build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Мал Ринг

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2122232425 55>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Online Status: Offline
  Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #441 Posted: 30-Jun-2010 at 20:07
Max-Clover класика... ајде доста момци... 
Back to Top
Jumbo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Jumbo Quote  Post ReplyReply #442 Posted: 30-Jun-2010 at 20:12
Маx-  ептен идеш у крајност да не речам у радикалност, како збориш бре човек да си помисли дека плоштадот во Скопје до пред некоја година бил ко мал Paris, ако не ти се свиѓа новиот план за малиот ринг немора да се шеташ на плоштадот во центар, Скопје е сега голем град секоја општина си има свој плоштад па може да си избереш било кој за шетање никој нема да те тера со сила да дремеш пред пелистер на плоштад.
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #443 Posted: 30-Jun-2010 at 20:21
ок панкс, но кло принцип си е принцип, ако не слушам шунт никогаш не би одел на места ко ханибал, па дури и сосила ме неселе, просто ми се гади од нив! и да ќе најдам милион зошто и затоа околу шундот и неговата оправданост или не, но дефинитивно нема да го сркам, што мислам нема да биде случај со естетски засегнатите од СК14!

~

воопшто мал ринг е жртва на економскиот и политичкиот вакум од минатото! но жртвата воопшто нема да биде залудна доколку веќе зацртаните тунели во нареднава деценија видат бел ден! цела останата површинска шминка се корегира или пегла, дали со нова власт или со отпојќе зеленило, но посекако ни требаше нов здив кој иако прилично здивен внесе нова свежина во скопје! но што сме ние криви што сеуште дишеме транзициски воздух!? судба, колку и да халуцинираме за подобри решенија, реално сега ни е толкав капацитетот и искрено мислам дека со него добро кубуриме, иако за некои решенија навистина нема простор, како тримфалката или обелискот, па и тоа архивот, но целта ги оправдува средствата та мал ринг со мали исклучоци е скроен добро, иако секогаш може подобро!  
Back to Top
theMac3donian View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote theMac3donian Quote  Post ReplyReply #444 Posted: 01-Jul-2010 at 10:13
Вака градот ќе остане градежна зона на неодреден период.
Дали ви се допаѓа или не, не верувам дека има еден овде со здрав разум што мисли дека ваквите „сопки“ се полезни за тоа што се случува.

Незнам колку е легална постапката на владата, ама ова не е во корист на никој во државата. Уставниот суд ако сакаше да глуми независност, транспарентност и доследност кон уставниот поредок на Македонија и правата на Македонските граѓани, можеше тоа да го стори пред да се почне со ракопување и градење.

Ова ти доаѓа исто како еден судија да го признае голот од офсајд на една екипа, па потоа да досуди неправилно пенал за другата да израмни резултат. Всушност судијата сака да си ја поправи грешката, но во очите на сите веќе направил 2 грешки.

п.с. Можеби има и некоја завера каде што на владата ова и годи. Со тоа што е стопирана градбата, стопиран е и изливот на пари од буџетот.  Bash ЛоЛ
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #445 Posted: 01-Jul-2010 at 11:22

Повторно мешање на работите. Што требаше да укине уставниот суд пред да се почне со копање и градење и по кој основ требаше да го направи тоа?

Работите стојат вака:
До уставниот суд во април пристигна иницијатива за разгледување на процедурата со која беше донесена последната верзија на на планот. Уставниот суд ја разгледа и иницијативата, поведе постапка и го укина планот поради непочитување на законот при донесување на планот. Оваа проблематична промена на урбанистичкиот план датира од пред половина година. Пред тоа немаше основа за поништување на некоја од претходните верзии (кои ги штанцаа како во фабрика) или никој не забележал некаква фалинка па да поднесе иницијатива. А одлуката на уставниот суд во врска со сегашната иницијатива не гледам како можеше да биде поинаква. Нивна должност и обврска е кога има евидентна повреда на легислативата да постапат вака, а не да замижуваат или да тактизираат дали тоа ќе биде сфатено како „сопка“ за некого. А не знам ни каква „сопка“ е ова кога апсолутно ништо нема да смени. Не знам какви мотиви имал и што очекувал Грчев кога ја покрена оваа прилично јалова работа, но ако ништо друго позитивна работа е што се сврте внимание кон кршењето на процедурите во оваа сфера и крајно несериозниот однос од страна на администрацијата. Верувам дека понатака во сите општини ќе почнат повеќе да внимаваат барем на формалностите, а и тоа е каков-таков чекор напред. А некаков поголем исчекор нема да ни падне од небо, туку ќе мора како општество да се избориме за него. Сега за сега очигледно си го добиваме тоа што го заслужуваме - никој од страна не ни го донесе урбаното дивјаштво, урбаната мафија, транзициската архитектура, Скопје 2014 итн итн
Back to Top
Jumbo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Jumbo Quote  Post ReplyReply #446 Posted: 01-Jul-2010 at 13:36
Очигледно Грчев немал попаметна работа па решил да се позанимава со малиот ринг и сам увиде дека оваа одлука на уставниот суд нема ништо да промени само ќе добие краток публицитет во медиумите, the mac3 е во право дека градов ќе остане градежна зона во нaредниов период се започна кога Пенов ја исфрли коцката од плоштадот и ја замени со мермер, цела година плоштадот и тогаш беше затворен па сега по само неколку години му текна на Коце да ја враќа коцката итн и ете пак имаме ораници во центарот, веројатно може во иднина и на некој друг градоначалник да му текне повторно да ја исфрли коцката и да го врати мермерот и ете ти пак тараби на плоштад, имам впечаток дека целиот град наликува на градежна зона на секој чекор тараби, багери,ораници.....

Edited by Jumbo - 01-Jul-2010 at 13:45
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #447 Posted: 01-Jul-2010 at 14:00
Да, неконтинуитетот ни е огромен проблем. Не е проблем понекогаш да се раскопа и загради некоја јавна површина, доколку се работи за долгорочен проект кој надградува врз „основата“, транспарентно спроведен, без преголеми контроверзи и масовно незадоволство... Но кај нас повеќето мислат дека светот почнува токму од нивниот мандат. А и Пенов и Коце што толку лесно се зафатија за раскопување и расфрлање со пари, уво не ги боли дека под плоштадот требаше да има голема подземна гаража. Со други зборови, дури и да добиеме асален градоначалник во иднина, што ќе сака попаметно да ја искористи површината во центарот отколку да гради „барокни“ катни гаражи, овие двајца „визионери“ практичнио му оставија во наследство повторно да го копа плоштадот.

Edited by Cloverstack - 01-Jul-2010 at 14:01
Back to Top
Anti-NGO View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Anti-NGO Quote  Post ReplyReply #448 Posted: 01-Jul-2010 at 22:43

Мислев да не заморувам со пишување за одлуката на '''''''независниот и енергичен'''''''' Уставен суд, од причини што на сите им се јасни мотивите, но гледајќи ја егзалтираноста на некои луѓе, еве да си го кажам мојот став. 

Законската процедура ја гледам само како лош изговор (дури и да е така, каде е Уставниот Суд за Кинески Ѕид, Дебар Маало и сл). Ова само го сметам само како една од последните опструкции кон новите градби поради политички побуди со цел:

1. На следните избори (од нивните налогодавачи) да кажат дека тоа што е ветено не е исполнето

2. Скопје да нема репрезентативни објекти (вечно да остане паланка - физички и ментално), а народот плашлив, малодушен, инертен и без самодоверба т.е подложен на ефтини манипулации и заплашувања

3. Скопје да нема барокни и антички градби, со што се негира античкото потекло на Скупи, Стоби, Хераклеа, Лихнида, Гордонија (цела Македонија) каде има премногу градби во доцноантички стил (очигледно дека најмногу отпор има кон античките столбови како дел од, а барокот како целина е само колатерална штета).

Од тоа произлегува дека Македонија нема право на историја (антика) и следствено, нема право на користење на своето име (најантички дел). Чудна коинциденција кога се размислува во политика конотација (самонегирање и за чии цели и поради какви долгови).

Значи, според мене треба да поаѓаме од овие начела при анализата, и не треба дрвото да не спречи да ја видиме шумата. Така што многу ми е жал за некои што не ја гледаат ГОЛЕМАТА СЛИКА и се фаќаат во стапицата на 'енергични противници на проектот од естетска гледна точка'.

Јас можам да сфатам дека некој има проблеми со естетскиот аспект и вкус приложени во проектот (како и јас делумно), но дури и да е така De gustibus non est disputandum.

Back to Top
Jumbo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Jumbo Quote  Post ReplyReply #449 Posted: 01-Jul-2010 at 23:01
Anti-NGO,  јас реков дека Грчев е еден од шампионите во проектирање чирови во Скопје, јас како што веќе реков во форумов сум за изградба на еден дел од објектите како што е стариот театар па и нека има уште некои објекти од неокласицизмот, но незнам дали објекти како триумфaлната капија, катна гаража во барокен стил ќе го репрезентираат градов како сериозна метропола, а и не гледам дека некоји од објективе се во завршна фаза туку све роковите се пролонгираат.

Edited by Jumbo - 01-Jul-2010 at 23:20
Back to Top
Anti-NGO View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Anti-NGO Quote  Post ReplyReply #450 Posted: 02-Jul-2010 at 00:01

Не сакам да долевам масло на огинот и не сакам ништо лично да се сфати, но за мене овој последниот пост на Кловерстак е сумарна теза за оние што се противници на овој проект. Значи, не го гледам само како личен став туку и нешто повеќе. 

Колку истиот изобилува со логички недоследности (скоро во секоја реченица) е лесно да се прикаже. 

Originally posted by Cloverstack

Да, неконтинуитетот ни е огромен проблем.

Континуитетот сме немале од причина што сме немале своја држава (СРМ не ја сметам за држава, туку нешто повеќе од провинција на Белград) и сходно сме немале домицилни архитекти на кои ќе им биде даден соодветен простор за автохтон израз. Но тоа не значи дека не треба да почнеме на градење на репрезентавни градби сега кога имаме држава.

Не е проблем понекогаш да се раскопа и загради некоја јавна површина, доколку се работи за долгорочен проект кој надградува врз основата“

Со други зборови, замисли како ќе изгледаше овој став во 1963. На НИШТО што да доградуваш. На ливада на плоштадот што да надоградуваш? На социјалистички бетонски монструми што да надоградуваш?

Со кое право некој во диктаторски режим ги насадил Комерцијална и МНТ, па да ја диктира 'основата' на која сега па треба да да се прилагодуваме? Масовното (не)задоволство се покажува на избори, а не со цензурирани информации и узупација на медиумскиот простор од некоја си квази-архитектонска елита. 

транспарентно спроведен, без преголеми контроверзи и масовно незадоволство...

Масовното (не)задоволство се покажува на избори каде овој проект го помина тестот, а не со цензурирани информации и узупација на медиумскиот простор од некоја си квази-архитектонска елита и диригирани известувања. 

Но кај нас повеќето мислат дека светот почнува токму од нивниот мандат.
.

Па секој од 1945 така мисли. Затоа има толку лоши градби досега. Е сега тоа што ние сме се навикнале на лошото и го сметаме за нормално и добро, тогаш новото, спротивното од тоа автоматски станува лошо...  Потрагично е тоа што планот на Танге се гледа како Библија и непроменлив и сл., а социјалистикиот израз како беспоговорна основа за понатамочна градба. 

А и Пенов и Коце што толку лесно се зафатија за раскопување и расфрлање со пари, уво не ги боли дека под плоштадот требаше да има голема подземна гаража.

Тука проблемот го гледам во инертноста. Реагираме како тело што тоне во жиб песок пополека, па гледајќи краткорочно подобро е да не мрдаме во обид да се спасиме, туку поплека да тонеме. И веднаш се реагира негативно на секоја промена кон поголем активизам. А плус, конкретно, не гледам зошто овој проект ја загрозува подземната гаража и ова е лош аргумент. 

Со други зборови, дури и да добиеме асален градоначалник во иднина, што ќе сака попаметно да ја искористи површината во центарот отколку да гради „барокни“ катни гаражи, овие двајца „визионери“ практичнио му оставија во наследство повторно да го копа плоштадот.

Конкретна нелогичност е тоа што се изнаслушавме критики дека во центарот немало доволно паркинзи за акомодација на новиот инфлукс на луѓе, а истовремено се поништуваат и критикуваа гаражи само поради нивниот изглед.

Секогаш забораваме дека судиме врз база само на макета и анимација, и под секојдневен медиумски притисок дека тоа е лошо. Како знаеме дека таа гаража баш толку лошо ќе изгледа? Зарем мислите дека архитектот и планерите се толку нелуѓе со садистички склоности и тенденција на себеобезвреднување?

Сетете се дека вакви исти критики имаше за Плаошник, Милениумскиот Крст, плоштадот Филип 2 во Гази Баба, спомениците на Гоце и Даме, градската плажа... А ако сме искрени, скоро сите што ги критикуваа овие објекти сега имаат поинакво мислење. Зашто не би помислиле дека можеби истото ќе се пренесе и на другите градби кои сега се критикуваат. 

Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #451 Posted: 02-Jul-2010 at 04:27
Originally posted by AntiNGO

Мислев да не заморувам со пишување за одлуката на '''''''независниот и енергичен'''''''' Уставен суд, од причини што на сите им се јасни мотивите, но гледајќи ја егзалтираноста на некои луѓе, еве да си го кажам мојот став. Законската процедура ја гледам само како лош изговор (дури и да е така, каде е Уставниот Суд за Кинески Ѕид, Дебар Маало и сл)
Мада воопшто не ми се допаѓа таа улога, испаѓа дека со сила треба да бидам адвокат на уставниот суд... А зошто? Затоа што не сакаш да прочиташ или одбиваш да бидеш макар минимално објективен. Судот не го укина урбанистичкиот план поради тоа што бил лош план (а без дилема е лош), ниту пак судот има таква надлежност. Планот беше укинат поради тоа што не беше испочитувана процедурата при неговото донесување. Не бери гајле, гласачките машини можат едноставно да го протнат дупот низ нова постапка и извесно тоа и ќе се случи. А ако баш сакаш да го истуриш гневот врз некого, истури го врз бирократите во Општина Центар кои не си ја вршат работата како што треба.

А за тоа зошто уставниот суд не презел ништо за Дебар Маало или Кинески Ѕид - ако гледаш основа судот да интервенира во тие случаи, повели поднеси претставка, јас ќе бидам пресреќен доколку нешто се преземе, а ќе ме радува и фактот малку да се сврти вниманието на јавноста натака, па макар претставката не успеала.

Но без разлика колку се еднострани твоите обвинувања, не треба човек да биде гениј за да види дека урбаната мафија во глобала одлично соработува и со двете банди (партии). Мене ми е криво што воопшто морав да реплицирам на ова, а тебе ти е крајно време да престанеш со буквално секој пост на форумов да настапуваш како на партиски митинг.

2. Скопје да нема репрезентативни објекти (вечно да остане паланка - физички и ментално), а народот плашлив, малодушен, инертен и без самодоверба т.е подложен на ефтини манипулации и заплашувања
Бреј каква теорија на заговор... А бај д веј објективе се репрезентативни како што е репрезентативнa Стоја на пример. Архитектонски турбо фолк, сместен во голема мерка на површини каде воопшто не смееше да се вцртуваат маркички.

очигледно дека најмногу отпор има кон античките столбови како дел од, а барокот како целина е само колатерална штета
Ти ова сериозно?

Континуитетот сме немале од причина што сме немале своја држава (СРМ не ја сметам за држава, туку нешто повеќе од провинција на Белград) и сходно сме немале домицилни архитекти на кои ќе им биде даден соодветен простор за автохтон израз. Но тоа не значи дека не треба да почнеме на градење на репрезентавни градби сега кога имаме држава.
Тоа што ти со таков презир гледаш кон СРМ е само потврда дека немаме континуитет и за најбитните работи. Но џабе ја дотурка до таму работата, бидејќи континуитет немаме ниту кога поставуваме павер елементи, само не знам кој светски заговор ни е крив за тоа.

А за тоа дека сме немале на „домицилни“ архитекти кои би имале простор за „автохтон“ израз, се надевам ќе прочита и ќе ти одговори Architechtone, кој може да те побие многу потемелно отколку јас. Освен доколку под „автохтон“ израз не се ограничуваш на антички столбови...

Масовното (не)задоволство се покажува на избори каде овој проект го помина тестот, а не со цензурирани информации и узупација на медиумскиот простор од некоја си квази-архитектонска елита и диригирани известувања
Не памтам Скопје 2014 да поминал на избори, ама тоа ионака е ирелевантно бидејќи кај толпите зомбија со партиски книшки може буквално се да помине (овде битно е да нагласам дека ова е применливо и на обете толпи - и портокаловата и сината). Главната трагедија ни е токму во тоа, но нема да разглабам во детали бидејќи темата едноставно не е прикладна за форумов.

Инаку ако добро памтам имаш кажано дека не живееш во Македонија, па мислам дека е фер прашањето како стана експерт за тоа какви мислења и ставови има во пошироката јавност, што било медиумски диригирано и што се цензурирало околу оваа тема. Исто така би те прашал по кој основ градот треба да ни го обмислува партиска елита, наместо архитектонска елита (па колку и да не ми е сјајно мислењето за состојбата во која во моментов се наоѓа вторава).

Потрагично е тоа што планот на Танге се гледа како Библија и непроменлив и сл., а социјалистикиот израз како беспоговорна основа за понатамочна градба.
Ниту Танге бил „социјалист“, ниту некој сериозно предложил во денешно време ригидно да продолжи да се реализира тој план, ниту пак ти или некој друг има право (ниту суштинска можност) да ја дисквалификуваш основата заради идеолошка омраза.

конкретно, не гледам зошто овој проект ја загрозува подземната гаража и ова е лош аргумент
Па ако прифаќаш плоштадот за некоја година пак да се загради и изора, тогаш се слагам, проектов не ја загрозува гаражата. Само да не налета некој што ќе ја презира античко-барокнава фаза како што ти ја презираш социјалистичката, па успат да ни насади објекти буквално на плоштад и на кеј, за да ги скрие претходните, а со замена на неколку придавки и комотно ќе може да ја користи твојата аргументација. Се разбира не сум сериозен туку симплифицирам, колку ти да доловам како изгледа твојата логика погледната од страна.

Конкретна нелогичност е тоа што се изнаслушавме критики дека во центарот немало доволно паркинзи за акомодација на новиот инфлукс на луѓе, а истовремено се поништуваат и критикуваа гаражи само поради нивниот изглед.
Изгледот не е „само“ изглед, особено кога е до толку шокантно малоумен како оној што процури за гаражата 5.13 (кај телеком, од страната на Вардар)
Но се лажеш ако мислиш дека е само до изгледот. По обичај некои од маркиците се тотално идиотски (веќе спомнатата 5.13, како и онаа кај Холидеј Ин), а очигледни се и големи слабости во сообраќајното поврзување. На крајот на краиштата вистинска штета е простор во строг центар да се троши на катни гаражи доколку има можност за големи подземни гаражи, ама не знам што имаат против подземно паркирање, ваљда дека не можат да направат барокни подземни гаражи.

Секогаш забораваме дека судиме врз база само на макета и анимација, и под секојдневен медиумски притисок дека тоа е лошо. Како знаеме дека таа гаража баш толку лошо ќе изгледа?
„Златниот аргумент“ - да почекаме да видиме, можеби наказите од рендерите и анимациите во живо ќе бидат прекрасни... Ако веќе треба да го побивам овој „аргумент“, тогаш еве ти ја посочувам нишката за Спомен Куќа на Мајка Тереза. Пролистај ја и изброј колку пати беше употребена истата логика, ама види чудо, проектот не доживеа никаква волшебна трансформација.

Сетете се дека вакви исти критики имаше за Плаошник, Милениумскиот Крст, плоштадот Филип 2 во Гази Баба, спомениците на Гоце и Даме, градската плажа... А ако сме искрени, скоро сите што ги критикуваа овие објекти сега имаат поинакво мислење. Зашто не би помислиле дека можеби истото ќе се пренесе и на другите градби кои сега се критикуваат.
Бидејќи ми се обраќаше лично мене, не ме ставај во множина. Не прифаќам вакви генерализации за сите проекти, а уште помалку за сите нивни аспекти. Посочи ми конкретен став кој сум го изнел, па ќе дискутираме и да видиме дали и каде имам поинакво мислење.

Edited by Cloverstack - 02-Jul-2010 at 04:32
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #452 Posted: 02-Jul-2010 at 11:30
и со двајцата се сложувам, само ми фали визуелизација на размисливе Yes туку факт е дека мал ринг навистина станува една урбана целина, односно ако се испеглаат фасадите во цел останат мал ринг со исклучок на зградите на птт и евн, епицентарот на скопје ќе има јасна и силна контура, а прошетката по него ќе биде уникатна, кој што сака нека ме убедува, но дефинитивно, се од фалинки за преку ден се покрива со пејсажна архитектура, додека навечер со ефективно осветлување, иако сметам дека и од двете нема да има особена потреба! 
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #453 Posted: 02-Jul-2010 at 11:39
iako sudot  rece da se prekinat gradesnite aktivnosti, deneska se rabote turbo nasekade (fontani, most itn.)

sega se prasuvam sto ako ima referendum i narodot e protiv 2014?(maliot ring)?
Neli kje se urnat! Pa zatoa opstinata pravi greska sto prodolzuva so gradeznite aktivnosti!
Kje se trosat pari za nisto! Stom prodolzuvaat so rabota tie se od nekade mnogu sigurni deka vakvo nesto (odlucuvanje protiv DUP na maliot ring) nema da se sluci!¨!!
sto znam, nesto mi smrdi!
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #454 Posted: 02-Jul-2010 at 11:46
сега е готово, иако референдум дополнително ќе дојде како ќец на десетка за дефокусирање, та во овој контекст имам само едно големо браво за власта која најсофистицирано го извозе цел проект, што е до афирмацијата и реализацијата на Ск-14 т.е. малиот ринг, а капак истото екстра ќе го истакнам откако паметникот на Александар ќе го исправат есенва сред плоштад!

~

туку има ли нешто абер од тунелите, ме интересира дали и како ќе ги дооправат сега во ревидираниот дуп!? во овој контекст би предложил на следната јавна анкета околу дупот, билд да се истовари таму и официјално со забелешки и идеи, особено околу подземната инфраструктура, како тунелите и подземната гаража!
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #455 Posted: 02-Jul-2010 at 12:07
Build ако се истовари тоа ќе изгледа повеќе на издание Друг Тита во десетина тома. Yes

п.с. Се алудира на обемноста на делото Друг Тита, не на содржината. Да не се свати погрешно. Слободно може да се употреби и Велики Народни Кувар или слично.

Edited by lslcrew - 02-Jul-2010 at 14:48
Back to Top
Anti-NGO View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Anti-NGO Quote  Post ReplyReply #456 Posted: 02-Jul-2010 at 22:35

Не памтам Скопје 2014 да поминал на избори, ама тоа ионака е ирелевантно бидејќи кај толпите зомбија со партиски книшки може буквално се да помине (овде битно е да нагласам дека ова е применливо и на обете толпи - и портокаловата и сината)

Пак со елитистички примеси (народот е зомби, ние сме најпаметни), заедно со еквивализација на вината, себедистанцирање и ставање "над ситуацијата". До кога со тој филм?

Инаку ако добро памтам имаш кажано дека не живееш во Македонија, па мислам дека е фер прашањето како стана експерт за тоа какви мислења и ставови има во пошироката јавност, што било медиумски диригирано и што се цензурирало околу оваа тема.

Вака, сигурно имаш привилегии од форумот да ја видиш мојата IP адреса. Е сега, отвори Start-Rum-cmd-tracert (IP add.) и точно ќе видиш каде сум. Или напиши ја мојата IP адреса на www.ripe.net (во Linux - whois (IP add)) и повторно ќе видиш во кој IP pool сум (која држава).

Друго, јас има толку време само да ги видам вестите на А1 во 19, преку my-home-tv.com и од тоа што го гледам секој ден има хајка против СК2014. И по која основа јас да имам партиски ставови и ме етикетираш? Јас го имам тој став заради тоа што мислам дека тоа е национален интерес (СК 2014), а не друго. Можеби моите ставови тебе ти личат на партиски, но тоа е не е мој проблем и немаш право да етикетираш а себе си веднаш да се дистанцираш, со поглед "од високо над партиите", иако мене ми личи поинаку. Доаѓам еднаш на 3-4 месеци во Скопје и знам како размислуваат луѓето.

Бреј каква теорија на заговор... А бај д веј објективе се репрезентативни како што е репрезентативнa Стоја на пример.

"Цинизмот и сарказмот се одлика на слабите аргументи". А дека има заговор против Македонија, зарем е потребно некого да се убедува?

Па ако прифаќаш плоштадот за некоја година пак да се загради и изора, тогаш се слагам, проектов не ја загрозува гаражата. Само да не налета некој што ќе ја презира античко-барокнава фаза како што ти ја презираш социјалистичката, па успат да ни насади објекти буквално на плоштад и на кеј, за да ги скрие претходните, а со замена на неколку придавки и комотно ќе може да ја користи твојата аргументација.

Дај боже тие твои фаворити да градат (или да имаат намера) да градат нешто (освен џунглата Дебар Маало), па тогаш да дискутираме. Како што гледам овој проект нема соодветна контрааргументација со соддветен контапроект. Само несфатлив гнев од некои луѓе.

Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #457 Posted: 03-Jul-2010 at 01:45
Originally posted by Anti-NGO

Пак со елитистички примеси (народот е зомби, ние сме најпаметни), заедно со еквивализација на вината, себедистанцирање и ставање "над ситуацијата". До кога со тој филм?
Не, туку до кога со изместување на тези? Нигде немаше генерализација цел народ = зомби, туку јасно стануваше збор за масите поданици со партиски книшки, кои немаат ни една сопствена мисла или став, туку подржуваат или напаѓаат нешто според ставот на својата банда, пардон партија (и повторно за секој случај морам да нагласам дека не амнестирам ни плаво ни портокалово)

Вака, сигурно имаш привилегии од форумот да ја видиш мојата IP адреса. Е сега, отвори Start-Rum-cmd-tracert (IP add.) и точно ќе видиш каде сум. Или напиши ја мојата IP адреса на www.ripe.net (во Linux - whois (IP add)) и повторно ќе видиш во кој IP pool сум (која држава).

Друго, јас има толку време само да ги видам вестите на А1 во 19, преку my-home-tv.com и од тоа што го гледам секој ден има хајка против СК2014. И по која основа јас да имам партиски ставови и ме етикетираш? Јас го имам тој став заради тоа што мислам дека тоа е национален интерес (СК 2014), а не друго. Можеби моите ставови тебе ти личат на партиски, но тоа е не е мој проблем и немаш право да етикетираш а себе си веднаш да се дистанцираш, со поглед "од високо над партиите", иако мене ми личи поинаку. Доаѓам еднаш на 3-4 месеци во Скопје и знам како размислуваат луѓето.

Искрено кажано воопшто не ме интересира во која држава си, битно не живееш во Македонија и многу е логично прашањето од каде си извлекол такви заклучоци дека револтот против СК 2014 кај граѓаните всушност не постои и дека сето тоа е медиумска и политичка завера. Ако е вистина дека доаѓаш во МК секои 3-4 месеци, тогаш е чудно како може да имаш такво гледање на ситуацијата. Или се движиш во многу ограничени кругови, или едноставно не сакаш да видиш. А околу обвинувањето за етикетирање, навистина е несериозно да дојде од тебе, погледни ги сопствените постови (ако треба и линкови ќе посочам)

Дај боже тие твои фаворити да градат (или да имаат намера) да градат нешто (освен џунглата Дебар Маало), па тогаш да дискутираме.
Не си го прочитал мојот пост како што треба, или свесно ампутираш бесмислици? Which one? Трето нема...

Како што гледам овој проект нема соодветна контрааргументација со соддветен контапроект. Само несфатлив гнев од некои луѓе.

Контрааргументација има колку ти душа сака, бидејќи СК 2014 е фаличен на секој чекор. И на форумов е забележан огромен дел од таа контрааргументација многу темелно и со факти, па повели читај повеќе и читај пообјективно. А целосен контрапроект многу логично дека нема, бидејќи тоа не е работа на некој поединец да седне и да прикрпи нешто колку за да има. Да имаше (како што доликуваше) транспарентен конкурс за обликување на централното градско подрачје, ќе имаше и контрапроекти па ќе можевме уште подобро да ја оцениме вредноста на СК 2014. Ама немаше никаков конкурс, туку некои таму се самопрогласија за визионери и некаде зад затворени врати го измислија и го склопија СК 2014, а немаат ниту доблест пред јавноста да се идентификуваат како идејни творци на проектот, да ги знаеме барем кои се. Дали сега пополека почнуваш да го сфаќаш гневот кој го спомна?
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #458 Posted: 03-Jul-2010 at 02:04
Колку сака нека има томови со контрааргументација, тоа не го менува фактот дека контрапроект нема.
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #459 Posted: 03-Jul-2010 at 02:32
Originally posted by lslcrew

Колку сака нека има томови со контрааргументација, тоа не го менува фактот дека контрапроект нема.

СК2014 се протурка како што се протурка, се гради на големо, веќе е прилично напреднат, а неговите реализатори не се замараат ама баш со никакви забелешки. Па кој и со која логика треба да испорача „контрапроект“ во вакви околности побогу?

Но еве да се повторам од претходниот пост, зошто нема „контрапроект“ и зошто постои само СК 2014:

Да имаше (како што доликуваше) транспарентен конкурс за обликување на централното градско подрачје, ќе имаше и контрапроекти па ќе можевме уште подобро да ја оцениме вредноста на СК 2014. Ама немаше никаков конкурс, туку некои таму се самопрогласија за визионери и некаде зад затворени врати го измислија и го склопија СК 2014, а немаат ниту доблест пред јавноста да се идентификуваат како идејни творци на проектот, да ги знаеме барем кои се.
Така да не само што е многу нормално дека нема „контрапроект“, туку сето тоа е уште во старт јалова дискусија, бидејќи тоа не го прави СК 2014 ништо подобар или полош отколку што е, ниту ги менува сите негови слабости, пропусти, глупости... А аргументацијата контра СК е ите како важна и не гледам по кој основ треба да се занемари.

Edited by Cloverstack - 03-Jul-2010 at 02:34
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #460 Posted: 03-Jul-2010 at 02:50
Ама добро, еве немора да тоа биде организирано незнам од какви организации, партии, чуда, врагови. Еве нека се соберат десетина архитекти со тим за компјутерска обработка и нека покажат дека стварно може да се направи ваков проект за централно градско јадро во модерен современ стил. Немора да тоа биде детален проект, нека биде само идеја основна. Да може јавноста да опипа и да стави на вага ск14 со нешто што ќе тежи од каршија. Да отворат врата за и некои други десетина архитекти да пласираат трет проект. Не треба да се чека конкурс па тогаш да се покаже проект. Еве и нека биде бадијала работа, еве па нека ги плати некој што не е архитект, а сака Скопје да добие модерен стил, може да биде тоа бизнисмен, партија друга, организација, невладина, медиум, било кој. Луѓе, ама сега тоа е политичкиот живот, така иде секаде во свет. Такво е нивото на тој политички живот и така се игра. Наивно е некој архитект дома да чека да му тропнат на врата и да го молат да проектира градски центар. Мора да си се избори за својот простор и со политички средства, а оценувач е јавноста. Најмалку тоа е некој тип во канцеларија некаде позади завеса. Еве нека излезе втор проект во модерен стил, да почекаме ако некој тоа воопшто го има во план, па тогаш ако треба и сам ќе го цитирам овој пост, но сигурен сум дека искрен проект ќе наиде на голема медиумска поддршка. Па да се најде еден паметен сега да излезе со таква идеја малку поразработена, може да стекне слава и да добиеме лик во архитектурата како што Тоше се памти во музика, Пандев и Панчев се во фудбал, Делчев е во револуционерна борба. Ако биде паметен ќе може на таа вага да застане и јавно да тежи исто колку што на другата страна тежат неколку институции. Во свет паметни градат кариери на вакви случаеви преку ноќ, кај нас не ми се верува дека никој не гледа воопшто шанса, а не па да се нафати. А кај нас попусто се троши времето на забегување со сарказми и цинизам.

Главниот проблем очигледно не е стилот, него борбата е воопшто дали да се заокружи или не централното градско јадро и институциите на државава, а стилот дури допрва после тоа следи. Да беше и модерен пак ќе беше проблематичен, ќе се оспореше не стилот, некој друг параметар. И тој еден што постои да се пикне под тепих и да не се пипа, за плоштадот да остане пусто ливадче. Е сега дека треба да се заокружи, очигледно е дека треба.

Edited by lslcrew - 03-Jul-2010 at 03:02
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2122232425 55>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.961 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.