![]() |
![]() |
![]() |
Плоштад Филип Втори - Автокоманда |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 34567 8> |
Author | |
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
Дечки еве тазе слики од терен
1. Треба да ја симнат таблата ![]() 2. Големи зелени површини ![]() 3. Гранит наместо бекатон ![]() ![]() 4. Урбана опрема во изобилство. Особено ми се допаѓа додатокот за гасење и фрлање отпушоци, наместо да се фрлаат со остатокот од ѓубрето и истото да се запали ![]() 5. ![]() 6. ![]() 7. ![]() 8. ![]() 9. Наместо фонтана како на рендерот, сиромашна жардињера.... мислам дека е лоша импровизација и што побргу треба да се вратат на првичниот план ![]() 10. ![]() 11. Постаментот ![]() 12. Детали од поплочувањето ![]() 13. Исти сијалички како оние на плоштад „Македонија“ ![]() 14. Добра е идејата за бината но под итно би требало да се скријат со плочи оние шипки, изгледа како привремена бина за партиски митинг. ![]() 15. ![]() 16. Многу ми се допадна сликава па решив да ја постирам ![]() 17. Голем минус што не е решен проблемот со дождовните води кои се задржуваат на патчињата. Плоштадот, оној голем дел без патчињата го нема тој проблем. ![]() |
|
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Таблата веројатно уште стои бидејќи не е готов плоштадот (фали споменикот). Него тој постаментот колку што гледам има врата?! За што би служела таа? Инаку таа жардињерата е бедна, исто како и бината. Мислам дека треба да го гласаме овај проект, а?
|
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
Б.Ѓ.Т ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Nov-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 311 |
![]() ![]() |
super e plostatcevo,inace toa bina ke si stoi na ploshtadot ili ke ja vadat???????
i taa vrataa stvarno ne mi e jasno zasto e stavena. |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Бинава ми изгледа како да е пола/пола. Ми изгледа само како предниот дел да се вади и да се монтира кога има потреба од поголема бина , а редниот дел дека е фиксен. А вратата стварно незнам што бара на постаментот. Многу грдо ќе личи споменик со врата!
![]() |
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
![]() Уникатен ќе биди во секој случај! ![]() |
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
Б.Ѓ.Т ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Nov-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 311 |
![]() ![]() |
ke bide unikaten ama ne mi lici spomenik so vrata,i zasto e taa vrata ne mi e jasno,da ne gi cuvaat kosilkata za parkot i lopatite i greblata vo natre
![]() Edited by Б.Ѓ.Т - 19-Dec-2008 at 19:56 |
|
![]() |
|
dacito ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Sep-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 131 |
![]() ![]() |
1.) Ќе има фонтата, жардижерата е само привремено решение
2.) Бината е фиксна и е ок. Тоа ружното на неа е остаток веројатно од концертот што се одржа за отварањето на плоштадот. Али ме бендисува што може многу лесно да се домонтира и да се направи голема бина |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
![]() но, дали ќе остават да биде гол бетон постаментот, или ќе го обложуваат со нешто? |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
Не излезе лошо, гледам има и малце калдрма да не е случајно од плоштад???
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
Mi se sviga, ubavo,ušte takvi.
![]() |
|
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=C1B13FADD52EF949BBAAC7F94E3B9616 |
|
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|
![]() |
|
Swimmer ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 09-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 294 |
![]() ![]() |
Скулптурите на лиење во Белград Општина Гази Баба деновиве ги пакува деловите од скулптутрите за фонтаната на плоштадот во Автокоманда, кои ќе патуваат на лиење во ливницата „Јеремиќ“ од Белград. Деловите се осигуруваат за транспорт до соседна Србија, каде што во бронза ќе се лие и коњаникот што ќе биде поставен во централниот дел на плоштадот. Од Гази Баба велат дека договорот со леарницата чини околу 19,7 милиони денари, односно над 300.000 евра. Скулптурите треба да бидат поставени до крајот на годинава.
|
|
![]() |
|
![]() |
|
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
Коњаникот од Автокоманда на леење Деловите од скулптурите на коњаник и осумте човечките фигури за фонтаната на плоштадот во Автокоманда ќе бидат транспортирани во леарницата „Јеремиќ“ во Белград за да бидат излеани во бронза. Според Емилија Кипровска, портпарол во Општината Гази Баба, за транспортот, пакувањето и осигурувањето е задолжена леарницата.- Леарницата достави временска рамка како ќе се одвиваат фазите до конечното поставување на скулптурите, кое е предвидено да се случи до крајот на годината - изјави Кипровска. Вредноста на договорот со леарницата е 319.780 евра. Леарницата „Јеремиќ“ го доби вториот тендер распишан од Општината Гази Баба, откако првиот пропадна поради несоодветните понуди. Договорот со леарницата беше потпишан на 30 јули годинава. Споменикот на коњаник, за кој првично беше најавено дека ќе биде споменик на Филип Втори, ќе биде висок пет метри. Постаментот висок три метри е направен уште со самата изградба на плоштадот. Автор на споменикот е Валентина Стефановска. Фонтаната е замислена со четирите женски фигури, кои стојат на четирите агли, поставени на столбови, а во средината се четирите воини, кои над главите држат штитови. Водата ќе се прелева од едниот на другиот штит. (А.П.) http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=B1B37A8C21470B429883B15EA72BF46D |
|
![]() |
|
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
Извор |
|
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|
![]() |
|
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
ИЗМЕНИ ВО ПРОЕКТОТ ЗА ПЛОШТАДОТ ВО АВТОКОМАНДА Гаража под споменикот на Филип Втори Поради новата содржина, до плоштадот ќе се прави измена на архитектонскиот проект што, практично, значи и адаптација и подготовка на фонтаната и постаментот за поставување на коњаникот и фигурите ![]() "Ќе се прави измена на архитектонскиот проект поради новата содржина до плоштадот, што подразбира адаптација и подготовка на фонтаната и постаментот за поставување на коњаникот и фигурите. Веќе е распишан и тендер за изведување на градежните работи и инсталацијата, а понудите ќе бидат отворени на 26. овој месец", потврдуваат од Општина Гази Баба. Споменикот на Филип Втори во Автокоманда веќе се лее во српската леарница "Јеремиќ", позната по леењето во бронза на три дела на македонскиот скулптор Томе Серафимовски, и тоа скулптурите на Мајка Тереза во Скопје, на Милтон Манаки во Битола и на свети Климент Охридски на пристаништето во Охрид. Иако од Гази Баба тврдат дека на плоштадот ќе стои само коњаник, неофицијално се зборува дека се работи за Филип Втори. Споменикот ќе биде висок пет метри и ќе биде качен на постамент ишаран со релјефи. http://vest.com.mk/?ItemID=C57DD171D0C7B74F8531E745F75DC00E |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
ОПШТИНА ГАЗИ БАБА
Нови содржини кај плоштадот во Автокоманда
Измена на постојниот
план за плоштадот во Автокоманда, поради вметнување на нови содржини во
него, подготвуваат општинарите од Гази Баба. Измените главно се
однесуваат на проширување на површината на плоштадот, на сметка на
паркингот пред воената зграда. На постојниот паркинг-простор ќе се
постави фонтаната со фигури, а паркирањето ќе биде под земја. |
|
![]() |
|
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
Едно нешто не ми е јасно. Супер, паркинг може да е навистина корисен на тоа место (да кажат луѓето кои се од или често ја посетуваат Автокоманда каква е ситуацијата во уличките позади Ал. Македонски). Ова што немаме единствено градско претпријатие за паркинзи ќе ни изигра многу лоша шега, затоа што се фрлаат пари непродуктивно, секој гради паркинзи каде му текне, некоордино, стихијно и вон секаква целосна стратегија. Нема ли да биде подобро да се направи некаков голем отворен и ефтин буферен паркинг некаде кај клучката за М.А. Ченто, кој би бил тип П+Р (Паркирај и вози се), кој би бил опслужуван од линијата 45 кој ионака е доста честа и носи директно на Бит Пазар, Центар и Железничката?
Трето овој паркинг се планира да биде граден директно под плоштадот? Како планираат тоа да го изведат, со тоа што ќе го срушат и ќе го изградат на ново или мислат да го градат подземно, што е исклучително скапо, сложно и долго, та дури за оваа локација и потреба непотребно? Да му ја мислелел на време, не само после година од отворањето ајде работи на ново и фрлај народни пари, кои не се знае каде се попотребни! |
|
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 34567 8> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |