![]() |
![]() |
![]() |
Уранија - Охрид |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12 |
Author | |
ArchiTechTone ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 280 |
![]() ![]() |
Искрено сум скептик за лифтот и за целата реконструкција особено заради
редицата “реконструкции“ во Скопје, кои донесоа опасен кич и нови
репери за границите на човечката глупост. Тука се отвара и прашањето,
до кој степен можат да се воведуваат промени во автентичниот проект,
без да се промени неговата автентичност? Деликатна е границата... Кога
веќе ја менуваат намената, сигурно ќе треба да се менува и нешто во
програмата, тоа ќе повлече промени во конструкцијата.... Тоа си е
нормално, само е бедно да се држи строго до старата љушпа, и срамежливо да се крие челикот со дрвени лајсни, декоративни таваници, опшивки, еркери,... Демек автентичност. Све тоа ОК, само деталите од куќата си влечат логика од конструкцијата и од оргиналните материјали. Или нека си
напраат асален нов објект и нека ја остаат Уранија да биде фин спомен
од минатото, или нека ја задржат уранија како музејски експонат(ко РОбевци), и нека си бараат нова локација
каде што академиците ќе посејат нова
архитектонско/урбанистичко/уметничка вредност. Втората опција е многу
поубава, но кај нас во последно време не ни се рамислува на тоа. Старо па старо, ама да биде ново. Сакаме да се е*ме, нејќеме да ни влезе (со опроштение)
Во секој случај ова со челикот и статичноста им е тешка глупост, статичен објект може да се постигне и со дрвена конструкција, може да се користат дури и необработени балвани и конструкцијата пак да остане стабилна (дури и За слоновите од МАну). Не е тешка филозофија. Распоните се мали, а до сега уранија стоела исправена, и без челикот. Не дека е крај на светот што е од челик, ете ја Робевци е од армиран бетон, па никому ништо. И од картон да ја напраат, само како обична слика, пак ќе биде исто. Битно да остане зачувана сликата за Уранија, се останато не е битно.... и пак се враќам на претходниот муабет, со симулирањето на патина и традиционални вредности ![]() |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Однадвор е готова
1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() |
|
![]() |
|
Stefano ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Овој проект мислам дека е веќе завршен. Нели реба да се смени симболот?
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Доколку е завршен да, но немаме регистрирано потврда за тоа. Јас кога ги направив фотките летово, внатре немаше скоро ништо сработено. Ако располагаш со некаква информација сподели
![]() |
|
![]() |
|
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
се осеќа дека е вештачка фасада! требало да ја реплицираат, без штуко фасада е тапа, само керпичот го доловува тоа изворниот амбиент, ова сега ми личи како на некоја сликовница за туристи, за ралика од тоа како изгледаше... е да размислуваа на оваа линија архитектите кога конкурираа по тоа плоштадниот циркус може и нешто ќе куртулевме естетски, ако ништо друго автентичен белег ќе носеше врз себе епицентарот на скопје... а резбите сега каде се? и од нив да не прават реплика!?
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
![]() многу добра фотка,јас мислам дека треба со закон треба да се регулира реставрирање на целиот стар град |
|
build.mk, гради форумска историја
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Па нели УНЕСКО побара закон за град Охрид, како тој за Скопје? Или Европската Унија беше?
|
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
Што бара лифтот во куќата на Уранија?
Институциите задолжени за заштита на културното наследство применуваат двојни аршини сметаат дел од експертите, кои упатија сериозни критики за начинот на кој е реконструирана музеј куќата на Уранија во стариот дел на Охрид. Не им дозволувавме на граѓаните да изградат бања, да ги променат прозорците и ги остававме да живеат во објекти од 19 век, затоа што Законот така бараше и сега одеднаш во Уранија правиме лифт. –изјави проф. д-р Коста Балабанов, еден од членовите на Комисијата која ги пишувала препораките за заштита на Охрид од УНЕСКО во 1977 година. Во Уранија, рече тој, имаше и етнолошка поставка, која сега е отстранета. „Пишував книга во која го кажував тој податок и испаѓа дека ги лажеме туристите“, додаде професор Балабанов. Според него изминатите три децении направени се такви зафати кои сериозно го загрозуваат статусот на Охрид во УНЕСКО, поради што ќе треба да се преземат соодветни чекори за да се заштити националното ботатство. http://ohridnews.com |
|
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
|
![]() |
|
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
Извор |
|
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Работи што во суштина ги имамкажано, ќе се повторам. Пред се нека не им биде гјле дали охрид се наоќал или не на некоја листа на унеско, нека им биде гајле з рахитектурата, ако веќе им е гајле за неа. Не живеат охрид и охриќани за унеско, унеско живее за нив и за сите друме места низ свет што заслужуваат внимание.
Еден лифт тешко дека може да има такво влијание некое, џабе фамата со која се пишувала статијата. Неможе еден лифт да не симне од некоја листа ниту па може во обратен случај д ане стави. Глупи се франзузите што стаија лифт на триумфалн капија, тамо не се нарушува автентичноста. И порано го имав наистава тема да дено примеров и пак ќе го кажам. Да бевме пред стпо години и да требаше да ја водима оваа дискуија за нарушување на автентичноста може ќе се расправавме на темаали да се стави струја низ објектот или не. За жал Бекингемската палата прд некоја година сеуште го водеше овој муабет околу електрификација на палатата во некои делови. Се пази со нарушување на наследството, ама мор да се има во предвид дека некои работи едноставно мора да се остават што порано да се случат, одколку уште десетина години, дваесет да ја водима оваа дискусија и на крај пак да го постават лифтот. Е сега колку за два ката им треба до толку лифт незнам, прашање е, ама може и не ил скроз поребен, но без разлика. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Точно, сигурно нема Охрид да биде симнат од листата на УНЕСКО за еден лифт. И точно, најпрво треба да гледаат што прават со автентичноста ради самиот град, а после ради УНЕСКО. Но едното и другото се поврзани, а тоа што Охрид е на листата на УНЕСКО, како и да го свртиме сепак не е привилегија на УНЕСКО, туку на Охрид. Да се биде на таа листа не е само празна титула, туку тоа е статус, туристички импут, разноразни донации... Така да ите како треба да се внимава на статусот кој го има Охрид на таа листа.
|
|
![]() |
|
Sale SK ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 16-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 258 |
![]() ![]() |
Ставање на лифт во куќа со 2 или 3 спрата ради тоа што академиците не сакаат да одат пешки кажува доволно.Жалосно е само што и овде наоѓаат материјал за политичко препукување.
|
|
![]() |
|
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
Куќата на Уранија има наследници, но ја доби МАНУТавани во охридиски длаборез, одаја со миндери, внатрешни скалила и прозорци, дневна одаја... Вака некогаш изгледала куќата на Уранија. Денес таа изгледа вака...Ниту спомен од некогашниот мал дворец , кој старицата Уранија по нејзината смрт во 1936 им го оставила на своите блиски. Ова е оргиналниот тестамент од 1935 година,во него јасно ги пишува имињата на наследниците. Последните судски преписки кои говорат за интересот на наследниците за својата дедовина, датираат од 1954 , доносно 1958 година. Со години куќата на Уранија заштитена од УНЕСКО стоела опустошена. Државата два пати ја реконстуираше. Остана енигма, зошто куќата наместо во рацете на наследниците отиде во рацете на охридскиот Завод и музеј кој долги години стопанисуваше со објектот во кој во 1957 год. беа прогласени првите академици. Пет децении подоцнаа, таа стана имот на МАНУ.- Почна со работа всушност клонот на МАНУ во Охрид замислен како едно ново културно средиште аналогно на тоа што значеше Охрид на крај на 9-ти и почеток на 10 век, вели претседателот на МАНУ, Ѓорѓи Старделов. Прф. Др Коста Балабанов –еден од членовите на комисијата која во 1977 година го подготвуваше Охрид за УНЕСКО, ужаснат зборува за запрестувачкото уништување на најзначајниот споменик на културата- куќата на Уранија. - Ги остававме да живеат во објекти од 19 век, затоа што едноставно така законот бараше и сега одеднаш во Уранија правиме лифт. Се двоумев дали да ја кажам онаа грозна констатација дека Уранија е променета комплетно, вели Балабанов. Оваа куќа на влезот во стариот дел на Охрид на времето била урната за тука да се направи летна резиденција на МАНУ. Објектот никогаш не е изграден. Академиците ја добија куќата на Уранија. ВИДЕО: http://vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&eventId=35705 |
|
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12 |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |