![]() |
![]() |
![]() |
Скопје 2014 |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1112131415 329> |
Author | |||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
||
Абе Сталин рушел па градел, па после него пак рушеле па одново граделе. Значи што и да е може да се сруши и да се премести, но поентата е воопшто да не се изгради in the first place за да не мора да се руши. Не дека се дадов, ама гледаме и сами (колку што можеме да видиме) дека народот сака кич, па веројатно штом сака и треба да добие кич. Сепак и да нè заебава цел свет, државата е на народот, па како решил тој така треба да биде. Значи вкус е вкус, ако 90% од населението го сака, кој е тој што ќе каже дека не смее да го има? Не ми е мило, ама демократија е право на избор на народот (кога нема едногласие, тогаш се оди кон тоа што мора - желбата на мнозинството). Проблемот со горекажаното е тоа што не знаеме дали навистина така решил народот, или една политичка личност решила во негово име и го истуркала цел проект без никаква адекватна консултација, па ајде сега сите бидејќи се овци го прифаќаат (се однесува на луѓето кои го поддржуваат проектот само затоа што нивната партија го предложила, се надевам немаме такви на форумот). А тоа со компромисот е во рамките на разговорот за Скопје 2014 vs инфраструктурни зафати. Не е можно да не се ставаат на кантар едното со другото кога знаеме сите дека осумцифрени суми се трошат за непотребни глупости (цркви, споменици, триумфални порти, космодроми, шаолински храмови). Да беа три споменици прегрди со вредност од 200.000 евра, ајде на толку пари за мито и корупција секојдневно што губиме тоа е мачкина кашлица. Ама со > 20.000.000€ за споменици, мора да се каже дека е криминал. Да сумирам, викам делумна реализација прифаќам бидејќи голем дел од тие згради се потребни (особено на министерствата кои плаќаат сега кирии, урбанизација на нивите на плоштадот и слично) а за тоа во каков стил ќе бидат - тоа иако не ни се допаѓа, народот тоа го посакува, тогаш тоа и го заслужува. Не прифаќам непродуктивни и противуставни трошења од стилот на порти, цркви, споменици и ти реков ми рече. Верувам дека се согласуваш дека згради за министерствата требаат (иако не сум баш најубеден дека им е местото таму, па во каков стил сакаат нека ги градат), и дека нивите на плоштад треба да се урбанизираат. Тоа е единственото нешто што планов може да прави добро. Ама не го прави ни тоа добро. Edited by гитардемон - 07-Feb-2010 at 03:32 |
|||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|||
![]() |
|||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||
Туку дај ти некое образложение на твојот став... „Бидете среќни што во Скопје се гради, бидејќи во Кичево или Кавадарци било дупка до дупка“ (не дека во Скопје не е), прости, ама не е никаков аргумент. Исто така, „Ми се свиѓа“ може да е аргумент за да си фатиш девојка, а не за да оправдаш да се преврти цел град наопаку и на оние кои вистински ги аргументираат своите ставови да им залепиш етикети.
http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=202&PID=11027#11027 ![]() ---------------------------------------------------------------------------------- Ова важи за сите: Нивото на дискусијата неколкупати се спушти под секакви стандарди. Добар дел од вас знаат дека на овој форум целиме да одржиме повисоко ниво, а и оние што не знаеја, еве сега нека знаат. Неколку членови (и од двата „табора“) предничеа со неприфатливи постови и се надевам дека самите го увидоа тоа и дека се корегираа. Од сега постови ќе се бришат опсежно, дури и ако минимално излегуваат од оваа рамка:
Правилата се јасни (и неопходни) и важат за сите. А доколку некој тврдоглаво сака да наметнува свои правила, банирање секогаш останува како опција. Се си има граница. Како што кажав, нивото на форумов (во секој поглед) ни е исклучително важно и по секоја цена ќе спречиме да се урниса. Edited by Cloverstack - 07-Feb-2010 at 03:54 |
|||
![]() |
|||
Plugger ![]() Senior Member ![]() Joined: 15-Sep-2008 Online Status: Offline Posts: 378 |
![]() ![]() |
||
http://www.a1.com.mk/vesti/video-player.asp?Video=10%2Fintervju%2Easx&VestID=119607 Eve intervju so ministerkata za kultura Elizabeta Kancevska Mileska, pa samite procenete si. Dali nekoj znae nesto za Zicharite sto trebase da se pravat do kaj vodno? Gledam tie ne gi spomnuvaat a eden period mnogu gi zborea ali dobro toa nema da bide proekt na vladata tuku od privaten investitor od Avstrija. Isto taka sega od koga ke go stavat Aleksandar Makedonski so Bukefal i fontanata kade ke ja premestat Elkata?? ![]() ![]() Edited by Plugger - 07-Feb-2010 at 05:10 |
|||
![]() |
|||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||
![]() Чомовски како и обично прави будала од себе... Човекот прво треба да се описмени асално, за да доликува на уредник, а после треба да научи да прави барем елементарно истражување на темата за која прави интервју. Го гледав прееска на ТВ 2-3 минути како се брука и не можев повеќе... |
|||
![]() |
|||
kitkiritki ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||
За Анти- НГО
Мислам дека не вреди да ти возвраќам на твојата провокација во иднина, мислам Картман и многу добро ти реплицираше токму на тоа што го намени за мене. Околу твоите проценти и успеси на факултет ти честитам и би те замолил да почнеш да го работиш тоа за кое си студирал, а ако ја сакаш толку архитектурата, би ти предложил да се упишеш повторно на факултет и тоа токму во Данска! Откако ќе излезеш од таму, пробај со ставовите што овде ги застапуваш да се наречеш себе си архитект. Ако мислиш дека ми го повреди егото, би ти рекол дека се залажуваш, мене не ми е приоритет егото кога се работи за нешто заедничко а тоа е градов. Враќајки се на темата. мислам дека се ти е објаснето на форумов што го поставуваш како прашање, и мислам дека сите твои тези се побиени од многу други постови. Јас се извинив за мојот импулс на давање атрибути кон тебе, понатаму повеќе не те именувам од проста причина што создаваш тензија, и се обидуваш да кажеш последен збор без да помислиш дали си во право. Поздрав до тебе Барањето решение, или опција која е подобра од оваа, на форумов е залудна идеја. Да не ме разберете погрешно, максимално е корисен форумот, и ја поседува мојата подршка. Но, за едно решение и еден урбанистички пред се зафат потребно е премногу време, кое нормално не го поседувам за да можам да образложам моја идеја или пак детализирана насока. Едно е јасно, а тоа е утврдување рамки на проектна задача дадена на меѓународен урбанистичко- архитектонски конкурс, со задолжително приложување на модел- макета на проектот ( бидејќи моќта на 3д анимацијата користи силни филмско - уметнички естетски приоди кон моделот, ја изместува перспективата со цел поинаква перцепција на визуелизацијата. Тоа е придобивка, но може да се злоупотреби и со тоа да ја лажира вистинската слика на објектот (објектите) во просторот). Потоа за жири, апсолутно треба да се донесат оние светски личности кои се број еден во светот( а притоа не учествувале во конкурсот), како и професорите на архитектонскиот факултет. Дури потоа може да бараме решение, откако ќе стигнат трудовите. Знам дека ви е познат еден тек на конкурс, меѓутоа го подвлекувам со цел да разберете дека не може да се одговори во буквална смисла, што е она што треба да го замени ова. Може да се говори околу неговите правци и насоки, но не е возможно опишување на фасадерско решение! Овој прокет за 2014 може да ги трпи сите критики бидејќи е комплетно претставен од аспект на урбанизам и надворешна архитектура. Преку критиките за неговите недостаци се црпат, правците во кој насока би требало да биде вистинското решение! Мислам дека свативте што сакам да кажам. ![]() < = < = |
|||
![]() |
|||
dejan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 672 |
![]() ![]() |
||
Порано ми се допаѓаше тоа што се планирало за театарот и офицерскиот дом да се изградат, ама во последно време се повеќе ми изгледа ова се претерано. И не ми е веќе интересно да го видам театарот како се гради. Понекој од вас зборевте дека ако народот го сака ‘Скопје 2014‘ тогаш владата треба да им ја исполни ‘желбата‘, мислам дека тоа не е баш точно. Обично тоа што народот (во било која земја) го сака не е нај паметно или разумно. Верувам дека ако имало друг проект каде Скопје би заликувал на град во 21 век, народот би го одбрал тој. Разликата би била како ден е ноќ ама за жал нема друг проект па за тоа повеќето од луѓето би го подржувал овој што е. |
|||
![]() |
|||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
||
Мислам дека тоа го кажав само јас така што не барај одговорност од другите членови за мојата глупост, но да ти кажам право иако логиката вели онака како што велиш ти, сепак јас се водам од она што го гледам во последно време во државата (а таму не преовладува логика).
Нормално дека народот не може да ја управува државата како маса, да можел немало да бира претставници во форма на влада и собрание, но сепак, не го извлеков мојот заклучок според тоа дека се допаднал проектот Скопје 2014 на мнозинството од народот па ајде сега викам сакале барок. Го извлеков по тоа што го гледам секој ден на телевизија - сакаш наречи го антиквизација, сакаш наречи го враќање кон корените, сакаш наречи го изгубени во просторот и времето... И затоа мислам дека сепак народот би одбрал нешто вакво макар биле презентирани и проекти со објекти од XXV век ![]() Значи да бидам јасен, знам дека во 70% од случаите баш власта не треба да го слуша народот бидејќи народот како мнозинство не е ниту економ, не е ниту земјоделец, и баш затоа има експерти во форма на министри и советници (колку се експерти, ајде да не зборувам, ама тоа е што е), ама во случајов до толку станува збор за некаква си национална, религиозна и патриотска свест (цркви, џамии, коњаници, историски личности од сите епохи итн) што може навистина да настане нешто гадно ако не се оди по ќефот на сите. И pbanks мислам кажа дека самото тоа што некој воопшто се буни во ваков деликатен момент значи дека нешто не е во ред со проектов и треба да се ревидира. Не е ова пошумување на некоја планина, ова е центар на главен град. Сепак треба да се земат сите фактори предвид (и ако сите фактори сакаат мини копија на Виена, Париз и Пјонгјанг во центарот на Скопје, за доброто на народот треба и да прифатиме... секако никој не вели дека нема да бидам прв во гужвата по 20 години кога ќе треба да се сруши ![]() Edited by гитардемон - 07-Feb-2010 at 06:11 |
|||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|||
![]() |
|||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
||
архитектон мислам јасно е дека метропол ќе падне, прашање е на време само кога! истото е и со стариот објект на стопанска банка, па ако се тера профи и заокружено со тоа да се оди до крај... плус не е до толку објектот специфичен за чоек да каже дека истиот дише со историја! да има некоја шкрга, но просто тој е закржлавен на најатрактивната локација! значи прво самата лепенка од старт му ја зема изворната убаина, второ бидејќи преживеал не баш малку мое мислење е дека посекако на следен потрес ќе треба да замине, а дека денес нешто му останало од препознатливата физиономија тоа незнам! инаку јас строго бев против возобновување на српските споменици на културата на и околу плоштадот од проста причина бидејќи биле инвестиција на окупаторски режим а спонзорирани од марсејската масонска ложа... да не ви цртам зошто и како потака, просто вакво нешто не смееше да се дозволи колку и тоа да делува потребно за да се возобнови нешто "убаво"... но таа е таа златна средина за која говорам понапред и која, отвори простор за центарот да се поднови и тоа турбо, е сега дали и колку на крај сето тоа ќе зилезе кич не може да се каже бидејќи секој спорен елемент во архитектурата има начин како да се оправи, колку и тоа да изгледало невозможно, нешто работа ќе си завршат, архитектите, нешто анархистите, а нешто и самата природа, така да тревожења до степен на паѓање во транс нема потреба особено не за народ да се закрви! што некој тоа и го сака како би искористил смут и подшка за да се бори за власт, впрочем нависитна е тешко да се стане од политички нокаут! исто бидејќи ново и заокружено како целина, најефтин пристап кој државата би можела да го финансира е токму овој, инаку во спротивно доколку денес се одеше на целсоно модернизирање на центар со стакларници дефинитивно ќе тераше споро и особено споро бидејќи тоа ќе се тераше со буџетски средства, може и брзо ако е само тој проект, но бидејќи оваа власт тера паралелно илјада кои се покриваат во голем број на форумов, посекако ова со орнаментираниов бетон е најбрзо решение, се плашам само заради брзо плетоста да не се доведат во ситуација исто како и спомен домот на мајка тереза заради некаков ветен дедлајн да се изведе набрзина без муабетот да си легне од професионални изведувачи натенане! ~ патем спуштете топката и разговарајте аргументирано, јасно дека посреди има многу политика, но народе немора и вие да се понесувате и доживувате како нечив портпарол, анализирајте со срце а не со мозок, во тој случај секој ќе може да анализира без да вреѓа, видете дали распаљотката доколку сте од спротива би можело да повреди нечии чувства! па дури и индиректно кога се спомнува некоја појава пример историска или техничка! ЗНАЧИ МАЛКУ ПОАРТИКУЛИРАНО! и имајте на ум, дека конечно ќе добиеме нов центар, каков таков кој како така, на големо ќе ни ја оправи визурата во нашите глави која ја имаме за центар и ќе ни го направи животот поразигран! а и секој залутан турист нема да се среќава со медиокритет туку со еклектика па и впечатокот ќе биде далеку понеспоредливо подобар него тоа што е сега! во спротивно ако и новиве генерации продолжеа да живеат во сивиот комунистички филм, дефинитивно ќе бегаа од скопје без никаква мисла, а сега истата да биде и со избезуменост бар формално ќе биде шарена! нема да ги носат веќе тие дупки и руинирани фасди во своите глави, туку нешто посвежо се надевам! според мене центарот со еден удар ќе се среди иако останува уште голем дел од него да се пегла, штета што тоа зградите од пред моб не ги насадија кај адвокатската улица и училиштето до неа, но ајде се надевам дека и таму ќе направат некоја комбинација за да постои некое дополнително врзување на линијата со Црквата Пресвета Богородица... незнам какви ќе бидат објектите во живо и иако мене не ми прават мерак особено хотелот на плоштад, мнр-то и архивот, сепак цела слика земено како рендер можам слободно да кажам дека навистина ќе му вдахне нов здив на скопје, прашење е колку тој ист здив ќе може да се одржува во форма и колку за истиот ќе имаме капацитет на плуќа! ајде 2014 еве ја, смешно брзо, но мислам дека до тогаш нема да успејат надлежните да го испеглаат целосно муабетот... не е само кревање блокои, шминката на фасадите и партерното уредување бараат поприлично време за се квалитетно да се изведе, освен ако не се викне армија мајстори, што досега кај нас беше мисловна именка! искрено ќе бидам задоволен и до пола да се дотера муабетов, па сетне ќе го пегламе и понатака естетски закржлавеното скопско ткивом се надевам центарот на танге во маџар маало ќе сатне реалност, дефинитивно мора повеќе плоштади да се формираат во скопје! јасно со некоја приказна врзани меѓу себе, бар за тоа имаме простор во недоглед! |
|||
![]() |
|||
GreatMakedon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2007 Online Status: Offline Posts: 186 |
![]() ![]() |
||
Ubavo sto me potseti na eden star moj post clover, seuste go imam istoto mislenje i smetam oti treba patistata da se sredat i treba mnogu raboti da se sredat pred da se gradat crkvi bez potreba. Navistina nemase potreba od crkva na plostad no ne sum ni protiv posto seto toa sto se pravi na plostad go gledam od aspekt na turizam, i kako sto nekoj mi spomna na proslata stranica, tocno taka koga nie od stranstvo ke dojdeme sakame da imame kade da se slikame vo skopje (zarem e toa nesto loso?) Ednostavno vladata i opstina centar i da go smenat proektot sto pati, i so moderni zgradi da go osmislat pak ke ima proektot protivnici bidejki nemoze se da mu se sviga na site, no zarem toa znaci da krevame guzvi i da pravime protesti protiv sekoj proekt? Nekoj spomna na proslata stranica oti jas ziveam vo razviena zemja i treba da znam deka sekoj ima pravo na svoe mislenje. Tocno taka no koga vo avstralija vlasta ke resi da gradi nesto i vide oti 2,000 lujge se sobrale protiv, ke si recat "super" znaci sne imale malce protivnici, odime ponatamu so proektov. Soberetese 100,000 protiv proektov pa i jas ke se zamislam i ke recam, mozebi nesto navistina falelo stom olku lujge se protiv. Mnogu pati clover me imas predupredeno deka ne sum procital ova ili ona a vie ste go pisuvale na ovaa ili onaa strana... vidi nemame site vreme da kisnime na forumov non-stop i da gi citame site nisko na sekoj topic, taka da prostetemi sto nemozam da citam se sto ke napisete na sekoja niska. Edited by Cloverstack - 07-Feb-2010 at 14:59 |
|||
![]() |
|||
redsonja ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 24-Nov-2009 Location: tuka nekade Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||
Поздрав друштво, ве читам неколку дена и решив да пишам и јас.
Гледам еден од аргументите со кои се прифаќа проектот е дека нивите на плоштад ќе ги снема но не заборавајте дека од сите објекти, токму трите згради на плоштад треба да бидат приватна инвестиција, а земјиштето за Офицерски дом и хотелот до него допрва ќе се продава. Тоа може и да се развлечка, нели. Инаку, Офицерски не е веќе Градска куќа, туку хотел со отстапен простор за резиденција за градоначалникот и за сала за венчавање. Малку чудно ги извртеа намените во последен момент. Парцелите ќе се продаваат во пакет, значи на еден инвеститор, а услов е да се прифатат проектите што се одбрани и да се отстапи простор во Офицеркси дом. Хотелот и Офицерски во еден дел ќе бидат споени. Третата парцела за хотел веќе е приватна. |
|||
![]() |
|||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
||
О Македон има една константа кај нас а тоа е едноумие, било да станува збор за опозиција или позиција, во основа и граѓански така размислуваме, еве и јас го подржувам проектот на оваа власт иако истиот ниту ми е по мерак ниту пак од истиот некако ќе профитирам, сепак мора да се каже дека и вакво нагло и радикално естетизирање на мал ринг со компромисна патина ќе не извлече од дупката во која сме, а тоа пак е резултат на никаквиот интерес од досегашните власти нешто да потсредат и во градов и во држвава! подршката кај народот доаѓа најмногу од овој аспект конечно нешно се случува иако истото посекако има грешки, превиди и избрзувања, но за сето тоа освен децениската поспаност, во многу што е виновна и максимата нулта корупција, сигурен сум дека во случај власта да не одеше со тендери и проектите да ги раздадеше на избрани автори кои и дополнително би се усогласувале, сега ќе добиевме далеку подобро израфинирано патинирање! но што сме дробеле тоа и ќе сркаме! сепак и покрај тоа подобро нешто него воопшто ништо... а особено бидејќи мал ринг во голема мера има простор и да се патинира, значи не е она апла да нема никаде никаква конекција, единствено проблем е конекцијата од неокласицизам што треба да ја направи платото пред моб со Црквата Пресвета Богородица! но и со тоа ќе преживееме, доколку и трговскиот некако подоцна го испегламе, па макар и со банери кои ќе го припитомат контрастот од спротива... а за тоа дека власта не е инвеститор, чим таа го скроила проектот истата и ќе го турка дали преку бркање надворешни или внатрешни играчи, а на крај доколку чекмеџето и се однаполни не ме чуди и самата до крај да ја истера цела проекција! а тоа споредбата со малцинството тоа си сосем во право, но искрено тоа ни е комплекс, кој доколку медиумски е спинуван или финдациски потикнат истиот од празно во шупливо постојано ќе се претура, иако секој има право со нешто да не се согласува, јас како чаре уште веднаш кога почнаа слободарите да се бунат гласно им укажав на кој начин нешто може да пробаат да сменат, а тоа е референдум! кој како што видовме не само што не помина истиот не ни почна! сепак сеуште не е касно па доколку мислат дека ќе обезбедат мнозинство и јас во случајов ќе ги подржам... а за коцката на плоштад, верувај кога истиот ќе се раскопа најефтино решение камена коцка, за поплочување нов плоштад тешко дека градот ќе најде средства особено што тоа и го нема предвидено како приоритет во својата агенда, па од тој аспект и разбирлива е ваквата комбинација, еве ти ја имаш под точка 3 http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=787&PID=53468#53468 инаку тоа и сега е пропаднат плочникот на многу места се прават вирои, и нависитна грдо изгледа, беше добро кога го поставија но истиот изгледано докрај и квалитетно не го испеглаа, а бидејќи во градот немаме ни служби ни средства некој постојано да крпи зафркнати изведби, ваквите грди слики си тераат во недоглед, добро овој народ е навикнат и на бетер, но во секој случај коцката ќе биде далеку полесна за одржување па и од тој аспект е идеална опција... и повторно зависи како сетоа тоа ќе го изведат, идеја е едно а способост за професионална и креативна изведба сосем друго! |
|||
![]() |
|||
nenad ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 741 |
![]() ![]() |
||
gledam deka najzolcnite diskusii se vodat kasno vecer, koga ne mozam da ucestvuvam. Gi procitav poveketo postovi, jasno e deka celiot proekt Skopje 2014 moze da se narece kontraverzen. Eden ucesnik na forumov napisa deka toa e dobar obid na vlasta da se refokusira vnimanieto na mak javnost vrz drugi proekti. Neverojatno mi izgleda deka site objekti ke mozat da se izgradat vo ova vreme. Verojarno ke bidat zavrseni samo hotelite kade najbrzo ke se naplati zemjisteto. A sekoja incijativa za redifiniranje na ovoj proekt treba da bide poveden od strucnata javnost, arhitektite. Da se trgne so peticija za referendum, pa ako graganite na skopje resat pozitivno, togas neka se gradi. Imam predlog parkingot pred Hollidey Inn da se pretvori vo nov plostad, tuka mzat da se izgradat zgradi kade ke bidat smesteni ministerstvata i gladskata vlada i da se rasporedat del od spomenicite. SAMO DA NEMA TRIMFALNA KAPIJA |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
триумфалката комотно некаја заменат со некоја скулптура во форма на портал, но икако таков калабалк до стакларникот на есм! мислам ова ни во индија не се наоѓа ваква коктелијада, ако сакаат да направа конкеција со собранието нека ја стокмат и стамбената зграда помешу него и пелагонија и готово ете им конекција! инаку за референдумот мислам дека треба да го има бар за да сме на чисто иако власта донекаде и го миаше обзнанено проектов, но не целосно и транспарентно туку кроце по кроце и и без никаква јавна дебата, мислам дека со референдум комотно може да се сопре муабетот пред моб, а и да се ревидира овој на плоштадот... тешко дека нешто ќе помине, но друго нема! |
|||
![]() |
|||
Plugger ![]() Senior Member ![]() Joined: 15-Sep-2008 Online Status: Offline Posts: 378 |
![]() ![]() |
||
Epa sto ne rece, site mu se krivi pa ajde da udri so seta sila. Inace da ne znae nekoj za Elkata kade ke ja premestat? |
|||
![]() |
|||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||
![]() Ваљда ќе направат и зимска/новогодишна анимација како ќе изгледа просторов после обновата ![]() |
|||
![]() |
|||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
||
Многу се споменува како причина за реализација на овој проект вистинската потреба министерствата да добијат простор. Сакам да ви посочам едно очигледно најефтино а воедно и најпрактично решение. Што се случи со зградата (карабината) на Југобанка? Таа е 90% изградена, огромна зграда во центарот на Скопје, која може да собере најмалку 2 министерства! Зошто двојно трошење на пари.
Велите Скопје не изгледа добро му треба обнова - и јас се согласувам. Но, обновата не се состои во тоа што старите објекти ќе бидат оставени да пропаѓаат (најголем доказ за ова се токму Југобанка и останатите театри во Скопје), а ќе изградиме 10 нови објекти за да го решиме проблемот. Па и најновите и најубавите објекти за 5-10 години ќе пропаднат и ќе изгледаат лошо ако не се одржуваат правилно и постојано. Ве молам тргенте го аргументот туризам! Никој не дошол во некој град за да види згради кои во изобилие ги има во сите европски градови уште пред 700 години (Прага својот расцвет го имала да речеме во 15 век). Ние неможеме да изградиме добар туризам во Охрид, град со навистина огромно светско културно-историско значење, толку многу забележителности, цркви..., па сега Скопје со 5 згради и двокатни автобуси ќе станел мека на туризмот. Наивни се овие тврдења, а поради нивната пред-докажана неефективност подоцна ќе се покажат како контрапродуктивни, затоа што сме потрошиле пари за привлекување на туристи, а не сме ја постигнале целта. |
|||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
|||
![]() |
|||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||
Југобанка е дефинитивно во игра, но нема да ги реши сите просторни проблеми на администрацијата. Дефинитивно е потребна доградба на нови згради, ако добро се сеќавам во последниве 20 години ги имаме добиено само зградите на судовите и ништо друго во тој домен. Секако ништо од ова не е алиби во однос на изобилството аргументи против целиов проект, но мислам дека е во ред да ги наведеме и добрите страни. |
|||
![]() |
|||
dejan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 672 |
![]() ![]() |
||
Те разбирам и се согласувам со тебе. |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
PBanks, Pa tuka se deca vo prashanje treba da se raduvaat neli? Mislam deka T-Mobile toa go pravi ili barem ja plakase i nakituvase Elkata, kaj ide ploshtad bez Elka vo Skopje ![]() ![]() ![]() Mora malce i na drugi temi da diskutirame neli?? Isto taka so ovoj proekt izgleda ke go snema Plostadot Pela ako ja izgradat porta Makedonija karsi Cicko Stoilko. Samo mene me zacudi koj e toj objekt kaj Oficerskiot Dom?? Sto treba da bide toa?? Da ne zaboravime deka tuka bila i Burmanli Dzamijata porano. |
|||
![]() |
|||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
||
imam edno prasanje: vo animacijata zabelezav deka objektot na san marko (magos 5.2.2.) e skrien zad 2te sosedni zdanija. dali se raboti za neprofesionalna animacija ili vo meguvreme resile da go smenat dupot pak i, kako vo slucajot so MOB, da pokrijat sve sto deluva sovremeno?
|
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1112131415 329> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |