живот, се’ останато можам слободно да го втерам во категорија Корени, а Христос Ни Има Заповедано Не Се Грижите За Корените Не Копајте Ни Удолу Ни Угоре иако имаме доволно Волја и Ум за да се нурнуваме во Се’, но колку повеќе дознаваме толку појќе моѓе и да манипулираме, но што поголема Слобода толку и поголема Одговорност ...
Edited by Zelenikovo - 06-May-2020 at 00:52
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #9 Posted: 04-May-2020 at 23:50

од она Духоносно искуство кое го имам, слободно ќе речам Поарно не тарашкајте по езотерии како алтернатива за земните релативно-детерминистички науки бидејќи така ризикувате да се сплеткате во еден куп стапици за уште поголем пад него просто изгубено време заради бркање космолошки и астрофизички теории на млака вода т.е. далеку потерсене е њуејџерски да резонирате него схоластички христијански иако и во двата случаи сте во ерес преку езотеријата директно а преку схоластиката индиректно, просто е, мешајќи баби и жаби како метод за пристап до дадени појави околности и вистини, така схоластиката бива амалгам од неоплатонизам и Христијанство што е погрешно и за сигурно ќе ве доведе до Апостасија [1]амите[1] нешто што на запад не било априори црковна инерција туку го почнале ватиканските мецени кои распалиле универитетски на ангро иако со ватикански благослов (сепак си ставале свои папи) за тоа така да доведе до фамозниот хуманизам кој низ експерименталниот ракурс за жал изнедрил алхемиски и неопагански тренд кој пак станал чакмак подлога и за тајни култови како масонеријата [2][2][2]
Originally posted by Zelenikovo

просто хуманизмот како средновековна европска идеологија на претходниците на масоните (кои биле диестички (самољубиви) филозофи во најдобар случај кои така свртеле на научен натурализам) [1] (иако и алхемиското не им било непознато) [2] е сам по себе ерес за Христијанството која и изнедрила протестантство [3] научна реформација по сите страни па и духовно


повторно, Внимавајте околу аберисувањето од Насим Харамеин исто пример ко што би требало да внимавате во однос аберите од Грег Браден бидејќи нивниот њуејџ пристап повторно ќе ве доведе до месонски окултизам доколку терате новокомпонирано езотериски или пак ако бркате изворност ќе завршите на индијски или индијански паганизам и не само во однос космологијата туку и општо терајќи гностички во животот, од кој аспект и агностиците се на удар макар терале само научен детерминизам пр. ко што било случај со Никола Тесла и астралниот егзибиционизам [1][1] или пак на Владимир Вернадски ноус-феризмот [2][2][2][2] кој во неговиот случај незнам колку била ефективна техника но дефакто подоцна врз нејзини плеќи се изнедрува киматиката на Ханс Џени [3] зато и лично само површно пристапувам во однос сите езотеристиски или пак агностички уки и попрво ми се интересни детерминистичките на хуманистите, сепак сите топтан ги сметам за изгубено време, иако далеку покреативно еве бркајќи во случајов енергии и космологии, иако среча свесен сум за стапиците кои сосебе ги носи нурнувањето во вакви науки и многу малку фали и самиот да бидам повлечем потемелно да завозам схоластички, арно ама вистина к’смет сум го презрел овој свет и единствено кога немам што да правам од досада тарашкам по нечии теории колку да не се си лоботомиран слободната волја на фејкбук или пак си срозувам мозок пред кабловска! во секој случај и ваквиот пристап ме става во позиција бар да гласам која астрофизичка теорија е најтокму од еаблираните, та би рекол Електрик Јуниврз во костец космогонската Биг Кранч најонака лаички ми држат вода што не ни мора да е точно туку може ет само тинејџерски рефлекс кога по грешка глаев на скопски [1][1] подиуми иако исто од спунт и без мерак, она где сви Турци тамо и Мујо ... туку она каде UFT-то на ХХ е во колизија со EU теоријата е фрка околу црните дупки, иако не би рекол дека се исклучиви туку допрва бркаат објаснувања тандерболци, но пак ќе потенцирам ниту нивното е последно!

https://www.vice.com/en_us/article/nz7neg/electric-universe-theory-thunderbolts-project-wallace-thornhill


а кога веќе го спомнав ЕУ муабето, не е лошо да потенцирам од каде му се зачетоците, но за разлика од земните вајбои, то небесните се прилично инспиративни, бар за оние кои знаат да плетат со Ѕвезди Галактички Килими Носии и Шатори ...

https://www.everythingselectric.com/eie-118/

https://www.everythingselectric.com/eie-112/

https://www.everythingselectric.com/?s=unified+field+theory

https://www.thunderbolts.info/forum/phpBB3/viewtopic.php?f=10&t=2788

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1719&PID=137820#137820http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1766&PID=137902#137902

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2984&PID=179035#179035

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=142&PID=26907#26907http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1719&PID=212392#212392

https://www.thunderbolts.info/forum3/phpBB3/viewtopic.php?t=195

https://www.thunderbolts.info/wp/2019/02/06/do-black-holes-matter/

https://www.holoscience.com/wp/a-real-theory-of-everything/

https://www.everythingselectric.com/product/eu-not-pu/
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #10 Posted: 04-May-2020 at 16:16
од горниот пост остануваат многу работи недоречени, многу дискутабилни и еден куп прашалници, та да пробам малку од малку да го дополнам како би бил поразбирлив!

имало или не сончеви портали и нло-а, факт е дека насa има ретуширачки одел и тоа уште од мунлендинг времето [1] некои велат дека дури и самото слетување е студиска патка [1] та дури дека е масло на Кјубрик, шатка патка факт е дела MIT подмитени или беспари на ангрп работеле за наса [2][2][2][2] (ех 10 милијарди за ќутенка до израелците своевремено веројатно доволно се множете гисо фактор 20 во однос денешни мил.) значи предослуви за компјутерско ретуширање имале на претек, иако и со класично ретуширање на негативи како арпаџик техника за фалсификување фотки сигурно терале само што за разлика од компјутерското едитирање е далеку поспор процес, всушност мунлендинг доколку има остатоци од аполото на месечината имало но не сакале да ги извадат оригиналните филмои во јавност од која и да е причина, а за пред свет срочиле потемкинова верзија, можеби кријат нешто, можеби заради разузнавачка предострожност ги архивирале оригиналите како воена тајна, а можеби и оригиналнио екипаж пцојсал таму а тука само извадиле за прес двојници, мислам теории милион, но факт е дека многу што и години натака јавноста нема да дознае чисто од елитистичка параноја да доколку признае некоја држава дека дадена вистина ја лажирала тоа е потенцијален дестабилизирачки фактор при што во Народ довербата кон системот се’ повеќе би се срозувала итн. итн.
да ја тргнеме конспииратувноста на страна, ги ретушираат или не насаџии архивите од SOHO и не е ни битно во случајов туку колку абер си немаат меинстримерите во однос астрофизиката и процесите на сонцето, чинам за сега ова е попримарна работа за демистифицирање на нечии елитистички спинои да ја држат цела Наука и Човештво во заблуда за тоа каква Појава е СонЦе ...

хм, од кај дапочнам!? можеби од ортомата за физичарите ос која некој ги обесил вам за тие да ви обесуваат теории на млака вода полна неразбирливи модели и за самите нив! та еве мало упатство во однос термодинамиката и како пробуваат истата да ја фанат за сонцето, внимавајте се потпираат на Максвел додека бркаат MHD за CME а никако да ги заокружат математички моделите, што и самите астрофизичари го сведочат ...

[1] On the application of Maxwell’s theory to many-body systems, or why the resistive magnetohydrodynamic equations are not closed
Robert W. Johnson∗ Atlanta, GA 30238, USA, November 25, 2008
[1]


Вистина си имаат проблем з’ш некој намерно (или не) им скрил една битна варијабила посреди максвеловите равенки, а доколку истата се аплицира, не се разбирам, но, логично ќе треба цела астрофизика да се ревидира! убо читнете го линкот во цитатот од следниот пост!

2009 ~ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=26871&KW=Magnetic+Monopoles&PID=3153605&title=haarp#3153605


вака видено теориското моделирање им е смешка во однос сите студии и проекти, еве пр. една [1] за кои памет дебело се платени, но налет парите туку абдаллукот со кој се вртат во место глумејќи вундерменшен, и ок нема дабидат ни први ни последни кои својата недоносеност ќе ја фрлаат на чатија како Бајрак за чаламење, ајт може ww3 многу работи да промени натака но кое фајде кога 2/3-тини од Човечката Популација ќе биде истребена, чуму и кому сетне фајде ако едикои елити вистината ја извадат на маса, всушност Вистината нам како Христијани ни е Објавена но спсем друга работа е што помил ни е заборавот по духот од овој свет чија шема е преку спинови ако неможе да завладее со срцата на Луѓето тогаш даги дефокусира од Спасение на Душа, но вам ни физика не ви е разбирлива а не пак за метафизика да фрлам абери, сепак може и треба да се нурнува Чоек во познание на Божјото Создание за разбирајќи ја Светлината го Прослави Господа за Неговата Премудрост и Големина ... само како да Познаеме нешто правилно доколку некој многу што замрсил!?

теории ли се теории, но ако математички без теслин вајб се бркаат тешко дека ќе демистифицираат нешто точно во однос сонцето! ниту моделот предложен од Nassim Haramein кој се потпира и на теслина логика [1] нема да може да се изведе теориски егзактно бидејќи теслината физика е ад-акта во моментов меѓу меинстримерите а тоа во најдобар случај значи изгубено време и енергија бидејќи грото средства од страна на големите држави во однос астрофизиката се даваат за студии и проекти кои се фатаморгана од нечија математичка исклучивост, бар тоа го констатират мнозина, еве еден пример за кој скоро бамборев колку да не е мојава рецка без ич [1] всушност во овој контекст добро се надоврзуваат на аберот за сонцето како портал од Насим Харамеин аберите на наса за вортекс портали врзани меѓу сонцето и земјата [1]

инку ХХ е застапник веројатно на своја езотерична Grand Unified теорија кој пристап за некого е исто ко и во случјот со стингерите е вишок од старт, иако дефакто и самите релативни меинстримери немаат ни од блиску успех во однос изворниот флукс од сонцето неутрината [1][1][1] но едно е теорија а друго закон кој во лабараториски улови би го рекреирал даден процес објаснет теориски, капак кога пак мултиезотерик пр. ко Дипак Чопра или пак во случајов Насим Харамеин ќе земе да закачуе се’ и сешто по физика и астрофизика јасно е дека колку и да е во право во однос претпоставката дека сонцето е мултименжнал портал ќе биде дисквалифициран лесно заради останатите можеби/веројатно зицери, за така анти-тајмтравел исклучивоста на некој меинстример да го закачи озбилно [2] а потоа закачено да се дозакачи експоненцијално како дебанкинг мит и врз оваа претпоставка која и на тоа ќе остане доколу сета Наука озбилно не се фокусира кон демистифицирање не само на оваа теорија туку и на своите фундаментални бидејќи дефакто истите се дискутабилни ако не недоносени! но и кога би сакал лично да се посветам на оваа област егзактно научно тоа не би си го дозволил бидејќи она што би го соѕерцал во најдобар случај би ме довело до робијашки статус ко на Тесла па поарно свиркај си и праи се на Тошо додека останатите си трошат своето време бесцелно залудно мислејќи дека некогаш некако на Човештвото пример виа фри-енерџи би му помогнале ...

во секој случај сликовниците им се топ, но и контрашите токму, недостасува само фуснотиран абер во документарецов а во однос исечокот од минатиот пост каде снимката ја сторил веројатно хитонори-сателитот или некој од останатите H-јапончина кои ѕиркаат отаде стратосферата [1] а неможев да најдам абер ни за Ли Ан Голаб проминентниот астрофизичар од смитсониан [2][2] еве го истото видео во костец цела епизода од Кросинг д Ивент Хоризон каде ХХ претпоставува за сончева сингуларност т.е. претпоставува дека сончевите пеги се мали црни дупки односно портали, само да не излезат одтаму некакви терсене партали ...

2.1 Crossing the Event Horizon - The Sun, Another Cycle Begins[/url]

https://hiup.org/astrophysics-gets-turned-head-black-holes-come-first/

https://twitter.com/nassimharamein/status/1097607185876414465?lang=en


Edited by Zelenikovo - 04-May-2020 at 16:17
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #11 Posted: 03-May-2020 at 04:01

фрлајќи претпоставки за бактериско-сателитски диверзии [1] ми текна на една стара навика [2][2] и се подзадумав дали на хабл е возможно по снимките да се јавуваат артефакти од прашина или бактерии, велат импасибл [3] и ок, тоа упатува дека утка за ловење спејскрафтои немет па логично некој до сега и ќе дофатеше некаква аномалија од оние кои тарашкаат по хабл архивите, иако стои фактот дека и да имало нешто Народ колективно последен ќе дознае бидејќи таква информација во најмала рака има потенцијал за бркање ејлиен-соработка а во најлош случај мас-дилириум во позитивен или негативен контекст, но без гајле кога тогаш вторава претпоставка ќе биде подобно спинувана во даден контекст штом навјасаат доволно склет околности за да земјаните губејќи ангро Благодат заради некоја појава биднат подобни за директ-соработка [4][4] сепак SOHO е посебен феномен кој иако радио-телескоп постојано се најдвид контроверзни конспирации и експликации ...

https://www.popularmechanics.com/space/solar-system/a31927106/nasa-stereo-smudge-not-ufo/

https://stereo.gsfc.nasa.gov/artifacts/artifacts_debris.shtml

https://soho.nascom.nasa.gov/hotshots/2003_01_17/


но за време Говрмент Локдаун 2013-та кога насаџии биле на принуден одмор та потенцијално немало кој да ретушира CME датабазата [1] а заради безбедносни причини истата морала да биде активна [2] баш тогаш на 11.10 е завележана интересна аномалија [3][3] за која и самата наса вели ет тоа (нетипична бура) [4][4] што отвора простор за конспирација налик - а1. морале сАд да лажираат локдаун за да се префрли цела власт во рацете на претседникот заради икс-причини и а2. сонцето ет Портал [5][5][5][5][5][5][5][5]
Edited by Zelenikovo - 04-May-2020 at 01:04
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #12 Posted: 19-Mar-2020 at 19:29
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #13 Posted: 10-Nov-2019 at 23:24

кен ај гет а ган, со што да ги пукам? не е страшно ако го немаш, може и со Молитва да ги гаѓаш! - ќе ти рече Ангеле ... а геле каква мрежа имате вие таму горе? плетена со струни од млечниот пат па и тој попреку! ќе додаде поАнгел ...

арно, арно, да не се плаши Народ зошто зуцки не може да дофати навреме, да си тера и натака без исаф без да очекуе честитка, за на Суд ...

30.07.2019 - https://rs-lat.sputniknews.com/nauka/201907301120503174-zasto-astronomi-nisu-videli-ogromni-asteroid-koji-je-dodirnuo-zemljinu-orbitu//

http://www.esa.int/Safety_Security/Asteroid_s_surprise_close_approach_illustrates_need_for_more_eyes_on_the_sky

https://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=2019%20OK

~

Џуно ЕПП

https://www.space.com/nasa-juno-spacecraft-images-jump-jupiter-shadow.htmlEdited by Zelenikovo - 10-Nov-2019 at 23:27
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #14 Posted: 14-Jan-2019 at 05:15

Вистината за кого како е дофатлива или разбирлива, но Каузално доколку сме товар на оваа планета самата таа ќе бара милост од надприродата да ја растовари бар малку од малку, та едноставно да се подсобереме како човештво со нашето неодговорно однесување во однос етичките и еколошките искушенија во кои веќе не само што се давиме туку и ги посакуваме што повеќе да надоаѓаат како си ја тераме, таквата каузалност веќе и ни ет најавена Пророчки во многу абери од минатото, посочени и во нишкава понапред, а дали тоа озбилно ќе го разбереме како оредупредување незнам, знам само дека премногу сме занесени по духот од овој свет кој не замајува обилно со разврат со декадеденција со ненаситност, веќе никому не ни му е гајле за Изгладнетите Деца по третиот свет, речиси ниту една јавна кампања веќе ни од уницеф да се терамили пак сличните се угушени од напливот на медиокритет и фејкњуз по интернет и тв-а!

еве некој статистичка веројатност која потенцијално гоо доближува апофизис тро пореално до вијуги, само што предвидувањата на Тајсон Цеграси се далеку позагрижувачки

2023 - 1 во 30 милиони веројатност - https://metro.co.uk/2018/11/27/theres-a-small-chance-of-a-gigantic-asteroid-hitting-earth-and-killing-millions-8183558/

2029/36 - 3 во 1 милион веројатност - https://metro.co.uk/2017/11/30/will-asteroid-apophis-hit-earth-in-2036-and-cause-the-apocalypse-the-truth-behind-doomsday-rumours-7120833/

40+ aster-oid-i https://metro.co.uk/search/#gsc.tab=0&gsc.q=asteroid%20&gsc.sort=&gsc.page=3
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #15 Posted: 15-Oct-2018 at 02:02

еве интересно думање кое се надоврзува чудно на аберот погоре

https://www.learning-mind.com/is-earth-a-prison-planet-and-the-moon-its-guardian/

думаат дека Земјата е затвор а како доказ за тоа посочуваат дека Месечината е вештачки сателит [1] а во однос предожбите еве еден интересен метафизички коментар
If this planet is not a prison then why have all the elite spent billions if not trillions during the past 60 years trying to get off of the planet. It seems to me that everything humans need is here on earth. A prison is a microcosm of the earth. My soul confines my life force and my body confines my soul and the earth confines my body and space confines the planet and so forth. Just do your time and heal yourselves and maybe you will be released.
за кој коментар би рекол ако на Луѓе не им е јасен како урнек и за димензиите ко нашата посреди и оние наднас и оние под нас како макроксмос и микрокосмос оној во кој квантичарите ќе речат се е толку збиено и непостојано да е таму целосен хаос таквите Луѓе веројатно се заглавени во своте стравои на ова димензија што би рекол Павле Тилиев имаат немир заради грижа од празнината [2] бидејќи заглавиле во научноста на атеистичките детерминисти како би биле кадарни воопшто и да разберат колку навистина е саат [3] но дали пак оние кои знаат се сигурни какви се циклуси посреди дадена релација, колку од оние кои се продуховени навистина можат да еволуираат во посветли духовни битија, зошто воопшто да има разлики ако истата е универзална, посекако интерпретациите за иста работа кај различни научни различно во пресметките излегуваат зависно која мерка им е основна како би ја истимариле и потврдиле дадена теорија, просто дури и сите да се согласат дека е точна одредена теорија тоа не значи дека истата на оваа димензија во различни услови исти резултати ќе има постојано, замислете утре киборг да треба да разбере што е тоа јајце клетка а деца се раѓаат во инкубатор, а не пак да сконта што е тоа трансцеденција! но можеби ќе разбере така полесно други работи, за потем да тежнее да се врати на изворност, само што се плашам таква инерција нема човештвото да дочека бидејќи пред да забега натаму муабетот целосно ќе биде од постарите браќа реесетиран ...

https://hackspirit.com/illusion-reality-scientific-proof-everything-energy-reality-isnt-real/

тоа последниот ! во последниот пост треба да е !? бидејќи во тоа не сум сигурен, но и да бев зар фатаморганите не се умствени проекциино во дадено место, значи сепак постои нешто каде проектираме киматично одредена фреквенција како свест, или тоа нешто ја проектираа таа свет која ние ја набљудуваме, а во таквата проекција како енерии синергично киматично делуваме, а она каде се сопнуваме е разбирањето на Божјите Закони како Души кои имаат Слободна Волја која како Дар Божји е пред избор дали истата ќе ја приклониме кон Божјиот Закон или пак ќе си измислуваме свој човечки т.е. ќе ја следиме моменталната човека синергија за раст и развој која како колективен лост може да ја наречеме Човечка Волја ко нзс на многуте индивидуални кои пак треба да изберат дали својата Слободна Волја ќе ја приклонат кон Божјата Волја или пак вољата на анатемаго, а суштината посреди се' земено духоносно како ни го имаат оставено своето сведоштво нашите предци преку Христијанството кое се потпира на сведоштвото на Пророкот Мојсеј чие сведоштво се потпира на она од Пророкот Ное е дека ние сме протерани од Рајот на Земјата, а туку заедно со себе ја имаме понесено и прелеста на непослушноста кон Законот Божји која пак непослушност е резултат на бунтовноста шепната од паднатиот ангел познат и како ѕвезда деница, која бунтовност е и резултат за сето зло кое виерее во овој свет од каква и природа да е истиот ето дури бил и холограм, заради што единствен начин за да се извлечеме од таквата стапица е Цврсто Да Се Стои Во Божјата Вистина, но што е невозможно доколку главниот фокус е ставен на материјален наместо на духовен акцент посреди Животот, впрочем земните научници и дополнително не заплеткуваат во сето тоа дефокусирајќи не како човештво преку филозофско теоретизирање за научните методи на земно спознание според кои она што не може да се дофати и објасни по дифорлт е неточно или непостоечко, за така дури и немале лоша намера потпрени на дедуктивни заклучоци да не направат рамнодушни кон Стравот од Бога т.е. непслушноат кон Божјиот Закон што пак генерира наситност во однос страстите кои потем не заробуваат, и не само ниски телесни страсти или префинети умнствени, туку и научни за да преку љубопитство без ограничувања стигнавме пополека до прагот на бионичка еволуција при која душевната слобода се повеќе и повеќе натака ќе виде ограничувана, за да на крај како заробена ќе биде условена со кленување пред анатемаго како и малку би осетели мир и спокој, просто самите својата Човечка Слободна Волја потрпена на технократска амбивалентност кон Духовното пополека не фрла во ќорсокак во најдобар случај да си го губиме времето во недоглед со милионите и милионите комбинации на економски и научен метод заради бркање подобро ако не идеално утре, но потпрени на елитистички корпоратизам сред либерален индивидуализам преку мамонизам (бил тој во капиталистичка социјалсатичка или комунистичка форма) што пак за сметка нема самоодржливост туку во недоглед борба за превласт експлаотација робовладелство, а што пак потем еугеничарски треба да се решава рециклира или ресетира по аршинот на технократите, да сето тоа конечно не фрла кон волјата на анатемаго, за кого ние сме душевен плен како бонус енергии за да има во вечната пропаст од чии стеавови да се хранибидејќи јасно ни е посведочено дека Душата е Вечна ја на овој свет стекнува кредит или попрво компатибилност за повисоки свери неба димензии (кој како милува) или пак за пониски, така речи ние сме ниваму нитаму, а наш проблем е што се залажуваме дека сме тука случајно и треба што повеќе да се изнауживаме, дефакто уживѐњето пак кога е свртено исклучиво кон земното нема наситка бидејќи е лишено од фини емоции за да капак кога така ќе заглавиме во фините страсти како гордост омраза суета завист гнев или рамнодушност наместо и тогаш да поитаме да свртиме страна и да се фокусираме на избавување кога сме виделе кое е дното на овој свет, ние колкетивно научно нихилистички ќе си најдеме оправдување дека тоа е универзална инерција на оваа димензија се' да стигне до пропаст, што не е точно, бидејќи знаеме дека ко на димензија каде енергиите се прелеваат а не исчезнуваат факт е дека треба да стремиме да се ослободуваме од незнаењето и да тежнееме кон позитивен самоодржлив раст кој пак е невозможен без да ја приклониме својата волја кон Божјата Волја која пак се исполнува преку Божјата Промисла да за секоја една Душа е оставено простор да се покае и да се разбуди од зачмаеноста на духот додека притоа ако страдаат многу други заради истата оние кои се труделе да се очистат и на злото да му одолеат нив Благодатта Божја ги доочистува и ги прави компатибилни за повисок духовен раст заради штомречено е кој претрпи до крај тој и ќе се спаси, но дека е лесно не е лесно, дека е просто не е просто, дека и откако Човек се свести дека треба да се наштима Богоугодно и се труди дека ќе издржи тоа никој не може да гарантира да во дадени околности пак колективното нзс нема да го повлечи, доволно е и само даљинско или маус да му леегат на рака за да и без да сака биде замајан од виртуелни сласољубија кои ќе му ја олабават волјата и фокусот за Живот во Христијански Подвиг преку Доблести искачувајќи се Смиреноумно најнапред кон Простување и Милост опонирајќи ги Божјите Особини за кои иако сме свесни веруваме дека никаде не ни се брза или пак сега и тука не е место и време за Спасување, а впрочем нашата инерција колективно е заробена од трендсетерски научни парадигми како рат-рејс трка за константен научен, економски, културен итн. раст, нели само не Духовен Емоционален Природен, сетне оној кој ќе ги воочи ваквите околности а сака да се Избалансира ако не да Расте на поарно нему опкружен со луѓе кои одат во спротивен правец не му останува голем избор (а да не им биде соблазна тој ним или тие нему) туку или да оди во Манастир или да очајува и да се помири илити да се повлече на Село (и да ојачува) како и малку од малку би задржал човечлук живеејќи одштопан од урбаните центрифуги полни со табиети на себичност безидејност апашлуш ненаситност самодеструкција низ живот во четири ѕида скоцкан во визијата на е-телете е-пајажината е-бизнисот, та зато и не е за лутуење кога оние кои се екстремно склони кон таквиот вајб немаат никакви идеали освен мамонизам за кој Вистината е само алатка преку која треба да се креира профит и што пофутуристички живот бидејќи среќата ќе фантазираат како ќе ја нашле на Месечина Марс Јупитер Сатурн или потака, тие каде и да одат со таков табиет никаде нема да ги бери во своја кожа!
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #16 Posted: 18-Sep-2018 at 14:48

зошто астрономскава грешка, многу личи на македонската интеграција во еу, иако би било навистина спектакуларно кога ваква супернова би ни светнала на небо, бар ќе знаеме дека таму плус нешто свети, ако воопшто и се замара некој во градскиве центрифуги заглаени во светлосно загадување дека над глаите нивни сеуште има ѕвезди, сигурно, бар оние европските ги чекаат на јарбол спроти нип Нова Македонија, шала на страна но да си сведок на раѓање на нова ѕвезда преку спанџување на две постари е кул ако не кил работа!

https://navva.org/aus/science/typo-throws-out-the-supernova-prediction-2022/

https://en.wikipedia.org/wiki/Stellar_collision#Type_Ia_supernova

бреј каква АПДЕЈТ ФОРА имаат на нешнл-географик за аберов, некој би рекол камо сите медиуми вака да си апдејтираат стари написи, бидејќи медиумот треба да е конзистентен дури и кога пренел погрешни претпоставки, бар да линкува на стариот напис нов абер како апдејт, ако неможат да се извинат

https://news.nationalgeographic.com/2017/01/see-star-explode-2022-nova-cygnus-skywatching-space-science/

само вака би им простиле за ненаучноста или брзоплетоста детерминистички чоеци кои на нешнл-географик гледат неприкосновено, а бидејќи с медиум кој сака да го задржи авторитетот ко научен, та и логично соодветно се извинил, чиниш така треба и политиколозите европски да делуваат кога ќе ја утнат додека не дооговарале во однос еден па друг па трет компромис а потем ниту извините, онака ко ништо да небило, нели тие себе не се сметаат за начници, туку технократи со неограничена одговорност! но да видиме може ќе почнат да се извинуваат, бидејќи за последниов компромис цела 'меѓународна' дотрча за да научно не окуражи, е сега во случајов не со НГ не е во прашање веродостојноста на муабетот ами тајмингот, та и за таква работа се извинуваат, риспект за приатапот, како поинаку да задржат читатели и спонзори, но ако ништо од тоа не им треба та може и ќе се однесуваа ко спинери!

е сега некои велат вака со супернова мерџери настануваат цени дупки, но доколку тие се вишок [1] тогаш по репродуктивна логика две ѕвезди прават нова ѕвезда или пак фетус за истата, што и додека не се докаже не мора да е така, иако велат дека тоа од спунт е случај!

https://en.wikipedia.org/wiki/Star_formation#Cloud_collapse

но случајно или не, сеуште многу работи претпоставуваме космолошки, а што од сето тоа на крај ќе биде конечна вистина или ако сакате аучно константа, тоа ниту Мас мидиуми нема да ви обзнанат, ниту пак Мисјуниверз ќе ви предочи, науката е заглавена во своите набљудувања од својата математичка предетерминираност а во однос математичка согласност за жонглирање симболи и мерки посреди појави, но што ако огледалото во кое се загледале њ холограм ако не илузија ко што мнозина научници претпоставуваат!? во тој случај вака како земно-научно е завозена сега космологијата е фатаморгана!
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #17 Posted: 24-Jul-2018 at 13:19

брајќи инфо за цикличната природа на овој свет димензија Небо кој како милува, налетав на оваа предожба за разни теории во однос цикличноста, само што заборава батето што мислел Питагора за постојаноста на оние места каде сега претпоставувам се повисоки Неба, но тоа со Царството Небесно каде Господ Вечно Престојува нема заедничка точка, бидејќи ГОСПОД БОГ Е НЕМЕНЛИВ а и во рајот привремено се душите на упокоените, но дури по Воскресението при Судниот Ден ќе им биде определена конечна положба на Верните во Бога да Заедничарат Заедно и Постојано во Вечноста со Него ...

доколку ова не му е јасно на некого, комотно нека си се возгордее меѓу Луѓето и нека види до кај ќе стигне бидејќи така ќе изгори, дури бил и монотеист, заради што главниот акцент во Христијанството е ставен на Простувањето како Милостива Божја Особина која треба да се трудиме да ја исполнуваме, а дали можеме без да се потпреме на Бога и од него подадената Благодат тоа е веќе работа на свест, бидејќи Народ чека земно детерминирана наука да му каже емпириски што е Благодат за да поверува,дури и на сонцето гледа сеуште мистично иако тоа е само една капка од Божјите Енергии но нели и тоа кога свети за тоа не сме свесни дека е така бидејќи ретко кој се труди да разбере дека над секој интелигентен дизајн има поинтелигентен а конечно се' од некаде мора и да почнало, што ќе биде трагично и жалосно доколку не е така, она кога ќе видиме Брод да си речеме аха сам од себе се напраи, заради што пак оние кои се свесни и ќе почнат да го бараат Бродоградителот а кој бара нормално и ќе најде, но смешно е што нам на Луѓето Господ Бог и ни се објави преку Христа но ние повторно бараме секојдневна верификација но преку земна детерминантност, а сетне кога сме го утнале методот та и ќе се заплеткаме од позиција на его наметнувајќи им го своето на другите безусловно, заради што во Христијанството убо е речено сосила убаина небива на кого му е дадено ќе прими кому не не', а бидејќи посреди е Слободната Волја та впрочем ние сами себе се ограничуваме за Вистината доколку заради нечиј елитизам или пак агалук не замеме учество во Барањето Славословието и Заедничарењето со Вистинскиот Бог ...

еве го линкот кој ме наведе на ова думање

http://www.reversespins.com/cosmology.html

има убаи поенти некаде, другде разводнети уки пр. околу есените, но на сето тоа и карамбол од идеализми, ко она херметичково на паганите како горе така и доле, бркајќи земен рај ако не и повисоко на земјата - што не е возможно, а токму заради непостојаноста и колебливоста на ова небо каде сме ниваму нитаму меѓу Висоите и понорите! кој е умен ќе се труди да расте и се ослободува од земното, но што е невозможно доколку тоа го прави егоцентрично или пак паѓајќи во очај од околностите, она материјализмот толку да го завладеал да малодушно си дозволува постојано да потонува во духот на овој свет трендовски, заборавајќи на искуствата на своите предци т.е. нивното Предание за Вистинска Слобода која за нас Монотеистите како конечна е веќе спознаена, само треба кај што повеќе Луѓе да се ефектуира! но што доколку го правиме на сила е погрешно заради што фанатизмот е ерес во мирнодобски околности, но штом се намножи злото нормално е да и Верните мораат да се утврдат се повеќе, наместо млако делуваат и немо да гледаат како нивните Ближни се дават во декаденција за малку по малку чекајќи тие да се променат и нив назад во центрифугата ги повлечат, заради што е и онаа Поука во Библијата остави ги мртвите да ги закопуваат мртовците, која симболично укажува дека погрешно е ако мислиме дека ќе се спасиме од некое искушение доколку на истото отрпнеме, та ако некој увидел дека некаде завладејало зло нека се отргне од тоа место, а Борбата нека му ја препушти на Христа и нека делува Молитвено преку Христа, иако учтиво е да ги потсети Ближните дека имале традиција и дека треба да внимаваат на неа, наместо брзоблето да ја фрлат во нечиј лонец а заради некаква земна слобода која впрочем не е ништо друго него вазалско ропство некогаш овде некогаш онде ко тоа или она устројување на системски решенија, што може да се каже дека е случај и со науката која е заложник на некои елити чиј корен е пагански! конечно не се ни тие криви што некој ги потчинил, а ко елити или елитистичко знаење нормално дека нема да ве ослободи туку кога тогаш од глава ќе ви се удри, но смешно е што денес и при самостојност сме слепи за ова и животот го предаваме за грош пари во заложништво на некои елитни глобалисти!

извинете на дигресииве, поентата ми беше космолошка!Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #18 Posted: 24-Jul-2018 at 00:07во контекст ...

што е убо да чуеш дека некоја новина се вклопила во нечија теза, во случајов за космолошка тема ... прашање е само колку држи вода и каква, битно оние кои и навистина се посветени на некоја работа, дури биле вишок во меинстрим перспективите имаат посекако перспектива вредна за да се чуе, а чунки некому ќе му биди од корист ...

Science Of Cycles Research Fund

...

I can’t stop now, and need your help to keep us going. We truly are at the pinnacle as being one of the best able to absorb, reflect, gather the most important pieces research and new discovers – then to bring it forward in a manner that most fairly and well educated people can understand.

Your assistance has always been at the core of this model, without you we fail. Below is an example of how Science Of Cycles keeps you tuned in and knowledgeable of what we are discovering, and how some of these changes will affect our communities and ways of living.

In some ways my service is to translate what the science community puts out, which may look something like this: aldkshfewoy934958t74389hdsofh – ldsf98wer98weusdoisd- 02375943yroidsf 0q4w5erofhclkldshf.2-3857rewiosdh -dsflkj3q975reifsdhokvas-;asdfbp423qywe598ruwesd
Then I write: We have just learned that galactic cosmic rays have increased over the last four year by a factor of three. It appears to be having a significant influence on our weakening magnetic field. And now more recently we have learned that during times of solar minimum these charged particles appear to be having an increased effect on Earth’s lithosphere, continuing down into the mantle.

lkasdhfweq9875239q,v8ewry0239759rweosdahlkf,asdhf2947ew593wesudi,asdhf2eyr2380ye9[23′   Okay. Now we’ve learned there is newly discovered ‘second magnetic field’ which sits upon the lower crust of our planet, and down into the lithosphere. This appears to have an effect on ocean tides and mantle plumes.As mentioned in the above article, it was a real kick to hear that myself and Tony Phillips (NASA contractor) who ushered in the concept and actual words of what we now call ‘space weather’. Some of you might remember some of our spats back in the late 90’s when I would conduct an offensive against something he wrote; then soon after he would return the favor. But I claim we are still ahead and moving in the right direction, even if he does have a closer connection with NASA. Although he maintains his affiliation with the NASA boys, I have the freedom to maintain my connection with the ESA, NOAA, Royal Observatory, US Naval Observatory, NSF, NRC, American Meteorological Society – and to the other side, American Red Cross and Federal Management Office.

...

https://scienceofcycles.com/topics/cosmic-rays-changed-particles/


за да ви биде поразбирлив аберов еве добра видео предожба, но дали е истата доволна за да речете теоријава погоре држи, незнам ...


Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #19 Posted: 22-Apr-2018 at 21:47

дека современата наука е во голема мера траил&ерор во однос тезите теориите па и законите тоа им е евиентно на многу алтернативни да речеме научници, иако меинстримерите ќе речат дека тие се псевдонаучници, а зошто, бидејќи не им се вклопуваат во нивните математички модели, но кој може да каже дека истите се конечни, битна недоумица кога апропо неа и математичари думаат дека не е така - видеото од цитираниот дел на постот од следната фуснота [1]

астрофизички исто еве еден комшија кој им брца во детерминистичката тегла на меинстримерите, до душа пристапот му тро езотерички во однос појдовната премиса како разбрал што е антигравитација [1] но да претпоставиме дека бидејќи бил дете та како чиста душа не било шепнатото од паднат дух, всушност голем дел од ’хуманистите’ во минатото биле алхемичари кои своите теории неретко ги калемеле врз такви шепнувања бидејќи забегувале озбилно неопагански, а да речеме веќе од 20-ти век ваквата шема подзапрела, но дали е така може само да нагаѓаме, земено технолошки пример Никола Тесла своите изуми токму ги резонирал во транс низ комуникација со некоја светлост итн. итн. значајно да се напомене бидејќи само така е возможно да се стигне до абери за кои се свесни нашите постари браќа Ангелите анам како абери без нив прашање е дали и воопшто некогаш би ни станале јасни! нејсе, еве навистина интересен аберов од физичарот Горан Митич од 2018-та за ФЕСтв ...би сублимирал чоеков дума дека физиката и метафизиката се вземни, логична претпоставка доколку сте духовно освестен, та тој смета дека универзумот конечно е материјална осцилација во надсвесен макрокосмос, а во однос овој заклучува каузално дека чим има Гравитација има и Антигравитација, инаку наликува дека го застапува разбирањето на Ерик Долард за емпти-сан т.е. некој вид експандинг-рт теорија за ѕвездите, потоа дека овој универзум е Цикличен т.е. слично ко астрофизичката теорија за Краунч Сајкл Јуниврз (слободен превод) т.е. дека се’ во него освен него пулсира имајќи почеток и крај во недоглед ... речиси натуралистички заклучоци изведени по набљудување и логичност во однос малите појави на земјата, но што кога физичар ова го говори добива на поинаква тежина научно него кога јас онака лаички резонирам во нишкава ... интересна е предожбата на крај од интервјуто во однос црните-дупки-на-хокинг каде ја предочува нелогичноста во однос нив ем апострофира дека некако се преќуте неговата констатација дека црните дупки се дискутабилни но абер за кој не наидов на озбилни думи илити паника по нејчр.цом физ.орг или астрономи.цом

ќе констатирам единствена неразбирлива за мене негова теза е дека водородот не е основен градивен елемент во косипв-мост туку некаков течен камен, и ок негово разбирање, јас би рекол Електрик Јуниврз теоријата тука би се сместила пофино односно дека основен градивен елемент се фотоните кои при дадена осциација на феквенции така/потоа материјализираат основни елементи како градивни блокови ...Edited by Zelenikovo - 16-Jan-2020 at 12:29
Back to Top
Zelenikovo View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19-Oct-2017
Online Status: Offline
Posts: 1631
  Quote Zelenikovo Quote  Post ReplyReply #20 Posted: 15-Apr-2018 at 23:43

и то ...

Откриено второ магнетно поле околу Земјата

Трио сателити кои го студирале магнетното поле на Земјата откриле детали околу создавање на магнетно поле создадено од плимата на океаните.

За мапирање на ова „второ“ магнетно поле допринеле и податоците собирани 4 години мисијата Swarm на Европската Вселенска Агенција (ESA), а тоа може да ни помогне да создадеме подобри модели во врска со глобалното затоплување.Физичарот Нилс Олсен од техничкиот универзитет на Данска ги презентирал овие изненадувачки резултати на овогодинешната средба на унијата на европските геонауки, објаснувајќи како неговиот тим истражувачи успеал да го забележи ова поле со многу слаб сигнал.

Тој објаснил дека се работи за поле 20 000 пати послабо од глобалното магнетно поле на Земјата, и дека на фундаментално ниво и двете полиња се резултат на динамо ефектот создаден од наелектризираните честички потопени во течност.

Посилното магентно поле се формира од постојаното движење на истопените карпи длабоко под нас, и остава потпис во честичките во земјината кора.Но, деталите на второто ја зачудиле публиката на собирот.

Јоните кои се раствораат во водите на океаните исто така создаваат неверојатно слабо поле како што се движат низ океанските струи и плими, а тоа било откриено благодарејќи на мисијата Swarm. Taa се состои од 3 идентични сателити лансирани во 2013, кои моментално орбитираат на височина помеѓу 300 и 530 километри, собирајќи податоци за магнетните карактеристики на планетата.

Бидејќи водата е способна да задржува значителни количини топлина, предвидувањето на способноста на нашата планета да го впива вишокот топлина заробен од гасовите се базира токму на знаењето како плимите и струите се движат во три димензии.

Новата магнетно-океанска мапа има и уште една важна апликација, а тоа е осознавање на електричните карактеристики на Земјината литосфера.

http://www.idividi.com.mk/futurama/planeta/1183150/index.html

а имало и уште нешто абер од триово, иако неофицијално загрижувачки дека во блиска иднина за 2к години би можело да дочекаме маг.флип

https://undark.org/article/books-alanna-mitchell-spinning-magnet/

https://news.nationalgeographic.com/2018/01/earth-magnetic-field-flip-north-south-poles-science/

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1719&PID=167417#167417~

за да ослободам простор за аберот во следниот пост, бидејќи и ГоранМ говори за цикличност, еве сега овие тука последните беа во тој Та она аберот од пост #328 се однесува на ова последно видео тука ...


Edited by Zelenikovo - 16-Jan-2020 at 21:19
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  123 18>

Forum Jump Forum Permissions View Drop DownThis page was generated in 0.297 seconds.

Copyright ©2007 - 2022  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.