![]() |
![]() |
![]() |
Скопје 2014 |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 3940414243 329> |
Author | ||||||||||
Smeker ![]() Newbiе ![]() Joined: 28-Sep-2010 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|||||||||
Koj spekulira? Koga ke imate vreme bi trebalo da odite do Barcelona i da se zapoznaete so gradot podobro. Eve pogled na vasiot "Sovremen" del na Barcelona i kako sto kazuvate Agbar kulata mnogu ubavo se vklopuva vo sovremeniot del na gradot. Ako ve interesira Gotickiot stil procitajte za Gaudi i negovite dela vo Barcelona. ![]() |
||||||||||
![]() |
||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||
Od postarite komenti sto gi citav Anti-NGO ubavo go stavi seto ova vo perspektiva, ali nikoj ne mu odgovori na prasanjata koi sto gi postavi:
http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=846&PID=57798#57798 |
||||||||||
![]() |
||||||||||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
|||||||||
![]() На овој дел мислев.... Знам дека не веруваш на wiki, ама изразот на Гауди не се класифицира како готски и е уникатен сам по себе, иако се развива во времето на модернизмот...и таман работа 10 објекта на еден архитект да отсликуваат слика на цел еден град, посебно од тие размери...зошто некој не го спомна павиљонот на Лудвиг Мис како некаков пример од Барселона, туку сите се фаќаат за Гауди.... |
||||||||||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
||||||||||
![]() |
||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||
Vo poveketo negovi dela, Gaudi bil inspiriran od Gotickiot still. Edni od negovite najgolemi arhitektonski dela se naogjaat vo Barcelona.
Izgleda kako da izleguvame nadvor od temata na diskusija. Ja spomnav Barcelona zatoa sto Andrej tvrdese deka nisto ne se gradelo momentalno vo ovoj grad, sto ne e tocno. Kako sto Anti-NGO kaza, koga trebalo da se gradi vo Makedonija, ne se gradelo... Toa ne znaci deka ne treba sega da se izgradi nesto sto bi ja simbolizirala nasata golema istorija i dolga kultura na tradicii. Vo gradot imame nekakva kvazi-modernisticka arhitektura koja sto nema nikava toplina i dusa. Dolgo vreme ziveev vo Skopje i nikoj nisto ne napravi, duri i ogradata na kameniot most koja sto ja pravese prethodnata vlada ja napravija bez nikakov vkus. Ja unistija strazarnicata, ja izvadija kockata i ja prodadoa na nekoj drug..... Vreme bese da se suredi centarot na gradot i da se iscisti i sredi kejot koj sto mirisase na gjubre i kade sto lugje frlaa sekakvi gjubrinja. Edinstveno ne se sogasuvam za Triumfalnata kapija koja sto stvarno ne i tamu mestoto. Mozese nesto pomalo da se napravi vo park, kako sto ja izgradija vo Washington Square Park vo New York pred i dve godini. |
||||||||||
![]() |
||||||||||
Jumbo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 23-Mar-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 140 |
![]() ![]() |
|||||||||
Еве го тој плоштад за кој говори Smeker, се наоѓа во Greenwich Village.
![]() Edited by Jumbo - 29-Sep-2010 at 17:02 |
||||||||||
![]() |
||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||
Fala Jumbo za slikata.
Kako sto gledate kapijata proporcionalno so okolinata ne izgleda nacickano. Ima dovolno prostor naokolu a i povisoki zgradi na blok dva od nea. Ako ja stavat ovaa porta na mestovo kade sto planiraat ke bide mnogu natrupano. Se e cement naokolu a e skoro isto golemina so site gradbi vo okolinata.... Se nadevam deka ke go promenat toa vo planot.... |
||||||||||
![]() |
||||||||||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|||||||||
![]() |
||||||||||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|||||||||
Летниковецот е од другата страна, тука изгледа се прават геодетски истражувања за подземна улица,имаше во други постови за ова, како и да е убаво е да се има слика како упдате =)
|
||||||||||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||||||||||
![]() |
||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||||||||
Можно е и да е и ова нешто за тунелот? Барем тоа се испитува деновиве, а з хотелот оддамна се заппстави идејата се одложи ншто. Пологично ми е да е за тунелот. Ова е токму точката каде што треба да се спојат двата крака од тунелот.
Edited by lslcrew - 30-Sep-2010 at 17:52 |
||||||||||
![]() |
||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||
Od kade do kade ke odi tunelot?
|
||||||||||
![]() |
||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||||||||
Шмекер имаме милијарда пати зборувано за тој тунел. Те молам побарај. Да не бидеме офтопик тука.
|
||||||||||
![]() |
||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||
Blagodaram, ama mozese so taa edna recenica i da mi odgovoris.
![]() Nego da ne odime off topic. |
||||||||||
![]() |
||||||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|||||||||
постојано се повторуваат истите муабети на темава, постојано на некој со убаво му се објаснува сопственото мислење и постојано некој не сака да разбере!
почитувам секакво мислење од други членови, ама кога некој го форсира своето, без никаков аргумент, и тој аргумент што го има исполнет со претерана политика и буквално пере мозок со непромислени реченици |
||||||||||
![]() |
||||||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|||||||||
![]() извинете, морав да се пошегувам малку ![]() |
||||||||||
![]() |
||||||||||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|||||||||
Гауди од шо бил инспириран он си знае, имо, готски елементи освен на Саграда Фамилиа не сум видел на други негови објекти. Иако има уникатен и експресивен израз, може комотно да се смести (и е уствари) во (во негово време актуелниот) арт-нуво стил. Кога тоа требало, а не се градело? Не ми е јасно. Ако еве го земеме Скопје (затоа што за него е темата), во него има објекти од касно античко до модерно време. Што повеќе традиција и историја ти треба човече? Зошто тие комплекси и копнежи по традицијата/историјата на Париз, Виена, Лондон, па и Београд, Софија итн? Скопје во тој комунизам што толку го оцрнуваш од паланка прераснал во современ град и тој развој е многу лесно достапен преку слики, филмови, книги, сведоштва итн. И како може да се рече дека ништо не се изградило? За стиловиве кои ги спомнуваш никаде не можев ништо да прочитам (а ако нема на интернет тогаш сигурно нема во библиотека верувај). Дај пушти слики од конкретни објекти или барем именувај ги за да знаеме, кои се тие комунистички, квазимодернистички објекти кои толку го грдат Скопје. И еве, прифаќам, немале топлина и душа (за мене едина зграда шо има топлина е топлификација, хахаа). Зарем столбовиве на Уставен, куполите на Собрание или мостот Око ( Иначе најверојатно си голтнал некое зборче или буква кај Триумфалната капија во Њујорк. Изградена е некаде 1895та. И во тој период низ нејзе поминувал сообраќај. Денес паркот има поинаков изглед од порано. Вакви капии иначе има на многу места, најчесто во Европа, и ако не се останати од Римско, тогаш се направени претежно во 19век а инспирирани од Паришката. |
||||||||||
![]() |
||||||||||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|||||||||
Хаха, да. Може ЕВН и Пелагонија ќе ги срушат за да дојде до израз „триумфот“. |
||||||||||
![]() |
||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||
а за убавина и топлина не се дискутира, релативна ствар, на некој му е топол бетонот, на друг му е топол гипс и мермер а второто болдирано е жалосната вистина дека некои луѓе ги разбираат работите наопаку и наопаку перцепираат, нити знаат нешто за развитокот на градовите кои очигледно се обидуваме патетично да ги ископираме, нити знаат нешто за сопствениот дом, а жестоко се упорни и упорни... |
||||||||||
![]() |
||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||||||||
fichot, потпис
![]() |
||||||||||
![]() |
||||||||||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|||||||||
мала надополна фич тој "современ град" изнедрил современи идеолози кои ете колку тој ним им дал енергија, толку и таква тие му враќаат него... инаку Z црни периоди во скопје се речиси сите земено урбано, дал индуцирани од антрополошки или природни фактори, сепак градот убав пак никнел низ векоите, а единствено не ми е иасно зошто цела енергија се фокусира под ниво, кога одоколу има толку многу избор од планинска енергија... туку онаа предвидена тримфалка ако подобро размислам и си легнува ексра на таа локација, со оглед дека тука под неа ќе понира центарскиот тунел, па и симболиката ќе биде уникатна, победа која води кон подземјето, или, за да минеш низпорти прво мораш да слезиш подземи...
а што бидна со фасадите има ли некој абер што како ќе изгледа на улица МКД!? |
||||||||||
![]() |
||||||||||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|||||||||
Parkiliste do kameni most?Ovie ne se dobri-.-
Edited by pbanks - 02-Oct-2010 at 11:26 |
||||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 3940414243 329> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |