build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Останати теми > Наука и технологија
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Земјоделие и рурален живот

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 7891011 21>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #161 Posted: 09-May-2014 at 15:18

http://www.reading.ac.uk/merl/the_collections/the_museum/ploughs.html

za slicen muzej nemam cueno ni na balkan ne pa Makedonija, osven toa etno selata ako ne se zemat v predvid, no tamu retko da se naide na farmerska postavka tuku zanaetciska







Edited by +Protagorist - 09-May-2014 at 16:15
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #162 Posted: 05-May-2014 at 20:34
Originally posted by +Protagorist


dopolnitelno ova bi bilo preduslov za aktivna relokacija na gradskata prezasitenost i ogranichenost od usluzni i fabricki dejnosti, voopshto naselenieto koe mu zboktisalo od grad t.e. kadrovskiot i infrastukturniot potencijal so vakva kampanja bi se nasochile kon seloto, iako toa e vozmozno samo preku drzavno stimulirani (novosozdadeni) selski komuni [1][2] namesto liberalno upateni na sorabotka vo co-op t.e. koperacii [3] shto ornitoloshka ljubov bi se rodila togash vo narodov ni samite ne se svesni, ta shto ima poubo od ptici da ti pojat, dodeka se ladish vo ovoshtarnik, ushte da e posredi i bostan i sirenje ili zelnik i taratur


linkuvajki go postov vo temata za Alt.Gradba [1] gledam osamnala prazna fusnota za co-op, najverojatno treba da bide linkuvan post #98 od nishkava]

na ova bi ja nadovrzal dumata * nikogash ne e kasno za zhivot na selo! bar ne za onie koi sakaat da mu skubnat na getoiziraniot dremezh vo chetiri zida, onie na koi im e zboktisano da bidat stutuleni ko sardini vo konzerviran prostor i atmosfera - urban zhivot steriliziran od priroda [1] kamo da mozea site da si go dozvolat bar onie koi toa i go sakaat http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=468&PID=200445#200445

...






Edited by +Protagorist - 02-Oct-2015 at 10:11
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #163 Posted: 29-Apr-2014 at 14:12
Aronija

www.poljoprivredni-forum.biz/t5303-aronija

www.vinogradarstvo.com/index.php?s=890

[1] ffrm.org.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=539:aronija-priroden-izvor-na-multivitamini&catid=49:ovostarstvo&Itemid=132



   


~


бидејќи меѓу поздравите и поскапите бобичести култури е и ГОЏИ-то [1][2[3] сигурно не е на одмет да се има и една ваква плантажа доколку се може, просто ако човек се нафати на бобичеста инвестиција добро е истата да ја дизервифицира истата понатака во сличен правец, со тоа отворајки простор за комбиниран финален производ, нормално доколку сконтал дека поиспатливо е да продаде тегла лековит џем него рефус реколта бобинки, макар тоа барало и исфорсиран маркетинг успат, бреј од герила маркетинг никогаш доста [1]

Edited by +Protagorist - 01-Oct-2015 at 19:52
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #164 Posted: 29-Apr-2014 at 14:04
dosega glaven problem kaj ovosjeto i zelencukot ko rasad e kiselosta na zemjata, primer idealni uslovi za rast vo kisela pocva imat ruzite, no so ogled deka cvekjarstvoto za povekjeto zemjodelci e pretezno hobi, dobra zakrpa za vakvi pochvi bi bile Borovnicata no i Aronijata (aro e i fam.ruzi) koi se ednostavni za odgleduvanje osobeno kultiviranite sorti sepak i tie baraat odreden angazman a osobeno okolu berbata koja sega i kaj niv se tera masinski na golemi povrsini, no racnoto berenje ne ja ostetuva bilkata em e pobarano i poplateno

postojat 30 sorti kultivirana borovnica za odgleduvanje, a najdobro e da se rasporedat pola od niv na potencijalna plantazi ko rani, sredni i kasni za da ima berba celo leto, no dokolku se odi na tlo so neutralna il alkalna ph-vrednost rezultatite kje bidat desetkuvani zaradi sto na vakvite pocvi neophodno e namaluvanje na ph-vrednosta na tloto so kisel treset, rod kaj borovnicata ima vekje za edna godina no duri po vtorata godina e pozelna negova berba

Borovnica

www.agroklub.com/vocarstvo/uzgoj-americkih-borovnica/9006/

www.svetbiljaka.com/Forums/viewtopic/t=2760.html

poljoprivredaiselo.com/2011/02/borovnica-licna-karta/



HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #165 Posted: 12-Apr-2014 at 16:23

str.16 - ffrm.org.mk/jdownloads/moja%20zemja/2009/moja_zemja_41_mart_2009.pdf


imajki gi predvid izmestuvanjata na klimatskite regioni i voedno blagite zimi, popoleka se otvora moznost za nasadi maslina i v Makedonija, iako vo sluchaj na podolgotraen mraz bi trebalo chovek pri raka da ima juteni platna ili slama kako bi gi pokril steblata, mozhe nema potreba od golemi nasadi no desetina drva dolgorochno bi mu bile melem na rana, dodusha gevgelisko-valandovskiot region bez problem teraat maslini ko i kivi, sepak so malku know-how i na planina mozhe da se krenat istite pa i palmi, zar ne najavija v prespa il ohrid deka kje sadat, sepak maslinata ne smee da ja zakachi temperatura pod 5°c [1]

nejse interesen detal od videovo e za starite maslenici koi i pokraj nikakvo navodnuvanje i kroenje obilno ragjale, a shto se dolzhelo na organskoto gjubrivo koe ko takvo daleku povekje ja zadrzhuva vlagata vo pochvata

http://www.7maslina.net/Forum/tabid/57/forumid/8/postid/169/view/topic/Default.aspx

www.agroklub.com/vocarstvo/gnojidba-maslinika/10750/

http://zoob-oljke.si/images/stories/SOZITJE_v_OLCNIKU_HR.pdf





Edited by +Protagorist - 12-Apr-2014 at 16:24
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #166 Posted: 30-Mar-2014 at 22:00

mozhe da se kazhe deka konsultacii so katedrata za ovoshtarstvo i lozarstvo vo Skopje ili Shtip bi bilo polezna rabota za sekoj domakin osobeno ako svrtil na plantazhi

kaj kroenjeto ovoshki najbiten e tajmingot vo odnos na agrometeoroloshkite uslovi

www.gardensalive.com/article.asp?ai=1154

pr. neochekuvan zort koj gi strefil kalifiskite plantazhi

http://extension.psu.edu/plants/tree-fruit/news/2013/effect-of-pruning-on-cold-hardiness-of-fruit-trees


eve interesen sovet za poprikladno kroenje kaj praskite a koe veruvam bi bilo korisno i kaj drugite ovoshki, iako i kratkoto i dolgoto kroenje mozhat da se kombinirsat, no tehnikata na kroenje ne e edinstveniot faktor koj bi go zgolemil kvalitetot i kvantitetot na rodot



zemjodelie-ovostarstvo.com/praska-i-rasad-na-praski-vo-makedonija.html

www.provident-living-today.com/Pruning-Peach-Trees.html

www.ces.ncsu.edu/depts/hort/hil/ag29.html



inaku konechno glaven kurshlus za site ovoshki e kasen mraz posle cvetanje, prosto cel rod odi kurban
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #167 Posted: 24-Mar-2014 at 22:40

sledna faza inkubatorski jabolka, nema da treba ni da gi krojat nit da gi okopuvaat

Германски искуства во кроење на oвошките пренесени во Преспа

Околу 3000 садници по хектар, 60 тони просечно принос на јаболка по хектар, засадување на веќе оформени стебла, методи на резидба карактеристична за летен и зимски период...

...презентација на машинска летна резидба сето ова беше главна карактеристика на предавањето и промоција на германските искуства овоштарството во Ресен. Презентацијата со акцент на резидбата ја извршија професори од Институтот за овоштарство во Минхен, Баварија, СР Германија.

Германските професори се гости на Земјоделската задруга "Преспански Овоштари" како дел од веќе воспоставената соработка на задругата со оваа германска институција, од која во 2008 произлезе и студиско патување на ел од преспански овоштари во Германија.

Слична таква студиска посета со цел да се видат модерните токови на овоштарството во Германија најавена е и оваа година, а сеуште актуелно стои и најавата за обука на млади фармери во Германија која повеќе пати беше најавувана од страна на земјоделската задруга "Преспански оввоштари". За денес гостите од Германија имаат закажано средба со Градоначалникот Михаил Волкановски и потоа во одредени насади во Преспа ќе имаат и практична презентација на начини и видови на кроење кај овошките.
http://www.prespana.com.mk/prespa/agro/2011-germanski-iskustva-kroenje-iovoski-prespa.html



https://www.youtube.com/results?search_query=kako+pravilno+orezati+vo%C4%8Dnjak [1]

http://www.lisa.rs/moja-lepa-basta/vocnjak-i-povrtnjak/13705-orezivanje-voca-poboljsana-piramidalna-kruna.html





Edited by +Protagorist - 25-Sep-2015 at 10:27
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #168 Posted: 23-Mar-2014 at 21:34

   


Nako Nakov gi ima vkrsteno Kaki sortite Hadzija i Haikume po shto izvadil sorta Chili (bez tanini pa se jade odma) prinosot e 300 do 400 kg od drvo
str 16 - http://ffrm.org.mk/jdownloads/moja%20zemja/2009/moja_zemja_49_noemvri_za_web.pdf


http://poljoinfo.com/showthread.php?2080-Kaki&p=188313&viewfull=1#post188313

I ja sam prijatelji bio ko poliven toplom vodom .-15 Eura-to nije normalno.Imam -ko sto rekoh-250 stabala kakija. NAsad mi je u blizini Grcke granice- u blizini Gevgelije, tacnije -Valandovo.

Kod nas svaki (ama bas SVAKI) poljoprivrednik ima desetak drveta sa kakijem. U gradu , umesto lipa i kestena, po trotoarima su -kaki, ispred svake kuce, na svakom cosku-kaki. Ovih dana je berba kakija-oko 1000 tona se izvozi iz Valandova-Bog zna gde.

A to ti je jedna zahvalna biljka da nema bolje od nje. Ne napada je nikakva bolest-nit je napadaju insekti(znaci nema nikakvih hemiskih tretmana ) jedino na 2-3 godine stajsko djubrivo i bar 6-7 puta navodnjavanje- i to je sve. U proseku po 150 kg po stablu.

Kod nas se zove"japanska jabuka" i prvi nasad je podignut 1954 godine. Stariji pricaju da ju je doneo(u tom vremenu visoki makedonski politicar- Lazo Kolisevski, sa svog putovanja u Japan-dao u lokalnoj poljoprivrednoj skoli i reko:-Ovo morate posaditi i svake godine povecavati povrsine za po 5 dekara. Ko je tad smeo da se protivi naredjenju KP. Eto, i od politicara neka fajda.

Sorta mi je Hachiya, astrengentna-to znaci da se ne jede odmah, nego mora dozreti. Puna je s taninom i ako nije dozreta ima opori ukus, ali kad dozri, ko da jedes med. U principu se sadi na razmaku ne manjem od 6x6, a ja sam nesto eksperimentisao i posadio je 6x3 sa namerom da u 9 toj godini posecem svako drugo stablo i da opet bude na 6x6. Ali, sada im je 8 godina, dogodine treba da ih secem i vec sada me boli srce-ne verujem da cu ih izvaditi-boli to. KAd je vreme cvetanja, to je predivno za gledati-cvet do cveta-posle toga se svaki cvetic oformi u plod (negde MAja meseca cvetaju) i tako do sredine Jula su prepune s plodovima- i tad pocinje opadanje plodova: vise od dve trecine popadaju po zemlji-sto je normalno, ona jedna trecina koja ostaje je toliko velika, teska da u proseku na svakom drvetu, svake jeseni ima bar po 2 polomljene grane. I to je normalno. U pocetku sam stavljao podupirace ispod grana-sad je to nemoguce, ima ih tako mnogo da se ne isplati podupreti ih, uostalom ako je ugao grane iznad 1o sati ili izmedju 12 i 15 sati ona ce se svakako polomiti, ako ne ove godine-dogodine sigurno.

Pocinje s rodom u 3 godini, a pun rod je posle 5 godina.NE desise da omane, mrazevi joj ne mogu nista(osim ako padnu u Maju) -a vetrovi su problem. Ona se u Oktobru i onako bez vetrova lomi, a tek ako su jaki vetrovi-polomice se mnogo grana. Klima nam je sub mediteranska(Solun nam je na oko 60 km vazdusne linije) i to nam omogucava da imamo velikih nasada sa kakijem, narom, kivijem,mandarinama,(mandarine ne podnose najbolje ovu klimu pa se desi da nekih godina smrznu) maslinama, i u poslednih 10 godina nenormalno se povecavaju nasadi sa sljivama Japanske sorte "Umeboshi". To su jako krupne i socne sljive kojim je unutrasnja kostica manja od velicine nokata na malom prstu. U proseku tezinja jedne sljive je oko 120 gr. Imaju dobru cenu-oko 1 euro po kili, a u punom rodu jedno stablo daje po 70 kg, i sto je navaznije-trazi se. Najvise je posadjena sorta Angeleno ( i ja imam oko 1200 stabala te sljive) Nesto mi ne uspeva da prikacim slike, ali ako te interesuje-poslacu ti ih ovih dana-do Petka-posto ih ovog vikenda-berem.

HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #169 Posted: 23-Mar-2014 at 12:31

edinstven rasad za stari sorti jabolka kaj nas (za koj sum chul) e vo topaansko pole v Skopje, sigurno ima i na drugi mesta, no nit se falat nit se frlaat po mediumi, a narod vo nedostatok od info si tera i ponataka so konzervirano-ispoliranite sorti > kompot od pesticidi iako i v komshiluk ne e neshto poarno sepak gi ima i ko interaktiven aber



http://www.stare-sorte-voca.com/

http://www.stare-hrvatske-vocke.com/

http://www.park-zumberak.hr/dokumenti/prirucnik_ppzsg.pdf



Kod biranja sorti jabuka pogotovo starijih sorta topla preporuka je da pokušate prije sadnje probati plodove kako se nebiste razočarali okusom nakon što dođe u rod. Mnogi su se amateri zeznuli na taj način i onda nejedu te jabuke već ih jednostavno izbijegavaju, i u isto vrijeme im je žao posijeći i posaditi drugu voćkicu. Nisu sve stare sorte jabuka dobre po okusu niti su sve otporne na bolesti.
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #170 Posted: 20-Mar-2014 at 18:28

a sega i gradski bavchi da vratat pak kje bide badijala zaradi prezagadenosta no i stend-baj avtohtonite semenski banki za koi eto ima plan ko shto veli ministerot da gi aktiviraat

za sega edinstveno po net moze da se pazari organsko seme no na zhimi majka, eventualno od avstriski no ushte polesno od sloveneckite zdruzenija za permakultura [1] koi glasno se mobiliziraa i preku semenskata shtafeta shto ja imaa vo 2012 v Slovenija [2] kaj niv seto ova beshe jako zavozeno i preku panikata koja ja krena krena so knigata Pesticidi, ubijalci življenja ushte vo 1995 Anton Komat koj zdravo talasa za seopshtiot zemjodelski kolaps zaradi korporaciskite agendi pr. za treitor technology [1] za kjorsokakot od pesticidi [2] itn. vo osnova choekot e naturalist koj prednost mu dava na ekstenzivnoto nasproti intenzivnoto zemjodelie [3]

vo Hrvatska najglasni na ovaa tema denes se Prof dr. sc Vlarije Vrček [1] i Doc. dr. sc Katica Knezović na koi im pravat drushtvo i drugi demistifikatori pr. ko dr. sc Lidija Gajski [1]



kaj nas edinstven javno eksponiran intelektualec na ovaa tema e dr. Slagjana Velkov iako tera povekje edukativna nego aktivna demistifirachka kampanja, i toa po inercija dokolku ja vikne nekoj za sovet, no to socijalnite mrezhi sami ja turkaat napred zaradi seopshtiot vakum na ova OH pole



vo muabetov dr. Slagjana potspomna deka stari sorti seme nabavuva od zem.institut [1] kade gi imaat i ona apla arpadzik starite sorti, a ne samo hibridi od minatiot vek, istoto pretpostavuvam e i so ovoshkite i so zelenchukot, zatoa chekam den koga kje otvori institutot toa herbariumite preku oficijalni odgleduvachi na avtohton organski semenski materijal, imajki predvid deka so sporadichna razmena i da sakame nemozheme zemjodelecot turbo da go preshaltame na avtohtono organsko proizvodstvo

deka e biznis seto ova so gom-to toa e jasno, prashanje e shto veli doktorkata koe fajde od istiot odnosno koj ima polza od gmo-to ta nabrojuva negoi falinki nebare lokigata kje pobedi i vrazumi nekogo, mnogu verojatno seto ova e predeterminirano ko alatka na svetskite tehnokrati i nivnite derivati ko eugenichari [1] mozhe smetaat deka narod kje se uplashi od veshtacka hrana pa sam da preshalta kon selo i umerenost kako vo ishranata taka i vo mentalitetot ona stravot chuva lozje pa popoleka da svrtime dobrovolno kon socijalizam i plansko ureduvanje, mizi asan da ti bajam, no se plasham deka namerata e humana ami poprvo arievska bitka za "superworld for supermen" a preku selektivna genetika da se dotera do masonski raj na zemjata [2][3]


Edited by +Protagorist - 03-Oct-2015 at 08:06
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #171 Posted: 18-Mar-2014 at 17:00

vo sporedba so lanskoto intervju v burekdzilnica ovoj pat ministerot polefterno, iako dosta interesni informacii nafrli, no mislam ova muabetov za gmo-to e nedorechen a za koj i lani ostavi dobar vakum za dumanje [1] odnosno dokolku i navistina e tochno ko shto veli Janko deka preku gmo ishrana na zhivotnite se modificira i nivnoto meso koe potoa se uvezuva toa e navistina sklet duma, ili gmo-to koe preku zhitarkite ni se servira i direktno vo forma na vafli, biskviti il kornfleks po policite vo marketite, vo najmala raka e prilichno dobra podloga za panika, iako na ovoj ogan bi doturile maslo i site onie pesticidi i konzervansi prisutni kaj prerabotenite il gotovite prehrambeni proizvodi, vkluchuvajki go tuka i aflatoksinot, iako ima i pobeter [1]
+ po ova se nametnuva prashanjeto zoshto potroshuvachite ne se osvestuvaat poozbilno od strana na ministerstvoto odnosno agencijata za hrana apropo prednosta na lokalnoto kontrolirano proizvodstvo i osobeno organskata hrana, dokolku voopshto i samite se svesni koi se nusefektite od seta uvezena hemija, a koja eto se ispituva po primerok so ogled deka nemozhat celosno, no tie nemozhat uvezenata organskata hrana da ja procheshlaat a ne pa drugo, iako ete na kraj spomnuva ministerot deka od slednata godina fokusot kje bide i na nea odnosno na organskoto proizvodstvo, a za koe bidejki nemame kupoven standard sigurno kampanjata kje se tera samo kon preshaltuvanje na zemjodelcite namesto potroshuvachite kon OH, shto veli 90% odi za izvoz, a narod za zhal potajno veruva deka na pazar kupuva organski jabuchar ili kavardzik, ajt bar se vkusni, dali

ova sporedbava polesno bi legnala ko analogija za brutalizam i neoklasicizam ko gmo i pesticidi, nasproti izvorna arhitektura ko organska alternativa [1] normalno za instant narod instant trpeza, ta i kampanjski da bideme osvestuvani badijala so ogled deka javeto koshta, osven ako ne se preshalta narod da zhivee na selo ili se lishi od sovremeniot komfor za smetka na zdrava ishrana, koja eto bar so hlorot kje ja sardisa ako ne so drugo [2] ne deka nema alternativi i za nego [3] no nie nemame kabaet za pesticidi a ne pa hlor so ogled deka i tie zavrshuvaat vo podzemnite vodi



drugo shto bi potsetil odnosno dopolnil e za tutunarite i ogranicheniot broj subvencii t.e. kontroliranoto proizvodstvo, e potrebata i od negovo preshaltuvanje od otrov kon energens posocheno vo post #235 ponapred

isto bi stavil akcent i na obrabotlivoto zemjishte vo drzhavata, no vkupnoto a ne samo ona koe go stopanisuva taa, prosto treba da go iskopirame srpskiot model, vo koj privatnoto obrabotlivo zemjishte vo sluchaj dve godini da ne se obrabotuva drzhavata preku agencijata za zemjishen fond da go prevzema i go dava pod zakup na zainteresirani lokalni zemjodelci, neznam kako im e regulirano obeshtetuvanjeto na sopstvenicite najverojatno istovetno ko drzhavniot zakup!?
istoto kade-kako tera i vo evropa, a bidejki vo glavnom se golemi drzavi pa mnogu i ne mu se sekiraat, a i nemaat prostor za manevriranje bidejki so seopshta konkurencija bi gi zaglavilite sopstvenite golemi ZIKoi t.e. nivnata konkuretnost i odrzlivost a so toa i pridonesot vo lokalniot ekonomski rast, da e ushte potragichno 3% od site evroskite farmi drzhat 50% od seta obrabotliva zemja vo evropa [1] sega gledam i hrvatite formiraat agencija no se plasham deka od takvata komasacija poteshko da se ofajdi maliot choek, ona kje go natovarat so standardi ta i da ne pomisli na zemjodelie a ne pa da okrupnuva proizvodstvo, ne deka i nie nemame maka so standardite no bar za socijalnite kategorii istite da se olabavat i istite da ne bidat glaven uslov za niv shtom apliciraat za zemja, ushte eto da se molizira i onaa zaboravenata shto dremi vo privatni race, samo prashanje e dali kje se tera po srpskiot ofanziven model, a toa za sega dodeka sme nadvor od eu lesno, ilo kje se odi preku dupli danok za onie koi ne ja obrabotuvaat zemjata kako bi se stimulirale sami da ja dadat na drzhavata na plodouzhivanje, iako tie kje si ostanat stopani, a drzhavata kje ja dade na zainteresiranite da ja obrabotuvaat

dopolnitelno ova bi bilo preduslov za aktivna relokacija na gradskata prezasitenost i ogranichenost od usluzni i fabricki dejnosti, voopshto naselenieto koe mu zboktisalo od grad t.e. kadrovskiot i infrastukturniot potencijal so vakva kampanja bi se nasochile kon seloto, iako toa e vozmozno samo preku drzavno stimulirani (novosozdadeni) selski komuni [1][2] namesto liberalno upateni na sorabotka vo co-op t.e. koperacii [3] shto ornitoloshka ljubov bi se rodila togash vo narodov ni samite ne se svesni, ta shto ima poubo od ptici da ti pojat, dodeka se ladish vo ovoshtarnik, ushte da e posredi i bostan i sirenje ili zelnik i taratur



Edited by +Protagorist - 18-Mar-2014 at 18:35
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #172 Posted: 28-Feb-2014 at 02:51

http://www.greenhousecatalog.com/greenhouse-solar-heating [1]

najeftina varijanta e diy staklenik so pmma od komsiluk [1][1]

potem opusteno i fokusirano [1]




HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #173 Posted: 26-Feb-2014 at 21:12

najsiguren cekor e plastenik a rasturcuvanje v zima ako e zagrean pr. so slama [1]

http://www.humeseeds.com/indoor.htm


HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #174 Posted: 01-Feb-2014 at 16:26

ето во рекорден рок стигнал аберот и до надлежните ем и континуитет има што е за поздрав, камо ваквиот пристап да го вметнат во образовниот систем како дел и' од основното образование

21.10.2014 - Во градинките ќе се учи како се сади здрава храна

Министерот Диме Спасов денеска ја посети градината „Тиквичка“ која е дел од градинката „8-ми Март“

Министерот за труд и социјална политика Диме Спасов, и градоначалникот на Кисела Вода, Биљана Беличанец – Алексиќ, денеска ја посетија детската градинка „8-ми Март“ во општина Кисела Вода, каде децата заедно со своите воспитувачки и негувателки имаат засадено разни видови зеленчук во својата градина „Тиквичка“, како дел од активностите за подигнување на свеста за здравата исхрана.

- Преку програмата за едукација на децата во процесот на предучилишно воспитување сакаме да ги едуцираме за значењето и влијанието на здравиот начин на исхрана, за значењето на овошјето и зеленчукот. Притоа преку еден координиран пристап во детските градинки започнавме со процес на создавање градини во градинки преку кои децата можат да се едуцираат за начинот на кој се садат зеленчукот и овошјето, но и за хранливите состојки, и да стекнат здрави навики со што во иднина ќе се влијае на создавањето здрави навики за живот на секое дете – рече министерот Спасов.

Тој додаде дека на ваков начин Министерството во соработка со единиците на локалната самоуправа и детските градинки во Македонија се вклучува во владината кампања „Здравјето е избор“.

- Преку еден систематски координиран пристап во соработка со повеќе институции сакаме на повеќе начини да влијаеме на подигнувањето на квалитетот на храната во детските градинки преку задолжително воведување овошје и зеленчук, замена на маргаринот со путер, белиот со кафеав шекер – потенцира Спасов.

http://fokus.mk/vo-graddinkite-k-e-se-uchi-kako-se-sadi-zdrav-hrana/

16.10.2015- Дечињата од градинките во Кисела Вода го одбележаа националниот Ден на здрава храна

Децата од градинките во општина Кисела Вода денeс, заедно со своите воспитувачки и родители го одбележаа националниот Ден на здрава храна, која е дел од Програмата за едукација на децата од предучилишна возраст со процесот на одгледување и консумирање здрава храна, поддржана од МТСП.

Децата од ЈДГ “8 Март” и ЈДГ “Весели цветови” кои во текот на целата година ја одржуваа градината во дворот на нивните градинки, се запознаа со промените кои се случуваа на зеленчукот во текот на годината, засадуваа нови садници, а од набраните зеленчукови плодови правеа вкусни салати.

Комбинацијата на здрава исхрана, одгледување на зеленчуци во своите органски градини, вклучување на родителите и едукацијата за важноста на здравата исхрана за децата од градинка, претставува еден интегриран пристап кој влијае на перцепцијата на децата и им дава можност да размислуваат и да уживаат во здравата храна од најмала возраст.

За таа цел децата, пред присутните гости и раководителот од Одделението за предучилишно воспитание и образование при општина Кисела Вода, се претставија со ликовна изложба, со игри и песни, а потоа заедно со своите родители, баби и дедовци, но и останатите присутни, береа зеленчук од градината и подготвија салати.

Одбележувањето на националниот Ден на здрава храна заврши со изложба и дегустација на здравата храна која ја подготвија.

http://kurir.mk/republika/skopje/217433-Decinjata-od-gradinkite-vo-Kisela-Voda-go-odbelezaa-nacionalniot-Den-na-zdrava-hrana

~

за да ги потикнеме децата на природа, она што на сите ни фалии во пристапот ем математиките, и буквално и симболично, e  егзотика т.е. егзотични растенија кои не се толку застапени кај нас, нешто налик што подоцна ќе им биде мерак да се потсетат дека ретко каде го има во околината а со тоа и дополнително да бидат мотивирани околу градината, колекционерство знае да биде прилично добра појава која лесно го исполнува човека само да не прејде во посесивност и скржавост што би требало да се надмине преку локални саеми и прослави ко ден на дрвото или јаболкото

ко прилично инспиративни би ги посочил Горчицата т.е. Синапот (Sinapis alba) [1][2][3] и Жолта Пенда т.е. Златна Љубов (Xanthostemon chrysanthus) [1][2][3] уште да не се срамат да си потпевнат сред плевење и тоа е тоа, ќе им скубнат на електронскиве тенекиња, иако покасно посекако ќе им се вратат бар да споделат нешто [1][2]


 




Edited by +Protagorist - 17-Oct-2015 at 11:16
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #175 Posted: 20-Jan-2014 at 23:23


доколку сакаме ко некогаш земјоделска земја, повторно да бидеме тоа (бар приближно) мора да се работи со децата интензивно, пример образвониот систем би трабало да ги стимулирал сами да засадат одредени култури за потоа да ги награди со финален производ од истите, тегла ајвар или еко-џем од јаболка, а може и комотно да ги плашат со пре-прсканите расадници во Преспа, или од нив загадената езерска вода

интересна појава е и валдорфската школа, а каде доколку не е ова астролишкиов пристап на Штајнер посекако би пратил дете да го учат, но има и подобри едукативни концепти, пример на Марија Монтесори [1][2] па и други [3] но она што им е заедничко е задолжителната градинарска пракса за децата, односно уште од млади се социјализираат и разбираат зошто е битна градината и нејзините плодови, нешто што наголемо изостанува во класичниот едукативен систем

исто и од старателите се бара да имаат таков пристап кон децата, што би рекол Фридрих Фробел (ученик на Песталоци) adults should serve as the “gardeners” of children’s potential [1][2][3]

едно е јасно поврзување на децата со природата е повеќе од неопходно [1][2][3] особено денес кога се повеќе од времето децата се примамени да останат пред компјутер или телевизор дома, имам пријатели кои пример се' прават тоа да го им го овозможат на децата, па дури и ги растат односно сите живеат без телевизор и интернет освен кога е неопходно и по некој филм од време на време, па пак бадијала штом одоколу децата се опкружени со технологија, налик амишки деца кои се школуваат во современ град [1] фрустрација која е тешко да се контролира па и канализира, јасно освен ако од природниот начин на живот имаат директна корист пр. некаков материјален или духовен профит, екстра цветни градини кои ги немаат оние по бетонската џунгла, нешто што би ги мотивирало и понатака да не си губат времето зјапајки во некоја кутија

Maria Montessori on Gardening…
“The best means of invigorating the child is to immerse him in nature.”

When the children put a seed into the ground… the children are inspired with a feeling for nature…

“When the child has cultivated the iris or the pansy, the rose or the hyacinth, has placed in the soil a seed or a bulb and periodically watered it, or has planted a fruit-bearing shrub, and the blossomed flower and the ripened fruit offer themselves as a generous gift of nature, a rich reward for a small effort…”
http://www.sjusd.org/hammer/programs/garden-club/


http://montessoriconfessions.blogspot.com/2012/10/montessori-and-composting-with-kids.html

Gardening for the Mind

To some, the garden is a place to grow a tasty dinner. For us, the garden is a place to foster the imagination and learning of a child.

The Montessori Method of education involves a lot of hands-on learning and these lessons may not always look the way a traditionally educated person would expect. We believe in real-time, real world lessons that are played out using the objects of life. Instead of learning our math with number symbols, we use beads containing actual amounts and translate those ideas to the symbols. Instead of learning about botany from a dry textbook we touch, smell, and grow our lessons.

The garden provides an opportunity for young children to learn about natural cycles and weather, all stages of plant life, math and even history. It allows them the chance to practice their research and scientific observation skills, to witness life in action and question the why's and what's of it all. Montessori education endeavors to spark this questioning part of the child's mind so that in the future they will know they have the power to search out the truth for themselves, and maybe even make new discoveries that will benefit all of mankind.

The children at Alpine Montessori grow and maintain their own garden areas with the guidance of their teachers. Even if you don't have a large yard, you can extend your child's gardening work to your home. Consider allocating a part of your yard for your child to use as their very own vegetable or flower garden - helping to provide food or beauty for the family gives them a sense of value and pride. If you don't have a yard or have a very small or unsuitable yard, a couple of containers can hold flowers, a tomato plant, or even a trellised squash or bean plant. Whether their garden flourishes or struggles, it will be a learning experience for all involved - ideally a learning experience that will go on for the rest of their lives.

http://www.alpinemontessori.org/home/gardeningforthemind


ЗПО треба уште во градинка да има, додека кај нас и во основно изостанува или е сведено претежно на теорија, ко бројлери кои треба да знаат статистика и добијат оценка за истата, да е пострашно и дома не ги очекува ништо поарно децата, освен некоја играчка, но и нивните родители не биле поарни та круша под круша паѓа нели, само што муабетот денес е телевизор под телевизор или компјутер под компјутер паѓа, ако е утеха немаме само ние гајрет а можеме и да учиме од туѓиот [1]

~

чинам неопходно е мотивирање на децата и телевизиски, та ко за земјоделска земја логично е секоја телевизија а особено националните во својот детски програм да имаат главен акцент на Природата пред се ко весела еко. био. агро. едукација

во свет ваков пристап имаат многу земји, но не секоја продукција е вонвременска, веројатно за ваков резултат потребни се државна телевизија и државни институции да здружат сили, и тоа ко долгорочен концепт туркан од МОН, плус сето тоа на крај посолено и со постдипломска креативност од фду и есра, можеби и мелозвучност од златно славејче плус сето тоа да е врзано и со некоја сликовница успат а зошто не и лектира [1] но за сето ова треба бајрактар со волја за слобода од бетонската џунгла, можеби и Суперхикс тајфата за отисокот да бидне што подолготраен
логично серијал му е мајката [2] макар срочен и ко комерцијален документарец  [3

https://www.abccommercial.com/librarysales/program/kids-garden 

 




Edited by +Protagorist - 15-Nov-2015 at 12:50
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #176 Posted: 20-Jan-2014 at 18:25

интересна појава меѓу органските одгледувачи е месечевиот календар на Марија Тун, техника п,озната и како биодинамична, во основа астролошки пристап на градинарство и полјоделство, не е далеку од памет дека утре ќе накалемат сличен пристап и во сточарството, па кога може народ на тони да упразнува хороскоп во град зошто тоа не би го правеле и на село LOL а покрај ветеринари нека ангажираат и астролози, на крај јасно сето тоа некој локален бајач ќе им го потврди гледајки им на гравчиња, што да кажам паганизам кој ко њуејџ ревајвл се има јако распространето о централна европа, не дека имам нешто против во принцип мое да се каже дека јас имам сличен пристап сепак Христијански односно нема работа за време празници а по Водици се осветува бавчата, полето, животните и нормално фармерите односно се' 

најнапред оваa пракса се распространила помеѓу следбениците на Рудолф Штајнер меѓу кои е и Тун [1][2][3] за веќе денес да е прераснатa во њу-ејџ тренд и меѓу оние кои воопшто немаат абер за штајнер и неговите следбеници кои го прилагодуваат неговиот синкретизам во области во кои имаат абер или бараат егзотичен начин како истиот да го прошират

по балканов најзастапена појава е во Словенија и тук таму во Хрватска и Бугарија, бар од она што сум имал рилика да видам, сепак од оние кои се земјоделци цел живот  а сега заради даден притисок свртеле и кон ова извлекол одговор дека приносот воопшто не е поголем ниту пак заштитата поефикасна, просто експериментите кои Тун го правела на север климатолошки воопшто не се исти ко на југ, а сето тоа да се стави само под капа на астрологија е повеќе од вампирски, да не претерам но би рекол современа градинарка фатаморгана, сепак некој истото може да го рече и за мојот пристап и Светата Вода но за него бар веќе има и лабараториска потврдa [1][2][3]

да не излезам клетник, еве и официјално етикетирање од англија, просто ту мач зодијак  - http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/apr/28/nine-gardening-myths-debunked




сепак мора да му се одаде признание на Штајнер за органскиот пристап, иако доколку се исклучи астрологијата и ова рогатово ѓубриво - комотно можеме да речеме дека органското производство само по себе е и' биодинамично, но биодинамичарите велат никако, не дека некому тоа му значи нешто







Edited by +Protagorist - 20-Jan-2014 at 21:43
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #177 Posted: 19-Jan-2014 at 23:46
 
може е полесно европа заради субвенции за органски насади, но не секаде имаат празни плодни котлини, ем неотруени претходно со хемикали
 
15.01.2013               

Organski uzgoj mladog luka u zaštićenom prostoru

Organska poljoprivreda nije samo uzgoj bilja bez kemikalija i mineralnih gnojiva već predstavlja skladniju proizvodnju od osnova uzgoja bilja do kakvoće vode i tla, raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta, životnih vrijednosti i načina života.

Uzgoj mladog luka u zaštićenom prostoru tijekom zime je intezivniji, jer u proljeće mladi luk ima posebno mjesto kao nezaobilazni dodatak prehrani te je potražnja mladog luka na tržištu veća, a potrošači su zainteresirani da se što ranije pojavi na tržištu.

Mladi luk podnosi hladnoću

Organski uzgoj mladog luka treba provoditi u zaštićenim prostorima u kojima se odvijala samo organska proizvodnja ili novopodignutim objektima koji su namijenjeni za tu proizvodnju. U objektima u kojima je prethodno bila konvencionalna proizvodnja ne preporuča se organska proizvodnja zbog ostataka (rezidua) agrokemikalija u tlu. Pokrovni materijali koji se koriste za zaštićene prostore trebaju biti na temelju polietilena, polipropilena ili drugih polikarbonata. U organskoj proizvodnji uporaba a PVC-a (polivinilklorida) se ne preporuča.

Mladi luk je zahvalna povrtna kultura za zimsku proizvodnju jer nema velikih zahtjeva za visokim temperaturama tijekom svog razvoja.

U odnosu na druge povrtne kulture koje se uzgajaju u zimskom razdoblju, mladi luk ima skromnije zahtjeve. Može se uspješno uzgajati na temperaturama od 8-1 °C, a optimalna temperatura je 15-18 °C. Dobro ukorijenjene lukovice mogu izdržati temperature i do –20 °C. Pri niskim temperaturama dopuštena je toplinska izolacija u zaštićenom prostoru što omogućuje uspješan rast.

Plodored

U organskoj proizvodnji neophodno je uspostaviti intenzivan i složen plodored gdje se u jednoj vegetacijskoj sezoni na istom tlu uzastopno i istovremeno (kao miješane vrste), zahvaljujući pozitivnim biološkim odnosima, uzgaja više vrsta povrća. U zaštićenom prostoru mladi luk se može uspješno uzgajati kao predkultura, međukultura ili postrna kultura. U zimskom razdoblju mladi luk uzgaja se kao predkultura paprici, krastavcima, rajčici ili patlidžanu. Kao predkulture luku nisu preporučljivi grašak, lukovičasto cvijeće te ostalo lukovičasto povrće. Luk se na istom mjestu smije saditi nakon tri godine, što je preventivna mjera protiv širenja plemenjače, nematoda i lukove muhe.

Za sadnju mladog luka koristi se zdrav i kvalitetan sadni materijal iz organskog uzgoja. Treba odabrati sorte luka intenzivnog porasta u početnoj fazi rasta te autohtone sorte u cilju očuvanja biološke i genetske raznolikosti. Najbolje je za proizvodnju koriste krupnije lučice promjera od 2 do 3 cm, jer iz krupnije lučice se veoma brzo formira mladi luk.

Priprema tla za sadnju

Luk je vrlo zahtjevan s obzirom na tlo te je najbolje saditi na pjeskovitim tlima bogatim organskom materijom. U zaštićenim prostorijama, za sterilizaciju supstrata i tla dopuštene su toplinske metode solarizacije i parenjem te fizikalne metode. Solarizacija je jedna od mjera higijene u zaštićenom prostoru pomoću koje se uništavaju ne samo korovi nego i sjeme korova u tlu.

 

Priprema tla se sastoji od osnovne gnojidbe zrelim stajnjakom u količini od 3 do 5 kg/m2 i za gnojidbu je dopuštena uporaba zrelog stajskog gnoja ili komposta. Popravljanje pH vrijednosti tla se provodi unošenjem odgovarajućih količina sredstava za kalcifikaciju. Gnojiva moraju biti iz organske proizvodnje te ne smiju sadržavati ostatke antibiotika, teških metala i drugih štetnih tvari. Osim mineralnih gnojiva u prihrani usjeva također nije dopušteno koristiti ni treset (kao osnova za proizvodnju), kompost od gradskog otpada, kompost od mulja iz uređaja za pročišćavanje, kanalizacijski mulj, gnojovku i gnojnicu. Prije sadnje tlo treba izorati na dubini od 20 do 25 cm, a poslije se tlo freza, poravna. Završna faza pred sadnju je markiranje gredica širine 120 cm sa razmakom između gredica 40 cm. U praksi se paralelno s pripremom tla provodi priprema lukovica za sadnju radi bržeg ukorjenjavanja. Postoji više načina za pripreme lukovica za sadnju, a jedan od načina je da se lukovice prekriju slamom te drže u toploj prostoriji od 5 do 7 dana i zalijevaju toplom vodom (40-45 °C).

Sadnja

Učinkovit način obrade lukovice za sadnju je odsjecanje vrata lukovice čime se omogućuje brzo nicanje i povećanje prinosa. Sadnja mladog luka je od listopada do kraja veljače, a obavlja se u redove pripremljenih gredica. Razmak sadnje je od 10 do 15 cm od reda do reda i od 2 do 5 cm u redu. Lukovice se sade plitko, dovoljno da se ne vide iz tla. Nakon sadnje lukovice treba zaliti s 10 do 12 l/m2 tople vode (30-35 °C). Najpogodnija je sukcesivna sadnja u razmacima od 15 do 20 dana što osigurava kontinuiranu berbu i lakši plasman. Njega tijekom vegetacije se sastoji od okopavanja, zalijevanja i održavanja temperature u zaštićenom prostoru. Zavisno od stanja u objektu zalijevanje treba provoditi svakih 10 dana sa 8-10l/m2 vode. Tijekom vegetacije obave se 1 do 2 međuredna okopavanja zavisno od toga ima li korova ili se stvorila pokorica. Radi sprječavanja pojave korova i pozitivnog utjecaja na tlo unutar i između redova se može koristiti malč materijal (slama) ili pokrivala za tlo koja se mogu reciklirati. U zaštićenim prostorima sa sustavom za grijanje, za vrijeme sunčanih dana treba održavati temepraturu od 18 do 20 °C, odnosno 14 °C za vrijeme oblačnih dana.

Mjere zaštite

Zaštita bilja od štetočina u organskoj proizvodnji provodi se prvenstveno preventivnim mjerama odnosno svim agrotehničkim mjerama koje sprječavaju pojavu, razvoj i širenje štetočina. Za zaštitu od bolesti i štetočina dopuštena je uporaba bioloških pripravaka pripremljenih na gospodarstvu od prisutnih biljaka, kao i biotehničkih mjera za zaštitu bilja. Uz dozvoljena sredstva u organskoj proizvodnji luka, značajno mjesto zauzimaju prirodni neprijatelji štetočina luka koje treba štititi i stvarati im što povoljnije uvjete života. Najčešći štetnici luka su lukova muha (Delia antiqua) i lukov moljac (Acrolepiopsis assectella). Lukova muha se može suzbijati primjenom različitih mjera od kojih su najvažnije sadnja zdravog sadnog materijala, sadnja mladog luka u plodoredu, uništavanje zaraženih biljaka, sadnja na većoj udaljenosti od površina na kojima je godinu prije bio zaraženi luk. U organskom uzgoju mladog luka za suzbijanje lukove muhe koristi se otopina šećera. Ako se između redova luka posije mrkva, njezin specifičan miris odbija lukovu muhu. Najvažnije bolesti luka su plamenjača (Peronospora destructor) koja se suzbija bakarnim sredstvima (Bordoška juha) i siva plijesan ( Botrytis spp.).

Berba

Mladi luk se bere kad dostigne visinu 40 cm u fazi 6-8 listova. Pri optimalnim temperaturama luk se bere oko 45 dana od sadnje, a pri nižim temperaturama rok berbe se produljava i traje do 60 dana. Mladi (proljetni) luk je bogat vodom koja može dosegnuti do 93% za razliku od starog luka gdje postotak vode varira između 86 i 89 %. Mladi luk ima i manji postotak ugljikohidrata, lipida, bjelančevina i ostalih energetskih sastojaka koji su zastupljeni u vrlo malim količinama. Od mnogobrojnih minerala u mladom luku najznačajniji je sumpor (50 mg/100g) koji daje karakteristični miris i okus te sadrži dosta kalija, fosfora i kalcija. U njemu ima rijetkih oligoelemenata kao što su selen koji pospješuje obranu imuniteta te je dobar protiv starenja stanica, mangan koji je dobar aktivator mnogih enzima, fluor pogoduje zdravlju zuba i kostiju.

Kod kupnje mladog luka na tržnici ili u velikim trgovačkim centrima treba voditi računa da su glavice čvrste i bijele, a vrhovi svježi i zeleni. Mladi luk treba koristiti odmah ili dva dana nakon kupnje, a čuvati ga treba u dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku, jer vrlo brzo gubi na nutritivnoj vrijednosti.

Mladi luk ima hipoglikemijsko djelovanje i sprječava pretjerano povećanje šećera u krvi. Blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sustav te sprječava stvaranje ugrušaka i čuva od začepljenja krvnih žila.

 
 
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #178 Posted: 18-Jan-2014 at 02:16


но доколку сулфурот е штетен за нервните клетки посекако не е и за останатите, само треба како и за се да се оди умерено [1][2][3] не заборавајте дека како спонзор на лимфоцитите и леукоцитите во организмот Лукот го сметаат за еден од појаките антиоксиданси покрај Пикногенолот, Мелатонинот, Л-Карнитинот, Л-Цистеинот, Силимаринот, Гинкото, Полифенолите, Каротенот, Селеноти Цинкот, Q10 и витамините А,С и Е 

A nickel will get you on the subway, but garlic will get you a seat. –Yiddish proverb

[url=http://www.almanac.com/plant/garlic]http://www.almanac.com/plant/garlic[url]


умешноста на Андов и Киро во едно Big%20smile

Умерени температури за лукот и празот - Среда, 27 Ноември 2013 Напишано од ФФРМ Пишува: дипл. агр. Стојан Глигоров

Умерената клима најпогодна

Лукот потекнува од Средна Азија, а според некои податоци, во Европа се одгледува на околу 100.000 ха. Тој бара умерена клима и во однос на еколошките услови, доста е осетлив. Параметри за нормален развој: 'ртење на температура 3-5ºC, оптимална температура за развој на кореновиот систем 10ºC, на листот 16-18ºC, на чешнињата 20ºC, формирање на луковица, коренот и лисната маса се издржливи и до -15 до 20ºC.

Лукот е растение кое бара претежно долги денови и при должина на денот од 10 до 12 часа ги формира листовите и луковицата. Оптимални потреби има во фаза на расадопроизводството. Не поднесува различна влажност на почвата во текот на вегетацијата. Наводнување се врши 4-5 пати, зависно од потребите и структурата на почвата. Лукот бара среднотешки, длабоки и плодни почви. Најдобри резултати дава и успева по: легуминозни растенија, зелкови култури, пченица, ран зеленчук.

Eсенската обработка на почвата е на длабочина од 30 см, а претсеидбената обработка или подготовката на почвата е на длабочина 8-10 см. Во однос на ѓубрењето, потребно е ѓубрење со арско ѓубре во количество околу 20-25 т/ха, потоа со минерални ѓубрива NPK, по препорака откако ќе се направи агрохемиска анализа за потребите и дозите на употреба. Доколку не се користи прегорено арско ѓубре, количеството на минералните ѓубрива треба да се зголеми за 30-40%. Се ѓубри ½ NPK во текот на основната обработка и ½ NPK ѓубре пред сеидбата.

Растојанието при сеидбата е 30-40 х 8-10 см. Потребното количество на пролетниот лук е 800-1.200 кг/ха, а за есенскиот 1.400-1.600 кг/ха.

Како до принос од 50 т/ха

Постојат домашни и увозни сорти на праз со кратко и долго стебло. Во текот на вегетацијата бара умерена клима а најдобро успева кога температурите се пониски, а тоа е есенскиот период кога температурата е помеѓу 15 и 20ºC. Издржлив е на ниски температури, до -20ºC. Во текот на вегетацијата бара многу влага, па дури и до доцна есен. Како култура бара многу хранливи материи и затоа треба да се одгледува на доста плодни и структурни површини. Најдобро е да се одгледува во плодоред.

Се наѓубрува со поголеми количества арско и минерално ѓубре. Од минералните ѓубрива се употребуваат NPK ѓубрива во сооднос 1:2:1. Азотот и фосфорот се внесуваат со подготовката на површината. Се прихранува 2-3 пати. Се одгледува со производство на расад. Потребно е површинскиот слој на почвата да биде добро обработен.

Сеидбата на расадот се врши во средината на март и на почетокот на април. На 1 м2 се сеат 8-10 грама семе. Семето се покрива со мешавина од плодна замја, дел од песок и дел од прегорено арско ѓубре. Расадот добро се вкоренува ако му се потскратат дел од коренчињата, а температурата во тој период треба да биде пониска и добро навлажнета.

Расадувањето се врши на крајот на јуни или почетокот на јули. Пожелно е да се сади како втора култура и тоа по: салатата, спанаќот, грашокот, стрните жита. Се расадува на растојание 20 х 20 или 25 х 15 см. По сеидбата на стално место веднаш треба да се залие со вода и така да се одржува во текот на целата сезона.

Плевелите се уништуваат со окопување и по пат на употреба на хербициди. Првото прихранување е штом растенијата ќе се вкоренат, а второто е по 15-20 дена.

Во текот на сезоната се заштитува претежно од болести, на пример, рѓа на листовите, ботритис, пламеница, против инсекти, претежно почвени и луковата мува.

Бербата се врши во есенскиот период, листовите кои се оштетени при бербата се отстрануваат, а врвовите на листовите и коренот се потскратуваат.

Доколку правилно се одгледува празот, приносите достигнуваат 30 – 50 т/ха. Празот претставува двогодишно растение. Во исхраната се користи стеблото и листовите во текот на целата година. Во првата година образува доста силно, таканаречено лажно стебло, кај некои сорти високи и до 80 см, а во втората година височината може да достигне и до 2 м. На стеблото се формира крупна округла топка и цвет со светловиолетова боја кои најчесто се опрашуваат со инсекти, а потоа се формира доста ситно семе.

http://ffrm.org.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=1054:umereni-temperaturi-za-lukot-i-prazot&catid=54:gradinarstvo&Itemid=134




Edited by +Protagorist - 03-Feb-2014 at 13:38
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #179 Posted: 17-Jan-2014 at 23:38

The pharmacological effects of allicin, a constituent of garlic oil. Garlic has been used in herbal medicine for thousands of years. While garlic oil contains many components and has been widely studied, the pharmacology of pure allicin, a constituent of garlic oil, is not well understood...[1]

евентуално може да се интервенира околу скротувањето на алицинот, доколку истолчениот лук се раствори во масло, а како би се искористиле сите останати предности [1][2]

сепак алицинот од лукот е идеална појава ко органски пестицид

http://www.phytochemicals.info/phytochemicals/allicin.php

http://www.garlicbarrier.com/documents/Coconut_Report.pdf

a освен кakо превентивен инсектицид се користи и ко сосед инсектицид

...Postoji jedno pravilo vidljivo u tabeli loših susjeda, a to je da se uglavnom ne smiju kombinirati bilje iz iste porodice skupa. Ima više razloga za to: biljke iz iste porodice trebaju ista hranjiva (neke trebaju više dušika, neke kalija i sl) i uglavnom ih napadaju isti nametnici i bolesti. Stoga su odlične kombinacije bilja na jednoj gredici one gdje biljke imaju različite potrebe za hranjivima pa najbolje mogu iskoristiti resurse iz tla bez potrebe za dodatnom gnojidbom, imaju različito duboko korijenje i vanjski rast pa svaka na drug način rahli zemlju i zauzima prostor (npr luk i salata), te jedna drugoj svojim mirisom tjeraju nametnike ili jedna drugu štite od bolesti. Jedna od odličnih kombinacija su mrkva i luk. Ovo je kombinacija koju su sadile i naše bake. Razlog zašto ona funkcionira je što mrkva svojim mirisom tjera lukovu muhu, a luk svojim mirisom tjera mrkvinu muhu. Obje vrste vole dobro obrađenu zemlju puno humusa te imaju veće potrebe za kalijem, pa je poželjno tu gredicu prije pognojiti i drvenim pepelom i obje će odlično reagirati na to. Kao rubnu kulturu, da bi se maksimalno iskoristio prostor, možete posijati salatu ili rotkvicu...
http://blog.vecernji.hr/silvija-kolar-fodor/2013/01/19/dobri-i-losi-susjedi-u-vrtu/
 

http://www.build.mk/Forum/forum_posts.asp?TID=468&PID=142196#142196




Edited by +Protagorist - 13-Jun-2015 at 03:04
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 01-Nov-2012
Online Status: Offline
Posts: 3588
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #180 Posted: 17-Jan-2014 at 20:37


меѓу јагоди лук, меѓу моркови лук, меѓу салата лук, меѓу се лук, јасно во бавчата, ова е органска техника против инсекти т.е. природен инсектицид

кај луѓето пак ефективен против вируси, нели зима макало итн. посекако со тоа ја чисти куќата и од вампири итн.

она што e јасно од каде сета таа сила е сулфур

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/1939485.stm 

но кабаетот за луѓето е во Сулфон Хидроксилниот Јон [1][2]

http://www.relfe.com/health_benefits_of_garlic.html  [1][2]

та ако до сега безрезервно се залетував и препорачував лук како извор на германиум, после малку расфрлани абери пополека се думам да го исфрлам од секојдневна употреба освен на нива и јасно во зима  




Edited by +Protagorist - 17-Jan-2014 at 20:47
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 7891011 21>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down



This page was generated in 0.324 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.