Технологии на храна |
Post Reply | Page 123 5> |
Author | |||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply
#1 Topic: Технологии на храна Posted: 25-Mar-2014 at 09:32 |
||
знаење кое кај нас го покриваат Земјоделскиот и Технолошкиот факултет а кое денес е механизирано до степен - сервисер на машина, за и со максимално механизираното примарно производство на суровина цел овој процес да премине ко интегрирани ЗИК-ови (земјоделско индустриски комбинати) во еден ЕУ концерн за прехрана, но кој колку и да ветува потенцијал за планско средување на секторот за храна [1] просто нема да биде ни блиску до здрава а не па органска храна [2] настрана што малиот (средниот) земјоделец е колатералка на ова каде уште сега 3% од европските фарми имаат во посед 50% од обработливата европска земја, истото пополека се префрлува и во секторот за обработка на храна, за воедно и во двата (производство и преработка) сектора преку условена стандардизација да се стимулираат монополите ко функционален модел со оглед дека не секој има капацитет да инвестира во стандардизација не дека ова е лошо но не оди брзо нит лесно макар имале и промотор зад себе кој е неопходен за комуникација со дистрибутивните ланци [3]
Edited by +Protagorist - 25-Mar-2014 at 09:34 |
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #2 Posted: 25-Mar-2014 at 11:21 | ||
велам технологии а не технологија, за да не се сведе топиков само на индустриската преработка на храна, туку да опфати и добри земјоделски практики (современи ил традиционални) кои би биле одговор нa се позабрзаниот гмо пристап кој дури и во контролирани услови не е рентабилен а не па хуман, камо да е се толку едноставно околу манипулацијата на цела планетарна екологија, пристап кој преку trial&error брзо не турка кон сигурен светски прехрамбен колапс кој зависи и од други променливи освен самата клима, најнапред современиот инстант way-of-life кој ни се сервира ко нормална опција [1] споредбата од видеото во линков за витките јапонци и надуените американци најбезболна алтернатива кон која треба да се фокусираме е правилната распределба на храна (никако по памет на либералните капиталисти) а која е условена од нејзиното правилно Пакување и Складирање [1] тоа и тука има еден куп простор за отфрлање разни негативни пракси на пр. ко PET пакувањата односно пластиката ко единствена исплатлива алтернатива за пакување храна, а не па да се прифатиме GMO ко пандан за локална органска храна, просто мора народ да се одврати од градовите и погубниот гетоизиран пивот на егзистенција, освен ако не се сведи народот на бројлер во инкубатор со функција на несилка за економски раст на грст технократска елита, она думите на орвел и хаксли иако и двајцата не гледаат на секојдневната храна ко главна спона за nwo устрој иако таа и навистина е тоа во костец со навиките за комфор без граници па макар и по цена на природниот начин на живот |
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #3 Posted: 25-Mar-2014 at 16:16 | ||
од клипов горе лесно се влече заклучок дека генетиката и не е толку ифрит работа, но народ има склет таксират од корпорациите, иако кабаетот е на подмитливите бирократи и нивните ситнопаланечки регулативи подобни само за во книга
не дека науката е за фрлање но мора да се има граница до каде се треба да оди легално и масовно, но таа и до сега бидна здраво злоупотребена [1] а не па потака, та не ни гинат сф сценaрија ко имортал на енки билал, a до тогај најверојатно ќе се радувамe на лаф муабет ко оној на хестон блументал [1] посекако сме го обрале било директно или индиректно |
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #4 Posted: 05-Apr-2014 at 23:39 | ||
lanski tekst no postojano aktuelen, velat pestici pa toa kolku gi ima i na limonot i na bananite toa e chudo, iako najjaka prskanica bez konkerencija mislam deka e jabolkoto, kaj nas prespanskoto i nad 16 pati godishno go tretiraat, a radi shto se sluchuvalo i celi kontingenti da ni vratat, iako sega so ova otkupnite punktovi nema prostor za opushtanje a shto e do konzerviranata hrana pa to na choek kosa da mu se krene po tro informativna edukacija a ne pa nauchen pristap, kjuti si traj si e muabetov ta kako za site taka i za mene e rabotava, pardon mozhe da se uteshi choek so ribiti i pticite koi se na pobeter deredzhe, ribite plivat vo zakiseleni morinja a pticite letat zachadeni oblaci http://mkd-news.com/po-mlekoto-i-tunata-eve-shto-vo-prodavnitsite-e-opasno-lista-na-rizichni-proizvodi/ |
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #5 Posted: 24-Apr-2014 at 12:10 | ||
potrebno e "i organska i lokalna ekonomija voopsto" a ne samo zemjodelie, no bidejki posredi se eksperimenti ko mamonisticki kapitalizam ili socijalizam [1] vakviot decentraliziran idealizam vo momentov e pod znak prasanje nasekade okolu nas, osven ako ne zdrma nekoja kataklizma pa da se otvori prostor istiot da se trasira no i togas dokolku genetski se izmajtapime so se odokolu preku nasata slobodna volja, neznam dali i sto kje kurtuli od eugenicarskite kosmari, prosto tie i sega nema koj da gi timari bidejki se potpreni eksperimentalna na neontoloska etika duri i nihilisticka ako se ima predvid kapitalistickiot tabiet greskite da se pikaat pod tepih kako firmata (farmata) sistemot bi se odrzele vo zivot bez razlika dali i koj se kolateralka vo istiot, neli se dodeka preku istiot moze da se kontrolira i sproveduva odredena mokj, kapak sto cesto na celo na perjanicata zavrsuvaat isfrustrirani lugje bez kapka chovecka chest za koi masite se brojka koja treba samo dobro da se shtima i polzuva kon utopistickata iksacija za materijalisticki raj na zemjata |
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #6 Posted: 26-Apr-2014 at 17:57 | ||
interesno otkritie ima okolu poleznosta od svezi no neprocesirani ili rafinirani ovosja i zelencuci, koi ko takvi imaat sposobnost preku svojata struktura t.n. dietalni vlakna (od cii fenoli se aktiviraat metabolitite vo krvta koi vprocem gi neutraliziraat otrovite) da gi vrzuvaat za sebe teshkite metali i otrovi, taka nedozvoluvajki da se apsorbiraat vo krvotokot a vo isto vreme gi osloboduvaat ostanatite polezni minerali i vitamini, pa po ovaa logika i prskanite zemjodelski plodoi teoretski ne bi bile opasni za konzumacija, sepak razlicni plodoi se filtri za razlicni metali, ta mnogu mnogu ova ne mi lici na ekstra revolucionerno resenie osven sto malku od malku ja olabavuva paranojata okolu prskanata hrana pod uslov istata da se konzumira ko celosna i sveza... druga korisna rabota od ova bi bilo sto ko fakt MRF moze da se iskoristi ko antidot za prljavite vakcini koi dokolku bi se vnesuvale oralno vo kombinacija primer so svezi jabolka bi go skrotile eventualnoto prisustvo na teski metali v niv zaradi sto istite i se na tapet [1] no da e samo toa kabaet kaj niv arno iako i samiot toj da se otkloni volku lesno toa e idealno izleguva deka konzerviranata hrana nadrobena v metalna ambalaza potencijalno e najopasna, a se ona po vrekji i kutii e pozdravo, kolku i na oko toa da ne deluva sterilno, konzumeristicko-opticka mamka do nemajkade :-) Edited by +Protagorist - 03-Oct-2015 at 09:17 |
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #7 Posted: 08-May-2014 at 11:05 | ||
poslednoto video od postov e poafirmativno za razlika od prvite dve no komu e gajle dali neshto e shtetno ako ushte od dete e navlechen na nego [1][2][3]
Addicted to Pleasure - Episode Two: Sugar - (BBC Documentary) ~ sigurno ima pomalku opasni vestacki alternativi na beliot seker, no veshtachki sheker znachi veshtachko zdravje, a veshtacko zdravje veshtachki zivot, no zar za ova nekoj e svesen koga kupuva bomboni, slatki, i sekakvi blagi, ima li nekoj navistina aber deka i vo najdobar sluchaj seto ova ne usporuva a vo najlosh ni gi ubiva chuvstvata zavisno komu shto mu e pobitno pokraj zavisnichkoto endorfinsko slastenje https://draxe.com/xylitol-side-effects/ http://www.dw.com/en/how-healthy-is-marzipan/ [1][2] https://naturalsociety.com/newly-discovered-side-effect-of-high-fructose-corn-syrup-is-alarming/ Edited by +Protagorist - 23-Dec-2020 at 23:42 |
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #8 Posted: 08-May-2014 at 21:40 | ||
interesna pojava e forata za kafeav kristaliziran seker koj se prodava ko priroden a vsusnost e istiot bel seker samo oboen so melasa ili ushte polosho i najchesto so boja za hrana http://www.zdravakrava.hr/mobile/hrana/bijeli-secer-smedi-secer-ili-stevija-3259 sepak najeftin spin so ogled deka nema narod standard za poarno [1] a duri i da ima po navika zaradi socioloshki prichini pribegnuva kon sherbet muabeti shto da se kazhe osven denes retko komu pileto mu pee rano na sabajle, prosto rafiniraniot sheker vo seto izobilstvo shto go vnesuvame gi ubiva umrtvuva chuvstvata vo choveka - so ogled deka duhovno e low-frequency namirnica slichno ko i kafeto - davajki momentalno odreden bust no dolgorochno umoruvajki go organizmot navlekuvajki go vo kjorsokakot na sladostrastie, a da e samo toj gajleto vo hranata denes ajde i nekako bi progledale niz prsti a kade sezasitenite asti no i solta vo izobilstvo no tuka se i site aditivi popat za koi i da imame aber nemame gajle shto komu kako i koga mu remetat, no cim coek vlegol u bubanj duri i da saka lesno ne se izleguva Edited by +Protagorist - 09-May-2014 at 11:14 |
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #9 Posted: 09-Jun-2014 at 12:50 | ||
потенцијално решение за сите нас е форсирање на рурален наспроти урбан живот и преку него самоодржливост со здрава исхрана,бар додека не е касно [1] а дека размислува некој на оваа тема тоа е точно но кучината си лајат а карванот си врви ем животот си тече во празно, додека народ се бори за парче леб CIDA global food security - http://www.acdi-cida.gc.ca/acdi-cida/acdi-cida.nsf/eng/FRA-31515911-QGB еве опции кои изгледаат доволно општо за да повлечат внимание и од неупатените, со оглед дека упатените ја глават в некој ќумез на профит успат па најчесто изгледаат ко утепани него упатени, та најверојатно играорците ќе мора да ги надиграат музикантите а во тоа од помош ќе им бидат слични насоки http://www.atkearney.com/documents/10192/4408373/FG-Feeding-a-Billion-People-1.png Edited by +Protagorist - 23-Nov-2014 at 22:51 |
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #10 Posted: 19-Jun-2014 at 12:05 | ||
dokolku se saka reshenie sekogash ima, no nekomu toa ne mu e milo, slichno i kaj vinarite ima nachin kako da se intervenira lesno sepak vinoto seushte se mitologizira, vprochem pravite informacii skrzavo se chuvaat ili zamagluvaat so sporedni, ta ako i obichno vino moze da se oprai so magneti shto fajde narod da troshi ekstra energija za posebni uslovi i tehnologii http://www.tehnologijahrane.com/tehnologijaalkoholnihpica/bistrenje-vina http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1730&PID=136290#136290 |
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #11 Posted: 03-Jul-2014 at 10:22 | ||
e sega ova postov gore kolku i da zvuchi korisno koga kje se polie so doktorskite fakti od videoto na linkov [1] jasno deka kje go distorzira zdravo istiot, ushte povekje onie fenomeni koi ne vo vinoto ami vo rakijata gledaat angel chuvar mozebi dokolku na alkoholot vaka mu se pristapi ko seopshto zlo, kolektivno da doterame do povekje vreme, volja i sredstva za reshavanje na problemi ko siromashtijata ili gladta vo svetot, za pochetok pousrdno neka go pravat toa edukativnite instituciite po uchilishtata kade ko mantra bi im se povtoruval predmet sekoja nekoja za zdravje i zdrava ishrana kade glaven akcent bi bil na borbata so zavisnotsi, shto utopiski bi dovole do pozdravo opshtestvo [2] a definitivno ko idealno reshenie bi bilo bazdaren alko-starter vo sekoe vozilo > posledniot link od linkov [3] |
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #12 Posted: 16-Aug-2014 at 18:20 | ||
sigurno ne e lesno chovek da vidi kurtul od alkohol, no moez bi bilo polesno dokolku go miluva ko medicinsko vino, ta ako veke resil da gori jetra bar da ne pregori i srce ili mozok kaj nas zegin sega neshto pochna da proizveduva medicinsko vino, a shto kako e posredi seushte nema javno aber inaku velat deka tradicionalno ko medicinsko vino na istok go smetale Sake-to [1] koe vsushnost po gradacija e megju vino i rakija [2] no bidejki se pie na sitno plus so se eventualni lekoviti bilki posredi istoto sigurno e poefektivno nego poznatite nasi travarici megju koi pelnovata rakija e najizvikana (tradicionalen absint) http://winemaking.jackkeller.net/request146.asp http://winemaking.jackkeller.net/dandelion.asp [1] http://www.winemakingtalk.com/forum/f5/horse-radish-wine-12892/ http://www.prevention.com/food/healthy-eating-tips/6-fruit-wines-you-must-try?s=2 Edited by +Protagorist - 01-Oct-2015 at 20:42 |
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #13 Posted: 31-Oct-2014 at 10:19 | ||
http://www.drdobbin.co.uk/health-dangers-smoked-and-cured-products [1] пушени риби или конзервирани во солило имаат кабет од хистамини доколку веднаш при уловот не се замрзнуваат, а тоа ретко е случај, обично на крај од уловот што се вели пред пристаниште се сортира и става на мраз рибата HISTAMIN U RIBI - http://hah.hr/index.php?id=352
|
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #14 Posted: 31-Oct-2014 at 15:51 | ||
излегува дека многу што од проблеми кај чоека може да се реши со DAO суплементи, од депресија преку мигрени [1] па се до психози ko што вели др.волш во интервјуво [2] - бреј мањак цинк а вишок хистамин и ето чоек е спремен за шверц, рекет и остали криминалии нејсе др.валш со неговиов пристап од Nutrient Power ето има добар абер и за аутизмот и за алкохолизмот, сепак да не излезе дека Хистаминот е зло напротив [1] него премногу или премалку хистамин е кабаетот http://www.diagnosisdiet.com/histamine-intolerance/ [1] Edited by +Protagorist - 31-Oct-2014 at 15:52 |
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #15 Posted: 15-Nov-2014 at 17:14 | ||
затоа берете памет како складирате намирниците можеби и ова ќе ви помогне
|
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
Max
Senior Member Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3664 |
Quote Reply #16 Posted: 22-Nov-2014 at 05:50 | ||
skladiranjeto navistina e umetnost, no samata priprema ushte pogolema, bidejki malku treba pr. dzemot da stane pekmez ili obratno, sigurno toa na domakinkite im e jasno, no ima mnogu nevesti koi za ova voopshto nemaat aber, a za toa da ne bidne postojan sluchaj eve podoben lokalen prirachnik - neka ne ve buni naslovot na kafanata bidejki neli ne e bitno imeto ami kakov e chovekot, inaku so tajfava lani druzevme fino ali zaradi nepocituvanje kukjen red i ostali flertoi morashe da olabaime - kamo site da si znaeja koga e dosta http://www.pijanitvor.com/threads/pekmezi-dzemovi-i-slicno.7376/page-5 Ova e taman inspiracija za onie koi im se razvodnilo esenskoto blago-slatko, ta da poitaat da spremat zimsko samo v zima tnko stojat rabotite so organsko ovoshje, a ushte potnko so egzotichno organsko a eftino i dostapno, sega za kilo svezo o.mango treba vo krv da plati choek a ne pa za vrekja i od dusha altan kje mu baraat, mozebi tikva so orevi da bidne dobra kompenzacija no istata treba da e napola pechena i taka skladirana a potem pred sluzenje da se dopodpekuva neli i jasno da se dozacini dal so cimet, rum ili vanila, lichno toa ruskite tikvi mi se najomileni iako denoive imav prilika da pomirisam i nekoj avstraliski hibrid, sepak izvorno si e izvorno makar trebalo po nego i do izvor da se odi... ... Slobodno prelistajte go cel forum kje ve iznenadi kako toa postojat i vakvi mesta dovolno izolirani a sepak eksplozivni, na momenti toa stariot interfejs beshe i prilichno napaden, no sega rabotite se rechisi poezija, dobro i proza vo ribarskite podforumi, bitno opasno dobro mesto za visenje, da znaete samo kako e na forumskite druzbi po prirodno zdravje, posle fejsbuk konekting pipl - abe ajde - u isto vreme kako gi konektira taka i gi diskonektira shto bi rekle egejci - eksik od andartski marifeti |
|||
Max
Senior Member Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3664 |
Quote Reply #17 Posted: 23-Nov-2014 at 22:44 | ||
ова последниот линк инспиративен и за џемови освен кафиња, налик уметнички спастрено слатко, можеби во средина со симбол од цреши - а од околу со прелив од смокви или некое друго зелено овоштие, но посекако да се доволно хомогени смеси како не би се направил карамбол, иако донекаде и тоа е ок слично ко кај кафената уметност, бар ефектот да се нагласи при служењето ако не при складирањето не дека е ова тригонометрија но треба волја за да се жонлгира со правилни комбинации пример не секоја пена или шлаг ќе пројде кај капучиното а сликата да остане и цел ден на сонце и отворено ова навистина е вкусна уметност и тоа секому достапна само треба малку тренинг и правилен сооднос, иако умешноста може да затера и вон филџанот [1] единствено вишак е што ко појава кафето е кисела работа сама по себе, та ќе дојде де факто кисело-весела уметност за будење адреналин во недостаток од природен [2] Cappucino is made from 1/3 espresso, 1/3 hot milk and 1/3 foamed milk. ... A lot of the smoothness can be attributed to the milk, which is steamed to perfection, velvety, sweet, and frothy. Overall, this roast is a lighter, sweeter flavor combination that lends itself well to a midafternoon cup of coffee. http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=3140&PID=199978#199978
Edited by Max - 22-Aug-2015 at 23:21 |
|||
Max
Senior Member Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3664 |
Quote Reply #18 Posted: 29-Nov-2014 at 15:51 | ||
иако молекуларната гастрономија звучи одбивно за в кујна, а уште повеќе во костец технократскиот пристап за гмо експерименти, сепак во умерени количини упразнета истата може да биде навистина корисна, макар што колку поголемо проникнување во нештата толку помалку наивна љубопитност, која на крај може да прејде и во разочарување штом се спознаат ред појави и пројави кај дадена супстанција, пр. тоа акриламидот и кафето или пак оксалатите кај блитвата и ај кафе пијам и се тешам дека е само навика во прашање но веќе блитвата лесно можам да ја елимирам од исхрана а како не би закачил некој скапоцен камен в бубрег НО ето сеуште официјално не сум ја ставил на мојата кулинарска црна листа на која ни пофритот сеуште не е но бар напола е пржен... донекаде интересна е историјата на молекуларната гастрономија [1] која реално е и постара (The ancestors of Molecular Gastronomy) иако според мене и пред среден век научно се експериментирало со вкусоите и полезноста на храната, пр. Хипократ кај егејците, или мудреците кај кинезите [2] и јасно индусите [3] а од сите нив синкретизирале подоцна и арапите [4] сепак акцентот кај сите нив повеќе отпаѓа на лековитоста него на органолептичкиот момент, но тоа незначи дека во тие времиња не придавале значење и на вкусоите напротив епикурејците се накалемиле токму во раната антика ако нешто корисно имам научено од оваа област тоа е како да ги сочувам витамините и минералите кај приготвената храна, единствено со Стимер! сеуште ми фали првиот и последниот лонец за Готвење на Пареа што сум го купил, беше од северин ем од медицинска пластика извајан, единствено беше проблем да се обезбеди ефтини органски зарзават за него, но за ова подробно во друга прилика... бидејќи минатиот пост беше речиси цел посветен на капучино, во контекст истиот а во прилог на овој еве и абер за - молекуларно подобно Турско кафе внимавајте да не се искомплексирате Хемиски со муабетов бидејќи ќе излезе дека се е хемија а уствари има и поприлично екстра физика посреди, бидејќи хемијата ко појава лесно може да се спинува со малку физички know-how само експериментирањето да не прејде во навика, та на крај и чај од гуарана да се комбинира со кафе од наут... http://blog.khymos.org/tag/coffee/ http://www.molecularrecipes.com/flavor-pairing/carrot-coated-coconut-coffee/ http://www.pastemagazine.com/blogs/lists/2013/06/10-easy-molecular-gastronomy-recipes.html Edited by Max - 29-Nov-2014 at 20:02 |
|||
Max
Senior Member Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3664 |
Quote Reply #19 Posted: 30-Nov-2014 at 14:51 | ||
просто речено МГ е 'мудро кулинарство" кое има за цел од Клин Чорба да направи специјалитет пр. мојот грашок со крем-супа, јогурт, компир, печурки, коприва, зачини и масло да бидне послужен со натопени или наполнети лепињи а уште полесно ко прилог на домашни тестенини па и равиоли... или пак моето фолирање вкус на сирење во посни денови едноставно со пребран Овес и свеж Купус јасно и нешто масло или соја сос колку да не е сув миксот... друг аспект на МГ е здравата исхрана и начинот како истата да биде што поедноставно постигната преку малите тајни на големите мајстори дали, од крап да излезе јунешко месо, или уште посликовито како од печен пипер без пржење да се направи добар ајвар... инаку од се што имам експериментирано на овој план единствено ми се табу тема сеуште тоа јапонската и кинеската кујна, а особено ми е криво што никогаш не користам јаглен при готвењето иако ми е јасно дека е неопходен во овие времиња, него традиционално екстра го ползувале азијците во кулинарството [1]
исто битна работа која тука би ја издвоил е мојата скорешна дилема околу пушените (чадените) меса, а кои ко такви велат биле прилично канцерогени, та колку и да ми била убава некогаш пршутата или сеуште ми е чадената пастрмка ова донекаде ме замислува [1] нормално има и побетер она скараџиското месо кое е тешка артилерија за организмот [2] иако повеќе од јасно е дека има техники како истата и да се демобилизира [3] но доколку народ нема можност како да си сочува месото ова е навистина неопходна појава а која може да се наштима и соодветно здраво http://en.wikipedia.org/wiki/Smoking_%28cooking%29#Types http://chefsblade.monster.com/training/articles/966-how-to-smoke-meat?page=3 [1] та милувале чадени, зачаурени или запушени муабети сепак always look on the bright side of life [1] и гледајте бар лимон во екстра количина да фрлите на сето тоа - дал при маринирањето или уште подобро при сервирањето, та бар да бидне мезалакот ко алкална бомба сервирана на асталот, која евентуално ко таква бар би ги неутрализирала останатите (директни и индиректни) стравови [2][3] од кои мене најголем ми е елитизмот да неречам ресторанскиот снобизам а по него и сите хедонисти кои ко трендсетери се спремни да ја одржат во живот молекуларната кујна затворена за обичните маси [4] ~ морам да си признаам дека на оваа тема сум навистина бос, ајде и така никој нема кусур од тоа освен моето его а можеби и волјата за импровизација, таман jернст ранглин да го викнам на помош кога спремам црвено-банана-фрапе со мед и бадеми [1] како добро тв-шоу освен кичен кемистри на хестон блументал би го препорачал на оваа тема и Good Eats на алтон браун, веројатно добар абер има и во неговите книги иако сето тоа е повеќе со опуштен пристап презентирано слично како и тв-шоуто [1] спакувајте си видеово додека го има [1][2] http://www.foodnetwork.com/videos/switched-on-baklava-0123016.html Edited by Max - 09-Apr-2016 at 19:14 |
|||
Max
Senior Member Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3664 |
Quote Reply #20 Posted: 01-Dec-2014 at 01:35 | ||
ko za 20ti post kje si dozvolam mala kulinarska digresija so Heston samo za da se potencira deka molekularnite gastronomi ne se voopshto nekoja tabu pojava, naprotiv kolku poeduciran e nekoj kuvar tolku povekje ima kapacitet da iznenadi so vkusovite, iako ova ne e pravilo bidejki znam i nepismeni kuvari koi primer sred manastiri vadat super vkusni prilozi a osobeno za vreme na post koga i so oskuden izbor namirnici jadenjata im se fenomanalni Edited by Max - 01-Dec-2014 at 01:36 |
|||
Post Reply | Page 123 5> |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |