build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Пешачки зони и паркови
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Градски плоштад Гоце Делчев - Струмица

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 56789 29>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #121 Posted: 08-Dec-2010 at 19:07
Go imame vekje registrirano linkot! vidi nazad!
Back to Top
MarijaSR View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote MarijaSR Quote  Post ReplyReply #122 Posted: 08-Dec-2010 at 19:02
NOVI SLIKI OD PLOSHTADOT
http://www.facebook.com/profile.php?id=1121143274#!/photo.php?fbid=181485565196320&set=a.181485528529657.46159.100000046326814
Back to Top
leonid23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote leonid23 Quote  Post ReplyReply #123 Posted: 08-Dec-2010 at 18:17
@Iselcrew, подобра пристапност до касарната ќе има откога ќе почне да се гради најновиот булевар ( св.Илијски порој )
Не е ништо не плански направено , А ул.Моша Пијаде е тесна , и освен две ленти нема можност за друга , сепак не е само таа улица која води до касарната , И вториот влез откај кружниот тек осмица исто има простапност до касарната , и тоа по поширока улица , Струмица е урбана , улиците се како канали , можеш да стигнеш до било кое место од каде и да тргнеш .
Сепак додека не го видиш тоа во живо никако нема да ти биде јасно , исто како кога почна да се гради плоштадот , не ти беше јасно дали во тунелот ќе избива улица на десно ( каде што е гаражата сега ) Значи додека на лице место не го видиш само можешп да претпоставуваш што и како , Значи отстапки не можеа да се направат за ништо , направено е најдоброто што може да биде изведено . Иначе ако сме кај прозорците во гаражата , да нагласам дека доле има градско WC . и уште две простории .
И што е најдобро има четири пешачки излеза .
Се конструира железната конструкција на саат кулата , само не ми е јасно како ќе дигнат толкаво чудо со една дигалка
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #124 Posted: 08-Dec-2010 at 16:40
Коридорот кај Моша Пијаде е 15 метри, а кај Илинденска 18-19 па пак едвај се изведе. Од Моша Пијаде не бидува булевар, без разлика колкава ќе биде потребата. Струмица ќе треба да си најде други решенија за да ја поткрепи својата експанзија на просторот на касарната.

За втората поента се слагам. Ќе беше многу подобро барем дел од тунелот да беше поширок.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #125 Posted: 08-Dec-2010 at 16:22
Еве ќе се трансформира касарната. Целото тоа земјиште околу што некогаш и не се користело поради касарната сега ќе си стане атрактивно поради близината со центарот. Поради касарната градот не се ширел концентрично, сега ќе се шири (нормално не со којзнае каква динамика), но ќе се пополни кругот. Што со тој сообраќај кој ќе се изгенерира и кога ова тунелче во центар ќе стане главна артерија. А Моша Пијаде може да се прошири, кога можеше Илинденска ако толку дојде зорт. Има ширина од градежна линија до друга шестнаесет метри. Така да ако има потреба Моша Пијаде не е проблем, туку ќе треба да се отвара повторно плоштадот. Всушност и еве да неможе да се прошири што е подобро ваквата измесена 5-->2 раскрница да биде каде што сега е или да биде на другиот крај, а доле да има малку повеќе поголема раскрсница со плус дополнително право и слично.
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #126 Posted: 08-Dec-2010 at 15:59
Originally posted by lslcrew

Ја затворија можноста во иднина овој коридор да си продолжи во четири ленти како и што си е надвор. Ич не ми е јасно зашто отидоа на вакво решение кога имаа шанса за четири ленти.

Ама онаа улицата што продолжува од другата страна (Моша Пијаде) има две ленти и нема можност за проширување. Зошто тунелот би бил со 4?

А двете ленти што се за влез во тунелот од страната на Глобал се навистина  Nuts
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #127 Posted: 08-Dec-2010 at 15:50
Картата е дефинитивно вишок во приказнава. Тотално безсуштествено, непотребно, смета во целата целина.

Некои работи вака што веќе се забележуваат што досега не сум ги кажал. Сега приметив дека уствари плоштадов е всушност еден огромен по површина објект од еден кат. Не цел вкопан, пристапите пешачки се нагорници и скали, а и има прозори на гаражата. Сигурно едобро прелеано со околните згради, зато аи варојатно имаше тоа рушење некои прустапи за кои тука дискутиравме не се сеѓавам точно што беа. Се приметива дека значително имаат одстапено од оној клипот што се вртеше на почеток. Тамо гаражите беа одвоени од улицата со ѕид, а тука се споени, што мене ми изгледа како подобро решение заради безбедност, вентилација и слично. Незнам само уште како е регулиран влезот и излезот од паркинг просторот. Инаку има една работа што ја спомнав неколку поста погоре и е една од забелешките што ги имам во врска со проектов. Ја затворија можноста во иднина овој коридор да си продолжи во четири ленти како и што си е надвор. Ич не ми е јасно зашто отидоа на вакво решение кога имаа шанса за четири ленти. Па барем да го сместеа полево или подесно да може некогаш да се догради до него уште еден коридор со две ленти па да се добијат четири, ова е насредина ставено. Вака има едно импровизирано решение за влез излез од улицат асо семафорите, дури и ако приметите немало шпростор каде да се смести преодот од две на пет ленти па како трапези се цртани лентите во н сите стандарди. Како ова ќе функционира во сообраќај допрва ќе видиме.
Back to Top
ovaj_stariov View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ovaj_stariov Quote  Post ReplyReply #128 Posted: 08-Dec-2010 at 13:41
Со сликите што ги ставил Шпер од facebook,се добива убава претстава како ќе изгледа плоштадот и ориентација за објектите на него.
Уште кога прв пат го видов проектот кажав дека фалат содржини,некоја комбинација со зеленило и слично.Со последниве слики што ги гледам си го потврдив мислењето.Можеби кога ќе биде скроз готов нема да изгледа толку пуст.
Инаку дефинитивно не му требала онаа фонтана ли е,споменик ли е со картата на светот.
build.mk, гради форумска историја
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #129 Posted: 08-Dec-2010 at 09:53
Se soglasuvam so GIJoe. trebalo da pomislat i na toa. Kandelabrite mi se isto nekako nesrekno izbrani.
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #130 Posted: 08-Dec-2010 at 02:25
Monoton mi izgleda nekako plostadot ( platoto )  . da imase barem zelenilo pokje
Back to Top
Шпер View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Шпер Quote  Post ReplyReply #131 Posted: 08-Dec-2010 at 02:03
Еве и овде еден куп нови слики

http://www.facebook.com/album.php?aid=46159&id=100000046326814#!/album.php?aid=46159&id=100000046326814&page=5

Back to Top
Tiveriopol View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Tiveriopol Quote  Post ReplyReply #132 Posted: 08-Dec-2010 at 01:40
Овде има слики вечерно време

Слики

Ќе треба време да се исчисти плоштадот знам дека треба да стигне специјална машина за чистење.

Edited by Tiveriopol - 08-Dec-2010 at 01:43
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #133 Posted: 07-Dec-2010 at 17:46
Тоа со лентите е дефинитвно една од поголемите утки. Кога веќе го има на располагање прсторот и кога веќе беше ископан треба да се жртвуваат колку и да било паркинг места да се обезбеди коридор со четири ленти. Дополнително ќе имаше еден ред столбови меѓу двата коловоза. Стварно не ми е логично што се решиле на ваков потег, а особено кога ќе се развие касарната која сег се трансформира во цивилен простор и ќе изгенерира дополнителен сообраќај и ке постави нов правец на развој на гардот.
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #134 Posted: 07-Dec-2010 at 15:06
Од она што можам да го видам од камерата на Телекабел, работниците сеуште работат, брзаат за да го стигнат крајниот краен рок. Не држи баш тоа дека "се е завршено предвреме"...

Втора работа, чудни ми се лентите кои излегуваат од тунелот, од две ленти се прават пет. Свиокот од улицата кога одиш десно кон тунелот ми е некако лош, аголот не е добар и како директно да се влева во соседната лента.

Како и да е, горе-долу на време завршуваат, па предлагам да се организираме билдовски да ја посетиме Струмица следниот викенд, или некој од следните викенди?
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
leonid23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote leonid23 Quote  Post ReplyReply #135 Posted: 07-Dec-2010 at 14:26
Се отвора новиот плоштад во Струмица

Спроти празникот на Струмица, Светите петнаесет тивериополски свештеномаченици, в петок свечено ќе биде предаден во употреба новиот градски плоштад Гоце Делчев. Според градоначалникот Зоран Заев, сите зафати на новиот плоштад, кој се гради во две нивоа, се завршени според планираното.

Изградбата на новиот плоштад почна во април годинава. Проектот чини околу 3,2 милиони евра, а парите се обезбедени од општинскиот буџет. Новиот градски плоштад во Струмица предвидува подземно решавање на сообраќајот и одделување од пешачката зона. Ќе има тунелско решение кое влегува на централната градска раскрсница, со подземна семафорска раскрсница и излегува на четири страни. Покрај тоа ќе има подземна гаража за 86 возила и современо урбанистичко решение на партерот. Решението е по терк од францускиот град Лион и како такво е прво во државата.

http://dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=81B21C4BD3EE6644AA33D2F3723B8D79
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #136 Posted: 07-Dec-2010 at 02:01
"Струмичанка со маска" nekako mnogu mashki mi izgleda vo nozete! Da ne se raboti za nekoja mesavina maz-zena, ili ja utnale rabotata... ili pak, samo mene taka mi se cini...?
Back to Top
leonid23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote leonid23 Quote  Post ReplyReply #137 Posted: 07-Dec-2010 at 00:49
хахахаха , јас пак мислев дека е премал за киоск , така ти изгледа на сликата , ај кога ќе правам сесија пак , мојот апарат вади убави слики , па ќе го сликам од различни кадри , па ќе видиш колку е мал , еинствено заради сенката ти се чини голем
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote ovaj_stariov Quote  Post ReplyReply #138 Posted: 07-Dec-2010 at 00:46
Можно е,ама многу масивно е за киоск.
Back to Top
leonid23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote leonid23 Quote  Post ReplyReply #139 Posted: 07-Dec-2010 at 00:42
Originally posted by ovaj_stariov

А што ќе има во тој алуминиускиот објект,ич не ми се бендисува,ниту како изгледа,ниту локацијата?

Не знам дали мислиш за киоскот ???
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote ovaj_stariov Quote  Post ReplyReply #140 Posted: 07-Dec-2010 at 00:19
А што ќе има во тој алуминиускиот објект,ич не ми се бендисува,ниту како изгледа,ниту локацијата?
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 56789 29>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.563 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.