build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопје 2014

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 3940414243 329>
Poll Question: Мислење за Скопје 2014
Poll Choice Votes Poll Statistics
103 [53.93%]
83 [43.46%]
5 [2.62%]
You can not vote in this poll

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Smeker View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Online Status: Offline
  Quote Smeker Quote  Post ReplyReply #801 Posted: 29-Sep-2010 at 15:27
Originally posted by Dave Gahan

Не шпекулирај те молам со вакви информации, затоа што и други луѓе биле во Барселона и не извлекле впечаток дека се работи за никаков град од готиката, туку град во кој може да се види секаква архитектура (како и повеќето големи европски градови), а Agbar tower е симбол на современиот дел на Барселона, нешто што повеќето од baroque-fans го нарекуваat „комунистичко-индустријална архитектура“ за која нема дефиниција ни на wiki, ама ни во една друга енциклопедија....

Koj spekulira? Koga ke imate vreme bi trebalo da odite do Barcelona i da se zapoznaete so gradot podobro.
Eve pogled na vasiot "Sovremen" del na Barcelona i kako sto kazuvate Agbar kulata mnogu ubavo se vklopuva vo sovremeniot del na gradot. Ako ve interesira Gotickiot stil procitajte za Gaudi i negovite dela vo Barcelona.

Back to Top
Smeker View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Smeker Quote  Post ReplyReply #802 Posted: 29-Sep-2010 at 15:31
Od postarite komenti sto gi citav Anti-NGO ubavo go stavi seto ova vo perspektiva, ali nikoj ne mu odgovori na prasanjata koi sto gi postavi:
http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=846&PID=57798#57798
Back to Top
Dave Gahan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #803 Posted: 29-Sep-2010 at 15:36

На овој дел мислев....

Знам дека не веруваш на wiki, ама изразот на Гауди не се класифицира како готски и е уникатен сам по себе, иако се развива во времето на модернизмот...и таман работа 10 објекта на еден архитект да отсликуваат слика на цел еден град, посебно од тие размери...зошто некој не го спомна павиљонот на Лудвиг Мис како некаков пример од Барселона, туку сите се фаќаат за Гауди....

MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
Smeker View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Smeker Quote  Post ReplyReply #804 Posted: 29-Sep-2010 at 15:59
Vo poveketo negovi dela, Gaudi bil inspiriran od Gotickiot still. Edni od negovite najgolemi arhitektonski dela se naogjaat vo Barcelona.

Izgleda kako da izleguvame nadvor od temata na diskusija. Ja spomnav Barcelona zatoa sto Andrej tvrdese deka nisto ne se gradelo momentalno vo ovoj grad, sto ne e tocno.

Kako sto Anti-NGO kaza, koga trebalo da se gradi vo Makedonija, ne se gradelo... Toa ne znaci deka ne treba sega da se izgradi nesto sto bi ja simbolizirala nasata golema istorija i dolga kultura na tradicii.

Vo gradot imame nekakva kvazi-modernisticka arhitektura koja sto nema nikava toplina i dusa. Dolgo vreme ziveev vo Skopje i nikoj nisto ne napravi, duri i ogradata na kameniot most koja sto ja pravese prethodnata vlada ja napravija bez nikakov vkus. Ja unistija strazarnicata, ja izvadija kockata i ja prodadoa na nekoj drug.....

Vreme bese da se suredi centarot na gradot i da se iscisti i sredi kejot koj sto mirisase na gjubre i kade sto lugje frlaa sekakvi gjubrinja.

Edinstveno ne se sogasuvam za Triumfalnata kapija koja sto stvarno ne i tamu mestoto. Mozese nesto pomalo da se napravi vo park, kako sto ja izgradija vo Washington Square Park vo New York pred i dve godini.

Back to Top
Jumbo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Jumbo Quote  Post ReplyReply #805 Posted: 29-Sep-2010 at 16:29
Еве го тој плоштад за кој говори Smeker, се наоѓа во Greenwich Village.

Edited by Jumbo - 29-Sep-2010 at 17:02
Back to Top
Smeker View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Smeker Quote  Post ReplyReply #806 Posted: 29-Sep-2010 at 18:54
Fala Jumbo za slikata.

Kako sto gledate kapijata proporcionalno so okolinata ne izgleda nacickano. Ima dovolno prostor naokolu a i povisoki zgradi na blok dva od nea.

Ako ja stavat ovaa porta na mestovo kade sto planiraat ke bide mnogu natrupano.
Se e cement naokolu a e skoro isto golemina so site gradbi vo okolinata....

Se nadevam deka ke go promenat toa vo planot....

Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #807 Posted: 30-Sep-2010 at 16:46
se pogotvuva letnikovecot???

Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #808 Posted: 30-Sep-2010 at 16:55
Летниковецот е од другата страна, тука изгледа се прават геодетски истражувања за подземна улица,имаше во други постови за ова, како и да е убаво е да се има слика како упдате =)
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #809 Posted: 30-Sep-2010 at 17:44
Можно е и да е и ова нешто за тунелот? Барем тоа се испитува деновиве, а з хотелот оддамна се заппстави идејата се одложи ншто. Пологично ми е да е за тунелот. Ова е токму точката каде што треба да се спојат двата крака од тунелот.

Edited by lslcrew - 30-Sep-2010 at 17:52
Back to Top
Smeker View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Smeker Quote  Post ReplyReply #810 Posted: 30-Sep-2010 at 19:02
Od kade do kade ke odi tunelot?
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #811 Posted: 30-Sep-2010 at 20:59
Шмекер имаме милијарда пати зборувано за тој тунел. Те молам побарај. Да не бидеме офтопик тука. 
Back to Top
Smeker View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Smeker Quote  Post ReplyReply #812 Posted: 30-Sep-2010 at 21:46
Blagodaram, ama mozese so taa edna recenica i da mi odgovoris.
Nego da ne odime off topic.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #813 Posted: 30-Sep-2010 at 22:08
постојано се повторуваат истите муабети на темава, постојано на некој со убаво му се објаснува сопственото мислење и постојано некој не сака да разбере!
почитувам секакво мислење од други членови, ама кога некој го форсира своето, без никаков аргумент, и тој аргумент што го има исполнет со претерана политика и буквално пере мозок со непромислени реченици

Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #814 Posted: 30-Sep-2010 at 22:12
Originally posted by Smeker

Fala Jumbo za slikata.

Kako sto gledate kapijata proporcionalno so okolinata ne izgleda nacickano. Ima dovolno prostor naokolu a i povisoki zgradi na blok dva od nea.

и претпоставувам на некој ќе му текне згрдите во околината и да ги смалува за неговата неверојатна креација да се пробута LOL
извинете, морав да се пошегувам малку LOL
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #815 Posted: 01-Oct-2010 at 00:43

Vo poveketo negovi dela, Gaudi bil inspiriran od Gotickiot still. Edni od negovite najgolemi arhitektonski dela se naogjaat vo Barcelona.
Izgleda kako da izleguvame nadvor od temata na diskusija. Ja spomnav Barcelona zatoa sto Andrej tvrdese deka nisto ne se gradelo momentalno vo ovoj grad, sto ne e tocno.
Kako sto Anti-NGO kaza, koga trebalo da se gradi vo Makedonija, ne se gradelo... Toa ne znaci deka ne treba sega da se izgradi nesto sto bi ja simbolizirala nasata golema istorija i dolga kultura na tradicii
Vo gradot imame nekakva kvazi-modernisticka arhitektura koja sto nema nikava toplina i dusa. Dolgo vreme ziveev vo Skopje i nikoj nisto ne napravi, duri i ogradata na kameniot most koja sto ja pravese prethodnata vlada ja napravija bez nikakov vkus. Ja unistija strazarnicata, ja izvadija kockata i ja prodadoa na nekoj drug.....
Vreme bese da se suredi centarot na gradot i da se iscisti i sredi kejot koj sto mirisase na gjubre i kade sto lugje frlaa sekakvi gjubrinja.
Edinstveno ne se sogasuvam za Triumfalnata kapija koja sto stvarno ne i tamu mestoto. Mozese nesto pomalo da se napravi vo park, kako sto ja izgradija vo Washington Square Park vo New York pred i dve godini.

Гауди од шо бил инспириран он си знае, имо, готски елементи освен на Саграда Фамилиа не сум видел на други негови објекти. Иако има уникатен и експресивен израз, може комотно да се смести (и е уствари) во (во негово време актуелниот) арт-нуво стил. 

Кога тоа требало, а не се градело? Не ми е јасно. Ако еве го земеме Скопје (затоа што за него е темата), во него има објекти од касно античко до модерно време. Што повеќе традиција и историја ти треба човече? Зошто тие комплекси и копнежи по традицијата/историјата на Париз, Виена, Лондон, па и Београд, Софија итн? Скопје во тој комунизам што толку го оцрнуваш од паланка прераснал во современ град и тој развој е многу лесно достапен преку слики, филмови, книги, сведоштва итн. И како може да се рече дека ништо не се изградило? 

За стиловиве кои ги спомнуваш никаде не можев ништо да прочитам (а ако нема на интернет тогаш сигурно нема во библиотека верувај). Дај пушти слики од конкретни објекти или барем именувај ги за да знаеме, кои се тие комунистички, квазимодернистички објекти кои толку го грдат Скопје. И еве, прифаќам, немале топлина и душа (за мене едина зграда шо има топлина е топлификација, хахаа). Зарем столбовиве на Уставен, куполите на Собрание или мостот Око (Nuts) ќе ти дадат топлина? 

Иначе најверојатно си голтнал некое зборче или буква кај Триумфалната капија во Њујорк. Изградена е некаде 1895та. И во тој период низ нејзе поминувал сообраќај. Денес паркот има поинаков изглед од порано. Вакви капии иначе има на многу места, најчесто во Европа, и ако не се останати од Римско, тогаш се направени претежно во 19век а инспирирани од Паришката. 

Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #816 Posted: 01-Oct-2010 at 00:45
Originally posted by zabegan

Fala Jumbo za slikata.

и претпоставувам на некој ќе му текне згрдите во околината и да ги смалува за неговата неверојатна креација да се пробута LOL
извинете, морав да се пошегувам малку LOL

Хаха, да. Може ЕВН и Пелагонија ќе ги срушат за да дојде до израз „триумфот“. Crazy

Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #817 Posted: 01-Oct-2010 at 14:30
Originally posted by fichot

Kako sto Anti-NGO kaza, koga trebalo da se gradi vo Makedonija, ne se gradelo... Toa ne znaci deka ne treba sega da se izgradi nesto sto bi ja simbolizirala nasata golema istorija i dolga kultura na tradicii

Гауди од шо бил инспириран он си знае, имо, готски елементи освен на Саграда Фамилиа не сум видел на други негови објекти. Иако има уникатен и експресивен израз, може комотно да се смести (и е уствари) во (во негово време актуелниот) арт-нуво стил. 

Кога тоа требало, а не се градело? Не ми е јасно. Ако еве го земеме Скопје (затоа што за него е темата), во него има објекти од касно античко до модерно време. Што повеќе традиција и историја ти треба човече? Зошто тие комплекси и копнежи по традицијата/историјата на Париз, Виена, Лондон, па и Београд, Софија итн? Скопје во тој комунизам што толку го оцрнуваш од паланка прераснал во современ град и тој развој е многу лесно достапен преку слики, филмови, книги, сведоштва итн. И како може да се рече дека ништо не се изградило? 

За стиловиве кои ги спомнуваш никаде не можев ништо да прочитам (а ако нема на интернет тогаш сигурно нема во библиотека верувај). Дај пушти слики од конкретни објекти или барем именувај ги за да знаеме, кои се тие комунистички, квазимодернистички објекти кои толку го грдат Скопје. И еве, прифаќам, немале топлина и душа (за мене едина зграда шо има топлина е топлификација, хахаа). Зарем столбовиве на Уставен, куполите на Собрание или мостот Око (Nuts) ќе ти дадат топлина? 

Иначе најверојатно си голтнал некое зборче или буква кај Триумфалната капија во Њујорк. Изградена е некаде 1895та. И во тој период низ нејзе поминувал сообраќај. Денес паркот има поинаков изглед од порано. Вакви капии иначе има на многу места, најчесто во Европа, и ако не се останати од Римско, тогаш се направени претежно во 19век а инспирирани од Паришката. 

добро составено и всушност тоа е она што никој не сака да го разбере, Скопје веќе си има своја култура, своја историја и архитектура, срамота е некој да тврди дека немало душа поради две-три бетонски зданија, единствен црн период од блиската историја ни се девеесетите, кога последиците од транзицијата беа во полн ек, градот беше целосно запуштен, руиниран и оставен на милост и немилост на урбан криминал кој сеуште владее и денес, но сепак, тоа не дава право некој да ги стура своите страсти врз градот денес...
а за убавина и топлина не се дискутира, релативна ствар, на некој му е топол бетонот, на друг му е топол гипс и мермер
а второто болдирано е жалосната вистина дека некои луѓе ги разбираат работите наопаку и наопаку перцепираат, нити знаат нешто за развитокот на градовите кои очигледно се обидуваме патетично да ги ископираме, нити знаат нешто за сопствениот дом, а жестоко се упорни и упорни...
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #818 Posted: 01-Oct-2010 at 18:21
fichot, потпис    Cheers
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #819 Posted: 01-Oct-2010 at 19:49
мала надополна фич тој "современ град" изнедрил современи идеолози кои ете колку тој ним им дал енергија, толку и таква тие му враќаат него... инаку Z црни периоди во скопје се речиси сите земено урбано, дал индуцирани од антрополошки или природни фактори, сепак градот убав пак никнел низ векоите, а единствено не ми е иасно зошто цела енергија се фокусира под ниво, кога одоколу има толку многу избор од планинска енергија... туку онаа предвидена тримфалка ако подобро размислам и си легнува ексра на таа локација, со оглед дека тука под неа ќе понира центарскиот тунел, па и симболиката ќе биде уникатна, победа која води кон подземјето, или, за да минеш низпорти прво мораш да слезиш подземи...

а што бидна со фасадите има ли некој абер што како ќе изгледа на улица МКД!?
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #820 Posted: 02-Oct-2010 at 11:13
Parkiliste do kameni most?Ovie ne se dobri-.-

Клуч за проектот „Скопје 2014“?!
Од вкупно 56 анкетни ливчиња со по неколку забелешки на предложените решенија за ДУП за Малиот ринг, надлежните од општината Центар прифатиле само три, со што паѓа во вода отвореноста на проекти за нови идеи и предлози
%20
Иако од почетокот на промоцијата на „Скопје 2014“, Владимир Тодоровиќ, градоначалникот на општината Центар, заедно со министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска, изјавуваше дека ова е проект од отворен тип, седум месеци подоцна ќе се градат сите предвидени објекти планирани со него, сакале тоа скопјани или не. Доказ се последните измени и дополнувања на Деталниот урбанистички план за Малиот ринг, кој идната недела ќе се најде пред советниците на општината Центар, во кој се отфрлија 53 забелешки и предлози од вкупно 56 анкетни ливчиња. Тричлената комисија, формирана од градоначалникот на општината Центар, прифати само три забелешки од стотината поднесени во текот на 12-дневната презентација на ДУП за Малиот ринг. Прифатена е забелешката од Комерцијална банка, за подземниот паркинг на две нивоа кај зградата на МОБ, кој директно задира во нивниот паркинг и го попречува работењето на оваа институција. Втората забелешка е на Јавното претпријатие за стопанисување со станбен и деловен простор, од каде што се бара дополнителен влез за еден од објектите на плоштадот. Третата се однесува на подземното паркирање во близината на Камени мост, што директно го загрозуваше овој наш културно-историски паметник.

- Законот предвидува комисијата формирана од градоначалникот да одговори на забелешки доставени преку анкетни листови во времетраење на јавната анкета. Доставените анкетни листови за планот во доминантен процент не беа забелешки, туку лично изнесени констатации и мислења. Бидејќи законодавецот предвидува во извештајот од јавната анкета да се образложат прифатените и неприфатените забелешки, комисијата во согласност со надлежноста не може да коментира лични констатации - ни изјави Јовица Ацковски, портпарол на општината Центар.

Најмногу забелешки, односно вкупно 32, се упатени на сметка на Триумфалната порта. Во сите 32 ливчиња децидно стои да се избрише портата од планот. Образложенијата различни за некои нејзината изградба е срам за градот, неговите жители, историјата. Симболиката на Триумфалната порта воопшто не соодветства со македонската историја, сметаат други. На топ-листата потоа следуваат мостовите на Вардар, како и фонтаните што се градат во неговото корито. Анкетираните сметаат дека со нив директно се засега во регулацијата на реката и се крши законот.

Даница Павловска, претседателката на управниот одбор на Асоцијацијата на архитекти на Македонија, не беше многу изненадена кога ии соопштивме дека сите забелешки по планот се отфрлени. Ни изјави дека очекувала вакво нешто. Таа ни раскажа дека во нејзините забелешки акцентот го ставила на несоодветното сообраќајно решение, на изборот на архитектонски стилови, што се наметнуваат во проектната програма, како и на отстранувањето на Триумфалната порта од деталниот план.

- Повторно се прават ујдурми за овој план. Воопшто не сум изненадена што се отфрлени нашите забелешки. Затоа што цело време надлежните нé игнорираат. Имавме забелешки и за начинот и за времето на презентација на планот. Не беше во ред во толку мала просторија да се закаже презентација за план што се однесува на центарот на главниот град. Се понудивме како асоцијација да дадеме свој придонес, но ништо од тоа. Градоначалникот на Центар, Владимир Тодоровиќ, иако не ни одговори на отвореното писмо упатено до него, нé викна на средба на која ни вети дека постои можност да се организира уште една презентација на планот. А еве сега сé е готово, ДУП за Малиот ринг е направен - ни изјави Павловска.

Со ова паѓа во вода и ветувањето дадено од надлежните дека „Скопје 2014“ е отворен проект, за сите нови идеи и сугестии, дека ќе се менува според барањата на јавноста. И од Министерството за култура не беа расположени да ја коментираат оваа нетранспарентност. Ни објаснија само дека конкурсите за оние објекти за кои се тие инвеститори се организирани на најтранспарентен начин.

- Нашите конкурси се направени во согласност со законите, дури се организираа и изложби за на јавноста да и ги прикажеме наградените, како и сите пристигнати решенија. За сé друго е надлежна општината Центар, која го реализира целиот проект - ни изјави Анита Јовановска, портпаролка на Министерството за култура.

Портата „Македонија“ најнепожелен објект

Триумфалната или порта „Македонија“ ќе се гради на плоштадот „Пела“ на површина од 750 квадратни метри, а ќе биде висока до 29 метри. Просторот во пасажот, широк осум метри, ќе се искористи за одржување изложби и слични културни манифестации.

Во планот е предвидено и подземно поврзување на пешачката зона на улицата Македонија. Преминот ќе се гради под семафорите на улицата Димитрија Чуповски, што директно ја сече оваа пешачка артерија во центарот на градот.

Автор: Александра Денковска
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=102101012192&id=14&prilog=0&setIzdanie=22098

Edited by pbanks - 02-Oct-2010 at 11:26
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 3940414243 329>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.271 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.