![]() |
![]() |
![]() |
Градски плоштад Гоце Делчев - Струмица |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 26272829> |
Author | |
Buliwyf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 473 |
![]() ![]() |
Па добро бе луѓе, штом ова по втор, трет...пат им се случува редно е да постават камери, па ако треба и некое обезбедување во ноќните часови (за полиција што треба редовно да патрлорира не треба да се говори).Машала и дрифтање имало.
Edited by Buliwyf - 12-Feb-2011 at 16:11 |
|
![]() |
|
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
Поставени трите часовници на Саат кулата во Струмица
Струмица, 23. февруари 2011 Деновиве се во тек завршните работи на плоштадот „Гоце Делчев“ во Струмица, каде се поставуваат трите аналогно-дигитални часовници на Саат кулата. Саат кулата има форма на рамностран триаголник, и е висока околу 18 метри. Трите часовници се со ГПС навигација што е гаранција дека секогаш ќе покажуваат точно време. Станува збор за проверена, најнова и најсовремена технологија. Во пресрет на големиот празник на општина Струмица, Струмичкиот Карневал, кој годинава ќе се случи на 8-ми Март, се работи забрзано на финализирање на инфраструктурните објекти на самиот плоштад.![]() http://www.inpress.com.mk |
|
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
|
![]() |
|
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
Znaev deka Saat kulata ke izleze najgolema utka,mnogu gruba konstrukcija za tolku sitni casovnici,podoro ke bese da stavat plazma ekrani pa ke se koristea plus za reklami,informacii,izvestuvanja i sl.,.
Edited by ovaj_stariov - 23-Feb-2011 at 16:18 |
|
build.mk, гради форумска историја
|
|
![]() |
|
LouReed ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 133 |
![]() ![]() |
Neznam za plazma ektranite, ali mozea poubavo da ja napravat saat kulata...
|
|
![]() |
|
Шпер ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2009 Location: Струмица Online Status: Offline Posts: 310 |
![]() ![]() |
Тешко промашување
![]() Овие часовничиња можат да стојат само и на две метални железа... а не на постамент поголем и од оној за Александар на плоштадот во Скопје.... |
|
![]() |
|
![]() |
|
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
Македонијае една од ретките земји каде во времето на турците се изградени бројни Саат кули во повеќе градови, како што се Скопје, Битола, Прилеп, Струга,Штип, Велес, Кичево, Кратово.
Саат кули веројатно имало и во другите поголеми градови во Македонија, но не се споменуваат во историските извори. Струмица е еден од градовите каде немаше присуство на Саат кула од тој период, но со отворањето на новиот плоштад “Гоце Делчев“, струмичани имаат своја Саат кула, но помодерна, за разлика од оние од “турско“.Саат кулата има форма на рамностран триаголник, и е висока околу 18 метри. Трите часовници со димензии од два петри, кои беа вчера поставени, се со ГПС навигација што е гаранција дека секогаш ќе покажуваат точно време. Станува збор за проверена, најнова и најсовремена технологија. Останува уште да протече водата од малиот водопад на Саат кулата, кој е вклупен со кулата, но веројатно тоа ќе се случи со завршувањето на големиот водопад, сместен во горниот дел на новиот плоштад. http://www.strumicanet.com Edited by Makedonij - 26-Jan-2013 at 10:25 |
|
|
|
![]() |
|
nylon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 23-Oct-2010 Online Status: Offline Posts: 168 |
![]() ![]() |
Саат кулава секако може да се нарече само не модерна. Модерна не станува ако има уредче од 500 евра кое воспоставува сеталитска врска и покажува секогаш точно време.
Покрај тоа што немаме иновативност во градбите, незнаеме ни да ја копираме светската модерна архитектура. Па срамота е во град, кој се смета за еден од најбрзо растечките во Македонија, да се направи вакво чудо од железни профили кое во развиениот свет не би го користели ни како кафез за мајмуни во зоолошките. |
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
Навистина оваа саат кула и амфитеатарот во паркот мислам дека се ДНО на архитектурата ако тоа така може да се нарече. Навистина на Струмица очајно и требат архитекти зошто џабе се фрлат пари и труд во нешто што нема никаква естетика и изгледа дека е правено во 70 и 80. И како што рече најлон ако нешто незнаеш да го напавиш тогаш имаш интернет никој не ти брани да посурфаш и да ги видиш модните трендови. А модните трендови одат во правец на градење по принцип на лего коцки.Особено на вакви објекти. За жал кај нас сеуште шалоните и бетонот сеуште го имат гавниот збор.
А како што гледам на седмата слика од горе и нивелацијата е многу добро направена со оглед на тоа дека се прават мали езерца на плоштадот. Edited by kultuzin - 24-Feb-2011 at 00:26 |
|
![]() |
|
KinDeR ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 04-Jun-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 78 |
![]() ![]() |
Мене ми личат на картонски саати, оние што ги правевме по ОТП... А за тоа каков механизам има саатот, или каква технологија... Можеш и на школка од фичо да ставиш мотор од спејс шатл, ама тоа нема да го направи меѓупланетарна машина. |
|
![]() |
|
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
Што би рекле Србите „Тресла се гора, родио се миш“. Толку фалење за мала метална конструкција (недостојна ни за тотем на бензинска) и 3 часовника. Без навреда, но мислам дека ваква саат кула би била навреда дури и за општина Боговиње.
![]() |
|
![]() |
|
stratus ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Aug-2010 Location: Bitola/Skopje Online Status: Offline Posts: 755 |
![]() ![]() |
Мене ми изгледа како да не е воопшто довршена саат коулата, ако остане ваква како што е стварно не ја сваќам причината за нејзино постоење.
|
|
![]() |
|
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
Ги примети некој реновираните фасади?
|
|
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
|
![]() |
|
Tiveriopol ![]() Newbiе ![]() Joined: 18-Sep-2010 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Па за тие пари толку 20-30 илјади евра.Да кошта 4-5 милиони евра како во Скопје сигурно ќе е поубав.
И мене не ме воодушевува многу сиромашно изгледа. |
|
![]() |
|
GodFather ![]() Newbiе ![]() Joined: 24-Feb-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Дали вие кога ќе добиете подарок од некој ќе кажете не ми се допаѓа требало нешто друго да ми купите.А човекот потрошил пари и време да ти оддаде внимание и да докаже дека те почитува.Градскиот часовник не е дело на општината,ниту пак се потрошени општински пари за истиот.Туку тоа е подарок за градот Струмица дониран од Ванчо Чифлиганец и неговата градежна компанија ,,Адора Инжинеринг‘‘.Истиот вреди мислам 30 000 евра (не сум сигурен) и сигурно нема да потроши милионски суми па да ти изгради Биг Бен, и малите нешта значат многу за некого.Истиот господин има и низ други општини донирано некои градби.Да не ме сфатите дека го бранам али треба некои работи да се почитуваат без разлика како се изградени,бидејќи тука станува збор за хуманоста на некој и сакал да има донирано свое дело и во овој град.Сигурно општината ако беше задолжена да гради саат кула, немаше да изгледа вака туку ќе имаше конкурси и тендери на кои ќе одлучуваа органи за избор на дизајнот на саат кулата бидејќи се трошат и опстински пари.А овде станува збор за донација и каква и да е треба да бидеме благодарни а не да кажуваме дека можело да биде и на две железа поставена или да имало плазма екран или пак дека личеле на хартиени часовниците.
![]() |
|
![]() |
|
<Fresno> ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2010 Online Status: Offline Posts: 1161 |
![]() ![]() |
Саат кулава сама по себе е чиста 1ца, но визуелно некако фино се вклопува во околината (сивите плочки). Инаку супер е тоа што Ванчо донирал, ама не значи дека секој поклон општината мора да го прими и да го стави во центар на град. Можеле да му речат „фала многу, ама не е ова за на плоштад, ако сакаш париве за друго нешто може да ги искористиме“.
Што се однесува до фасадите, повторно 1ца. Поткровјата не се чепнати, од километар голите цигли бодат очи. Ролетните исто, можеа или да ги тргнат сите или па сите балкони да ги застаклат. Очигледно ништо од тоа, се решија само за фарба. А тука повторно утка, ама ај ќе почекам подобри слики да искоментирам за тоа. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
@ GodFather
![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
GodFather ![]() Newbiе ![]() Joined: 24-Feb-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Уште пред почетокот на акцијата беше познато дека ќе се фасадираат т.е. ќе се освежува фасадата на зградите со нова боја за да се покрие старата боја и да се обнови нивниот изглед.Толку.А тоа што го кажа за ролетните ти е епик фејл.Како може општината да го остранува тоа што е во сопственост на станарите (во тој случај ролетните,или пак да ги застаклуват балконите).Според тебе доаѓа дека треба да почнат и прозорците да ги менуваат,алуминиумски да им стават па венецијански ролетни и слично.Подобро зградата да ја срушат и помодерна да им изградат,нели. А за саат кулата ако јас сум донатор тогаш јас плаќам и јас кажувам што ќе се гради,за местото нека одлучи општината таа е надлежна кое место ќе ми го даде,тие одлучиле плоштадот бидејќи сигурно сметале е новоизграден па првата донација нека биде таму(карикирам).Таму е најфрекфентно и саатот има функција да го покажува точното време и секој може да погледне колку е часот. |
|
![]() |
|
Buliwyf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 473 |
![]() ![]() |
Од целиов проект очекував многу повеќе. Слободно можам да кажам, после толку големата еуфорија што се создаде околу целата иницијатива во врска со плоштадов импресиите ми се преслаби. Стварно очекував нешто уникатно и препознатливо. А за саат кулата како што кажа Урбан ни за Боговиње не ја бива, иако таа е најмал проблем според мене.
|
|
![]() |
|
Шпер ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2009 Location: Струмица Online Status: Offline Posts: 310 |
![]() ![]() |
Сепак да се надеваме дека во идно време овие часовници ќе бидат заменети со некои екрани или нешто слично (како новите светлечки ознаки на автобуските постројки во Скопје) во поголем формат... Мислам дека некој веќе напиша за тој предлог....
И плус да не заборавам да напоменам дека нема одвод па водата се разлева по цел плоштад, особено горе пред старата стоковна куќа... Edited by Шпер - 24-Feb-2011 at 22:18 |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Јас мислам дека кога ќе биде целосно готов плоштадот со текот на времето кога ќе се покажуваат проблеми треба да се модифицираат и решаваат истите.
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 26272829> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |