build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопје 2014

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 3233343536 329>
Poll Question: Мислење за Скопје 2014
Poll Choice Votes Poll Statistics
103 [53.93%]
83 [43.46%]
5 [2.62%]
You can not vote in this poll

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Online Status: Offline
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #661 Posted: 30-Jun-2010 at 16:09
jumbo, што да правам... во ситуација кога многу работи наместо да се невкусна шега се претвораат во реалност, малце ми е пореметен критериумот за тоа кој кога се шегува, а кога зборува сериозно. За толку многу објекти кога прв пат процурија муабети мислев дека се шега, ама објектите еден по еден си никнуваат, па не е чудо човек да е малку „jumpy“ за вакви муабети  Confused
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #662 Posted: 30-Jun-2010 at 16:17
planot kako ke go protnat ?  nema da go ima pak na javna prezentazija?  ke izlezat gragjani , ke ukazat so sho ne se soglasvat i nema da pomini .  mozi gresam!  Roll%20eyes
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #663 Posted: 30-Jun-2010 at 16:22

Грешиш. Ех да беше така лесно со укажување... Граѓаните се вметнати во процедурата чисто формално. Никаква забелешка, без разлика колку е издржана и суштинска, нема да биде прифатена. За носење на урбанистички планови реално е потребна гласачка машинерија во конкретната општина и власт во министерството за транспорт и врски. „Мистериозните“ креатори на Скопје 2014 располагаат и со едното и со другото.

Edited by Cloverstack - 30-Jun-2010 at 16:23
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #664 Posted: 30-Jun-2010 at 16:40
cekajte........
sudot rece da se urnat objetite/spomenicite ili nov dup?!!! znaci pak nisto ne se sluci. Pak sme vo pocetok.
Opstinata kje donese nov dup i ete se resi problemot

kazuvajde ako gresam¨!
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #665 Posted: 30-Jun-2010 at 16:43

Па никогаш не беше во игра никаква друга опција. Уште кога беше поднесена претставката до уставен суд, можните исходи беа прилично јасни и тоа беше повеќе пати дискутирано. По кој основ може уставниот суд да донесе одлука за рушење на објектите?
Back to Top
ArchiTechTone View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ArchiTechTone Quote  Post ReplyReply #666 Posted: 30-Jun-2010 at 16:51
VI. КАЗНЕНИ ОДРЕДБИ
Член 49
Со казна затвор од три до шест месеци или со парична казна ќе се казни
за кривично дело одговорното лице на претпријатието и на друго правно
лице, како и физичко лице, кое како инвеститор без прибавено решение за
услови за градба, гради објект спротивно на просторниот и урбанистички
план.
Член 50
Со парична казна од пет до дваесет плати, ќе се казни за прекршок
претпријатие и друго правно лице, ако не го урне или не ја запре
изградбата на објектот или изведувањето на други работи, по налог на
урбанистичкиот инспектор (член 44).
Со парична казна од една до три плати, ќе се казни за прекршок од став 1
на овој член и одговорното лице на претпријатието и друго правно лице.
Со парична казна од една до три плати, ќе се казни за прекршок
одговорното лице на органот, организацијата, претпријатието и друго
правно лице, ако не достави податоци и друга документација, со која
располага, заради изработка на просторни и урбанистички планови (член
21)

Со парична казна од една четвртина до една половина плата, ќе се казни
за прекршок физичко лице, ако не го урне или не ја запре изградбата на
објектот или изведувањето на други работи, по налог на урбанистичкиот
инспектор (член 44).
Со парична казна во висина од трикратен износ од утврдениот надоместок
за користење на урбанизиран простор, ќе се казни правно или физичко
лице, кое не го платило надоместокот за претходната година (член 37).
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #667 Posted: 30-Jun-2010 at 17:06
Не гледам како било кој од овие членови би нашол примена во даденава ситуација. Дополнително, во случајов во својство на урбана мафија се јавува државата, институциите се нејзини и работите ќе си ги протуркаат како ќе им ќефне. Доколку треба може да менуваат и закони.

Edited by Cloverstack - 30-Jun-2010 at 17:08
Back to Top
ArchiTechTone View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ArchiTechTone Quote  Post ReplyReply #668 Posted: 30-Jun-2010 at 17:18
Баш така. Ние можеме само да си туфкаме од страна колку сакаме
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #669 Posted: 30-Jun-2010 at 17:23
luge vie ne trebate da ocekuvate nesto od nebo!
sekoj ima pravo da protestira za nesto sto ne e vo red. Vie graganite ako nekolku pati protestirate i mu pakazuvate na vlasta deka ste protiv proektov togas nema stod a  si prajt vladata.... mozebi referendum kje ima i toa.
Ne veruvajte vo institucite..eve sudot!opstinata pak kje usvoi drug DUP i ete nisto ne se sluci, pak se gradi.
Edistveniot resenije spored mene e protest, nema nisto da se sluci ako pisuvame ovde vo build
studentite ubo pocnaa no eve sega napustija.....eden protest i tolku

uste ednas: se e vo vasite race, ako ne go koristete ili vi se dopaga ili imate  strav da izleguvate.

Back to Top
ebivetre View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ebivetre Quote  Post ReplyReply #670 Posted: 01-Jul-2010 at 08:38
Kako sto citam, fakticki zaprena e izgradbata na Triumfalnata porta, spomenicite na "Oko" i garazite.
I mozebi obnovata na fasadite, sto mene ne mi e jasno kako moze da se zabrani obnova na fasada? Duri i da e menuvanje na stilot poradi urbanisticki plan... Drugoto kje si odi natamu. Valjda nema da ja zabranat celata izgradba na "Oko", sto bi znacelo masinite da se vrakjaat vo Hrvatska, za po 40tina dena, koga kje se donese pak odlukata po po redoven pat, da se vrakjaat nazat.
Od edna vo druga glupost se odi. Se inaetat i ednite i drugite kako magarinja. No me nervira Grcev, sto iako znae i toj i site drugi deka vo sekoj slucaj kje se gradi, sepak pokrenuva inicijativa sto samo kje gi uspori, uslozni i poskapi rabotite.
Back to Top
ebivetre View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ebivetre Quote  Post ReplyReply #671 Posted: 01-Jul-2010 at 10:47
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=124837

Триумфалната порта ќе се гради на плоштадот и покрај одлуката на Уставниот суд

01.07.2010 11:20

Нема да има отстапки од предвидените градби во проектот 2014-та и покрај одлуката на Уставниот суд да се укинат измените на деталниот урбанистички план за малиот ринг што општина Центар го усвои во јануари годинава, соопшти министерството за култура.

Во дописот од министерството се вели - одлуката на Уставниот суд нема да се рефлектира врз изградбата на скулптурата „Порта Македонија“, бидејќи министерството добило одобрение за градба пред да се донесе одлуката на Уставниот суд.

Уставен го укина измените на малиот ринг затоа што биле донесени во незаконска, односно скратена постапка, што е спротивно со новиот закон.

Од општина Центар рекоа дека ќе ја почитуваат одлуката на судот.
Back to Top
lupo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lupo Quote  Post ReplyReply #672 Posted: 01-Jul-2010 at 18:30
Gi primetivte visokokatnicite na Skopje 2014 ?
Back to Top
lupo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lupo Quote  Post ReplyReply #673 Posted: 01-Jul-2010 at 18:30
http://i50.tinypic.com/rart74.jpg
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #674 Posted: 01-Jul-2010 at 18:44
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #675 Posted: 01-Jul-2010 at 18:44
ja staviv slikata za da sporedime
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #676 Posted: 01-Jul-2010 at 18:46
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #677 Posted: 01-Jul-2010 at 18:47
Originally posted by lupo

Gi primetivte visokokatnicite na Skopje 2014 ?

Да, тоа се постоечки згради - НБРМ, четирите кули кај космофон, трите воени кули во стар аеродром, функционерската зграда кај железничка, ССМ и кули од градски ѕид во позадина, Кјуби...

Originally posted by lupo

http://i50.tinypic.com/rart74.jpg

Edited by Cloverstack - 01-Jul-2010 at 18:48
Back to Top
lupo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lupo Quote  Post ReplyReply #678 Posted: 01-Jul-2010 at 22:42
Se izvinuvam. Ja nemav drugava slika za sporedba. Bidejki bese prvata matna pomisliv deka se novi bidejki ne gi prepoznav Kjubi i kompleks banki, i od ovoj agol mi dojdoa ko poveke visoki zgradi. A sto se odnesuva za zgradava do Oficerski dom, na vizualizacijata kaj sto se pokazuva teatarot so negoviot enterier ja ima od strana kako drug model.
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #679 Posted: 02-Jul-2010 at 05:19

Странците за новиот изглед на Скопје

Еминентните австриски архитекти, Ерих Рајт и Кристоф Луксингер, професори на Институтот за урбанизам на Техничкиот универзитет во Виена, велат дека планот „Скопје 2014“ има просторни проблеми, бидејќи со него се уништуваат постојни простори, кои имаат огромни ненадоместливи квалитети. Но, според нив, проектот за Скопје има и една друга димензија, а тоа е емитацијата на стар, одамна изумрен стил, наспроти модерната футуристичка архитектура што денес се планира во светот. Како што изјави архитектот Ерих Рајт за „Утрински“, отсликувањето на антиквизацијата во сите новоизградени објекти нема никаква порака.

„Архитектурата што се предлага со ’Скопје 2014‘ сигурно не е продукт на демократија и на тоа дека народот што живее во градот има силна потреба од ваков израз. Мене веднаш ми беше јасно дека тоа е најверојатно процес што почнал одозгора, иако архитектурата почнува одоздола. Таа е процес за кој секогаш треба јавно мислење, дискусии, дебати за да се дојде до процес што ќе заврши горе. За жал, овој процес е почнат од горе и ќе заврши долу“, рече професорот Рајт.

Дека проектот за Скопје во 2014 не е репрезент на она што се случува денеска, се согласува и архитектот Антониот Петров, кој моментално на Харвард предава неколку предмети од областа на урбанизмот и архитектурата. Тој смета дека во овој проект се отсликува начинот на кој политичарите се однесуваат кон градот.

„Но, мора и граѓаните да се преиспитаат сами за да научат како да се движат натаму, се' со цел да може да се гледаат предностите на општеството, а не само нечии лични идеи“, вели Петров. (Б.А.)

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=41D63F0BDF52AB419A35FE2308AE73C1

Edited by Cloverstack - 02-Jul-2010 at 11:16
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #680 Posted: 02-Jul-2010 at 11:05
незнам до кога ќе се бараат исфрустрирани истомисленици и особено од опозиционерските медиуми, а зошто за константно себе омаловажување!? на сите мекотелни фабриканти а и на сите исфрустрирани експерти би им порачал само едно најдете си друга тема за митарење!

од друга страна интересно ми е колку некои луѓе имаат доволно изботиран мозок та постојано да си трошат време на барање, пренесување и рециклирање на модернистички идеолози, но впрочем иако ваквиот пристап е добредојден заради икс други причини и добро маркира се останато одоколу, сепак да бев уредник немаше да си дозволам волку малоумно 24/7 постојано да ја тимарам веќе завршенава работа! прво да беа професионални новинари ќе успееја уште година до две однапред да ја осуетат намерата на власта, а капак истата им беше и пред очи, а овие дури сега најдоа за сходно да викаат архитекти за анализа, што како рефлекс повеќе ми делува на партиски индуциран него како општонародна потреба!

ех чудна работа е психа, се храни со инфо а се празни со фрустрации, сака убаво ама ако не е најубаво тогаш животот губи смисла, абе ајде, снобизмот да си го начукаат сите под мишка и со се' него правец грција нека се презадолжуваат и нека си лечат футуристички комплекси!!! а сите останати суфлери кои исфрустрираниве ги викаат како подршка нека ги земат за кумои та да видат колку ќе им се свиѓа нивниот веј оф лајф подоцна...

~

туку уште една испровоцирана недоумица, а зар го чита некој утрински!?! да не беше билд кај би можеле да се сумираат и архивираат сите сродни текстови, сите овие писанија ќе им беа бадијала, па затоа админи сметам дека "извиканиве" ви должат како фела и искрена благодарност, која би ја искажале бар преку промовирање на форумов во тоа нивните фељтони ако не друго Thumbs%20Up
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 3233343536 329>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.326 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.